2021-05-23 611 浏览
今日lunch 去爽吃上海野海港城仲有coupon 可以用但無coupon 既都不失望有匯豐卡有個二人餐32x 都幾抵1 前菜1 小菜2 main1 主食+兩柸野飲覺得係抵ge.我地三個女仔食一個二人餐都好夠有突.嗌左1. 雞絲粉皮 - 香濃花生醬味雞絲比較少,前菜黎講ok la2. 小龍包 x 4隻 - 保持正常水準3. 酸菜魚 - 無咩酸麻味但魚肉尚算幾滑另有寬粉係底 好夠飽4. 咕嚕雞球 - 熱辣辣脆卜卜 我無補充 正5. 上海粗粉 - 份量十足 勁飽.加埋一先35x 好抵大家試開可試一試
今日lunch 去爽吃上海野
食一個二人餐
都好夠有突
嗌左
1. 雞絲粉皮 - 香濃花生醬味
雞絲比較少,前菜黎講ok la
2. 小龍包 x 4隻 - 保持正常水準
加埋一先35x 好抵
大家試開可試一試
2021-05-23
2021-05-17 655 浏览
海港城最近不斷做優惠換咗好多優惠券,一於帶屋企人試下上海菜呢間就集團式經營味道都不錯👍🏻一定不可缺少嗌擔擔麵,我揀咗嗰隻係好幼既麵,麵質好滑幾特別小籠包都係必選,皮薄多汁價錢都不貴呢款薄薄地嘅脆餅,唔係好甜 值得一試窗口位選擇不多 但係海港城來講算抵食如果鍾意食上海菜 可以試試
海港城最近不斷做優惠
換咗好多優惠券,一於帶屋企人試下上海菜

呢間就集團式經營
味道都不錯👍🏻

一定不可缺少嗌擔擔麵,我揀咗嗰隻係好幼既麵,麵質好滑幾特別

小籠包都係必選,皮薄多汁
價錢都不貴
呢款薄薄地嘅脆餅,唔係好甜 值得一試

窗口位選擇不多 但係海港城來講算抵食
如果鍾意食上海菜 可以試試
2021-05-15 402 浏览
🌸海港城美食🌸翡翠拉麵小籠包🍲相信好多朋友都食過連鎖餐廳翡翠拉麵小籠包,但係我覺得海港城分店既食物質素、景觀都比其他分店好😋(最重要侜可以用海港城美食券❗️)個人最愛:四川酸辣湯拉麵🍜 $68 酸辣湯味道濃郁❗️麵質非常彈牙👍🏻有口感❗️惹味❗️係水準之選❗️鐘意食酸辣湯既朋友千祈唔好錯過☺️總評分如下:美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌
🌸海港城美食🌸翡翠拉麵小籠包🍲

2021-05-06
現金券
酸辣湯麵
2021-05-12 378 浏览
其實我幾中意食上海菜,不過返工同屋企附近都無咩選擇🥲之前去左好出名嘅翡翠拉麵食lunch,發現原來佢嘅lunch set好似幾抵食😳·一人餐 ($88)前菜揀左雞絲粉皮,每次去食上海菜都係必食嘅😂但唔係間間都整得好食,試過有啲個麻醬太稀無味,但呢度嘅麻醬同粉皮嘅份量岩岩好🤤雞絲都唔少食完呢碟野都飽左三成🤣·點心就揀左紅油抄手,三隻都大大隻,蒜粒都好多,雖然食完真係會好口臭,但係我都係會照食晒呢三隻野😆😆·最後嘅麵食我揀左四川擔擔麵,基本上食完頭兩樣小食都已經好飽🙈所以碗麵唔係食左好多,但係個湯底真係好正😍😍花生味好重,啲麵吸晒啲湯好好食🤤如果一開始叫埋走蔥就perfect🤣🤣·呢個餐仲包埋飲品,我叫左凍豆漿,食上海野一定要飲豆漿🤣🤣所以呢個價錢可以食到咁多樣,味道又幾好食,真係唔錯,性價比幾高😌搵機會再去食過😋
一人餐 ($88)
在尖沙咀海港城行完街,商場買滿$1500 就有一疊coupon 換!有分shopping A/B zone $500,$100Dinning A/B zone $100/ $50!!當然我地係唔會浪費Coupon 既意義,所以即刻睇吓有邊幾間可以用coupon ... 原來揀左1.日本餐廳(條人龍太長)2.XX burger (排左15分鐘都無郁過,放棄)最後揀左翡翠拉麵小籠包,又唔洗排隊,門口即入!諗起上一次食,都有兩年之前多,印象都唔差!因為今次我地嚟個快食,所以點左兩個麵!食完再行街,再血拼
有分shopping A/B zone $500,$100

