2023-04-08 39 浏览
銅鑼灣都有老厝邊啦🤪,平時都有係大角咀食開,今次嚟銅鑼灣再食,但係明顯有好大對比,銅鑼灣店鋪非常之細🥸,今次坐嘅位置可以話連轉身都轉唔到😂,食物味道差唔多,但份量就比大角咀嘅細份好多😂❣️大腸麵線(小)$36味道唔錯,湯底貼近台灣味道,大腸冇奇怪嘅味道,但份量就偏少🥸❣️香蔥油乾拌麵 $42每一條麵都有蔥油嘅香味,食完都唔覺得油膩🤓❣️超濃芋泥起司蛋餅 $44芝士可以做到拉絲但冇咩芝士嘅香味,芋泥份量都較少,蛋餅亦都係微暖,有少少失望🥸❣️珍珠苿莉鮮奶綠 $26❣️珍珠鐵觀音鮮奶茶 $26飲品可以唔叫,味道偏淡,似水溝奶嘅味道,珍珠偏硬🥸👅好味度:7.5(10分滿分)諗住銅鑼灣開左可以唔使去咁遠,但明顯大角咀分店嘅食物質素好啲,所以都係去番個度食吧啦🤪🏦是次消費總額 $174(人均消費 $87)

❣️大腸麵線(小)$36

❣️香蔥油乾拌麵 $42
每一條麵都有蔥油嘅香味,食完都唔覺得油膩🤓

❣️超濃芋泥起司蛋餅 $44

❣️珍珠苿莉鮮奶綠 $26
❣️珍珠鐵觀音鮮奶茶 $26
飲品可以唔叫,味道偏淡,似水溝奶嘅味道,珍珠偏硬🥸

👅好味度:7.5(10分滿分)

🏦是次消費總額 $174(人均消費 $87)
2023-04-04 67 浏览
為食的人有個特徵,就是見到要排隊還是會想吃 😆今天去嘗嘗這家在銅鑼灣新開的台灣店吧!半筋半肉牛肉麵🐮 $78好大一碗 😳 材料超多 🤩先呷一口湯🍲,清甜爽口,牛筋稔身帶點黏口,骨膠原滿滿~厚切的牛腱軟滑,麵質Q彈,連附帶的蘿白都是無渣超入味🤩! 香蔥油乾拌麵🍜 $42看起來平平無奇,吃上去卻奇香無比!這就是簡單的美味🌟,會忍不住一口接一口的吃😋~薯餅起司蛋餅🥚 $38煙韌的蛋皮裹著香脆的薯餅,加了不會太濃的拉絲起司🧀,最重要是要沾點蒜蓉甜醬油!今天的最愛!🤤 香噴噴炸雞排 🐔 $42沒想過這麼大一份!😍外脆內軟,調味不會過鹹,剛剛好😊銅鑼灣上班的朋友又多一個好選擇咯😉

半筋半肉牛肉麵🐮 $78
好大一碗 😳 材料超多 🤩
先呷一口湯🍲,清甜爽口,
牛筋稔身帶點黏口,骨膠原滿滿~
厚切的牛腱軟滑,麵質Q彈,
連附帶的蘿白都是無渣超入味🤩!

