2020-10-23 2999 浏览
餐廳門口的招牌十分奪目 ,環境舒適, 用餐時 ,透過落地大玻璃, 欣賞到無敵海景, 剛好遇上鹹蛋黃的日落美景 , 真令人胃口大開。製牛犇麵$46牛肉啖啖肉 , 分量相當多 ,牛味香濃、入味, 肉質細膩,麵條口感煙煙韌韌, 軟硬適中, 湯底鮮甜, 香而不膩 , 與牛肉相當搭配。肉三鮮(十隻)$44餃子外貌十分飽滿 , 賣相吸引, 餡料豐富 , 有豬肉 、韭菜及蝦仁, 大口咬下去, 肉汁在口中綻放, 做得出色。酥炸小黃魚$78小黃花新鮮煎起,外表煎至金黃帶脆,魚油四溢, 魚皮入口脆皮酥化,魚肉輕輕一叉便散開, 魚肉雪白,味道鮮而軟嫰, 好味到停不了口。雞絲粉皮$58粉皮切成片狀 , 晶瑩通透, 入口煙韌冰涼, 與雞絲及青瓜絲拌勻 一起吃 , 配上胡麻醬汁, 清爽和冰冰涼涼的口感, 炎炎夏日, 令人食慾大增。高力豆沙四件$48高力豆沙, 用打起的蛋白去炸, 灑上砂糖, 內裏豆沙蓉 餡料, 十分綿糯、不太甜, 口感軟綿綿, 窩心的飯後甜品。凍豆漿、 酸梅湯$8凍豆漿豆味香濃, 酸梅湯酸酸甜甜, 幫助消化和解膩, 不二之選。

製牛犇麵$46

肉三鮮(十隻)$44

酥炸小黃魚$78

雞絲粉皮$58

高力豆沙四件$48

凍豆漿、 酸梅湯$8
2020-10-22 1887 浏览
喺荃灣行完Donki,正要物色晚飯地點,諗起家姐之前曾經推介過Donki門口轉角嘅呢間東北菜館,由於位置唔起眼,一直都冇留意到佢,擇日不如撞日,決定喺度食埋晚飯。豬耳整成果凍狀再切片,巧手精緻,入口口感爽脆,膠質豐富而且一啲都唔油膩,令人食完一片又一片,非常開胃。口水雞肉質嫩滑,醬汁味道層次豐富,鮮香麻辣,非常惹味。土豆燒牛肉以煲仔上,份量好足,牛肉夠哂腍,薯仔亦夠軟身,加上香濃嘅湯汁餸飯一流。蔥爆牛肉大大碟,而且牛肉大大片,份量亦算多,軟腍入味,同樣係白飯殺手。白菜嫩豆腐家鄉味濃,冇過多嘅調味,湯浸旺菜配上嫩滑嘅豆腐,連湯都可以飲埋,清甜舒服。酸辣湯酸度辣度都好夠,鮮香醒胃,而且份量亦好大,三四個人分享都唔係問題。秘製牛犇麵湯底香濃之餘,麵條爽滑彈牙,加上牛肉嘅份量俾得相當大方,而且煮得酥軟入味,價錢亦超抵,性價比極高,喺一致認為最推薦嘅一道!東北農家炒飯配搭簡單,但炒得非常乾爽,而且好有鑊氣,味道亦唔錯。自家製豆漿味道較淡,但勝在低糖,係健康之選。大商場裏面都食到地道風味嘅小炒,實在係非常有驚喜,雖然匿埋喺商場嘅小角落,但勝在環境舒適,食物質素唔錯,而且性價比高,相信會成為常客。

