2018-09-10 144 浏览
老夫子餐廳是在yoho mall 2期, 非常方便。餐廳門口有老夫子和大蕃薯做侍應,很易找到。平日早餐時段通常不用排隊, 假日早餐時段排隊也不用待很久。 但午餐和晚餐就要早一點去排隊。餐廳的裝修全都是老夫子, 連奶茶杯都有老夫子和陳小姐, 好得意!早餐的選擇不算太多。 今日揀咗陳小姐三文治餐和大蕃薯早餐。陳小姐 三文治餐- 餐肉雞蛋三文治 (烘底)($31)雞蛋炒得很滑, 餐肉也算可以, 不是切得太薄那款。 只係烘底不夠脆。大蕃薯早餐 - 香煎豬扒拼煎蛋 牛油多士($42)豬扒煎得香口,很嫩。煎蛋普通。我最喜歡是多士是用了蜜糖方包。但這個價錢偏貴。這間餐廳有儲分制度, 但要先下載一個apps, 而且收銀處不能儲分,要找經理才可以,非常麻煩。如果不是經常到這裡,可不用儲分。總結,餐廳坐位算寬敞,食物味道也不錯,想打卡的朋友可以一試。

奶茶

早餐的選擇不算太多。 今日揀咗陳小姐三文治餐和大蕃薯早餐。
陳小姐 三文治餐- 餐肉雞蛋三文治 (烘底)($31)
餐肉雞蛋三文治 (烘底)
餐肉雞蛋三文治 (烘底)

大蕃薯早餐 - 香煎豬扒拼煎蛋 牛油多士($42)
香煎豬扒拼煎蛋 牛油多士

$35 (早餐)
香煎豬扒拼煎蛋 牛油多士
2018-09-10 54 浏览
今日行商場既時候巧遇老夫子餐廳兒時回憶即時翻哂黎了記得細細個成日老會去圖書館借老夫子翻去睇見到有餐廳🍴即刻衝入去試下啦~餐廳勁有心思,連枱面都係有埋漫畫水果茶🍹 餐廳好好,放d生果係杯到!方便我地食雪山雜果冰🍒🍍 叫左小冰可能佢地聽唔到 不過加左個雪糕的確幾好飲喔南瓜濃湯🎃 南瓜味超濃而且份量夠多兩個人食都得唷瑞士汁雞翼 一碟有四隻雞翼好入味好滑雞翼控既我岩哂唷和風薄牛扒🐂 必食之一牛肉勁淋身 簡直係入口即溶而且份量又多,以而個價錢黎講真係好高質!燒乳鴿 不錯喔,有酒樓既水準加小小淮鹽, 有不同風味!煎烏冬 而個唔好睇小佢, 真係勁飽肚 可能佢入面好多烏冬既關係, 我食左一舊加多小小就好飽了 哈哈~~其實係我細食啦食左咁多每人平均一百蚊左右 主題餐廳黎講真係唔貴仲可以重返兒時,找回兒時回憶超值喔!
今日行商場既時候巧遇老夫子餐廳

兒時回憶即時翻哂黎了

記得細細個成日老會去圖書館借老夫子翻去睇

見到有餐廳🍴即刻衝入去試下啦~
餐廳勁有心思,連枱面都係有埋漫畫

水果茶🍹 餐廳好好,放d生果係杯到!方便我地食

雪山雜果冰🍒🍍 叫左小冰可能佢地聽唔到

雞翼控既我岩哂唷

和風薄牛扒🐂 必食之一

牛肉勁淋身
簡直係入口即溶
而且份量又多,以而個價錢黎講真係好高質!

燒乳鴿
不錯喔,有酒樓既水準
加小小淮鹽, 有不同風味!

煎烏冬
而個唔好睇小佢, 真係勁飽肚
可能佢入面好多烏冬既關係, 我食左一舊加多小小就好飽了
哈哈~~其實係我細食啦

食左咁多每人平均一百蚊左右
主題餐廳黎講真係唔貴
仲可以重返兒時,找回兒時回憶
超值喔!

