2018-03-11 73 浏览
尖沙咀食飯唔一定價值昂貴,就好似呢間串燒店,款款嘅價錢其實相當宜人,而且食物質素仲要唔差的。首先有數款燒海鮮之選,虎蝦尺寸都唔細,蝦肉結實,配上蒜蓉燒味道一流。而燒蠔同燒扇具同樣可以食得出一流嘅鮮味,海鮮無雜質,啖啖都係豐盛嘅鮮味之選。而肉類方面同樣亦相當出色,雞翼餃子釀滿豐富嘅豚肉,燒起黎肉汁滿溢,加上雞翼黃金外表,兩者一齊品嚐更加滋味滿足。金菇肥牛亦無令我地失望,肥牛嫩口而牛肉味濃厚!最後有原條燒鰻魚,用上秘製醬汁去燒,令鰻魚香味更見濃郁,魚身味道亦更具層次。

2018-03-06
2018-03-08 69 浏览
上次同朋友一齊去咗串酒里嗰度食串燒, 食到上咗癮. 咁我又再諗,尖沙咀會唔會又有啲同類係食串燒嘢嘅呢?所以我又係openrice度搵, 發覺有一間 叫做"肚餓了"嘅串燒烤焗專門店. 上網查過, 原來佢係串酒里嘅姊妹店. “肚餓了”串燒烤焗專門店 (Hungry Bird) 好易搵, 就喺亞士厘道, 所以就當晚臨時起義, 約咗幾個朋友一齊出嚟呢度食串串.佢裝修以居酒屋為主,雖然地方唔大,但係因為佢以木製傢俬為主, 設計簡潔, 所以好舒服. 再加上環境暗暗哋,成個mood都好好, 幾適合同朋友仔一邊食嘢一邊傾計. 而佢呢度主打特色串燒同烤焗食物,令人好好期待一番.我哋食咗好多嘢, 但係我哋轉咗目標, 今次以食烤焗食物為主, 串燒都有一少部份. 佢嘅食身唔算貴, 都幾親民.雞肉串: 雞肉好香口,肉汁依然有保留.柚子雞翼 : 柚子降低咗油膩感, 肉質鮮嫩同蜜糖配合得啱啱好.鹽燒牛舌: 做法簡單, 但係就將牛味吊咗出來, 而且牛舌大塊厚實, 令人忍唔住食多兩件.安格斯牛柳: 一口牛幾好, 肉質柔軟多汁又好咬口金菇牛肉卷: 牛肉肉汁滲入金菇,好juicy!黃金醬虎蝦: 芝士味濃, 金黃醬加大大隻嘅

雞肉串: 雞肉好香口,肉汁依然有保留.
安格斯牛柳: 一口牛幾好, 肉質柔軟多汁又好咬口
金菇牛肉卷: 牛肉肉汁滲入金菇,好juicy!
黃金醬虎蝦: 芝士味濃, 金黃醬加大大隻嘅虎蝦, 甜甜哋再加少少微酸, 好滋味.
扇貝拼盤: 一式六款燒扇貝, 包含有原味,蒜蓉,芝士同松露等等, 各有特色. 其中黑松露同扇貝配會得好好.
燒蒜蓉蟶子皇: 每人限一件 叫一件, 價錢同質素成反比, 真係 物超所值, 而已聖子同蒜蓉簡直係絕配, 愛死你.
2018-01-10
2018-03-06 63 浏览
昨天,我在內地的表姐弟來香港旅遊,我一盡地主之誼帶他們四處走走。他們已經來過香港很多次,所以他們希望吃一些特色小食,我就帶他們吃串燒。這裏的串燒選擇有很多,我相信一定有他們喜歡吃的東西,而且是新的事物,也對他們有新鮮感。這個是15cm長的燒茄子,表姐十分喜歡,沒有想過茄子也可以這樣食,有很香的蒜蓉味,而且也沒有蓋調茄子原有的味道。這是蒜蓉燒15cm大蝦, 蝦肉很爽口彈牙,除了蒜蓉燒之外,還有芝士燒及黃金芝士燒。黃金薯條這個是這裏推介的,真的很甘香。薯條很香脆,吃到我們停不了口。這個是日本帆立貝,這個也挺大的,足足有一個$5硬幣那麼大,味道很鮮甜。

