2018-08-09 78 浏览
係🌶🌶🌶呀😍😍鍾意食辣既我 其實都幾鍾意食四川呀或者放好多辣辣既野😋因爲真係好惹味🤤🤤🤤-今次黎到呢間老川皇 佢大部分野食都係有辣椒🌶️既 我地分別嗌咗四樣野食👇🏻一個鐵板茄子🍆辣子肥腸炸饅頭同雞軟骨🐥🐥-茄子🍆用鐵板燒得幾香脆 仲有啲好脆既肉包咗係茄子係上面 係幾好食既但真係好多好多油好肥🤢🤢-而肥腸同雞軟骨既賣相真係好似 味道我都覺得係幾好食 肥腸味道好夠辣又夠脆 雞肉骨偏冇咁辣同冇咁脆身 兩個味道都好食又大份 抵食!-炸饅頭就正常啦 佢係細細粒粒嗰d饅頭黎😂 一碟九粒-Overall其實d野食係幾正既 黎同fd麻甩下吹下水都唔錯 不過d野食都偏heavy 好食同健康就自己衡量下啦!😂😂-
係🌶🌶🌶呀😍😍
一個鐵板茄子🍆
炸饅頭
同雞軟骨🐥🐥
炸饅頭就正常啦 佢係細細粒粒嗰d饅頭黎😂 一碟九粒
2018-08-07 143 浏览
香港人夏天都會食火鍋,今日去老川皇食胡椒豬肚雞鍋,唔食辣,感覺冇咁躁。川菜水煮魚好吸引,下次想食辣要來依個窩分開料上,一整個豬肚,好新鮮,雞份量多,新鮮嫩滑,滾幾滾就食得,唔係冰鮮貨, 因為份量足,兩個人點了雞窩加點冰豆腐,肥牛肉就已經是夠,點咗佢一碟平價肥牛點知牛肉肥瘦均勻,有肉味比好多火鍋店貴牛肉高質。下次要食多D款要多D朋友一齊來原來佢除左火鍋,佢重有重慶風味燒烤,唔怪得之鄰檯傳來陣陣烤串香!

川菜水煮魚好吸引,下次想食辣要來
胡椒豬肚雞

肥牛

胡椒豬肚雞
2018-08-06 70 浏览
好耐無食辣野喇😍😍今晚係旺角覓食,見到姐姐好落力sell~就試試佢啦😛重慶風味燒 ❤️可自行選擇辣度,今次叫左小辣。食得辣既朋友適合叫大辣~韮菜 ❤️椒鹽好足,食落香口無渣羊架 ❤️有少少SO, 但肉身嫩滑,肥肉位唔會太多雞軟骨❤️脆卜卜,熱辣辣,大愛😍四川涼麵❤️只係$24咋唔會太辣,好香,麵身彈牙干鍋菜花有火爐加熱,唔會好乾身,好惹味一個人食唔使$100連飲品,超經濟實惠。下次一定會約埋朋友一齊嘆水煮魚🤗👀見到每枱必叫😶

