2022-09-23 76 浏览
今日試新餐廳,呢間係開係海港城既台式餐廳,裝修好有遊戲-夢幻西餐廳既feel😂係舒服既,但始終餐廳無窗,有少少侷促。主食-招牌牛肉麵,揀左手工刀削麵,份量偏少,上枱時碗旁有舊辣牛油俾客人撈埋食,但唔夠辣。牛肉唔錯,淋身。但我最欣賞係配菜-蟲草花,炸都好香口,好好食。小食-肉鬆皮蛋蛋餅,唔係我想像中既蛋餅,蛋皮較厚,似薄鐺。但好足料。甜品-手工鳳梨酥蛋撻,好好食,中間有煙韌嘅麻糬,微酸開胃既鳳梨蓉,配埋曲奇皮蛋撻,非常match! 唯一美中不足係唔夠熱。台式野黎講算係貴,性價比唔高。

台式野黎講算係貴,性價比唔高。
2022-09-23 71 浏览
今日畀同事拉咗嚟試呢間台式餐廳。打開餐牌見到有法國鵝肝牛舌芯湯麵就立刻叫咗。😝鵝肝真係有嗰種入口即溶嘅感覺,但配埋呢個湯汁就略鹹咗少少。牛舌心夠厚,柔軟爽滑。🤫同事個花膠魯肉飯都唔差。台灣出名魯肉飯,魯肉部分做得好,撈飯好開胃。個花膠都唔係求其,睇得出有心思,因為佢都夠曬入味,又夠滑。😆聽聞牛汁滷蘭花干都係比較難做嘅小食。今次一試都有驚喜,估唔到普通嘅豆腐乾,都可以做到咁好味。佢嘅味道唔係死鹹咁簡單,而係鹹中有點鮮香。😮最後試埋擔擔手工餃。佢有六隻都幾大隻,餃子皮偏厚,餡料夠實。特別之處係,上面有啲醬再配上花生碎,係比較少見,幾有特色🙉估唔到呢間餐廳啲嘢食都咁好味😋 下次帶埋屋企人😘
今日畀同事拉咗嚟試呢間台式餐廳。

估唔到呢間餐廳啲嘢食都咁好味😋 下次帶埋屋企人😘
2022-09-22 63 浏览
經過見到粉紅色reception,稍停一停望望,見到入面裝修都幾吸引,就決定入去試試。💘食台灣嘢唔少得魯肉飯。所以就叫咗2個招牌菜。1⃣招牌菜🐷招牌魯肉飯果然係招牌。肉分量較多,汁偏向深色。食落唔算太鹹,肉粒分明,肉質肥瘦相間。💮而花膠魯肉飯就多咗花膠。不過花膠唔係就咁加上去就算,都同肉汁融入,係有醃製過嘅痕跡。2⃣小食來一個透心涼🥒胡麻涼拌苦瓜。好鍾意涼涼哋嘅汁醬伴住啲小食。如果唔鍾意苦瓜嘅苦味都可以試下呢個,因為個麻醬可以掩蓋到嗰種苦味。3⃣飲品飲埋嘢飲就真係消暑。🍍鮮鳳梨蘇打名副其實真係新鮮鳳梨,飲到個種新鮮嘅果香,同梳打配合得幾好。🐄紅豆沙牛乳真係有好香濃嘅牛乳味。唔會太甜所以唔覺得漏。加埋原粒嘅紅豆,簡直就係好好嘅享受。😋

