2022-07-25 77 浏览
台式火鍋一直係我嘅最愛,特別鍾意佢哋嘅麻辣湯底同豆腐,銅鑼灣老鍋係我近期幾鍾意嘅一間台式火鍋。老鍋嘅位置好方便,一出銅鑼灣地鐵站就見到,上到去望落環境唔錯,卡位位置寬躺。台式火鍋一定要試麻辣湯底,入面除咗有鐵膽鴨血同豆腐,有好多龍眼係入面,即刻感覺無咁熱氣。即使鴨血同豆腐冇得refill,但鍋底已經有好多件😌牛肩肉 🥩 雪花好靚,唔肥又唔會太瘦岩岩好,而且唔會太薄,放落湯底一陣就熟左,食落口好有牛味。招牌響鈴浸3秒岩岩好,又可以吸哂d湯汁,又唔會浸到冧哂,仲有脆口既口感。芝心牛丸 咬落去好彈牙,入面既芝士仲好流心tim,好食到我要叫多一碟。食到最尾個湯底都唔油,湯底都可以飲埋。而且餐廳抽風系統好好,食完都唔會成身味👍🏻而家用OpenRice App訂座,晚上9:15分後仲有全單半價,真心抵食🤩

牛肩肉 🥩

招牌響鈴

芝心牛丸

2022-07-22 88 浏览
招牌尚膳養生鍋😍湯底有多種名貴藥材例如人參、當歸、枸杞、紅棗等健康之選~養生又保身!😎打邊爐當然唔少得食肉🥩叫左手切牛肩肉脂肪分布平均 唔會太肥有口感 牛肉味濃郁😋是日雜蔬菜拼盤🥬每樣菜同菇都有D菜芯、生菜、油麥菜、京白菜冬菇、金針菇、南瓜、玉米可惜冇我最鍾意食既娃娃菜所以再個別叫多份娃娃菜~冷泡白桃烏龍茶淡淡清香茶味配上帶有小甜的桃味最岩就係夏天飲 消暑解膩🥵😎😎😎😎😎😎😎😎
招牌尚膳養生鍋😍
湯底有多種名貴藥材
例如人參、當歸、枸杞、紅棗等
健康之選~養生又保身!😎

打邊爐當然唔少得食肉🥩
叫左手切牛肩肉
脂肪分布平均 唔會太肥
有口感 牛肉味濃郁😋

是日雜蔬菜拼盤🥬
每樣菜同菇都有D

菜芯、生菜、油麥菜、京白菜
冬菇、金針菇、南瓜、玉米
可惜冇我最鍾意食既娃娃菜
所以再個別叫多份娃娃菜~

冷泡白桃烏龍茶
淡淡清香茶味配上帶有小甜的桃味
最岩就係夏天飲 消暑解膩🥵

😎😎😎😎😎😎😎😎
好味指數:😋😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐無得去台灣唯有係香港食台式火鍋🍲老鍋主打養生鍋😍😍見到好多人介紹比佢吸引咗♨️✅膠原蛋自美人鍋$238湯底真材實料,用咗豬骨同烏雞熬製,配合其他藥膳材料,最特別係加咗桃膠😍好中意食,成個湯都非常滋補養顏😋又飲得又食得🔥烏雞原隻上,即時煲咗一段時間依然肉質鮮嫩☺️✅千張豆葉紙$48用豆製嘅豆葉紙,非常薄身😯非常特別的菜式,其他火鍋店好少有。本身已經係熟嘅,所以一擺落鍋幾秒已經即刻食得😋索灑啲湯汁好入味‼️推薦大家試呢個!✅精選手切牛肩肉$238牛肩肉嘅肉質鮮嫩,有牛香味😋牛肉有厚度,煮大約10幾秒就熟,咬落有口感🥩✅綜合雜菌拼盤$68種類好多而且材料豐富,蔬菜都有三款😳樣樣都可以試下,唔洗擔心選擇困難🤦🏻‍♀️仲要擺盤擺得勁靚💕另外有叫咗啲餃子同肉丸,味道也不錯😌✅飲品冬瓜茶$22玫瑰蜜桃果茶$32我試咗冬瓜茶,好解渴適合夏天飲用☀️朋友試咗玫瑰蜜桃果茶,佢都話幾好飲😌📍老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
好味指數:😋😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐
✅膠原蛋自美人鍋$238
✅千張豆葉紙$48
✅精選手切牛肩肉$238
✅綜合雜菌拼盤$68
另外有叫咗啲餃子同肉丸,味道也不錯😌
✅飲品
冬瓜茶$22
玫瑰蜜桃果茶$32
我試咗冬瓜茶,好解渴適合夏天飲用☀️
朋友試咗玫瑰蜜桃果茶,佢都話幾好飲😌