千層醬豬耳

口水雞

口水雞肉質嫩滑,醬汁味道層次豐富,鮮香麻辣,非常惹味。

蔥爆牛肉

白菜嫩豆腐

酸辣湯

秘製牛犇麵

東北農家炒飯

熱豆漿
自家製豆漿味道較淡,但勝在低糖,係健康之選。
千層醬豬耳
秘製牛犇麵
東北農家炒飯
熱豆漿
2020-10-19 272 浏览
呢間東北菜真係抵食之選!咁大份填鴨都只係$168其他小菜涼菜價錢都好合理 性價比好高!走嗰陣時仲見到佢哋而家外賣仲有九折🤣〰️北京填鴨 半隻幾乎係每張枱都會必叫嘅北京填鴨呢個亦都係我黎嘅主要目的 哈哈半隻其實都已經好大份 兩個人好夠不過要留意佢係填鴨 而唔係片皮鴨鴨肉結實而且唔肥 鴨皮燒到好脆 帶油脂香而且佢哋嘅餅皮都整得好薄 一份有12塊包埋青瓜 京蔥同醬汁一齊食真係冇得頂重點係咁大份 連埋皮同配料 都係$168!另外仲叫咗二個小菜 醉雞同四喜烤麩兩個人清晒所有嘢都真係幾夠飽咁多嘢食都係人均$150 好推介🥳

呢間東北菜真係抵食之選!
咁大份填鴨都只係$168
其他小菜涼菜價錢都好合理 性價比好高!
走嗰陣時仲見到佢哋而家外賣仲有九折🤣

不過要留意佢係填鴨 而唔係片皮鴨
鴨肉結實而且唔肥 鴨皮燒到好脆 帶油脂香

而且佢哋嘅餅皮都整得好薄 一份有12塊

包埋青瓜 京蔥同醬汁一齊食真係冇得頂
重點係咁大份 連埋皮同配料 都係$168!

另外仲叫咗二個小菜 醉雞同四喜烤麩

兩個人清晒所有嘢都真係幾夠飽
咁多嘢食都係人均$150 好推介🥳
本人很喜歡吃片皮鴨,所以會周圍找片皮鴨食。是日會遊荃灣,故找找這區有沒有片皮鴨食而找到這間。是晚點了:雙併水餃:在水平上,但不至於皮薄涵靚咁誇張。咕嚕魚塊:醒胃好味重點推介:片皮鴨一隻非常多肉,而且嫩滑切得好好,塊塊皮肉均衡,皮脆肉滑配料和皮也足夠又新鮮大愛四個人都幾乎食唔哂咁大隻鴨抵食防疫算做足,有隔開哂,食得安心。店無咩裝修,走平民感覺。侍應唔太夠,而且送餐收餐同一人做,這點有防疫漏洞。但愛食鴨者要來
是晚點了:
雙併水餃:在水平上,但不至於皮薄涵靚咁誇張。
咕嚕魚塊:醒胃好味
重點推介:片皮鴨
一隻非常多肉,而且嫩滑切得好好,塊塊皮肉均衡,皮脆肉滑
配料和皮也足夠又新鮮
大愛
四個人都幾乎食唔哂咁大隻鴨

防疫算做足,有隔開哂,食得安心。
但愛食鴨者要來

2020-09-23
2020-10-15 296 浏览
明明話用餐時間有個半鐘,但食左半個鐘度就開始有職員過黎問收得碟未,有個仲衰到一行埋黎就想直接收野(但碟餸明顯仲有大半碟未食完),講左話未食完唔洗收住但轉個頭就揾第二個職員埋黎問收得未。。。成餐飯除左頭半個鐘之外,每隔幾分鐘就有職員走埋黎問收得枱未。行出去埋單果震仲要有個職員突然係後面撞左我一下仲叫我睇路🤬有冇搞錯呀?真係大排檔職員態度都比佢好。行到出去埋單(叫飛同收銀係同一個位),個疑似經理ge 男人竟然除口罩叫飛,企附近d 人即刻彈開,但佢真係話之你繼續除口罩叫飛。d野已經唔係特別好食,職員態度仲要咁差。真係唔會再有下次😠😠😠
2020-10-15
2020-10-09 302 浏览
係荃灣住的我,真係好少行海之戀, 因唔係幾順路, 去幾次都係去 donki 買野,今次係媽咪話我知原來呢到有間食東北菜話想來食下, 我咪同佢來。去到見到,有一邊露天好好 feel 咁,依家呢個天涼涼地,就想去座啦!點知侍應話已經比人book 哂😔,咁冇計啦下次再座,但侍應好好安排我地座窗邊,可以望到青馬大橋。今晚想媽咪話涼涼地想食點辣野, 我就叫左以下幾款:⚛ 酸菜魚 ~ 夠哂酸,小小辣,龍利柳吸哂d 湯幾好幾滑, 下面仲有酸菜和薯粉。⚛ 蔥爆牛肉 ~ 大大碟,全碟都係牛肉片, d 蔥爆得好香,一片牛肉夾住蔥一口咬,超爽甜。⚛ 紅油抄手 ~雲吞皮薄,內裡肉質夠味,點一點辣椒油,甜豉油和生蒜拌起來食,冇得輸。⚛ 酸辣湯麵 ~ 拎來時有點驚訝,竟然咁大碗喎,呢到酒味有d 濃,但越食越香,材料都好足夠。而每條麵都掛到酸辣湯,麵連湯食正呀!⚛ 高力豆沙 ~ 食完咁多辣野,我地叫左呢個甜品解一解濃味, 即叫即炸, 咬落小小鬆軟,入面有一層豆沙,微甜岩我。呢到有靚景又抵食,下次可以一家4口來食。

