2019-06-09 704 浏览
今日8:30pm先去到,等左大概10分鐘就入得喇,入前職員有提示10點last order,入到去個個都好忙,加左一次單,職員就即刻再同其他人落單,所以都溜左單,等左15分鐘追多次先5分鐘後到,但係都係溜左個可樂😂依個松子魚到到上海店食都係過$200,依到都算平小小$188,係細條小小,但係味道夠酸,好開胃👍🏻排骨麵,麵有分三隻,我地叫左標準,睇落好硬,但原來好有咬口,門口都已經有大玻璃見到師傅係到拉麵🍜鍋貼入面個餡同食緊小籠包一樣,個皮就前後都係脆,好搞笑地中間個底就唔係脆,幾特別😂銀絲卷有分蒸同炸,當然係叫炸喇,入面好軟熟,岀面個皮就好脆

松子桂魚

上海排骨拉麵

鮮肉鍋貼

炸銀絲卷

銀絲卷有分蒸同炸,當然係叫炸喇,入面好軟熟,岀面個皮就好脆

小籠湯包
小籠湯包
雞絲粉皮
上海炒粗麵
2019-06-06 491 浏览
❤️When one door closes, another opens·🥟紅油抄手 次次食上海菜都必點😋加入醋,酸酸辣辣好開胃·🥠手抓餅 趁熱食~凍左就得個油字😭·🥦不是炒飯 講明唔係飯🤣用上椰菜切碎,造成炒飯口感👍🏻但美極味好重⋯我麻麻地🤫·🥕蘿蔔絲酥餅 外層鬆脆,內層熱辣辣😋·🥢蒸素菜包·📍翡翠拉麵小籠包荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓337號鋪
🥟紅油抄手 次次食上海菜都必點😋加入醋,酸酸辣辣好開胃

🥠手抓餅 趁熱食~凍左就得個油字😭

🥕蘿蔔絲酥餅 外層鬆脆,內層熱辣辣😋

🥢蒸素菜包

📍翡翠拉麵小籠包
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓337號鋪
放工攰到無心煮飯,又約老公出街食。荃灣廣場食肆林立,咁啱我有呢張信用卡,可以「優惠」d食二人餐,咁就唔好煩,叫乜餸都唔駛我諗,直接入去坐低。呢個組合都要食好多次先試得齊桂圓杞子雪梨茶,有好香元肉味,好味細細碟的前菜,但居然唔係第一碟上,食食下先黎味道ok最先上牛肉麵,一望個牛肉咁既色,有少少o嘴,食落好似「叉燒」的醃法,但牛肉的質地,牛肉係好食既,但個麵及湯,同我期望的「深啡色」有d出入,唔係好慣。蝦球好大料又爽口,老公好like相托個蛋白好啖,但夠滑。老公嫌個粉漿厚左d,味覺ok小籠包一般,一啖咬落去就「噴」汁其實味道真係 ... 又係咁囉,我知佢出名!
放工攰到無心煮飯,又約老公出街食。

呢個組合都要食好多次先試得齊

桂圓杞子雪梨茶,有好香元肉味,好味

細細碟的前菜,但居然唔係第一碟上,食食下先黎
味道ok

蝦球好大料又爽口,老公好like
相托個蛋白好啖,但夠滑。

老公嫌個粉漿厚左d,味覺ok

小籠包一般,一啖咬落去就「噴」汁
其實味道真係 ... 又係咁囉,我知佢出名!
2019-05-22
2019-04-21 956 浏览
因為想食得健康點,所以今天就選了這家翡翠拉麵小籠包。2個人食,所以沒有點到很多食物。首先是期間限定的櫻花蝦炒飯,$98大元,份量不算大,但飯顆粒分明,軟硬適中,但鑊氣欠奉,而且上菜時已經不燙了。38/4粒的小籠包,皮厚薄適中,不錯。醬燒茄子(?),價錢忘了,茄子好清淡,完全只有茄子的鮮味,但醬汁就非常濃味,大概類近於燒汁和蠔油的味道,茄子處理的時間剛好,跟這個醬汁的搭配不錯,清新得來不會太淡。價錢不算便宜的連鎖店,但即使2時多還是很多人等候,主要賣點大概是落地大玻璃的靚景,味道大概平均以上吧,算對得起這價錢,但不能說很特別或者什麼,食物的價錢就當大部分都拿來幫人交租吧(笑),服務態度亦不錯,下次有機會還可以試試。比較奇怪的是,裝茶的杯子竟然是用西式餐廳下,頓時將氣氛都破壞了。