香蔥油乾拌麵🍜 $42
看起來平平無奇,吃上去卻奇香無比!
這就是簡單的美味🌟,
會忍不住一口接一口的吃😋~

薯餅起司蛋餅🥚 $38
煙韌的蛋皮裹著香脆的薯餅,
加了不會太濃的拉絲起司🧀,
最重要是要沾點蒜蓉甜醬油!
今天的最愛!🤤

香噴噴炸雞排 🐔 $42
沒想過這麼大一份!😍
外脆內軟,調味不會過鹹,剛剛好😊

銅鑼灣上班的朋友又多一個好選擇咯😉
香蔥油乾拌麵
薯餅起司蛋餅
2023-04-03
香蔥油乾拌麵
薯餅起司蛋餅
2023-04-03 26 浏览
之前聽過朋友食荃灣分店話呢間嘅蛋餅好好味😋 宜家開左喺銅鑼灣公司附近。馬上黎試下!芋泥芝士蛋餅 🥞餅邊脆脆地,拉絲芝士滿滿,芋泥都岩岩好。 做到外脆內軟。 好好味😋 個醬油就睇個人口味自由加配 , 我就認為芋泥呢個口味唔加都好味。 大腸麵線都好食 不過不失。芋泥鮮奶👍🏼 有得揀甜度、冷熱、冰量,好貼心。古早味滷排骨便當🍱初頭聞到隔離枱個飯勁香 , 忍唔住問佢個便當係咩名。 再自己order左一個黎食。 果然好味!!!吃了好幸福🤤大大塊排骨,首先炸左再上汁。個汁有少少徵酸甜,非常開胃。排骨冇炸到好乾硬,係有肉汁同林的👍🏼每款便當都會有三款拌菜加一半滷蛋。 係有調味嘅拌菜 , 岩哂一啲食飯一定要有菜嘅人~ 而且分量好夠! 🤤🤤😋😋整體黎講都好好。 員工也好nice ~

芋泥芝士蛋餅 🥞

大腸麵線都好食 不過不失。
芋泥鮮奶👍🏼 有得揀甜度、冷熱、冰量,好貼心。

古早味滷排骨便當🍱

果然好味!!!吃了好幸福🤤
大大塊排骨,首先炸左再上汁。
個汁有少少徵酸甜,非常開胃。
排骨冇炸到好乾硬,係有肉汁同林的👍🏼
每款便當都會有三款拌菜加一半滷蛋。

整體黎講都好好。
員工也好nice ~

• 古早味滷排骨便當
2023-04-03 23 浏览
同朋友去銅鑼灣行街,臨近晚餐時分,見到呢一間餐廳坐滿晒人,咁我哋都入去試吓~~😆間餐廳裝修非常之有台灣風味,一路播住五月天嘅歌,真係好似去咗台灣咁! 🥰因為我哋兩個都好肚餓,所以揀咗好多嘢食🫣🫣首先小食 - 薯餅起司蛋餅🍳融合了薯餅、芝士和蛋餅三種食材。蛋餅夾上薯餅和芝士,薯餅的酥脆和芝士的濃郁香味融合在一起,再加上蛋餅的綿密口感,簡直後絕配!朋友鍾意食大腸麵線~要左一個小嘅試下麵線柔軟滑嫩,湯底濃郁鮮美,加上大腸的鮮香,非常開胃美味😆另外再叫了眷村牛筋麵,有好多牛筋!湯底濃郁香醇,牛筋的口感彈牙有嚼勁,加上麵條的Q彈滑嫩,非常好食!見到便當類型 有兩款配菜 半隻滷蛋同一款涼菜~心郁郁之下又叫咗真心滷肉便當🍱滷肉口感鮮嫩多汁,香氣四溢,非常好送飯,加上麻婆豆腐 同埋炒菜,有菜有肉非常營養豐富!呢間餐廳又抵又好食,下次試吓飲嘢先!

因為我哋兩個都好肚餓,所以揀咗好多嘢食🫣🫣

首先小食 - 薯餅起司蛋餅🍳

朋友鍾意食大腸麵線~要左一個小嘅試下
麵線柔軟滑嫩,湯底濃郁鮮美,加上大腸的鮮香,非常開胃美味😆

另外再叫了眷村牛筋麵,有好多牛筋!

呢間餐廳又抵又好食,下次試吓飲嘢先!
台灣嘢一向是師奶和老公的至愛,今日嚟到銅鑼灣去咗家小店試試,食物質素中上,價格實惠,值得推薦~大腸麵線,這道菜呈現出來的口感很有彈性,麵條Q彈有嚼勁,而且搭配上豐富的大腸和香茜,讓人一吃就愛上了。接著來到眷村牛肉麵,這道湯頭非常濃郁,有著濃濃的牛肉香氣,牛肉的鮮嫩度也非常棒,再加埋豐富嘅鹹酸菜,讓人吃完之後感覺很滿足。再來是經典滷味大拼盤,這道菜色有著多種滷味,包括滷豆腐、豬耳、豬腸、海帶、滷蛋等,每一種滷味都充滿滷得十分入味。香蔥牛肉芝士蛋餅口感非常乾脆,搭配上熱騰騰的牛肉和芝士,很是滿足。最後是可可鮮奶和蜂蜜紅茶,可可鮮奶非常濃郁,而蜂蜜紅茶則是有著非常香濃的茶香

