2007-10-15 24 浏览
好好咪既法包呀. 前幾日無mood wor,緊係要去搵d好野食cheer up下我la~兩個人,食0左好多野..haha..不過都俾我食曬...e...法包. 有好多料ga,carrot,lettuce,butter,ham,etc...有d食0左都唔知係咩料..haha...不過個包真係整得好有heart ga,上來的時候係熱熱地,脆脆地! yeah yeah!朱扒檬粉. 好普通ja~ 蒸粉包. 我係澱粉質女王. 最中意食依d有d粉包既野.仲要佢好香芫茜味,我既至愛呀!!!仲叫0左炒菜ga..不過好油. 仲有個牛肉湯粉..唔speical..最後仲送0左湯水呀.好野~ 少少地的,但係幾好食,一個係綠豆唔知煮咩,一個係紫米.

朱扒檬粉. 好普通ja~

2007-09-15 9 浏览
老趙很有歷史, 帶著熱衷「正宗」越南菜的親戚到訪,怎料坐也不舒服,因為用的是快餐店舊式連身硬版椅。菜式味精很重,味道沒有甚麼特別(只是咸與辣味, 但價錢不便宜,我發現幫襯而吃得津津有味的只是外籍遊客, 我們一行八人沒有人感到滿足。唉,幫襯一次夠了
2007-08-26 1 浏览
到Gateway 開會後,巧遇剛睇完醫生的老爸老媽,擇日不如撞日,就來個family dinner。老爸想吃香辛的,便到這兒。三個人點了「咖哩蟹」(蟹OK,但那咖哩汁才是主腳!特地點了白飯三個來吃那咖哩汁!)、「蒸粉包」(加入粉葛超好味!)、「雞翼」(肥美香脆)、「豬扒撈檬」(為了吃那招牌魚露而點的)、「甜點拼盤」(四位用;泰式椰汁西米糕、椰汁軟糕、綠豆糕)埋單$358,係好味,搬舖重裝後,環境仍然out out 地,特色嘛!好味,中價,久不久還是要回來吃一遍。
好味,中價,久不久還是要回來吃一遍。
2007-08-25 32 浏览
我有朋友8月24日生日,為免呆等位,我早一天便打電話去老趙山林道book 定位. 我book 了8:00pm,我們準時7:55pm 去到,如我們所料,還是要在門口呆等. 等了差不多20 mins 還是一等再等. 終於我們問了好幾次,每次都說下一張都我o地,投訴又無人理. 每次有人埋單,張枱都比其他人,我都不知道book 位來做咩! 最後我們去了另一間食,真掃興. 如下次食越南嘢,我會揀法國小x 黎. 真的有錢都不要去,免掃興及比佢蹺起.
2007-08-21 9 浏览
上星期同朋友7點鬆d黎到, 唔使等位我地叫左雞絲凍檬、春卷、老趙招牌飯、沙嗲串燒(牛排豬)凍檬好好味!d汁好夠味, 食完之後仲開胃!春卷就好脆好新鮮!就算擺耐左都唔會話好淋!招牌飯有豬扒,雞翼,扎肉,同埋一款唔知咩黎既食物,前個三樣就沒咩特別,最特別係個個唔知咩黎既食物,睇落去好似好難食咁,但一送飯黎食就v.gd =]串燒黎講,牛都幾有牛味,唔錯係略嫌沙嗲唔夠味,唔夠辣jei!環境黎講,裝修都幾靚,最重要係地方乾淨!哈哈,我認為老趙係值得再去多次既!
上星期同朋友7點鬆d黎到, 唔使等位
我地叫左雞絲凍檬、春卷、老趙招牌飯、沙嗲串燒(牛排豬)
凍檬好好味!d汁好夠味, 食完之後仲開胃!
春卷就好脆好新鮮!就算擺耐左都唔會話好淋!
招牌飯有豬扒,雞翼,扎肉,同埋一款唔知咩黎既食物,
串燒黎講,牛都幾有牛味,唔錯
係略嫌沙嗲唔夠味,唔夠辣jei!
環境黎講,裝修都幾靚,最重要係地方乾淨!
哈哈,我認為老趙係值得再去多次既!
2007-08-21 1 浏览
星期日一家九口去食晚飯( 記住訂枱 ! )叫了: - 春卷- 好正, 好脆,好新鮮! 越南粉包- 正....皮薄饀多!蝦丸濱海- 蝦丸彈牙.....妤味!咖哩大頭蝦粉絲镴煲- D 汁用來食蒜蓉飽好正,好香!香茅豬扒- 好"鞋"唔入味!雞絲涷檬- OK !扎肉湯河- OK !炒越南粉皮之類- 一般....炒得都好乾身!蒜蓉炒通菜- 一般!咖哩雞-咖哩唔香, 雞又"鞋" !菠蘿炒飯- 太飽冇試!整體都唔錯, 人多又可試多D款!
星期日一家九口去食晚飯( 記住訂枱 ! )
叫了: -
春卷- 好正, 好脆,好新鮮!
越南粉包- 正....皮薄饀多!
蝦丸濱海- 蝦丸彈牙.....妤味!
咖哩大頭蝦粉絲镴煲- D 汁用來食蒜蓉飽好正,好香!
香茅豬扒- 好"鞋"唔入味!
雞絲涷檬- OK !
扎肉湯河- OK !
炒越南粉皮之類- 一般....炒得都好乾身!
蒜蓉炒通菜- 一般!
咖哩雞-咖哩唔香, 雞又"鞋" !
菠蘿炒飯- 太飽冇試!
整體都唔錯, 人多又可試多D款!

