2019-01-22 219 浏览
門外有天燈位,比客人放天燈祝福。養生鍋依款比美人鍋加強養顏!有藥材、人參、火腿、老雞同豬肉。人參味非常重,正!正在唔會太感,又有人參絲!湯底有千層豆腐,吸左人參外,仲有棗同杞子甘味。湯底夠甘夠出,性價比ok!愈煲愈濃味,可擇加湯定水中和下!皇室魚肚 大件無沙,黃白色!8件都厚肉底,最吸人參味,非常棉花。加d蔥食更香口。冰菜凍食就食過,好爽多汁。熟既時間有d似汕菜,有滑滑感覺。佢多左係根既爽汁,同熟左都有”露珠”。極品黑毛豬梅肉好似食緊豬手咁,肉靚!少少肥入口都乾爽,唔會一口油。一格格豬梅肉,有時食豬都有比牛紅肉好味道。鵝肝墨魚丸必點驚喜丸,以為係一粒粒鵝肝混合墨丸,點知係丸中心!一咬係乾乾地既鵝肝粒碎!黑松露蝦丸原粒蝦尾都好彈牙,黑松露無搶味。配合到蝦鮮味。鮮炸響鈴最耐上菜既,即叫即整,保新鮮!烏龍麵湯中有龍眼,怪不得甜甜地。每人有2小碗咁,好飽肚。細心有個小器材幫手唔會無哂d麵。1杯烏梅汁唔係大酸,帶甜。有種大辣辣下火既感覺。1杯杭菊露微凍清熱,有杭菊係底證明真材實料。有少少杞子明目,有點回甘味。
門外有天燈位,比客人放天燈祝福。

養生鍋
依款比美人鍋加強養顏!有藥材、人參、火腿、老雞同豬肉。

人參味非常重,正!正在唔會太感,又有人參絲!

湯底有千層豆腐,吸左人參外,仲有棗同杞子甘味。

湯底夠甘夠出,性價比ok!愈煲愈濃味,可擇加湯定水中和下!

極品黑毛豬梅肉

鵝肝墨魚丸

黑松露蝦丸
原粒蝦尾都好彈牙,黑松露無搶味。配合到蝦鮮味。

鮮炸響鈴

最耐上菜既,即叫即整,保新鮮!

烏龍麵

1杯烏梅汁

唔係大酸,帶甜。有種大辣辣下火既感覺。

1杯杭菊露

今晚同Bestie黎個小團年, 同奄尖嘅佢食火鍋點可以hea?要坐得舒服, 近地鐵, 有Gimmick, 生料有特色..... •就喺等緊個鍋黎時出返去玩放天燈先🧡去台灣玩天燈係指定動作呢! 食台式火鍋都有得玩, 店家好有心思裝左個好大嘅電子天燈喺門口, 只須幾個簡單steps就”放”到有自己message嘅天燈啦, 唔小心玩左幾次勁fun🤪即刻喺ig打返個卡先🤪•美人鍋 (HKD228)見到*KEYWORD*<美人>我地不假思索地揀好: 未黎其他生料我地已經好忙咁品嚐鍋內滿滿嘅<美>食材: 首先係勁多勁豐富Collagen嘅桃膠, 然後係原隻烏雞, 大量杞子, 甜甜圓肉, 南棗, 冬菇, 京葱, 粟米等等肴製而成嘅美人湯底, 一啖一啖飲, 好滋陰呢, d食材整到個湯底好甜👍🏻•精選手切牛肩肉 (HKD198)係server推介的, 唔會太肥但又啖啖肉, 個人覺得都好厚切, 唔覺意淥耐左都無變韌, 上乘嘅肉質先可以的.•黑松露蝦丸&鵝肝墨魚丸 (HKD58半份有4粒)黑松露嘅味道緊緊鎖住喺彈牙嘅蝦丸入面, 而鵝肝就包喺墨魚丸裡面, 一咬開就係香噴噴嘅油

就喺等緊個鍋黎時出返去玩放天燈先🧡

美人鍋 (HKD228)
美人鍋

精選手切牛肩肉 (HKD198)
精選手切牛肩肉

黑松露蝦丸&鵝肝墨魚丸 (HKD58半份有4粒)
黑松露蝦丸&鵝肝墨魚丸

黑松露嘅味道緊緊鎖住喺彈牙嘅蝦丸入面, 而鵝肝就包喺墨魚丸裡面, 一咬開就係香噴噴嘅油香, 手打嘅丸係彈牙好味多多.

