餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2010-11-15 19 浏览
休假的Monday, 跟老姊家人在屯門翡翠拉麵小籠包吃頓午餐, 翡翠一直都保持到水準食物我們叫了招牌小籠包 - 一客四個, 皮薄肉鮮多汁蘿蔔絲酥餅 - 幼幼蘿蔔絲, OK only雞絲煨麵 - 這個清清淡淡生煎包 -普普通通蔥油餅 -不太油膩,我喜歡的。乾隆粒粒炒年糕 - 豆瓣醬調味夠濃,辣辣地好好味不錯。砂碢津白 –味道都清甜的南瓜餅這個賣相幾好, 清甜有益健康的甜品豆沙鍋餅這個都幾清甜,不太油膩服務待應不停替我們加茶,服務都好好
休假的Monday, 跟老姊家人在屯門翡翠拉麵小籠包
吃頓午餐, 翡翠一直都保持到水準

食物

我們叫了

招牌小籠包 - 一客四個, 皮薄肉鮮多汁

蘿蔔絲酥餅 - 幼幼蘿蔔絲, OK only

雞絲煨麵 - 這個清清淡淡

生煎包 -普普通通

蔥油餅 -不太油膩,我喜歡的。

乾隆粒粒炒年糕 - 豆瓣醬調味夠濃,辣辣地好好味不錯。

砂碢津白 –味道都清甜的

南瓜餅
這個賣相幾好, 清甜有益健康的甜品

豆沙鍋餅
這個都幾清甜,不太油膩

待應不停替我們加茶,服務都好好

2010-11-15
  • 招牌小籠包
2010-10-25 39 浏览
成間鋪最好食係小籠包,但都唔係特別好食,叫ok....叫左幾樣野食都覺得上海婆婆好食好多,價錢又唔便小籠包:有汁,不過汁同味都唔夠,而且皮唔夠簿叫做好過d酒樓lor雞絲粉皮:唔夠汁紅油抄手:幾好食,不過唔夠辣味蘿蔔絲酥餅:幾好食

雞絲粉皮:唔夠汁

紅油抄手:幾好食,不過唔夠辣味

蘿蔔絲酥餅:幾好食

2010-09-13 18 浏览
太太話想食鍋貼, 諗到去呢度叫左鍋貼, 擔擔麵, 糖醋魚柳, 湯圓擔擔麵退步得好緊要, 唔熱, d湯又唔夠濃, 又少湯圓d糖水, 薑味丸勁, 勁到苦下次我都唔會再去
太太話想食鍋貼, 諗到去呢度
叫左鍋貼, 擔擔麵, 糖醋魚柳, 湯圓
擔擔麵退步得好緊要, 唔熱, d湯又唔夠濃, 又少
湯圓d糖水, 薑味丸勁, 勁到苦

下次我都唔會再去
2010-09-12
2010-09-11 30 浏览
由於已有人代等位, 因此到場已能即時入座今晚叫左0既菜色有小籠包, 醉雞, 口水雞,上海粗炒, 回鍋肉, 鱔糊炒拉麵, 鍋貼, 燻魚, 豆沙鍋餅, 高力豆沙今次晚飯主要推薦小籠包, 口水雞, 其他菜式質素一般, 係外面食0既味道唔差得遠由於我冇食過鼎泰豐, 所以冇得比較, 但小籠包至少做到皮薄, 熱湯, 鮮味, 已經係中上貨式而口水雞0既係俾個汁, 因為係冰鮮雞, 靠個汁做到起死回生都算係咁, 點都要試下總括黎講, 呢度係 (普通,一試無妨), that's it !感覺上比上海婆婆好~~
由於已有人代等位, 因此到場已能即時入座

