2016-05-03 1028 浏览
下午茶食個點心! 搵到哩間個名好得意, 入去試試!佢地都係一樣用點心紙黎落單! 但係食物就好特別呀!我又唔係好肚餓! order左幾個點心! 同埋最正係有燉湯補補佢珍寶鮮蝦腸蝦腸皮簿, 鮮蝦夠彈牙又大隻! 好鮮美!唔係老點小漢堡創新fusion既點心!迷你漢堡 中間係用炸蝦餅去做既!超彈牙爽口!外面炸得好脆!配埋佢個芥末沙律醬 好配合好好味呀!好有驚喜!細細個一啖一個漢堡 啱啱好!咸香黑魚子蒸燒賣佢又係蒸得好好味! 入面既蝦夠彈牙! 但魚子味不重!上肉响鈴腸哩個好特別既鮮上肉响鈴腸, 入面係用蝦胶同埋墨魚胶做既! 用腐皮包住再炸! 非常脆!外脆內彈牙! 腸粉皮又簿! 正呀! 鱷魚肉准山燉豬踭清甜到不得了! 加左好多紅蘿蔔同埋粟米! 好味! 哩間點心店好特別! fusion野多!店員話會因應時間去做食物材料! 會用啲既食物! 咁會變化多d! 好有新鮮感!
下午茶食個點心! 搵到哩間個名好得意, 入去試試!
佢地都係一樣用點心紙黎落單! 但係食物就好特別呀!
珍寶鮮蝦腸
蝦腸皮簿, 鮮蝦夠彈牙又大隻! 好鮮美!
咸香黑魚子蒸燒賣
佢又係蒸得好好味! 入面既蝦夠彈牙! 但魚子味不重!
鮮上肉响鈴腸
上肉响鈴腸
外脆內彈牙! 腸粉皮又簿! 正呀!
鱷魚肉准山燉豬踭
清甜到不得了! 加左好多紅蘿蔔同埋粟米! 好味!

哩間點心店好特別! fusion野多!
店員話會因應時間去做食物材料! 會用啲[當做]既食物! 咁會變化多d! 好有新鮮感!
2016-04-30
鮮上肉响鈴腸
2016-04-30 888 浏览
男朋友話我地未一齊去飲過茶,呢間地方小小啲點心都幾得意丫!咪去試下!響鈴腸,灌湯餃,芝士蝦丸一定要試呀!其他都好得意!唔算貴!如果一班人食仲好!因為可以試好多款!個湯都唔差架!有機會會再去!值得一試😋😋😋
2016-04-24
  • 鮮上肉響鈴腸
  • 冬筍普通鮮蝦餃
  • 咸香黑魚子蒸燒賣
2016-04-29 1496 浏览
每個朋友都有獨有的一套口味,這個病塌多月既好姐姐,卻像老大家般鍾愛茶樓點心,但茶樓那喧鬧的環境我卻不討好,要取之平衡,我們今天放工後就選擇到旺角的點心專門店吃點心。飲茶樓一樣,採用了點心紙的形式,不同是點心紙上圖文並茂,未吃也可以先有個想像位。專門店店鋪不大,有時候還會出現搭檯情況,不過姐姐說沒有所謂,反正這是茶樓吃點心也會遇到的文化。用蝦膠打成的蝦丸,外層沾上薄薄面包糠,炸得金黃香脆,中間咬開後慢慢滲出芝士流心,配上蝦味更香口。迷你小漢堡,最欣賞的是惹味芥辣醬,配上香口蝦膠做餡,作為點心來說實在是可愛。上肉響玲腸,像炸両的做法,但換上響玲,配搭新穎。最內層釀有豬肉,令整件點心有飽肚感,不致空虛。店員點單時推介灌湯餃是必食之選。嘩,一打開蓋,餃子大到跟湯碗一樣,咬開內裡有豬肉餡再加原隻蝦肉。是我見過最具份量的餃!愛心白汁芝士磨菇雞批,芝士面被焗得金黃香口,原以為這類形的批類點心最多能在茶記找到,但原來也可以作點心。內裡磨菇粒和雞肉粒都切得細小,不過批底未夠香脆,一咬就很易碎開。朋友最愛飲湯,看到隔離檯的湯壺大大個,立即在餐單剔上一客。星期日,例湯是川貝雪梨海底椰。打開壺蓋,滿滿是雪梨肉
芝心脆炸蝦丸
朋友最愛飲湯,看到隔離檯的湯壺大大個,立即在餐單剔上一客。星期日,例湯是川貝雪梨海底椰。打開壺蓋,滿滿是雪梨肉,感覺滋潤,愛吃湯渣的我們已經雙眼發亮,雪梨肉清甜,但瘦肉卻有點過「鞋」,不過我湯底很甜而且清,沒有油份,足料。
一口隨意小甜點,兩份起,為食的朋友一口氣點了4款,因為先問過份量其實不大。有綠茶,有焦糖燉蛋,有石榴,有芒果布甸。份量雖小,但用料不馬虎。如芒果布甸滿載細粒果肉,焦糖蛋認真地做到焦糖上層(只可惜略薄一點),而石榴甜點一放入口就是香濃石榴味,各有各特式,最好是每樣一兩口,可試多款而不用為肚皮內疚。