• 蒜蓉燒茄子
最近都好鍾意食啲串燒,今日行街經過過嚟試吓首先一定食串燒要叫牛舌佢呢隻鹽燒口牛舌佢係真係幾好,而且好多你可以做到面頭有鹹香同小小脆口中間係好軟熟嘅大贊叫咗呢一個燒韭菜同我西安食開嘅川味韭菜好似但係佢冇咁辣而且有川味小辣同韭菜非常之夾唔會太辣鮑魚嘅汁甜甜地大大隻,幾彈牙都算入味燒蠔大大隻,唔腥,又有粟米同沙律醬我好鍾意呢個配搭蒜容燒蝦真係勁大隻,好多好多嘅蒜蓉加埋個口咁勁香又夠咸同埋佢嘅蝦好新鮮好彈牙又夠大可以大概八個八的價錢叫一隻蒜蓉聖子王蟶子皇絕對新鮮同埋好彈牙都大隻一隻都好抵食柚子雞翼絕對有柚子嘅香味但係唔會有太大有子嘅苦澀味反而柚子香感覺冇咁油膩令一隻雞翼本身驚唔夠飽,叫左呢一個冬陰公味海鮮飯,味道好特別,第一次食冬陰公味嘅飯,佢比較辣啲啲但係有冬陰公嘅香味而且都有好多海鮮係入邊青口扇貝等等都有,食得辣嘅朋友可以試吓
最近都好鍾意食啲串燒,今日行街經過過嚟試吓
首先一定食串燒要叫牛舌
鮑魚嘅汁甜甜地大大隻,幾彈牙都算入味
燒蠔大大隻,唔腥,又有粟米同沙律醬我好鍾意呢個配搭
隻雞翼
見到成三百幾個like in OpenRice 應該冇死。但覺得伏左。食左燒茄子,餃子雞亦,蜜糖雞亦,豬頸肉,羊肉串,雞軟骨, 焗菇, 秋葵, 薯條同埋魚旦,啤酒好似好多野食,其實每樣1-2件,2個人食左5xx 好似放題d串燒好食d。。。雞亦可以冇味。其他野都冇咩味,只係大量味粉喺上面唔難食,但亦唔係好食Um.... 呢個價錢,又限1.5hr.... 諗住飲酒傾計其實唔夠時間,性價比非常低建議平日先好黎,因為手工啤平日有折P.s. 女士唔好著高踭鞋,地下超油,絕對會PK應該冇下次

好似好多野食,其實每樣1-2件,2個人食左5xx

好似放題d串燒好食d。。。
雞亦可以冇味。
其他野都冇咩味,只係大量味粉喺上面
唔難食,但亦唔係好食

建議平日先好黎,因為手工啤平日有折

P.s. 女士唔好著高踭鞋,地下超油,絕對會PK

應該冇下次

2018-02-26 3252 浏览
正當肚餓之制,醒起尖沙咀有間食串燒既餐廳叫肚餓了就過左黎。餐廳面積唔大,以灰色復古風為主調,放左唔少酒瓶裝飾,氣氛唔大錯。🍹華元堂凉茶 $18🍹柚子茶(熟)$18餐桌上放左幾款常見既調味料,個人覺得串燒加D辣會好食D。🍢鹽燒牛舌 $59牛舌厚切大粒,食落多汁滿有嚼感、彈性。🍢勁辣燒虎蝦 $59虎蝦彈牙,辣味一般。🍍燒菠蘿 $29一咬落去,菠蘿汁四濺,好清甜。🍢蜜糖扇貝(兩隻)$59燒扇貝多膏,,帶有微微蜜糖香。🍢黃金炸魚皮 $59魚皮炸完再加入鹹蛋黃醬炒成,好香脆,但有點過咸。🍢柚子雞翼(兩隻)$30柚子甜,雞翼咸,第一次食呢種配搭。🍢勁辣虎皮椒 $19嘩,食到我舌頭都麻痹,真係超級勁辣。🍢安格斯牛柳粒 $79唔太有牛味,味道一般。🍢羊仔柳 $32肉厚帶羶味,質感較硬。🍢金菇牛肉卷 $39串燒唔少得。🍢芝士丸 $20芝士無澎湃感,不過不失。🍆微辣肉碎茄子 $49茄子上佈滿微辣肉碎,有點蓋過茄子味。🍢甜薯串 $20🍢雞髀菇 $20🍢汁燒翠玉瓜 $20食埋呢幾串,唔洗食飯都夠哂飽。