• 眷村牛肉麵
  • 經典滷味大拼盤
  • 大腸麵線
老厝邊一直都有聽聞過,主打地道🇹🇼台灣菜~裝潢懷舊,古早味濃郁📺 分別係大角咀同荃灣都設有分店🌟今次係港島開分店,當然要潮聖一下~🍱炸雞排便當🐥雞排十分大份,外皮炸得酥脆✨跟咗四款配菜包括翠肉瓜、芽菜、冬菇🥕蘿蔔同半隻🥚滷蛋配搭均衡,份量十足🍜半筋半肉麵選擇咗紅燒湯,有少少辣,幾惹味牛筋牛肉煮得入味又夠淋麵條係幼身,麵質富彈性煮嘅時間拿捏得好好🥛綿密芋頭鮮奶選擇咗微甜,甜度剛好芋頭口感綿密幼滑幸福感🆙🆙🆙

🍱炸雞排便當

🐥雞排十分大份,外皮炸得酥脆✨
跟咗四款配菜包括翠肉瓜、芽菜、冬菇🥕蘿蔔同半隻🥚滷蛋
配搭均衡,份量十足

🍜半筋半肉麵

選擇咗紅燒湯,有少少辣,幾惹味
牛筋牛肉煮得入味又夠淋
麵條係幼身,麵質富彈性
煮嘅時間拿捏得好好

🥛綿密芋頭鮮奶

選擇咗微甜,甜度剛好
芋頭口感綿密幼滑
幸福感🆙🆙🆙
2023-03-31
2023-04-01 29 浏览
老厝邊地址:銅鑼灣渣甸街36號G/F, 36 Jardine's Bazaar, Causeway Bay食個魯肉飯醫肚先$70 經典魯水拼盤,豬耳,豬大。腸,豆乾,海帶同滷蛋,我估真是長時間煮好耐,每樣都好入味。大碗滷肉飯大$45 滷肉飯很大一碗, 五花腩肉碎入口即化,甜豉油醬汁撈飯食$48花雕醉雞,冷盤雞肉卷得紮實, 淡淡酒香,絕對值得試至於台式飲品$30 愛玉芒果綠廿茶,如jelly 的愛玉口感qq 滑溜。yummy
老厝邊

地址:銅鑼

灣渣甸街36號

食個魯肉飯醫肚先

$48花雕醉雞,冷盤雞肉卷得紮實, 淡淡酒香,絕對值得試

2023-03-28 21 浏览
聽朋友講左好耐話呢間台灣野好好食,而家仲開到黎銅鑼灣就腳好多,終於有機會同男朋友放工去食🤤平日夜晚黎到都排左一陣先有位,食物價錢唔係話好平,但味道真係相當正宗,唔怪之得咁多人食🤣我地叫左兩個main同一個小食share。半筋半肉麵既牛肉煮得十分軟腍,而且非常入味。另外個滷肉飯配鹹酥雞味道都唔錯,鹹酥雞即味即炸,唔會話太重口味~至於個超司肉鬆蛋餅亦非常之足料,蛋餅既厚薄程度岩岩好,食落非常滋味🤤