今晚想媽咪話涼涼地想食點辣野, 我就叫左以下幾款:

呢到有靚景又抵食,下次可以一家4口來食。

2020-10-07 262 浏览
食唔夠9個字,就有一個待應走過黎就話仲有5分鐘,就要埋單走人。態度勁惡劣。明明出面個塊寫住用餐時間係1.5小時。食物質素雖然係正常。但係甘樣服務態度點樣再次光顧呢?
明明出面個塊寫住用餐時間係1.5小時。
食物質素雖然係正常。但係甘樣服務態度點樣再次光顧呢?

2020-09-30
2020-10-06 302 浏览
最近愛上吃片皮鴨,但外賣片皮鴨還是第一次,真想像不到外賣會否影響食物質數,結果還是現場熱辣辣時進食才是明智的。回家開動晚餐,原隻片皮鴨雖然暖了一點點,但薄餅皮很多片,鴨肉啖啖肉配上青瓜及蔥絲,味道其實是不錯噢,我是接受的。蝦仁炒蛋很適合一家大細,蝦仁份量多又相對大隻,雞蛋炒得很滑身很美味。菠蘿咕嚕肉也很大盒,菠蘿及醬汁不酸,咕嚕肉大大片吃不完的,抵食!雞絲粉皮味道還可以,略嫌麻醬太多過於糊口。擔擔麵的湯底幸好是分盒上的,使其麵條還帶有彈性。
雞絲粉皮味道還可以,略嫌麻醬太多過於糊口。
擔擔麵的湯底幸好是分盒上的,使其麵條還帶有彈性。
2020-10-04
外卖自取
  • 北京填鴨
2020-10-04 604 浏览
呢排講到好出名既富X閣 片皮鴨,被周圍瘋傳吊起條癮想食片皮鴨呢間老掌櫃,一直以來都好出名終於有機會試,半隻片皮鴨 $168,好抵食好正宗D麵皮唔係用春卷皮抵讚鴨皮香口而脆,完全不膩口烤羊肉,又係好掂羊肉入口係鬆化,juicy最重要果陣羊羶味都幾濃孜然粉味落得恰當羊肉餃子餡好足料好多湯汁,外皮夠薄高力豆沙甜度唔夠,但豆沙餡夠濃味整體嚟講呢間性價比極高仲要唔駛加一,不過真係早嚟有着數最好book枱,如果walk in就盡量早d啦因為未夠7點已經等位
呢排講到好出名既富X閣 片皮鴨,被周圍瘋傳
吊起條癮想食片皮鴨