2007-08-07 27 浏览
尋晚8:00左右黎到呢間晚飯, 3個人點個$258的4人餐, 雞絲檬, 春卷, 越式三文治(2條), 蛋包蟹肉磚(4件), 仲有一個好似用粉皮包著的小食(4件)...樣樣都好好味. 最有驚就係用粉皮包著的小食同越式三文治, 真係好味到要研究下佢究竟落d乜野料. 餐廳環境幾乾淨, service幾好, 食物唔會等好耐, 一叫斟茶就好快黎. 最重要係d食物真係好掂, 下次一定會再黎幫襯.
2007-07-25 2 浏览
熱得要命!沒有精力繼續四處逛,經過此店看一看擺放在門外的餐牌,即飛撲入去嘆冷氣。午餐組合自選,要了熟牛肉河+家鄉缽仔糕+椰汁木薯綠豆冰($48),以及香茅豬扒飯+蝦多士+凍蜂蜜柑桔露($52)。兩款小食果然夠小:豉油碟仔上的缽仔糕相當薄,不過以前未曾食過,感覺新鮮,而且味道也不錯。所謂蝦多士,原來是兩塊蒜茸包,只不過面頭不是蒜茸,換上少少不知是否蝦肉茸的東西而已,食落有所不及,至少香味欠奉。牛肉河則做得不錯,河粉相當滑,湯底偏甜,不知是用什麼材料來做。豬扒飯就十分普通,雖然豬扒不鞋不韌,可是沒有幾多香茅味。暑熱之時,兩杯凍飲當然最討人歡喜,綠豆冰的椰奶味重而不太甜,柑桔露咸中帶甜,都令人愛不停口。

豬扒飯就十分普通,雖然豬扒不鞋不韌,可是沒有幾多香茅味。

2007-07-10 23 浏览
2007年7月5日。老趙。多久沒有來了?已經記不得了。上次仍然是光顧渡船角的老店。三個人叫了:1.椒鹽軟殼蟹:不算很油,鹹是鹹了,但不是很香口。OK。2.蝦丸濱海:分量不少,蝦丸味道一般。3.咖喱牛腩配法包:分量也不少,不是每一塊牛腩都腍,但咖喱不香也不辣。法包一般。4.清湯雜菜褒:這個最不好吃,菜都腍了。5.白飯一碗這裏的茶反而挺好喝。
2007年7月5日。老趙。

1.椒鹽軟殼蟹:不算很油,鹹是鹹了,但不是很香口。OK。
2.蝦丸濱海:分量不少,蝦丸味道一般。
4.清湯雜菜褒:這個最不好吃,菜都腍了。
5.白飯一碗
這裏的茶反而挺好喝。
2007-07-09 42 浏览
2007年7月5日。老趙。