今晚叫左0既菜色有

而口水雞0既

感覺上比上海婆婆好~~
光猛企理
2010-09-11
光猛企理
  • 口水雞
2010-08-18 27 浏览
突然想起食上海菜,在屯門就一定會到這裡! 喜歡這裡什麼....? 食品夠穩定,次次食都是一樣味道 服務好 而且出餐超快( 我地叫一個鍋貼,由落單到起菜,不到4分鐘) 想讚佢快,但係又讚唔到,因為一看就是"叮"熱後上檯,雖然如此,但係...都算ok! 其實翡翠一向給我的感覺,都是大眾化餐廳,以這個價錢,服務以及食品質素,算係好了! 所以繼續勞力! 再讚服務好好,有禮貌,好過尖咀個間! p.s: 相片忘了影小籠包,因為一上檯就無晒啦!
突然想起食上海菜,在屯門就一定會到這裡!

喜歡這裡什麼....? 食品夠穩定,次次食都是一樣味道
服務好

再讚服務好好,有禮貌,好過尖咀個間!

p.s: 相片忘了影小籠包,因為一上檯就無晒啦!
正 鱔糊炒拉麵
正 鱔糊炒拉麵
正 鍋貼
正 飲左一半的酸辣湯
正 口水雞
  • 小籠包 炒拉麵(什麼材料都得)
2010-07-23 21 浏览
我都好耐無做食評啦,過左星期一.要搵返個機會出一些我人生中好少踏足的地方做食評...咪當出去見識下....翡翠拉麵小籠包呢一間分店環境係令我有點驚訝.在沙田分店食.又迫又嘈,又很難先搵到店員落單加菜.屯門呢間.門口細,一入去..原來好大.人客仲自成一角咁坐,相當舒服.今次點的食物如下:醉豬手48元...製作過程.似難實易的,完成後將豬手放入雪櫃.食幾耐都得...只要做到皮爽而滑..酒味滲入豬手裏面.且酒香味要重,在我心中就成功.這裏做到了,令我很滿意.芝麻豆漿.比較遜色的.只是有很淡的芝麻味,豆味一點都飲唔出..可幸的..味道好滑.不會太淡沙魚骨海鮮麪[/b48元].值得讚落單時,待應一早就問我要唔要葱.好細心..份量比較少.不過個湯是用時間精心咁煲.好清甜...材料有蝦魚什至海參.真材實料鍋貼後來加單要的.店員話15分鍾先上菜,無呃人..15分鍾準時上菜....味道出面脆,裏面有鮮豬肉.肉汁鮮甜...雖然呢間都店都算貴價上海菜.但環境好,食物好...2個人埋單要181元...都是值得的...
[說回食評翡翠拉麵小籠包呢一間分店環境係令我有點驚訝.在沙田分店食.又迫又嘈,又很難先搵到店員落單加菜.屯門呢間.門口細,一入去..原來好大.人客仲自成一角咁坐,相當舒服.
今次點的食物如下:
環境又大又靚
點的食物
醉豬手
芝麻豆漿
沙魚骨海鮮麪
鍋貼
$90.5 (午餐)
2010-07-21 54 浏览
今天晚上有舊同學生日約左出嚟食飯,因大家都唔太舒服,所以就話食上海嘢,諗住早d入嚟攞位,因記得好似冇得訂位,早上十一點幾十二點,抱住問下的心態打嚟問下有冇得訂位,點知簽案竟然係有,仲可以指定訂圓枱,起初話要齊人先入得,後尾又話其實過半數都可以入.放工同其中一個同學先到,諗住未夠過半數冇得入去坐,點知仕應又話可以入,我地就入去先,坐在最入位置,原來呢度都幾大,之前嚟過係坐近門口,所以都唔知原來有咁大,一行七人坐圓枱,原來還有一間大房既,我地坐坐下先發現原來有八個人先啱,好彩張圓枱都可以坐到八個人,仕應服務都幾好,馬上例茶給我們,坐左一陣差一個先齊人,仕應突然同我地講可以俾間房我地坐入去,跟住就遷移入去間房啦,間房都幾大,坐到十幾人.係未齊人既時候我地已叫左小籠包及生煎包諗住食住先,但原來都話要等15分鐘.之後我地就叫左都幾多嘢食.口水雞這個是特別推介,係本menu係冇既,係放係張枱個牌先有,叫左小辣,所以唔算好辣,雞肉都幾滑,有點麻麻地既感覺,份量好細小籠包一客四個,趁熱食,加些醋一齊食,好味,個皮都算薄身,入面好多湯,所以要好小心咁食糖醋骨這個好開胃,酸酸甜甜,但我覺得味道配得好好,唔