食台灣嘢唔少得魯肉飯。所以就叫咗2個招牌菜。
1⃣招牌菜

2⃣小食

3⃣飲品

見到網上好評如潮嘅臺北棧現身海港城,作為為食兵團當然要一試啦。🤪🍢<<麻吉燒關東煮>>清清地嘅湯配上海帶、芋絲等食材。咬落去食材都吸入湯汁,帶有清新嘅味道。有一款比較特別係黃色嘅(應該係豆腐乾),中間有一層煙煙韌韌嘅白色,幾得意。🌮<<原條鰻魚起司玉米蛋餅>>飽肚之選。蛋餅包住玉米起司已經係佳品,加上肥厚嘅原條鰻魚,滿足感大增😍😍再配上醬汁同木魚,就更加滋味啦。🧉<<胡麻涼拌苦瓜>>清爽小食之選。胡麻醬掩蓋苦瓜之苦,食落少少咸少少香,清清涼涼。仲有點點黑芝麻增添口感。🧋<<伯爵茶凍芋圓仙草>>材料非常豐富。除咗芋圓仙草,仲有綠豆、珍珠等。芋圓絕不馬虎,食到天然的芋香味;地瓜圓富番薯香;兩者口感都煙韌軟糯,嚼得起勁。仙草夠滑、珍珠不硬、綠豆淋得來保持到原粒。連同個伯爵茶底一齊食,係一個充滿口感嘅甜品。🤤🤤
🌮<<原條鰻魚起司玉米蛋餅>>
🧉<<胡麻涼拌苦瓜>>
🧋<<伯爵茶凍芋圓仙草>>
2022-09-21 41 浏览
一入到嚟環境好闊落,上面有幾盞大白燈裝飾。座位格調有粉紅色有藍色,望落都非常舒服。坐低就見到枱上面放好餐具、碟、水杯,幾細心。💓兩個人食,叫兩個主菜兩個小食就基本。🥢主菜試下一飯一面,就叫咗🍚招牌魯肉飯🍜沙嗲牛肉麵。魯肉肉粒分明,分量夠多,而個汁亦唔太鹹。沙爹麵個沙嗲汁就唔太辣,啱曬啲食唔到辣但又想試下惹味啲嘅人。牛肉方面亦夠大塊,咬落夠肉地, 淋身冇揸。🥢小食炎炎夏日就嗌返啲涼涼哋嘅小食。🥒呢碟麻醬涼拌秋葵就係喺幾條原條秋葵上面,倒上啡色嘅麻醬,再灑上點點白芝麻。連醬食就令原本淡而無味嘅秋葵添上味道。原條鰻魚起司玉米蛋餅又係另一推薦。🧀蛋餅包住芝士同粟米已經非常豐富。再加上淡淡鰻魚肉令口感更加提升。而且鰻魚肉都好肥厚鮮甜。整體嚟講環境闊落已經加分,加上食物唔錯,所以吃得幾開心。✨

兩個人食,叫兩個主菜兩個小食就基本。

🥢主菜

🥢小食
整體嚟講環境闊落已經加分,加上食物唔錯,所以吃得幾開心。✨
2022-09-21 53 浏览
今日得一個人食飯,行開海港城,見到呢間台北棧,記得網上好似講過呢間幾好食,就膽粗粗過去試下。估唔到台式餐廳都有法國鵝肝食,我就叫咗🌟法國鵝肝牛舌芯湯麵鵝肝都有一定水準,感覺細膩爽滑,淡淡的油脂香點點撲鼻,入口即化。🦆🌟牛舌芯就每咬一口都有油脂滲出,軟淋爽口,牛味濃郁。🐂🌟咖喱起司吉列蝦蛋餅。佢個蛋餅配合埋起司好夾,蛋皮做到唔太薄唔太厚。而個炸蝦當然係重點,佢唔會話好多粉,蝦肉係十分厚。🍤想透心涼就試埋胡麻涼拌苦瓜。賣相係一條條苦瓜伴住胡麻醬,再灑上黑芝麻。食落就清清涼涼好香胡麻味,加埋點點芝麻增添口感。😌❣️最後一杯“奶茶妹妹醉了”,齋聽個名都好吸引。佢其實係烏龍茶酒,賣相好盞鬼。一杯珍珠奶茶上面放上薄荷葉,上面仲有一支煙。飲落似普通珍珠奶茶,帶有淡淡酒香🍶真是令人心醉。🤣