對於是日下午茶朋友表示滿意到高,因為也發現集團式的酒樓點心有時都很馬虎,環境嘈雜,兩個後生上茶樓也怪怪的,所以點心店實在是個不錯的地方。
2016-04-25
芝心脆炸蝦丸
  • 高湯魚翅灌湯餃
橫街小巷其實有好多美食,之前聽我朋友講過話呢間既灌湯餃好出名,今日終於去試試!經典美食得獎食肆一打開,甩到金透明色既翅,濃濃既上湯味!餡料十足,帶子厚厚,蝦大大隻,味道濃郁,餃皮薄!燉湯每日都唔同!燉湯湯味濃,食材藥材猛火燉,呢壺川貝雪莉燉海底椰,無味精味,瘦肉雪莉都好足料,岩曬女仔補身!七味虎皮尖椒,用既係蝦膠肉,比起魚肉更彈牙,尖椒屬微辣,香口惹味!七味豬爽肚,軟硬適中容易咬,口感煙韌爽口!呢個鮮上肉海玲腸必點,腸粉皮與蝦、墨魚膠,中間+上微炸腐皮,好明確食到每一層既層次同味道,口感彈牙!甜品時間,先點順民紅棗糕!唔甜、每層咬落去都好有口感!有我最喜愛嘅焦糖燉蛋,燉蛋口感軟滑,四款甜品都唔會好甜,一盤四個口味,每樣都可以試一啲,非常貼心!飽飽肚,食到咁多特色小食,無老點
經典美食得獎食肆
一打開,甩到金透明色既翅,濃濃既上湯味!
餡料十足,帶子厚厚,蝦大大隻,味道濃郁,餃皮薄!
燉湯每日都唔同!
七味豬爽肚,軟硬適中容易咬,口感煙韌爽口!
甜品時間,先點順民紅棗糕!
唔甜、每層咬落去都好有口感!
飽飽肚,食到咁多特色小食,無老點

• 鮮上肉響鈴腸
  • 七味虎皮尖椒
2016-04-27 1025 浏览
平時放假會同媽咪去飲茶, 想去試下d新野, 見呢間點心小店咁得意就入左去試。我地叫左唔少野食, 等我逐一介紹下先。 **吾係老點小漢堡 $24**呢個小漢堡的的式式, 相當精緻, 細細地good, 唔洗怕太飽,可以試多d野!小漢堡中間果塊係蝦餅來, 食落相當香口彈牙 !**戚風班蘭馬拉糕 $22**呢個幾特別, 平時真係唔多覺有得食, 味道方面十分清新, 班蘭味道好香, 最緊要食落好鬆軟。**鮮蝦肉響玲腸 $26**呢個要趁熱食呀!(緊記)平時打邊爐好鍾意食響玲,估唔到咁有創意,用來整腸粉。師傅好細心,已經切好晒一份份,蝦肉好足料,每一口都食到蝦肉,鮮味又彈牙,超正。**蝦膠足料釀玉子荳腐 $22**呢個鹹左少少,但賣相相當吸引**鱷魚肉淮山燉豬踭 $48**有湯飲好開心啊,是日靚湯唔錯,飲落幾有味。 好滋陰啊,不過我見到有d肥肉,如果可以用d無咁肥gei肉會好d。**標叔炸饅頭 $18**饅頭外表炸得金黃,食落香口,十分滋味。**脆皮麥心小煎堆 $24**好耐無食過煎堆啦,好開心有迷你size,因為唔想食太多,呢度份量夠的式,怕肥可以過下口癮,食少少。 入面食到有少少綠茶蓉,好香啊,
平時放假會同媽咪去飲茶,

