青檸、二哥、turo、囡囡同我去完沙田之後,就車去寶琳,MCL戲院無哂位,到新都城行左一陣,之後就去左我最喜愛的Jumpin gym玩,收獲很少,最後,我地就來到親戚介紹的聰嫂,我地叫左:(1)榴槤水晶珠 X2(2)芒果黑糯米 X2(3)榴槤黑糯米 X1我地五個好浪漫,泊到近寶康公園,係架私家車到享受我們的甜品(其實我地係等唔到位堂食,又趕住去APM睇「涯上的波兒」)。我三種都有試,我認為榴槤水晶珠好「傑」,一 pat pat,麻麻地,感覺好肥。兩個黑糯米,我較喜歡芒果,感覺fresh d,醒神d,大家唔好誤會,我其實係榴槤fans,但唔知點解,我覺得榴槤好「漏」。寫食評之前,剛看到上一個食家到這裡吃什果涼粉,張相好吸引,可能下次試這個

(1)榴槤水晶珠 X2
(2)芒果黑糯米 X2
(3)榴槤黑糯米 X1

,但唔知點解,我覺得榴槤好「漏」。

2009-02-04 56 浏览
這一間在將軍澳區內非常出名的甜品店,創意佳味道不錯, 每次來門口也擠滿了人, 包括堂食和外賣...飲食主持盧覓雪(Michelle Lo)在飲食節目"覓食天下"介紹過"聰嫂"的dessert , 她介紹過聰嫂私房甜品的推介--薑汁意大利涼粉&龍眼椰果冰, 我當然要try 下她的dessert ...今晚我和家人食過dinner後, 我到metro city 的聰嫂私房甜品外賣一些甜品回家, 我買了龍眼椰果冰, 芒果布甸,楊枝金露&南北杏木瓜燉雪耳...先講龍眼椰果冰到幾特別的一款甜品, 椰子汁撈d碎冰, 製作的功夫都要好花時間, 龍眼味很濃, 新鮮的龍眼肉配上了西米和椰果, 食落好清甜, 做得都好出色芒果布甸好多mango , 個布甸底都好有濃味的mango 味, 個賣相不俗, 加上花奶令個布甸更細滑...,楊枝金露都是本店的推介, 我就嫌它不夠柚子粒&mango切得太大塊, 如果將mango切粒會容易入口了南北杏木瓜燉雪耳都ok 啦,好足料, 好清甜, 真是滋補養顏之選...我最喜歡都是龍眼椰果冰,食落比較清甜, 有椰果同西米配上口感十足...

龍眼椰果冰,
芒果布甸,
楊枝金露&
南北杏木瓜燉雪耳...

先講

南北杏木瓜燉雪耳
都ok 啦,好足料, 好清甜, 真是滋補養顏之選...

南北杏木瓜燉雪耳
$20 (其他)
2009-02-03 16 浏览
$28雜果涼粉,我覺得兩個人都夠食。比起其它甜品佢真係king size!雜果多過涼粉好多,正!
$28雜果涼粉,我覺得兩個人都夠食。
比起其它甜品佢真係king size!
雜果多過涼粉好多,正!
正$28
$28 (宵夜)
正$28
2009-01-18 13 浏览
雖然開業已有一段時間以及本人住處離這裏很近,但是昨天也還是第一次品尝这一家的糖水.叫了个杨枝金露, 吃下去跟一般的糖水店差不多.发觉没有太大的差别.下一次吃其他的再做定沦!!二十大塊一碗
雖然開業已有一段時間以及本人住處離這裏很近,
但是昨天也還是第一次品尝这一家的糖水.
叫了个杨枝金露, 吃下去跟一般的糖水店差不多.
发觉没有太大的差别.

下一次吃其他的再做定沦!!

二十大塊一碗
揚枝甘露 一般味道
2009-01-16 37 浏览
一去到門口就有榴槤味湧過黎!不論堂食外賣都好多人…又係要等。叫左招牌甜品 榴槤黑糯米。真係好香榴槤味!好正!榴槤蓉又好滑,同黑糯米既比例剛剛好,又有D好係西米得係脆脆地既粒粒正舖果然好食過分店!不過就坐得唔多舒服…地方細…驚榴槤既應該入唔到黎
一去到門口就有榴槤味湧過黎!
不論堂食外賣都好多人…又係要等。
叫左招牌甜品 榴槤黑糯米。
正舖果然好食過分店!
不過就坐得唔多舒服…地方細…
驚榴槤既應該入唔到黎
正 榴槤黑糯米
$25 (宵夜)
正 榴槤黑糯米
(非会员)
2009-01-06 2 浏览
非常好味!差不多每次都會食!重奶味, 應該是煉奶。士多啤利非常香甜。豆腐花好滑。
非常好味!
差不多每次都會食!
重奶味, 應該是煉奶。
士多啤利非常香甜。
豆腐花好滑。
2008-12-27 14 浏览
聰嫂實在係食完飯嘆嘆甜品又或放工"tum"下自己的好選擇!通常門外都有人排隊等位,我就會買外賣返家邊嘆電視、邊嘆糖水!夏天通常都會叫" 榴槤水晶珠"及'龍眼椰果冰"冬天之選 > 蕃暑糖水及薏米白果腐竹豆漿朋友試了XX豆腐花,就應為麻麻地...由於有時很想吃西米露,本人喜愛蜜瓜西米露
聰嫂實在係食完飯嘆嘆甜品又或放工"tum"下自己的好選擇!
通常門外都有人排隊等位,我就會買外賣返家邊嘆電視、邊嘆糖水

