2018-08-25
細個嘅時候每次去剪頭髮都一定唔錯過飛髮舖入面嘅老夫子漫畫,久而久之,老夫子已經成為我回憶的一部份。呢日同老婆去元朗形點II行街,見到呢間老夫子餐館,當然要幫襯下啦!餐牌夠晒多選擇,我哋點左:煙三文魚伴藜麥田園沙律 ($75) - 除左煙三文魚、仲有番茄、青瓜、沙律菜,紅、黑、白三色藜麥,材料夠晒新鮮,蔬菜口感爽脆,配上個酸酸地的沙律汁,健康清新開胃。鮮茄焗豬扒飯 ($66) - 焗的時間掌握得好好,表面的飯稍微帶少少乾身增加口感,豬扒則仍然保持肉質鮮嫩juicy,再配上番茄、芝士同少少鷄蛋,味道同口感都豐富,水準之作!芥辣黑醋鷄翼 ($79) - 酸酸甜甜的黑醋汁略帶芥辣味,兩種味道各有特色但又十分夾,有創意又好食!乾炒牛河 ($64) - 炒得夠乾身,牛肉夠嫩有牛味,一般“嗱”鬆嘅牛肉絕對同佢無得比。調味啱啱好,再配上呢度又香又辣嘅辣椒油就更加滋味。花花世界 ($56) - 香滑嘅雲呢拿同朱古力雪糕上面係色彩繽紛嘅新鮮生果,好味又消暑。雪糕紅豆冰 ($27) / 黑牛 ($24) - 兒時同年回憶,當然唔可以錯過啦!😋😋😋
餐牌夠晒多選擇,我哋點左: