2019-01-26 18 浏览
今日星期四同兩個朋友做完GYM, 四圍都係人, 又唔想食譚仔, 有人提意去茶記~ 路過太子~ 我突然醒起係金都下午直通巴士站個邊, 近排開咗間茶餐廳有間叫"聚好冰室" , 經過幾次都見到佢d晚餐幾扺咁, 想試好耐, 今晚就試下佢啦~ 去到聚好都幾大間, 有卡位的~ 坐得幾舒服~ 睇下餐版又唔貴喎~ 宵夜小菜套餐 65蚊 加3蚊有凍飲~ 扺~ 仲有炒粉麵 48蚊, 咁我地叫左一個沙嗲肥牛煲, 一個叉燒炒蛋, 同埋一個阿姐勁推介既乾炒牛河, 沙嗲肥牛煲, 沙嗲好惹味, 好多肥牛, 好好餸飯, 叉燒炒蛋, 加咗好多芽菜, 口感有層次, 多叉燒, 蛋好香, 好好食~ 重點黎啦~ 乾沙牛河, 炒得真係好香, 未入口已經感受到個陣鑊氣味, 入埋口就不了~ 哩個係近年食過最好味既乾炒牛河~ 勁正~ 唔叫係捐失~~ 正~ 值得推介~ GOOD~
2019-01-25
2019-01-24 197 浏览
友人搬了新居,今晚去housewarming,因是一間小房,不便煮食,故先去附近覓食。她初來報到,而我亦不熟太子,大家繞了幾個圈,順便陪她了解一下q近有乜好食,最後走入了這間冰室。冰室環境光猛,地方都幾大,設有大圓枱、多張四人枱,入端還有兩排卡座。翻開餐牌,有中式推介、廚師精選和精美小菜d,而餐簿就有中西飯類、皇牌焗飯/意、炒粉麵類、水煮名菜、中式小菜、王牌咖喱、煲仔菜系列、蒸餸類、小食、常餐、飲品和特飲。*****************************本想點兩杯熱特飲,但竟然6:00pm水吧收了,只供應凍飲,咁奇怪....轉要兩碗老火靚湯($18),是日是紅蘿蔔豬骨湯。湯面有少許油,味道亦合宜,相信無加味精,喝了沒有乾涸之感。湯料有紅蘿蔔、豬骨、南北杏等,夠晒火喉,有家的味道。*****************************西蘭花炒蝦仁($85)約有六隻蝦,伴上西蘭花、甘荀片、草蘑和蔥段。蝦仁爽口;西蘭花翠綠爽脆,炒得夠火喉,但略為油了一點。*****************************薑蔥魚腩煲($77)可謂先聲奪人,未上枱已聽到喳喳聲。以沙窩盛載上
西蘭花炒蝦仁
西蘭花炒蝦仁
薑蔥魚腩煲
薑蔥魚腩煲($77)可謂先聲奪人,未上枱已聽到喳喳聲。以沙窩盛載上枱,保持溫度,岩晒今日天氣。一窩有六件魚腩,每件體積中等,配有大量薑片和青蔥。
薑蔥魚腩煲
魚腩應是先經過香煎/炸,色澤金黃,滑溜的魚皮帶微脆。潔白的肉質不嘞不乾,味道亦合宜。
-----------------------------
飯後參觀友人小房,地方雖小,附近環境一般,但她執整得整齊企理,內裏舒適簡潔,我也安心。今晚我倆有個相聚好時光,揀了「聚好冰室」的確很切合。
2019-01-23
2019-01-23 50 浏览
今午去太子近荔枝角道中旅社幫人買車飛,12點揾間茶餐廳食晏,原來上旅遊巴乎近多左好多新食肆,眼花繚亂之一瞬間,俾聚好冰室門口一排麵包吸引,對腳就入左去喇;瑞士雞翼煎蛋撈出前一丁($42)午市套餐包中湯或熱飲,呢個價嚟講唔貴,不過碟撈丁一嚟到有D怪怪地,初時無為意邊樹唔妥,食完至發現對雞中翼係炸翼唔係瑞士雞翼,只係用疑似瑞士汁嚟撈丁,姑且米理個餐名係乜,呢碟撈丁整體唔錯,個丁烚得啱啱好,有點點微硬,有點挺身至係食到出前一丁精粹,隻煎蛋亦煎得靚,蛋白大蛋黃汁一爆滲入一丁中一齊食,係我至愛嘅食法;好耐無飲過鴛鴦,餐飲叫左杯熱嘅,都唔錯喎👍🏼P.S.值得一讚係放餐具檯櫃,暫時係我見過最乾淨嘅餐櫃💪🏼

