翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
2022-10-18 71 浏览
收到政府消費券啲錢第一時間梗係出去食返餐好嘅,振興下經濟啦,呢3年疫情各行各業都辛苦啦~想食蟹必然會諗起翠林辣蟹舫,佢地整出黎嘅“蟹“確實色香味俱全😋,除左蟹🦀做得出色之外,其他菜式都好精彩,久不久就會轉換下啲新菜式,因應吾同季節有吾同選擇😊黃金流沙蟹,系我至愛菜式之一,炸得好乾身,入口完全吾覺油膩👍燒汁煎厚切牛脷,雖然系厚切,不過非常入味又軟"林"黃酒煮雞(半隻),秋風起系時候補補佢,啲湯入口清甜,好足料。拍薑炒介蘭,食左甘多肉,梗係要整返碟菜清下腸胃啦😆

燒汁煎厚切牛脷,雖然系厚切,不過非常入味又軟"林"

拍薑炒介蘭,食左甘多肉,梗係要整返碟菜清下腸胃啦😆

2022-10-12
  • 黃酒煮雞
  • 黃金流沙蟹
2022-10-15 92 浏览
好多時經過亞士厘道都會想起這間網紅🦀店,唔單止🦀出色其他小菜都一樣咁正👍😋,最好就係經常換啲新小菜又有唔同優惠唔怕食到悶,今次店員話秋風起涼涼地推薦我地食羊腩煲,不過唔係一般嘅支竹羊腩煲係我第一次食嘅麻辣羊腩煲黑白胡椒蟹~不單止🦀鮮甜連啲洋蔥都非常好味👍😋麻辣羊腩煲~羊腩好軟滑又有啲青瓜同薯仔真的冇介紹錯,食飽暖曬😅沙爆魚肚浸勝瓜~魚肚厚身好有質感好似食緊花膠咁👍😋話梅涼瓜~見叫咗啲刺激野餐前小食梗係要先降降火啦,我相信唔食涼瓜嘅人都會食,酸酸甜甜又爽脆真係非常好食👍😋
黑白胡椒蟹~不單止🦀鮮甜連啲洋蔥都非常好味👍😋
沙爆魚肚浸勝瓜~魚肚厚身好有質感好似食緊花膠咁👍😋
2022-10-11
  • 沙爆魚肚浸勝瓜
  • 話梅涼瓜
  • 黑白胡椒蟹
2022-10-15 93 浏览
好多名人到訪既明星食店😍食蟹就出哂名。今日特登黎試下其他菜式先![椒麻酸菜魚]呢度既酸菜魚係用龍躉整架😳😳口感好彈牙,又無乜骨。當中仲有好多配料,包括木耳、蓮藕片、節瓜(出面好少見)、芹菜等。椒麻味好出好惹味,但又唔會好辣。[森巴醬香辣雞]離遠望有一刻以為係酸辣湯(我係big fan🫢)。森巴醬甜甜辣辣幾開胃,當中有啲蛋花,雞件啖啖肉。有啲驚喜。[酥脆蠔仔餅]超大份😳炸到好酥脆,蠔仔大大隻,一啲都唔腥,份量仲好多添。[薑拍芥蘭]薑味好出,火喉好足。下次等多啲人再試其他蟹既菜式先!

[椒麻酸菜魚]

[森巴醬香辣雞]

[酥脆蠔仔餅]
超大份😳炸到好酥脆,蠔仔大大隻,一啲都唔腥,份量仲好多添。

[薑拍芥蘭]
薑味好出,火喉好足。

下次等多啲人再試其他蟹既菜式先!
2022-10-13
2022-10-13 77 浏览
又到左蟹蟹季節除左食大閘蟹仲會食炒蟹去翠林辣蟹坊 食返個黑白胡椒蟹秋意滿滿最啱暖下個胃話梅涼瓜前菜既涼瓜唔會太苦配話梅絕對係清新又開胃黑白胡椒蟹本餐重頭氣大大隻炒蟹多膏得黎啲肉都幾滿又多結實鮮甜cp值超高仲可以減辣所以大部分人都食到餐廳仲有手套提供咁就唔驚整污漕雙手啦~避風塘羊腩惹味之選羊肉唔騷味食落又juicy冇諗過2樣野加埋係咁夾沙爆魚肚浸勝瓜魚肚又多又大件非常扺食除左勝瓜仲有菇,西芹,木耳等雜菜
又到左蟹蟹季節

