餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2003-10-27 12 浏览
成日經過Times Square都見到好多人喺度等位。之後一直都好想試吓。足之有日等咗大半個鐘之後就有得食啦!一坐低就叫咗一籠小籠飽,真係好好味。小籠飽嘅皮好溥,但係又包到好多鮮甜嘅肉汁。之後重食咗雞絲粉皮,紅油抄手同埋湯麵。嗰個雞絲粉皮都幾油。紅油抄手就幾好味,嗰汁都唔係好辣。湯麵嘅ロ感好好,咬落好彈牙。但係佢吔Dwaiter收碗碟收得好快,冇時間同朋友傾吓計。總括嚟講,翡翠都幾抵食又真係好好味。雖然等咗好耐,又要人齊先可以入坐,都總萛值得。
2003-10-13 6 浏览
上個月3-4點左緊經過, 見無人排隊, 所以蛇一蛇入去嘆下小籠包. 小籠包約莫有3分1係湯汁, 而且D皮都做得幾好, 肉料亦都唔係實的的, 似乎好過鼎泰豐.
2003-10-08 2 浏览
等咗唔算耐(40 mins), 點了炒年糕, 小籠包, 銀絲卷, 排骨拉麵, 擔擔麵, 雞絲粉皮, 高力豆沙.雞絲粉皮好味, 加咗啲青瓜好爽, 不過好似少咗啲.小籠包保持水準, 排骨拉麵也不錯, 排骨大大舊好味.炒年糕啲年糕好軟, 但係都好油.銀絲卷好綿.最失望係食完冇耐就收曬啲嘢, 想趕人走.(成九點都仲有大把人等緊, 好犀利.
雞絲粉皮好味, 加咗啲青瓜好爽, 不過好似少咗啲.
小籠包保持水準, 排骨拉麵也不錯, 排骨大大舊好味.
炒年糕啲年糕好軟, 但係都好油.
銀絲卷好綿.
最失望係食完冇耐就收曬啲嘢, 想趕人走.
(成九點都仲有大把人等緊, 好犀利.
2003-09-24 2 浏览
真係唔明,話曬晒都開o左咁耐喇,點解仲係咁多人o既?唔通香港人真係特別鍾意等位?!不過依家太古城店明顯少人o左,唔想o係銅鑼灣等咁耐o既可以考慮去果度。話晒都係呢度o既長期客仔,點都要post下D相同大家分享下。是日晚餐叫o左:(1) 上海小籠包4隻($20):依然皮薄餡靚又多汁,好食過香港鼎泰豐。(2) 蔥爆牛肉($58):京蔥好好味,D醬汁都好惹味。(3) 蒸銀絲卷($10):冇叫叉子燒餅配蔥爆牛肉,改用銀絲卷,okay咁啦。(4) 涼拌日本青瓜($35):青瓜爽口,唔錯,不過價錢略貴。(5) 紅油抄手6隻($26):都幾辣,味道唔錯。(6) 竹蔗茅根水($10):一般啦。相中就係小籠包,蔥爆牛肉,涼拌日本青瓜同紅油抄手。
(2) 蔥爆牛肉($58):京蔥好好味,D醬汁都好惹味。
(5) 紅油抄手6隻($26):都幾辣,味道唔錯。
(6) 竹蔗茅根水($10):一般啦。
相中就係小籠包,蔥爆牛肉,涼拌日本青瓜同紅油抄手。
2003-08-31 11 浏览