呢間老掌櫃,一直以來都好出名
終於有機會試,

半隻片皮鴨 $168,好抵食好正宗
D麵皮唔係用春卷皮抵讚
鴨皮香口而脆,完全不膩口

半隻片皮鴨

烤羊肉,又係好掂
羊肉入口係鬆化,juicy
最重要果陣羊羶味都幾濃
孜然粉味落得恰當

烤羊肉

羊肉餃子
餡好足料好多湯汁,外皮夠薄

羊肉餃子

高力豆沙
甜度唔夠,但豆沙餡夠濃味

高力豆沙

整體嚟講呢間性價比極高
仲要唔駛加一,不過真係早嚟有着數
最好book枱,如果walk in就盡量早d啦
因為未夠7點已經等位

雞絲粉皮
2020-10-02 351 浏览
片皮鴨很好味,配上自家製嘅片皮鴨將更加鮮味,配料十分新鮮蔥段爽脆,粉皮10分整體配搭得十分均勻,自取更加有優惠。服務態度良好,取餐準時。十分推介。下次會再光顧!!!
片皮鴨
片皮鴨
2020-10-02 192 浏览
今日趁放假同屋企人去左海之戀試吓依間東北菜,今次第一次黎,加上係假期,所以先預早book位,好彩有book,11:30入座,12點成間餐廳已經坐滿;午市以套餐為主,我哋分別叫左個回鍋肉客飯、燉牛肉客飯,另外再叫左個紅油抽手及一款小食(豆腐黎既,忘記叫什麼😂)每款食物都好好味,特別係燉牛肉,燉到薯仔同牛肉都燉到好林好入味,紅油抽手好足料,啖啖肉;員工態度好有禮貌,價錢好大眾化,一啲都唔會覺得貴,兩個人加埋都係食左$174左右,搵次一定要再去試吓佢地既晚餐
2020-10-01 197 浏览
記得上年在大家咀食的老掌櫃很不錯,但荃灣這間的味道真失色不少。可能是外賣關係,但打包外賣也很粗心大意,北京填鴨既然缺少了甜醬。失望!🙍‍♂️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2020-10-01
外卖自取
2020-09-27 217 浏览
由於好想食片皮鴨嘅關係所以今日就特登訂咗位行完Don Don Don 之後行過隔離喺老掌櫃食片皮鴨訂位嘅時候佢仲有問我使唔使預留半隻片皮鴨當然要啦去到6:00,服務態度都幾好坐低咗佢就會比張紙自己寫低食物嘅Number跟住同佢講片皮鴨上得大約5分鐘到就到左片皮鴨其實啱我個人口味因為我個人係唔鍾意食太油膩嘅皮佢嘅鴨肉都唔算太鞋而且色澤都OK不過我覺得佢嘅餅皮比較厚,麵粉味重好容易會飽同埋佢個醬比較甜雞絲粉皮值得一讚因為佢嘅粉皮係非常之爽口同滑不過雞嘅數量就比較少粉皮好多同埋佢嘅醬係有芝麻,花生,而且仲有加埋陳醋醋嘅比例仲幾重呢個係三鮮水餃係豬肉,韭菜,同埋鮮蝦佢嘅水餃係普通水平餃子皮唔係特別薄但係至少入面都粒粒有蝦有醋同埋辣椒油跟住個水餃一齊上辣椒油完全冇辣味兩個人叫咗三樣嘢,超級飽埋單280幾蚊不過嗰度只收現金大家要留意一下
由於好想食片皮鴨嘅關係
片皮鴨其實啱我個人口味
因為我個人係唔鍾意食太油膩嘅皮
佢嘅鴨肉都唔算太鞋
而且色澤都OK
不過我覺得佢嘅餅皮比較厚,麵粉味重
好容易會飽
同埋佢個醬比較甜
雞絲粉皮值得一讚