Dinning A/B zone $100/ $50!!

1.日本餐廳(條人龍太長)
2.XX burger (排左15分鐘都無郁過,放棄)
最後揀左翡翠拉麵小籠包,又唔洗排隊,門口即入!
諗起上一次食,都有兩年之前多,印象都唔差!
因為今次我地嚟個快食,所以點左兩個麵!食完再行街,再血拼

四川擔擔麵

2021-04-16
優惠券
  • 四川擔擔麵
  • 京蔥爆牛肉
  • 上海小籠包
2021-04-25 564 浏览
使用某信用卡可以以328元,享用二人餐。未計加一。鎮江排骨,小籠包 ,酸菜魚,糖醋雞球, 上海炒粗麵,加兩杯豆漿。 因為已經有嘢飲,所以我叫佢唔好開茶。埋單係 $360賣單。小籠包係我去翡翠嘅主要原因,小籠包一直都冇令我失望,裏面好多汁而且皮薄。 每粒都好易夾起唔會破皮。鎮江排骨, 多骨,少肉,當頭盤咁食ok啦,份量都唔算多 。糖醋雞球 只有七舊,啲汁好傑,好似蜜糖咁,有啲太甜。呢個酸菜魚嘅肉質好奇怪,我唔知佢點整,魚片好似魚蛋好彈牙,好奇怪, 感覺上係佢唔知點樣醃製一啲唔太新鮮嘅魚。 魚片份量都算多, 冇骨。酸菜魚湯唔錯,配上少量嘅寬條麵,如果多啲寬條麵會好的。 上海炒粗麵叫咗佢少油,正常啦, 我怕食到成口油。個豆漿都幾甜。總體嚟計,呢個套餐好似好抵,但其實每樣份量都比較少 。 兩個人食,食得飽。算係可以以平嘅價錢,食到唔同嘅餸菜。
使用某信用卡可以以328元,享用二人餐。未計加一。

