翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
1K
2025-04-15 0 浏览
尖沙咀既海鮮熱店,翠林辣蟹坊絕對係其中一間人氣之選!! 黎到即刻叫隻蟹是常識吧! 招牌避風塘炒蟹蒜香撲鼻,辣度適中又惹味,蟹肉鮮甜又夠鑊氣。最近餐廳仲做緊優惠,特色小菜低至5折,而招牌炒蟹/龍蝦都有8折,海鮮愛好者絕對要把握機會!!!黃金流沙蝦球外層鬆化既鹹蛋黃均勻包裹大隻彈牙蝦球,好香好邪惡!!! 京燒蟹肉粉絲拆左粒粒蟹肉, 而且係有存在感!! 味道夠鮮美,粉絲吸盡精華, 香口又有飽足感。香水檸檬脆雞外皮酥脆,帶淡淡檸檬清香,開胃不膩。賣單打埋折1000蚊有找, 物超所值!!
尖沙咀既海鮮熱店,翠林辣蟹坊絕對係其中一間人氣之選!!
黃金流沙蝦球
外層鬆化既鹹蛋黃均勻包裹大隻彈牙蝦球,好香好邪惡!!!

香水檸檬脆雞外皮酥脆,帶淡淡檸檬清香,開胃不膩。
賣單打埋折1000蚊有找, 物超所值!!
2025-04-13 0 浏览
有朋友來港,問我有咩地道嘅港式美食推介,我第一時間諗到嘅就係避風塘炒蟹啦!所以帶出距離尖沙咀呢間好出名,深受旅客歡迎嘅翠林辣蟹舫👍🏻 除咗招牌炒蟹,佢啲小菜都唔錯㗎 !🍴避風塘炒蟹 - 招牌菜嘅避風塘炒蟹,非常高質!肉蟹非常大,份量十足,兩三個人食都OK👍🏻而且擺盤一流,影相打卡冇問題👍🏻👍🏻避風塘炒蟹,重點梗係啲蒜蓉啦!炒得非常香,但係又冇燶,配埋新鮮大隻嘅肉蟹,認真一流,好好食呀😜🍴鬼馬香脆咕嚕肉 - 呢個香脆咕嚕肉,都好高質,每嚿咕嚕肉都炸得非常香脆,但係粉又唔會太多,而且好欣賞佢肉質唔肥,唔會太油,好食👍🏻🍴惠州梅菜肉丸 - 好有特色,炸梅菜肉丸,一口一粒,幾彈牙🍴香辣土豆絲 - 土豆絲切得夠幼,辣味十足,非常適合好辣嘅人士🍴每位贈送:黃金蝦球 - 原來食蟹仲送蝦球!呢個黃金蝦球,完全係意外驚喜!勁多鹹蛋黃係炸蝦出邊,非常香口,而且蝦球超大隻,又新鮮,熱辣辣,非常值得一試👍🏻👍🏻👍🏻靜靜雞話俾大家知,呢度嘅小菜,全部都有半價!所以性價比可以話係極高!好值得大家帶朋友嚟試吓👏🏻

🍴惠州梅菜肉丸 - 好有特色,炸梅菜肉丸,一口一粒,幾彈牙

朋友回港過聖誕,嚷著要吃地道粵菜,回味一番,並且以蟹為主題,即想起尖沙咀的翠林辣蟹,大刷一餐!餐廳中式環境布局,座位尚算潤落舒適,感覺良好!半價特式炒蟹小菜,不能錯過,連炒蟹都半價,真的意想不到!即點了一客避風塘炒蟹$344,翠林的招牌菜式,必食之選,加上有半價,真的抗拒不了!肉蟹肥大肉厚,配合香口惹味避風塘炸蒜,好食到暈,性價比甚高!巨型大蟹鉗,正到一個點接著再來避風塘牛肋肉$144牛肋條軟腍零韌度,外層脆炸香口,加上惹味的炸蒜,令人回味無窮。兩份重型的菜式後,來點清新些的香辣土豆絲$49微酸帶辣的經典味道,土豆剛剛熟,加上絲絲的彩椒,又靚又好味。最後來份黃金豆腐 $68外層香脆惹味,內層豆腐極嫩,即叫即炸,上枱熱哄哄的,好食!

餐廳中式環境布局,座位尚算潤落舒適,感覺良好!

半價特式炒蟹小菜,不能錯過,連炒蟹都半價,真的意想不到!

