2018-12-20 246 浏览
做冬晚飯近近哋諗住喺度食, 晚市有啲叫做aabb 嘅組合, a項目 有鱸魚豬手手撕雞之旅, b就有其他。 一個呢啲餐 另外 嗌一啲小食。 啲餸嚟得好快5分鐘開始已經有嘢食 不過啲分量又真係細碟啲。 呢間分店人手似乎唔夠 啲餸菜阿姐又似乎好生手, 一個人送又冇其他人幫 結果成日要我哋幫手將啲碟騰嚟騰去 我哋唔叫都冇人嚟收。 個菠蘿炒飯同個蟹膏粉絲 都係好味既不過真係好細碟。 個越南蝦紙米卷 本應都唔錯 差咗入面太多花生碎粒, 有啲妹仔大過主人婆。 八個人 坐得比較迫佢最大張圓枱其實真係啱七個人㗎咋。 如果你問我, 真係普普通通。 最嬲尾送嘅嗰個甜品係嗰啲糕點, 口感上覺得膠質好重 。
2018-12-19
  • 蟹膏粉絲
2018-12-15 259 浏览
大夥兒午餐聚會,當日下午有行山活動,在鑽石山出發,於是相約了到荷里活廣場午膳。選這家餐廳,ㄧ來因為周末可以訂座,二來9位的大枱有自成ㄧ角的空間,環境較舒適。由於我們人多,店員提議點晚市6人套餐,説較豐富及化算,再加其他小食。晚市6人套餐 ~$998另外散點了其他小食。蝦球米紙卷~另點的還有這米紙卷。拍照時只剩ㄧ件,可能大家都急不及待!薄皮透出橙色的大蝦,勝在夠新鮮!鮮蝦柚子沙律~越南蒸粉包~串燒拼盤~套餐食物逐ㄧ送到。沙律、串燒只拍了大合照,與粉包味道尚可,因菜式很多,不逐ㄧ細説了!明爐燒青檸鱸魚~這是印象較深刻是菜式。明爐燒魚吃得多,ㄧ般是烏頭加酸梅煮,色澤較深。燒鱸魚比較特别,頗鮮味。加了青檸,賣相和口感都很清新!特色腐乳炒通菜~通菜換了比較時令的雜菜,以腐乳炒,不錯!懷舊燒雞配糯米飯(半隻) ~燒雞拼香煎糯米飯,香味和雞油渗入糯米飯之中,很合拍!咖喱炒大頭蝦(3隻)+蒜蓉包~大頭蝦夠滋味!菠蘿炒飯~最喜歡這個菠蘿炒飯! 飯粒夠大,炒得乾身而不膩!十分足料,大蝦鮮美,菠蘿飄香,鋪滿香脆腰果和美味肉鬆,是超讚之選!套餐没有飲品,要另點,當日人均消費連飲品大約$200 。這頓午餐很豐富

晚市6人套餐 ~$998

另外散點了其他小食。

蝦球米紙卷~

鮮蝦柚子沙律~越南蒸粉包~串燒拼盤~

明爐燒青檸鱸魚~

特色腐乳炒通菜~
通菜換了比較時令的雜菜,以腐乳炒,不錯!

懷舊燒雞配糯米飯(半隻) ~
燒雞拼香煎糯米飯,香味和雞油渗入糯米飯之中,很合拍!

咖喱炒大頭蝦(3隻)+蒜蓉包~
大頭蝦夠滋味!

菠蘿炒飯~
最喜歡這個菠蘿炒飯! 飯粒夠大,炒得乾身而不膩!

套餐没有飲品,要另點,當日人均消費連飲品大約$200 。
這頓午餐很豐富,但以午市來説,比預期貴。而且菜式的組合都比較重量級,即使晩市亦宜調整ㄧ下。
建議推出午市套餐,提供ㄧ些不同的選擇,包括較輕盈的菜式,並連飲品,訂個較親民的價錢!

