食完The Coffee Academics, 想食甜品,見到聰嫂門口無人排隊! 簡直係god bless呀!芒果奶昔雙皮奶,一聽個名有啲飽 ,不過真係好食喎又 ,雖然其實奶昔似雪糕多啲,不過同雙皮奶都好夾。奶昔係芒果味,濃濃的,好香芒果味 ,而下面的雙皮奶淡淡的,滑滑的,配埋一齊食好好味,濃淡合適。 水密桃仙子有mango有西米, 夠滑, 唔太sweet, d味道又夾, 果然係正!
簡直係god bless呀!
芒果奶昔雙皮奶,一聽個名有啲飽
,不過真係好食喎又
水密桃仙子

2015-05-09
2015-05-12 874 浏览
在time square附近的這家甜品店 ,每逢假日及晚飯時間 ,必定大排長龍, 等1小時幾乎是一定的, 可是每次我都想吃他們的生果冰及涼粉 ,他們的水果涼粉 份量十足 ,而且水果十分新鮮, 不是那種放在糖水一段時間再賣給你 ,水果也非常甜, 這次order龍眼冰 ,軟綿綿的碎冰, 一吃下去 ,龍眼的甜味及香味 滲透到整個口腔 ,好像一次過吃下10粒龍眼的濃度是覺得不誇張, 吃完了一碗, 總是覺得不夠, 這也是我經常去這裏吃甜品的原因
2015-04-11
2015-05-02 1658 浏览
下午同家人食完飯,去了銅鑼灣聰嫂食甜品。聰嫂不嬲出名,每次到銅鑼灣食甜品都會到這裡來。椰果龍眼冰 - 在聰嫂必點的甜品非龍眼冰莫屬!龍眼冰食落唔太甜,但係有好濃好重既龍眼味,再配搭椰果一齊食,恰到好處。其他糖水舖亦好少見到有龍眼冰,讓人感覺新鮮。
龍眼冰

龍眼冰
2015-04-10 1696 浏览
窗大光猛白色多,夠順眼,叫左芒果椰果冰,氷有芒味,細椰果卜卜聲但食到人涷,芒粒過熟再叫芋頭西加豆花底因為人推薦,絕品。芋甜椰香但普通,豆花卻竟然比椰奶熱兩倍?濃極豆味滑溜到燶咀仲有d d彈?真係痴線,必食豆花
  • 豆花
聰嫂係由將軍澳開始㗎,依家連銅鑼灣都有分店,可見佢嘅威力好大。每次去到都要點芒果奶昔雙皮奶。芒果奶昔打到好滑,芒果亦都冇搶走啲奶味。芒果有甜,所以真係為依個甜品加咗唔少分㗎。但係有一個缺點就係雙皮奶唔似雙皮奶,因為佢冇雙皮奶嘅特點-奶皮。但係雙皮奶嘅奶味十分足,所以我每次去聰嫂都會點依個甜品。
2015-01-18
2015-04-09 1257 浏览
同事LAST DAY請食甜品,我原本係揀芒汁芒果涼粉+紅豆茸,寫明唔要椰汁唔要奶既,但居然話無得咁組合,要分開兩碗無端端就變成兩碗涼粉 , 送到OFFICE ,  打開一看.....睇見這碗明稱為紅豆茸的涼粉....   噢 , 明顯有落奶, 但紅豆茸好少唔多明顯 芒果涼粉應該無衰 , 可惜D芒果汁係雪到好冰凍,D芒果肉同芒果汁都未溶晒雪......