38/4粒的小籠包,皮厚薄適中,不錯。

2019-04-20
  • 醬燒茄子
  • 炒飯
2019-04-07 606 浏览
食上海野可以去翡翠小籠包度食,呢間野都算抵食,最正就係有匯豐信用卡,長期都會有優惠套餐,用咗信匯豐信用卡幫襯左好幾次,平均一人都係$100鬆啲左右,而且係可以食得飽嘅!最鍾意食佢嘅雞絲粉皮同小籠包,小籠包都算皮薄,雞絲粉皮嘅花生醬我至愛!而且呢間都算可以坐得幾耐,只要你一直仲有野未食完就唔會俾人趕走😂😂😂同埋佢都算服務唔錯,會主動斟茶,所以都算係一間幾好既餐廳。如果大家除咗飲茶之外,仲想飲其他飲品嘅話,我會建議大家飲豆漿,咁樣更加可以配合上海風味嘅菜式😇

2019-03-29 395 浏览
第一樣嘢。酸辣湯勁多多陳醋味,醋辣湯嚟?最大問題唔熱。回鍋肉普通。又係唔熱。小籠包唔熱。粗炒唔熱。小籠包啲肉湯唔係應該熱到辣咀嘅咩?一句講晒唔熱。零分。唔會再有下一次。
2019-03-29
2019-03-23 392 浏览
我在悉尼Ashfield 吃過最好味道的上海嘢,直到上兩個月,finally 找到翡翠,it’s really yummy.煎包及餃子,個底部很香脆,裏面肉汁仍 keep 住,簡直好味都停唔到咀。自家制豆漿香濃醇滑,齒甲流香😘。至於必食的小籠色,皮厚薄適中,湯肉鮮味;酸and spicy spice 又平又大碗,仲要有好多料;五香牛肉夠味,noodle 又滑;deep fired 鱔片脆卟卟,好嘢味,上海粗炒有很多我至愛的椰菜🥰✌️總之而言,一個月去了三次,就是因為好味

自家制豆漿香濃醇滑,齒甲流香😘。

總之而言,一個月去了三次,就是因為好味
2019-02-16 620 浏览
原本堂食的排骨拉面等了25分鐘(?!)因趕時間最後改為外賣... 回家發現用了20分鐘以上準備, 以為即叫即做的排骨口感像放久了的麥樂雞! 麵𥚃亦有幾粒麵粉團 😑😑- VERY disappointing and won’t revisit again!
2019-02-10 407 浏览
約埋2個friend去行吓荃灣一田百貨,順便去翡翠拉麵試下, 入到去先知都幾大間,可能係平日唔使等位,我們坐低就叫咗蟹粉小籠包,生煎包,紅燒牛肉麵,排骨擔擔麵,味道ok但價錢貴咗啲。
2019-01-25 452 浏览
曾幾何時,講起食拉麵、小籠包,一定諗起翡翠。但呢種情況真係不復存在。原因係,不經不覺間,佢由一間以出品及服務取勝既優質餐廳,變成無服務,出品極普通既一般餐廳。一間餐廳若要長期成功經營,不外乎係營造用餐環境、顧客服務與及出品上下功夫。以往的翡翠可以話三樣兼備。然而,近年多次光顧(都係荃灣廣場店),只有裝修依舊,出品、廳面服務,一一欠奉!首先,午市後半去到,場內食家零零落落,但就係門口呆等2分鐘先獲安排入座。明明無咩人,兩個人又被安排坐係欄杆邊2人位。本來有心叫多D野食,但因為張枱太細,無謂搞到無位置擺放,所以只係叫麵食。因為本來唔諗住寫食評,所以無影相。但越食越覺得唔寫唔得,所以影成咁,請見諒。講句公道說話,佢原本賣相OK但味道就真係不敢恭維。成碗麵,被一個「酸」字掩蓋哂!OK,或者佢話佢係華東風格,酸D無問題,但為何又加咁多辣油?呢D辣油又似真係一般街邊叫貨既辣椒油,無個性或深度可言。當然,我亦唔會純真到認為佢會為一碗擔擔麵而即場烹調一碗自家製辣油。講完出品,廳面服務真係不敢苟同!一個永遠黑面既男經理,帶領住一班對人客視若無睹既侍應!舉得手,你就預要舉多幾次,或「長舉」先會有人理!仲要

擔擔麵

講完出品,廳面服務真係不敢苟同!一個永遠黑面既男經理,帶領住一班對人客視若無睹既侍應!舉得手,你就預要舉多幾次,或「長舉」先會有人理!仲要經理大大聲:「放低啦,唔得閒招呼住!」最後竟然係負責上菜既姐姐幫我解決問題......無言

