今日👷🏻‍♀️細孖妹攞左AL,陪Daddy去到荃灣廣場撐枱腳,盡下做前世情人責任😂 我哋喺2:30下午茶時間坐低,可能因為今日係端午節假期翌日,餐廳有好多家庭客嚟食,店員好快幫我哋送上咗兩杯室溫水,餐廳採用QR code落單,不過可能訊號收得有啲差,最後要用商場Wi-Fi先可以落到單餐廳提供飯麵食、掛包小食、甜品嘅下午茶套餐,👷🏻‍♀️細孖同👨🏻叫咗兩個下午茶套餐,以優惠價升級轉配特色手調飲品,兩杯飲品同甜品🙈🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢台式原味蛋餅(豬肉鬆)配沙拉💰52✨呢款係好經典嘅台式蛋餅之一,用上香蔥薄餅、煎蛋,內包入豬肉鬆、車打芝士、美奶滋、番茄、生菜✨店員會預先切開2件,豬肉鬆嘅帶出芋泥嘅香味,👷🏻‍♀️細孖就更加鍾意車打芝士,令到蛋餅個鹹味更加突出,薄餅帶啲厚度,少少香蔥味,如果係用手抓餅會更加香脆酥酥,加埋嫩滑煎蛋食就會好perfect😋🥢豆乳香香雞+💰22✨幫襯下午茶餐可以以優惠價加配小食,用上雞肉粒沾左椒鹽炸粉,賣相同鹽酥雞差唔多,係會大舊少少😂醃料用左開稀腐乳、醬油、糖等等醃後油炸,味道帶少少甜味,相比鹽酥雞味道會淡啲,好在配左碟腐乳,客人可以點埋黎食🔥🥢酥炸脆豬排

🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

🥢台式原味蛋餅(豬肉鬆)配沙拉💰52

🥢豆乳香香雞+💰22

🥢酥炸脆豬排湯麵💰62

✨客人可以揀刀削麵/幼麵,👨🏻揀左刀削麵+清燉牛肉湯,想試下師傅嘅功力😂外型似關廟麵,好在唔會浸到好腍,炸豬扒同湯麵係分開上,豬扒主要以醬油醃製,夠大扒酥脆,另外有豬肉鬆豆腐作為開胃菜㗎,鍾意食辣嘅可以揀川味辣湯☄️

🥢鳳梨茉莉茶 +💰10

✨主要以鳳梨果蜜+ 茉莉茶 沖調,飲落清甜,雖然冇得揀甜度,但甜度啱啱好😆仲有鳳梨粒當生果食😂

🥢老媽黑糖珍珠奶茶 +💰20

✨ 顏色幾靚,黑糖做到多少少老虎紋🐅嘅效果,不過你可以再多啲黑糖賣相會更吸引😂,茶味都算濃郁,反而黑糖珍珠幾有驚喜,幾煙韌黑糖味都出👍🏻

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

2023-06-23
  • 老媽黑糖珍珠鮮奶
  • 豆乳香香雞
  • 台式原味蛋餅(豬肉鬆)配沙拉
呢排食得西餐多,間中都要轉下食其他菜,第二次食老媽拌麵,上次食咗湯麵,今次叫撈麵嘅一人套餐,包括前菜、主食、飲品同甜品,乜都有齊,唔夠嘅話仲可以加購小食😋食得辣嘅可以試下半筋半肉撈麵,無論係撈醬或餸都夠哂辣,幾惹味!另一款係醉雞撈麵,醬汁甜甜地,酒香都好入味~前菜係隨機,肉鬆豆腐幾好食,甜甜地~甜品方面,我同朋友一致喜歡檸檬愛玉(+$38)帶點茶味,感覺有啲似檸檬茶啫喱!飲品點咗洛神花茶同仙草珍珠奶茶(+$20),個人幾鍾意洛神花茶,唔算太甜~環境方面呢間分店幾開揚,外面嘅座位都幾打卡,無論內外嘅位置都係好闊落~店員服務都好好~除咗1人套餐,仲有其他選擇!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 7/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 7/10CP值: 6.5/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯Instagram: w__ayan日常🤍食評🤍好去處🤍Staycation⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

另一款係醉雞撈麵,醬汁甜甜地,酒香都好入味~
前菜係隨機,肉鬆豆腐幾好食,甜甜地~

除咗1人套餐,仲有其他選擇!

