2023-07-14 75 浏览
位於海港城嘅 Check-in Taipei 由於本身海港城入面都好似迷宮咁如果係一啲比較角落頭,或者隱蔽啲嘅店就更難搵所以都花咗啲時間搵😂建議最好問服務處或者睇返商場指南當日七點到都唔使等位,齊人就可以入座用餐時間90分鐘,都算正路飲品方面,叫左苦瓜汁同埋綠豆沙牛奶🥛大推綠豆沙牛奶,沙沙地口感一流,調味啱啱好,感覺又唔會太甜/太漏/太濟我會想再試埋佢個木瓜牛奶😋😋苦瓜汁系列就正常發揮叫咗個黑松露滷肉飯,中上,無咩唔好明太子甜不辣就比較貴,冇乜特別,正常明太子醬嘅味,不過口感質地都係好👍🏼另外仲有叫肉鬆皮蛋蛋餅,呢度嘅蛋餅唔會覺得蛋餅皮好厚,係啱啱好嘅感覺,值得一試甜品方面,叫咗最新出嘅「黑白配冰花湯圓刨冰」,上面有六粒芝麻福元湯圓,好味但會濟,一定要同朋友share食刨冰方面正常發揮,芝麻味會比花生味濃,掩蓋左花生嘅味道,整體沒有預期之中驚艶最後叫咗「手工鳳梨酥麻糬蛋撻」,我會覺得呢個係必食,好有鳳梨嘅味道,熱食好正份量比想像中大,性價比不錯,最好同朋友share
位於海港城嘅 Check-in Taipei
由於本身海港城入面都好似迷宮咁
如果係一啲比較角落頭,或者隱蔽啲嘅店就更難搵
所以都花咗啲時間搵😂
建議最好問服務處或者睇返商場指南

當日七點到都唔使等位,齊人就可以入座
用餐時間90分鐘,都算正路

飲品方面,叫左苦瓜汁同埋綠豆沙牛奶🥛
我會想再試埋佢個木瓜牛奶😋😋
苦瓜汁系列就正常發揮

叫咗個黑松露滷肉飯,中上,無咩唔好

份量比想像中大,性價比不錯,最好同朋友share
2023-07-07
2023-07-14 68 浏览
雖然剛去完台灣,但很快又念念不忘台灣菜。今晚就去臺北棧食飯。餐廳有多個分隔的座位,而卡位牆上的🖥️顯示屏更不停播着台灣景點,令人更懷念。🔸明太子甜不辣魚餅煎得焦香,口感煙韌,明太子有鹹香味及少少甜,平時這種醬是比較辣,🐠但今次和這個魚餅配合得非常好。🔸髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅蛋餅整得十分有心思,🍳外皮包着一層蛋白,裏面再有一層皮包着雞蛋,最中心包着軟熟的芋泥,仲食到芋頭粒。🔸魯肉伴台灣A菜A菜口感似油麥菜,菜新鮮和爽脆,半肥瘦的魯肉令菜更香。🔸招牌魯肉飯糖心蛋有流心的效果,珍珠米粒粒分明,帶點軟糯的口感,飯粒都幾上汁,魯肉肥瘦比例均勻。🔸手工鳳梨酥麻糬蛋撻呢個係必食的甜品,味道一流,蛋滑有焦香,外皮酥香,🍍鳳梨餡有果香,麻糬口感微温煙韌、Q彈又可拉絲,好味!🔸紅豆沙牛乳味道跟紅豆冰一樣,但質感較細滑,而且是完全冰凍,很消暑呀!🔸台南冬瓜茶冬瓜茶有杯蓋蓋著,味道頗濃,都幾甜。😍我喜歡髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅、明太子甜不辣和手工鳳梨酥麻糬蛋撻,這些美食令我有衝動再去台灣。📍臺北棧 (海港城) (尖沙咀)尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
🔸明太子甜不辣
🔸髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
🔸魯肉伴台灣A菜
A菜口感似油麥菜,菜新鮮和爽脆,半肥瘦的魯肉令菜更香。
🔸招牌魯肉飯
🔸手工鳳梨酥麻糬蛋撻

🔸紅豆沙牛乳
味道跟紅豆冰一樣,但質感較細滑,而且是完全冰凍,很消暑呀!