紅豆茸涼粉
芒果涼粉
2015-04-08
外卖送餐
下午茶
2015-04-04 1170 浏览
聰嫂不嬲正,今日就試左啲對我黎講嘅一啲新嘢,覺得幾特別,想介紹比大家。首先,係椰果龍眼冰,可能你一睇個名會覺得好甜,但係原來食落口(只少我覺得)唔太甜,但係好重龍眼味,我覺得合到好處,我最鍾意就係佢個idea,只少我冇咩係其他糖水舖到見到有龍眼冰,感覺好新鮮。之後就係抹茶果凍杏仁豆腐花,抹茶果凍好好味,茶味重,出奇地,抹茶同杏仁都幾夾,都係個句,個idea夠好,夠特別,但係我其實食唔到杏仁味,但我都食左好幾啖。
,感覺好新鮮。
2015-03-30 1234 浏览
聰嫂於晚上時段特別多人, 大約6點幾, 而我又心思思想食, 一於就買外賣點了芒果椰汁黑糯米 ($29) , 這幾乎是我的最愛甜品, 大多數都會點這個外賣只等了5分鐘就可以了我發覺它的膠袋也挺保溫的, 我隔了一小時既室溫先進食, 也冰凍全碗是滿滿的椰汁, 椰汁唔係咁甜, 配合黑糯米吃起上來也不覺得太甜黑糯米軟硬適中, 有嚼口, 而且份量又多太飽時可以吃下芒果, 中和一下飽肚感, 而且唔會太酸雖然尼個只是我的下午茶, 不過$29 也略有點貴, 不過美食就要付出多一點
外賣只等了5分鐘就可以了

芒果椰汁黑糯米
黑糯米軟硬適中, 有嚼口, 而且份量又多
太飽時可以吃下芒果, 中和一下飽肚感, 而且唔會太酸

2015-03-28
5 分钟 (外卖自取)
2015-03-25 1285 浏览
食完飯都差不多10點...突然想食甜品又行到銅鑼灣,即記得聰嫂甜品店。去到有十幾人等緊位,但好彩等左15分鐘都冇就可以入到去食野本人勁鐘意食聰嫂的原因係價錢平又大份同足料,不過銅鑼灣店比較迫同人多(差不多背對背坐),唯有食完就要即走。最愛吃佢的南瓜露(有南瓜味之餘仲有南瓜質感,吾會係粉整出黎)但今次就試左其他野, 每人一款甜品共$59 (開心價)椰汁冰($30):凍凍的感覺加椰汁仲有少少咬口的西米珠珠同椰果配合得好好,但只係椰汁味偏淡,或許太多冰楊枝金露豆腐花($29):楊枝金露太多奶,幸好芒果新鮮少少酸度好好。豆腐花豆腐味吾甜而有豆腐味。大約坐左30分鐘都冇就要離開,因為太多人同太迫了。幸好待應速度同食品質素抵返...會再黎食野的沖動..哈哈
椰汁冰
楊枝金露豆腐花
但今次就試左其他野, 每人一款甜品共$59 (開心價)
2015-03-24
2015-03-09 1711 浏览
舊同事約埋去銅鑼灣食日式放題為9月之星慶祝生日... 8點幾先有得食, 咁夜, 咁之前的時間點打發好呀?登~~~ 靈機一觸, 我提議去聰嫂度食一轉甜品先... 舊同事ss未食過, 顯得好雀躍...原本只係打算食一Round就走人, 點知, 呢班人竟然話想食Round 2, 甚至將食日式放題的錢拎晒來食聰嫂甜品自制放題, 嘩, 3個人要食HK$700-$800蚊冰冰, 好Crazy啫, 我驚我個胃會冰封喎... 沒有最Crazy, 只有更Crazy, 呢鋪我認輸了!!! 物以類聚呢個定律果然係無錯的...~ Round 1 ~紅豆茸西米冰 $23-- 我的至愛, 豆味濃郁香甜, 冰冰質感像厚實的沙冰, 十分足料, 含在口中, 慢慢溶化成高純度紅豆糖水, 真係超好味呀!!!龍眼椰果冰 $29-- 另一我的至愛, 龍眼的清甜以及獨特的果香, 完完全全突顯出來了, 又一高水準之作, 合上眼放入口中, 慢慢細味, 會以為真係食緊龍眼的…Q果 $21--  又係我的至愛, 當然啦, 大家叫我推介Share食, 我緊係會推自己鍾意食嘅啦… 水晶皮包住綠茶蓉同紅豆蓉, 樣子逗人喜愛, 口感QQ彈彈的,

