2016-11-29 291 浏览
平時通常食完飯先返屋企,見到呢間店都開左一排,放假日行去試下!大約12點開門坐低,一坐低就見到d餐具咁(有相內真相)當堂扣晒分!分別叫左咸魚煎肉餅同墨魚蒸肉餅咸魚煎肉餅極為失望,肉餅同咸魚係分開???乜唔係撈埋一齊再煎嘅咩?個油飯無油香味!墨魚蒸肉餅都可以,因為自己都整過,簡單方便!總括:可以一試,肉餅本身ok, 只係配搭麻麻,期望唔好太高!

分別叫左咸魚煎肉餅同墨魚蒸肉餅
墨魚蒸肉餅都可以,因為自己都整過,簡單方便!

2016-11-28 233 浏览
行開荃灣,諗起好耐之前就想食ge肉餅哥,於是決定特登走去搵黎試下。佢間舖唔算叫方便,但都好易認,行到門口就有人帶位,仲唔會話見你人少特登叫你坐細枱迫迫下,都算唔錯。好在岩岩好去到仲有午餐食,如果唔係就都算幾貴。不過佢牆上放左d相show比你睇d肉餅係點樣ge,但真係圖片只供參考,因為實物比圖片中大份好多,正常一個女仔好難自己可以食得哂一份肉餅。我同我男人一齊去食,佢就食京蔥羊肉肉餅,我個就係黃金蛋黃肉餅。起初以為羊肉肉餅會伏伏地,但食落又唔錯,不過如果怕羊羶味就唔會幾鐘意。黃金蛋黃肉餅,聽個名都知係咸蛋黃+肉餅,原本以為好似出面街食個d咁,只係有個咸蛋黃係面,點知佢就真係好似黃金蝦咁,有一層咸蛋黃包住塊肉餅,超好送飯!我地仲另外加左兩蚊要油飯同菜飯,個油飯都幾有,不過就同平時雞油飯唔同,比較似係黃薑飯。個菜飯就冇咩味,不過拎黎送黃金蛋黃肉餅就岩岩好。午餐除左送個普普通通ge例湯,仲有一杯普普通通ge野飲,最好就係凍飲唔使加兩蚊,不過就只係得最平常個幾款揀。

2016-11-27
專程再去試下其他款既肉餅,今次選擇左Weekend Lunch Time去,人流比較少,唔洗等位之餘,亦都唔洗搭枱添。今次我地點選左:「流心芝士蒸肉餅 $48配菜飯+$2」、「蝦膏蟹棒蒸肉餅$48配白飯」、「凍奶茶少甜+$2」、「凍檸茶+$2」。🧀🦀🍤🍚🍹「流心芝士蒸肉餅」表面有好大片芝士,但食落有啲膩,芝士控應該會心心眼既,不過菜飯就比較油膩左少少,整體黎講,都算好味既。🧀🍚「蝦膏蟹棒蒸肉餅」最滿意既一個,食落濃濃既蝦膏味道,送飯一流,再加上蟹棒絲,一條條分明見到,口感豐富,食落勁惹味。🦀🍤🍚「凍奶茶少甜」茶味唔夠濃,不過都尚算滿意既。🍹「凍檸茶」中規中矩,始終茶味差少少,好在檸檬搭夠。🍹