🔸台南冬瓜茶
冬瓜茶有杯蓋蓋著,味道頗濃,都幾甜。

📍臺北棧 (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
2023-07-13 69 浏览
📍尖沙咀海港城港威中心 Check-in-Taipei📍呢排冇得去台灣,但又想食台灣食物,呢一間Check in Taipéi 就滿足到我!之前見人哋食佢嘅鳳梨酥麻糬蛋撻,已經覺得好吸引,今日就嚟拜一拜會!💕經典魯肉飯食台灣嘢不得不吃嘅係魯肉飯,唔好睇佢好似好細碗,其實超級飽。魯肉好香口,好夠味,肥瘦分明,用嚟配飯食真係好開胃!💕紅燒牛肉刀削麵牛肉肥美,有濃郁嘅牛味,配上口感彈牙嘅刀削麵,同埋香濃嘅牛肉湯,好好食嘅一碗台式牛肉麵。💕鳳梨酥麻糬蛋撻專登嚟食嘅鳳梨酥麻糬蛋撻,好有創意,將港台兩樣特色小食擺埋一齊,既有口感煙韌,又有鳳梨酥嘅酸酸甜甜,加上蛋撻嘅奶香,鬆脆嘅外皮,係一個好令人驚喜嘅配搭!冇嚟錯!💕木瓜牛乳新鮮木瓜加牛奶嘅配搭,好靚嘅顏色,唔會太甜,但又有木瓜牛奶嘅香滑,正。💕閨蜜叫咗一杯Cocktail,係威士忌加烏龍茶,幾得意!環境好舒服,有卡位坐,私隱度十足。服務態度都好好👍🏻!
📍尖沙咀海港城港威中心 Check-in-Taipei📍

💕經典魯肉飯

💕紅燒牛肉刀削麵

💕鳳梨酥麻糬蛋撻

💕木瓜牛乳

💕閨蜜
叫咗一杯Cocktail,係威士忌加烏龍茶,幾得意!

環境好舒服,有卡位坐,私隱度十足。服務態度都好好👍🏻!

2023-07-12 84 浏览
我跟友人一直都很喜歡台灣美食,雖然疫情緩和後終於可以去旅行,不過還未有時間去台灣走一趟,所以先在香港找一下有沒有高質素的台灣餐廳😋問過不同朋友,有些都推介這間尖沙咀的臺北棧,就決定去嘗試一下!餐廳內燈光柔和,我們坐在圓形梳化位置,牆身漸變彩虹色調,感覺很舒適!翻開餐牌,不少菜式照片都有高貴典雅的感覺,令人好想嘗試,所以點了小食為主,加一款主食就夠。招牌牛肉粉絲,粉絲把整個精華味道都吸進去,十分香口;經炸過的蟲草花口感味道都有所提升,估不到這款已經有意外驚喜!小食方面,招牌的手工鳳梨酥麻糬蛋撻,多重口感,各種味道混合在一起,可以刺激食慾之餘滿足感一流!另外麻醬涼拌秋葵,新鮮的秋葵十分爽滑,加上芝麻麻醬,口感清新搭配有點濃味的醬汁,不錯!飲品方面,點了鳳梨苦瓜汁,新鮮苦瓜味道十足,鳳梨酸甜味又中和了一點不致太苦,十分適合怕苦又想嚐試的朋友☺️總括而言,雖不是至抵之選,但是CP值很不錯,整體質素很好的一間台灣餐廳!