🍹華元堂凉茶 $18
🍹柚子茶(熟)$18
餐桌上放左幾款常見既調味料,個人覺得串燒加D辣會好食D。

🍢鹽燒牛舌 $59
牛舌厚切大粒,食落多汁滿有嚼感、彈性。
🍢勁辣燒虎蝦 $59
虎蝦彈牙,辣味一般。

🍍燒菠蘿 $29
一咬落去,菠蘿汁四濺,好清甜。

🍢蜜糖扇貝(兩隻)$59
燒扇貝多膏,,帶有微微蜜糖香。

🍢黃金炸魚皮 $59
魚皮炸完再加入鹹蛋黃醬炒成,好香脆,但有點過咸。

🍢柚子雞翼(兩隻)$30
柚子甜,雞翼咸,第一次食呢種配搭。
🍢勁辣虎皮椒 $19
嘩,食到我舌頭都麻痹,真係超級勁辣。

🍢安格斯牛柳粒 $79
唔太有牛味,味道一般。
🍢羊仔柳 $32
肉厚帶羶味,質感較硬。

🍢金菇牛肉卷 $39
串燒唔少得。
🍢芝士丸 $20
芝士無澎湃感,不過不失。

🍆微辣肉碎茄子 $49
茄子上佈滿微辣肉碎,有點蓋過茄子味。

🍢甜薯串 $20
🍢雞髀菇 $20
🍢汁燒翠玉瓜 $20
食埋呢幾串,唔洗食飯都夠哂飽。
2018-02-22
2018-02-24 82 浏览
有時候,真係會唔想諗去邊度食乜野,所以今次交比我d朋友去諗下食乜好。佢地就話要黎食呢問,甘就同左幾個朋友一齊黎左。佢地到先,一黎,就見到高台高椅,佢地揀左黎坐,成晚感覺好chill,大家一路食一路傾心事。我地嗌左唔同的串燒,款款串烤都燒得好好,好入味,但又無燒過頭,所以非常唔錯。仲叫左炸黃金薯條,個炸薯條炸得好好,外脆內軟,咸淡適中,我本身好中意蛋黃,而佢每一條薯條都好有蛋黃味,所以我地幾個勁快食完,因為真心正。

早排去完北海道, 好懷念當地的居酒屋, 串燒非常美味, 番到嚟香港心癮起, 又想食串燒, 於是今次同朋友到左位於尖沙咀肚餓了 串燒烤焗專門店 Hungry Bird 回味一番! 邊食邊吹水! 呢間新派串燒店Hungry Bird提供各式各樣的串燒和菜式, 啱晒放工後約埋三五知己嚟吹吓水同飲番兩杯~ 餐廳佈置有風格, 座位唔算多, 晚市嚟食最多訂定枱呀~ 呢度食物種類都幾多樣化, 包括海鮮, 肉類, 菜類和米飯等...酒精類和非酒精類飲品都有供應~ 我地點左勁多款串燒呀! 餐桌上放左3款常見的調味料~ 鹽燒牛舌好juicy好爽! 可能係我食過最好食嘅牛舌, 十個讚!!! 必試! 鰻魚原條上, 都幾原汁原味! 有我至愛嘅燒廣島蠔和燒扇貝拼盤, 每碟各6隻~ 拼盤內含6種風味, 包括: 蒜蓉, 蒜香勁辣, 蜜糖, 黑松露, 芝士, 自家製黃金醬~ 燒扇貝清甜多膏, 蜜糖扇貝, 有微微蜜糖香! 自家製黃金醬的口味很特別, 是粟米蟹柳沙律, 甜甜地好好味! 廣島蠔質素亦不錯, 尤其喜歡黑松露口味, 味道香濃! 金黃醬虎蝦, 都幾大隻㗎! 而且新鮮彈牙又多肉, 配上黃金醬十
早排去完北海道, 好懷念當地的居酒屋,
串燒非常美味, 番到嚟香港心癮起, 又想食串燒,
於是今次同朋友到左位於尖沙咀肚餓了
串燒烤焗專門店 Hungry Bird 回味一番!
邊食邊吹水!