喺銅鑼灣嘅老厝邊,以台灣小食同埋家常菜為主打,好好味令人回味無窮。🐮🍜眷村牛肉麵 $70🍜🐮眷村牛肉麵嘅湯頭鮮甜,加埋軟嫩嘅牛肉,好好味令人不禁讚嘆。麵條有彈性,搭配湯頭更加好食。份量十足,推介比鍾意食麵嘅朋友。🍚🍛滷肉飯(大)$45🍚🍛滷肉飯嘅肉香味十足,配埋鬆軟嘅米飯,好好味令人吃咗就想再嚟一碗。又有滷蛋,份量啱啱好,啱哂做午餐或者晚餐。🥞🍠超濃芋泥蛋餅 $44🍠🥞超濃芋泥蛋餅嘅芋泥口感綿密,搭埋鬆軟嘅蛋餅皮,好好味令人不禁讚嘆。份量十足,啱哂做下午茶。🥤🥛綿密芋頭鮮奶 $32🥛🥤綿密芋頭鮮奶嘅芋頭味道濃郁,加上鮮奶嘅香甜,好好味令人飲咗就想再嚟一杯。份量啱啱好,啱哂做午茶或者下午茶。👌總結👌老厝邊嘅台灣小食同埋家常菜都好好味,而且價格都好實惠。推介大家去試下滷肉飯同埋超濃芋泥蛋餅,再飲杯綿密芋頭鮮奶,好好味令人一試難忘。

🐮🍜眷村牛肉麵 $70🍜🐮

🍚🍛滷肉飯(大)$45🍚🍛

🥞🍠超濃芋泥蛋餅 $44🍠🥞

🥤🥛綿密芋頭鮮奶 $32🥛🥤

👌總結👌

🤎銅鑼灣·老厝邊🤎聽朋友介紹大角咀荃灣新開咗間台式小店作為港島人係唔會輕易踏出去咁遠😂終於係銅鑼灣渣甸街都開左新店!!一定要試試佢! (事實證明冇去錯 會Enore!)去到滿座要等位 睇嚟有啲料到餐廳地方不大 裝修好有台灣老家感覺配搭設計用色等都同台灣的一樣😎😉🌈招牌牛三寶麵 $86小店提供幾款湯底選擇(紅燒湯/麻辣湯/蔥油乾拌/麻辣乾拌)有辣有唔辣任君選擇👍🏻👍🏻👍🏻牛肉/牛筋/牛腩口感鮮嫩 湯頭十分濃郁牛筋整得超稔 入口即溶 充滿骨膠原 麵條幼身 仲有白蘿蔔+菜🥬非常有嚼勁和飽足感🌈滷肉飯(小) $36小份量已經十分足夠 多到我食唔晒滷肉肥瘦適中 肉質鮮嫩 食到地道嘅台灣味加咗冬菇粒更有層次味道更鮮甜熱騰騰飯粒 配搭較濃味滷肉 正正正✨🌈薯餅蛋餅 $38即做即煎 成塊薯餅喺入面 蛋漿/蔥等餡料比例幾好😎一上枱熱辣辣 6大件爆晒芝士🤤薄薄嘅外皮煎得薄又夠柔軟內層薄薄雞蛋+芝士又煙煙韌韌重點係另上嘅醬汁十粒星✨✨✨好濃嘅蒜香醬油味 如果有得單賣我會買🌈香炸魷魚 $38不論係外皮定內裡都非常酥脆超薄炸粉好抵讚 最憎食到成口粉魷魚肉質夠鮮嫩 易咬又唔會韌😋😋🌈涷椰果蜂蜜檸檬 $24可以自己
🤎銅鑼灣·老厝邊🤎
聽朋友介紹大角咀荃灣新開咗間台式小店
作為港島人係唔會輕易踏出去咁遠😂
終於係銅鑼灣渣甸街都開左新店!!
一定要試試佢! (事實證明冇去錯 會Enore!)
去到滿座要等位 睇嚟有啲料到
餐廳地方不大 裝修好有台灣老家感覺
配搭設計用色等都同台灣的一樣😎😉