想去試下d新野, 見呢間點心小店咁得意就入左去試。

我地叫左唔少野食, 等我逐一介紹下先。

**吾係老點小漢堡 $24**

小漢堡中間果塊係蝦餅來, 食落相當香口彈牙 !
**戚風班蘭馬拉糕 $22**

**鮮蝦肉響玲腸 $26**

呢個要趁熱食呀!(緊記)
平時打邊爐好鍾意食響玲,估唔到咁有創意,用來整腸粉。
**蝦膠足料釀玉子荳腐 $22**

呢個鹹左少少,但賣相相當吸引
**鱷魚肉淮山燉豬踭 $48**

**標叔炸饅頭 $18**

饅頭外表炸得金黃,食落香口,十分滋味。
**脆皮麥心小煎堆 $24**

好耐無食過煎堆啦,好開心有迷你size,因為唔想食太多,呢度份量夠的式,怕肥可以過下口癮,食少少。 入面食到有少少綠茶蓉,好香啊,但唔太甜,食到中間有粒脆卜卜麥提沙,好得意,外層d芝麻勁香。
**高湯魚翅灌湯餃 $38**

呢個係得獎作品,個皮好薄身,d汁好香濃。
入面d海鮮料好好食。
**可愛四色小甜點 $33**

甜品總係令人難以抗拒,雖然臨尾飽飽地, 諗左好耐,最後叫左四色小甜點,貪佢多口味,可以試下唔同味道。
小甜點分別為
1)香芒小布甸
2)石榴小布甸
3)3.6北海道奶凍
4)焦糖布甸

四款口味各有特色,suggest最後先食焦糖布甸,因為呢個相對比較甜,整體來講甜品算唔錯,口感香滑。

感覺最特別係石榴小布甸,平時好少有呢個口味gei甜品,食落味道相當清新。
好鍾意!

另外值得一讚gei係焦糖布甸面頭d焦糖做得好薄好脆,食落唔太甜。

芒果布甸上面用芒果汁畫左個笑哈哈,感覺相當有心思,未食已經比呢個笑容溶化左,真係見到都開心。
**綠茶荔蓉餅 $20**

呢個d芝麻超香,綠茶味清清地,唔算好濃,但香芋味道唔錯,唔太甜又夠味道。
**香煎蓮藕蝦餅 $28**

呢個炸得好香脆,但蓮藕份量如果多d相信會好食d同口感會爽d。

食完真係覺得好滿足,下次會同啊媽再來。
2016-03-26
下午茶
  • 脆皮麥心小煎堆
  • 可愛四色小甜點
  • 戚風班蘭馬拉糕
  • 標叔炸饅頭
14:10一個人 等了10分鐘 外面大概有四桌的人在等 服務不是太好 三個服務員很忙 要加點菜 跟他們揮手很久 他們才發現,才來招呼。1. 老點小漢堡($24)a. 令人驚訝的小,非常小。可是滿好吃的。b. 芥末味跟美乃滋的味道最重,其他的沙拉、蝦片、漢堡包的味道都被芥末蓋住了,芥末味跟美乃滋味道有點喧賓奪主,像是吃美乃滋跟芥末醬,漢堡包、蝦片、沙拉都只是讓美乃滋芥末醬感覺不油膩罷了。c.色香味是不錯的,看起來很漂亮,聞起來很香(美乃滋),味道融合(芥末和其他內容),雖然不是健康首選,但是整體是好吃的,小而不膩,有創意。2. 清酒雲吞雞 ($28) *要等15分鐘,建議在這之前,點個1-2道菜。a. 酒味很重。像家常雞酒那種感覺粗樸度,不是高價位那種特別細緻的雞酒湯。b. 蝦雲吞偏小,但是很有彈性。c. 雞肉部分很軟,好像有加太白粉,不喜歡這雞肉的部分,不夠有彈性。d. 滿可口的,算不錯吃,但是味道過重,酒味壓過其他東西,不容易吃到原味。3. 燒賣兩個 一份 ($19)很普通,馬馬的,燒賣很大,彈牙,但是家庭式的中等粗樸,不是非常細緻那種。味道偏鹹,沒有加任何醬料,單吃就滿鹹了。4.
14:10一個人 等了10分鐘 外面大概有四桌的人在等
服務不是太好 三個服務員很忙
要加點菜 跟他們揮手很久 他們才發現,才來招呼。