聞名不如一見,真係0甘鬼死多人等位,只不過是星期日的六點(已預早0的去到),已經有廿零個人係度等。不過可能已做了心理準備,所以都不太驚訝。等了大約三十分鐘便有位都算幾快,不過要人到晒先可以座低,奉勸各位要在差不多就call晒0的人來,否則要重頭等過。間食肆0的裝修都幾高級,但0的位都幾密,個侍應落漏晒我張單,最後等成半個鐘先有得食。價錢都幾平,每碟大約廿零蚊。擔擔麵個碗好大,味道小小辣都ok。小籠包同鍋貼好好味,肉汁鮮美。上海炒年糕足料,仲食到你好鬼飽,不過味道濃0左0的。因為太飽所以無叫甜品,有機會會到太古城再試過。
2003-08-19 7 浏览
星期日七點鐘黎到times square,見未肚餓就去左翡翠攞籌然後响附近行街街,仲走左去買陶喆cd添.八點半左右有位啦,當其時出面真係好多人,場面墟'磡',益晒對面haagan-daz,因為我見好多人等到肚仔餓走左過去買雪糕食,哈~今次得兩個人黎,都唔可以叫太多野食,卒之叫左:1)擔擔麵:叫左唔夠五分鐘就上枱.上次响太古城翡翠食過令我非常回味既擔擔麵,值五粒星,點知呢度令我非常失望,完全同上次唔同,一粒星都唔值.首先麵身唔得,我覺得好似食緊响超市買到一包包嗰隻既味千拉麵,個擔擔肉醬都唔掂,一啲都唔香,最慘係碗麵唔熱,只係暖暖地,啲麵似乎係一早碌定,有客人叫就淋啲湯上去...唉,點解水準會相差咁遠?2)脆膳:唔得,炸到過晒火位,又硬又實,食落仲有少少燶味添,個汁都麻麻地,荃灣金滬庭整得好食好多3)小籠包:個餡仍然係好有水準,肉汁鮮美,個皮薄就薄啦,但總覺得好似薄得黎太'削',欠缺彈性.好似都係太古城分店整得好d4)雪菜毛豆百頁:保持水準,不過今次炒得油左少少5)高力豆沙:次次因為少人唔敢叫呢個(因為佢有四粒),今次唔理咁多叫左先. 意外地整得幾好,應該係即叫即整熱辣辣,外皮鬆化唔油膩,
今次得兩個人黎,都唔可以叫太多野食,卒之叫左:
4)雪菜毛豆百頁:保持水準,不過今次炒得油左少少
5)高力豆沙:次次因為少人唔敢叫呢個(因為佢有四粒),今次唔理咁多叫左先. 意外地整得幾好,應該係即叫即整熱辣辣,外皮鬆化唔油膩,豆沙餡唔過甜,男友一個人食三粒都面不改容,好味!
整體水準真係差過太古城總店喎,但我九點半食完出黎仲見有數十人等位,真犀利!
2003-08-19 10 浏览
可能聽得太多人讚,自己覺得好一般,絕對唔值得等1個半鐘頭(2人位,星期六下午)(仲要嘈過先有位)小籠包OK啦,拉麵唔覺特別好食喎,唯一係蘿蔔絲酥餅好熱好食!
可能聽得太多人讚,
自己覺得好一般,
絕對唔值得等1個半鐘頭(2人位,星期六下午)
(仲要嘈過先有位)
小籠包OK啦,
拉麵唔覺特別好食喎,
唯一係蘿蔔絲酥餅好熱好食!