味道: 7/10

Instagram: w__ayan
日常🤍食評🤍好去處🤍Staycation
  • 私房花雕雞拌麵
  • 地獄麻辣牛肉拌麵
喺呢邊做嘢咁耐都未食過呢間老媽拌麵,今日就特登同同事過嚟試吓❣️估唔到食物➕服務方面都唔錯,職員主動,服務態度殷勤又有禮貌💕食物都好滿意,尤其係拌麵同飲品🤭可能我哋今日早嚟,12點15分左右~唔算多人,仲有得坐窗邊🤩所以幾開陽,坐得舒服😌又寬敞👍🏻Lunch menu 幾多選擇 ➡️午市套餐會跟埋兩款是日前菜➕一杯飲品~仲可以加錢 將跟餐嘅飲品升級或者以優惠價追加台式小食😌一場嚟到拌麵專門店,當然係要食拌麵🤓我同同事各嗌咗一款拌麵🥢台式半筋半肥牛微辣湯拌麵 $86我揀咗粗身嘅刀削麵🤓食起來既有口感又掛汁🥰估唔到牛筋同埋肥牛會跟埋個微辣湯分開上,完全冇污染到個拌麵🤭而今日提供俾我嘅牛筋完全係骨膠原嚟😍冇咬唔開嘅韌筋🤭肥牛份量都唔少,浸泡喺微辣湯入面令啲牛肉片唔會乾爭爭😌拌麵底嘅拌麵汁調味得唔錯👏🏻D醬油唔會太鹹仲帶輕微嘅麻辣味,唔會辣到食幾啖就要飲嘢😆幾滿意呢一個拌麵🥰椒麻手撕雞拌麵 $86帶胡椒、芝麻醬、麻辣味嘅手撕雞份量都幾多😳而且味道調得幾好👏🏻有味得來唔會太濃味,配埋花生碎粒仲香仲有口感🥰同事揀咗幼麵❣️清爽幼身,唔會黐埋一舊😃溏心蛋生熟度都好Perfect👏🏻明明煮熟晒但口感仲kee
喺呢邊做嘢咁耐都未食過呢間老媽拌麵,
今日就特登同同事過嚟試吓❣️

估唔到食物➕服務方面都唔錯,
職員主動,服務態度殷勤又有禮貌💕
食物都好滿意,尤其係拌麵同飲品🤭
可能我哋今日早嚟,12點15分左右~
唔算多人,仲有得坐窗邊🤩
所以幾開陽,坐得舒服😌又寬敞👍🏻

Lunch menu 幾多選擇 ➡️

午市套餐會跟埋兩款是日前菜➕一杯飲品~
仲可以加錢 將跟餐嘅飲品升級或者以優惠價追加台式小食😌

一場嚟到拌麵專門店,當然係要食拌麵🤓
我同同事各嗌咗一款拌麵🥢

台式半筋半肥牛微辣湯拌麵 $86
我揀咗粗身嘅刀削麵🤓
食起來既有口感又掛汁🥰
而今日提供俾我嘅牛筋完全係骨膠原嚟😍冇咬唔開嘅韌筋🤭
肥牛份量都唔少,
浸泡喺微辣湯入面令啲牛肉片唔會乾爭爭😌
拌麵底嘅拌麵汁調味得唔錯👏🏻
D醬油唔會太鹹仲帶輕微嘅麻辣味,
唔會辣到食幾啖就要飲嘢😆
幾滿意呢一個拌麵🥰

椒麻手撕雞拌麵 $86

帶胡椒、芝麻醬、麻辣味嘅手撕雞
份量都幾多😳
而且味道調得幾好👏🏻
有味得來唔會太濃味,
配埋花生碎粒仲香仲有口感🥰
同事揀咗幼麵❣️
清爽幼身,唔會黐埋一舊😃
溏心蛋生熟度都好Perfect👏🏻
明明煮熟晒但口感仲keep 到軟軟哋➕有少少水份咁😋唔錯👏🏻

