荔枝綠茶@ $18: 甜度適中, 還有一大顆荔枝在杯內, 綠茶味和荔枝味互不衝突, 不錯不錯!!! 柚香啤酒 @$42: 此啤酒顏色比一般啤酒渾濁, 我覺得味道都比一般啤酒苦, 挺苦的,,, 金華火腿干貝雞湯@ $68: 份量滿滿, 很大的一碗, 湯料也很豐富, 有金華火腿, 雞肉, 冬菇, 紅蘿蔔... 但卻缺少了干貝, 干貝絲也找不到,,, 此湯味道清甜, 但略嫌湯的溫度不夠熱辣辣,,, 地獄麻辣牛肉拌麵@ $72: 外表不太吸引, 但牛肉數量不少的, 把地獄麻辣醬, 跟牛肉和麵拌勻後, 麵條都沾滿地獄麻辣醬, 真的又麻又辣,,, 愛辣的你一定不能錯過它們的地獄麻辣醬... 豆乳香香雞@ $52: 因為看到香港限定而點它的, 原來這裡的豆乳是腐乳, 香香雞炸得沒有油膩感, 讚!!! 雞肉也沒有被炸得乾巴巴的, 但雞塊有點太大塊了!!!... 餐廳光線充足, 座位很寬敞, 用餐環境很舒適, 讚!!!... 侍應們也非常有禮貌, 服務很讚!!!...

荔枝綠茶@ $18:

甜度適中, 還有一大顆荔枝在杯內,

綠茶味和荔枝味互不衝突, 不錯不錯!!!

柚香啤酒 @$42:

此啤酒顏色比一般啤酒渾濁,

我覺得味道都比一般啤酒苦, 挺苦的,,,

金華火腿干貝雞湯@ $68:

份量滿滿, 很大的一碗,

湯料也很豐富, 有金華火腿, 雞肉, 冬菇, 紅蘿蔔...

但卻缺少了干貝, 干貝絲也找不到,,,

此湯味道清甜, 但略嫌湯的溫度不夠熱辣辣,,,

地獄麻辣牛肉拌麵@ $72:

外表不太吸引, 但牛肉數量不少的,

把地獄麻辣醬, 跟牛肉和麵拌勻後,

麵條都沾滿地獄麻辣醬, 真的又麻又辣,,,

愛辣的你一定不能錯過它們的地獄麻辣醬...

豆乳香香雞@ $52:

因為看到香港限定而點它的,

原來這裡的豆乳是腐乳,

香香雞炸得沒有油膩感, 讚!!!

雞肉也沒有被炸得乾巴巴的,

但雞塊有點太大塊了!!!...

餐廳光線充足, 座位很寬敞,

用餐環境很舒適, 讚!!!...

侍應們也非常有禮貌, 服務很讚!!!...

2021-03-08
2021-03-11 29 浏览
老媽黑糖珍珠鮮奶賣相唔錯,白雪雪嘅鮮奶,杯內壁係黑糖向下流嘅痕跡,底層係珍珠,層次分明。黑糖味香甜,完全蓋過奶味,珍珠煙韌Q彈。百頁豆腐鹵得好入味甘香,好似茶葉蛋咁嘅味,豆腐有嚼口得嚟又唔會老。台灣香腸未食已經聞到香味,外皮炸到好香脆,肉質均勻,肥肉適中,油潤juicy,香甜可口。高麗菜豬肉水餃水餃皮都算爽滑,肉餡略嫌鞋味小小,但加咗高麗菜,爽甜清新,肉餡都多汁,蘸醋食都幾好味。豆乳香香雞飯炸雞外皮酥脆香口,肉質嫩滑juicy,味道略為淡咗小小。珍珠米飯煙韌,腐乳先係點睛之作,可能已經太耐無食過腐乳,撈埋啲飯一齊食,果種鹹香味真係超惹味。