2018-09-10 54 浏览
老夫子算是本土少有高名氣而街知巷聞的香港漫畫,更罕有的踏出台灣等地區出版。老夫子熱潮不滅,對於六十至八十後的朋友更有著不一樣的回憶。難得元朗Yoho開了一家老夫子餐廳,本著一試究竟的心態。門口有取票機,方便快捷,拿票即等叫號。內里以漫畫裝修店面,以港式茶餐廳作設計,桌面及牆身也可看到老夫子。食物價格貼近茶餐廳價錢,無論中午及晚上都有套餐。今天帶嫲嫲吃飯,當然選擇最貴價的鐵板燒。熱情果果茶 hkd 38推薦之選,果茶迷的我嚐過眾多茶店,按照這價錢,這果茶屬超高性價比。果味香濃而微甜,茶香飄逸而沒遮蓋果味。香橙芒果冰沙 hkd 28冰凍香橙芒果鮮甜,入口橙香帶微酸,冰爽解渴。精選西冷牛扒 hkd 178 (5成熟)配黑椒汁、薯菜薯菜是薯格配雜菜,薯格入口香脆。牛扒整塊大大件,厚度適中,刀刃一切即開,五成熟牛扒經過鐵板高溫盛著,切開入口約七成。質感鬆軟,牛扒伴黑椒汁惹味。黎麥什菜炒意粉 hkd 64意粉質感彈牙爽口,黎麥及什菜味道清新,兩者配搭合適。鮮果雪糕新地 hkd 56三個雪糕球配鮮果等,朱古力球及雲尼拿雪糕奶香味重,甜度適中,黏度高而不易融化。

門口有取票機,方便快捷,拿票即等叫號。

熱情果果茶 hkd 38

香橙芒果冰沙 hkd 28

冰凍香橙芒果鮮甜,入口橙香帶微酸,冰爽解渴。

精選西冷牛扒 hkd 178 (5成熟)配黑椒汁、薯菜

薯菜是薯格配雜菜,薯格入口香脆。

黎麥什菜炒意粉 hkd 64

意粉質感彈牙爽口,黎麥及什菜味道清新,兩者配搭合適。

鮮果雪糕新地 hkd 56
2018-09-06 775 浏览
《老夫子》是香港漫畫家王澤的搞笑漫畫作品以描繪一名名為老夫子的虛構人物呈現了1960年代以來華人的生活底蘊與人生百態作品受到香港及各地華人喜愛作為所有港人的回憶在「老夫子餐館」誕生在元朗Yoho mall作為忠實小粉絲一枚可是要前去嚐嚐它店門前就已經出現老夫子和大番薯這兩位服務生覺得好親切啊從前都要去圖書館借老夫子的漫畫書如今真的看到老夫子和大番薯「本人」覺得在圖書館那段時期的回憶都湧上心頭餐廳有閣樓室下層位置有限這次被安排在上層真的每一面都充滿老夫子裡的人物感覺自己好像也進入漫畫裡最扯的是連餐桌玻璃上也印有老夫子漫畫(有看到老夫子在偷笑嗎)餐館內重現的經典情節包括「老夫子與陳小姐約會」和「二人結婚合照」等等真的很浪漫呢老夫子餐館的MENU都也以老夫子人物角色做封面菜色的選擇真的是超多元化的有湯類、小食、鐵板類、主食類咖哩類、三文治、義大利麵、燉飯甜品、冰沙、咖啡,甚至還有素食————風沙炸豆腐 $68賣相精緻, 排列工整切成1吋厚的豆腐炸至四面金黃鋪上炸蒜, 紅椒, 伴菜絕對出得大場面豆腐外皮乾脆是能夾得起的一類可見承載力和韌勁咬開後呼出熱氣豆腐玉帛相見, 香軟細滑讓那輕柔的內涵跟結
《老夫子》是香港漫畫家王澤的搞笑漫畫作品