2023-07-03
  • 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
  • 招牌牛肉麵
夏天除左為大家帶來炎熱既天氣之外,更重要係為一眾購物狂帶來耀眼既SUMMER SALE。同朋友係尖沙咀瘋狂買野之後,搵左間台灣菜試下。一入店舖,裝修十分別緻,除左一般餐枱之外,仲有幾張好有打卡感覺既卡位,顏色好夢幻,大大增加用餐舒適感。鹹蛋黃芋泥球($78)(⭐⭐⭐⭐⭐)芋泥球一直都係台灣熱門小食,但由於工序繁複,係香港就好少見到,甚至係台灣既夜市,亦都唔係間間攤檔都整得好食。但呢間餐廳既芋泥球簡直令筆者感到驚艷!外面炸得十分香脆,咬落芋香爆棚,而且芋泥十分香滑,不稠不稔剛剛好,入面既鹹蛋亦係錦上添花,同芋香好夾,食唔停口!招牌牛肉麵($118)(⭐⭐⭐⭐⭐)台灣牛肉麵出名就係人都知,但附隨有一撮牛油就唔係到到有。先講湯底,一個字濃!唔會淨係得咸味或者香料味,而似有好香濃既牛骨香,配搭面頭既蟲草花同麵條,令到整個麵既味道同口感都十分豐富。牛肉方面,則十分軟嫩,完全唔會有渣或者鞋口。至於碗邊既牛油就好香濃,同湯底混和,大大提高整碗香氣。松露魯肉飯($88)(⭐⭐⭐⭐⭐)餐廳既魯肉飯絕對有台灣既味道,肉醬入面唔只有肉碎,更重要係落左黃金比例既肥肉,令到整碗魯肉飯唔會只得肉碎口感,而係有陣陣
鹹蛋黃芋泥球($78)(⭐⭐⭐⭐⭐)
招牌牛肉麵($118)(⭐⭐⭐⭐⭐)
松露魯肉飯($88)(⭐⭐⭐⭐⭐)
餐廳既魯肉飯絕對有台灣既味道,肉醬入面唔只有肉碎,更重要係落左黃金比例既肥肉,令到整碗魯肉飯唔會只得肉碎口感,而係有陣陣豬油香,但同時亦唔會OVER左令到整碗飯好油膩。特別驚喜係餐廳配搭左黑松露,估唔到兩者十分夾,陣陣魯肉香又滲透住松露既菇菌香,好好味!
手工鳳梨酥麻糬蛋撻($48)(⭐⭐⭐⭐⭐)
平時鳳梨酥手信食到厭,呢個鳳梨酥+麻糬+蛋撻既三合一甜點絕對係心思菜式,滿足曬3樣都十分喜愛既筆者。先講鳳梨,筆者好怕整個酥都只係一PAT醬,餐廳正正調轉,每啖都食到鳳梨肉,口感滿滿。另外仲有能夠拉絲既麻糬,軟糯又Q彈,口感LEVEL UP。至於蛋液方面,亦做到十分滑口香甜,配搭埋整個甜點酥皮,讚!
宇治抹茶牛乳($55)(⭐⭐⭐⭐⭐)
見到餐廳唔同種類既飲品都忍唔住叫返杯解暑。平時飲抹茶牛乳好怕一係好甜變糖水綠茶,一係好怕抹茶同奶混唔好,口感鞋鞋。但餐廳既宇治抹茶牛乳就完完全全無呢兩個問題,唔會太甜之餘仲有好香濃牛乳味,整杯飲品亦都做到好滑身,味道十分和諧,啖啖滋味。
芭樂苦瓜汁($52)(⭐⭐⭐⭐💢)
台灣水果十分出名,估唔到係香港都有機會試到。先講苦瓜汁底,相信餐廳選購左正宗優質既苦瓜,所以整杯苦瓜汁完全無苦澀味,反而有種甘味,十分解渴消熱氣。加上芭樂既清甜,令到整杯果汁味道豐富,好配合成餐台灣菜。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
臺北棧 (海港城) 尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖

👍地點方便
👍一流味道
👍台控必試
2023-06-20
  • 鹹蛋黃芋泥球
  • 招牌牛肉麵
  • 松露魯肉飯
2023-07-10 107 浏览
📍 臺北棧 (尖沙咀)位於海港城既新派台式餐廳🍽️成日行過都排哂長龍😳人氣非常✨今次提早Booking🤭順利入座💕餐廳主打台菜🤓做法同擺盤都比較新潮👍🏻加上加入左台灣元素,特別既暖色調既裝修🎨又靚又有氣氛🤩好適合打卡📸✨明太子甜不辣 $78食落口感紮實,有嚼勁😁配明子醬好食😋✨大阪燒海鮮蛋餅 $128上碟嘅時候睇落真係好似一個大阪燒😆切落去就知道係蛋餅🤭蛋餅軟熟煙靭😋仲有啲半熟蛋漿🍳 配上蔬菜, 彈牙易咬嘅章魚粒🐙大阪燒醬汁海苔粉同柴魚片等等, 口感豐富又好食😋✨擔擔牛肉麵+糖心蛋 $138+$8湯底用上大量牛骨熬制而成, 牛味香濃🐂有點微辣🌶️牛腱肉燉煮得入味軟腍😋手工刀削麵有彈性煙韌😁 配糖心蛋天豐富✨宇治抹茶牛乳 $55抹茶味香濃🍵奶滑🥛✨玫瑰茘枝蘇打 $45好清新👍🏻荔枝味好出😋📍 臺北棧 (尖沙咀)尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖菜式💡: #hkfoodlover中式 地區💡: #hkfoodlover荃灣綫 #hkfoodlover東鐵綫#hkfoodlover尖沙咀 #hkfoodlover尖東🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼#food #foodhk
📍 臺北棧 (尖沙咀)

✨明太子甜不辣 $78
食落口感紮實,有嚼勁😁配明子醬好食😋

✨大阪燒海鮮蛋餅 $128

✨擔擔牛肉麵+糖心蛋 $138+$8

✨宇治抹茶牛乳 $55
抹茶味香濃🍵奶滑🥛

✨玫瑰茘枝蘇打 $45
好清新👍🏻荔枝味好出😋

📍 臺北棧 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖

菜式💡: #hkfoodlover中式
#hkfoodlover尖沙咀
#hkfoodlover尖東
🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼

#food #foodhk #foodiehk #hkfoodie #hongkong #hk #好去處 #hkrestaurant#尖沙咀美食 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡#尖沙咀 #尖沙咀美食 #打卡餐廳 #香港旅行 #香港一日遊 #尖東 #尖東美食 #海港城 #台灣美食#台灣菜 #牛肉麵 #蛋餅 #臺北棧 #taipeicheckin @checkintaipeihk
2023-07-10 61 浏览
🌸Check in Taipei🌸臺北棧🌸之前上網見到佢哋嘅嘢食好精緻,又好特別,自己又特別鍾意食台灣嘢,所以搵日就嚟咗試😆,呢度嘅環境座位唔錯,有卡位,多人餐桌,好適合聚餐👍🏻👍🏻,座位比較闊落,環境舒適,台灣菜嚟計,價錢方面比較貴🥹,同埋佢又喺海港城裏面,不個賣相都唔錯,值得試下😆😆🐔三色鹽酥雞 $128 :三色係代表🌸松露醬料,🌸柚子醬同埋🌸冬陰公醬,賣相都幾特別,好似太極嘅形狀,中間放滿粒粒鹽酥雞肉,炸到外脆內軟,肉汁豐富,沾上醬汁一流😋😋🦋明太子甜不辣 $78 :明太子醬嘅甜不辣都係第一次食,口感煙韌,用明太子醬作點綴,令到口感更加有層次,食落仲熱辣辣嫁😆😆💜髒髒鹹蛋蔩芋泥蛋餅 $88 :呢一款蛋餅絕對係必食推介,事關佢無論係賣相定係味道都一流,外層嘅蛋餅好軟熟又夠薄🤤,裏面係滿滿嘅芋泥,唔甜之餘仲好有飽肚感,再沾上面層嘅鹹蛋粒粒,層次感特別豐富😋😋😋🦆三杯片皮鴨胸刈包 $188 :呢一份刈包,其實就好似片皮鴨咁,放入乾蔥,青瓜,醬料同鴨肉,再用刈包包住食😍,片皮鴨就係及以三杯雞嘅做法呢將鴨肉烤熟,脂肪同肉分明,亦唔會過肥🫶🏼,食落有油香味,肉質鮮嫩💜松露魯肉飯 $88 :滷
🌸Check in Taipei🌸臺北棧🌸