百頁豆腐
鹵得好入味甘香,好似茶葉蛋咁嘅味,豆腐有嚼口得嚟又唔會老。

高麗菜豬肉水餃

豆乳香香雞飯
  • 豆乳香香雞
又來左關廟麵專門店-老媽拌麵啦,自從屯門市廣場開咗分店,都好常嚟食🍜❤️👍🏻他們傳承古法手工精製的麵條實在好食😋📍地獄麻辣牛拌麵🐮🌶🍝($72)所有麵食都可選擇配搭刀削麵/細麵,麵質Q彈!這款麻辣醬汁相當濃烈惹味!📍清燉三寶牛肉麵🐮🍜($82)配料豐富,有齊牛腱,牛筋和牛肚,粗麵Q彈不軟爛,掛湯好吃😋📍老媽黑糖珍珠鮮奶🥛($33),慢煮2小時的黑糖漿帶微微焦香,加上軟糯煙韌的珍珠,味道醇厚香濃。

📍地獄麻辣牛拌麵🐮🌶🍝($72)

📍清燉三寶牛肉麵🐮🍜($82)
配料豐富,有齊牛腱,牛筋和牛肚,粗麵Q彈不軟爛,掛湯好吃😋

2021-03-10 21 浏览
係屯門市中心呢間老媽拌麵經常都有人排隊,之前係荃灣食過一次,又有啲心思思,好想再食,好啦,照排隊!好,坐低睇吓有咩好食先。川味紅燒半筋半肉牛肉麵,牛筋粗身,食落有彈性又帶少少糊口,牛腱煮得夠腍,咬落有口感。地獄麻辣牛拌麵,醬汁係碗底,首先要撈一撈,夠麻夠辣有麻香。關廟刀削麵因為比較粗身,煮嘅時間比較耐,麵條中間有坑紋,所以可以掛上更多醬汁。老媽黑糖珍珠鮮奶,熱飲原來奶味更香,珍珠都彈牙。老媽黑糖珍珠巧克力,呢個組合係邪惡既,鍾意食甜一定好高興。
好,坐低睇吓有咩好食先。

老媽黑糖珍珠鮮奶,熱飲原來奶味更香,珍珠都彈牙。
老媽黑糖珍珠巧克力,呢個組合係邪惡既,鍾意食甜一定好高興。
2021-03-07 27 浏览
一直都想試下依間嘅麵,好似好出名咁!住屯門嘅我見近近地就一於試下佢。依到有拌麵、湯麵、飯、小食、滷味同水餃等等!當然主打都係麵,可以揀刀削麵或者細麵。首先嗌左個川味紅燒三寶牛肉麵($82)揀左刀削麵!入面有牛腱、牛筋、牛肚,好豐富。有時食牛好驚佢好難咬,但依度嘅牛就做得好好!仲有麵質都幾好,唔會太淋有啲咬口。金華火腿干貝花雕雞湯麵($88),依個湯底同啲雞都好有驚喜!湯底好香同足料,個雞係入味同好滑。嘢飲方面叫主食+$28可以升級珍珠系列同鮮奶系列。我同朋友分別叫咗黑糖珍珠鮮奶茶同仙草凍奶茶。依度嘅奶茶唔太甜而且茶味都幾重,都幾唔錯!同朋友簡簡單單食餐飯呢間都係一個唔錯嘅選擇。

同朋友簡簡單單食餐飯呢間都係一個唔錯嘅選擇。
2021-03-06 84 浏览
放工搵食,行左幾間心水餐廳都要等好多張枱。咁啱見到平時多人排嘅老媽今晚人少少唔使點等就試下,本身都無期望架啦,點知直頭係失望🙄。分別點咗麻辣牛肉拌 味道一般半筋牛肉麵 普通無特別餸好少炸雞排 咸到一個點兩個麵味道普通,拌麵同屋企自己煮嘅無分別,加咗麵嘅份量先等於外面嘅正常份量。最搞唔點係個雞排.... 咸到嘔返出嚟,再睇真啲原來面頭鋪滿厚厚嘅椒鹽... 即刻叫人換過碟先正常少少,但都偏咸。呢間無下次...
分別點咗
麻辣牛肉拌 味道一般
半筋牛肉麵 普通無特別餸好少
炸雞排 咸到一個點