啱晒放工後約埋三五知己嚟吹吓水同飲番兩杯~
餐廳佈置有風格, 座位唔算多,
晚市嚟食最多訂定枱呀~
呢度食物種類都幾多樣化, 包括海鮮,
肉類, 菜類和米飯等...酒精類和非酒精類飲品都有供應~
我地點左勁多款串燒呀!
餐桌上放左3款常見的調味料~

鹽燒牛舌好juicy好爽! 可能係我食過最好食嘅牛舌,
十個讚!!! 必試!
鰻魚原條上, 都幾原汁原味!

有我至愛嘅燒廣島蠔和燒扇貝拼盤, 每碟各6隻~
拼盤內含6種風味, 包括: 蒜蓉, 蒜香勁辣,
蜜糖, 黑松露, 芝士, 自家製黃金醬~
燒扇貝清甜多膏, 蜜糖扇貝, 有微微蜜糖香!

自家製黃金醬的口味很特別, 是粟米蟹柳沙律,
甜甜地好好味!

廣島蠔質素亦不錯, 尤其喜歡黑松露口味,
味道香濃!
金黃醬虎蝦, 都幾大隻㗎!

而且新鮮彈牙又多肉, 配上黃金醬十分惹味!

火辣牛丸勁麻辣, 食到我舌頭都麻痹晒!
睇吓大家敢唔敢挑戰喇!

我地仲叫左羊仔柳, 西班牙黑毛豬件和泰式生蝦,
呢餐唔洗叫飯都已經飽左9成!

最開心嘅係食完又冇咩熱氣嘅情況出現,
以後個個星期嚟食都唔怕啦!呵呵!
2018-02-07
  • 燒扇貝拼盤
  • 鹽燒牛舌
  • 金黃醬虎蝦
我同媽媽其實都好鍾意食串燒 屋企附近都有一間類似係重慶串燒咁☺️今次就search到同媽媽黎呢間食 坐低咁舒服食都係第一次!入門第一樣要讚嘅係呢度抽風真係極度好😳去到都無油煙味🙆🏻‍♀️🙌.肉汁燒雞翼 ($30)香燒餃子雞翼 ($49)燒雞翼我地鍾意食😆💓一份係釀入左滿滿餃子料嘅雞翼 超飽滿 兩款都燒得好香好惹味🙌.安格斯牛柳粒 ($79)一啲都唔韌啊 真係煮得剛剛好🙆🏻‍♀️ 而且本身個調味醃得好入味~~.蒜蓉燒虎蝦 ($59)我地嗌左一人一大隻😆 蒜蓉滿滿咁舖係隻蝦上面 蝦肉唔算超級爽甜個種 但肉質都彈牙嘅.燒蠔拼盤 ($168)嗜蠔如命嘅兩人嗌左燒蠔拼盤 可以一次過試哂咁多款燒蠔😍😍分別有蒜蓉燒、芝士燒、自家製黃金醬燒、黑松露香菇醬燒、蒜香勁辣燒同蜜糖燒我最鍾意就係黃金醬同黑松露醬呢兩款 醬汁本身好好味 又唔會蓋掩左本身蠔有嘅獨特鮮甜味道❤️呢個拼盤真係可以一次過滿足愛蠔人士6個願望!.蒜蓉茄子 ($49)燒茄子真係超級大條超級juicy啊~呢個燒法真係將茄子發揮到淋漓盡致🍆💜上面嘅蒜蓉除左蒜蓉之外仲加上脆蒜 鍾意佢令到個茄子多左一份口感 同埋香味upup!.黃金薯條 ($59)招牌嘅黃
肉汁燒雞翼 ($30)
香燒餃子雞翼 ($49)
香燒餃子雞翼
肉汁燒雞翼(左)  香燒餃子雞翼(右)