好耐無飲過鴛鴦,餐飲叫左杯熱嘅,都唔錯喎👍🏼

P.S.值得一讚係放餐具檯櫃,暫時係我見過最乾淨嘅餐櫃💪🏼

2019-01-21 54 浏览
天氣又轉冷,喺太子經過呢間茶餐廳,見到午餐有臘味雙腸飯($48),於是入去食吓先,等左大概十分鐘,碟臘味飯就熱辣辣咁上抬喇,即刻拎起筷子夾塊潤腸放入口食,正呀,就喺我喜愛食嘅帶有玫瑰酒香嘅潤腸,玫瑰酒香提升左潤腸嘅味道,食後酒香在味蕾上徘徊,感覺好正,就喺咁一啖腸一啖飯,好快就將佢KO左。唔知係咪天氣冷,食左碟臘味飯之後仲未飽,所以攞餐牌再👀吓有乜食,見到有炸雞脾,所以叫番隻食,點知侍應話冇,問我要不要鹵水鷄脾,我對鹵水鷄脾冇乜興趣,於是又望下有乜其他嘢食,見到有牛腩,啱曬而家凍天氣食,所以叫左一個嚟食,上檯時都係熱辣辣,牛腩夠曬腍同埋夠入味,用碗裝住啲牛腩同腩汁可以幫助食物保溫,冇咁快變凍。
2019-01-18 55 浏览
呢晚同屋企人放工之後係太子呢邊求其食,行過始創果邊見到有呢間野,叫聚好冰室,本身第一眼以後係會食冰室果d餐,常餐呀特餐呀果d,但係係門口睇餐牌先知呢間食既野係好似茶餐廳咁。餐廳餐牌:呢間冰室都算幾多選擇,佢茶餐廳大排檔叫到既小菜呢到都有,咁食晚餐就一定係最抵,不過叫下小菜或者食下包類(如果係下午茶的話)其實都唔錯。咁呢個晚上我同屋企人兩丁友,決定決兩個小菜加飯加野飲就算。黃金蝦 ($77):第一個小菜係我想叫的,叫到冰室竟然有得叫黃金蝦,即刻忍唔住叫,一黎到上枱果陣,好大陣咸蛋黃味,真係炒得超級香,聞到都覺得正,幾十蚊食到好味既黃金蝦真係好正,蝦既份量真係超級多,我同屋企人淨係食呢個都已經超級飽,有小小估唔到份量多到咁哈哈。菠蘿咕嚕肉 ($77):呢個菠蘿咕嚕肉超級好味,屋企人話想食,咁我又無所謂就叫左,份量還可以(正正常常),但個汁同d肉都係高質,首先呢個咕嚕肉外層唔多粉,肉質超嫩,好好味!
餐廳餐牌:
菠蘿咕嚕肉
2019-01-18 36 浏览
2019-01-17
2019-01-17 29 浏览
今天送別在國內來港探我的朋友,陪她到旺角雅蘭街搭直通巴士,時間尚早,見附近有間聚好冰室,就請她入座食埋晚餐才上車。店外有外賣,麵包、蛋撻、雞批都好新鮮。地方整潔,座位寬敞。銀芽肉絲炒麵:麵底炸到卜卜脆,材料有肉絲、冬菇絲、韭黃、芽菜。再打返個玻璃獻,有口感又美味!套餐包湯或熱飲,凍飲加三元要了凍鴛鴦,朋友說夠凍又夠濃味馬來炒貴刁:除了有蝦、蛋、火腿、义燒、洋蔥等配料,重點是以帶辣味的黃咖哩炒的河粉,河粉夠穫氣又夠味,材料吸收了咖哩味,更馨香迷人。紅豆冰(椰汁):紅豆又多又林甜,椰汁味香濃,鮮茄焗豬扒飯:炒飯底夠爽身夠味,豬扒夠林滑,茄醬汁夠香濃又惹味。
地方整潔,座位寬敞。