重慶風味燒 ❤️
可自行選擇辣度,今次叫左小辣。食得辣既朋友適合叫大辣~

韮菜 ❤️
椒鹽好足,食落香口無渣

羊架 ❤️
有少少SO, 但肉身嫩滑,肥肉位唔會太多

雞軟骨❤️
脆卜卜,熱辣辣,大愛😍

四川涼麵❤️
只係$24咋[色]唔會太辣,好香,麵身彈牙

干鍋菜花
有火爐加熱,唔會好乾身,好惹味

2018-08-02
2018-08-06 86 浏览
酸菜魚係四川既特色菜,望落去好簡單,就係酸菜湯加上魚片。雖然係簡單既民間菜,但都唔容易整到好食,老川皇都算係整得唔錯。.首先一上菜份量已經嚇親我,成個面盆咁大!平時咁大盆下面都會墊極大量芽菜,不過佢地無,係!全!盤!酸!菜!魚!.個湯入面有好多酸菜,整個湯都係青綠色,起先以為好酸,但試飲一啖會發現,酸度剛剛好,而且帶一點胡椒既微辣。.魚既份量非常多,魚肉都幾嫩滑。不過食嗰時小心啲,唔好太心急,有一兩塊會有啲細骨。.食四川菜唔一定次次都叫水煮魚架,酸菜魚都係一個非常好味既選擇。.重慶燒茄子茄子大過我塊面,超多蒜蓉香料,激重口味,係油左少少既,不過好過乾爭爭.辣子肥腸超大一盆,辣子即係于炒辣椒粒,花椒,八角等香料,啲香味炒到出晒黎。肥腸炸完又香又脆,咬開仲會爆油花,勁似豬油渣!.😍意外地發現有陰陽師貼圖,忍唔住要加落去🤣唔知有無人都有玩呢?
酸菜魚係四川既特色菜,望落去好簡單,就係酸菜湯加上魚片。
重慶燒茄子
2018-08-05 76 浏览
這天跟TerrGor從旺角戲院看完電影後就來到位於登打士街的歐美廣場「老川皇」店面位於3樓可以從後門搭電梯上去位子也算是寬敞了川菜館實在少不了辣因為我最近喉嚨也不太舒服也儘量點不辣的鐵板茄子$76 這個真的超推的真的很好吃!茄子先用油炸得脆皮脆皮得茄子每一個橫切都夾著豬絞肉再用汁下去一齊們著真的很美味所以覺得份量有點不夠吃的爆炒雞軟骨$78這盤的份量就相對多很多每一塊雞軟骨一吃就知道是豬油炸得蠻香的!火爆腰花$82基本上如果你能吃辣你那盤的火爆腰花就不會是這個顏色因為是不要辣的關係味道和賣相可以差點但是吃起來也不差中等鹹度另外溫馨提示一下:如果需要茶是需要給茶位費的喔!
這天跟TerrGor從旺角戲院看完電影後
就來到位於登打士街的歐美廣場「老川皇」

店面位於3樓

但是吃起來也不差
中等鹹度

另外溫馨提示一下:
如果需要茶
是需要給茶位費的喔!
2018-08-01 2665 浏览
小妹無辣不歡,有時辣癮起就會好想食辣野,聽朋友講呢間餐廳D野食都有好多四川既辣野食,所以去呢到止下辣癮。地方都方便,容易搵到,不過就要行2層樓梯。晚市都好多人,入座率都有8成,小妹無訂位都好彩有得座涼拌豬肚 $58一見到真係好Happy, 因為有大量芫茜而豬肚份量都唔少,岩哂小妹口味。食落暖暖地,應該係即叫即製。雖然話係涼拌,但過小妹更Like暖暖地既感覺,因為涼拌有時雪得太耐,D材料會變得好硬反而影響咗個口感。呢個小妹好Like鮮花椒生魚片(1斤) $162朋友係上海食過呢款鮮花椒魚片,一試難忘,見到呢間餐廳有當然要試下睇下會唔會尋找到當時既味道一上枱真係有D驚喜,因為用咗一大個盤而且望落份量十足,我地都好擔心2個人食唔食得哂。呢款生魚片,除咗有生魚片仲有酸蘿蔔但食落唔辣又唔酸,但用咗原條魚切片上,都係真材實料。但條魚無起到骨,所以要好小心咁食,因為真係好多骨啊!朋友話係上海食係無骨的,方便很多。小妹覺得如果味道再濃郁會更好,因為而家味道偏淡,食唔出辣或者酸既感覺而且魚片有D雪藏味泡椒田雞 $98噢,一上枱有點失望,因為田雞切到好碎,好似一個完整既田雞腿都見唔到~小妹就唔太like
小妹無辣不歡,

涼拌豬肚 $58
一見到真係好Happy,
因為有大量芫茜而豬肚份量都唔少,岩哂小妹口味。食落暖暖地,
D材料會變得好硬反而影響咗個口感。呢個小妹好Like

鮮花椒生魚片(1斤) $162
尋找到當時既味道

一上枱真係有D驚喜,

呢款生魚片,
都係真材實料。但條魚無起到骨,

泡椒田雞 $98
噢,一上枱有點失望,
因為田雞切到好碎,好似一個完整既田雞腿都見唔到~
小妹就唔太like 將D骨切到咁細咁碎。不過個醬汁幾好味,雖然話用泡椒煮但味道唔太辣,應該好多人都食到