估唔到台式餐廳都有法國鵝肝食,我就叫咗
🌟法國鵝肝牛舌芯湯麵
🌟牛舌芯就每咬一口都有油脂滲出,軟淋爽口,牛味濃郁。🐂

2022-09-20 58 浏览
網上見到呢間人氣臺北棧,見到海港城新開有分店就去試下。去到當然叫返啲特別嘢‼️😋咖喱起司吉列蝦蛋餅:聽落都夠曬特別又有芝士又有咖哩,咁咪即係辣嘅芝士🤔?但估唔到呢種味道又幾夾。一口咬落個蛋餅,包住裏面嘅炸蝦係外軟內脆嘅新鮮口感。😮✨😋話梅地瓜薯條:又一新奇事物。真係好難想像酸味嘅蕃薯條🤔 原來酸酸地配上炸好嘅蕃薯條,係一種酸中帶脆嘅味道口感,係幾清新。😋花膠魯肉飯同麻辣牛肉麵。滷肉飯汁做得幾好,肉粒分明,花膠都融入醬汁之中。麻辣麵就唔太麻辣,不過勝在牛肉夠肥厚,麵夠煙韌彈牙。👍飲品方面來一杯蘋果苦瓜汁。蘋果同苦瓜味道互相交融,可謂甜中帶苦嘅清熱佳品。小食一碟牛汁滷蘭花干入口軟韌有嚼勁,濃郁的鹹、甜、鮮、香一一在口中。🤗
網上見到呢間人氣臺北棧,見到海港城新開有分店就去試下。
去到當然叫返啲特別嘢‼️
2022-09-20 51 浏览
網上見到呢間幾好評,於是就決定試下。一入到去成條粉紅大道,感覺十分舒服。左邊有啲粉紅卡位,右邊就係藍色系列,格調都幾舒服。叫左兩個小食,一杯野飲,一個主菜‼️<抹茶奶奶麻糬>聽個名夠哂特別🤣打卡都非常適合。佢個造型好特別,啲麻糬係平放喺碟上面然後上面就係一pack抹茶醬。咁樣有個好處就係食幾多拿幾多,點幾多醬都係自己決定。😌然後打卡系列唔少得<周董>呢杯嘢飲。其實佢係菊花茶酒😍上面一層白色下面啡色,最上配上菊花點綴。味道方面飲落有淡淡的菊花香,青新之中帶點酒味。🍶❤️❤️喜愛食蝦的我試埋個<咖喱起司吉列蝦蛋餅>炸蝦夠肉地粉唔多值得一讚👍蛋餅之中加上芝士,口感已經係非常豐富,而家再加炸蝦,層次係更加提升。🍤🍤最後講埋主菜<沙嗲牛肉麵>,湯底方面就唔太鹹不過辣度唔係太夠。牛肉都幾大塊,食落淋滑;麵就煙韌彈牙;豆腐係小小爽口。食埋個糖心蛋就滿足。😚
網上見到呢間幾好評,於是就決定試下。

叫左兩個小食,一杯野飲,一個主菜
‼️
2022-09-19 41 浏览
食呢間原因係網上見到有張粉紅色梳化椅😂💗覺得打卡實在太正。同職員要求左坐呢個位,滿心歡喜。打卡食物之一當然係1️⃣💖「鹹蛋黃芋泥球」5粒又大又圓放喺粉紅色粉上面,黃球上表面亦有粉紅粉,最上再加上小小黃色裝飾,十分美觀。🍽️味道方面,煙煙靭靭唔會太甜,所以食完都唔會好漏🍬打卡其次係2️⃣💖「胡麻涼拌苦瓜」望落滿滿白胡麻汁已感覺清涼🤗苦瓜伴住醬汁食簡直消暑,胡麻味亦都好香。一路食住苦瓜,口中仲有粒粒芝麻都增添口感。3️⃣💖「招牌魯肉飯」係台灣必食,當然不能錯過。佢嘅魯肉真係唔太咸唔太漏,肉粒分明,食落好有咬口。加埋隻糖心蛋,一飽口福🥚😚想特別啲就試埋花膠魯肉飯。花膠都唔馬虎完全能夠融入醬汁,咬落係淋滑唔會有渣。連同魯肉一齊撈飯正上加正。🍚
食呢間原因係網上見到有張粉紅色梳化椅😂💗覺得打卡實在太正。