「凍奶茶少甜」茶味唔夠濃,不過都尚算滿意既。🍹

「凍檸茶」中規中矩,始終茶味差少少,好在檸檬搭夠。🍹
2016-11-19
  • 蝦膏蟹棒蒸肉餅
2016-11-24 187 浏览
今日同最愛食好西,今日黎到電視有介紹過的肉餅哥食晚飯男朋友食油飯,蛋黃煎肉餅,個飯普通啦!本身以為海南雞飯d飯 ,但食落個味唔飲,而肉飯就一流,好爽口的肉餅加埋蛋黃,我同男朋友都鐘意我食菜飯,男朋友鐘意菜飯多過佢的油飯,另外蒸蝦膏蟹柳肉餅,睇相都見到好juicy,好香蝦膏味,蟹柳就唔係好見,同樣爽口,由於係蒸,所以感覺住家飯多dPs個湯好正 唔味精 非常好飲
今日同最愛食好西,今日黎到電視有介紹過的肉餅哥食晚飯
Ps個湯好正 唔味精 非常好飲
2016-11-24
2016-11-24 147 浏览
墨魚肉餅 和 花膠肉餅 $180/2人份量款式特別夠多(好似32款肉餅左右),但味道普通大窩口和荃灣 中間,都行吾少路先到,去到好彩有位但勁迫…一坐二話不說黎2碗湯,之後先睇食咩…咩款都有價錢大約68-98左右都合理價…今次叫2個肉餅飯加一個菜心#花膠肉餅 味道濃都杰身,份量有3片花膠和幾厚肉餅,花膠煮得幾淋身味道不錯,肉餅口感超足料,但菜飯太濕吾好食,冇菜飯香墨魚汁墨魚肉餅 要左米粉,都係份量足肉飯,但凍左味道一般,墨魚不多,只有得幾粒吧Ps: 講真一間餐廳連一枝辣椒油都冇…照顧下想食到少少辣的朋友吧,哈哈
墨魚肉餅 和 花膠肉餅 $180/2人份量

款式特別夠多(好似32款肉餅左右),但味道普通

2016-11-23 106 浏览
肉餅款式非常多,如果有選擇困難症嘅話都真係幾難揀下,而肉餅可以揀煎或者蒸。一心諗住黎試招牌龍蝦肉餅,不過當晚九點左右已經售罄。最後叫咗黑松露杋立貝肉餅同金沙蛋黃肉餅,兩個都係叫咗煎嘅。肉餅套餐可揀配飯或者粥,飯款仲有菜飯同油飯,附送例湯。整體味道都ok,黑松露飯杋立貝肉餅個黑松露味聞落幾香,食落又唔係好濃味。不過呢金沙蛋黃個款加埋係煎嘅煮法就真係幾膩下,食左幾啖已經滯滯地。下次有機會真係好想試吓龍蝦肉餅,揀蒸嘅煮法,之後配粥,我覺得應該會比較清甜冇咁膩。環境氣氛: ★★☆☆☆食物質素: ★★★★☆服務態度: ★★☆☆☆

環境氣氛: ★★☆☆☆
食物質素: ★★★★☆
服務態度: ★★☆☆☆
黑松露杋立貝肉餅
金沙蛋黃肉餅
2016-11-05
黑松露杋立貝肉餅
2016-11-22 130 浏览
由大老遠入荃灣,諗起肉餅哥之前好多人排隊,見晏晝時間又無乜人等位,就比個機會佢。本來想點龍蝦肉餅,但因午市只得10份,無緣一試。諗左陣,點左秘制金沙蛋黃肉餅配油飯,試左煎既食法,咸蛋香,肉餅煎過有點脆口,肉餅亦很厚身,唯油飯沒有甚麼特別。再來墨汁魷魚肉餅,傳統蒸既食法,肉餅非常厚身,食到一半已經感覺很飽,加上肉餅很立口,最後勉強食完個肉餅,菜飯一般。整體感覺沒想像中美味,一試無礙,但要排隊等位就不必了。
本來想點龍蝦肉餅,但因午市只得10份,無緣一試。
整體感覺沒想像中美味,一試無礙,但要排隊等位就不必了。
2016-11-20
2016-11-15 310 浏览
悠閒星期六,睡了一個午覺就去肉餅哥食晚飯。本身衝著龍蝦肉餅來,但點知沽清唯有下次再試!一去到 未點菜 就有好好飲ge湯飲*太渴 飲到一半先記得影相無龍蝦,咁試下煎蛋王餅啦!wa wa wa !!!!!!本人好喜歡蛋王既食物,好好好好食ah加上菜飯真係十分yummy yummy !!!!!!朋友仔怕喉嚨痛,叫左一個吾係煎ge墨魚味都好香,但我已經被蛋王吸引住,只係掛住食自己個個座位雖然細小但食物質素真係不錯有機會要試下龍蝦肉餅
悠閒星期六,睡了一個午覺就去肉餅哥食晚飯。
本身衝著龍蝦肉餅來,但點知沽清

唯有下次再試!