安格斯牛柳粒 ($79)
安格斯牛柳粒

蒜蓉燒虎蝦 ($59)
蒜蓉燒虎蝦

燒蠔拼盤 ($168)
嗜蠔如命嘅兩人嗌左燒蠔拼盤 可以一次過試哂咁多款燒蠔😍😍
呢個拼盤真係可以一次過滿足愛蠔人士6個願望!
燒蠔拼盤

蒜蓉茄子 ($49)
蒜蓉茄子

黃金薯條 ($59)
招牌嘅黃金薯條啊 超級邪惡又香口嘅蛋黃緊緊包住每一條薯條 薯條炸得好香脆 每食一啖就會好想追食🙈
令人欲罷不能😭❤️❤️❤️
黃金薯條

手工啤 - 蜜糖口味 ($68)
佢地仲有手工啤賣 呢款有淡淡蜜糖香 岩哂女仔飲☺️
手工啤
香燒餃子雞翼
肉汁燒雞翼(左)  香燒餃子雞翼(右)
安格斯牛柳粒
燒蠔拼盤
蒜蓉茄子
手工啤
2018-02-19 235 浏览
大部分串燒店都會以日本字或名作店名,所以一開始便覺”肚餓了”這名很有趣。餐廳位置算是方便,但覺得它於街的廣告牌可更加特出。由於餐廳地方有限,檯與檯的距離亦相對地窄。因聽聞串燒比較出色,沒點主食。餐牌以食物分類,同一種食物有不同的配搭或煮法任你選擇。牛舌當然是此飯的主角!很愛很愛這裡的牛舌😍,它的肉很厚,同時燒得剛剛好,肉質很滑並很彈牙!無論是鹽燒或配京蔥也一樣好味!絕對是令我再回來的原因!燒豬頸肉值得推介,肉很嫩,質點也很滑建議不應點它的配汁,因它會蓋過本身的肉汁。燒羊架,肉厚不羶,肉汁能鎖住,不會太油膩。原條鰻魚,鰻魚份量不算大,因即叫即製,温度熱熱的。微辣肉碎茄子,辣味是有的,但如多點蒜味會更好。燒豆角及汁燒秋葵,兩款菜很相似,味道差不多,應是用同一樣的醬汁去燒。芝士廣島蠔,芝士味是有的,但因蠔有點水,沖淡了。黃金薯條,薯條是很脆的,但因太脆關係,薯條有點乾,鹹蛋黃味不入,而且很難叉起。西京比目魚,份量多,魚肉滑度及味道正常。芝士丸,芝士沒有很澎湃的感覺,普通。鹽燒鴕鳥肉,外表有點像牛舌,但味道及肉質差很遠。肉比較韌並沒味。
大部分串燒店都會以日本字或名作店名,
所以一開始便覺”肚餓了”這名很有趣。

餐廳位置算是方便,
但覺得它於街的廣告牌可更加特出。
由於餐廳地方有限,檯與檯的距離亦相對地窄。

因聽聞串燒比較出色,沒點主食。
餐牌以食物分類,
同一種食物有不同的配搭或煮法任你選擇。

牛舌當然是此飯的主角!
很愛很愛這裡的牛舌😍,它的肉很厚,
同時燒得剛剛好,肉質很滑並很彈牙!
無論是鹽燒或配京蔥也一樣好味!
絕對是令我再回來的原因!

鹽燒厚切牛舌
京蔥牛舌尖

燒豬頸肉值得推介,肉很嫩,質點也很滑
建議不應點它的配汁,因它會蓋過本身的肉汁。

燒豬頸肉

燒羊架,肉厚不羶,肉汁能鎖住,不會太油膩。

燒羊架

原條鰻魚,鰻魚份量不算大,因即叫即製,
温度熱熱的。

原條鰻魚

微辣肉碎茄子,辣味是有的,但如多點蒜味會更好。

微辣肉碎茄子

燒豆角及汁燒秋葵,兩款菜很相似,
味道差不多,應是用同一樣的醬汁去燒。

燒豆角
汁燒秋葵

芝士廣島蠔,芝士味是有的,但因蠔有點水,沖淡了。

芝士廣島蠔

黃金薯條

西京比目魚,份量多,魚肉滑度及味道正常。

西京比目魚

芝士丸,芝士沒有很澎湃的感覺,普通。

芝士丸

鹽燒厚切牛舌
京蔥牛舌尖
燒豬頸肉
燒羊架
原條鰻魚
2018-02-15 115 浏览
由細到大都好鍾意BBQ,不過人大左又懶左,加上好難約到一大班朋友出去食野,所以而家都去多左串燒店。有得坐住冷氣房食燒物,又唔洗自己睇火🙃今日去完尖沙咀睇戲就同朋友上左黎,因為我地真係好鍾意食燒物,所以點哂好多,但上菜時先發覺呢度每一碟都超大份量,俾足料,最後我地係食到撐住肚皮離開 食肉獸當然係叫哂豬牛雞 😅 全部都有唔同口味,我自己最鍾意蜜糖味,好香 海鮮選擇亦非常多,帶子好甜好部鮮 😍😍最後食埋菜,感覺無咁邪惡 😂😂