因為佢嘅粉皮係非常之爽口同滑

不過雞嘅數量就比較少
粉皮好多
同埋佢嘅醬係有芝麻,花生,而且仲有加埋陳醋
醋嘅比例仲幾重
呢個係三鮮水餃
係豬肉,韭菜,同埋鮮蝦
佢嘅水餃係普通水平

餃子皮唔係特別薄

但係至少入面都粒粒有蝦

有醋同埋辣椒油跟住個水餃一齊上
辣椒油完全冇辣味

兩個人叫咗三樣嘢,超級飽
埋單280幾蚊

不過嗰度只收
現金
大家要留意一下
2020-09-26 2640 浏览
今日特登嚟荃灣行街,知道海之戀開咗好多舖頭,行完Donki梗係去醫肚啦,比我見到呢間喺大角咀食開嘅東北菜,竟然開到嚟荃灣,見好耐冇食過,梗係要試吓啦😝🌟每次都要食京燒羊肉,羊肉真係好香羶,外皮脆口🥰孜然同羊嘅香味係絕配😜香料無醃蓋羊肉味道,咬落去不但夠晒啖啖肉,皮脆肉嫩,配上薄薄嘅羊脂,保留到羊肉味道之餘令我感到好幸福添😋😋絕對係風味獨特既一道菜餚💕🌟素三鮮,是以白菜仔,木耳,甘旬,香茹為材料的菜餚,剁碎混合而做成餡製成的餃子🥟每粒都好大粒足料兼抵食👏 好飽滿呀,用料一點也不吝嗇,而且餃皮很薄又煙韌,高質的餃子😄🌟四喜烤麸,必食既涼菜,材料有烤麩,香菇,木耳和胡蘿蔔🥰烤麩充份吸收哂啲醬汁,配埋香菇,木耳等清脆爽口既伴菜,食慾大開呀😄🌟涼拌白菜心,白菜心切成絲好易入口,加上菜本身鮮甜同口感好爽,加上蘿蔔絲,蔥同豆乾等等既配料,混合埋香油等等既調味料,真係既清新又美味👍🏼

2020-09-26
  • 京燒羊肉
2020-09-25 1844 浏览
荃灣海之戀商場越來越旺,去Donki 行街之餘,就係揾野食。就在Donki 旁邊有間老掌櫃東北菜館大大個招牌唔會睇唔到,地方大座位多,今晚就在這裡吃晚餐。見到餐牌寫著不設加一服務費,好開心! 食物價錢大眾化,有東北菜、有上海菜,夠曬多選擇。頭盤先來一碟醉雞$68,見到醉雞汁浸滿一碟,雞肉熟度剛好,新鮮而且嫩滑,酒味香濃,浸得很入味,喜歡略帶甜味而不苦澀,值得一試。秘製杭州骨$78,是這裏的招牌菜,一試之下,真的大讚!其實就是糖醋排骨,不過味道比平時的糖醋排骨多了一份香甜的味道。蜜糖味香甜,汁液濃稠可以拉絲,排骨肉質爽口,份量也頗多。配菜還有炸薯仔粒和洋蔥,香濃的吃著很惹味!蔥爆牛肉$78,分量比杭州滑更澎湃!沒想過 親民的價錢,食物分量完全不吝嗇,未食已愛上這間餐廳的熱誠!牛肉和京蔥爆炒得均勻,鑊氣夠,有洋蔥炒過令牛肉更香,吃的時候連京蔥、洋蔥、牛肉一起吃才是最惹味 ! 牛肉醃過,肉質頗滑,每片也是大大塊的絕不欺場,光說份量已經值回票價!酸辣湯麵$46,是我的至愛,無論那處有酸辣麵,我都要吃一碗。一上桌,嚇了一跳!這個大湯碗裝滿了酸辣湯,以為送錯了一大鍋 湯給我,原來真的是酸辣麵!麵質

酸辣湯麵$46,是我的至愛,無論那處有酸辣麵,我都要吃一碗。一上桌,嚇了一跳!這個大湯碗裝滿了酸辣湯,以為送錯了一大鍋 湯給我,原來真的是酸辣麵!麵質吸收了酸辣湯的味道更好吃,建議可以在湯裡浸久一點才吃。 配料充足,就是湯底稍嫌不夠酸也不夠辣,個人愛吃濃味的酸辣湯,這裏調教成適合香港人口味,相比起蔥爆牛肉和杭州骨的香濃口味,酸辣湯麵就失色了。

最後來個甜品,有我喜歡的高力豆沙$12蚊一個,最少要點兩個。就和朋友一起試試吧!皮比較薄,但仍然能做到棉花糖般軟綿綿的感覺;紅豆沙餡,味道只有微甜,不會吃到膩。砂糖灑在高力豆沙外面,甜甜的很滿足!

總結,這頓飯,吃得十分滿足,埋單$302,份量和用料都交足功課,全部都很大碟!味道也不錯。 要提一提這裏有茶位收費$4/位位,但這裏的麥茶泡得挺好喝的,不妨多喝幾杯。
2020-09-24