同職員要求左坐呢個位,滿心歡喜。

味道方面,煙煙靭靭唔會太甜,所以食完都唔會好漏🍬

今日嚟到海港城,竟然畀我見到呢間台北棧😍就立刻拉住友人入去。我叫咗個沙爹牛肉麵。一開始即刻試個湯,係咸咗少少,不過辣度係幾好, 佢唔係話好辣岩晒我,啲豆腐竟然有少少彈牙嘅感覺,吸埋啲沙嗲汁就剛剛好。牛肉就係淋身夠肉地,食落夠滿足😍😍好鍾意佢有隻糖心蛋,簡直係最佳點綴。朋友叫嘅招牌魯肉飯一上菜就見到好大碗,汁都係滿滿的。因為都驚咸,朋友同我一試又覺得唔係喎!咸度係岩岩好,同肉粒配搭得好夾。🤤🤤平時試得多日本關東煮,今次試個台式嘅。湯汁方面比較清,不過本身啲料已經有味。海帶同芋絲都有淡淡清香,比較清新。🍢地瓜薯條比較少食到,於是今次就決定試下。呢個唔只係番薯條咁簡單,仲要係話梅味嘅。本身都預備咗迎接酸味嘅味覺衝擊😂不過好在又唔算太酸,同啲番薯味都幾夾。🍠又酸又咸就試過啦,又酸又苦又試過未?鳳梨苦瓜汁必然係又酸又苦嘅新嘗試。🍍一飲落佢就知特別清熱,苦中一點酸就不會太苦😂岩哂想食苦瓜但又唔想太苦嘅人啊👏🤣
2022-09-16 172 浏览
我地叫左松露魯肉飯,髒髒芋泥咸蛋黃蛋餅,抹茶奶奶麻糬,凍蘋果苦瓜汁同熱冬瓜茶。先講下個魯肉飯,松露魯肉本身無咩問題,問題係係個飯到,個飯係爛既。跟住個髒髒芋泥咸蛋黃蛋餅,唔係唔好食,但係成件事係唔夾既。然後到個重點,抹茶奶奶麻糬,完完全全唔知自己食緊咩,超級唔好食。苦瓜汁無事好正常,但係冬瓜茶就得個甜字,毫無冬瓜味。成餐飯食左四百五蚊左右,以呢個質素同價錢比,係overpriced 得好犀利。仲有個環境樓底好矮,好壓迫。不過得90分鐘既用餐時間,係好夠既,因為太難食食完可以即刻走,無需留戀。可以講呢間野係不可一不可再。試新野前真係要睇睇負評先。
跟住個髒髒芋泥咸蛋黃蛋餅,唔係唔好食,但係成件事係唔夾既。
苦瓜汁無事好正常,但係冬瓜茶就得個甜字,毫無冬瓜味。
可以講呢間野係不可一不可再。試新野前真係要睇睇負評先。

髒髒芋泥咸蛋黃蛋餅
抹茶奶奶麻糬
2022-09-16
好想去旅行呀!!!同男友呻下,佢終於忍唔住要爆發啦😅吓?! 原來係帶我去呢間台北棧台灣料理。笑了~😆一去到,見到餐廳招牌簡潔,寫住二零一四,快十年啦🔟!飲品我地叫左{蜂蜜苦瓜汁}同{鮮鳳梨蘇打}。蜜糖同苦瓜比例非常好, 蜜甜但帶有甘香🤤。 鳳梨係新鮮菠蘿🍍,飲落好開胃, 又有少少菠蘿渣好有咬口,誠意推介👍❤️{麻辣牛肉麵}牛肉肥美嫩口,紋理清晰,味道非常濃郁,十分滋味👍🏻。❤️{咖哩起司吉列蝦蛋餅}吉列蝦最緊要熱辣辣🔥!沾上的咖哩加埋香濃既芝士,香脆可口😇,咬落非常有口感。👍🏻❤️{手工鳳梨酥麻糬蛋撻}。原本話減肥左試左一啖完全返唔到轉頭☺️。個蛋撻集香脆、新鮮、可口於一身, 加埋鳳梨同麻糬既配合,口感超正!🍴❣️值得一提係餐廳上菜速度快🏃🏼‍♀️,店員殷勤有禮,會時替客人收拾碗碟。真係好似去左台灣甘,非常推介!😚
好想去旅行呀!!!同男友呻下,佢終於忍唔住要爆發啦😅
吓?! 原來係帶我去呢間台北棧台灣料理。笑了~😆
一去到,見到餐廳招牌簡潔,寫住二零一四,快十年啦🔟!
❤️{咖哩起司吉列蝦蛋餅}