📍老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
2022-07-16 64 浏览
呢排食好多火鍋,呢一間係唯一值得讚嘅一間。首先佢哋服務好好,啲阿姐服務態度一流,而且本身佢哋話明7:00食到9:00,但最後我同朋友吹水吹到11:30佢哋都冇叫我哋離開👍🏻!另外,可能台式火鍋比較適合我個人口味,感覺滋補,好味,食材又新鮮,今次體驗唔錯⋯⋯
2022-07-15 55 浏览
無得去旅行,唯有喺香港周圍揾世界各地嘅野食頂住先啦~今日就同朋友食台式火鍋,仲要係養生個隻😳!!🔸膠原蛋白美人鍋🔸超多配料嘅湯底,桂圓、紅棗、南棗、淮山、紀子、桃膠、冬菇、粟米等多款藥材蔬菜,再加上原隻烏雞,個湯好濃好甜,烏雞吸收左湯嘅精華令雞肉入晒味,食落非常嫩滑😋加上咁滋補既湯料,邊食邊養顏不是夢😛🔸精選手切牛肩肉🔸牛肩肉好新鮮,厚薄適中,淥一淥就食得,湯底夠味真係唔需要點醬都已經好好食,原汁原味~正!🔸千張豆葉紙、響鈴🔸豆葉紙超薄,一放落鍋就可以即刻夾返起食,入口有好濃郁嘅豆香味,口感似腐皮,好滑!響鈴大大隻,又係淥幾秒就食得~呢度既湯底咁正,最啱就係配呢類勁索湯嘅配料,個人大推👍🏻🔸鮮蝦串、手打墨魚丸、台式蛋餃🔸蝦好新鮮爽彈,呢個湯底帶起到佢既鮮甜。墨魚膠丸有驚喜,超級彈牙😳蛋餃皮有蛋香,size一口一隻,大小剛好。😋🔸蔬菜雜菌拼盤🔸拼盤有冬菇、金菇、南瓜、粟米、生菜、娃娃菜、油麥菜等打邊爐常食嘅蔬菜,最啱乜都想試少少嘅人😳🔸冷泡白桃烏龍茶🔸好香白桃味,打邊爐飲啖茶,清清地解膩消滯😌除左啲野好食之外,呢度環境亦都好舒服,枱與枱之間有足夠距離,增加私人空間感,仲有包廂房可以成班人

🔸膠原蛋白美人鍋🔸

🔸精選手切牛肩肉🔸

🔸千張豆葉紙、響鈴🔸

🔸鮮蝦串、手打墨魚丸、台式蛋餃🔸

🔸蔬菜雜菌拼盤🔸

🔸冷泡白桃烏龍茶🔸
好香白桃味,打邊爐飲啖茶,清清地解膩消滯😌

除左啲野好食之外,呢度環境亦都好舒服,枱與枱之間有足夠距離,增加私人空間感,仲有包廂房可以成班人邊吹水邊烚下烚下🙌
2022-07-09 144 浏览
同朋友4人聚會當然最好打邊爐, 黎到老鍋店內都幾大坐得幾舒服. 首選招牌膠原蛋白美人鍋, 但又想食下辣所以雙拼麻辣鍋, 而確實火鍋嘅重點除左個爐就係湯底呢兩款湯底亦無令人失望, 美人鍋湯底有黨參藍棗杞子好夠補又比較清甜, 飲啖湯好醒胃麻辣鍋就叫左小辣, 所以感覺唔會太辣, 但花椒八角好足所以夠麻香味, 仲有鴨血做配料都相當有水準. 火鍋配料我覺得整體都好新鮮又有水準, 特別係台灣A菜, 蛋餃同水餃雲吞都係推介, 老油條同響鈴落麻辣鍋更加係必點 最後食飽飽計埋酒水飲品每個人都唔駛$500, 咁嘅價錢有這般上佳水準同環境我覺得超值