一去到 未點菜 就有好好飲ge湯飲
*太渴 飲到一半先記得影相

無龍蝦,咁試下煎蛋王餅啦!
煎蛋王餅
wa wa wa !!!!!!

本人好喜歡蛋王既食物,
好好好好食ah

加上菜飯真係十分yummy yummy !!!!!!

朋友仔怕喉嚨痛,叫左一個吾係煎ge
蒸墨汁魷魚
墨魚味都好香,
但我已經被蛋王吸引住,只係掛住食自己個個
座位雖然細小
但食物質素真係不錯
有機會要試下龍蝦肉餅

2016-11-12
煎蛋王餅
蒸墨汁魷魚
2016-11-14 190 浏览
六點左右入座,不用等位。點了XO海皇帶子煎肉餅菜飯和足三両花膠蒸肉餅飯。前者味道濃,肉餅內有小顆的帶子粒,味道佳,唯一挑剔是煎肉餅的油份較多。後者味道較清淡、肉餅上的花膠真的足三両、吃罷一塊已經飽了一半,建議可二人分享。花膠的炆汁味道不算很好,有一點點的酸味,感覺怪怪的,有點浪費了花膠的感覺。附送的老火湯有點味精,喝後整晚喝水不停。總的來說煎肉餅味道較好,值得到訪的。
六點左右入座,不用等位。

點了XO海皇帶子煎肉餅菜飯和足三両花膠蒸肉餅飯。

附送的老火湯有點味精,喝後整晚喝水不停。

總的來說煎肉餅味道較好,值得到訪的。
2016-11-14 221 浏览
打手太多 中伏。老老豆豆 肉餅喊又乾。原全唔覺係手打 無彈牙 無起膠。肥廋肉用概比例明顯錯曬真心 唔識唔好扮識。 無理由個肉餅禁都仲出到街。過兩條街 間點心鋪朝早D蒸飯都仲好食點。湯又係 滾湯黎 都唔夠塊餅老。=_=媽啊 我到底食了三小。 只能說失望。
打手太多 中伏。
老老豆豆 肉餅喊又乾。
原全唔覺係手打 無彈牙 無起膠。
肥廋肉用概比例明顯錯曬
真心 唔識唔好扮識。
無理由個肉餅禁都仲出到街。
過兩條街 間點心鋪朝早D蒸飯都仲好食點。
湯又係 滾湯黎 都唔夠塊餅老。=_=
媽啊 我到底食了三小。
只能說失望。
  • 無野好推介  去點心鋪都仲無禁嬲
2016-11-14 142 浏览
肉餅呢種平凡既家常菜也可以發揚光大開餐廳? 抱住好奇既態度去睇下係咩一回事.一睇個menu,有成幾十款肉餅揀,太多選擇反而唔識揀HAA最尾叫了個蟹蓋肉餅菜飯, 菜飯好有油香味,感覺食菜飯好似健康D~而個肉餅入面加了蟹肉,之後裝滿個蟹蓋,肉餅因為加了蟹肉都了份鮮甜,蟹肉既份量都算多,at least 係食到的, 但就咁食, 其實都幾單調~不過依然想試下其他肉餅~