店門前就已經出現
老夫子和大番薯這兩位服務生
覺得好親切啊
從前都要去圖書館借老夫子的漫畫書
如今真的看到老夫子和大番薯「本人」
覺得在圖書館那段時期的回憶都湧上心頭

餐廳有閣樓室
下層位置有限
這次被安排在上層
真的每一面都充滿老夫子裡的人物
感覺自己好像也進入漫畫裡

最扯的是連餐桌玻璃上也印有
老夫子漫畫
(有看到老夫子在偷笑嗎)
餐館內重現的經典情節包括
「老夫子與陳小姐約會」和「二人結婚合照」等等
真的很浪漫呢

老夫子餐館的MENU都也以老夫子人物角色做封面
菜色的選擇真的是超多元化的
有湯類、小食、鐵板類、主食類
咖哩類、三文治、義大利麵、燉飯
甜品、冰沙、咖啡,甚至還有素食
————
風沙炸豆腐 $68
賣相精緻, 排列工整
切成1吋厚的豆腐炸至四面金黃
鋪上炸蒜, 紅椒, 伴菜
絕對出得大場面
豆腐外皮乾脆
是能夾得起的一類
可見承載力和韌勁
咬開後呼出熱氣
豆腐玉帛相見, 香軟細滑
讓那輕柔的內涵跟結實的外皮同時融入口腔中,
轉化成滿足的元素

而且份量也不少
不過咖哩味道稍微有點辣

鐵板蒜蓉汁什扒配蔬菜 $85
道道地地的港式鐵板料理
什錦扒有牛扒、雞扒和豬扒標準配備
這裡加入了培根雞肉腸

喝起來就甜甜的汽泡奶茶一樣

熱情果果茶(熱的)$38

熱情果果茶底非常香
  • 黃金煎肉餅
  • 老夫子玩意(忌廉溝鮮奶)
  • 風沙炸豆腐
  • 咖喱牛舌
2018-09-06 44 浏览
平時經過都好多人要等位,今日早左食,見唔駛等位 即時黎個開學前最後一擊😂😂成個餐牌都好靚 會令人想當年😂😂羅宋湯足料 夠哂味 飲左兩碗🤤🤤乾炒牛河$64 有獲氣 呢碟必點 堅好食 本人覺得呢碟炒河係超水準精美兒童餐 分量十足 👍🏻👍🏻美式什扒有水準 $92 可能我地人多 一人半件好快食哂 我最欣賞係牛扒🤤🤤鮮茄焗豬扒飯 $66 焗得岩岩好 豬扒軟淋 炒飯底好好食 但我覺得飯底少左d 如果多小小就👍🏻👍🏻生炒菠蘿骨 唔厚粉 酸甜咪剛好 咬落去係好香口 好食到一個點 必點 外脆內滑 我地食左2碟先夠喉
成個餐牌都好靚 會令人想當年😂😂
羅宋湯足料 夠哂味 飲左兩碗🤤🤤
精美兒童餐 分量十足 👍🏻👍🏻
生炒菠蘿骨 唔厚粉 酸甜咪剛好 咬落去係好香口
好食到一個點 必點
外脆內滑 我地食左2碟先夠喉
2018-09-02
2018-09-03 49 浏览
今日喺元朗YOHO MALL睇完戲,經過一間老夫子專題餐廳,細細個睇佢漫畫大,咁啱唔使排隊當然要來朝聖一下啦!老夫子同大番薯喺門口迎賓食物種類有好多款,西式意粉到懷舊中式客飯都可以選擇必點係鐵板餐,因為差不多枱枱都會食點左一份美式集扒餐,有豬扒牛扒雞扒腸仔煙肉,都幾大份,加28蚊可以升級套餐,有湯同埋飲品,奶茶用雙牛沖既,啱晒我杯茶。另外點了一份小食風沙豆腐,應該係我係香港食過最滑嘅炸豆腐,中式晚餐咕嚕肉亦好夠獲氣,有大排檔風味!雪糕菠蘿冰用上支裝七喜夠晒氣喺yoho mall $120元可以食到一個豐富嘅雜扒餐,應該算便宜吧!