套餐包湯或熱飲,凍飲加三元要了凍鴛鴦,朋友說夠凍又夠濃味

紅豆冰(椰汁):紅豆又多又林甜,椰汁味香濃,

2019-01-12
  • 銀芽肉絲炒麵
  • 紅豆冰
2019-01-16 23 浏览
同家人由大陸坐直通巴士返港到太子已差不多係晚飯時間,行經雅蘭街見到呢間❛聚好冰室❜,門口嘅麵包蛋撻個個烘到金黃色,好新鮮。望入餐廳内燈火通明,好有空間感,幹淨衛生,應該係開張不久。於是同家人推門而入。夥計🙋先來個蛋撻,吾該。蛋撻永遠係邪惡但又令人愛不釋手嘅好西。蛋撻皮一層一層好西酥化,內餡充滿蛋香味但又不甜膩,真係滑滑劣劣,酥皮蛋撻認真確係滑。早餐、午餐、下午茶餐、晚餐及宵夜,包括粉麵、套餐、小炒、小食、咖哩、焗飯、中式小菜同煲仔菜等等,照顧到不同時段嘅食客。十分肚餓,好快就叫咗三碟小炒。兩大碗紅蘿蔔沙葛豬展湯係送的 ,湯料十足又夠火候,唔係味精水果種。簡簡單單一碟蒜蓉炒白菜仔,青綠鮮嫩加上蒜蓉香味, 難怪話鹹魚白菜也好好味。豉椒排骨炒河,勁多排骨,而且舊舊都好瘦多肉。河粉條條分明,吸收豉椒、薑蔥同排骨汁味,濕濕地唔油膩,入味夾爽滑。真真令人食上癮!嘩嘩嘩!呢個小炒王有翠綠韮菜花加上鹹香蝦乾、爽口鮮蝦、彈牙魷魚鬚、甘香銀魚乾、爽脆菜脯同香脆腰果等多種材料"大兜亂"炒成,再加埋豆鼓同辣椒油,炒得香濃惹味辣辣哋好滋味,大大提升味道層次!難怪冰室都推介👍啦。下次會再叫,用來送啤酒一流呀。經過

夥計🙋先來個蛋撻,吾該。

十分肚餓,好快就叫咗三碟小炒。

經過接近兩個小時長途車,可以舒舒服服嘆翻餐香氣撲鼻、鑊氣十足嘅小炒,人生一樂也。而且服務員有禮親切,值得再來試其他美食。

• 聚好小炒王
2019-01-13 25 浏览
Gathering cafe looked almost like any other bingsut (Chinese chaan teng) but I was wrong because they offer almost everything on the menu ranging from Chinese bakery, Stir Fry dishes, set meals and even Sichuan fare.As well as MK, they have another branch in Kowloon Bay under a slightly different name.The staff were quite friendly and I appreciate their high standards for cleanliness as she checked the bowls before they were used and the ones not worthy for use were rejected  into another pile.I
I went for steamed fish which does not come with rice so I had to order rice separately.
The fish was steamed just right so the fish was still delicate and they did not put too much oil on it so that the fish taste was still there.
It was a nice cut and the scales had been properly removed.
My friend had the Hainan Chicken which was shockingly huge especially the bowl of rice and you get soup and vegetables as well.

The sauce you get is Thai Sweet Chili sauce, ginger puree and normal soy sauce.
However the turmeric rice was interesting as it was fried yellow rice with bits of egg in it.

Not sure what to make of it but they said it was turmeric rice.
 Overall, I recommend the steamed fish and they had lemon chicken as well which I failed to see on the menu.
<二人餐>138hkd西芹炒花姿片口水雞兩碗白飯兩碗老火湯,晚點六點鐘,人少少,天氣又凍,老闆娘仲主動送多一碗老火湯, 老闆娘真係有人情味, 喺寒冷嘅天氣之下,呢份戀戀嘅老火湯, 實在無得彈,特別甜,香, 鮮,十個like< 小包點>店舖嘅特色系麵包店同茶餐廳都係放置於同一店簷下。<一杯熱檸檬薑汁可樂>感冒良藥, 舒緩咳喉嚨不適小食< 雜果沙律 > 30蚊有找加咗唔同嘅水果以及沙律醬<口水雞>辣度適中, 雞肉多, 皮滑肉嫩, 加上芫茜, 辣汁 ,白飯老火湯, 一流配搭, 下次要試埋茶餐廳嘅海南雞飯pk一下<足料了老火湯>排骨,紅蘿蔔, 濃郁鮮甜 臨走嘅時候 , 諗住去留念影張麵包店嘅餐廳相片,麵包店老闆 一見到我行過去影相 就即刻送上,暖暖的酥皮蛋撻, 新店開張仲有買二送一活動。<西芹炒花姿片>低鹽低脂, 非常健康好食, 老闆娘非常好客 ,問我哋夠唔夠味道, 唔夠味可以畀蝦膏畀我哋去伴菜臨走嘅時候發現原來店舖,仲有酸菜烤魚, 呢個冬天一必食, 呢間茶餐廳真係要乜有乜,新年快樂
<二人餐>138hkd
西芹炒花姿片
口水雞
兩碗白飯
兩碗老火湯,晚點六點鐘,人少少,天氣又凍,老闆娘仲
主動送多一碗老火湯, 老闆娘真係有人情味