海鮮選擇亦非常多,帶子好甜好部鮮 😍😍

最後食埋菜,感覺無咁邪惡 😂😂
2018-02-05
  • 蒜蓉燒茄子
  • 鹽燒厚切牛舌
2018-02-13 53 浏览
逛過年宵後,雙腿已經非常酸。正急著找家餐廳吃晚飯,朋友介紹這家在尖沙咀的串燒店。內部裝修似是宵夜的格局,座桌上大多是高枱高座椅,很有與朋友把酒聊天,再點兩串串燒的感覺多數酒吧的酒類會以買一送一作招徠,而他們則巧妙地運用星期日數,如星期二買二送二,星期四買四送四等優惠吸引客人。在每張桌上擺放了四款調味瓶,分別是孜然粉、鹽、黑椒粒和辣椒碎。供客人自行再加以調味我們先點了牛肉粒串,豬肉串和鴕鳥肉串燒。牛肉串每串都比較大顆,肉質不錯。而豬肉串的肥肉不算多,口感比較韌,相信如果換成豬頸肉口感會截然不同。在香港比較少地方會賣鴕鳥肉,好奇心之下點了一試。由於鴕鳥肉的脂肪比例很少,再經燒烤後肉內沒太多肉汁,因此口感比較嚡口。而海鮮類則點了蒜蓉燒帶子、芝士黃金蝦、燒蠔拼盤和冬蔭功焗蜆。蒜蓉用了大量蒜和牛油覆蓋帶子,雖然香味十足,但帶子比較細顆,未能突出彈牙鮮甜的感覺。芝士黃金蝦則相當鮮甜美味,將蝦肉一拼連芝士放入口內回味無窮。為了可以品嚐每款燒蠔的味道,就選了一共六隻的燒蠔拼盤。在每款比較之下,發現原來最原汁原味,沒加任何調味的燒蠔是最好的。最後,我們以一盤冬蔭功蜆作結。餐廳利用錫紙包著再焗,錫紙內放了

最後,我們以一盤冬蔭功蜆作結。餐廳利用錫紙包著再焗,錫紙內放了金菇碎以吸收整體味道。但我們都認為辣勁比較強,吃過兩三隻蜆後,舌頭都麻了,只好加多兩罐涼茶解解辣。 喜歡吃辣的朋友應該會很喜歡。
2018-02-11 59 浏览
今日嚟TST shopping 行到Ashley Road, 發現有好多餐廳已經轉咗,可能我真係太耐冇嚟過。我地行咗個圈,最後揀咗呢間上樓嘅串燒店。因為早嘅關係,我地係第一枱客,店面唔大,有唔少酒擺設,食串燒就唔少得飲啤酒,呢度有手工啤,全部用星爺嘅戲命名我地揀咗*食神*,其實枝枝味道一樣,都係香檸薄荷今日聖子做special, 當然要叫啦!味道好好,好鮮甜另外叫咗黃金薯條,所謂黃金就係薯條上面層咸蛋黃,個人覺得炸得乾咗D,比較硬牛舌幾好味,厚身,好有口感燒原條🍆,上面有辣辣地嘅肉碎,好好嘅配搭。自家製黃金醬焗蠔,裡面加咗蟹柳同沙律醬我地仲叫咗個冬蔭公海鮮焗飯,一嚟到俾佢嘅份量嚇親,不過味道好好,啱唒鍾意食辣嘅我地總結:雖然餐廳細細,但絕對啱同friend 嚟傾計食嘢
食串燒就唔少得飲啤酒,呢度有手工啤,全部用星爺嘅戲命名
我地揀咗*食神*,其實枝枝味道一樣,都係香檸薄荷
今日聖子做special, 當然要叫啦!味道好好,好鮮甜
牛舌幾好味,厚身,好有口感
總結:雖然餐廳細細,但絕對啱同friend 嚟傾計食嘢
2018-02-11 48 浏览
同埋女友尖沙咀行街街就預先睇埋食咩😏,串燒比較小食就揀左係I square 附近街上樓既肚餓了。🤣格局幾好,地方都企理,不過得大概十幾張枱,好彩六點幾就到😂枱上還有幾種粉比你自己倒,辣粉,孜然粉,胡椒同鹽叫左兩隻鮑魚,大小還可以,醬油味調教得幾好。茄子好掋食,好大條,茄子帶小小甜味加上焗到脆既蒜蓉。👍🏻兩款蠔,沙律同黑松露蠔,個人覺得沙律果個好啲,黑松露就搶哂啲蠔味。虎蝦真心大隻,不過影相麻麻既我顯露唔到👀,蝦肉超大舊,新鮮實肉的。比目魚超甜,好好食,一份都幾多,而又小骨,十分推薦呢個。韭菜份量唔多,不過燒得還可以,唔會好乾身