泡椒田雞

總括,小妹覺得呢到菜色都多選擇,
仲有火鍋同串燒提供,無論想食咩款式都可以滿足得到,價錢又唔算好貴,所以小妹都會俾Like!
2018-07-31 57 浏览
難食又貴,我家姐煮鎹不知好過佢幾多倍。食完返去肚痾⋯⋯根本好多打手吧,話好食既收咗幾多錢?豬腰有陣騷味,唔知係唔新鮮定唔識處理腥味,82蚊根本唔抵,可以買8個豬腰叫大家姐整。根本無香味可言,根本係~酸臭腰花吧!刀功還可以,嘢食就好難食。衛生欠佳,可能宜家香港就係咁吧⋯⋯
2018-07-30
2018-07-26 190 浏览
前幾次在旺角想要買中午飯的時候總搜到老川皇,每次卻總是礙於只有一人而沒有去到,畢竟看到的菜式總類繁多,一個人卻真的沒辦法點太多!這次終於如願以償相約來到老川皇吃晚飯,便馬上點了三個涼菜和兩碟主食,兩個人來說算是點多了!由於愛吃和(自以為)能吃辣,我們全都點了辣度最強的「特辣」。紅油豬耳 $58紅油豬耳是我最愛的川菜涼菜之一,這個也不讓人失望。豬耳薄薄的,配上芫荽和辣油,很開胃。只是這個大辣也不太辣呢。涼拌牛柏葉 $58牛柏葉是我最愛的食材呢,不過涼拌牛柏葉是真的第一次吃!不過這個相對地跟我想像中一點距離。牛柏葉應該是比較爽口,但這個相對比較軟和濕濕的。涼拌萵筍絲 $34我超級愛吃萵筍!卻也比較少吃一絲絲的,一般都是切片或者切丁,但這個口感也很好呢,爽脆的!鮮花椒生魚片 $168這邊有賣好幾款魚,包括魚片、生魚片及桂花魚。煮法也有幾種,包括鮮花椒、酸菜和水煮。店員推薦鮮花椒的,説湯可以喝,於是便點了這個來試。生魚片果然門口鮮味,喝了兩碗湯也發現的確還蠻好喝的,水煮的是另一種風味。辣子肥腸 $90我不吃大腸所以這個我沒吃,但聽說這個月像炸大腸,也非常香口。這邊的菜單品類繁多,適合幾個朋友聚

紅油豬耳 $58

涼拌萵筍絲

鮮花椒生魚片 $168

辣子肥腸 $90

辣子肥腸

這邊的菜單品類繁多,適合幾個朋友聚餐。不然愛吃辣的朋友也不怕,這邊想必是接近了香港人的口味,真的不算辣呢。
紅油豬耳
涼拌萵筍絲
2018-07-25 115 浏览
兩個人7:00 黎到,好多位都比人坐曬,剛好眼見有最後既兩人位,我就上前問問可唔可以坐,好彩姐姐比我地坐~如果唔係出面有起碼10個人等緊!一坐低姐姐比左餐牌我地:食物種類算多,價錢合理!我叫左一個酸菜魚:兩個人食黎講算係份量剛剛好,我地叫左小辣,辣味同酸味平排出黎,魚好滑,有少許骨,酸辣好開胃好暖身~另外,叫左一份例牌口水雞:雞好滑,唔辣,好食反正都係,一場黎到食埋串燒先之士腸:同川味粉唔甲金姑肥牛:入味正 肥牛唔肥~9菜:長~好味雞翼:還好最後叫多支啤酒坐慶~HAPPY ENDING~
一坐低姐姐比左餐牌我地:

食物種類算多,價錢合理!
我叫左一個酸菜魚:

另外,叫左一份例牌口水雞:
雞好滑,唔辣,好食

反正都係,一場黎到食埋串燒先

之士腸:同川味粉唔甲
金姑肥牛:入味正 肥牛唔肥~
9菜:長~好味
雞翼:還好

最後叫多支啤酒坐慶~
HAPPY ENDING~
2018-07-24
庆祝纪念
纪念日
  • 酸菜魚
2018-07-24 100 浏览
吃辣好像會上癮一樣每一兩天就想吃以前來到歐美都是為了吃素今天就到了樓下的老川皇來到的時候已經是9點但老川皇已經高朋滿座在服務台登記後就在門外等著職員叫號等了大約5-10分鐘就到我們了.老川皇的菜單分為小菜、燒烤、火鍋火鍋最近吃太多決定叫小菜.水煮牛肉 $156一眼看去 只見牛肉埋在紅彤彤的辣汁裡上面佈滿辣椒和胡椒吃下去不辣 我是一個吃小辣的人我並不覺得辣 牛肉不會太老有咬口 而且牛肉味重牛肉份量不是說很多 但也足夠下面用了芽菜作底.口水雞 $58這個好吃 雖然雞比較瘦 肉不多但是醬料的味道很足 雞的溫度保持冰涼.茄子 $25這是燒烤的茄子 份量大吃下去除了嘗到辣粉的香味以外茄子的甜味會在後面跟著跑出來.紅糖糍粑 $30我是一個非常愛吃糯米類的人看到糍粑當然不會放過如果不沾醬汁吃的話 是沒有味道的但是外面很脆 裡面就像把米飯打爛後的質感加上紅糖粉/黑糖醬不會太甜 味道剛剛好.順帶一提 內地遊客較多會比較嘈
吃辣好像會上癮一樣
每一兩天就想吃
以前來到歐美都是為了吃素
今天就到了樓下的老川皇
來到的時候已經是9點
但老川皇已經高朋滿座
在服務台登記後就在門外等著職員叫號
等了大約5-10分鐘就到我們了
老川皇的菜單分為小菜、燒烤、火鍋
火鍋最近吃太多

會比較嘈
2018-07-19
  • 口水雞
2018-07-23 87 浏览
中意食辣野既我最中意同班辣妹子一齊去搵辣野食今日我們搵左呢間川菜,平時行街見到都好多人排隊,今日我們一於早d去食7點左右去到,等左十分鐘就有位佢好窩心有個鐘仔禁,唔怕人多太嘈唔知客人點菜前菜,我們叫左三個第一道,川北涼粉,雖然小辣,食落第一口係幾好味,但食多兩條就開始有點麻,幾過引,唯一差少少就係d粉好易斷,一夾就斷,夾到無引第二道,口水雞🐓呢個好食🌶辣度岩岩好,個雞都好滑,d汁入曬肉,係隻雞有少少肥第三道,蒜泥白肉。睇相都見到佢係幾重口味D蒜泥多到堆到成座山⛰愛蒜之人必食主菜,叫左兩道。第一道,水煮魚片,小辣。魚好滑,肉都好厚,份量都好多,食極都仲有好多魚芽葉都爽口。唯有不足係無紅薯粉係入面第二道主菜,辣子軟殻蟹。呢個好脆好香口,食到啖啖蟹肉撈飯一流,個辣度都適中,唔會食到流眼淚我們仲叫左個串燒韭菜香料味好正,唔難咬,大家仲爭食😂整體全面都唔錯,下次會想試下其他菜色價錢亦合理
中意食辣野既我最中意同班辣妹子一齊去搵辣野食