老夫子同大番薯喺門口迎賓

食物種類有好多款,西式意粉到懷舊中式客飯都可以選擇

必點係鐵板餐,因為差不多枱枱都會食

另外點了一份小食風沙豆腐,應該係我係香港食過最滑嘅炸豆腐,
中式晚餐咕嚕肉亦好夠獲氣,有大排檔風味!

雪糕菠蘿冰用上支裝七喜夠晒氣

2018-09-03 65 浏览
好耐都冇黎過yoho先知多左咁多野行,咁多野食,見到呢間以老夫子做主題既餐廳,緊係要同朋友黎影下相打個卡,重點係冇加一,D野食又唔貴都幾大份~~海南雞飯雞夠大份,雞PI唔會好厚,而且雞肉夠嫩滑。仲要跟個湯,抵呀!!炸魚旦魚星夠香口,食落又唔會好油膩,大人細路都岩食~有D似公司三文治而佢地既材料好豐富,好厚既蛋,香煎午餐肉,卡FU芝士。最緊要有滿滿既香脆炸薯條唔知點解同行果果話要黎呢到食乳鴿,食乳鴿唔係應該要去酒樓食先好咩?post得係到就緊係想話你知,呢到既乳鴿唔算好貴,但質素同酒樓既都有得比嫁外脆內嫩仲幾Juicy西多雪糕一口西多,岩哂我呢D懶人,切都唔洗切,西多入面有D牛油,再配埋個雲喱拿雪糕,不得了呀!!!而且佢地仲有其他特色飲品我就最中意佢地既雜果荼,唔會好甜,仲有得食D生果

海南雞飯

炸魚旦

魚星夠香口,食落又唔會好油膩,大人細路都岩食~

有D似公司三文治

外脆內嫩仲幾Juicy

西多雪糕

而且佢地仲有其他特色飲品

我就最中意佢地既雜果荼,唔會好甜,仲有得食D生果
3K
2018-09-02 48 浏览
自己都是看老夫子長大的,儲了一大堆黑白的厚本同彩色的薄本,印刷是頗精美的呀見元朗都開了老夫子餐廳,早想來試試,是晚便一家大細來聚一聚。餐廳內滿滿都是老夫子的圖案,打卡位都幾多,但食客也很多就不好意思周圍拍照了。餐牌選擇非常多,果然是香港的主題餐廳,中西日韓式都有,來個大fusion。煙三文魚伴藜麥忌廉炒意粉($75)自己點了呢款意粉,煙三文魚鹹香,滑滑的忌廉汁,意粉彈牙,飽肚又好味。香煎雞扒拼吉列炸蝦($85)&美式雜扒($92)家中的男子組就點了鐵板餐,好多肉呀大大塊雞扒,煎得皮香肉滑,再配上紅酒燒汁。另一份雜扒就更誇張了,牛豬雞扒再加腸仔煙肉,要了薯菜黑椒汁,味道香濃,食肉表示好滿足。老夫子兒童餐($62)仲有兒童餐比家中小b,佢至愛粟米同車車造型的餐盒,其餘的就交給大人去解決了,個雞扒飯份量實不少,嫩滑雞扒加上甜甜燒汁,又幾好味噃,旁邊仲有少許炸物同蔬菜,還有後上的啫喱糖,哈哈,呢份餐大人都夠飽呀黑牛($24)&西班牙咖啡($27)餐飲自己點了黑牛,喜歡朱古力味的可樂。家人喜歡西班牙咖啡,喜歡佢苦苦地嘅咖啡加上香甜的雲呢拿雪糕。另外仲有杯熱檸茶忙了拍照,個杯有老夫子件衫嘅同案㗎,
煙三文魚伴藜麥忌廉炒意粉($75)
香煎雞扒拼吉列炸蝦($85)&美式雜扒($92)
家中的男子組就點了鐵板餐,好多肉呀
老夫子兒童餐($62)