💜松露魯肉飯 $88 :滷肉飯都有三款,招牌,松露同埋花膠滷肉飯😍,呢一碗松露滷肉飯,睇落去已經超吸引,滷肉豐富,醬汁又夠多🤤,撈埋松露就更加突顯出精粹,飯粒軟硬適中,滷肉肥瘦均勻,的確唔錯🥰🥰

💚抹茶奶奶麻糬 $108 :喺網上見到呢一款麻薯就一定要叫嚟試吓,但係睇片同現實真係差段距離😫,我冇諗過佢個質感係流質狀,平時食開嘅麻薯比較實,煙煙韌韌咁,但呢一款嘅就唔係,佢想搞啲新意就係自己diy搓成一粒粒,但我肉烔覺得無論口感定係個質感都係怪怪地😑,味道亦都唔係好特別😒😒

🍹木瓜牛乳 $52 :最後叫咗兩杯嘢飲,呢一般木瓜牛乳非常香濃,牛奶味都相當重,飲嘅時候都飲到木瓜肉,絕對係新鮮製造😋😋

🍹百香果綠茶 $38 :另外呢杯百香果綠茶茶底好夠濃🙂,清清淡淡又酸酸甜甜咁,好開胃😆
2023-07-10 180 浏览
年多前食過中環店印象中係好好食的,估唔到該店移師到尖沙咀,慶幸美食保持水準依舊好食,餐廳以粉紅色為主調,機艙佈局,打卡一流,美食充滿台灣特色,十分吸引!明太子甜不辣 $78甜不辣口感煙韌,外皮香脆。加上明太子沙律醬鹹香鮮味,非常好食。櫻花蝦烏醋茄子 $48茄子凍食,口感軟綿綿,夾落唔鬆散,沾了醋汁甜酸美味,有櫻花蝦增加酥脆口感,小食好食。糖心蛋魯肉飯 $55魯肉好入味,半肥瘦入口即溶,半隻溏心蛋黃晶瑩剔透,飯量多可二人分享。芭樂苦瓜汁 $52入口好甘有微微清甜,健康之選。手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48蛋撻分了四層,分別係蛋漿、麻糬、鳳梨酥和曲奇皮,配搭幾特別好奇可一試。鐵觀音法式燉蛋 $98茶味香濃,口感軟滑,甜度適中。

明太子甜不辣 $78
明太子甜不辣

櫻花蝦烏醋茄子 $48
櫻花蝦烏醋茄子

糖心蛋魯肉飯 $55
糖心蛋魯肉飯

芭樂苦瓜汁 $52
入口好甘有微微清甜,健康之選。
芭樂苦瓜汁

手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48

鐵觀音法式燉蛋 $98
茶味香濃,口感軟滑,甜度適中。
鐵觀音法式燉蛋
2023-07-04
明太子甜不辣
櫻花蝦烏醋茄子
糖心蛋魯肉飯
芭樂苦瓜汁
鐵觀音法式燉蛋
2023-07-09 44 浏览
-Three Cups Duck Breast Gua BaoSimple and delicious duck bao with duck cooked on the rotisserieThree cups refers to the original recipe calling for one cup each of soy sauce, rice wine, and sesame oil-Signature Beef NoodlesThis thick knife cut noodle is among my favouritesIt’s handmade with a chewy yet tender textureThe soup has a hint of Chinese herbs but not overwhelmingExtremely meaty as well-Salted Egg Taro Egg CrepeThis crepe is not just igable but yummmIt’s loaded with taro cream paste and