醎蛋黃炸魚皮 (HKD68)
醎蛋黃炸魚皮

相信應該係期間限定嘅點菜紙仔, 睇一睇竟然俾我發現邪惡嘅MY favorite 醎蛋黃炸魚皮😍, 拎到黎時有貼心提醒小心熱原來係現炸的! Er....成碟俾我地就咁食哂🤩

冰菜 (HKD58)
冰菜

Li款菜—— 係必食, 係必食, 係必食! 好食嘅菜要講三次. 之前喺日式料理食沙律🥗style已經令人念念不忘. Li個冰菜係大棵好多嘅, 淥一淥, 一咬, 爽口得黎巨JUICY! 重點係唔會經常喺街市買到架😌

寬粉條 (HKD48)
寬粉條

好有木薯粉條嘅感覺嘅寬粉條, 淥一陣就會變透明口感QQ, 要留返最後先食等啲粉吸收哂湯底精華先.

皇室魚肚 (HKD88)
皇室魚肚

好似棉花嘅魚肚都係汁都撈埋之選, 清洗得好乾淨唔, 口感棉棉的.

杭菊露, 烏梅汁(HKD28@杯)
烏梅汁,  杭菊露

打邊爐點少得開胃同清熱嘅飲品? 或者試下來自台灣嘅啤酒🍻都唔錯!

等𨋢時, 再玩多次天燈先🤩
2019-01-21
寬粉條
烏梅汁,  杭菊露
  • 黑松露蝦丸
2019-01-17 176 浏览
一入門口就見到個點燈位!有新意,有野玩,打打卡!!e到d汁醬就自己出去混慨!!比出面多左蒜泥同油醋!!幾新鮮!!叫左個養生鍋!!有好多人參食完個人都有陣陣參味!!成個人暖晒!第一次食台灣水蓮!!!要自己用交剪cut新鮮度都將幾高!!一剪就彈開好多水份!!!唔係謝晒皮咁味道到就冇咩味慨!口感就好似芽菜!!幾得意!!手工丸丸!!梅菜肉丸同虾丸!!!梅菜丸就應該係用左甜梅菜食落甜甜地同肉味都幾重!!虾丸有驚喜!!好彈牙同又重爆虾味即炸響玲 鬆脆 冇油味!就咁食同拎去打邊都好正又一個有驚喜寬粉條!!!煙煙韌韌!又幾好食又吸味!!!
一入門口就見到個點燈位!有新意,有野玩,打打卡!!

叫左個養生鍋!
!有好多人參
食完個人都有陣陣參味!!成個人暖晒!

第一次食台灣水蓮!!!要自己用交剪cut
新鮮度都將幾高!!一剪就彈開好多水份!!!唔係謝晒皮咁

味道到就冇咩味慨!口感就好似芽菜!!幾得意!!

手工丸丸!!梅菜肉丸同虾丸!
!!

梅菜丸就應該係用左甜梅菜
食落甜甜地同肉味都幾重!!

虾丸有驚喜!!好彈牙同又重爆虾味

即炸響玲 鬆脆 冇油味!就咁食同拎去打邊都好正

又一個有驚喜寬粉條!!!煙煙韌韌!
又幾好食又吸味!!!