~ Round 1 ~
紅豆茸西米冰
紅豆茸西米冰 $23
龍眼椰果冰 $29
Q果 $21
--  又係我的至愛, 當然啦, 大家叫我推介Share食, 我緊係會推自己鍾意食嘅啦… 水晶皮包住綠茶蓉同紅豆蓉, 樣子逗人喜愛, 口感QQ彈彈的, 綠茶蓉茶味甘香, 紅豆蓉香甜誘人, 一客真的不夠喉, 小二, 再來多一客…
~ Round 2 ~
不明解, 叫Round 2時, 店員好似好唔願意咁, Round 1果時都唔係咁…
蜜瓜西米冰 $23
-- 呢次大鑊了… 蜜瓜冰苦的? 典會咁o架? 天呀!
薑汁意大利涼粉 $24
-- 又一大鑊之作, 好難食! 涼粉切成長絲, 口感太淋, 加上薑汁同涼粉夾唔埋, 仲好似無落糖咁, 好怪呀!
Q果 $21
--  好彩, 有1/3唔係新嘗試…
剛才仲有人提議話自制甜品放題, 嘿, 走都走唔切…
放題又過咗鐘數喇, 唯有近近地去南記食個酸辣米線+春卷 (3個人Share 1個), 再去Starbucks飲咖啡嘆件Cake… 係Starbucks傾到人地12點收工先肯返屋企, 呢班人(包括我)係咪癲o架?

2014-09-26
$50 (宵夜)
紅豆茸西米冰
2015-03-01 1270 浏览
星期六同屋企人食完飯,走去銅鑼灣聰嫂食個新春甜品。lahris平時好少同屋企人喺街食甜品,一來唔抵啦,二來成日排哂隊,屋企班大帝又唔肯等位。今次好好彩,雖然入面都係一如以往坐爆哂,但8點幾可能啲人都未食完飯,等三張枱就有位!lahris食甜品,以前都會鍾意食綿花冰果類花巧野,不過人越大就越鍾意食傳統野。呢排愛上杏仁茶,以前「唔鍾意食」因為家母成日話好難食,所以唔俾食,原來好鬼正之前食過好正嘅杏仁茶,係阿幟哥間「龍皇」,的確唔錯,明顯係原粒磨,好香。lahris亦食試過唔少甜品店嘅杏仁茶,真係唔掂,用粉開完全唔係果回事。至於今次聰嫂,真係可以話拍得上龍皇四人行,三個叫「燉蛋白杏仁茶」,上枱果陣睇個款,做乜無蛋白絲?原來重點在下面,三分一碗燉蛋白墊底,再加上杏仁茶。蛋白好滑,杏仁茶都唔似係開粉,味道唔錯,lahris建議將下面蛋白撈勻,同杏仁茶融合,更好味!都係$27,抵食啦另一碗叫咗蕃薯糖水,一個字,好正! 成碗都係蕃薯,絕不吝嗇。糖水好夠薑,鍾意薑味嘅朋友必食之選另外又叫個唔知乜野綠茶紅豆水晶Q包,一般一般,雖然話綠茶有綠茶味,紅豆有紅豆味,但唔太好食囉,得意就得意,不過唔算好吸引,可