1. [推薦]老點小漢堡($24)
a. 令人驚訝的小,非常小。可是滿好吃的。

2. 清酒雲吞雞 ($28)
*要等15分鐘,建議在這之前,點個1-2道菜。

b. 蝦雲吞偏小,但是很有彈性。

3. 燒賣兩個 一份 ($19)
味道偏鹹,沒有加任何醬料,單吃就滿鹹了。

4.[推薦] 戚風馬拉糕 ($22)
 a. 是綠色的,看起來怪怪的,好像有加色素(?)
 b. 可是吃起來好好味。偏軟、偏甜,有蛋的味道,喜歡有蛋的味道,令人驚喜。

優點:
1. 這家餐廳份量迷你,一個人、兩個人來吃點心,可以吃到多樣化。
2. 有創意的料理,我個人很喜歡吃點心,這一家的特色是,把傳統跟摩登口味結合、創新。

缺點:
1. 口味偏重一點,吃不到食物的原味。
2. 細緻度不夠,以它的中價位來看,細緻度應該要更高。以它的裝潢跟走摩登精食路線來看,我對它食物的細緻度要求會比較高。
3. 人手不足,以它的價位來說,服務應該要更周到。

题外话/补充资料: 希望服務態度可以更好一點,他們很忙,招呼不周,多雇一個人手專門做定位、點餐、加茶水、加點菜的會好滴。
2016-04-23
  • 戚風馬拉糕
  • 老點小漢堡
2016-04-17 866 浏览
琴日好倉猝咁決定夜晚個餐……大約7:00幾到4個人到咗老點,等得唔係話好耐,等既時候會比定點心紙你睇住食乜先,其實食物唔係會好似茶樓咁有咁多選擇我對呢間野既第一 印象係“點解咁細既…”通常多人食既即代表好賺得,間舖自然應該大咁,冇諗過細到咁~不過大細都唔太重要啦~有啲餐廳大大間一樣咁難食,重點響食物到。我覺得啲老闆們好好人,每個人都帶有笑容又有禮貌,一坐低就已經有茶等緊你,佢地會好勤力咁自動加茶,有空碟又快收,可能呢樣係細舖先做到既野,太大間舖就難顧及了。琴日4個人叫既野食唔多,4個人都只係食咗200幾蚊,都幾易飽下🙈其實仲叫咗個芝心炸蝦球,但一上菜就食咗冇影到,真係極好味!唔叫唔得,勁推介!有三粒一碟的,炸得好好味,一咬開就見到濃濃既芝士等緊你,一食落口勁滿足,口感好好。
琴日好倉猝咁決定夜晚個餐……