• 即炸響玲
2019-01-13 258 浏览
鹵水併盤- 滷水底幾香,啲配料鹵得嚟唔會過淋,全部都有咬口,味道唔會死鹹嗰啲美人鍋-同我第一次喺尖沙咀食,個湯底完全不同了,就係普通一個上湯湯底,再放啲肉喺入面,完全冇嗰隻驚喜嘅感覺酸菜白肉鍋-第一次喺呢度食,個肉都幾好食 ,個鍋唔會好肥膩牛肩肉-有肉味有咬口蝦丸墨魚丸-幾好食魚肚-好食無油膉味,又可以索湯凍豆腐-减肥人士之選,替代豆卜台灣A菜-係咪即係油麥菜呢題外話,佢出面個點燈屏幕幾好玩, 好似拍戲,啲人喺個告示板度是愛咁,幾搞笑過癮
酸菜白肉鍋-第一次喺呢度食,個肉都幾好食 ,個鍋唔會好肥膩
牛肩肉-有肉味有咬口
蝦丸墨魚丸-幾好食
魚肚-好食無油膉味,又可以索湯
凍豆腐-减肥人士之選,替代豆卜
台灣A菜-係咪即係油麥菜呢
昨晚一行8人訂了7點半,我們準時7點25分已到達,當時我們到達時已有8人正在等待入坐,所以待應也招呼此8人入坐先,我們只有等下一張枱,店員通知我們已正在執枱當中,完成後便可入坐,誰知此時有8名客人由電梯內走出來,走向與一名略胖的女店員拍拍肩打招呼,這店員就讓她們內進了坐了我們的枱,此刻我們當然跟店員理論,這名略胖女店員還想説慌耍我們,辯稱他們一早已有人到達了,我們睇得清清楚楚,好明顯就是剛到達,此時那略胖女店員已經不敢再走近我們,找來另一店員出來跟我們道歉,終於擾攘了近半小時,接近8點我們才可入坐。這店食物質素其實唔錯,我們叫了碟餐牌上最貴的牛肉$3佰幾元,略貴但真的好吃,雪花很平均,生𧐢來到時完全未解凍,食了起碼半小時還是與冰底連成一片,其他食物不過不失,埋單8人$2941,平均人頭消費$367。食物幾好都沒用,即使訂了位也要等半小時,盡管經理請了我們飲品,這次還是一次不愉快經歷,所以唔會有下次,銅鑼灣火鍋這價錢有大把選擇!
2018-12-29
生日
平安夜,當然要吃一餐好的,而且天氣這麼冷,所以便選了吃火鍋!之前已經於尖沙咀試吃過老鍋,而得知銅鑼灣分店又剛開張,且經App訂座,更可享有5折優惠。應該是新營業,客人人數不多,故兩人來用餐亦能分到四人座位。而且座位寬闊,故不錯。餐廳為台式火鍋店,配上中式裝潢,而門口亦有一個小玩意,給顧客”放天燈”,到來的朋友們若需要等位入座,可以去玩一玩🤭服務真的是要讚一讚,每位員工的服務態度十分好,特別是一位束短髮的女侍應。在其他火鍋店,包括老鍋的尖沙咀分店,若需加火鍋的湯,也需要舉手請店員幫忙添加,但於銅鑼灣分店,該位女店員看到我們的火鍋快沒湯時,也會主動前來問是否需要加湯。而且,每次我們說”唔該”後,該店員必會回應”唔洗客氣”,故服務質素爆分。火鍋湯底方面,我們選了鴛鴦鍋,美人鍋與養生鍋。配料方面包括皇帝菜、炸響鈴、黑松露蝦丸、羊肉片及稻庭烏龍麵。我們兩人也比較喜歡美人鍋,因內包含了烏雞、南棗、杞子、桃膠等,所以頗清甜。而養生鍋則藥材味較重,味甘而不澀。吃火鍋一定要吃點菜幫助消化,所以今次點了皇帝菜,味道像淡味的茼蒿(還是根本只是茼蒿,只是改了名而已?)🤔炸響鈴仍舊是很脆,入口很香,把其放進湯底
平安夜,當然要吃一餐好的,而且天氣這麼冷,所以便選了吃火鍋