夏天通常都會叫" 榴槤水晶珠"及'龍眼椰果冰"

冬天之選 > 蕃暑糖水及薏米白果腐竹豆漿

正 - 榴槤水晶珠
$25 (其他)
正 - 榴槤水晶珠
  • 榴槤水晶珠、龍眼椰果冰、蕃暑糖水、蜜瓜西米露
2008-12-17 6 浏览
我今日試左生磨杏仁茶加湯圓、杏仁茶加湯圓,杏仁茶超滑!湯圓入口即溶、双皮奶好滋潤,極品!
  • 杏仁茶加湯圓
2008-12-09 7 浏览
記得上次食壽司已經留意到這間門口大把人排隊的糖水舖. 有晚即興決定開車入將軍澳一試.去到門口,人龍依然; 但可能我們人少,很快便有張角落檯坐. 打開menu,發覺這間甜品舖主要賣糖"水",大多為西米露加乜乜露; 有人推介龍眼椰果冰,不過是晚我不想吃冰,於是看看牆上的食評,點了個"開心樂園".開心樂園有多種材料: 芒果,涼粉,椰汁糕,黑珍珠,椰果,o者喱(只記到這麼多)... 再配上芒果汁. 賣相和味道都幾好,它不太甜之餘感覺幾清新.另外點了碟QQ果,這個甜品其實就和早前爸媽從台灣旅遊回來時帶來的甜品一模一樣. 台灣的名稱忘記了,不過就是因為早已吃過,比較之下覺得聰嫂這碟麻麻. QQ果皮太厚和硬,而且太細粒.可惜九龍沒有分店,或者下次有機會再試那個龍眼椰果冰.
可惜九龍沒有分店,或者下次有機會再試那個龍眼椰果冰.
$25 (其他)
2008-11-16 10 浏览
一行人來吃飯後甜品我叫了個杏仁芒果豆腐花,吃完才發覺忘了拍照,但賣相不錯,芒果切粒不多,有些像西米狀但吃下去有點像西柚的「粒粒」,口感不錯,幾得意,豆腐花是挖到底才有,份量不多,杏仁味幾香,一碗不多,20大元其他人叫了些小吃...紅豆/綠豆Q果︰看menu是晶瑩剔透的小果子,吃了來試,一口咬下,晶瑩剔透的皮太厚太硬,一陣魚膠粉味,裡面沒有甚麼紅豆、綠豆味...只看就好...芒果Pancake︰吃過很多地方的芒果Pancake/pancake類,這裡的皮太黃,是營光黃那種,有點怪,皮吃下去不夠鬆化夾口,反而有點硬/乾,很多地方絕對比它出色看其他朋友叫的甜品,賣相不錯,這裡賣的大概是創意和美感吧?偶然一次無妨
一行人來吃飯後甜品

其他人叫了些小吃...

看其他朋友叫的甜品,賣相不錯,這裡賣的大概是創意和美感吧?
偶然一次無妨
紅豆/綠豆Q果
2008-10-26 27 浏览
聰嫂私房甜品@新都城@ivie & tak最好的糖水~~~~~叫左三kind of 糖水-綠茶杏仁豆腐花 -龍眼椰果冰 -榴槤pancake 龍眼椰果冰我認為唔試唔好梨聰嫂~綠茶杏仁豆腐花special,but唔太好~榴槤pancake食到high哂,係勁滿足~ivie食到咪哂eyes^^
聰嫂私房甜品@新都城@ivie & tak

最好的糖水~~~~~
叫左三kind of 糖水
-綠茶杏仁豆腐花
-龍眼椰果冰
-榴槤pancake

龍眼椰果冰我認為唔試唔好梨聰嫂~
綠茶杏仁豆腐花special,but唔太好~
$31 (宵夜)
  • -龍眼椰果冰
  • 榴槤pancake
綠茶杏仁豆腐花似係綠茶啫喱咁, 好香綠茶味好清甜喎!杏仁味都好濃, 加埋d綠茶&豆腐花一齊食, 都食到杏仁味, 好夾呀!豆腐花就ok啦! 都算滑, 但對比起嚟就無咩特別啦!薏米白果腐竹豆漿感覺健康, 用豆漿代替糖水!料幾足, 但味道就寡咗d.
綠茶杏仁豆腐花
似係綠茶啫喱咁, 好香綠茶味好清甜喎!
豆腐花就ok啦! 都算滑, 但對比起嚟就無咩特別啦!