1.椒鹽軟殼蟹:不算很油,鹹是鹹了,但不是很香口。OK。
2.蝦丸濱海:分量不少,蝦丸味道一般。
4.清湯雜菜褒:這個最不好吃,菜都腍了。
5.白飯一碗
這裏的茶反而挺好喝。
2007-07-09 0 浏览
呢間野真係執到錢都咪去。2個人去叫了:咖哩雞煲:d 雞重老過煲湯雞;咖哩汁冇味道。法飽好似隔夜,好ngaan。乾勞金邊粉:上抬時竟然連支美極上-嘩!唔係褂! 我頓時有冷汗春捲:ok。但比以前差好遠。炭燒大頭蝦:ok 但冇驚喜。埋單432 - 都幾貴,但最重要係超難食。重有,d 啊哥啊姐成日褂住收碟。問下個客食完未先啦。有2次未食完就收我碟野。我就唔會再來。
呢間野真係執到錢都咪去。2個人去叫了:

春捲:ok。但比以前差好遠。

炭燒大頭蝦:ok 但冇驚喜。

埋單432 - 都幾貴,但最重要係超難食。

我就唔會再來。

2007-07-09 2 浏览
I was told that this restaurant has authentic Vietnamese food yet I was so disappointed after I tried it. Their food is nothing close to real Vietnamese taste...the food is very greasy and too much sugar...I definitely won't go back again
2007-05-22
1-6-2006 2100食友同事到港旅遊,順便見下面,本來想去的地方唔記得條路點行,佢\生理上始終有時差,不想去咁遠,就近近地去食越南菜。名就聽左好耐,食都係第1次,我們只點了大頭蝦及越式炒金邊粉。大頭蝦只有兩隻,份量相當的大,每隻1開4,加上辣椒、洋葱、荽茜、葱等香料一齊,仲有調味料魚露,好可惜魚露份量過曬龍,使到鹹味亦都過龍,要減5分一先至叫正常水平。至於金邊粉,個樣似足豉油王炒麵,配料有蛋花、蝦仁、椰菜絲等,唔知係唔係魚露要是日清貨,又係極濃味,但冇比之前的勁。埋單每位差唔多要100蚊多,唔係仲食得落,俾硬喊面。
1-6-2006 2100

埋單每位差唔多要100蚊多,唔係仲食得落,俾硬喊面。
2007-04-21 12 浏览
果晚同小牛行經佐敦,到左晚飯時候想搵野食,無乜心水,行下行下,俾我地見到係白加士街有間新開既食肆,門面好大好光鮮,本來係見到什麼"包包傾"越式三文治,以為唔知乜料,點知小牛發現原來個餐牌寫住老趙喎,咁我地見老趙有質素保證,咪入去試試囉!我地一人一個凍撈檬,真係好好味,佢要大蝦撈檬,有好多蝦,除左蝦仲有好多料,小牛話好似食極都食唔晒咁,而且好好味;我專登要個有特色既七彩撈檬,睇下佢何謂七彩,原來有扎肉絲,雞絲,青瓜絲,蛋絲,芽菜,花生,雖然唔係七款,但係我已經覺得好豐富,同埋好岩我呢的什麼都想試下既人!我每一啖食唔同送加檬粉,覺得又好味又開心呀!嘻嘻!我地另外叫左個16蚊有兩件既什麼蟹肉蛋磚,其實係上面一層係薄既蛋,下面一層suppose係主打既蟹肉,係suppose,因為食落係完全無蟹味,甚至無肉味,好似自己唔知食緊什麼肉咁...唔係咁好味囉!呢味就真係試唔過喇...另一邊見到人食越式三文治,有百吉包,又好似潛艇咁,好似都幾好味咁款喎!
2007-03-29 0 浏览
唔好食!衞生環境差!價錢貴!一行三個人食三碗雞絲湯粉要$130埋單!?!?!?!巳經無叫飲品,都咁差貴,我去茶餐廳每人食兩碗雲吞麵都唔使咁貴啦!仲有~個地方成日都油笠笠咁!烏糟勒蹋!真係小心跣低!之前都唔係咁,價錢都ok,食物好好味!我先會再去食!而家全部食物加晒價,但係味道勁差差差差差!真係唔會再幫襯!!!!!!!!!!!!!!!!!
唔好食!衞生環境差!價錢貴!
仲有~個地方成日都油笠笠咁!烏糟勒蹋!
真係小心跣低!

之前都唔係咁,價錢都ok,食物好好味!我先會再去食!
而家全部食物加晒價,但係味道勁差差差差差!
真係唔會再幫襯!!!!!!!!!!!!!!!!!