巨型大蟹鉗,正到一個點

接著再來避風塘牛肋肉$144

兩份重型的菜式後,來點清新些的香辣土豆絲$49

最後來份黃金豆腐 $68

外層香脆惹味,內層豆腐極嫩,即叫即炸,上枱熱哄哄的,好食!
2025-04-08 186 浏览
港式味道,一定少不了避風塘炒蟹依間都算食蟹老字號開正系尖沙咀遊客區可以好好推動香港風味餐廳就要上一層不過全層都系,所以好大依家蟹同龍蝦有八折之外小菜重有半價添小食叫左-炸蠔餅勁酥脆,好大碟之後系-鬼馬香脆咕嚕肉用左炸脆左既油炸鬼黎配咕嚕肉都相當高質跟住就黎主角-避風塘炒蟹就擺盤已經好有霸氣蟹好大只,只鉗重好巨型依到用越南肉蟹,加入特製的炸蒜同葱火候恰到好處,嫩滑爽口的蟹肉重可以鎖住肉汁,真係經典菜式最後黎埋-香辣土豆絲炒得香,增加埋飽肚感

港式味道,一定少不了避風塘炒蟹
依間都算食蟹老字號
開正系尖沙咀遊客區
可以好好推動香港風味
餐廳就要上一層
不過全層都系,所以好大

依家蟹同龍蝦有八折之外

咕嚕肉都相當高質

跟住就黎主角
-避風塘炒蟹
就擺盤已經好有霸氣
蟹好大只,只鉗重好巨型
依到用越南肉蟹,加入特製的炸蒜同葱
火候恰到好處,嫩滑爽口的蟹肉
重可以鎖住肉汁,真係經典菜式

最後黎埋-香辣土豆絲
炒得香,增加埋飽肚感

• 避風塘炒蟹
2025-04-02 261 浏览
朋友咁耐冇返香港 一於帶佢食餐好朋友都睇住我銀包 驚食辣蟹就一定好貴由我呢個食家帶路 當然搵到筍嘢啦🤩呢度做緊辣蟹八折 指定菜式仲有五折 唔使驚食窮我❣️避風塘炒蟹賣相好架勢 用一個鮮紅色嘅盤上菜隻蟹擺到好整齊 好似望住你咁 打卡一流上枱一刻就能聞到超香嘅蒜蓉味蒜頭、蔥段、豆豉、辣椒和香茅混合而成的醬料一起爆炒完美滲入蟹肉裏面 肉蟹肉質實淨有鮮味 食到停唔到口❣️黃金流沙蝦球隻蝦超級巨型 食落爽口彈牙 夠晒新鮮外層嘅脆漿好薄身 但滿滿吸收晒鹹蛋黃嘅味道食落真係有流沙嘅感覺 配埋啲炸米粉碎一齊食 好滋味❣️京燒蟹肉粉絲炒粉絲超有鑊氣 有香濃嘅美極味道仲有豐富嘅蟹肉同埋蛋絲 配埋爆香嘅蔥花 非常惹味❣️香辣土豆絲咬口爽脆 炒得夠乾身 土豆絲切得好均勻 再配埋啲青紅椒絲 食到停唔到口
朋友咁耐冇返香港 一於帶佢食餐好
朋友都睇住我銀包 驚食辣蟹就一定好貴
由我呢個食家帶路 當然搵到筍嘢啦🤩

呢度做緊辣蟹八折 指定菜式仲有五折 唔使驚食窮我

❣️避風塘炒蟹
賣相好架勢 用一個鮮紅色嘅盤上菜
隻蟹擺到好整齊 好似望住你咁 打卡一流
上枱一刻就能聞到超香嘅蒜蓉味
蒜頭、蔥段、豆豉、辣椒和香茅混合而成的醬料一起爆炒
完美滲入蟹肉裏面 肉蟹肉質實淨有鮮味 食到停唔到口

❣️香辣土豆絲
咬口爽脆 炒得夠乾身 土豆絲切得好均勻
再配埋啲青紅椒絲 食到停唔到口
2025-04-01 227 浏览
聽朋友的介紹,我們昨晚去了間網紅蟹店(鄰近尖沙咀地鐵站)。一入到店內,便看到很多名人的照片,而且店內環境舒適整潔。看看餐牌,除了多款的招牌菜、不同製法的炒蟹吸引外,還有些指定菜式有半價優惠、炒蟹有8折優惠。避風塘炒蟹 (八折後 $550)這炒蟹擺盤美觀,原隻蟹呈現眼前,黄金蒜粒佈滿整個炒蟹。蟹鉗大大隻,多肉且鮮甜。有不同辣度可選擇,十分貼心的供應。黃金流沙蝦球 ($96)這個蝦球一送上枱,便香氣撲鼻。大大隻蝦球豎立在眼前,被黄金流沙所包圍。咬一啖,外面香口的流沙,包着爽口彈牙的蝦球,十分美味。香茅芫茜生焗鱔 (半價後 $124)這焗鱔十分惹味,不同的配料與鱔一同烹製,令個件鱔肉也充滿香味。烹調時間也很合適,鱔肉很嫩淜。香辣土豆絲 (半價後 $49)這道簡單的菜式卻十分美味。土豆切成幼小的絲狀,加上微微的香辣,配以紅、青椒絲不但令顏色豐富,更增加了土豆絲味道的層次感。茶($20)芥-花生 ($18)

