2007-09-10 10 浏览
星期六去長洲一遊,當然係食海鮮,記得上次黎都好似係食哩間。要左$138三餸 ,仲送多碟炒蜆,椒鹽瀨尿蝦唔錯,隻隻都有d膏;蒜蓉粉絲蒸扇貝,六隻,好乾淨,都ok;西檸骨,係豬扒,好多肉,ok;送0既炒蜆,都幾大碟,不過好咸。再要一枝啤酒&一罐檸檬茶,埋單$164,抵食味道都算唔錯,有機會再黎。
星期六去長洲一遊,當然係食海鮮,記得上次黎都好似係食哩間。
2007-08-26 14 浏览
今日去咗長洲踩單車,晚上當然要去食海鮮啦!之前睇咗openrice都係好似得lee間好d,所以就去試吓.踩單車踩到6點半,跟住就行去食海鮮,去到間嘢已經無晒海邊d2人位,唯有坐隔離果行啦.我地叫咗個4餸餐$158~豉椒炒蜆,椒鹽瀨尿蝦,白灼東風螺,蒜容粉絲蒸扇貝.d嘢食都唔錯,椒鹽瀨尿蝦好入味,個扇貝同d蒜容粉絲都好正,白灼東風螺都唔錯,係個豉椒炒蜆就唔係好得,我覺得佢個汁煮得唔好味,不過又食唔到有沙wor,之前有人話沙粒送飯,好在我今次好彩食唔到沙.haha.食完之後見到其他舖d4餸餐都成$198.o
2007-08-19 22 浏览
又好味,又抵食,呢個價錢有咁ge野食真係十分滿足,食左4個餸,2個白飯,beer + 野飲,都係$158,仲要全部都係新鮮ge海鮮,正到...仲到碟碟足料...食海鮮真係冇得彈呀...大家都不仿試下...

大家都不仿試下...
2007-06-26 4 浏览
與老公到興樂是因為見人最多,估計食物水準會有保證,不過原來錯晒!<br />首先,我們被安排坐在室內的細枱,近門口,那扇玻璃門每次開關都勁大反彈力,好似要拍落黎咁。其次是,我們叫了1個150多元的套餐,有4樣食物,我們選了白灼蝦、炒蜆、粟米魚肚羹同腰果肉丁,但味道就......<br />白灼蝦還可以,因為只係白灼,只要蝦夠新鮮,難度都唔大,老公嫌太細碟。<br />炒蜆呢,食頭兩隻都尚可,食多兩隻就發覺好多沙,多到每隻都有兩三粒大沙,爭D咬崩牙,老公食左兩三隻已停口,我唯有一路食一路吐沙。<br />個粟米魚肚係不過不失,味道無乜,但好過成口沙先啦!<br />腰果肉丁把鬼,豬肉DD味都冇,成碟菜勁淡,衰過自己炒......<br />總括而言,我唔會去第二次囉,150幾蚊食海鮮餐都係咁話!!!<br />
入來長洲行大運,就做定功課來搵食。得到各位忠實食家俾既tips,午餐好滿意,請參閱Morocco's。來呢間食海鮮都係看到各位的笑臉而來。很很很後悔沒有看清楚,叫得聖子的都話難食。我就係叫了xo醬炒聖子。碟聖子好細,數埋有十幾隻既,隻隻好似半隻指頭咁長....... 肉同殼全部分開所以數得咁清楚。xo醬即係xo"獻",聖子老到不得了,un到咬唔到咁制,每一隻都有砂.... 呢碟應該叫xo獻汁"繪"橡筋聖子沙粒,絕對唔係炒。個椒鹽瀨尿蝦係跟餐的,隔離台話ok就叫佢啦,其實還可以揀炒蜆。個瀨尿蝦... 好好味...,因為好多好多味精呀,佢用外面濃烈的味道企圖將唔新鮮、近乎或者已經霉左既蝦遮蓋。這個還可以入口。椒絲腐乳通菜,最正常不過。呢度就係三個餸既餐,九十八蚊,不包白飯,無湯無飲品,唔計個咁劣既聖子應該抵既。因為唔夠就想叫多樣薑蔥炒蟹,因為之前隔離台話ok。否則點敢亂試。> <"個蟹拍得住聖子,炒親都無好野。等左二十分鐘,終於有得食,成碟得一隻半三點蟹,夠邊個食?諗住我地兩個人就俾少d?明明見剛剛隔離台碟頭很大啊!! 不想想太多,食吧啦。拎起蟹腳,凍既????望下個汁,有

椒絲腐乳通菜,最正常不過。

不想想太多,食吧啦。拎起蟹腳,凍既????望下個汁,有煙出喎,再摸其他蟹部份,都係凍既,一‧d‧暖‧氣‧都‧無,d蟹係熟既,整熟左,有客order先落鍋炒好正常,但我相信佢無炒過囉,只將d"獻"汁倒係蟹面就算,真係好無品德。有炒過點可能係完全凍??點知d蟹放左幾耐呀。

侍應姐姐摸過,話再炒過啦。之前已經等左廿分鐘為碟蟹,再炒還要等幾耐呢?侍應姐姐之前話因為有兩台大台客所以要等咁耐,好,咁干脆唔要呢碟啦,因為等,我地剩返半個鐘就要上船。如果又要等廿分鐘先有得食,咪得返十分鐘食?點食呀?