黑牛($24)&西班牙咖啡($27)
餐飲自己點了黑牛,喜歡朱古力味的可樂。家人喜歡西班牙咖啡,喜歡佢苦苦地嘅咖啡加上香甜的雲呢拿雪糕。另外仲有杯熱檸茶忙了拍照,個杯有老夫子件衫嘅同案㗎,靚靚

夢幻堡壘($42)
最後就係甜品啦,一口西多士配雪糕,西多即點即炸熱辣辣,香軟不油膩,點下煉奶同雪糕就好好味了
門口呢個打卡位點都要影下相留念啦
到此一遊嘛。
2018-08-26
2018-09-02 50 浏览
老夫子橫跨好幾代,作為80後的我,小時候上茶樓,大人一飲茶就是幾個鐘,小朋友無無聊聊沒事幹,那個年代還未有手提遊戲機、手機甚麼的,老媽會買我一本老夫子,由頭看到尾,由尾看回頭,有時候還會用顏色筆填色(笑)簡單的童年眨眼就過去了!現在還有多少人認識老夫子呢?可能現在的小孩,覺得老夫子是開餐廳也說不定(笑)YOHO mall開業後一直人氣不減,今天終於有機會一家人來潮聖一番!看到周圍都是老夫子的布置真是有「返老還童」的感覺!真想擁有這張椅子啊啊啊啊~餐牌也是充滿著愛~食物以老夫子著名的四字成語title命名,你猜猜「耐人尋味」是那道菜色呢?(笑)這裡的食物帶點「老餐室」的感覺,中西合璧,童年老爸偶爾會帶我上這些餐廳吃飯,也是我最愉快的時刻!為甚麼?因為那個時候物質不豐,聽到鐵板的「炸炸聲」,濃煙四起,真是興奮得不得了!明顯地,扒類用料說不上上等,但那種風味,真是讓人回味無窮!老夫子餐廳,正正有這種感覺,童叟無欺的當年,一分錢一分貨的踏實,雜扒鐵板是滿滿的一盤,非常滿足!想當年發育時期,要吃罷也許不難,但今天望著這份鐵板真是看傻了眼(笑)怎麼當年會吃得下一整份呢?(真的耐人尋味!)煙三文魚沙

煙三文魚沙律,絕對是有賣相亦有內涵。是平衡一下啖啖肉鐵板的好選擇!(很想擁有這隻碟子啊啊啊~)

可加錢轉套餐,送上餐湯和小食(鹽酥雞粒)和餐飲。餐飲另外更可加錢換成特飲。飲品選擇極多,有傳統的忌廉溝鮮奶、黑紅豆冰,也有年輕一點的紫薯smoothie、冰鎮奶茶,多得又如cafe一樣,味道不輸茶記,質素極高!

難得波仔今天不顧着玩玩具,點了一份老夫子兒童餐給他。看見車子造型未吃已經開心,還有他最喜歡的粟米味和趣薯格!三歲人仔吃不下照燒雞扒飯,所以爸爸幫手KO,雞扒燒到外脆肉嫩,照燒汁不過火沒有過甜,大人吃也「津津有味」!令附橙汁和啫喱糖,我猜5~7歲小朋友吃就差不多了。