口水雞
糖醋骨
這個好開胃,酸酸甜甜,但我覺得味道配得好好,唔會過左火,排骨勁淋身,連d骨都可以食埋,排骨唔肥呀
賽螃蟹
這個一般啦,都好滑的,幾多蟹肉,但要送飯先好味
砂碢津白
算大鍋,有津白,咸肉,粉絲,但湯好多,料好少,味道都清甜的
雪菜咸肉炒年糕
這個好味,有好多雪菜,多咸肉,年糕切到幾薄,食起上嚟唔會覺得滯,所以配合得幾好
水煮牛肉
又係特別推介,叫左小辣,唔算大碗,有些水晶粉,牛肉,津白,都幾辣呀,但都好味,牛肉好淋身,水晶粉及津白都吸晒d辣汁好入味,這個份量算叫多了
雞絲煨麵
這個個碗好細,d麵感覺係好多,因裝到好滿,有些菜粒,雞絲,清清淡淡,但唔可以放得太耐先食,因有咩湯d麵好快吸晒d湯發漲及淋晒
蟹餅
這個都一般啦,好細個,每人試少少,入面有d溶,其實唔太食到食咩溶
生煎包
這個追左幾次,還要係最初落單,但攪到最尾先嚟,一般啦,又係好細個,唔太夠熱,個皮都薄的,入面d肉都唔算多,唔會好膩
金勾紅米炒飯
這個又係特別推介,個樣都幾靚呀,有紅米感覺好似健康d,有些細細粒的唔似係咪元貝粒,都幾多料,好味
南瓜餅
這個賣相都幾好,花型的,好難先可以切開咁多份,一般啦,我覺得南瓜味唔夠重
豆沙鍋餅
這個都好味,唔會好甜,薄薄地唔會覺得好滯

我地坐係間房到幾個鐘,仕應不停替我們加茶,服務都好好,但其中一個仕應則比較遲鈍,好難先明你講咩,但其他都ok的,如果d食物份量可以多少少則更好呀!!
獨立房間
口水雞,食完先記得映相
雞絲煨麵
蟹肉酥餅(真正果名好長,唔記得)
2010-07-20
口水雞,食完先記得映相
  • 小龍包
2010-06-22 20 浏览
翡翠既小籠包一直都keep到水準皮薄肉鮮多汁次次都必叫既item!鱔糊炒拉麵雖然比較多油,但味道唔錯,同埋都有ok多鱔乾隆粒粒炒年糕有毛豆,菜圃,荀粒,冬菇,豆干...好多料仲用埋豆瓣醬炒,辣辣地幾好味!蘿蔔絲酥餅入面真係好幼既蘿蔔絲,食既時候要小心熱!仲有其他既美食都好正!不妨試下!
翡翠既小籠包一直都keep到水準

皮薄肉鮮多汁

次次都必叫既item!

鱔糊炒拉麵雖然比較多油,
但味道唔錯,
同埋都有ok多鱔

乾隆粒粒炒年糕有毛豆,菜圃,荀粒,冬菇,豆干...
好多料

仲用埋豆瓣醬炒,
辣辣地幾好味!

蘿蔔絲酥餅
入面真係好幼既蘿蔔絲,
食既時候要小心熱!

仲有其他既美食都好正!
不妨試下!