我諗,一個品牌正在沒落!
2019-01-05
2019-01-12 507 浏览
早排腸胃比較差, 所以就想食得比較清淡, 亦因為呢個原因揀咗食上海菜嘅翡翠拉麵小籠包。翡翠拉麵小籠包其實有好多分店, 不過放工剛好路過荃灣, 所以去咗最近嘅荃灣廣場3樓分店。平日夜晚7點半到, 但門口無人等位, 基本上去到就直接有位。叫咗一碟88蚊嘅雪菜蝦仁炒飯、38蚊嘅生煎包同埋60蚊嘅菜肉雲吞湯拉面。雪菜蝦仁炒飯無乜鑊氣, 不過喺連鎖店食其實亦算意料之內。飯粒炒都幾分明又唔會太濕, 蛋同雪菜份量都幾多, 但蝦仁得幾粒, 以88蚊黎講唔太夠。生煎包一碟有3隻, 質素都係偏正常, 無乜特別, 餡料適中但無乜肉汁。如果想有飽肚感嘅話, 都可以叫下。菜肉雲吞湯拉面入面有4隻雲吞, 雲吞都幾大隻同足料但皮比較厚。面條嘅粗幼適中, 湯都幾淡, 比較啱口味偏淡嘅人。另外, 枱與枱之間嘅距離都幾近, 所以出入嘅時候要注意。幫襯呢類連鎖店其實都無抱太大期望, 只要唔太難食已屬過關。

雪菜蝦仁炒飯

生煎包

菜肉雲吞湯拉面

2019-01-03
2019-01-04 371 浏览
最鍾意食佢嘅小籠包、都有水準架、食完會再想食、皮薄餡靚,唔似出面有d皮又厚肉又乾又無汁,果d真係好難食 其他面啊飯啊果d都ok但黎呢度都係為左食小籠包而黎,好味,正
  • 上海小籠包
2018-12-04 578 浏览
食左翡翠小籠包十幾年,由銅鑼灣timesquare 個時已食,食物水準一直都好高,所以一直都係長期排隊,到宜家我地都仲係長期幫親中環IFC個間,因為位置就腳,咁今次來荃灣買野,買完搵地方食野,個時剛好一點幾,我知道星期日係難搵位,剛好見到有間翡翠小籠包,二話不說就去登記兩位,等左15分鐘,中間見不斷有人出來,行去睇下,入面有好多空檯無人坐,問職員話安排緊檯,又等多10分鐘,愈來愈多人出來,入面更多空檯,所以我問登記處職員,有位未,但佢地仲話要等,安排緊,我唔明點解有空唔俾人要人係外面等? 而且當時已經好肚餓,都差不多將近下午2點, 所以我話如果無位我走,唔使安排,職員就馬上話有位, 咁既安排真係好差我唔知係個位職員自己決定,還是店長的命令,還是宜定公司政策改變左,希望餐廳日後能夠顧及客戶的感受我地呢餐點左生煎包,炒飯及菜,味道比正常咸左好多,而且遇到咁差安排老實講食得唔開心

2018-11-04
2018-12-01 369 浏览
又來到翡翠拉麵小籠包,因為太掛住佢個小籠包,每次食都保持到水準,皮薄餡靚,肉汁豐盛,冇得頂!一上枱熱辣辣即刻食,竟然忘記咗影相添!其實講到佢哋嘅小籠包,佢好似有好多唔同嘅款式,一籠有七八個顏色,有啲又有蟹粉餡料,但係食嚟食去,我哋全部都係最鍾意原味,最原始嗰種感覺係冇得彈嘅!醉雞都不錯,酒的味道不會太濃!上海粗炒略嫌油左少少!今次要讚下個鎮江骨,味道調得剛剛好,醋嘅味道令到排骨嘅鮮味提升!上海鍋貼煎到底層吹卜卜,餡料豐盛,真材實料!佢嘅豆漿超濃郁都係值得一試
醉雞都不錯,酒的味道不會太濃!

上海粗炒略嫌油左少少!

上海鍋貼煎到底層吹卜卜,餡料豐盛,真材實料!
佢嘅豆漿超濃郁都係值得一試
  • 小籠包
2018-10-26 602 浏览
食過的上海餐廳裏面,最喜歡的依然係翡翠拉麵小籠包,荃灣呢間等位大約10-20分鐘位,都比較多人排隊食。餐廳外面有玻璃開放廚房比我地看到小籠包的製作過程,令人食得放心,餐廳的座位寬倘坐得舒服。入座候會有有店員送上熱茶,我最喜歡這裡的小龍包,口水雞和擔擔面。每次都不會錯過,這裡的小龍包皮薄餡靚,餡料的精華比湯汁吸收曬,沾上姜絲和醋一起吃味道一絕!是我覺得最好吃的小龍包!另外口水雞的麻辣汁夠麻又夠辣,雞件嫩滑,每次都食得好過癮。擔擔面有濃濃的花生味,麵條軟硬適中。正!!

2018-09-05