鎮江排骨, 多骨,少肉,當頭盤咁食ok啦,份量都唔算多 。

糖醋雞球 只有七舊,啲汁好傑,好似蜜糖咁,有啲太甜。

酸菜魚湯唔錯,配上少量嘅寬條麵,如果多啲寬條麵會好的。

上海炒粗麵叫咗佢少油,正常啦, 我怕食到成口油。

個豆漿都幾甜。

2021-04-21 417 浏览
今日突然好想食豆沙鍋餅同中菜,就諗起附近有翡翠拉麵,見到人山人海,睇黎水準都keep得住結果都要排半個鐘左右入座。前菜係雞絲粉皮,麻醬有好多,雞絲細滑,粉皮好彈牙瑤柱蟹肉大湯包,真係好大見到入面既湯好豐富,一切開,所有湯汁都逼晒出黎,油香十足上海粗炒,醬油味夠,顏色亦好靚,麵條炒得分明,冇過火同黏住最驚喜既就一定係呢個蕃茄蝦仁脆麵,估唔到真係整到咁脆,一上枱就係呢個形態,脆麵同筷子唔洗用人手拎住,都可以完全固定係半空中好足料,碟上面既餸好似就黎跌出黎咁,麵條脆到好似薯片咁!豆沙鍋餅,滿滿既豆沙金黃色,外脆內軟,唔會太甜,所以一d都唔會覺得膩
結果都要排半個鐘左右入座。
前菜係雞絲粉皮,麻醬有好多,雞絲細滑,粉皮好彈牙
瑤柱蟹肉大湯包,真係好大
見到入面既湯好豐富,一切開,所有湯汁都逼晒出黎,油香十足
上海粗炒,醬油味夠,顏色亦好靚,麵條炒得分明,冇過火同黏住
好足料,碟上面既餸好似就黎跌出黎咁,麵條脆到好似薯片咁!
豆沙鍋餅,滿滿既豆沙
金黃色,外脆內軟,唔會太甜,所以一d都唔會覺得膩
2021-04-05 678 浏览
今日同小朋友到海港城shopping,爲了避過人潮,我們12點已經到達,立即可安排入座4人卡位。同HSBC合作的套餐十分抵食,有前菜、小菜、主食及飲品。我們點了套餐的雞絲粉皮、小籠包、酸菜魚、金銀蛋時蔬、雞火炒飯,及另外單點四川擔擔麵及炸銀絲卷。套餐分量豐富,雞絲粉皮味道好,小籠包不過不失,酸菜魚略嫌鹹了一點點及魚片的質感不是太好,金銀蛋時蔬不錯,雞火炒飯多了點點油。另外單點的擔擔面味道剛好,炸銀絲卷也香脆好味。最終食唔晒將炒飯打包回家。

同HSBC合作的套餐十分抵食,有前菜、小菜、主食及飲品。

2021-02-12 1280 浏览
好多年無食 今日係尖沙咀睇完醫生 見無人排隊 就食個快午餐啦 但一d都唔快 我都見隔離幾檯人係度催單 中午個個都趕時間食完飯返工 但都等左十幾分鐘先有野食 但d staff都好幫手跟單佢既碗換完再換都係有漬 而家非常時期少少唔乾淨都唔可以囉 Lunch set x2小籠包+菜肉雲吞拉麵個staff問我地d麵使唔使剪 我地話要 最後黎到係無剪既😅 雲吞好食 拉麵個湯無味小籠包一貫水準👍🏼春卷+酸辣麵春卷好油 酸辣麵麵幾辣 但我個人麻麻地呢款辣味 擔擔麵仲好食過佢最後埋單 計埋茶錢+1 都要差唔多每人一百蚊 究竟我食左d食乜

佢既碗換完再換都係有漬 而家非常時期少少唔乾淨都唔可以囉

春卷+酸辣麵
春卷好油
酸辣麵麵幾辣 但我個人麻麻地呢款辣味 擔擔麵仲好食過佢

2020-12-22 1337 浏览
好耐冇嚟過翡翠拉麵小籠包,今日途經尖沙咀海港城做嘢,見佢又唔使排隊所以同同事一齊去幫襯一下。😊😊今日食咗個lunch set,好似冇乜印象佢以前有做午市套餐, $78或$88其實價錢都算係咁👌🏻👌🏻叫咗個一人餐/回鍋肉客飯比自己,味道幾好食,唔會太過油,肉同菜嘅比例都恰當,午市套餐還包一個小食小食今日冇揀小籠包,揀咗鍋貼,味道不錯餡料足夠,鍋貼脹卜卜👍🏻👍🏻(不過唔記得影相😅😅)尖沙咀海港城,呢個價錢絕對可以再幫襯👍🏻👍🏻最鍾意嘅係佢餐具嘅準備,杯茶有蓋確保衛生,仲有口罩套給客人使用,雖然唔環保,但係疫情期間的而且確係細心嘅一個動作☺️☺️
尖沙咀海港城,呢個價錢絕對可以再幫襯👍🏻👍🏻
2020-11-26
午餐
2020-11-30 1071 浏览
一行人諗住食翡翠拉麵小籠包可以叫多啲唔同嘅菜式,所以真係叫咗好多嘢,好彩我哋入咗嘅時候係非常之早,所以基本上唔使等位就可以入去。我哋叫咗小籠包、鍋貼、青瓜簾、蘿蔔絲酥、上海粗炒、四季豆、蝦球,仲叫一個養身湯。我哋分開咗兩次落單,第一次嘅時候全部嘅食物都非常之好,水準絕對保持得到,食到個個都舔舔脷!但係唔知點解,當我哋再加單嘅時候,食物嘅水準簡直就係強差人意,味道突然間變得非常之奇怪,干扁四季豆變得淡而無味,而四季豆的質感亦變得非常之淋;而嗰蝦球,每一個人食完之後都覺得似泰式辣將蝦球🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