啲肉都幾滿又多結實鮮甜
cp值超高
仲可以減辣所以大部分人都食到
餐廳仲有手套提供
咁就唔驚整污漕雙手啦~

惹味之選
羊肉唔騷味食落又juicy
冇諗過2樣野加埋係咁夾

沙爆魚肚浸勝瓜
魚肚又多又大件
非常扺食
除左勝瓜仲有菇,西芹,木耳等雜菜
2022-10-10 74 浏览
又到左一年一度食蟹嘅季節🤤今次快快手帶左屋企人黎e間出名食蟹同小菜嘅餐廳😍餐廳好大有卡位又有大圓枱🤓🌸話梅涼瓜味道有少少似蕎頭味,酸酸甜甜又甘甘地咁😆幾開胃😌🌸招牌避風塘炒蟹,餐廳可以揀辣度,另外餐廳真係會搬蟹🦀比你去揀😆隻隻都大大隻,眼仔碌碌咁😎夠新鮮👍🏻炸蒜同香料將肉蟹炒香,味道唔算好辣,好野味🤤蟹仲好多肉🤭🌸菜甫滑蛋龍躉龍躉片沾上蛋漿然係煎香🤤龍躉片好厚肉,彈牙又鮮味,滑蛋入面仲有粒粒菜甫,口感同味道都好夠👍🏻🌸臘味糯米飯糯米飯炒得好乾身,都唔算太多油🤤糯米飯有香香嘅臘味油香味😋但感覺又唔膩🥰

🌸話梅涼瓜味道有少少似蕎頭味,酸酸甜甜又甘甘地咁😆幾開胃😌

🌸菜甫滑蛋龍躉

🌸臘味糯米飯

今次介紹呢間餐廳都已經幫襯左過好多次,通常一大班人食飯、飲酒、吹水,都會黎呢一間翠林辣蟹舫。除左辣蟹出名同埋有好多網紅打卡之外,最主要款款小菜都大份又好食,而且價錢相當合理,仲會每個月更新菜式,保證有驚喜!黃金豆腐 $68前菜一款大人細佬都鍾意既黃金炸豆腐,真真正正外脆內嫩一咬勁鬆化既口感,撒上椒鹽認真和味!椒麻酸菜魚 $288酸菜魚一直都受人歡迎既菜式,呢間餐廳既酸菜魚,酸、辣特別出色,會見到特別多既酸菜同埋辣椒放面,內裡仲有唔同種類既配菜,例如蓮藕、木耳等。避風塘羊腩 $188餐廳話係今個月既新菜式,個羊腩用避風塘蒜蓉烹調,完全蓋過羊鬚既味道,香濃又帶點辛辣既激情,咬口非常鬆軟,值得一試!金勾煮葫蘆瓜 $128金勾包括蝦米、肉碎、粉絲等煮葫蘆瓜,用熱煲烹調既蔬菜,有少少湯汁既精華有種鮮甜既感覺,算係比較創新既菜式。

黃金豆腐 $68

椒麻酸菜魚 $288

避風塘羊腩 $188

金勾煮葫蘆瓜

金勾煮葫蘆瓜 $128

花生

金勾煮葫蘆瓜
花生
中意食蟹嘅我冇理由唔會會佢,話到明係網紅辣蟹店,佢地係每個月update優惠menu,好認真run緊間餐廳👍🏻超開心叫咗個香辣醬炒蟹,隻肉蟹超大隻,而且啖啖肉,肉質扎實,辣醬又香口惹味,非常有水準,食到舔舔脷😍香煎鱔片浸葫蘆瓜真心都好好食,膳片新鮮,而且微微煎香,入口更惹味,而且有高湯煮葫蘆瓜、紅椒同芹菜,配搭好香,勁好食🤩話梅涼瓜都好特別,涼瓜入味,咬口爽脆,唔會太軟,而且調味係酸酸甜甜,好開胃,好滋味☺️黃金流沙蝦球都高質到癲咗,炸粉一啲都唔厚,蝦肉札實有咬口,而且搭埋酸甜沙律,風味更佳,好想再encore多隻啊😚茶位方面要贊贊佢嘅香片,好香好濃,配搭埋以上嘅菜式,解膩一絕😍