-Signature Beef Noodles
Extremely meaty as well

-Salted Egg Taro Egg Crepe
It’s loaded with taro cream paste and topped with salted egg crust
the layers of egg crepe is actually quite light and fluffy

-Signature Crispy Chicken
Tender and moust
The boneless Chicken bricks are paired with 3 types of sauce
Love the Tom yam flavour the most!
小妹每次經過都見到門口有好多人排隊😬 ,撞啱晚上小妹就同朋友預早黎食呢間台灣菜,唔洗等位就入到😬店舖空間感好大,周圍都好有特色,打卡一流👍🏻靚台灣三色腸🍡呢款三色腸上既蒜片非常香口,而三款腸都各有特色🙂溏心蛋魯肉飯🍚肥瘦均勻既滷肉,鋪滿曬係飯上面😍滷肉多汁,撈埋d飯一齊食真係好鬼正😚 仲要配埋3片黃蘿蔔+半隻糖心蛋🤩好味😋髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅🫓小妹畀呢個紫色嘅外表吸引住,靚到唔係唔打卡阿嘛…蛋餅皮層次豐富,咬落酥脆,蛋餅上鋪滿鹹蛋黃碎及煉奶,蛋餅內裡塞滿滿滿芋泥蓉,味道仲要唔甜,香芋味好突出,口感一流🤘🏻招牌牛肉麵 🐂🍜小妹今次揀咗刀削麵試吓,口感煙韌,掛湯力高;成碗湯都充滿牛脂香氣,仲有蟲草花,感覺好似即刻健康咗🐵木瓜牛乳🥛無諗過木瓜+牛乳mix埋可以造到😻橙白雲石pattern,超靚😚 重點係味道唔會太甜,仲飲到微微木瓜粒粒,健康之選😬手工鳳梨酥麻糬蛋撻🥚呢款係呢間店每日限量製作,如果當日賣完就冇啦🥲今次小妹有幸食到😍絕對係完美結合蛋撻、麻糬+鳳梨酥超黎~撻皮酥脆香口,蛋漿唔會太甜🤫加上軟糯麻糬+酸甜鳳梨肉食落好香,口感又有層次,絕對好有特色,大力推介🥰呢間台式店既味道+服務真係不錯

台灣三色腸🍡
呢款三色腸上既蒜片非常香口,而三款腸都各有特色🙂

溏心蛋魯肉飯🍚

髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅🫓

招牌牛肉麵 🐂🍜

木瓜牛乳🥛

手工鳳梨酥麻糬蛋撻🥚

呢間台式店既味道+服務真係不錯👍🏻 食物款式算好多,但定價方面都相對貴,絕對係一間高價位嘅台灣菜🙈
今次係我第一次喺呢間餐廳食 平時都好少喺海港城入邊食 因為價錢本身都比較貴 不過今次朋友介紹 話呢間好好食,所以就入咗嚟呢個係肉燥鹽酥雞飯 價錢好似大概係140-150$雖然價錢係比較貴少少 不過台式店黎講質素真係比起普通嘅偏高! !首先,肉燥飯 (相信大家去台灣都一定會食呢樣肥肉唔太多 比較淋身 就算有肥肉都係入口即溶個種 啲飯都好大碗 撈埋啲肉燥汁 😋😋要大讚一下鹽酥雞大家都見到,雖然唔係好多 但係每一件雞都好似糖心蛋咁大🤣🤣我都係第一次食咁大隻嘅鹽酥雞 通常都係細細粒 以為咁大舊一定會好柴 點知竟然一咬。。。入面竟然係滿滿的肉汁 唔會好硬 唔似係食雞胸嘅感覺 呢個真係值得一讚整體黎講 份量比較多 都好夠飽加埋杯台式珍珠奶茶,啱啱好 (少甜 珍珠嘅煙韌度剛剛好 而且唔會太細粒!