手切牛肩肉

水餃併雲吞
蛋餃
  • 美人鍋併麻辣鍋
2022-07-08 98 浏览
難得今日放假同老公去銅鑼灣行街,知道SOGO後面駱克道有好多嘢食,經過見到京都廣場有好多餐廳,就比老鍋嘅午市套餐吸引咗!呢度嘅套餐好抵食都係$70-80左右,就已經包咗飯或者米線再加小食同埋飲品,我叫咗個老鍋王牌米線配麻辣湯,另外要咗冬瓜茶同埋麻辣牛肚絲,老公就叫咗台灣蒜香腸拼滷肉飯,加杞子杭菊露。老鍋王牌米線( $78 )米線好大碗好足料🙀,上面鋪滿左最少10款材料包括:鴨血、蟹柳、貢丸、豬肉、牛肉、豬肉丸、豬皮、冬菇、燕餃、豬腩肉及菜等等,佢嘅麻辣味夠晒辣又好香,應該都有中辣嘅程度,如果唔夠辣出面仲有醬料可以自己加。麻辣牛肚絲呢個小食都幾大份,牛肚絲切到好薄好入味,麻辣味配上青瓜口感唔錯!冬瓜茶呢度嘅冬瓜茶甜甜地幾好味,最啱為麻辣米線解辣。台灣蒜香腸拼滷肉飯($68)呢碗飯都好大碗,飯上面鋪滿左好香嘅滷肉,加埋一隻蛋,啲飯熱辣辣撈埋啲滷肉非常香口食唔停😋另外台灣蒜香腸都非常之好味,薄薄一片充滿豬肉香。杞子杭菊露呢杯清清地有淡淡的菊花味,仲有一粒龍眼味道唔錯!總括嚟講呢度性價比非常高!地方闊落坐得好舒服,如果去開銅鑼灣可以試吓呢度嘅午餐,不失為一個好嘅選擇!

老鍋王牌米線( $78 )

麻辣牛肚絲

冬瓜茶
呢度嘅冬瓜茶甜甜地幾好味,最啱為麻辣米線解辣。

台灣蒜香腸拼滷肉飯($68)

杞子杭菊露
呢杯清清地有淡淡的菊花味,仲有一粒龍眼味道唔錯!

2022-07-07 67 浏览
又到左放lunch唔知食咩好嘅惱人時間。。。見到廣告牌寫限定優惠幾吸引,就上黎食!👉🏻手拍小青瓜(偽)健康人生要食下菜,所以揀左手拍青瓜做前菜,估唔到青瓜新鮮不特止,佢用咗黑醋、胡椒同鹽調味,令人忍唔住一啖接一啖咁食唔停!👉🏻鹽酥雞拼滷肉飯 $68滷肉飯驟眼睇冇咩特別,點知食落去啖啖油香!味道係少少甜嘅,友人表示好中意!飯量十足,兩個女仔分都好飽肚!鹽酥雞上枱熱辣辣,新鮮炸起!炸粉唔會過厚,雞肉肉質啱啱好唔會太乾,面頭嘅調味粉又唔會太咸,唔錯!👉🏻老鍋皇牌米線 $78湯底酸酸地,雖然好大碗但勁開胃,忍唔住食哂,岩哂夏天!材料應有盡有,岩哂選擇困難症嘅我!特別中意貢丸夠juicy,同埋嫩滑雞肉,仲有唔係周圍有得食嘅魚皮餃!👉🏻杞子杭菊露一上枱就被呢杯嘢飲嘅足料程度驚艷!一飲落去有清新嘅菊花香,仲有龍眼嘅甜味,配搭台灣嘅濃味野,解渴清熱! 推介!👉🏻冷泡白桃烏龍茶淡淡白桃烏龍味,個樽好靚,仲可以拎返屋企重用,仲好貼心咁自動走冰!