呢間無下次...
炸大雞排
2021-03-02 59 浏览
之前剩係食過台灣買返泥嘅老媽拌麵,已經好懷念台灣嘅味道😍 喺香港開左實舖後一直都想泥試,今日放假終於同老媽子泥到食野喇!可能因為疫情關係,而家都係有QR code落單,上菜速道都好快,唔洗10分鐘就整晒~✨蕃茄蛋拌麵 - 係住家餸嘅味道,蕃茄酸酸甜甜好開胃,粗麵有口感🤩✨和牛炸醬拌麵 - 好正呀,免費加麵底,加埋紅蘿蔔絲同木耳絲,口感層次唔錯✨清燉半筋半肉牛肉麵 - 湯底清得泥有牛肉香味,牛肉夠林,牛筋彈牙,整體一流✨蘋果梳打 - 清甜,啱晒而家天氣開始熱嘅時候飲✨冷泡茶 - 放左全個茶葉包,真材實料,飲到茶味甘香另外一提,服務都唔錯,本身我叫左杯熱野,但上錯左凍,服務員都好樂意幫我跟進
之前剩係食過台灣買返泥嘅老媽拌麵,已經好懷念台灣嘅味道😍

✨蘋果梳打 - 清甜,啱晒而家天氣開始熱嘅時候飲

✨冷泡茶 - 放左全個茶葉包,真材實料,飲到茶味甘香

2021-03-02 27 浏览
最近搬去了屯門,今天放工跟女友到巿中心閒逛,購買一些日用品,順道尋訪一下各式餐廳。在屯門巿廣場第一期的三樓,發現了這間裝璜風味優美的台式餐廳。餐廳分了左右兩邊,右邊是開放式的,感覺比較自在沒拘束,也增大的準備用餐的好心情。地獄麻辣牛肉拌麵 -雖然名字以地獄作招徠,但並沒有想像中那麼辣,不過辛辣味夠香濃,而牛肉處理得宜,肉質鮮嫰滑溜,而麵條口感煙韌,沾滿醬汁的麵條是整道菜最辣的部份。川味紅燒半筋半肉牛肉麵(牛腱、牛筋)-牛腱爽身,牛筋徧稔是我喜歡的口味,如果能熬制得再入味些會更好,刀削麵亦十分有嚼頭。台灣仙草茶 及 鳳梨茉莉茶 - 套餐只需加十八元就可添配冷熱飲,而且每碗麵可以免費「加底」,性格比也很高。
最近搬去了屯門,今天放工跟女友到巿中心閒逛,
購買一些日用品,順道尋訪一下各式餐廳。

在屯門巿廣場第一期的三樓,
發現了這間裝璜風味優美的台式餐廳。

餐廳分了左右兩邊,右邊是開放式的,
感覺比較自在沒拘束,也增大的準備用餐的好心情。

地獄麻辣牛肉拌麵 -
雖然名字以地獄作招徠,但並沒有想像中那麼辣,
不過辛辣味夠香濃,而牛肉處理得宜,肉質鮮嫰滑溜,
而麵條口感煙韌,沾滿醬汁的麵條是整道菜最辣的部份。

川味紅燒半筋半肉牛肉麵(牛腱、牛筋)-
牛腱爽身,牛筋徧稔是我喜歡的口味,
如果能熬制得再入味些會更好,刀削麵亦十分有嚼頭。

台灣仙草茶 及 鳳梨茉莉茶 -
套餐只需加十八元就可添配冷熱飲,
而且每碗麵可以免費「加底」,性格比也很高。
2021-03-02 22 浏览
今次來到屯門分店食關廟麵,試下台灣風。由於是平日,人唔算多,不需要等位。食物種類算多,有主食,小食,特色台灣飲品。職員有禮貌,我們一坐低,已經介紹食物種類給我們。紅燒三寶牛肉麵有牛腱,牛筋,牛肚。一次過可以滿足3個願望。麵質煙韌,蘿蔔清甜。而且,這裡的麵可以免費加底。和牛炸醬拌麵麵上有隻蛋,拌埋麵一齊食,有種滑溜的感覺。這碗麵選擇了幼麵,與關廟麵有不同的感覺。豬肉水餃這裡餃子不是湯上。餡料算多,記得要加埋醋一齊食。可以加配台式飲品,叫了 冷泡茶,樽裝上,裏面有茶包,慢慢嘆,茶味愈出。冬瓜檸檬,唔會過甜,不止有冬瓜的清甜古早味,還有檸檬的清新,解膩一流。