蕉糖蛋
甜品set
  • 黑魚子燒賣
  • 可愛四色小甜點
2016-04-14 883 浏览
見到呢間餐廳個名好得意,體餐牌又好似幾有創意,於是決定來試下,體下係未老點。六點多少少去到,唔算多人,唔使排隊。不過間店都比較細,D位好窄,坐得唔係好舒服。兩個人點左唔係老點小漢堡、燒賣、脆炸芝士蝦球、清酒雲吞雞同班蘭糕。小漢堡上來既時候我地都嚇左一跳,原來真係咁細,兩啖就可以食曬。不過味道真係唔錯,麵包好鬆軟,蝦餅炸得香脆但多汁,最鐘意入面既芥辣醬!脆炸芝士蝦球亦都炸得好香脆,芝士分量都唔少,蝦肉彈牙。班蘭糕好鬆軟,其實我覺得同馬拉糕差唔多。清酒雲吞雞淡淡酒味,雞肉滑嫩入味。燒賣皮薄料多。總既來講出品都好唔錯。
脆炸芝士蝦球亦都炸得好香脆,芝士分量都唔少,蝦肉彈牙。
班蘭糕好鬆軟,其實我覺得同馬拉糕差唔多。
清酒雲吞雞淡淡酒味,雞肉滑嫩入味。
燒賣皮薄料多。
總既來講出品都好唔錯。
2016-03-26
2016-04-11 1125 浏览
排隊排左半個鐘頭,而且叫號既過程好混亂,幾經辛苦先至可以入座,幸好有先比點餐紙我地劃定食咩,一入座就幫我地落單,縮減等候時間。我地叫左灌湯餃、燒賣、斑蘭馬拉糕、安格斯牛肉腸粉﹑高湯小棠菜﹑海蝦肉餅竹筒飯。灌湯餃質素幾好,餃皮唔係太厚,質感都唔錯,可惜魚肚有點漂過的味道,打了一點折扣。燒賣不過不失,感覺上蓮香居或香港仔周記既燒賣都好食過佢,價錢仲有點貴。安格斯牛肉腸粉,有牛味有肉味,完成唔係平時牛肉腸既肉質,但係腸粉唔夠滑,我覺得鮮上肉響鈴腸可能會好味D,下次會試下。馬拉糕加入斑蘭葉,味道清香唔太甜,好味。小棠菜既高湯幾好,食唔太到味精味。竹筒飯望落細細個,但都有成碗幾飯,但我地都唔太鍾意用紅米飯,影響左蒸飯本應有既米香綿綿既口感。不過個海蝦肉餅味道不錯,唔會太油膩整體上幾好,價錢偏貴,但都可以接受。不過要企係馬路邊等好耐位,大熱天時就咪預我喇。

高湯魚翅灌湯餃
黑魚子燒賣
安格斯牛肉腸粉
馬拉糕加入斑蘭葉,味道清香唔太甜,好味。

小棠菜既高湯幾好,食唔太到味精味。

海蝦肉餅竹筒飯
2016-04-09
高湯魚翅灌湯餃
黑魚子燒賣
海蝦肉餅竹筒飯
  • 馬拉糕
2016-04-04 952 浏览
我掛住佢個響鈴腸粉好好好耐架啦!今晚終於食得返!好開心!!!不過因爲掛住食,唔記得留影。個腸粉依然內脆外軟。令人覺得好享受!而佢另一樣好吸引我既就係竹筒飯。今次試左佢個新既蟲草花雞飯,一如以往,有好in un既飯。個味道都繼續keep到。雖然價格就上漲左少少,個服務都叫搭救到啦!
我掛住佢個響鈴腸粉好好好耐架啦!今晚終於食得返!

2016-03-23
2016-03-16 1439 浏览
位置一般同埋係weekday晚都要排隊,真係估唔到點心賣相精緻,即叫即做要等一下芝士蝦丸熱辣辣,芝士都算流心但不算熱氣腸粉也算內脆外滑漢堡食完都無乜印象,感覺一般竹筒飯的蝦肉彈牙,但略嫌份量較少燒賣很香,但賣相不算太精美,可能之前食過另一間更好,所以有比較唔算抵食,呢個質素可以有更好又唔使排隊又位置更方便既選擇
位置一般同埋係weekday晚都要排隊,真係估唔到