薏米白果腐竹豆漿
感覺健康, 用豆漿代替糖水!
料幾足, 但味道就寡咗d.
$37 (其他)
  • 綠茶杏仁豆腐花
2008-10-14 8 浏览
我覺得幾好味的每次經過都見到有好多人係度排緊隊上次食左一碗薑汁芒果豆腐花好新解好滑不過貴左d, 同埋比較細碗
我覺得幾好味的
每次經過都見到有好多人係度排緊隊
上次食左一碗薑汁芒果豆腐花
好新解好滑
不過貴左d, 同埋比較細碗
$25 (宵夜)
2008-10-02 81 浏览
由於奧運期間 政府所有既運動設施都免費 所以今晚同事便相約左我放工一齊去打羽毛波 打完波都成十一點 同事S同我講話有一間糖水鋪你一定要試 唔試你會後悔一世... 既然同事S咁樣講 明知打完波食甜野會肥 我都決定以身犯險 行到過去 嘩 勁多人排隊 於是我地決定外賣行入去商場食 分別叫左 榴槤水晶珠 龍眼椰果冰 士多啤梨椰果西米露. 同一個 唔知咩咩哈蜜瓜豆腐花榴槤水晶珠 - 一個字正 食落口冰涼 淡淡都好似食緊榴槤肉咁 其實食落好似食緊榴槤雪糕咁 龍眼椰果冰 - 呢個又係好正 食落口夠清 淡淡都係龍眼肉 又有椰果肉 士多啤梨椰果西米露 - 呢個其實都幾好 不過如果相比起 榴槤水晶珠同龍眼椰果冰就失色 左小小啦 同埋都比較甜 所以我諗呢個甜品會o岩女仔多d 哈蜜瓜豆腐花 - 呢個我無試

哈蜜瓜豆腐花 - 呢個我無試

榴槤水晶珠
士多啤梨椰果西米露
哈蜜瓜涼粉豆腐花
2008-09-17 15 浏览
入寶琳,食聰嫂聰嫂就好似地標一樣點都要試一試家中有個甜品高手~自己也學了不少所以每一次花很多錢吃細細碗甜品~~都希望從中學習~~偷下師~~呢度既甜品好多都唔會係出面既甜品店食到~~好多都係自創新款~唔知點解~就算同一個名~~出面既店都食唔到呢個口感~~今次就試左2款甜品~~都係豆腐花~一款係蜜瓜豆腐花~~另一款係薑汁芒果豆腐花~個人比較喜歡前者~因為甜品總是甜的好豆腐花~很明顯是由細食到大的百福豆腐花~試一口就試出它的味道了~~如果想吃好食的山水豆腐花~~不應該在這兒有期望~~我期望的是特別的配搭~~蜜瓜~分開了兩種做法~~其中一種是蜜瓜磨成蓉~~~~都估了一碗的五分之三~~是這甜品的精髓~每一口也吃得出蜜瓜的鮮甜~~口感就好似7-11既思樂冰~~另一種做法~就是用蜜瓜切成細粒~~佔甜品的五分之一~令口感更實在~~也有點綴的功用~薑汁芒果豆腐花~芒果也是分開芒果蓉和芒果片~不過佔的份量不多~~~芒果比較熟~~所以不帶酸~薑汁是這甜品的精髓~~~令甜品甜中帶點辣~~~這少少的辣大部份人都受得起~另外~為了改善芒果片沒有實在的口感~~甜品中加了小量芒果味羅拔臣啫喱和少量的西米甜品~~源自創
入寶琳,食聰嫂
聰嫂就好似地標一樣
點都要試一試
唔知點解~就算同一個名~~出面既店都食唔到呢個口感~~
今次就試左2款甜品~~都係豆腐花~
一款係蜜瓜豆腐花~~另一款係薑汁芒果豆腐花~
個人比較喜歡前者~因為甜品總是甜的好
如果想吃好食的山水豆腐花~~不應該在這兒有期望~~
我期望的是特別的配搭~~蜜瓜~分開了兩種做法~~
每一口也吃得出蜜瓜的鮮甜~~口感就好似7-11既思樂冰~~
也有點綴的功用~
薑汁芒果豆腐花~

甜品~~源自創意
聰嫂的甜品~為我帶來很多新鮮的思維

蜜瓜豆腐花 : 7.5分
薑汁芒果豆腐花 : 6.5 分
其實還有更高分….
  • 蜜瓜豆腐花