2010-06-13
  • 鱔糊炒拉麵
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 乾隆粒粒炒年糕
2010-05-27 107 浏览
早前,慶祝爸爸生日!唔知係D食物細碟定係我家人大食,我們一家4口叫左10樣嘢( 9款菜式)!依次序 order 如下:第1轉) 小籠包 X 2 - 皮薄多汁、每人兩粒!雪菜蝦仁炒飯 - 炒得靚、夠乾身、咸味適中!第2轉) 蝦仁豆腐 - 比較清淡!宋嫂魚羹 - 味道過得去!鯊魚骨湯海鮮拉麵 - 拉麵同湯分開上,幾好味!第3轉) 三鮮煎鍋貼 - 惹味之選!韮菜水餃 - 普普通通!第4轉) 瑤柱賽螃蟹 (走蛋) - 夠味!鎮江排骨 - 外表吸引,但係好甜!埋單總數:$480
早前,慶祝爸爸生日!

依次序 order 如下:

第1轉)
小籠包 X 2 - 皮薄多汁、每人兩粒!
雪菜蝦仁炒飯 - 炒得靚、夠乾身、咸味適中!

第2轉)
蝦仁豆腐 - 比較清淡!
宋嫂魚羹 - 味道過得去!
鯊魚骨湯海鮮拉麵 - 拉麵同湯分開上,幾好味!

第3轉)
三鮮煎鍋貼 - 惹味之選!
韮菜水餃 - 普普通通!

第4轉)
瑤柱賽螃蟹 (走蛋) - 夠味!
鎮江排骨 - 外表吸引,但係好甜!

埋單總數:$480

• 鯊魚骨湯海鮮拉麵
  • 三鮮煎鍋貼
  • 瑤柱賽螃蟹
2010-05-26 27 浏览
很久前,第一次接觸這店的感覺是店名實在是有夠奇怪,也許是因為當時有一齣正上畫不久的戲(《索女.喪屍.機關槍》),翡翠.拉麵.小籠包的節奏不是跟那套戲一樣嗎?算吧,這是題外話,只是每次想到此店便聯想起那齣戲......喜歡到翡翠拉麵小籠包吃的原因除了味道好外,另一重要因素是覺得此店每次也能保持水準,沒有令我失望。今次點了雞絲粉皮、紅油抄手及鱔糊炒麵。雞絲粉皮:味道不錯,青瓜絲很爽脆,粉皮略為散了一點,可惜的是不夠凍!紅油抄手:這差不多是每次必點的菜,自從吃過這裡的紅油抄手後,在其他店子吃的都覺得不能滿足了。比起一般的紅油抄手,這裡的多了一點酸味、辣味及蒜香味。那些酸辣的味道令人一試難忘,還有那些蒜香味,是來自撒在面頭的乾蒜,吃下去真的很香,很合拍,還有抄手內的肉汁,混合在一起在口腔內歷久不散。平常在街我是不愛點餃子類吃的,因為很多都像不太新鮮,肉很霉,但這裡的餃子類食品沒有這個問題,不論是紅油抄手或是生煎包,也很新鮮很多肉汁。特別要注意,這裡的紅油抄手相當辣,在餐牌上是有兩隻辣椒的,不能吃辣的要有心理準備。鱔糊炒麵:平常很少會吃到鱔糊,所以如果到這裡用餐也時常會點鱔糊吃。這裡的拉麵是招牌

鱔糊炒麵:平常很少會吃到鱔糊,所以如果到這裡用餐也時常會點鱔糊吃。這裡的拉麵是招牌菜,不用多說,店舖名已經提及了。拉麵的質地有點煙靭,不會太林,有"o趙"口。鱔糊炒麵味道不甜也不鹹,很易入口,不過這個炒麵是比較油膩一點的。