7點左右去到,等左十分鐘就有位
佢好窩心有個鐘仔禁,唔怕人多太嘈唔知客人點菜

前菜,我們叫左三個

第三道,蒜泥白肉。睇相都見到佢係幾重口味
D蒜泥多到堆到成座山⛰愛蒜之人必食

主菜,叫左兩道。
第一道,水煮魚片,小辣。
魚好滑,肉都好厚,份量都好多,食極都仲有好多魚
芽葉都爽口。唯有不足係無紅薯粉係入面

第二道主菜,辣子軟殻蟹。
呢個好脆好香口,食到啖啖蟹肉
撈飯一流,個辣度都適中,唔會食到流眼淚

我們仲叫左個串燒韭菜
香料味好正,唔難咬,大家仲爭食😂

整體全面都唔錯,下次會想試下其他菜色
價錢亦合理
2018-07-21 63 浏览
未知係咪正宗, 但味道卻一般, 干鍋肥腸話好出名 但味道麻麻, 沒有香味, 燒帶子話係超級size,但係偷走半隻, 35元一隻的確搵笨, 即係叫人以後唔好幫襯, 試過以後都怕怕
2018-07-02
2018-07-21 160 浏览
同好友愛上左食川辣食物於是三人行一於去搵間川菜食番餐先!相約於中間點旺角,再搵d比較地道又唔太貴嘅川菜,見上網呢間都好多好評所以訂左台晚上8點食我們準時到達,星期三的晚上竟然坐無虛席還有數台人在門外等位,真的嚇一跳跟姐姐說我們預約好8點後,等了約5分鐘就可以入內了有得揀打邊爐或是串燒(我們還是叫了小菜同串燒)每台都有鐘仔可以按第一次來,當然都有爬下文,點左d多人食過嘅呢個幾辣,醬很惹味!不過小辣都幾辣好好食,3人叫一個例牌已夠。夠香,唔太辣我未見過蒜泥多到咁嘅好香,底仲有青瓜絲可以夾埋一齊食清新啲燒韭菜真心勁正,香料夠惹味勁香而不過咸$9抵食呢碟真係每台人都叫,必食呀!都幾大條架,勁香!比平時街食嘅相對清,反而係咁多味最唔辣嘅,平衡番呢餐又唔錯喎!不過魚有骨,冇骨的過會食得更過癮但入面冇薯粉丫,得牙菜,不過牙菜吸晒味都正正子。呢碟幾香口,要盡快食!唔太辣,蟹都幾多蘋果石榴係榨果汁芒果奶昔飲落好似芒果西米露埋單每人百幾蚊,食左7樣野幾抵食
同好友愛上左食川辣食物
於是三人行一於去搵間川菜食番餐先!
所以訂左台晚上8點食

我們準時到達,星期三的晚上竟然坐無虛席
還有數台人在門外等位,真的嚇一跳
跟姐姐說我們預約好8點後,等了約5分鐘就可以入內了

有得揀打邊爐

或是串燒(我們還是叫了小菜同串燒)

每台都有鐘仔可以按

第一次來,當然都有爬下文,點左d多人食過嘅

川北涼粉(小辣)

呢個幾辣,醬很惹味!不過小辣都幾辣

口水雞(小辣)

好好食,3人叫一個例牌已夠。夠香,唔太辣

蒜泥白肉(小辣)

我未見過蒜泥多到咁嘅
好香,底仲有青瓜絲可以夾埋一齊食清新啲

燒韭菜

燒韭菜真心勁正,香料夠惹味勁香而不過咸
$9抵食

燒茄子

呢碟真係

每台人都叫,必食呀!都幾大條架,勁香!

水煮魚(小辣)

不過魚有骨,冇骨的過會食得更過癮

但入面冇薯粉丫,得牙菜,不過牙菜吸晒味都正正子。

辣子軟殼蟹(小辣)

呢碟幾香口,要盡快食!唔太辣,蟹都幾多

蘋果石榴/芒果奶昔

蘋果石榴係榨果汁
芒果奶昔飲落好似芒果西米露

埋單每人百幾蚊,食左7樣野
幾抵食
川北涼粉(小辣)
口水雞(小辣)
蒜泥白肉(小辣)
燒韭菜
燒茄子
水煮魚(小辣)
辣子軟殼蟹(小辣)
今日本身約左朋友去旺角行街shopping,點知佢臨時比公司叫左返大陸公幹。我知佢都唔想放我飛機,但工作要緊,我唯有自己去啦。行完一輪,腳仔都軟,我突然口痕想食辣野,於是去左老川皇食川菜~~由於我係自己一個食,所以唔係叫左好多野。涼拌香辣海蜇($60)涼浸浸、微辣,夠曬開胃!剁椒娃娃菜($60)酸酸辣辣,娃娃菜煮得好入味。我特意叫左碗白飯($10)黎食呢兩個餸XD另外,我仲叫左串燒:四季豆($9)、芝士腸($9)、芝心丸($14)、雞軟骨($14)雖然呢到主打唔係燒烤,但都燒得唔錯,調味都good!飲品我叫左蜂蜜檸檬柚子茶(凍$19)夠fresh又解辣!整體黎講,味道幾好亦唔貴。可惜今次自己一個人食,食唔到水煮魚等菜式!

飲品我叫左蜂蜜檸檬柚子茶(凍$19)夠fresh又解辣!

2018-07-12
2018-07-12 63 浏览
晚九點半同朋友食飯,等左一個鍾仲未上齊,叫番個服務員三次,最後話依家做緊,又等十五分鐘,互相推卸責任,菜係中辣,但一點都唔辣,非常失望。之前已經來過五六次,今次體驗真係好差
之前已經來過五六次,今次體驗真係好差