一睇個menu,有成幾十款肉餅揀,太多選擇反而唔識揀HAA

不過依然想試下其他肉餅~
2016-11-10
2016-11-12 177 浏览
而家嘅餐廳通常都係以多元化嘅服務為主,因為多元化可以吸收更加多唔同嘅人,最好就係一間餐館有晒中西日等等嘅菜式,咁啲人就可以一次過試晒咁多野,亦都會增加左客人嘅流量,咁你人流量多咗生意就自然好咗啦。但係好奇怪地有好多朋友都介紹呢一間食餅俾我,話成間都係食肉餅,d肉餅好有睇頭,我初初聽到成間都係食肉餅嗰陣時候都覺得幾神奇,究竟成間鋪頭都係食一樣野會吸引到啲人去食呢。去到嘅時候我都嚇咗一跳,差唔多坐到全間鋪頭都有九成滿,我走嘅時候有啲人甚至要係出面排隊。佢嘅肉餅款式睇落去又真係幾特別下,有成二十幾款,全部都係肉餅,但係佢對肉餅又有唔同嘅口味,更加有啲創新嘅口味。今次我就揀咗龍蝦肉餅飯,佢攞出黎係用完只嘅龍蝦個樣,咁當然龍蝦肉已經預先幫你混合左落個肉餅,而且佢嘅賣相非常靚仔,用瓦煲整嘅個飯。有啲人話個飯如果係用瓦煲來整嘅話呢,就會更加鮮艷更加吸引。果然佢嘅味道非常之鮮甜,啲飯完全吸收左自肉餅嗰陣味,而且佢嘅肉餅嗰個軟硬度適中,完全係超好食,仲好有屋企嘅味道,但係當然比屋企好食啦!佢呢度除咗肉餅之外,其實都會有啲小食可以食到嘅,例如呢一個荀,呢一個荀加咗蒜蓉同埋有少少醋落去,所以食落去就酸酸地,

佢呢度除咗肉餅之外,其實都會有啲小食可以食到嘅,例如呢一個荀,呢一個荀加咗蒜蓉同埋有少少醋落去,所以食落去就酸酸地,口感就比較爽身,係啲比較開胃嘅小食。
另外佢仲有啲支裝嘅鮮榨果汁,果汁嘅味道都幾多,飲落味濃而清甜,有質素。有時候可以飲下啲鮮榨果汁,唔使成日話去到茶餐廳飲凍檸茶或者同埋茶咁唔健康丫。
食到一半嗰陣時候,我已經喺度諗究竟我要先食幾多次先可以完全試晒佢呢度嘅肉餅呢?!
  • 原隻新鮮龍蝦肉餅
2016-11-12 217 浏览
第二次食肉餅哥 今次點左秘製金沙蛋黃肉餅 同 流心芝士burger 煎金沙蛋黃肉餅配油飯: 好大塊好好食 好大粒蛋黃係中間 肉餅多汁 有厚度 雖然叫蛋黃金沙 但食曬一整塊都唔會覺得好'濟' 油飯味道似咖哩飯 個人覺得都係菜飯好食d流心芝士burger配薯角:又係好大塊肉餅係中間 肉餅什至大過塊包要食曬都真係幾飽肉餅上下都夾雜住芝士 一試無妨
第二次食肉餅哥
今次點左秘製金沙蛋黃肉餅 同 流心芝士burger
油飯味道似咖哩飯 個人覺得都係菜飯好食d
要食曬都真係幾飽
肉餅上下都夾雜住芝士 一試無妨
流心芝士
2016-11-04 372 浏览
多得八號颱風, 多左一日假, 同老公係屋企砌左一日lego~ 爽呀..  一直砌到落左風先識肚餓.. 我想起平時肉餅哥成日排長龍, 今日應該唔洗排啦.. 即刻換衫飛去, 六點幾到左~~果然冇乜人一坐低waiter就送上例湯我本來想試足三兩花膠肉餅飯, 但今日打風冇花膠, 只好order秘制金沙蛋黃肉餅(+$2菜飯) 要讚下個菜飯超多菜, +$2抵呀~個咸蛋沒有流油, 但亦算香口有咸香味, 肉餅食得出好新鮮, 而且唔會有味精味, 整體幾好味 (不過$70就真係太貴)老公order蓮藕肉餅飯, 又係普通野, 樣子更加平平無奇, 味道ok的, 食到粒粒蓮藕肉 (都要$58)我個人認為d普通的肉餅飯不用試.. 因為雖然好食, 但價錢不算平.. 我下次再食的話要試花膠or龍蝦..
爽呀..  一直砌到落左風先識肚餓..