👉🏻手拍小青瓜

👉🏻鹽酥雞拼滷肉飯 $68

👉🏻老鍋皇牌米線 $78

👉🏻杞子杭菊露

👉🏻冷泡白桃烏龍茶
2022-07-05 63 浏览
地方寬敞,祇是枱放食品時感覺有点窄,雖然旁邊有小枱子,打咭火鍋一流,麻辣不算出色,叫兩款湯底感覺多一款選擇,啱不吃辣的朋友,款式也算多,食物也新鮮,飲品也多款式,深夜半價性價比高,值得一去。
2022-06-20
用餐优惠
優惠券
  • 酸菜白肉鍋
2022-06-30 146 浏览
朋友介紹下,已經喺第二次食老鍋啦~ 睇下同一年前有無分別先😎首覺係自助醬料區,全部都有蓋遮好,同埋好乾淨,令人好安心👍🏻上次試左佢嘅麻辣湯底,係工嘅 但因為同行朋友唔食辣,就試下佢個美人鍋啦~ 好足料,大大隻烏雞放入去,D雞肉都入晒味,可以食埋。記得落料打邊爐前,先試下個湯,好清,好好味☺️每樣配料分量都唔少,同埋好新鮮,特別呢個鮮做鮮蝦雲吞,推介👍🏻想一次過試晒D丸可以叫呢個綜合併盤,但個人都係偏愛個雲吞多D🤣個蔬菜籃都好靚!好新鮮。呢個唔係啤酒,係酸梅湯🤣🤣呃到下人。黎個大合照先😎😎結果兩個人係差D食唔晒,滿足嘅一餐👏🏻👏🏻

個蔬菜籃都好靚!好新鮮。

呢個唔係啤酒,係酸梅湯🤣🤣呃到下人。

黎個大合照先😎😎結果兩個人係差D食唔晒,滿足嘅一餐👏🏻👏🏻
  • 膠原蛋白美人鍋
  • 響鈴卷
2022-06-29 79 浏览
台式火鍋美人鍋又來到這家真材實料的台式火鍋,背景不停播放著台灣歌曲,環境非常優雅,滿滿的天燈服務也是十分勤快,人流多但保持禮貌有我最喜歡的沙茶醬,還有火鍋必備的醬油,辣椒跟炸蒜,非常不錯雞肉十分嫩滑,稍稍煮一會就熟了,雞肉味香海蝦:超新鮮,鮮甜的程度是鮮活的甜味鹹蛋黃牛丸超級爆漿!爆射出非常多的鹹蛋黃,口感彈牙墨魚丸同樣超彈牙,但更有鮮味蔬菜籃有南瓜 金菇 草菇 冬菇 黃芽白 西生菜 唐生菜全部都鮮甜爽脆,尤其是菇菌類再煮都很爽彈!唐生菜 跟 西生菜都有夠多水份!爆漿的牛丸顯示圖
台式火鍋美人鍋

服務也是十分勤快,人流多但保持禮貌

雞肉十分嫩滑,稍稍煮一會就熟了,雞肉味香

海蝦:超新鮮,鮮甜的程度是鮮活的甜味

鹹蛋黃牛丸
超級爆漿!爆射出非常多的鹹蛋黃,口感彈牙
墨魚丸
同樣超彈牙,但更有鮮味

蔬菜籃
有南瓜 金菇 草菇 冬菇 黃芽白 西生菜 唐生菜
全部都鮮甜爽脆,尤其是菇菌類再煮都很爽彈!

唐生菜 跟 西生菜都有夠多水份!