另外又叫個唔知乜野綠茶紅豆水晶Q包,一般一般,雖然話綠茶有綠茶味,紅豆有紅豆味,但唔太好食囉,得意就得意,不過唔算好吸引,可以不試,都係傳統糖水

2015-03-28
早就鎖定這一家的甜食!據說很地道很古早味!過年前逛到附近,想說就來找找看也算是為自己的美食搜索之旅畫上一個句號,雖然離地鐵口有一定距離,但不難找到,進去剛剛開門沒多久,無需等位,找了個靠窗的位置坐定,墻上掛著劉德華的題字,據說是影印版。點了推薦招牌之一龍眼椰果冰,它是將龍眼+椰果+冰混在一起,你中有我我中有你,味道不衝突,但是卻無大驚喜,看到它想象的味道和吃進感覺是一模一樣的,但看平常滿滿的人潮,難道都是為了華仔而來?
早就鎖定這一家的甜食!據說很地道很古早味!
2015-02-16 845 浏览
朋友講左好幾次話依間既糖水好食, 今日早食完晚飯, 同朋友黎銅鑼灣依間try try , happy Friday 既8:45pm 門口已經有一條長龍, 約10人, 不過等左大約15分鐘, 已經可以入去坐啦, 凍既同熱既糖水都有好多選擇, 而且價錢唔貴.叫左個熱既芝麻糊同埋芝麻合桃露, 女生都係食熱既野健康~芝麻糊($19)芝麻糊好濃, 好香芝麻味, 但偏甜, 食一碗真係好飽.芝麻合桃露($19)合桃露味好重, 唔係好甜, 有少少花生味, 加少少甜甜既芝麻糊, 味道中和, 叫一碗兩重享受.
叫左個熱既芝麻糊同埋芝麻合桃露, 女生都係食熱既野健康~
芝麻糊($19)
芝麻糊
芝麻糊好濃, 好香芝麻味, 但偏甜, 食一碗真係好飽.

芝麻合桃露($19)
芝麻合桃露

题外话/补充资料: 真係價廉物美, 平得黎又好食, 唔怪得咁多人食. 不過想坐得耐找過傾下計地方, 而到唔係大家既選擇, 因為依到坐位好窄, 同埋食客大約食20分鐘就走
2015-02-13
$20 (宵夜)
芝麻糊
芝麻合桃露
2015-02-09 1319 浏览
台灣朋友來到香港,飯後說要吃甜點,當然要帶他吃地道的中式糖水。雖然他在台灣都吃過西米露,不過只限港式糖水店,而且價錢不便宜。晚上11點,朋友不想行到天后清風街,所以在銅鑼灣就只有松記和聰嫂,最後我就選擇了聰嫂。有聽說過銅鑼灣的聰嫂比較貴,我都只在將軍澳吃過。11:30pm還有人排隊,不過等到3分鐘就能入座了。一看餐牌,都是傳統港式糖水,那些雪糕、冰都沒有,那就正中我們下懷了。我的口味十年如一日,入糖水舖都只會點椰汁芒果西米露,不是不肯嘗試新事物,只是因為每一次都中伏,而且難食的糖水真的可以很難食。不過這一次有點不同,我見有杏汁芒果西米露,杏汁應該比椰汁香而比味道沒有那麼甜,所以就決定試一下。味道很好,我認為比椰汁更清甜。而且店很有心,糖水中的冰塊都是有味道的,如果冰塊溶了糖水都不會變淡 可惜芒果肉很少,西米露份量也很少,食了兩口就剩沒有多少了。台灣朋友點了西瓜西米露,我馬上叫停,因為我食過淡如水的西瓜西米露,所有西米露都用同一個底,然後西米露加幾夥西瓜,西瓜本來已經沒有味道了。但我一看餐牌,原來聰嫂的西瓜西米露同西瓜汁做底,西瓜味道當然豐富很多了。最後點了糖不甩一起分享,朋友很嗜甜,所

味道很好,我認為比椰汁更清甜。
 可惜芒果肉很少,西米露份量也很少,食了兩口就剩沒有多少了。
杏汁芒果西米露
台灣朋友點了西瓜西米露,我馬上叫停
西瓜西米露
最後點了糖不甩一起分享,朋友很嗜甜,所以很喜歡這一道甜點。
糖不甩
聰嫂很繁忙,客人流水式的進進出出,不過女侍應們態度亦非常好和積極。
$50 (宵夜)
杏汁芒果西米露
西瓜西米露
糖不甩
2015-02-03 966 浏览
有啲服務員態度差…問一句野都唔耐煩,語氣差到\_/ 食龍肉都冇味 叫左個芒果果凍 味道一般 上面有一層芒果刨冰下面就係啲好似椰果粒既果凍 有啲dry 另外仲叫左個好似係榴槤雪糕 冇咩特別 但夠榴槤味 都係一般 但好過芒果果凍=_=
2015-02-01
下午茶