紅燒三寶牛肉麵

和牛炸醬拌麵

豬肉水餃
這裡餃子不是湯上。餡料算多,記得要加埋醋一齊食。

2021-03-01 33 浏览
之前答應過謙謙會同佢去屯門市中心的 Lego Store 睇Lego 的,上星期終於抽到時間去了, 講明只睇不買的我,怕謙謙唔肯走,我就用美食吸引佢 😆。我同佢講我地去食拌麵呀!謙即過走去食。✌✌✌因為知道謙謙的口味,所以特別帶佢來老媽拌麵,仲比佢自己選野食和飲品,以下係我地今次叫的食物:🍜 和牛炸醬拌麵 (和牛肉碎)~ 我見到可以免費加麵底都幫謙謙加了,來到麵的份量都ok 謙謙都可以食得哂,因為拌麵的材料全是謙謙喜愛的, 有齊蘿蔔絲,雲耳絲,青瓜絲,牛肉粒和太陽蛋,所有野拌勻來食份外滋味。🥤老媽黑糖珍珠鮮奶 ~ 香滑的鮮奶加左黑糖珍珠好夾,每粒珍珠都夠煙韌唔會好硬。🍛 豆乳香香雞飯 (香港限定)~ 哈哈開頭我絕對係見到香港限定先叫冇諗過係咩味道的,來到見到一沾笑左, 原來係腐乳醬,不過堅有驚喜,原來炸雞點呢個醬配飯食幾正的,就算香香雞唔點醬,就咁食都已經皮脆肉嫩。🥤老媽黑糖珍珠朱古力 ~ 香濃的朱古力配上珍珠超搭,每吸一口都有黑糖珍珠,可以買買細嚼,而因為我腸胃唔太飲得鮮奶,所以我超愛呢杯朱古力。🥰

雖然已經過咗元宵 ,但係仲未拜晒年,今日去咗屯門朋友屋企,本身我哋諗住打邊爐,但係又得兩個人,驚唔係食到好多嘢,最後都係決定落樓下商場搵嘢食。喺啲餐廳望咗陣,發現原來老媽拌麵都有麻辣火鍋食,一直以為佢都係食啲台式嘅粉面,所以就同朋友一人一鍋,我食咗自己最鍾意嘅麻辣火鍋,佢就揀咗牛肉火鍋。一上枱,已經聞到陣麻辣味,不過佢唔算好強烈台式麻辣味道,如果食唔到咁刺激嘅朋友就啱晒。另外都係有啲配菜,牛肉,最出名嘅台式粗麵,同埋一隻蛋。有我平時買極都買唔到嘅鴨血,竟然呢個火鍋都有跟埋😍😍😍 啲鴨血索哂啲麻辣味道,好彩佢唔算超勁嘅辣,如果唔係我一定肚仔唔舒服鍾意台式麻辣味道嘅朋友,可以試吓呢個新出嘅麻辣火鍋,推介!

鍾意台式麻辣味道嘅朋友,可以試吓呢個新出嘅麻辣火鍋,推介!
2021-03-01
2021-03-01 39 浏览
近年,有不少台灣麵店在香港開店,其中一間便是這間,老媽拌麵。最近,發現在屯門原來有其分店,便決定一試。餐廳位於屯門市中心三樓,坐位尚可。我選擇了價值78元的和牛炸醬麵,還可以免費加麵底。雖然加了底,但份其實也不多,牛味尚算濃郁。食前先撈一撈,麵質選擇了幼麵,跟上海麵差不多,當然你亦可以選擇粗麵,品嚐這店的招牌麵,關廟麵。另外,再叫了一款高麗菜豬肉水餃,42元,一份七隻,皮厚具口感,餡適中,味道可以。飲品,我選擇了高山冷泡茶,茶清香,茶味很出,配濃味的麵感覺不錯。食完,埋單138元,是時候飯後甜品。老媽拌麵 (屯門市廣場) (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223及3225號舖

最近,發現在屯門原來有其分店,便決定一試。

餐廳位於屯門市中心三樓,坐位尚可。

我選擇了價值78元的和牛炸醬麵,還可以免費加麵底。

食完,埋單138元,是時候飯後甜品

老媽拌麵 (屯門市廣場) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3223及3225號舖

2021-02-21
2021-02-28 33 浏览
平時買即食面都有買呢個牌子 覺得調味個D都好好食 既然佢開到屋企樓下 咁就要去試下喇~叫左紅燒牛肉麵 個牛肉好腍 唔使點咬 但都好香牛味 至面就好彈牙 湯底好好濃味 少少辣 好好味 而且食完都唔會話好鹹抵讚 good!!另一個係豆乳雞飯 成日都唔記得豆乳即係腐乳咁解 佢雞好大塊好香脆 豆乳份量好多 好好送飯!最後叫左個餃子 個料調味岩岩好 好香韮菜味 好足料 而且都 大隻~食埋就岩岩好 ~下次有時間坐耐D可以叫埋野飲 好似都好多選擇好吸引~~

抵讚 good!!