疫情爆發以來,已經好少出街食, 難得出去食, 一定要選擇乾淨衞生可靠既餐廳☺️。Openrice 咗一下, 呢間台北棧評價好好,所以一放假就出去Happy 下啦🤤~ 餐廳裝修簡約☺️,以台式休閒風格裝修。座位尚算寬敞舒適。而且空氣流通,潔手液充足,非常放心。 🤗❤️沙嗲牛肉麵❤️牛肉大大件🐮, 肉質嬌嫩,入口即溶,味道極正,大大大滿足☺️❤️鹹蛋黃芋泥球❤️極邪惡鹹蛋黃,外層以芋泥包住,炸到香脆😋,咬落非常有口感。❤️牛汁滷蘭花干❤️牛肉汁濃厚, 蘭花干香口而且鬆化,簡直係必食😎!❤️麻醬涼拌秋葵❤️日式麻醬香濃開胃,秋葵大條新鮮,看似簡單,但煮既過程,時間⏱️必須拿捏得好好先有呢個口感, 好食!❤️花膠魯肉飯❤️花膠豐厚,爽滑彈牙🦷,魯肉非常入味,飯量充足,必食佳品!🙂總括而言,呢度既食物水準絕對唔差,好味到令人回味無窮,而且師傅非常有用心🤤,抵讚👍!
❤️沙嗲牛肉麵❤️
❤️鹹蛋黃芋泥球❤️
極邪惡鹹蛋黃,外層以芋泥包住,炸到香脆😋,咬落非常有口感。
❤️牛汁滷蘭花干❤️
牛肉汁濃厚, 蘭花干香口而且鬆化,簡直係必食😎!
❤️麻醬涼拌秋葵❤️
❤️花膠魯肉飯❤️
花膠豐厚,爽滑彈牙🦷,魯肉非常入味,飯量充足,必食佳品!🙂

2022-09-15 45 浏览
約人食飯,食物以外,最要考慮地點方便🏎️🚗。 尖沙咀絕對可以滿足晒港島人同九龍人既需求。 Openrice 咗一下, 海港城呢間台北棧就最好不過啦~😉我地6點就到左,唔洗等就可以入座👍🏻。店內唔算乾淨企理,感覺舒適😉講重點, 食物!<鹹蛋黃芋泥球>呢個波波有驚喜😄,內餡好足料,外皮炸得好靚, 完全唔油膩。🤩<擔擔手工餃>隻餃有我個拳頭咁大呀👊🏻! 大大隻又夠哂結實,餃子皮爽滑可口,非常好味🫶🏻。<法國鵝肝牛舌芯湯麵>牛舌沾上了鵝肝既味道非常惹味😆,肉質亦非常嫩滑,湯麵份量十足,值得推介!👍🏻我地仲叫咗<蒜泥台灣水蓮>呢個小食清甜但又香濃😋, 蒜泥多到不得了, 作為開胃菜非常合適。 🤤最後叫咗個<抹茶奶奶麻糬>作為抹茶控🍵, 呢個超級推介。 茶味香,真,濃。 麻糬軟淋淋得黎又夠煙韌, 兩個配合起黎可謂天衣無縫!😎呢餐飯性格比高,又超抵食又好味。下次會黎試其他野~!😆

講重點, 食物!
<鹹蛋黃芋泥球>
<擔擔手工餃>
<法國鵝肝牛舌芯湯麵>

我地仲叫咗
<蒜泥台灣水蓮>

呢餐飯性格比高,又超抵食又好味。下次會黎試其他野~!😆
2022-09-15 38 浏览
同小朋友👦🏻出去食飯一定係諗岩唔岩佢食。西式通常有刀🔪危險,所以通常會選亞洲菜,口味亦比較岩佢。但又突然好好好想食鵝肝,Google 左一下, 發現左呢間台北棧,fusion 得黎又保留台灣特色, 一於我地一家人去試下!🤤🤤一坐底, 枱面擺放既餐具都乾淨, 唔係玻璃唔會跌壞,抵讚!👍👍先叫小朋友鐘意既野:《鹹蛋黃芋泥球》面頭炸得香脆鬆化,唔油膩又好味。😙《擔擔手工餃》呢個私心想食🥟,但又驚仔仔口食唔到辣, 所以叫左小小辣♨️, 夾咗一粒用水洗洗俾仔仔食, 肉餡多汁厚實,份量大到1粒佢已經食飽😅 我地兩公婆叫左呢D Share 食《法國鵝肝牛舌芯湯麵》我黎既目的絕對係食鵝肝。 鵝肝好足料,好rich 好滿足🥰, 牛舌鮮甜爽口,湯底香濃但又唔會搶咗鵝肝味, 好食!《麻醬涼拌秋葵》麻醬香濃幼滑,秋葵好新鮮夠爽口,其實不用點醬已經好好味。😄於是我俾左d小朋友試,佢一試愛上。💕呢間台北棧真心推介, 特別岩我地呢D有小朋友家庭,下次會約媽咪Group 一齊再黎👩‍👩‍👧‍👧👩‍👧

先叫小朋友鐘意既野:
《鹹蛋黃芋泥球》面頭炸得香脆鬆化,唔油膩又好味。😙

我地兩公婆叫左呢D Share 食