2003-07-08 8 浏览
我呢兩個星期食過呢間同金滿庭平心而論呢間既食物差d , 碟頭細d , 位比較密d , 仲有係d 職員有慣性唔望人anyway , 質素同價錢我都覺得ok小籠包皮薄湯熱, 係唔錯最好係佢地既麵質口感幾好, 一d 都唔"林" , 好過金滿座一個麵都係大概30-40蚊絕對唔算貴不過佢地又係有少少趕客既格收野收得超快(我去係閒日咋)如果有得簡我諗我會去只係貴幾蚊一個菜既金滿庭
我呢兩個星期食過呢間同金滿庭
平心而論
anyway , 質素同價錢我都覺得ok
小籠包皮薄湯熱, 係唔錯
最好係佢地既麵質
絕對唔算貴
不過佢地又係有少少趕客既格
收野收得超快(我去係閒日咋)
如果有得簡
我諗我會去只係貴幾蚊一個菜既金滿庭
2003-06-02 7 浏览
我們一家人一進去點菜…店員說薑茶湯圓製作要大概十五分鐘,所以我們一開始便點了這道甜品…十五分鐘後…別的菜還未來到,薑茶湯圓便已經到了…優質的店員應該考慮到甜點是應該放到最後才上…其實平心而論,食物和佈置都很不錯,我們點了一客菜雲吞麵(那個碗未免大了一點點),好吃是好吃,可惜湯就比較少;還有酥炸排骨,如果鹽少一點會更好!上海炒年糕挺足料~不過薑茶湯圓$18只有兩顆就真的貴了一點,而且辣味太重,不適合不吃辣的人~談到氣氛,就真的不太好…先是有一個小孩破喉大哭,接是店員把別檯的客人硬塞給我們(搭檯是也!),然後是隔壁的婦人投訴她的薑茶湯圓不夠熱,要退錢…不知道是否週日的關係,一家大小上街吃飯,實在令這?廳太「熱鬧」了吧!即使牆壁上的複製「清明上河圖」與二十三個陶瓷娃娃之高雅也彌補不了不配套的氣氛!這家店不算便宜,還要加一~我卻感覺不到有甚麼服務可言~我第一次到這家店,不過印象太差;以同樣的價錢我可以享受到更好的食物和服務…如果大家真的要嘗一嘗的話,起碼,千萬不要星期天去!
十五分鐘後…
2003-05-24 10 浏览
上星期知道佢開左業,今日去開中環都特登走落去食。因怕星期六多人,預早5:50pm就去到食晚飯。兩個人都食左好多野,我地係分左兩輪黎叫既,因為叫左第一輪先發玩下既野較細碟,最後要加碼。食左既野有以下:1.雞絲粉皮($40):味道本身唔差,落麻醬都好重手,但係就有一個好致命既缺點,就係唔凍!一d都唔凍!身為一個冷盤但係唔凍而係暖既,好唔得!而且好細碟,唔抵食。2.小籠包($20/4粒):正!真係好好味,皮好薄,裏面有好多湯汁,又夠熱,唯一美中不足就係d肉較散,感覺削了一點。但係都好好食!3.韭菜餃($18/3粒):唔夠小籠包咁好食,味道清淡左少少,肉較少,大大粒成鍋貼咁既形,皮同小籠包一樣咁薄。4.擔擔麵($38):呢個麵都無令我失望,雖然部長落漏左單,搞到我地等左40分鐘先有得食,但係佢都好有禮貌,算佢啦!湯夠濃夠辣,有濃郁花生香,唔會成碗水咁,麵質可以,去到一定要試。5.蘿蔔絲酥餅($20/3):夠熱,即叫即整,皮夠層次分明,裏面除左蘿蔔絲之外仲有d蔥係樹,夠香口,可惜味道唔夠濃,唔夠咸,可能佢唔想羅左蘿蔔既香味啦,調味落少左,淡左d。6.唔記得左個名的麵($38):類似炒什錦麵,裏面
食左既野有以下:
6.唔記得左個名的麵($38):類似炒什錦麵,裏面咩都有,雞,豬肉,豬肚,雞"神",荀等等,全部切大粒煮成辣醬,雖然唔夠我阿媽炒個d咁好食,但係佢都算係幾好,夠足料,唔太辣。
平均黎講,食物質素高於水準,碟頭細但價錢ok,兩個人食左$172。好飽好飽!
走時差唔多7點3個字,勁多人排隊!感覺好滿足,有幾會一定要再試!
2003-05-24 17 浏览
太古城總店開業以來日日都爆埸,因為又便宜又好吃.終於在時代廣場開了分店,一定要前往試試與太古城比拼一下.新開張幾日後的星期六下午,已有人龍出現,等左大約1小時就有位.一路以來,本人認為他們最好吃的就是擔擔麵,小籠包,紅油抄手,蘿蔔絲酥餅,高力豆沙.反而小菜只是一般.新店仍保持水準(懷疑是因調了總店的師傅過來才可保持水準,唔知太古城那邊會不會從此不再好吃呢!?)