2022-10-06
  • 黃金流沙蝦球
  • 香辣醬炒蟹
2022-10-04 141 浏览
尖沙咀邪惡避風塘炒蟹又來到食蟹嘅季節,呢間食蟹好出名嘅做緊優惠,網上訂枱食蟹送黃金流沙蝦球,OpenRice 都有好多優惠,同埋見到啲蟹都大大隻,多種炒法,好吸引餐廳環境舒適,座位寬敞而且有很多位,坐卡位,假期前一晚,人比較多,記得提早卜台。茶位$10@1位,香粉鹽花生$18,另收+1服務費#避風塘炒蟹 $688 大大隻蟹炸至香脆惹味。肉質鮮甜多肉,唔會落太多調味遮蓋蟹本身嘅味道。肥美蟹鉗再沾點脆卜卜的炸蒜碎,非常惹味,唔會好辣。提供剝蟹鉗工具給客人自已剝,冇乜力嘅朋友可以放喺張枱度敲碎#水蜜桃咕嚕肉 $148九折優惠小菜,肥美香脆咕嚕肉非常可口,用水蜜桃代替菠蘿更加適合大家口味,食唔停口蜂蜜燒汁牛仔粒 $128超級惹味,牛仔粒份量多,夠腍,送飯一流話梅涼瓜 $68餐前小食,涼拌爽口苦瓜酸甜甜有啲似鹹柑桔,甜中帶苦,清熱解毒服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
尖沙咀邪惡避風塘炒蟹

同埋見到啲蟹都大大隻,多種炒法,好吸引

茶位$10@1位,香粉鹽花生$18,另收+1服務費

#避風塘炒蟹 $688

肥美蟹鉗再沾點脆卜卜的炸蒜碎,非常惹味,唔會好辣。
提供剝蟹鉗工具給客人自已剝,冇乜力嘅朋友可以放喺張枱度敲碎

#水蜜桃咕嚕肉 $148

蜂蜜燒汁牛仔粒 $128
超級惹味,牛仔粒份量多,夠腍,送飯一流

話梅涼瓜 $68

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2022-10-03
2022-10-04 65 浏览
朋友話呢度D辣蟹🦀️好正,今日做完哂手頭上嘅工作之後,係呢度附近,就一心上去試吓,點知賣晒,(下次一定要卜定枱預留😝)食唔到蟹🦀️,就食佢呢度都好出名嘅酸菜魚——————————🥒話梅涼瓜:甜甜酸酸,惹味出色,開胃醒胃,涼瓜又爽口,好吃👍😋——————————🐮蜂蜜燒汁牛仔粒:惹味的蜂蜜,配上牛仔肉泡製特別好吃😋肉質嫩口又有肉汁,嫩滑無比😊——————————🐟椒麻酸菜魚:用新鮮龍躉泡製的酸菜魚,彈牙爽滑肉質,口感一流,味道材料配搭得十分恰當,椒麻的香氣,酸菜的醒神,龍躉的新鮮,配料的充足,湯底的美味,配合成一個天依無縫的美味👍😋————————🦐香芋蝦肉浸娃娃菜:又是一道簡單得來美味的佳餚,打碎了的芋蓉又香又滑,🦐蝦肉與娃娃菜的鮮甜,更是令人吃得清新口味—————————用龍躉做的酸菜魚…又滑又正又出色😋其實開心🥳簡…單就在你身邊..食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-
食唔到蟹🦀️,就食佢呢度都好出名嘅酸菜魚

🥒話梅涼瓜:
甜甜酸酸,惹味出色,開胃醒胃,涼瓜又爽口,好吃👍😋

🐮蜂蜜燒汁牛仔粒:

🐟椒麻酸菜魚:

————————
🦐香芋蝦肉浸娃娃菜:

—————————
用龍躉做的酸菜魚…又滑又正又出色😋
其實開心🥳簡…單就在你身邊..
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-10-04 56 浏览
好開心今次同媽咪來到網紅推介的翠林辣蟹舫到食小菜嘆海鮮,呢到海鮮款式種類多,有時餐牌都未必有架,可以聽下侍應介紹再自行落單。今次叫左以下幾款出名菜式⬇️⬇️⬇️🍤 黃金流沙蝦球 ~ 好多人推薦比我叫我來到必點的得獎菜式, 食過就明白點解咁多人推薦了,蝦球大隻爽脆彈牙,下層的黃金流沙做得好出色,如唔怕熱氣絕對要用湯匙大口大口接住食香脆可口。🦀 避風塘炒蟹 ~ 來到蟹坊緊係要點返味炒蟹啦! 媽咪話食避風塘先夠鑊氣,蟹肉大隻肉質鮮甜, 加上d 炸蒜超級惹味,絕對唔可以錯過。🥩 蜂蜜燒汁牛仔粒 ~ 愛食牛仔粒的可以點返碟, 因為呢到d 牛仔粒夠腍 ,入口有點點蜂蜜的甜蜜味,so sweet 😋🥬 香芋蝦肉浸娃娃菜 ~ 娃娃菜食得多咁煮真係第一次, 超讚囉!香芋炸過再加蝦肉和上湯的煮娃娃菜,令本身甜的菜,加添更多色彩味道。

今次叫左以下幾款出名菜式⬇️⬇️⬇️

2022-10-02 292 浏览
看到Open Rice評價很高,人均101-200,很多人推薦炒辣蟹。結果:1. 最便宜的蟹699,可以9折;2. 螃蟹快吃完了,關心地問我們要不要手套!😂😂😂3. 黃金豆腐就是純油炸豆腐;4. 最好吃的是98塊的蒜蓉生菜;5. 一進門就問她們可不可以用PayMe,回答我‘我們店基本上所有的電子支付都有的!‘ 結果說好的可以PayMe,埋單時只有微信,支付寶。結論:原來是家專門賺大陸客錢的店。當然態度都很客氣哦。
1. 最便宜的蟹699,可以9折;
2. 螃蟹快吃完了,關心地問我們要不要手套!😂😂😂
3. 黃金豆腐就是純油炸豆腐;
4. 最好吃的是98塊的蒜蓉生菜;
結論:原來是家專門賺大陸客錢的店。當然態度都很客氣哦。
2022-09-30 122 浏览
翠林辣蟹舫尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖海鮮一向係我既至愛,其中蟹就當然係不可缺少㗎啦,今日朋友帶左我黎呢間<翠林辣蟹舫>, 餐廳最拿手就係炒大肉蟹,難得黎到當然要試下啦避風塘炒蟹呢個非常大碟,而且肉蟹好大隻,餐廳擺得好靚淨係見到兩隻蟹鉗已經流晒口水,咁吸引一定要打咭啦。。味道方面,雖然感覺都幾辣下,不過非常惹味同埋夠晒鑊氣,而蟹本身就啖啖肉,真係幾正除左點招牌菜炒蟹之外,我地仲點左兩個菜,分別係韭菜花炒雙魷,啫啫炒通菜,份量都幾多,而且係即叫即炒熱辣辣,食完濃味既避風塘炒蟹之後,再食返d清清地既炒菜就最適合啦
翠林辣蟹舫
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