格局幾好,地方都企理,不過得大概十幾張枱,好彩六點幾就到😂

枱上還有幾種粉比你自己倒,辣粉,孜然粉,胡椒同鹽

叫左兩隻鮑魚,大小還可以,醬油味調教得幾好。

茄子好掋食,好大條,茄子帶小小甜味加上焗到脆既蒜蓉。👍🏻

比目魚超甜,好好食,一份都幾多,而又小骨,十分推薦呢個。

韭菜份量唔多,不過燒得還可以,唔會好乾身
2018-02-10 76 浏览
上次食完串燒食上癮,所以今次又原班人馬一行四人出發,再約去尖沙咀食肚餓了。呢間之前都已經食過兩次,兩次水準都仍然保持得唔錯,加上環境暗暗地好有氣氛,適合幾個朋友仔一邊飲酒一邊傾計,所以最後一致決定揀呢度。地點係I Square後面,大概行5分鐘就見到,唔會好遠。人多食串燒的好處就係可以放心叫好多款,樣樣都試下,計埋今次已經黎左三次,基本上主要的菜式都食過,不過好在呢間串燒店間唔中都會轉一轉餐牌,加入唔同特色串燒或烤焗食物,所以黎到都仍然有驚喜,唔會食多幾次就厭。今次食左好多,樣樣都唔錯,就簡單講下幾款比較推薦啦:豬頸肉、茄子、比目魚、牛舌、餃子雞翼、烤蠔、冬蔭功黑豚肉。豬頸肉:原先以為會一片片咁燒,點知上枱先知係一整塊豬頸肉,成件燒完再切條上枱。望落已經覺得燒得幾好,外面條邊有少少焦,中間部份係金黃色,食落唔會覺得太油膩,而且豬頸肉仲配左個泰式酸辣汁,有少少似泰式生蝦個汁,加埋一齊食好好味,中和左肉的濃味,口感即時變得清新。茄子:好大條茄子,又肥又多肉,上面鋪上滿滿的蒜茸,烤完出黎非常香,而茄子都烤到軟綿綿,用叉輕輕一刮已經可以起到肉食,入口有茄子的清甜,都有蒜茸的香氣,一人食一條都無

茄子:好大條茄子,又肥又多肉,上面鋪上滿滿的蒜茸,烤完出黎非常香,而茄子都烤到軟綿綿,用叉輕輕一刮已經可以起到肉食,入口有茄子的清甜,都有蒜茸的香氣,一人食一條都無問題!

比目魚:老公表示全晚最愛的菜式,大讚。以錫紙包住比目魚烤焗,令魚肉保持鮮嫩,入口仍然非常滑溜,三大片比目魚加入白麵豉醃過,所以食落有陣麵豉香,但好在唔會醃得太鹹而令魚味被蓋過,打開錫紙個下香氣撲鼻,如果喜歡食魚又怕又魚骨的朋友,可以揀呢款試試。

牛舌:超級好味牛舌,好味到最後忍唔住一人食左兩串,即係成枱總共叫左八串牛舌!牛舌大大粒正方形,外表睇落黑黑地唔吸引,但入口軟得黎有嚼勁,而且唔會烤得成粒都乾哂,保持住肉汁,完全唔會有牛腥或血腥味,剛剛好熟就上枱,絕對可以對得住呢個價錢!

烤蠔:叫左個烤蠔拼盤,有六款唔同味道,例如黑松露、芝士、蒜蓉、肉醬等,我自己無食到,但朋友食左就話都唔錯,蠔肉大大隻夠飽滿,而上面的醬汁味道濃淡適中,唔會搶哂蠔味。

冬蔭功黑豚肉:店員推介新菜式,估唔到非常非常非常驚喜。上枱時係大大個盤,上面有層超級巨大的酥皮,記得好似平時飲酥皮湯喧按落去,個酥皮就會吸收酸酸辣辣的冬蔭功汁,原來冬蔭功做醬汁都幾好味,後尾我地瘋狂食酥皮沾冬蔭功,都差D唔記得入面有黑豚肉XD