避風塘炒蟹 (八折後 $550)

黃金流沙蝦球 ($96)

香茅芫茜生焗鱔 (半價後 $124)

香辣土豆絲 (半價後 $49)

茶($20)
芥-花生 ($18)
2025-03-30 278 浏览
今日同老公食這家網紅蟹店,餐廳裝修過,環境更舒適,現在還有超值優惠,指定小炒菜式半價,蟹和龍蝦更享八折,海鮮控絕對不能錯過。避風塘炒蟹餐廳招牌菜,貼心地將蟹分為大、中、小三個size,適合不同人數的聚餐。我們選了細蟹,份量剛好兩人分享。擺盤好有儀式感,一定要打卡。我們選了BB辣,香氣撲鼻卻不會過於刺激,蒜香與辣椒的完美結合,讓人連殼都舔乾淨。蟹肉外脆內嫩,蟹鉗啖啖肉,仲有肉汁。京蔥蟹肉粉絲蟹肉的鮮甜與京蔥的香氣完美融合,粉絲吸叫了所有精華,炒得好乾爽超惹味。黃金流沙蝦球好有驚喜,外皮酥脆,一咬開濃郁的鹹蛋黃香氣立刻湧出,蝦肉彈牙新鮮,配搭酸甜沙律。香辣左宗棠雞雞皮香脆,雞肉嫩滑,醬汁香辣開胃。總的來說,翠林辣蟹舫食材新鮮,烹調美味,加上現在的優惠活動,物有所值。

京蔥蟹肉粉絲

香辣左宗棠雞
雞皮香脆,雞肉嫩滑,醬汁香辣開胃。

2025-03-30 218 浏览
喜歡吃蟹的我,今天又出去吃蟹了!翠林辣蟹坊的香辣炒蟹,一直都在我的食蟹list上。食物質素和環境都讓人印象深刻,尤其是幾道招牌菜,無論是味道還是口感都非常出色。餐廳還是一間網紅蟹店!最近指定菜式現正半價,招牌炒蟹也有八折,每月會更新優惠菜式,那當然要出動了!避風塘香辣蟹整隻蟹被金黃炸蒜、辣椒碎和麵包糠覆蓋,蒜粒香氣撲鼻。蟹鉗飽滿,輕易剝出完整蟹肉,蟹肉非常鮮甜。少辣版本突出蒜香,炸蒜粒焦脆不苦,微辣感點到即止,十分惹味,十分出色!黑椒牛仔粒牛肉粒切得方正,表面煎得香脆,咬下時外層微脆,內裡呈現粉紅色,肉汁充沛,黑椒醬汁濃稠度剛好,黑胡椒香氣濃烈但不過嗆,好味!黃金流沙蝦球 蝦球大如乒乓球,裹著鹹蛋黃醬,灑上炸金蒜,旁襯港式雜果沙律,復古感十足。蝦肉彈牙, 鹹蛋黃醬綿密起沙,與沙律的酸甜意外地搭。京燒蟹肉粉絲 粉絲乾爽不黏糊,鑊氣足,每條都裹上醬汁,略帶焦香邊緣。吸滿蟹肉和京蔥的精華,混雜了炒蛋碎增加口感。   蟹肉的鮮甜與蒜香辣椒的結合讓人回味無窮。