避風塘炒蟹

放工本來諗住嚟食秋季當造嘅蟹,但係見到隔離枱盤酸菜魚,令我哋垂涎三尺,十分吸引,即刻發揮我哋女仔善變嘅性格先~~😆。我哋點咗:✨黃金豆腐$68香脆的炸豆腐再沾上酸甜汁,作為飯前小食一流。🐟椒麻酸菜魚$288一大盤盛上,氣勢及賣相兼備💓,鮮美嘅魚肉配以花椒香氣、微辣🌶酸爽嘅湯頭,這道酸菜魚的口感特別好,因為係以大龍躉魚🐟做的,龍躉魚肉連晶瑩剔透半透明嘅魚皮,放入口軟中帶彈牙,滿滿的膠原蛋白🤭。🦑韭菜炒雙魷$168以鮮味嘅鮮魷及有口感嘅乾魷,兩種不同口感嘅魷魚搭配韭菜一齊快炒,惹味中帶清爽口感。🥬飛天啫啫通菜$128最後,來份香口惹味的飛天啫啫通菜,滿足口福嘅同時,也順道多點纖維、多點健康。

我哋點咗:
✨黃金豆腐$68
香脆的炸豆腐再沾上酸甜汁,作為飯前小食一流。

🐟椒麻酸菜魚$288

🦑韭菜炒雙魷$168

🥬飛天啫啫通菜$128
2022-09-27 56 浏览
今次黎到尖沙咀一間專門食蟹既餐廳,位於亞士厘道一帶,門面有一大隻蟹既招牌🦀非常吸睛🤩話梅涼瓜涼瓜爽脆,帶有淡淡話梅香🥰酸甜可口,十分醒胃🤗椒麻酸菜魚椒麻味好重,麻得黎唔辣,仲啖啖魚肉tim,魚肉新鮮又爽口😍酸味滲透魚肉,一啖湯一啖魚肉,好惹味😋炸蠔餅好酥脆,即叫即炸,加上啲蠔仔好足料,又大粒蛋白蟹籽炒蟹肉用左鹹蛋白去炒幾香😋上面舖左蟹籽增加口感,蟹肉略嫌少左D,但蟹肉好鮮甜,越食越想食👍

話梅涼瓜
涼瓜爽脆,帶有淡淡話梅香🥰酸甜可口,十分醒胃🤗

炸蠔餅
好酥脆,即叫即炸,加上啲蠔仔好足料,又大粒

蛋白蟹籽炒蟹肉
2022-09-21
2022-09-23 272 浏览
今日放假同朋友嚟食尖沙咀翠林辣蟹舫,呢度招牌菜係蟹,有不同的小菜都有八折優惠,呢度的小菜好有水準同鑊氣,餐廳裝修整潔,座位舒服,可以好舒服地用餐。招牌避風塘炒蟹🦀- 每一台都叫嘅招牌菜- 上碟已經已經聞到好香嘅避風塘味,用咗大量嘅炸蒜同麵包糠- 蟹非常大隻,分量超級充足- 蟹肉結實厚身,夠哂新鮮,食落啖啖肉- 蟹肉鮮嫩,而且夠入味- 非常香脆惹味,少少辣好惹味,撈飯食真係一流🤩黃金鱔球- 鱔球炸得金黃色,外皮酥脆,加咗鹹蛋黃碎更香更惹味- 份量好多,鱔球肉質厚身,師傅起身起得好乾淨蜂蜜燒汁牛柳粒- 牛柳粒切得均勻,有咬口得來唔會太韌- 🥔薯仔炸到好香,配上醬汁好惹味,鑊氣十足整體來講,呢度嘅中菜鑊氣十足,尤其係招牌蟹一定要試;店員態度都好親切;環境乾淨衛生。

招牌避風塘炒蟹🦀
- 每一台都叫嘅招牌菜
- 上碟已經已經聞到好香嘅避風塘味,用咗大量嘅炸蒜同麵包糠
- 蟹非常大隻,分量超級充足
- 蟹肉結實厚身,夠哂新鮮,食落啖啖肉
- 蟹肉鮮嫩,而且夠入味
- 非常香脆惹味,少少辣好惹味,撈飯食真係一流🤩

黃金鱔球
- 鱔球炸得金黃色,外皮酥脆,加咗鹹蛋黃碎更香更惹味
- 份量好多,鱔球肉質厚身,師傅起身起得好乾淨

蜂蜜燒汁牛柳粒
- 牛柳粒切得均勻,有咬口得來唔會太韌
- 🥔薯仔炸到好香,配上醬汁好惹味,鑊氣十足