🌈招牌牛三寶麵 $86
小店提供幾款湯底選擇
(紅燒湯/麻辣湯/蔥油乾拌/麻辣乾拌)
有辣有唔辣任君選擇👍🏻👍🏻👍🏻

呢個價錢真係好抵飲 下次試埋其他✌🏻
2023-03-21
  • 薯餅蛋餅
2023-03-23 37 浏览
銅鑼灣渣甸街開了間台灣餐廳,餐廳佈置好似老台灣咁,餐牌上台灣麵、滷肉飯、台灣小食、台灣飲品可以選擇!眷村牛肉麵,這裡的牛肉麵湯底有2款可以選擇,另外亦可以做乾拌麵!我就揀左紅燒湯底,湯底味道濃郁,麵亦可掛湯,食起上黎口感有點煙韌!牛肉方面有牛展、牛筋,牛肉味道濃郁!還附有蘿蔔同埋少許酸菜,味道唔錯!香蔥油乾拌麵,拌麵好香蔥油味,食落不會好油,感覺就好似食緊蔥咁!玉米起司蛋餅,蛋餅中間夾有大量粟米粒,而且仲有可以拉絲的芝士,再點上附有的醬汁食,味道不錯!香噴噴炸雞排,這裡的炸雞排共有2塊,雞扒外層炸到脆身,內裡雞排嫩滑juicy!雞排上面灑滿椒鹽,食落非常惹味!
2023-03-14
午餐
早就聽人推介過好多次的老厝邊終於開道銅鑼灣,從裝修開始就默默期待緊!果然一開業已經日日滿座,看來口碑確實👍🥡家常滷味拼盤雖然是小店之中最唔起眼嘅一道松,但好欣賞廚房都認真對待擺盤,唔係一堆就算。豆腐緊緻入味,雞蛋唔會因為久鹵而過硬,海帶都肉厚有口感,算是我食過最好嘅台灣素菜滷味之一了!🍜牛腩拌面味道是想像中的台灣拌面味,牛肉有肉香,肉質不鬆散又唔韌。當然基本間間有名氣嘅台灣牛肉麵全部都做到,但是份量來講呢度真係慷慨!雖然被蔥花遮住,但肉真的好厚好大好多片,甚至麵已經食完仲有肉😂後來又試過牛筋,半牛半筋,全部份量好足!60幾蚊,真心抵食!不過蘿蔔可以再爛小小更好。🥞芋泥肉鬆蛋餅呢種甜甜鹹鹹邪惡美食,怎麼做我都會鍾意食😂💰價格:物價飛漲到宜家,還有性價比咁高又好味嘅餐廳,我一定會成日幫襯,希望日後仲入到去,條龍每一日都長左咁😭

🥡家常滷味拼盤

🍜牛腩拌面
不過蘿蔔可以再爛小小更好。

🥞芋泥肉鬆蛋餅
呢種甜甜鹹鹹邪惡美食,怎麼做我都會鍾意食😂

2023-03-20 27 浏览
🐳我本身都幾鍾意食台灣菜,因為款式都好啱香港人口味,之前去過荃灣嘅分店,知道銅鑼灣開咗一間新嘅分店,今日經過就嚟食下!🐳香酥炸排骨便當💰68由於見到隔籬枱嗰塊勁大嘅排骨,所以就叫咗呢個香酥炸排骨便當,原來真係超級大,大到可以遮住晒啲飯,而且味道非常好,望落好似好乾,但係其實非常之鬆軟,一啲都唔乾,個便當仲有其他配菜,唔係淨係食塊排骨咁try😂🐳滷肉飯(小)💰36非常之香嘅滷肉,能夠食到地道嘅台灣味,我知道整滷肉飯唔容易,所以食呢碗滷肉飯,更加食得津津有味!🐳薯餅蛋餅💰38蛋餅類當中只有呢個有粒星,所以就試吓佢!原來真係有成塊薯餅喺入面,口感好特別,幾樣材料夾埋一齊食,嗰個味道原來又幾好喎!🐳珍珠黑糖鮮奶💰30甜度適中,建議喺啲冰融晒之前飲完,如果唔係就會變咗奶水!🐳百香雙響💰28佢有百香果和爆爆珠,所以真係可以喺口裏面做到雙響嘅效果,好特別!