呢個係肉燥鹽酥雞飯 價錢好似大概係140-150$

首先,肉燥飯 (相信大家去台灣都一定會食呢樣
要大讚一下鹽酥雞
整體黎講 份量比較多 都好夠飽
2023-07-02
  • 招牌滷肉飯
  • 三色鹽酥雞
2023-07-07 55 浏览
Taste of Taiwan with some interesting Taiwanese dishes. Food is Instagrammable. 🌱Garlic Taiwanese Water Lotus: First time having water lotus, slightly seasoned with garlic which made the dish appetising.🍳Century Egg Pork Floss Egg Crepe: A different variation of the usual Taiwanese egg crepe, but the filling and the pork floss are good.🐟Mentaiko Fish Cakes: Texture is not rubbery and is flavourful. 🐮Signature Beef Noodles: There is a bit of Chinese medicine flavour in the soup. Soup is flavourfu

🐮Signature Beef Noodles: There is a bit of Chinese medicine flavour in the soup. Soup is flavourful and beef is tender.

🍵Matcha Milk Mochi: Loved the rich matcha and is an interesting combo with the Kinako.

🧋Classic Pearl Milk Tea: The usual boba tea. Not too many surprises from this one.

There is creativity in the dishes and the presentation is aesthetically pleasing.
❤️我哋大愛嘅台式餐廳𝗖𝗵𝗲𝗰𝗸 𝗜𝗻 𝗧𝗮𝗶𝗽𝗲𝗶 係海港城分店推出咗全新嘅台灣夜市人氣甜品冰火湯圓刨冰🍧! .湯圓用咗香港老字號品牌🇭🇰福元湯圓 大大粒嘅湯圓口感煙韌,中間包住黑芝麻餡料🖤 配搭用上豆乳做嘅刨冰,一凍一熱都幾得意✨ 不高溶得較快,要盡快食🤣*只限海港城分店* .3款刨冰分別係🍧: 📍芋泥瀑布冰火湯圓刨冰($108) 𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗦𝗵𝗮𝘃𝗲𝗱 𝗜𝗰𝗲 妹妹最鍾意呢款😍 芋泥同豆乳食落都幾夾 表面大量芋泥醬唔會蓋過咗刨冰嘅豆乳香 .📍桂花冰火湯圓刨冰($98) 𝗢𝘀𝗺𝗮𝗻𝘁𝗵𝘂𝘀 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗦𝗵𝗮𝘃𝗲𝗱 𝗜𝗰𝗲 姐姐就覺得呢款最好食✨ 落咗桂花糖同酒釀,味道清新香甜💛 .📍黑白配冰火湯圓刨冰($108) 𝗣𝗲𝗮𝗻𝘂𝘁 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗦𝗵𝗮𝘃𝗲𝗱 𝗜𝗰𝗲 刨冰加入黑芝麻醬,表面鋪滿花生粉同黑芝麻粉甜度唔高,黑芝麻味冇我哋想像中咁濃👉🏻👈🏻 .📍手工鳳梨酥麻糬蛋撻($48/1件) 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗮𝗿𝘁 完美地將蛋撻、麻糬同鳳梨酥結合起嚟 撻皮酥脆香口,蛋

湯圓用咗香港老字號品牌🇭🇰福元湯圓
大大粒嘅湯圓口感煙韌,中間包住黑芝麻餡料🖤
配搭用上豆乳做嘅刨冰,一凍一熱都幾得意✨
不高溶得較快,要盡快食🤣*只限海港城分店*
3款刨冰分別係🍧:
📍芋泥瀑布冰火湯圓刨冰($108)
妹妹最鍾意呢款😍 芋泥同豆乳食落都幾夾
表面大量芋泥醬唔會蓋過咗刨冰嘅豆乳香

📍桂花冰火湯圓刨冰($98)
姐姐就覺得呢款最好食✨
落咗桂花糖同酒釀,味道清新香甜💛

📍黑白配冰火湯圓刨冰($108)
刨冰加入黑芝麻醬,表面鋪滿花生粉同黑芝麻粉
甜度唔高,黑芝麻味冇我哋想像中咁濃👉🏻👈🏻

📍手工鳳梨酥麻糬蛋撻($48/1件)
𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗮𝗿𝘁
完美地將蛋撻、麻糬同鳳梨酥結合起嚟
撻皮酥脆香口,蛋漿超嫩滑💛
加上軟糯麻糬同酸甜嘅鳳梨肉食落好香好好食😍