吃得很飽,幸好之後有行山活動,要好好的消耗ㄧ下!
午餐
  • 菠蘿炒飯
  • 明爐青檸燒鱸魚
2018-12-05 221 浏览
星期日晚上大約7點 周圍每間餐廳都人流極多,排隊起碼等二三十個號碼,本身諗住食第間餐廳,但趕時間,見呢度無人排隊,唯有立即入去。我地今次2個人,叫左唔多野食,只叫左一份手撕雞同一碟馬拉盞炒油麥菜。手撕雞(6.5/10)手撕雞一份要大約130$,都幾貴。面頭全部係甩左的皮 ,鋪左係面 ,我同朋友都唔食雞皮,首先就全部夾開晒佢先。肉質有啲軔,味道就唔差,都幾入味,但嫌佢手撕得太碎,雖然係手撕,但都唔洗撕得咁碎濕濕,外形麻麻地。馬拉盞炒油麥菜(6.5/10)香口炒菜,唔差,好夠辣,但都無特別地方,正常小菜一碟。叫左兩個餸埋單都要二百幾,即每人百零蚊,唔太抵,性價比低。
星期日晚上大約7點

手撕雞(6.5/10)
手撕雞一份要大約130$,都幾貴。

馬拉盞炒油麥菜(6.5/10)
香口炒菜,唔差,好夠辣,但都無特別地方,正常小菜一碟。

叫左兩個餸埋單都要二百幾,即每人百零蚊,唔太抵,性價比低。
2018-12-02
2018-11-23 203 浏览
白飯係生米生菜包的菜像垃圾咖哩雞煲全是骨頭做人要對得住良心做廚要對得起食物有怎樣的廚師就有怎樣的食物點解黃金時間間間餐廳都排隊係得呢間冇人等位?現在有答案了可悲可悲
白飯係生米
生菜包的菜像垃圾
咖哩雞煲全是骨頭
做人要對得住良心
做廚要對得起食物
有怎樣的廚師
就有怎樣的食物
點解黃金時間間間餐廳都排隊
係得呢間冇人等位?
現在有答案了
可悲
可悲
2018-11-23
2018-11-21 222 浏览
今日去荷李活睇戲,顺便在鑽石山食飯,見到老趙食越南菜,就決定試一試每日有一款特價菜,今天是黑椒脆皮豬手,叫了一个試試,份量適中,豬手夠霖,皮也脆,黑椒味濃而不辣,值得一試另外叫咗它的推介,春卷及魚餅,春卷脆口,用生菜包住食減低肥膩感,喜歡可以加片九重塔,相比下,魚餅就炸得比較乾,麻麻地主菜叫咗扎肉撈檬,正常啦,个人喜歡酸,所以檬汁覺得差少少,另一碗是蕃茄蟹肉湯檬,蕃茄湯底一般,蟹肉不是以棒上而是絲狀,比較少囉加多一碟抄菜,3百幾蚊,食物平均一般,加上環境舒適,整體可以ok啦

2018-11-14 236 浏览
話說約咗朋友喺荷里活廣場睇戲,係開場前仲有一個鐘,就諗住搵間餐廳食咗飯先,咁我知道商場其實係有兩間越南菜嘅,我見呢間未食過就諗住過嚟試吓!咁我哋去到門口,見到佢有套餐嘅餐牌都睇咗一陣,之後就有店員帶我地入去坐啦,我哋見到嗰個套餐嘅二人餐感覺上唔多吸引,所以決定散嗌兩碗粉麵同兩個小食!我哋分別叫咗酸辣鳳爪、蝦餅、招牌牛肉粉同蟹肉茄湯粉!最先來的係酸辣鳳爪,呢味菜好有驚喜係鳳爪嘅底下,有好多菜、洋蔥同青瓜,再配埋佢啲酸酸辣辣嘅汁一齊食十分之正!之後兩碗粉都送到黎啦,其實就咁睇碗粉,唔係覺得真係好大碗,點知食落係超大碗,以我呢個大食人都覺得飽到食唔落!而味道方面我碗招牌牛肉粉都幾一般,其實食呢啲越南粉,湯底好緊要,我食呢碗粉個湯底唔夠香濃,牛肉配料都係一般!我朋友嗰碗番茄粉,我有試過佢嘅湯底,係好味個碗牛肉粉嘅!最後蝦餅終於嚟啦,蝦餅唔係好炸嗰種,食落都OK ,但係唔知點解蝦餅係冇酸甜醬點嘅,可能係我唔識嘢以為蝦餅一定有酸甜醬點啦!而不得不說嘅係間餐廳嘅服務態度,啲侍應姐姐好似唔想點理你架,無論落單啦、上菜啦、問佢攞醬啦,講嘢態度都好晦氣咁,唔止一個姐姐咁,我問親嗰啲全部都係咁嘅態度,我覺得

我哋分別叫咗酸辣鳳爪、蝦餅、招牌牛肉粉同蟹肉茄湯粉!

我朋友嗰碗番茄粉,我有試過佢嘅湯底,係好味個碗牛肉粉嘅!