點心賣相精緻,即叫即做要等一下

芝士蝦丸熱辣辣,芝士都算流心但不算熱氣

腸粉也算內脆外滑

漢堡食完都無乜印象,感覺一般

竹筒飯的蝦肉彈牙,但略嫌份量較少

唔算抵食,呢個質素可以有更好又唔使排隊又位置更方便既選擇
2016-02-11
  • 咸香黑魚子燒賣
  • 海蝦肉餅竹筒飯
2016-03-13 1253 浏览
晚上9點去到,排隊排第5個,等了20分鐘已可入座! 還以為會更耐 「本菇高湯牛肉球」$16本人原本對牛肉球興趣不大,但這個牛肉球不像平時酒樓的牛肉球,不用落鼓油調味,所以味道不會太咸! 口味較淡的人一定會喜歡。 「高湯魚翅灌湯餃」 $38必食推薦! 餃內的蝦是新鮮的,而非雪藏蝦! 餃子皮又不厚,份量十足! 「咸香黑魚子燒賣」 $19和平時酒樓的燒賣分別不大 普普通通 「鮮上肉響玲腸」 $26很特別的味覺衝擊... 軟柔柔的腸粉包著脆卜卜的響玲,而脆卜卜的響玲又包著大大塊的肉團,這種口感難以形容 「吾系老點小漢堡」$24必食推薦!細細個的小漢堡竟然有意外的驚喜!竟然內裡的醬汁是芥辣,整個小漢堡配合得天衣無縫! 「五柳雲吞」$22嗯... 脆卜卜,好像食薯片一樣 「限定臘味竹筒飯」$29意想不到的是「竹筒內 的容量不少,所以飯很多」 「高湯浸唐生菜」$20食飽飽正餐,當然要嘗嘗甜品吧! 「和風抹茶小慕絲」$9「呂宋香芒小布甸」$9小小的布甸竟然偷偷收藏了很多的小芒果!味道一流,又滑又啖啖芒果總結:價廉物美

「本菇高湯牛肉球」$16

「高湯魚翅灌湯餃」 $38

「咸香黑魚子燒賣」 $19

和平時酒樓的燒賣分別不大 普普通通

「鮮上肉響玲腸」 $26

「吾系老點小漢堡」$24

「五柳雲吞」$22

嗯... 脆卜卜,好像食薯片一樣

「限定臘味竹筒飯」$29

意想不到的是「竹筒內 的容量不少,所以飯很多」

「高湯浸唐生菜」$20

食飽飽正餐,當然要嘗嘗甜品吧!

「和風抹茶小慕絲」$9

「呂宋香芒小布甸」$9

小小的布甸竟然偷偷收藏了很多的小芒果!

味道一流,又滑又啖啖芒果

總結:

價廉物美
2016-03-13
  • 吾係老點小漢堡
  • 高湯魚翅灌湯餃
繼續不斷嘗試美食之旅。今天來到旺角麥花臣匯附近的這間點心店。雖然客似雲來,不需等太久就有位坐了!地方卻有點擠逼,差不多看見廚房呢。對進食有點影響,但在寸金尺土的香港實在沒有辦法了。見大家都叫了竹筒飯,點都要試。再叫了蘿蔔糕、高湯牛肉、叉燒腸粉,黑魚子燒賣、XO炆鳳爪...沒有叫甚麼班蘭蛋糕和小漢堡,因為我想由普通小點先看看。竹筒飯,我覺得無驚喜。不知應否要有竹味,還是我不懂得吃?燒賣絕對稱職,粉量夠,口感強,味道好。高湯牛肉類似山竹牛肉,但用高湯淆製,肉質鮮嫰,絕非普通的免治牛,兼且很入味。鳳爪這傳統小點很有驚喜。雞腳不是一「劈」野,而是整整齊齊的令食客享受。蘿蔔糕又稔又香,加上啖啖臘肉,可是蘿蔔沒有切絲,有一大塊一大塊的出現,美中不足。而且食食下唔知點解有粒大石仔在其中。我見不是玻璃也不去深究了。最奇怪的是叉燒腸粉。腸粉的皮很好,厚薄適中,而且好味,但內裡的叉燒卻沒有叉燒味,而且口感異常,軟綿綿的唔知點形容。強烈對比令這點心大打折扣了。最後叫了兩個小甜品-抹茶慕絲和蕉糖燉蛋,賣相和味道皆不錯。食客如好甜品,可以叫齊四款點品平少少呢。