侍應姐姐話:呢碟野,容乜易者,我十分鐘就食晒佢啦。我話:姐姐,乜你食蟹唔洗"lur"骨架?

十分鐘可以食晒一碟蟹咪因為碟蟹偷工減料左囉。什麼態度!!

進食其間有一隻大曱曱係隔離台行過,嚇死人....

如果呢間好味,咁其他海鮮菜館咪好難食囉?呢間舖頭太缺德。

2007-04-05 17 浏览
今日係復活節假期既第一日,同呀媽入左長州順道去食海鮮...今次都幾好味..但可能好大風...d野食擺左一陣就好凍....$158 都幾抵...
2007-03-20 6 浏览
第一次到長洲, 睇完櫻花後, 便順道吃海鮮. 唔知這裡食海鮮原來咁平, 早知早點來啦!點了五個送:1.蒜蓉粉絲蒸扇貝: 看它白白地, 無加豉油, 仲諗住唔夠味, 點知唔係喎, 好有蒜味, 唔錯喎!2.薑葱炒蟹: 一隻大蟹+一隻小蟹, ok 啦. 至少唔係死貨, 多肉, 肉質ok. 有少少膏. 我鍾意食葱和汁.3.椒鹽鮮魷: 好味, 唔會用好厚的粉漿炸, 魷魚幾新鮮, 唔un. 正.4.xx炒聖子: 唔係咁好, 唔知用咩來炒, 但一定唔係豉汁. 唔啱我胃口, 有少少沙.5.白灼東風螺: ok, 點甜醬唔錯…但凍咗就唔係咁好味, 所以要趁熱食!還叫了一罐汽水, 都係$200咋…係咪要俾個笑面呢!

點了五個送:

還叫了一罐汽水, 都係$200咋…係咪要俾個笑面呢!
2007-02-23 6 浏览
星期三去左長洲行下, 可能仲係新年假, 都有好多人入去喎!!行左一會, 就去李麗珊舅父開的cafe坐落入左兩杯野. 我地叫左一杯coffee同熱朱古力, 問心, 都係一般貨, 但就唔係差. 之後晚上就去左食海鮮.這有好多set dinner, 最平係四$158, 但就唔包飯.d海鮮都算ok, 我地叫左薑炒蟹, 豉汁炒聖子, 蒜泥炒白菜仔同西檸雞.d 蟹我就覺得唔差了, 其實佢地就唔係d什麼靚蟹, 都係d所以"閘"仔蟹, 但又估唔到幾甜幾好肉喎! 聖子就一般, 唔多夠豉味, 西檸雞都真係唔差, 個汁夠味, d雞又灱得好脆喎. 菜就都係咁啦!!!但都係抵食!!
2007-01-16 5 浏览
上星期六(13/1)入長洲玩,一班朋友諗住食埋晚飯才出中環。見之前嘅食評唔差,所以就帶咗朋友嚟興樂。由於我哋有自來海鮮,我哋問清楚呀姐點收費。收費真係一d都唔貴,一碟蒸魚($35),一煲魚湯($35)。呀姐好好人,d湯送豆腐白菜都不另收費。我哋order咗個四餸海鮮自選套餐($158),包括:1) 鴛鴦骨- 其實係京都骨+椒鹽骨,好香好良食,真係唔錯。2) 蒜蓉蒸扇貝- size一般大,有八隻,都算新鮮彈牙,好味。3) 蒜蓉炒芥欄- 非常好味,好香蒜蓉味。4) 炒蜆- 蜆好肥,很野味。5) 自來蒸魚- 蒸得剛好,很鮮味。6) 魚湯一大煲- 味濃,冇偷工减料,湯渣一大碟上。7) 白飯x3 - ($4 x 3)埋單$240,冇加一亦冇茶介,真係平靚正之選。

我哋order咗個四餸海鮮自選套餐($158),包括:
3) 蒜蓉炒芥欄- 非常好味,好香蒜蓉味。
4) 炒蜆- 蜆好肥,很野味。
5) 自來蒸魚- 蒸得剛好,很鮮味。
6) 魚湯一大煲- 味濃,冇偷工减料,湯渣一大碟上。
7) 白飯x3 - ($4 x 3)