而不得不說嘅係間餐廳嘅服務態度,啲侍應姐姐好似唔想點理你架,無論落單啦、上菜啦、問佢攞醬啦,講嘢態度都好晦氣咁,唔止一個姐姐咁,我問親嗰啲全部都係咁嘅態度,我覺得間食肆嘅食物就算好味到識飛,咁嘅服務態度邊會仲有人幫襯架,所以嗰日其實係星期五嘅晚飯時段,我都見冇乜人幫襯!
2018-11-09
2018-11-06 195 浏览
呢間中午唔使排咁多人,所以來呢度食。叫左個香茅豬扒撈檬, 價錢比出面貴, 不過幾大碗, 豬扒唔夠熱...只係微溫, 幾惹味, 但就無香茅味, 豬扒份量都幾多GE, 啖啖肉。檬就正正常常LAW, 加多D錢叫埋春卷, 其實只係一條切開2件, 好似要加2X蚊, 唔係好抵LAW, 好細件。味道就正常GE。叫左個凍紅棗桂圓茶, 凍GE 始終麻麻, 要熱先好飲, 同埋好淡。

2018-11-03 168 浏览
超级濃湯嘅越南牛河,湯底係靈魂啊,充滿牛肉味,咁多間越式河最滿意呢間老趙。 😋湯底裡嘅蘿蔔更加入味! 呢個配料組合有好多,肥牛、青檸、辣椒,莞茜,洋葱、芽菜、仲有金不換好香,自己再加丁點魚露,味道十足誠意 💯
2018-10-26
  • 越式牛河
2018-10-24 235 浏览
放假好頹懶得周圍去,落樓下商場是但搵間鋪頭食個下午茶先。因為我近排已經食過太多次越棧,今日就試吓呢間一樣主打越南菜既老趙先🙆🏻‍♀️-下午茶時段,餐廳只有寥寥幾個人,價錢大概$4X。我嗌咗份香茅雞翼配濛粉,大概10分鐘就有得食啦~-香茅雞翼幾有驚喜👍🏻非常香濃嘅香茅味,外層焦脆,肉質嫩滑,食得出係即叫即炸。而湯底味道就比較淡,加魚露落去一齊食都唔錯,麵嘅份量亦都適中,湯濛黎講個人覺得好食過越棧😂😂不過我之前食過呢度嘅撈濛就係麻麻地啦,諗唔到食乜,又想食個快餐,可以考慮吓呢度。

2018-10-23 137 浏览
之前一直都有叫下午茶外賣,量少都冇所謂因爲礸石山真係冇咩嘢好食,有都貴出面好多.食開以為唔會出事啦!叫返之前食嘅餐點知原來改左價 由次前嘅$55改到依家$88.自己改左價係人地叫完外賣之後係應該講返價錢俾人聽,要唔要人地會決定囉!唔係去攞嘅時候話人地冇問囉!我唔係係度做架!冇你地咁清楚!唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯唔會再幫襯⋯
外卖自取
2018-10-17 209 浏览
今日一家人第一次黎呢間野食飯,一行十人一早訂定枱。7:30左右準時入座,見佢比左個位好似間開既房仔諗住幾好印象啦⋯⋯點知,伏就即將開始。7:45左右大家高高興興商討左叫咩菜,第一樣就想叫咖哩🦀,點知原來要訂🙄心裏十萬個為什麼,咖哩🦀好特別架咩⋯⋯要預訂。不過算啦,鬼叫訂位無問清楚就算。但萬萬都無想過,想叫咩係無咩,想叫燒🐔「無」,想叫介蘭「無」但當時只係7:45😓好啦,好難先叫到大約十樣菜,陸陸續續上菜吧,黎到幾個小食,炸🦐餅得兩件,盛惠40。甘蔗🦐一支斬開兩支,盛惠48😨果條炸筍殼🐟,應該改名叫無味🐟,盛惠228,最可惡既係酸辣無骨凰爪,數埋八隻都無,成碟都係椰菜絲😨盛惠75,算算算,食食下再黎兩碟菜,但係相同既馬拉盞炒時菜,我們是點兩款菜啊,說好的油蜜菜呢⋯⋯個侍應就拎返走,但一去就無回頭🙄最鬼異係,明明話無介蘭,點解個馬拉盞有介蘭出現架😲😲過左一陣,有個類似收銀既阿姐走黎上菜,見有幾個餸都未到米催下佢,一個就係油蜜菜,另一個係生菜包。過左一陣阿姐宣布所有菜都無啦😡😡😡😡😡😡而家先黎講咩菜都無,當時係九點都未夠,點做生意🔥味道差已經無野好講,連基本咩菜都無,什麼餐廳。啲員工就好似未訓醒甘,完全溝通吾到,講咩都吾明,上菜又跌你個蒜蓉包,朱手又跌一舊,想點想點,隻碟未食完就想收走,喝住佢先話:啊,睇吾到仲有一舊添,真係吹帳😓