2016-03-05
2016-03-05 1131 浏览
朋友試過呢間點心店,知我鐘情於點心,就介紹左我呢黎。雖然個名叫老點點心,但又好彩冇被佢老點~食物質素真心唔錯XD門面細細,但勝在點心種類都算多。我地叫左幾樣試。咸香黑魚子燒賣$19 2隻最特別係用竹筒放,燒賣好大粒,蒸得唔錯,食落唔會太粉同林,黑魚子係主角,作點綴。高湯浸唐生菜$20平時少食菜,於是就叫左個菜balance 返菜好入味,用上湯浸,唔會淡口,份量都好夠!珍寶鮮蝦腸$26呢個係我最鐘意既,鮮蝦係原隻,夠大粒,新鮮口感彈牙。腸粉皮好滑同煙un。連埋豉油點就好夠味!灌湯餃$38灌湯餃一咬開就係餡料,連埋粉絲食,再飲湯,好之味~個湯濃度同味道都OK,唔會太稀。懷舊糯米雞$22不過不失,普通餡同糯米飯,唔算太特別。香草蝦春卷$24春卷炸得夠脆,蝦餡料夠足,成條春卷都係~即叫即炸夠熱夠脆!叫到成台都係,不過我地梗係食得晒!最後堆單除返開一人百4,都接受到。最驚喜係冇加一~
朋友試過呢間點心店,知我鐘情於點心,就介紹左我呢黎。
門面細細,但勝在點心種類都算多。
我地叫左幾樣試。
咸香黑魚子燒賣$19 2隻
高湯浸唐生菜$20

平時少食菜,於是就叫左個菜balance 返

菜好入味,用上湯浸,唔會淡口,份量都好夠!
珍寶鮮蝦腸$26
呢個係我最鐘意既,鮮蝦係原隻,夠大粒,新鮮口感彈牙。
腸粉皮好滑同煙un。連埋豉油點就好夠味!
灌湯餃$38
懷舊糯米雞$22
不過不失,普通餡同糯米飯,唔算太特別。
香草蝦春卷$24

春卷炸得夠脆,蝦餡料夠足,成條春卷都係~
即叫即炸夠熱夠脆!
叫到成台都係,不過我地梗係食得晒!
最後堆單除返開一人百4,都接受到。
最驚喜係冇加一~
2016-03-05
2016-02-02 2474 浏览
吃厭了傳統茶樓的點心, 閒時吃吃新派點心也不錯, 老點便是我的不二之選。蜜味叉燒包 $18叉燒包包身十分鬆軟, 粉質幼滑, 叉燒餡多, 有粒粒叉燒, 配上甜甜的叉燒醬, 不錯。碧綠帶子腸 $26腸粉皮厚了點, 但頗為嫩滑, 帶點彈性, 帶子有鮮味, 中間的棠菜添了爽脆。白汁磨菇芝士雞批 $26雞批撻底超鬆脆, 磨菇味香濃, 還有粒粒雞肉, 連同濃郁惹味的芝士和白汁, 令人吃不停口。戚風斑蘭馬拉糕 $22斑蘭馬拉糕十分鬆軟, 帶點彈性, 但可以幼滑點, 帶淡淡斑蘭香氣, 少甜, 很不錯。千層薑汁糕 $18薑汁糕上桌已聞到陣陣辛辣, 吃下去辣勁不太重, 薑味淡淡滲出, 少甜, 質感軟糯煙韌, 若然再煙韌點就更好!冬筍鮮蝦餃 $19咸香黑魚子燒賣 $19蝦餃皮薄而煙韌, 蝦肉爽彈帶鮮。而燒賣帶帶點質感, 爽彈之餘不過稔, 有豬肉香和蝦的鮮, 肉汁充盈, 不錯。吾系老點小漢堡 $24小漢堡看上去很迷你很可愛, 漢堡包身外脆內軟, 中間的蝦餅新鮮炸起熱辣辣, 十分香脆, 連同惹味的芥末醬和新鮮沙律菜, 相當好吃。可愛四式小甜點 $33抹茶慕絲過實, 未夠軟滑, 抹茶味亦淡; 焦糖布丁軟滑有蛋香,
蜜味叉燒包 $18
冬筍鮮蝦餃 $19
咸香黑魚子燒賣 $19
吾系老點小漢堡 $24
可愛四式小甜點 $33
抹茶慕絲過實, 未夠軟滑, 抹茶味亦淡; 焦糖布丁軟滑有蛋香, 焦糖面夠脆, 不錯; 石榴慕絲和芒果布丁果香出眾, 入口軟滑, 都十分好吃。
Fusion不難, fusion之餘出色就不簡單, 而老點是做到的, 相當難得, 值得一試再試。