[環境點評]

[服務點評]

[食物點評]

鴛鴦鍋  -  美人鍋及養生鍋

皇帝菜

炸響鈴仍舊是很脆,入口很香,把其放進湯底若5秒再吃,便可把湯底的精華帶到響鈴,但又不會使其變得太淋。

黑松露蝦丸比上次吃的遜色了,黑松露味不夠,吃起來像普通的蝦丸。我上次於尖沙咀分店的黑松露蝦丸,放進口已是滿滿的黑松露味,但今次是欠奉。如果我第一次是吃今天這個味道的,我下次應該不會再點。
黑松露蝦丸

羊肉片就比較喜出望外,肉味較濃,且不羶,故不錯,也值$88這個價。
羊肉片

最後是稻庭烏龍麵,因要吃點飽肚的,便點了。麵質尚可,放到湯底一起煮,會把湯底的精華也帶進去,故味道還是不錯,想吃點飽肚的可以一點。
稻庭烏龍麵
2018-12-24
圣诞节
鴛鴦鍋  -  美人鍋及養生鍋
皇帝菜
羊肉片
稻庭烏龍麵
2018-12-20 337 浏览
點了酸菜白肉同美人鍋,美人鍋好好味,但酸菜白肉真係不知所謂。味道似唔辣嘅泡菜鍋,同正常酸菜白肉鍋好唔同。首先個鍋黎到,見到係橙橙地色已經覺得怪,以為係泡菜,點知食落都似泡菜味。味道係唔難食……但唔係酸菜白肉囉。酸菜就好似將泡菜嘅辣味洗走咗嘅泡菜咁。一心想食酸菜白肉鍋,真係幾失望,又唔係平……好彩美人鍋好味,烏雞好滑。另外,員工的衞生意識有待改進。點了紫色鮮淮山,員工在上菜時,因為打斜攞隻碟所以有兩塊淮山跌了在托盤上,而該員工想即時用筷子夾起,但夾極夾都夾唔起,塊淮山就喺個托盤上滑黎滑去,直到我開聲叫佢攞番入去洗一洗識咁做……個托盤一定唔會叫乾淨囉……佢完全無諗過要攞番入去洗,想就咁夾番上碟……
味道係唔難食……但唔係酸菜白肉囉。
好彩美人鍋好味,烏雞好滑。

另外,員工的衞生意識有待改進。
酸菜白肉
2018-12-15 443 浏览
很喜歡 就很喜歡台式麻辣火鍋的味道!在這吃麻辣火鍋很有在台灣吃麻辣鍋的感覺... 很香的麻辣味道.. 辣度可選大 中 小辣 我們則點了麻辣鍋拼美人鍋.. 這也有養生鍋呢... 火鍋材料很新鮮 選擇也很多 尤其丸類 有很多特別的口味.. 鵝肝 黑松露 等等!讚耶.. 我們點了一堆 也有點牛肋肉 豬面爽 醉雞件 炸午餐肉 即炸響鈴...特別推介- 台灣冰菜 😋😋😋 都很喜歡... 只是油條稍有遜色一點點!這店的服務也很好 員工都很友善!很推介的火鍋店!
很喜歡 就很喜歡台式麻辣火鍋的味道!