爆漿的牛丸顯示圖
2022-06-28 70 浏览
銅鑼灣呢間餐廳Lunch時段除咗有台式火鍋,仲有得食米線。「老鍋皇牌養生米線」揀咗酸菜養生湯底,加入酸菜好醒胃,10款唔同配料,仲有紅棗滿滿一碗超豐富,店員溫馨提示可以添加火鍋醬料,好貼心「鹽酥雞拼滷肉飯」必食:鹽酥雞,即叫即製熱辣辣,裡面肉汁好Juicy, 雞肉好滑呀滷肉飯嘅肉汁份量好足,融入每粒米飯,好惹味「台灣蒜香腸」好喜歡台灣香腸嘅口感同味道,切成一片片,食唔停口。「黑糖烏梅汁」自家製烏梅汁好正,酸酸甜甜,如果打邊爐一定必飲「冷泡白桃烏龍茶」烏龍茶清清地唔錯,淡淡白桃香味,樽裝幾好,飲唔哂都唔怕,乾淨衛生。未食完已經約定下次再嚟打邊爐
銅鑼灣呢間餐廳Lunch時段除咗有台式火鍋,仲有得食米線。

「老鍋皇牌養生米線」

揀咗酸菜養生湯底,加入酸菜好醒胃,10款唔同配料,仲有紅棗

滿滿一碗超豐富,店員溫馨提示可以添加火鍋醬料,好貼心

「鹽酥雞拼滷肉飯」

滷肉飯嘅肉汁份量好足,融入每粒米飯,好惹味

「台灣蒜香腸」

好喜歡台灣香腸嘅口感同味道,切成一片片,食唔停口。

「黑糖烏梅汁」

自家製烏梅汁好正,酸酸甜甜,如果打邊爐一定必飲

「冷泡白桃烏龍茶」

未食完已經約定下次再嚟打邊爐
2022-06-28
午餐
  • 台灣蒜香腸
  • 冷泡白桃烏龍茶
  • 老鍋皇牌養生米線
2022-06-28 47 浏览
偶然上到黎至發現原來幾年前一班人黎過食晚市火鍋。原來除左火鍋,仲有台式午餐。食左個午餐,滷肉飯配炸豆腐,幾好味😋,滷肉飯有少少咸,但感覺又好似幾正宗,炸豆腐即炸熱辣辣脆卜卜,好味過好多連鎖台式食肆。環境又舒服,天氣咁熱,冷氣都好足,侍應服務又好而且好主動,價錢都算抵食。可能因為午市又要上2樓,lunch time 竟然無咩人。😳可能啲人以為得火鍋,所以午市竟然無咩人上黎食。除此之外,午餐仲有米線嗰啲可以揀,
2022-06-28 62 浏览
銅鑼灣食肆林立,世界各地美食應有盡有。朋友近來身體欠佳,我們決定去老鍋台式火鍋吃招牌尚膳養生鍋補下氣血。老鍋台式火鍋是由30年台灣經驗廚師主理,尚膳養生鍋有人參、當歸、枸杞、紅棗等多種中外名貴藥材精心肴制而成,加上豆腐、玉米、香菇等,有益而健康。精選手切牛肩肉,肉色靚麗,脂肪分布均勻,刷幾下不用落得太熟,口感軟腍,牛肉味濃郁。蝦和魚蛋鮮甜彈牙。響鈴可以吸收曬湯底的精華好好味。綜合雜菌蔬菜拼盤:有菜芯、生菜、油麥菜、京白菜、冬菇、金針菇、南瓜、玉米等包羅萬有,非常新鮮。餐廳還新品上市各種果茶,值得品嚐!

• 尚膳養生鍋
2022-06-27 42 浏览
雖然係夏天,但都仲係好想打邊爐!! 今次食個特別D既湯底,叫美人鍋。個湯底好清甜,好真材實料,入面有杞子、南棗、金華火腿,仲有原隻烏雞,好補呀!! 店員仲提我地可以食左其他野先再食隻雞,到時隻雞就會好易撕D肉出黎~ 打邊爐都唔少得食牛! 我地仲左精選手切牛肩肉,好好食,肉同脂肪比例都岩岩好,好嫩既肉質~ 響鈴卷都好出色,比平時的大,浸3秒就食得架啦!叫左個丸餃拼盤,仲有蝦~ 吸曬D湯既味,好好食>< 蔬菜拚盤就咩都有D,叫呢個都幾好,樣樣都食到少少,唔怕食唔曬~仲想推介佢既野飲!! 係白桃烏龍茶,好解膩,又唔會太甜,打邊爐飲岩曬