餐廳有茶水供應,茶是很普通的不怎麼好喝,另外請待應多給了一杯凍水(因為紅油抄手很辣),可惜待應在後來添茶水時沒有弄清便添了熱水。還有,結賬時部長問有沒有指定信用咭,有9折優惠,但出來的單卻沒有打折,然後打回頭取消了原來的單再出過一張正確的。不過,這些也只是個別事件,以往多次都未曾試過的,相信都只是一時無心之失。
紅油抄手
鱔糊炒麵
2010-05-25
紅油抄手
鱔糊炒麵
2010-05-18 13 浏览
賽磅蟹: 究竟佢係咪用蟹肉做架? 其實我唔知, HAHA, 我以為好滑的, 但原來唔係架~ 味道清淡, ARM我食善糊 +麵: 甜甜地幾易入口,因為我最怕咸~醉雞: 我個FD話唔得,唔係用酒去醃佢, 而係煮好後最後先林D酒上去, 唔合格~牛肉麵, 紅油抄手: 無咩特別~不過可以坐好耐, ARM傾計~
善糊 +麵: 甜甜地幾易入口,因為我最怕咸~
牛肉麵, 紅油抄手: 無咩特別~

不過可以坐好耐, ARM傾計~
2010-05-04
2010-05-10 61 浏览
終於自由了!!!!多月的非人會考生活,隨著會考的完結而結束!!!!再加上母親節,於是到翡翠拉麵小籠包與媽媽共進午餐.這次的選擇:小籠包,皮薄,湯汁豐富,滿口濃泛的肉味,肉已蒸到十分腍,根本一入口就融化了.唯一美中不足的是,一夾起來時,那小籠包會黏著下面那張紙,所以皮會穿了,肉汁也會流出.嫩雞煨麵,奶白色的湯很濃泛,有一點稠,麵也是腍的,一吃進口,湯與麵已經融為一體了.菜和雞肉也很細心地切成小顆,容易進食.可惜,雞還是不夠嫩,有一點鞋.即使很忙,但侍應都帶著笑容,盡量令客人得到最快的協助,值得一讚.
再加上母親節,於是到翡翠拉麵小籠包與媽媽共進午餐.
這次的選擇:

嫩雞煨麵
2010-05-09
$42.5 (午餐)
母亲节
嫩雞煨麵
2010-04-09 34 浏览
翡翠拉麵小籠包已經試了兩次咯,兩次都係由老闆請食午飯的時候去.晚餐則是第一次.選今天的因為趁我胃口差 XD 如果以我平時的胃口來吃,實比今次叫多幾樣餸先夠飽架...XDXD吃過有經驗,知道這裡要收三元茶錢,所以叫埋老友點杯飲品可免茶錢,最經濟的飲品亦是我愛喝的圓肉杞子雪耳茶$12.要熱的.冷盤是雞絲粉皮,點心是每次來例牌吃的小籠包,澱粉質之友亦是我最愛的上海粗炒,小食有椒鹽小黃花,以熱薑汁燉蛋白結尾.份量剛好~雪耳茶有著圓肉和杞子的香甜,雪耳夠哂軟淋,簡單材料配搭出潤喉皆作.雞絲粉片有一堆雞絲,青瓜絲和花生醬在面,與軟軟滑滑的粉皮撈雲後,就是一味開胃小食.今次吃到的小籠包有別過往,皮厚得濟,我已經是極快速去吃的了.不過肉餡和肉汁依舊好鬆化又多汁.每次去餐廳,我見到有上海粗炒的話,實必叫.直到吃到翡翠出品,簡直被深深吸引,主因是用上的麵條!!好煙韌,好好咬口,每條麵都均勻地佔滿醬汁,材料有冬菇絲,椰菜絲,白菜仔,肉絲.合哂我鐘意吃炒麵要多菜的心意~醬汁味道不咸又不淡,剛剛好.小黃花魚,魚身細細,但實際好厚身,魚肉嫩滑,但魚煎得未夠香,而椒鹽粒粒亦未夠惹味.甜品不錯.薑汁味不重,甜味亦是少
翡翠拉麵小籠包已經試了兩次咯

今次吃到的小籠包有別過往,皮厚得濟
.直到吃到翡翠出品,簡直被深深吸引
醬汁味道不咸又不淡,剛剛好.