一家人難得來到,開開心心點了一份甜品,一口西多配雲尼拿雪糕,配上煉奶,味道就似當年的奶醬多。想不到,小時候的老夫子帶給我的是消磨時間的漫畫,老來卻是好味的食物,同樣是讓人感到愉快的!真的很感激老夫子帶給我的回憶呀~
2018-09-01 47 浏览
一早想黎食老夫子啦,假期真係超多人,今日特登早D黎,點知都係企滿人等位,等左一陣有枱,好肚餓呀,即刻叫野食先。叫左咖哩牛舌飯,嘩,好大兜咖哩呀,份量好足,有三大片牛舌,好淋好入味,超正喎,下層有兩塊薯仔,同樣好有咖哩味又無煮到淋哂,正喎,咖哩好香有椰味,撈飯勁正。仲有和風牛柳飯,牛柳有四塊,嘩嘩,抵食,啖啖肉無筋,調味甜甜地正喎。飯炒底好香口,仲有沙律送,一碟飯已經好豐富了。餐湯要左羅宋湯,酸酸地幾開胃。飲品要左冰鎮奶茶同紫薯黑鑽石特飲,奶茶香滑夠哂濃,紫薯都好香,有粒粒涼粉好得意。加埋甜品好飽呀,叫左一口西多,即炸㗎,熱辣辣香噴噴,無油益味,點下煉奶無敵好味。

餐湯要左羅宋湯,酸酸地幾開胃。

2018-08-29 43 浏览
相信沒有香港人不認識老夫子這部本土漫畫,內容簡簡單單,故事來來去去幾個,但這普通的四格漫畫卻能令大家哄笑不止。時代流行集體回憶,老夫子除了在漫畫中出現外,他更會出現在餐廳喔。餐廳貫徹著漫畫元素,門外放置了大蕃薯和老夫子給人拍照,外牆也有大型老夫子圖案,遠處也能輕鬆找到它。餐廳內由佈置至食物,以至餐牌也保留一貫的老夫子元素;餐枱玻璃下印有老夫子漫畫主要角色圖案餐牌封面,甚至內頁也印滿了老夫子漫畫公仔,相當有趣即使是廚房外也離不開老夫子等角色的頭像啊不得不提的是,餐廳天花板也有老夫子圖案不過一間餐廳最重要的當然是食物啦~1. 瑞士汁牛河瑞士汁很濃郁,很深色,亦很惹味,甜甜香香與河粉絕配。牛肉十分腍身,份量也夠多。不過小編覺得瑞士汁的菜式應趁熱吃,否則瑞士汁會凝結成啫喱狀,變得過鹹。2. 芥辣黑醋雞亦小編極力推薦這項菜式。雞亦大大隻,很香。醋味很醒胃,而且不會過酸。另外,芥辣味剛好中和飽膩感,讓人想食完一隻又一隻3. 風沙炸豆腐這是其中一款餐廳的推介菜式,豆腐滑溜得很誇張,而且炸得很乾身,「熱辣辣」,相當惹味。4. 意式黎麥沙律這餐廳的菜單大多屬味道偏重的食物,所以小編決定點一個沙律稍作中和

餐廳內由佈置至食物,以至餐牌也保留一貫的老夫子元素;