< 小包點>
店舖嘅特色系麵包店同茶餐廳都係放置於同一店簷下。

<一杯熱檸檬薑汁可樂>
感冒良藥, 舒緩咳喉嚨不適

小食< 雜果沙律 > 30蚊有找
加咗唔同嘅水果以及沙律醬

<口水雞>

<足料了老火湯>
排骨,紅蘿蔔, 濃郁鮮甜

<西芹炒花姿片>

臨走嘅時候發現原來店舖,仲有酸菜烤魚, 呢個冬天一必食, 呢間茶餐廳真係要乜有乜,新年快樂! happy new year...
2019-01-02
2018-12-19 92 浏览
<太子有新冰室 小炒經濟實惠🔥>太子近 c出口鴉蘭街開左間聚好冰室 由7am開到1pm即係茶記既常餐 粉麵 碟頭飯 甚至晚間小炒都有 都幾多元化 👍🏻 甘我見到佢有推介 既都係小炒 當然要叫 d黎試下🔥食店座位多 而且燈火通明 感覺都舒服🍴菠蘿咕嚕肉 77 蚊🐷🍍如果拼埋酥炸鯪魚球就118 蚊🐟首先外表幾靚 佢主打係用新鮮菠蘿🍍加上 青紅黃椒 顏色鮮豔😄 其實新鮮菠蘿入口 juicy 鮮甜 已經加左分 個咕嚕肉🐷口感偏啖同切得薄身 我自己就鍾意香脆 d既口感, 但佢既甜酸汁味道適中 口感黏稠 鍾意易咬既朋友會好鍾意 🐷 整體中上 鯪魚球先屈機 4 粒勁大舊 🐟 佢出面嗰層茨粉勁薄 咬落時有適當既香脆 入面既魚肉一咬就知 猜得好平均先煮 口感軟滑帶 d彈牙😍 魚味夠香 真係好好味 點埋甜酸醬更正 推介👍🏻👍🏻🍴聚好小炒王 67 蚊 🌿🦐 一上枱好香既小炒王 每一間既食店小炒王都唔同 呢個同大部分一樣有爽口既韭菜花🌿 佢既蝦碌都幾大隻彈牙🦐 同埋魷魚都幾大隻爽彈 🦑呢個我幾滿意 而且佢既配料入面 腰果 銀魚都炒得幾爽脆🐟 連埋葱花 紅椒 咸肉 菜甫等等既材料 適當既份量

<太子有新冰室 小炒經濟實惠🔥>

🍴菠蘿咕嚕肉 77 蚊🐷🍍如果拼埋酥炸鯪魚球就118 蚊🐟

🍴聚好小炒王 67 蚊 🌿🦐
一上枱好香既小炒王 每一間既食店小炒王都唔同 呢個同大部分一樣有爽口既韭菜花🌿 佢既蝦碌都幾大隻彈牙🦐 同埋魷魚都幾大隻爽彈 🦑呢個我幾滿意 而且佢既配料入面 腰果 銀魚都炒得幾爽脆🐟 連埋葱花 紅椒 咸肉 菜甫等等既材料 適當既份量 味道以我食過甘多小炒黎講中上😃 而且份量唔細 67 蚊 好抵

🍴椒鹽鮮魷 77 蚊 🦑🔥
77 蚊都幾大碟鮮魷 佢既茨粉落得偏薄 口感唔算好脆 但幾夠椒鹽香 而出面有炸蒜調味 都好夠味 唔怪得之佢唔建議再點 gip汁 而佢既魷魚係好彈牙 口感滿意 . 但佢既魷魚味唔太夠濃 個人建議 可以整得香脆有鑊氣 d 🔥 整體都 ok 👍🏻

Score 平均分 <7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#聚好冰室
太子雅蘭街2 至4 號地下
~~~~~~~~~~~~
2018-12-19