2020-11-29
  • 小籠包
2020-11-27 672 浏览
本來想去城中鴨子食,因為已經四點幾,佢哋有落場時間,其他舖頭又要排隊,得哩間唔洗排。朋友已經講過比我聽千祈唔好食佢哋嘅麵或炒飯,好難食喎。 佢哋推介我幾款菜式,包冇事我哋叫咗鬆子桂魚、 鵪鶉皮蛋、小籠包、高力豆沙、蘿蔔絲酥餅&酸菜魚高力豆沙一呢到暖暖哋唔夠熱, 黑色兩隻係芝麻餡,黃色嗰兩隻係紅豆餡,味道可以嘅,不過唔夠熱。鵪鶉皮蛋不過不失。鬆子桂魚,炸到剛剛好熱辣辣,好味呀! 可惜條桂魚唔太新鮮, 有啲腥味。酸菜魚味道可以,不過魚好少小籠包出嚟熱辣辣,係最後一味餸,忘記咗影相,皮都算薄,但係個餡太甜,如果落少啲糖就幾好味。原來呢間舖頭最好食嘅係蘿蔔絲酥餅, 熱辣辣,味道唔錯。

鵪鶉皮蛋不過不失。
酸菜魚味道可以,不過魚好少

原來呢間舖頭最好食嘅係蘿蔔絲酥餅
, 熱辣辣,味道唔錯

2020-11-26
下午茶
  • 蘿蔔絲酥餅
2020-11-19 537 浏览
去完 海港城shopping, 本來諗住食其他中菜 由於沒book 位 所以諗住離開甘岩經過翡翠拉麵小籠包 一行三人叫了個四人餐 小籠包中規中矩 但牛肉勁咸 雖然換了另一碟但仍然好咸 五柳魚不甜不酸 咸蛋莧菜完全沒味, 其他餸味精勁重 一句講晒難食
2020-11-18 318 浏览
Taste was less than normal. Service was too bad.I visited here with my colleagues to have lunch on weekdays.After my colleague finished eating, they served my lunch.I was waiting over 30 minutes from order despite lunch time.Their tables was not full. I don’t think they were so busy at the moment.It was also unbelievable to charge both 10HKD for tea per person and service fee 10% for lunch.I will never visit. One of my worst restaurants in Hong Kong.I really hope they will be closed soon unless
I really hope they will be closed soon unless improving their service.

2020-11-18
係海港城食嘢,但係又想食得平平地。所以,揀咗翡翠拉麵小籠包。一開始對酸菜牛肉冷麵好期待,但係啲酸菜鹹到爆,牛肉又係牛肉粒。圖片同實物實在相差太遠了。重慶水煮牛肉好正,但係以番薯粉墊底,所以牛肉唔方多。番薯粉好好味。鮮肉鍋貼就食極都唔厭,所以今次一於再嗌多次。上海粗炒淋吱吱,一啲都唔好食,千其唔好點。

鮮肉鍋貼就食極都唔厭,所以今次一於再嗌多次。

上海粗炒淋吱吱,一啲都唔好食,千其唔好點。

2020-09-20
現金券