小黃花魚,魚身細細,但實際好厚身,魚肉嫩滑,但魚煎得未夠香,而椒鹽粒粒亦未夠惹味.甜品不錯.薑汁味不重,甜味亦是少甜,蛋白是滑的,但未及肇順名匯河鮮專門店的水牛燉蛋白咁出色.(當你試過後就發現有所不同

服務員算幾好禮貌,收碟夠快夠準,但都是度度例牌的加茶不夠主動.當附近的食店並未FULL過的時候,這裡就相反,6點半都已經全場滿座了(還要搭檯).7點半更要出現等位人潮.

原來在這裡吃東西亦可以叫店員拿隔離店的餐牌來看,見旁邊檯的人士吃的打冷墨魚好似好正咁,希望有機會試下啦^_^
開開胃
暖胃
  • 圓肉杞子雪耳茶
  • 上海粗炒
2010-03-26 12 浏览
呢個星期daddy 生日,同屋企人黎左翡翠拉麵小籠包食慶生飯。當日晏晝已經打去book左7點半,接線生講左7點半到左都要等一陣,我地o個晚準時7點半到,等左10分鐘左右就有位。是晚6人飯局, 點了以下幾道菜:回鍋肉炒豬片配薄皮:炒得好有鑊氣,夾埋塊薄皮黎食,另一番風味花雕醉雞:雞肉既酒味適中,份量少炒鱔糊:味道甜左d,但都幾好味小籠包(4隻):冇食到雪菜蝦仁炒飯:個飯炒得好靚,米還米,配菜還配菜,但味道一般賽磅蟹:撈落d 炒飯道食,好好味仲有碟唔記得咩名,係西蘭花+椰菜花,面上加左榣柱茨汁,都係普普通通,份量少另加白飯一碗,連加一服務費,埋單$426雖然今餐5大1小order 左7樣野,自問我地咁多個都唔係食量勁人o個d,但因為每碟送的份量都係少,所以我地都係食唔飽

花雕醉雞:雞肉既酒味適中,份量少

炒鱔糊:味道甜左d,但都幾好味

小籠包(4隻):冇食到

雪菜蝦仁炒飯:個飯炒得好靚,米還米,配菜還配菜,但味道一般

賽磅蟹:撈落d 炒飯道食,好好味

另加白飯一碗,連加一服務費,埋單$426

2010-03-20
  • 回鍋肉炒豬片配薄皮
2010-03-11 118 浏览
尤記得上年的聖誕節,女朋友說好了弄個聖誕大餐給我吃,結果因為貪睡的關係,睡過了頭,連材料也沒準備的情況下,聖誕大餐頓變海市蜃樓。女朋友對這個教訓記憶猶新,今年下定決心,製作一頓豐富聖誕餐云云。因此中午也不敢怠慢,沒睡午覺(上年就是睡午覺到日落黃昏,令聖誕餐流產的),就拉著我到屯門購買食材。和女朋友到了屯門,還沒買任何東西,女朋友就先嚷著說肚子餓了,女朋友打蛇隨棍上,說晚餐要很辛苦籌備,問我中午是否應該先慰勞一下云云?(聖誕晚餐有否得吃還是未知數就先要慰勞了?先後次序是否......)正所謂三軍未動,糧草先行,看來中午不好好慰勞一下女朋友,晚上也不會有什麼好下場了,就讓女朋友決定想去吃什麼吧!對於在屯門找吃,我實在沒甚頭緒,只能和女朋友邊逛邊找。女朋友本想起到Spaghetti House,但怎料午市時只限Set Menu,而且價錢比平日亦忽然「升呢」;我和女朋友對這種行徑不以為然,當然沒有光顧。結果給女朋友看到「翡翠拉麵小籠包」,而且罕有的沒有等位的人潮,女朋友見機會難逢,因此就決定到「翡翠拉麵小籠包」用膳。侍應安排我們坐在一張二人枱,店內客人不多,可能是聖誕節的關係,大家都跑去吃西餐