餐枱玻璃下印有老夫子漫畫主要角色圖案

餐牌封面,甚至內頁也印滿了老夫子漫畫公仔,相當有趣

即使是廚房外也離不開老夫子等角色的頭像啊

不得不提的是,餐廳天花板也有老夫子圖案

不過一間餐廳最重要的當然是食物啦~

1. 瑞士汁牛河

2. 芥辣黑醋雞亦

3. 風沙炸豆腐

4. 意式黎麥沙律

這餐廳的菜單大多屬味道偏重的食物,所以小編決定點一個沙律稍作中和。這個沙律相當不錯,蔬菜勝在夠新鮮,配以黎麥,口感挺特別。

老夫子餐廳不論是食物,還是環境也很適合大朋友來重溫童年回憶啊,而小朋友亦可來嘗嘗看看經典的本土文化吧~
2018-08-28 969 浏览
老夫子,見到間餐廳真係勾起我好多兒時回憶連個餐牌都靚過人仲有好耐都冇見過既兒童餐,小朋友真係開心死成間餐廳都係老夫子、大蕃薯既蹤影,連張枱都有佢地既四格漫畫睇,餐廳真係別俱心思左下雪山菠蘿冰,其實就即係菠蘿加冰加雲呢拿雪糕,再加上冰凍既雪碧,夏天飲的確係透心涼而橙色果杯就係香橙芒果沙冰啦,成杯沙冰係橙味較濃,但飲到尾你會feel到有芒果味呈深紫色既就係凍紫薯黑鑽石,估唔到呢度都有得飲,鍾意食紫薯既朋友真係必試,感覺就係將固體既紫薯變成液體餐湯都幾足料,忌廉湯係有腸仔架呢度真係驚喜浪接浪,連麻辣米線都有得食,唔好睇佢個湯顏色正正常常,食落都真係有料到架呢款就不過不失啦其實呢度既小菜就真係重點,冇諗過係咁出色,排骨係有炸過,所以夠香口,仲有好多菠蘿、三色椒、洋蔥既配菜,唔單係好食,仲夠哂吸睛個肉餅都真係無得彈,一共有四塊,表層脆身,肉餅混入栗米,豐富左個口感,估唔到點埋個甜酸醬係咁夾餸飯係一流平時真係未試過將豬扒同四季豆一齊炒,估唔到個效果係咁好,上面有勁多炸蒜,豬扒同四季豆用椒鹽調味,所以係非常惹味,食唔停口呢個瑞士汁夠哂濃味,甜甜地,又多牛肉兒童餐真係夠哂經典,好耐冇見餐廳有啦,一架車
老夫子,見到間餐廳真係勾起我好多兒時回憶
連個餐牌都靚過人
仲有好耐都冇見過既兒童餐,小朋友真係開心死

餐湯都幾足料,忌廉湯係有腸仔架
麻辣鮮牛米線
呢款就不過不失啦
海南雞配油飯
菠蘿咕嚕肉配白飯
餸飯係一流
黃金煎肉餅
椒鹽四季豆豬扒
呢個瑞士汁夠哂濃味,甜甜地,又多牛肉
瑞士汁牛河
兒童餐真係夠哂經典,好耐冇見餐廳有啦,一架車仔載有栗米、炸蝦、雞扒、腸仔、薯格,連杯橙汁都可以擺埋入去,食完仲有啫哩食添,小朋友食得好開心
兒童餐
黃金煎肉餅
椒鹽四季豆豬扒
瑞士汁牛河
兒童餐
每次經過都好想試但次次都要拎飛等位慶幸今日可以唔洗等位直入成間主題餐廳以老夫子為主題裏裏外外都充滿住老夫子嘅身影由裝潢到餐牌至制服都係!門口已經有老夫子同大蕃薯招呼我入去室內就以黑白為主牆身用白色瓷磚 地下就用梯形嘅黑白磚既簡約又帶少少時尚另外牆上亦有不少老夫子內角色嘅造形霓虹燈個人覺得最有特式莫過於玄關位對上嘅天花用左帶有唔同老夫子表情既燈箱真係名副其實嘅老夫子餐廳!!有小朋友見到都忍唔住用手機影相鐵板黑椒牛柳配薯菜(7成熟)$188配上蒜茸汁+$28配餐湯、是日小食、餐飲份量大牛柳超厚身遠處已聞到陣陣濃郁香味肉味豐富而不乾硬咬落去超juicy腍滑口感豐富惹味簡單的配菜亦同樣入味薯格外皮脆口推介!是日小食餐湯 羅宋湯風沙炸豆腐$68熱辣辣 即叫即炸炸得剛剛好 外皮炸到金黃香脆面頭加上炸蒜、脆米和調味粉外脆內滑 鬆脆香口惹味推介!瑞士雞翼 $68雞翼用上雞全翼瑞士汁與一般瑞士汁無異較甜幾入味烹調時間亦充足令雞翼腍身凍紫薯黑鑽石$28夏天飲確實清暑解渴啖啖的紫薯味加入涼粉個人覺得可以再甜少少味道ok!雪糕紅豆冰$27重椰奶味 甜度剛剛好紅豆份量多不會死實而硬 甜甜的好腍
每次經過都好想試
但次次都要拎飛等位
慶幸今日可以唔洗等位直入
成間主題餐廳以老夫子為主題
裏裏外外都充滿住老夫子嘅身影
由裝潢到餐牌至制服都係!