草莓沙冰 跟餐加$20

賣相唔錯,而且都幾大杯🤭
同一般草莓奶昔嘅味道相近,只係變咗做沙冰🤓
所以牛奶味好香濃,好適合炎熱嘅夏天飲💕

鳳梨茉莉鮮果茶 跟餐加$10

真係超抵飲❗️超多水果❣️
有蘋果、青檸、士多啤梨、藍莓、熱情果、鳳梨/菠蘿咁多款水果喺杯果茶入面🤭
清香嘅茉莉花味唔會好濃,所以既唔苦又唔澀🍹
酸甜解膩❣️仲一樣都係咁大杯添🙈
2023-06-20
午餐
2023-06-19 63 浏览
老媽拌麵 (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓441A號舖平日行開supermarket都會見到一包裝既老媽拌麵,老媽特別在於關廟麵,關廟麵起源於台灣台南市的關廟地區,因而得名,特色在於古法手工精製,麵條純以日光自然曬乾其麵條口感有嚼勁。職員服務非常貼心,好有去左台灣嗰種台式既主動、殷切服務同態度! 隔離嗰台一家大細,職員仲好主動咁提供坐BB凳俾佢坐,仲有兒童餐具。睇返Menu,原來仲有兒童餐,我都想食但不好意思。最後都係正常地嗌個午餐。午餐主要分撈麵, 湯麵、飯、仲有石頭鍋飯,價錢$100以來已經有交易,包晒嘢飲,前菜主食,好抵食。川味紅燒半筋半肉牛肉湯麵+前菜+檸檬紅茶$86前菜有車厘茄同埋菇,前菜隨機,好有心思,車厘茄加咗熱情果果汁,好fresh已面可以選擇刀削麵或者幼面,刀削面比較特別,面質唔會有糊嘅感覺。湯底一啲都唔油,有層次味道,通常啲非常掛汁。加上材料非常之咁多,好幾塊大塊跟腱分明嘅牛肉,入味加嫩。飲品都有驚喜,檸檬紅茶,但係佢係台灣飲品常用嘅青青,非常驚喜。荃灣廣場Number one台灣店!
老媽拌麵 (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓441A號舖

川味紅燒半筋半肉牛肉湯麵+前菜+檸檬紅茶$86

荃灣廣場Number one台灣店!

2023-06-17 77 浏览
話說知屋企人好鍾意食, 今次終於同同事去試下呢間台灣菜😎 午市套餐價位說實在偏高一點點, $80起跳~ 不過係商場入面都要呢啲價錢😵‍💫 但就有主菜加2款小食同餐飲💁🏻‍♀️除左珍珠奶茶, 都有啲特色飲品!.地獄麻辣肥牛拌麵 $76嗅落個麻辣味好勁,不過拌完後加埋啲麻油就唔太辣了🤣絕對唔係2個辣椒🌶️嘅辣!! 朱古力咖啡 +$20正常水準台式黑毛豬 清湯 葱油拌麵 $90好喜歡拌菜的糖漬小番薯跟辣嘅乾偏豆! 好好送麵😋 拌麵就正常吧~ 黑毛豬幾好食,不過份量唔多~ 洛神花茶幾大杯同好飲! 甜不辣 $22份量有點少🐒但味道幾好,新鮮熱辣
地獄麻辣肥牛拌麵 $76

朱古力咖啡 +$20
正常水準

台式黑毛豬 清湯 葱油拌麵 $90

洛神花茶
幾大杯同好飲!

甜不辣 $22
份量有點少🐒但味道幾好,新鮮熱辣
2023-06-15 66 浏览
又到荃灣廣場搵食見到有台灣黎既老媽拌麵夜晚有一人餐set~都唔錯除左set 仲有單點秘醬甜辣汁香煎沙朗肉燥飯有三塊牛扒,唔會韌,厚薄岩岩好加埋隻汁,味道好夾~肉燥份量勁多!!我自己更喜歡依種肉碎真係撈到成碗飯都係肉燥,好好食!!!加埋隻半熟蛋真係成碗飯都可以食哂鳳梨茉莉茶入面好多生果,味道唔會好甜生果酸甜味平衡得好好有得飲又有得食黑糖珍珠奶茶布丁布丁滑捋捋,質地偏企身個種珍珠好彈牙煙韌黑糖味唔會太甜,岩岩好依個甜品做結尾正!
又到荃灣廣場搵食

見到有台灣黎既老媽拌麵

夜晚有一人餐set~都唔錯

除左set 仲有單點

秘醬甜辣汁香煎沙朗肉燥飯
有三塊牛扒,唔會韌,厚薄岩岩好
加埋隻汁,味道好夾~

肉燥份量勁多!!
我自己更喜歡依種肉碎

真係撈到成碗飯都係肉燥,好好食!!!

加埋隻半熟蛋真係成碗飯都可以食哂

鳳梨茉莉茶
入面好多生果,味道唔會好甜
生果酸甜味平衡得好好

有得飲又有得食

黑糖珍珠奶茶布丁
布丁滑捋捋,質地偏企身個種
珍珠好彈牙煙韌
黑糖味唔會太甜,岩岩好
依個甜品做結尾正!

2023-06-14
2023-05-28 118 浏览
Not a very good experience. Will not come back again. 今日黎叫左一個肉燥飯,啲飯勁硬,好乾,好難食。另外叫的牛腩牛筋麵一般般,性價比低。唔建議!
2023-05-28
2023-05-13 209 浏览
與朋友係荃灣廣場𝕤𝕙𝕠𝕡𝕡𝕚𝕟𝕘後🛍️🛒途經老媽拌麵就入去醫返個肚仔🧏一直都有聽過老媽拌麵的即食拌麵見到來自台灣過江龍到港開實體店一於入去試試🤤餐廳除左主打台式拌麵外🥢仲有肉燥飯及多款地道台式小食套餐包括主食及有𝟚款前菜🌟順帶一提前菜係每日隨機供應有驚喜🤩前菜🥗是日前菜是肉鬆豆腐及香辣四季豆,平時食開芝麻豆腐,但原來加入肉鬆及醬汁一齊食都可以咁夾,而四季豆食落辣辣地好惹味😋酸辣手撕雞拌麵🐔🍝手撕雞🐔份量都算多,跟刀削麵撈勻秘製酸辣醬汁,麵條呈波浪形容易掛汁,但口感偏硬略為遜色😳,加入大量蕃茄🍅及青瓜絲🥒食落好清新又開胃,岩晒夏日炎炎食☀️川味紅燒三寶牛肉湯麵🐮🍜三寶分別有牛肚,牛筋及牛腱,全部都滷得入味😋,牛腱厚薄適中,肉質軟腍,牛筋食落有骨膠原的感覺,紅燒湯底濃郁帶有微辣🌶️,配菜有紅白蘿蔔及白菜,麵底揀左刀削麵口感滑溜有咬勁,好快就食晒😂𝔻𝕣𝕖𝕪𝕖𝕣𝕤雪糕🍨+飲品🍹加$𝟛𝟘升級套餐,甜品揀左牛奶味雪糕🍨配草莓醬🍓,加上𝕆𝕣𝕖𝕠餅乾及手指餅,整體不過不失,飲品揀左檸檬綠茶🍹味道正常發擇老媽黑糖珍珠鮮奶🧋珍珠口感軟糯,煙韌有嚼勁,黑糖味唔算重,反而鮮奶味較濃厚
與朋友係荃灣廣場𝕤𝕙𝕠𝕡𝕡𝕚𝕟𝕘後🛍️🛒

川味紅燒三寶牛肉湯麵🐮🍜
川味紅燒三寶牛肉湯麵

𝔻𝕣𝕖𝕪𝕖𝕣𝕤雪糕🍨+飲品🍹

老媽黑糖珍珠鮮奶🧋
珍珠口感軟糯,煙韌有嚼勁,黑糖味唔算重,反而鮮奶味較濃厚
老媽黑糖珍珠鮮奶

2023-05-05
前菜
川味紅燒三寶牛肉湯麵
老媽黑糖珍珠鮮奶
2023-04-11 222 浏览
睇食評過黎食 不過不失 無想像中咁好食拌麵好似打邊爐叫麻辣湯底淥麵加幾舊肥牛咁菜就正常發揮豬耳好食炸雞扒除左面果啲粉既味 係完全無味豪大大雞排仲好食過佢😌😌😌杯荔枝綠茶就無荔枝味 🥲
睇食評過黎食

炸雞扒除左面果啲粉既味 係完全無味

豪大大雞排仲好食過佢😌😌😌
杯荔枝綠茶就無荔枝味 🥲
2023-03-25 259 浏览
呢間其實都算人氣餐廳見都幾多好評但嗰日經過竟然無人就諗住試下叫左拌麵都幾夠味麵質地唔會太淋不過我自己鐘意煙韌啲嫌唔夠咬口但可能要禁薄身至沾到汁食前菜都幾夠味飲品就叫左羅漢果茶好飲唔會淡某某總括嚟講都ok價錢就唔算太平Lunch set埋單加一差唔多一百蚊不過算係唔係度度有得食所以諗起想食應該都會回頭食
呢間其實都算人氣餐廳