食埋就岩岩好 ~
下次有時間坐耐D可以叫埋野飲 好似都好多選擇好吸引~~
2021-02-26 51 浏览
喺超市買過成麵包裝,覺得惹味好食。咁諗住黎試下舖頭,咁岩又經過。去到門口都好多人排隊。咁都叫快可以坐低嘅。位置寬躺好坐,不過啲烏蠅仔飛來飛去。叫咗兩個餐。一個係和牛炸醬半面,一個係有手指公嘅……花雕雞拌麵。兩個都$78好啦黃牛嗰個,肉碎少味道淡,份量又唔多。雞拌麵,重淡無味啲汁。隻雞就有嘅醃過嘅。整體都係偏乾身,佢嘅醬汁不足以拌一個麵。咁呢我嘢飲係嗌咗鳳梨茉莉茶,好期待覺得應該會好好飲啦。點知飲落去個味好怪,原來佢比錯咗金羅漢果海底椰😂係嘅,我係截單之後先發現,再同佢講。侍應話你介唔介意飲呀,我哦左聲,都未再講完。佢零點一秒轉身走我好彩,我冇咩金羅漢果敏感姐😂我介意呀,但又點。唔值再翻兜嘅餐廳~~~二百蚊,食過第間仲開心😃
喺超市買過成麵包裝,覺得惹味好食。
咁諗住黎試下舖頭,咁岩又經過。
去到門口都好多人排隊。
咁都叫快可以坐低嘅。位置寬躺好坐,不過啲烏蠅仔飛來飛去。
叫咗兩個餐。
一個係和牛炸醬半面,
一個係有手指公嘅……花雕雞拌麵。

兩個都$78

好啦黃牛嗰個,肉碎少味道淡,份量又唔多。

雞拌麵,重淡無味啲汁。隻雞就有嘅醃過嘅。

整體都係偏乾身,佢嘅醬汁不足以拌一個麵。
咁呢我嘢飲係嗌咗鳳梨茉莉茶,好期待覺得應該會好好飲啦。
點知飲落去個味好怪,原來佢比錯咗金羅漢果海底椰😂
係嘅,我係截單之後先發現,再同佢講。
侍應話你介唔介意飲呀,我哦左聲,都未再講完。
佢零點一秒轉身走
我好彩,我冇咩金羅漢果敏感姐😂
我介意呀,但又點。
唔值再翻兜嘅餐廳~~~
二百蚊,食過第間仲開心😃
私房花雕雞拌麵
2021-02-26 77 浏览
今日行屯門市廣場,之前見到老媽拌麵經常要排隊,難得今日唔使排隊當然要一試啦!有好多種可以選擇,又有小食又有台式飲品。老媽黑糖珍珠鮮奶,珍珠好煙韌又軟熟,珍珠又好香黑糖又夠甜,撈勻鮮奶一起飲好香又夠甜珍珠又煙韌好好味。清燉三寶牛肉麵有牛腱,牛筋,牛肚,牛腱好厚肉質又夠嫩,牛筋又大大塊又夠淋,牛肚又唔韌全部好入味,粗麵條又有咬口,湯底又清淡又好好飲好鮮甜,又有紅白蘿蔔和一些菇好好味。澎湖花枝丸,炸到金黃色花枝丸又好彈牙又香,沾上醬汁更加美味可口。酥炸甜不辣炸到好煙韌又香口。台腸香腸又幾香又啖啖肉唔會好肥又唔會太咸。
有好多種可以選擇,又有小食又有台式飲品。
澎湖花枝丸
酥炸甜不辣
酥炸甜不辣炸到好煙韌又香口。
台灣香腸
台腸香腸又幾香又啖啖肉唔會好肥又唔會太咸。
2021-02-22
澎湖花枝丸