一坐低waiter就送上例湯
例湯

秘制金沙蛋黃肉餅(菜飯)
蓮藕肉餅飯
2016-10-21
秘制金沙蛋黃肉餅(菜飯)
蓮藕肉餅飯
2016-11-01 4059 浏览
荃灣從來是少有踏足的地方,記得曾經有一陣子常常到這邊的時候,有找過很多次有什麼好吃,有什麼特別,只不過那個時間離我已經很遠了。 然後那天認識肉餅哥的時候,就是已經沒有再經常踏足荃灣的日子,說真,特別要我去到這裡,真是有不少的難度,結果肉餅哥放在我的口袋裡,很久很久,我說過,我要找個晚上來試吃一下,畢竟龍蝦配肉餅這個概念對我來說非常創新,我又喜歡吃肉餅飯,新鮮的想頭加上美味的,絕對可以來吃一下。 本來為著這個龍蝦肉餅飯而來,可惜時間可能夜了,最想吃的那個龍蝦肉餅飯也售完,你以為我會失望?不會,就如說好的幸福一樣,是說好的驚喜,完全就不會令你失望。 你來吃飯都會有個例湯送的,紅蘿蔔雞腳煲肉排,甜頭是自家煲,無味精,完全是家的感覺,你飲了幾口就知道有幾家庭feel,只可惜是太細碗,我這些愛湯之人不夠最滿足。 我從未在這裡講過我多愛花膠,這類竟然可以把花膠和肉餅放在一起,足三両花膠肉餅這個選擇完全為我而設,樣子叫我想起那個柏板的花膠扒,當然價錢平得多。 那個肉餅上的汁再加兩大塊厚身的花膠已經是十分吸引,雖然沒有頂級的花膠,那個味道都是爽身和啖啖煙韌無比,點點蔥花令佢更為美味,我選了菜飯來

那個肉餅上的汁再加兩大塊厚身的花膠已經是十分吸引,雖然沒有頂級的花膠,那個味道都是爽身和啖啖煙韌無比,點點蔥花令佢更為美味,我選了菜飯來送那個濃濃的醬汁,更加是配合,反而如果呢個送炒飯就冇咁出色。

當然可能花膠搶鏡,那個肉餅感覺冇咁重,你可能吃到都是花膠的味較為強。

如果你愛花膠,便一定適合你,當你肉餅加花膠加飯來吃,絕對是一番感受,足以同那個柏板花膠味比較,只是價錢平得多。

原隻帆立貝黑松露肉餅是聽過個會覺得吸引的選擇,不過樣子真是非常普通,你可能會覺得可以再想想個美指點樣再重新修訂。

但其肉餅的厚身,配合那個炒飯底,然後還有那大大件的帆立貝在黑松露的配合下,整體是乾身爽口而充滿海鮮香,雖然冇花膠同肉餅咁夾,但也足以叫簡單尋常的肉餅飯增添心思。

如果可以改善,我想其餐點的菜可以俾多少少誠意,例如多少少煮法,唔好咁單調,如果多點心意可以更佳,好似佢啲肉餅飯咁多元化,更佳。

吃飽肉餅,要飲杯鮮果汁消滯,選了西柚才是最適合吧。

無辦法,這裡的肉餅之多元化,又果醬又蜜糖又冬蔭公又芝士又蝦膏蟹蓋有金沙蛋又鵝肝又鮑魚配合肉餅,說真花多眼亂,如果叫多啲人來仲可以試更多,這是我說好的事,或者下次,我想可以來搞個說好的肉餅哥party。

肉餅哥小炒料理

荃灣聯仁街28號康睦庭園地下3號舖