📍咖喱起司吉列蝦蛋餅($98)
𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗘𝗯𝗶 𝗞𝗮𝘁𝘀𝘂 𝗘𝗴𝗴 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲
新出口味好有驚喜🤩
蛋餅夾咗有吉列炸蝦🍤同芝士🧀️表面再加咖喱汁🧡
惹味之餘有咖喱香🤘🏻同時亦食到脆脆嘅口感
中間蝦肉仲半生熟狀態,超好食🤤

📍珍珠奶茶($45)
𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗣𝗲𝗮𝗿𝗹 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗧𝗲𝗮
茶味清香🍂唔甜膩,珍珠煙韌幾好飲

2023-07-03 99 浏览
臺北棧每次到台北旅行,就會放肆地大吃大喝,因為無輪到那裡都覺得「好抵呀~」。記得初次到台灣吃永康牛肉面,熱騰騰的一大碗,牛肉份量多又厚,才不到香港三分一價錢,即使排隊時間很長,坐位很狹窄,但身心荷包都覺得好滿足!香港有好多台式地道美食的餐廳都廣受歡迎,可見香港人對台灣美食的熱愛。前身位於中環荷里活道的Check in Taipei ,就是其中之一人氣爆登食店。改名臺北棧後更擴大分店網絡,香港九龍新界都有分店。新店花了不少心思於裝修上,每間分店都各有特色。元朗店以藍色海浪天花畫布做主調;尖沙咀有吊滿天登的天花;銅鑼灣分店仍在裝修中,相信都會是充滿浪漫氛圍的設計。餐牌保留大部份原來的經典菜式,擺盤繼續保持精緻唯美。鹹蛋黃芋泥球 $78、話梅地瓜薯條 $68原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188抹茶奶奶麻糬 $108手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48伯爵茶凍芋圓 $88明太子甜不辣 $77招牌牛肉麵 $118臺北棧帶給我的絕對不是「好正呀~」「好抵呀~」。而係「嘩!好靚呀~」。每一款食物上桌都會帶給你眼球的衝擊,將地道的台灣美食化成一道道精緻的台北佳餚。味道是合格以上的水平,當然未能與台灣的味道相提並論,但

臺北棧

鹹蛋黃芋泥球 $78、話梅地瓜薯條 $68

原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188

抹茶奶奶麻糬 $108

手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48

伯爵茶凍芋圓 $88
明太子甜不辣 $77
招牌牛肉麵 $118

臺北棧帶給我的絕對不是「好正呀~」「好抵呀~」。而係「嘩!好靚呀~」。每一款食物上桌都會帶給你眼球的衝擊,將地道的台灣美食化成一道道精緻的台北佳餚。味道是合格以上的水平,當然未能與台灣的味道相提並論,但當你置身如此夢幻舒適的環境下用饍,的確會為桌上的食物加分。

當你想念台灣的味道,又想與閨蜜們擁有一頓舒適的用餐體驗,一邊品嚐、一邊打卡、一邊閒聊,臺北棧絕對可以!

諗住試吓不同食肆,這間店舖食物和服務都一般,性價比低。最令人摸不着頭腦,那碗所謂鵝肝牛舌芯麪,每碗索價要二百多元,原來只有鵝肝醬,不是真正鵝肝,但中英文寫明都是鵝肝,沒提及是提供鵝肝醬,細心看看圖片,才發覺原來匙𡙡上的不是油脂,而是所謂的鵝肝,令人覺得店方不誠實,有意欺騙顧客,可能店方不在意有冇回頭客,或許只考慮做遊客生意。其實做食店的,當然希望提供的食物能夠得到顧客欣賞,自己都覺得自豪。殊不知這個店家只求賺錢而不顧顏面和尊嚴。