侍應安排我們坐在一張二人枱,店內客人不多,可能是聖誕節的關係,大家都跑去吃西餐的緣故吧,我們返其道而行,樂得不用等位。既然女朋友說到慰勞,當然交由她點菜吧。最後點了上海冷麵、小籠包、蘿蔔絲酥餅。

上海冷麵

女朋友頗為喜歡滬菜中的冷麵,上次光顧「上海婆婆」時,女朋友也特意要點一客螺肉冷麵。上次的螺肉冷麵味道不錯,「翡翠」的上海冷麵又會如何呢?冷麵份量算多,但賣相較為普通,麵多餸少,吃了一口,食味相當辛辣(已接近我能接受的極限)麵質滿有靭性,充滿嚼勁。餸料只是少量肉絲,蘿蔔絲等,多多少少豐富了食味。

說回冷麵的辛辣的味道,女朋友起初聽到我說很辣也覺奇怪,還說一點也不辣云云,可到了後期,女朋友也覺得有點辣(不過女朋友嗜辣,她再辣也受得了的)因此這個上海冷麵的辣度也不是開玩笑的。因此我就覺得餐牌做的不夠仔細,上海冷麵一個辣椒標示也沒有,我覺得這種明顯的辣度,一個半個辣椒的標示是少不了的。整體食味尚算不錯,不過最後因為太辣,我大多留給女朋友吃了。

上海冷麵配上一碗清雞湯,味道相當清鮮,濃郁的雞味中滲出金華火腿的鹹香,而且喝得出全無味精,令我和女朋友均印象難忘,我更感這碗作為配角的雞湯比冷麵更令人驚喜,有「妹仔大過主人婆」的感覺呢!

小籠包

一籠四個小籠包,賣相不算標緻,相對於「鼎泰豐」正宗的賣相,這裡實在相形見拙(詳情請參閱食評-《一路順風》),就算相比「上海婆婆」也有所不及(詳情請參閱食評-《感激不盡》)不過看得出小籠包外皮做的頗為薄身。吃起來,味道頗鮮,但略感油膩,似乎豬肉肥瘦比例偏向肥多瘦少,不過一籠四個,每人吃兩只,還不至於太過膩滯,整體食味尚算不錯。雖然賣相比「上海婆婆」的要遜色,但食味卻挽回不少分數,當然相比小籠包中的佼佼者「鼎泰豐」,食味仍有相當的差距。

蘿蔔絲酥餅

一碟三件蘿蔔絲酥餅最後才來,賣相美觀吸引,色澤金黃,比想像中的要圓渾豐滿,酥皮外層清晰分明。吃起來,還帶點燙嘴,外層酥皮鬆脆可口,內裡的蘿蔔絲雖然不算很多,但卻充滿蘿蔔汁,吃起來帶點濕潤,令外層乾身的酥餅吃起來更有層次,食味更為豐富。

已經有好一段時間沒光顧過「翡翠」,對上一次光顧也是在尖沙咀分店的事了;內裡裝修是較為新派的滬菜菜館格局,窗明几淨,人客不多的關係,侍應服務相當殷勤有禮。食物水準是預期之內,畢竟作為人氣長龍店,有這個水準也是情理之中,但整體不算有太大驚喜。價錢相對實惠,我們兩人點了三款食品結帳亦不過百元,著實便宜。在這個西方節慶的中午來吃中菜,著實有趣,女朋友對這個聖誕午餐也很滿意,看來今次的聖誕大餐應該有著落了。

Berlin
翡翠拉麵小籠包