🐳香酥炸排骨便當💰68

🐳滷肉飯(小)💰36

🐳薯餅蛋餅💰38

🐳珍珠黑糖鮮奶💰30
甜度適中,建議喺啲冰融晒之前飲完,如果唔係就會變咗奶水!
🐳百香雙響💰28
2023-03-17 91 浏览
今次推薦大家食呢間傳統嘅台灣飲食,入面有齊晒台灣必食美食😍以老厝邊勝在將台灣原味道帶到嚟香港,最貼切台灣味道嘅餐廳之一👍🏻店鋪名更係有意思,大家可以搵一搵🤙🏻#食勻銅鑼灣 #台灣野關注組-🍚滷肉飯(細) ($75)滷肉肥瘦適中,唔會過肥過瘦,味道貼近台灣當地,唔會偏咸或太甜,而且分咗冬菇,味道更鮮甜,份量啱啱好,必定要試😋🍜紅燒半筋半肉麵($32)餐廳提供幾款湯底同埋主菜選擇,有辣有唔辣。以今次小編揀咗紅燒湯底及半筋半牛肉,牛筋同埋牛肉都好足料😍每條牛筋都好大條、牛肉每塊都差唔多手指咗粗,好抵食💯但紅燒湯底略偏淡,適合淡口味人士🙊🥚肉鬆皮蛋豆腐($38)份量十足,起碼有5舊豆腐,足夠4個人食👍🏻非常香滑,配上肉鬆同皮蛋,口感倍增🥵作為涼拌小食,可以為嚴熱天氣,降一降溫🤤🧀起司肉鬆蛋餅($38)作為台灣必食美食之一,一定推薦大家食蛋餅‼️今次小編揀咗起司肉鬆蛋餅配上專用醬油,無得輸。味道可口,適合大家口味🥰-🍹飲品方面,點左1杯台式飲品😆🥜🧋花生撞奶茶($32)奶茶味濃,帶有淡淡花生香同花生粒,鐘意試新嘢嘅朋友,可以一試👍🏻P.S. 小編見多人揀撈麵款,相信係店鋪主打,大家可以揀撈麵款為先

#食勻銅鑼灣 #台灣野關注組

🍚滷肉飯(細) ($75)

🍜紅燒半筋半肉麵($32)

🥚肉鬆皮蛋豆腐($38)

🧀起司肉鬆蛋餅($38)

🍹飲品方面,點左1杯台式飲品😆

🥜🧋花生撞奶茶($32)

之前已經聽聞呢間台灣野唔錯,知道係銅鑼灣開咗分店,咁就腳出開去一定要試下。餐廳地方不大,裝修簡單但有種懷舊感。餐牌可愛又溫馨,例如提你檸檬茶用新鮮檸檬,走糖會很酸半筋半肉麵 ($78)牛肉麵類可揀紅燒湯、麻辣湯、葱油乾拌或麻辣乾拌。揀咗麻辣湯,食得中小辣既我覺得啱啱好,夠惹味。牛𦟌同牛筋份量都多。牛展有三塊,非常腍; 牛筋更加腍到無牙都食到,入口即化,搞到我有種大膽既諗法,想搵日外賣比車程需45分鐘的老父。。。。古早味滷排骨便當 ($70)排骨勁大塊勁厚肉,排骨面有層甜滷汁,但炸過的排骨仍然帶點酥脆。便當都附有兩款配菜,一款涼菜同半隻滷蛋。當日配菜係炒清菜&肉燥茄子,份量唔少,整個便當又菜又肉,營養好均衡。薯餅起司蛋餅 ($38)薯餅很多人都愛吃,加上蛋餅皮及芝士,不影響美味更加添了一種煙靭的層次。蜂蜜檸檬愛玉 ($24)我好乖有跟建議不走糖,叫咗少糖(60%)同微冰(30%)。個人覺得少少酸好好飲仲開胃,但另一半就覺得酸咗少少,嗜甜既朋友不況試全甜。

半筋半肉麵 ($78)
牛肉麵類可揀紅燒湯、麻辣湯、葱油乾拌或麻辣乾拌。

古早味滷排骨便當 ($70)

薯餅起司蛋餅 ($38)

蜂蜜檸檬愛玉 ($24)

2023-03-15