價錢就唔算太平
Lunch set埋單加一差唔多一百蚊
不過算係唔係度度有得食
所以諗起想食應該都會回頭食
已經是再惠顧了😊堂食外賣自取都試過,雖然不太環保><但外賣用的紙兜和拌麵放在一起,真的在家裡也可以吃到台灣風味🤩略嫌價錢昂貴了一點,但招牌拌麵的確會吃上癮的🤤配料十足,誠意滿滿,賣相絕對足夠打卡不失禮😁鴨血售賣時間至20:30,因下班時間比較晚,早在個半小時前下單,註明21:30才取,貼心小店竟在取餐前相約時間才準備,令取餐時食物蠻是滿新鮮的(熱騰騰的),因袋子比較大,還用釘書釘固定食物防止翻側☺️超級貼心,店員亦十分有禮。整體都很滿意,絕對是值得幫襯的餐廳😉
整體都很滿意,絕對是值得幫襯的餐廳😉
麻辣鴨血
2023-02-24
外卖自取
麻辣鴨血
2023-02-24 211 浏览
嗰日喺同男朋友荃灣廣場行街,到晚餐時間間間舖頭都大排長龍。見到呢間唔算太多人等咗一陣就入咗去。餐廳環境都幾大下,坐得幾舒服而且光線充足。食物方面個人覺得沒有太大的特別,正正常常。
2023-02-24 145 浏览
見到大部份嘅食評都係吧食物是不錯的,但係前幾日去食就覺得還好😗拌麵味道都頗濃下,食得多都會幾口渴😳而屋企人叫咗牛肉麵就正常好多🤍牛肉都幾淋下,湯底亦都唔會過濃😀整體來講還算不錯但係冇期望中咁好食😌
2023-02-06 1009 浏览
呢間老媽拌麵雖然新年期間要你叫餐,不過都沒有其他餐廳那麼誇張,動輒就要超過$300-400的二人餐,這兒的只是大概$100的一人餐,即使加了特飲,也只是一百多一點。荃灣廣場這邊坐得比較寬闊而又啱食的除了老媽都不知有那間,因為連和民竟然新年都唔開,另外就只有大自然素食,所以呢間老媽拌麵都見到不少父母帶着小嬰兒進來,成了沒有玩具設施的親子餐廳。餐前小食有兩小碟蕃茄,以水果汁墊底,因此加上蕃茄本身的甜味,甜上加甜,但只是果汁那種甜香,亦都帶點蕃茄酸,相當開胃好吃。一個是蔥油拌麵,不知是否因為上次在屯門沒有吃拌麵,吃不到那些蔥油的香氣,這次點了拌麵,麵條帶點煙韌嚼勁,蔥油撈起上來亦都夠香濃,加半件蛋以及一條菜,挺為不錯的。紅燒牛肉麵,味道亦都是帶點辣的湯底,有點蘿蔔,亦都有半筋半肉的牛肉,有點嚼勁,不過質地好像不算太林。甜不辣亦都有點厚厚帶點煙韌,其實只有四小片,吃上來還有點像煎堆仔。黑糖珍珠奶茶,珍珠份量不算極多,不過味道亦都不算太甜,茶味還是普通,比我想像中沒有那麼濃香,可能始終都有一大杯冰。
呢間
竟然新年都唔開,另外就只有
大自然素食,所以呢間老媽拌麵都見到不少父母帶着小嬰兒進來
,成了沒有玩具設施的親子餐廳。
餐前小食有
兩小碟蕃茄,以水果汁墊底,
一個是
,這次點了拌麵,麵條帶點煙韌嚼勁
,蔥油撈起上來亦都夠香濃,加半件蛋以及一條菜,挺為不錯的。
午餐
2023-01-27 226 浏览
因朋友不能吃辣,所以點了個葱油嫩雞拌麵嗯。。。對喜愛濃味的我來說,有點太淡而無味了。。但小食味道很不錯*韮菜豬肉水餃,香煎手抓餅,炸地瓜薯條*令我最欣賞的是其中一位女待應,態度溫和說話有禮,令人印象深刻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
因朋友不能吃辣,所以點了個葱油嫩雞拌麵

嗯。。。對喜愛濃味的我來說,有點太淡而無味了。。
但小食味道很不錯
*韮菜豬肉水餃,香煎手抓餅,炸地瓜薯條*