埋單$240,冇加一亦冇茶介,真係平靚正之選。
2007-01-14 4 浏览
敏&大頭文食評<四>見到咁多個笑,一場入到長洲就專登去試下,點知勁失望叫o左個$158套餐,包4個自選小菜,叫o左:椒鹽瀨尿蝦: 勁細隻,炒得唔夠香,有超過一半係梅既,其他唔係梅既都不見得新鮮,完全無鮮味薑葱炒蟹: 好細碟,三隻好細既三點蟹,雖然話天氣凍o者,但係都無理由黎到既時候成碟係凍架嘛...凍蟹咩豉椒炒聖子: 呢碟真係完全唔掂,o的聖子老到完全咬唔開,完全無鮮味,o的汁又唔夠,食o左幾隻就成碟放o左o係度。返黎睇返先見到原來之前已經有食評提過,好後悔無記低,俾人呃o左...都未食過聖子可以難食成咁...鴛鴦骨: 一半係京都骨一半係椒鹽骨,呢個幾好食專登入長洲食海鮮,點知無樣海鮮係掂既...呢間其實已經比起同一條街既食店貴少少,但係質素都係咁,實在係非常失望,浪費哂o的時間同船飛!
敏&大頭文食評<四>

見到咁多個笑,一場入到長洲就專登去試下,點知勁失望

叫o左個$158套餐,包4個自選小菜,叫o左:

鴛鴦骨: 一半係京都骨一半係椒鹽骨,呢個幾好食

2006-12-28 6 浏览
黎到長洲黠都要食下海鮮先得o既~ 我同男朋友揀左哩間食,因為佢由朝到晚都咁多人~哈哈~ $98一個set dinner,有湯、任揀兩個送、白飯任裝~ 個湯,唔係味精架!夠熱而且好好味,有湯渣添wor,比人感覺到佢落足料,但我地平均每人都有三碗~ 送就揀左海魚一條同雙味骨(京都骨+椒鹽骨),三個送都好好味,條海魚好滑,o的骨骨味道o岩o岩好~ $98有成條魚又有肉真係唔錯~ ***佢另外仲有個夠四個人食o既火鍋set,都係$98,o的野食勁多款,同埋係埋到成個山仔咁大鍱,都好吸引呢~

2006-11-15 4 浏览
我勁鐘意食海鮮..所以一入長洲一定要試下依間既海鮮啦,,叫左個蟹,瀨尿蝦,鱔,菜,飯,汽水..2個人食埋單都係百幾蚊...出面就咁食隻蟹都唔似依個價啦....勁勁勁好味+抵....如果入長洲一定要試下...
我勁鐘意食海鮮..
所以一入長洲一定要試下依間既海鮮啦,,
叫左個蟹,瀨尿蝦,鱔,菜,飯,汽水..
2個人食埋單都係百幾蚊...
出面就咁食隻蟹都唔似依個價啦....

勁勁勁好味+抵....

如果入長洲一定要試下...
2006-10-31
$88 紅燒乳鴿+ 蒜茸粉絲蒸元貝+ 蝦醬炒通菜唔要紅燒乳鴿, +$12 改左鴛鴦骨(京都骨+椒鹽骨)加多兩碗白飯另外送兩支汽水蒜茸粉絲蒸元貝非常有蒜香味, 食落去亦算新鮮.蝦醬炒通菜好爽, 索索聲食到, 又係好大碟.京都骨甜酸適中, 另外椒鹽骨就好入味.
$88 紅燒乳鴿+ 蒜茸粉絲蒸元貝+ 蝦醬炒通菜
唔要紅燒乳鴿, +$12 改左鴛鴦骨(京都骨+椒鹽骨)
加多兩碗白飯
另外送兩支汽水
蒜茸粉絲蒸元貝非常有蒜香味, 食落去亦算新鮮.
蝦醬炒通菜好爽, 索索聲食到, 又係好大碟.
京都骨甜酸適中, 另外椒鹽骨就好入味.
(非会员)
長洲食海鮮, 千萬不要有期望.另我都有去食過, 是$130三味菜, 並不是$50一位.是我比錢所以我好清楚.
長洲食海鮮, 千萬不要有期望.
另我都有去食過, 是$130三味菜, 並不是$50一位.
是我比錢所以我好清楚.
2006-09-07 3 浏览
入到長洲...梗係要試下呢度既海鮮啦...見open rice得呢間冇喊臉...於是就選呢間...叫左個套餐....可以選3個海鮮...選左xo醬炒聖子...炒蟹..瀨尿蝦...雖然d野唔大碟...不過都幾好食ah...加上個日唔係好熱..坐係出面食....有另一番風味...d人話去西貢食海鮮好食...有機會都要試下...

d人話去西貢食海鮮好食...有機會都要試下...