這店的服務也很好 員工都很友善!很推介的火鍋店!
2018-12-03 1129 浏览
天氣終於稍涼!今個星期五聽聞氣溫下降至17度,大家要小心保暖不要著涼喔! 說到保暖有什麼好得過一班好友齊齊打邊邊吖!知道我喜歡的老鍋台式火鍋在銅鑼灣開了旗艦店當然第一時間去圍爐,一到埗便被門口的電子許願天燈吸引著!大家可以安全的透過平板電腦輸入願望,便可在屏幕中看見祝福! 我們一行8人被安座於舒適的廂房中,看見檯上這一系列的節氣台灣手工啤酒$68/枝,由穀雨至處暑一節不漏,確是打邊爐的好朋友!! 不過車媽媽還是喜歡可口可樂$18嘻嘻! 未吃鍋前先來數款小食,香口的咸蛋黃炸魚皮$68,與它又有緣再碰面究竟想迫死誰啊!!輕嚐一小塊好了! 鹽酥一口豆腐$48我覺得可以再風騷多點更妙! 招牌鹵味拼盤$148,内有牛展、腸、件肚、牛筋,鹵得挺足味最重要不死鹹我喜歡。 走出去調味區自選蘸醬,最喜歡這兒的蒜汁香到不行! 喜歡食辣的便一定要試麻辣鍋$158!用上24種香料及藥材和生果淆製而成,越吃越有味、辣道更越來越強呢!不太辣得的朋友點小辣好了! 內裡還有我至愛的鴨血和凍豆腐,吃過喜歡的加$30可追加一份呢! 不太辣得的朋友選了另兩個招牌湯底,其一是酸菜白肉鍋$158,由大廚以極品豬王花腩和大白酸菜

不過車媽媽還是喜歡可口可樂$18嘻嘻!

鹽酥一口豆腐$48我覺得可以再風騷多點更妙!

走出去調味區自選蘸醬,最喜歡這兒的蒜汁香到不行!

不太辣得的朋友選了另兩個招牌湯底,其一是酸菜白肉鍋$158,由大廚以極品豬王花腩和大白酸菜精心淆製出醇香湯底!

內裡更有層次分明的白肉和口感煙韌寬粉條,味道十分可口醒胃!

其次值得一試是旗艦店限定的蜜瓜響螺花膠鍋$288,内有沙參、玉竹、雲腿、雞腳、精肉、仲有花膠筒和蜜瓜,跟爵士湯一樣滋補又養顏,大推介女仕們吃此鍋喔!!此鍋加的同是蜜瓜響螺花膠湯所以越喝越濃香仲十分抵吃呢

火鍋料有多款特色的手打丸孓,如鵝肝墨魚丸$98、黃金咸蛋黃豬肉丸$98、梅菜豬肉丸等$88,真係好特別而且味道仲好好呢!當中至愛黃金咸蛋黃豬肉丸甘香可口,溫馨提示吃時小心燙嘴!

另有質感不俗的老鍋鮮魚腐$58、自家包製韮菜餃$88,兩款質素都好不錯的!

邪惡的大腸頭咬口未算很好,但勝在腸香濃郁所以亦得我心!

吃麻辣當然要配炸午餐肉$68,吸盡麻辣湯底吃爽到不行!

另外炸芋頭$58也是吸湯聖手,放於蜜瓜響螺花膠鍋最吸引。

另一超級推介一品花雕醉雞件$88用上本地嘉美雞,酒香馥郁的雞件嫩滑有香氣,不吃您便走寶了!!

極品黑毛豬梅肉$138,富肉香而不蘇,輕灼已迷人非常!!

去到牛牛環節我只好望牛輕嘆!但我可品嚐高蛋白質又低脂的牛骨髓,入口滑捋捋的很可愛!

這兒有三款牛包括手切本地肥牛$368、美國特級牛肋肉$218、手切安格斯牛小卷$328,看賣相也感質素不俗!

菜蔬中選了台灣萵筍$48、厚切日本山藥$68、及紫淮山$58和沒入鏡的羽衣甘藍$68,我最喜歡梗係萵筍啦!那份香氣和口感在我心目中無菜能及!小貼士老鍋沒有切餅費仲不收加一認真難得呢,大家趁早訂定檯趁凍打個暖在心頭的邊爐啦!!

2018-12-01
2018-12-01 680 浏览
是一種食到patpat開花都想食的癮😋 醉雞同酒香白肉即使係咁濃烈嘅湯底下都不失其酒味🤤 好出色呢啲丸又好驚喜 有咸蛋黃,芝士心🤫 唯唔似台灣咁可任加鴨血同涷豆腐😛 #老鍋台式火鍋