總結食隔離pizza hut都無甘嬲,不知所謂既餐廳第一次亦係最後一次。
希望快換過一間有heart既餐廳啦。
2018-10-17 194 浏览
今次行到商場最頂層嘅最盡頭位置搵食。1點幾餓到不得了,見有位就行咗入去坐下。一睇個餐牌,轉咗樣喎,好嘢~ 再睇價錢,最平嗰d加咗3蚊價喎,仲要加1喎... ... 算,飯都係要食嘅。落餐嘅時候才發現,原來有自選小食呀!即係加咗3蚊有返個小食啦,不過唔知質素同份量點呢?主食嘅份量同質素有冇跌呢?等緊嘢食嚟嘅時候,順便睇埋下午茶餐牌。記錄一下,方便將來搵食。我點香芽茅豬扒飯,前菜要無骨辣鳳爪,加熱齋啡。主食嘅樣同份量無變,擺盤都整齊無變。白飯正常暫未食到奇怪嘅米,配菜嗰d都同之前一樣。豬扒無臭味,處理過,3塊合計大約1/6係骨同肥肉唔食得嘅。呢個粉就加甜酸汁食,每枱都有一枝嘅,都幾開胃架!份量同質素都無跌到~ 前菜炸魚餅都係好嘢嚟嘅,好香口之外,中間仲有少少雜菜~ 加咗3蚊食呢個都抵嘅。前菜無骨鳳爪好惹味,蕃茄都係可以食嘅,下面d生菜都新鮮可食,不過最底嗰d有d油,食唔到喇。熱黑咖啡都係正常嘢。整體上食物質素無變嘅,加咗3蚊變前菜,質素唔錯都可接受嘅。最重係無加1。兩個前菜都可以再 encore。

熱黑咖啡都係正常嘢。

2018-09-05
今日同老婆睇戲前搵野食,見到老趙就諗住都ok la. 因為之前佐敦食都幾好,但坐低之後見啲侍應生同裝修都已經有啲擔心,香茅雞翼凍蒙,完全無味,雞翼只係超一般,沙爹鮮蝦炒米粉 就又乾又唔香又唔辣,來到已經唔熱,本身炒粉麵應該係要熱食先會好食,好懷疑點解來到無係凍,唔通係快餐來既?上湯浸時菜蔬,真係好好,因為真係冇乜味,又冇乜油,所以應該叫做健康之選。真係岩哂女士門來食。今次真係令我對老趙印象180度改變。以後都唔想再食
香茅雞翼凍蒙,完全無味,雞翼只係超一般,

今次真係令我對老趙印象180度改變。以後都唔想再食
2018-09-30
2018-09-29 170 浏览
下午茶時段黎到荷里活廣場搵食,見呢度人少少唔使等位就入左去我食左個豬扒飯,真係得豬扒同飯,無汁的朋友食了咖喱雞飯,咖喱不錯想講員工態度欠佳,收銀員黑口黑面,真係無下次了
下午茶時段黎到荷里活廣場搵食,見呢度人少少唔使等位就入左去

我食左個豬扒飯,真係得豬扒同飯,無汁的

朋友食了咖喱雞飯,咖喱不錯

想講員工態度欠佳,收銀員黑口黑面,真係無下次了
2018-09-27 142 浏览
小秘書好著重中國嘅傳統節日,每到過年過節,都會要求媽媽為我哋煮一餐豐富嘅晚餐,搵個藉口叫齊屋企人返嚟食一餐聯誼吓🤗就因為咁,搞到中秋果晚好夜先有得瞓😴 好在追月呢一日係假期,我又可以瞓到黃朝百晏先起身😋成理成章梗係落樓下食埋個下午茶餐先出街玩啦。樓下商場裡面嘅餐廳我基本上都幫襯過,唯獨「老趙」鑽石山分店未試過。可能早一日大家都玩得太攰,餐廳入面人客唔多,睇落都幾舒服。下午茶餐都以粉麵、小食為多,但係我就偏偏揀咗個咖哩雞飯,仲要厭尖到要求「走薯仔」... 😅 哈 又估唔到服務員一一答應👍🏻 咖哩汁比我想像中更香味道更好,但係啲雞就瘦咗啲,無咩肉食😅 不過$48+一再包埋嘢飲,keep到呢個水準算唔錯㗎喇!

2018-09-25