門口已經有老夫子同大蕃薯招呼我入去

老夫子內角色嘅造形霓虹燈

個人覺得最有特式莫過於
玄關位對上嘅天花

用左帶有唔同老夫子表情既燈箱
真係名副其實嘅老夫子餐廳!!
有小朋友見到都忍唔住用手機影相

餐湯 羅宋湯

風沙炸豆腐$68

熱辣辣 即叫即炸
炸得剛剛好 外皮炸到金黃香脆

面頭加上炸蒜、脆米和調味粉

外脆內滑 鬆脆香口惹味

• 鐵板黑椒牛柳配薯菜
  • 風沙炸豆腐
  • 雪糕紅豆冰
2018-08-26 55 浏览
諗住去YOHO食野,今次就去左食老夫子,門口已經有老夫子加大番薯可以影相啦海南雞飯一黎的時候以為得4件雞咁少,原來下面都仲有一層,以我呢個肥而言仲差少少先夠飽,所以叫多個小食。但個雞其實都幾滑,味道唔錯。青口忌廉飯青口都幾香口,但可能因為燒青口的原故,殼的背面有少少焦,如果可以無焦會更好,因為有少少會同飯一齊(但其實燒又好難無焦)。不過個飯比想像中好食,味道堅好食炸豆腐都幾多件下,十件有多,堅係滑的,我覺得可以值得一試。雪山菠蘿冰原來係雪糕加雪碧加菠蘿,都幾少咁飲,但枝雪碧如果係大枝裝會正好多(唔係好夠我飲)水果冰茶幾靚下,影相都ok,但我無飲呀,女友話水蜜桃茶都幾香😆鮮果雪糕新地咁多樣入面最平凡的一樣,太平凡啦,唔係話唔好食,但感覺無咩驚喜😂整體而言都幾抵食,唔算貴,而且地點都幾方便,同老夫子影下相都幾開心。

海南雞飯

青口忌廉飯

炸豆腐
都幾多件下,十件有多,堅係滑的,我覺得可以值得一試。

雪山菠蘿冰

水果冰茶
幾靚下,影相都ok,但我無飲呀,女友話水蜜桃茶都幾香😆

鮮果雪糕新地

• 海南雞飯
2018-08-26 31 浏览
在yoho行街,發現左「老夫子」餐廳,由內到外裝修擺設都系深受大人細露都喜歡的老夫子漫畫故事里的場景與人物。通常主題餐廳賣點只是公仔卡通,而食物都偏弱,整出d花巧野,但老夫子餐廳從環境到食物,絕對系經典華麗的外表裝載實力派的美味!耐人尋味!睇餐牌也是一種視覺享受,一幅幅精美的漫畫帶我們回憶老夫子的故事,懷念從前,好似穿越時空回到過去。浪漫紫薯黑鑽石,紫薯綿密細緻碰撞黑凉粉,視覺同味覺都極佳!熱情水果冰茶:大大杯的果茶滿是生果,冰冰涼,爽!風沙炸豆腐:一痤小山份量的炸豆腐,外酥內嫩!勁好味!蒜粒椒鹽鋪滿表面,入里豆腐嫩得入口即化,口感簡直不能用言語形容!雜扒鐵板,有豬扒,牛扒,雞扒,腸仔,煙肉,薯格,內容不僅豐富而且仲高質!扒類都系厚切,淋上蒜蓉汁,熱辣辣的鐵板散發誘人的香昧,連隔離枱都嘩然!瑞士雞翼:不得了!炆得十分入味!好耐冇食過咁入味的雞翼了!也太成功了!耐人尋味!

耐人尋味!

浪漫紫薯黑鑽石,紫薯綿密細緻碰撞黑凉粉,視覺同味覺都極佳!

熱情水果冰茶:大大杯的果茶滿是生果,冰冰涼,爽!

• 瑞士雞翼
  • 風沙豆腐