避風塘香辣蟹

京燒蟹肉粉絲

蟹肉的鮮甜與蒜香辣椒的結合讓人回味無窮。
乾炒牛河真係港式美食嘅經典代表!一碟上枱,熱氣撲鼻,河粉炒得乾身又彈牙,帶著微微嘅鑊氣香,令人食指大動。牛肉片嫩滑多汁,醃得入味,與河粉嘅軟韌口感形成完美對比。豆芽同蔥段點綴其中,爽脆嘅質感同清香為整碟菜增添咗層次。醬油同調味掌握得恰到好處,唔會過鹹,亦唔會蓋過食材本身嘅鮮味,每啖都係濃濃嘅滿足感。炒功一流,河粉冇過多油膩感,食落健康又開胃。無論係宵夜定午餐,呢碟乾炒牛河都係簡單又幸福嘅選擇,食完真係回味無窮!重點係2點後仲要有8折🤩🤩🤩
重點係2點後仲要有8折🤩🤩🤩
📍#翠林辣蟹舫 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️想食避風塘炒蟹就令我諗起翠林辣蟹舫🤩 俾我遇上優惠期🤩 避風塘炒蟹依家做緊八折優惠,而其他特色小菜仲做緊五折優惠,性價比超高‼️✨# 避風塘炒蟹💰$550嚟到辣蟹坊一定要食避風塘炒蟹!原價$688,而家做緊八折優惠,由4月1號起,食避風塘炒蟹,人頭送黃金流沙蝦球‼️‼️好抵食呀‼️避風塘炒蟹,超級多炸蒜,肉蟹大大隻,蟹鉗啖啖肉,2個人share一隻蟹都好滿足✨# 黃金流沙蝦球💰$48 @ 1鹹蛋黃碎係店家親自炒!超級惹味!蝦球外層脆卜卜,蝦肉彈牙爽口好抵讚,連埋沙律一齊食,真係超級好味🥹 ✨# 麻辣水煮牛肉💰$69特色小菜全部都有五折優惠💓 半價真係勁抵食!麻辣水煮牛肉叫咗中辣,牛肉入口軟腍腍,仲有蓮藕、萵筍、雲耳等等嘅配菜,非常豐富。✨# 京燒蟹肉粉絲💰$89京蔥配粉絲嘅配搭都唔錯,粉絲份量好多,粉絲連埋雞蛋一齊炒,口感更加豐富。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#翠林辣蟹舫 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨# 避風塘炒蟹💰$550

✨# 黃金流沙蝦球💰$48 @ 1

✨# 麻辣水煮牛肉💰$69

✨# 京燒蟹肉粉絲💰$89

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

2025-03-26 254 浏览
翠林辣蟹坊之前嚟過幾次,喺尖沙咀地理位置方便。最出名係佢哋嘅避風塘炒蟹。最近每個月Menu都會更新有唔同嘅菜式打折,好抵食。通常喺外地過嚟嘅朋友我都會推薦佢哋嚟食呢間。避風塘炒蟹蟹肉鮮嫩,味道濃郁,香氣撲鼻。炒嘅時候加入咗蒜蓉同埋辣椒、蔥段。令整體口感更加豐富。蒜蓉炸到啱啱好。夾埋啲蟹肉食口感超正。水蜜桃咕嚕肉咕嚕肉甜酸適中,肉質軟嫩。水蜜桃嘅清甜同咕嚕肉嘅鹹香完美融合。金沙茄子金沙茄子做得相當出色👍🏻茄子吸收咗金沙嘅香氣,口感滑順,外層金黃酥脆。每一口都咸香味十足,呢道菜係我心目中嘅必點之選。韮菜花炒小魚帶有清新嘅韭菜香味,小魚嘅香脆亦增添咗口感層次。整體味道輕盈不膩,炒得好夠鑊氣。

水蜜桃咕嚕肉

金沙茄子

韮菜花炒小魚

2025-03-23 243 浏览
尖沙咀的網紅蟹店,好多明星都來過,牆上貼滿謝霆鋒、林峰、張智霖、蕭正楠夫婦等等紅星的照片,幸運的話可能明星就在旁邊吃飯呢這間的避風港蟹超有名,朋友怕辣我們就點了黃金流沙蟹,咸蛋香突出,肉蟹肉質結實鮮甜,點的小隻蟹鉗都有手掌大!因為他的黃金流沙好出色,所以我們又點了黃金流沙蝦,上了炸粉的蝦更顯大隻,蝦肉爽口。另外現在有多款小菜都打五折而且不限數量,點了好幾道都好好吃。紅燒豆腐煲才49簡直不敢相信是香港尖沙咀的物價,好划算呀!5個人點了6道菜當中有蟹有蝦,人均200出頭真的好划算會繼續光顧!

紅燒豆腐煲才49簡直不敢相信是香港尖沙咀的物價,好划算呀!

2025-03-21 215 浏览
好耐冇食過蟹,諗起呢間網紅食蟹店,去開尖沙咀即刻去食吓。餐廳而家食蟹有八折,另外有好多款小菜都做緊五折,價錢幾優惠。我同老公兩個人食咗幾個招牌餸,全部都有折,感覺比較化算。避風塘炒蟹 炸蒜香到冇得頂,辣度我揀咗小辣,惹味得來唔會辣到噴火,啱晒我口味。講返隻蟹主角,好大隻超級多肉,重點係超級鮮味,肉質嫩滑鮮甜。特別係大蟹鉗部份,超級好味,啖啖肉,肉質Juicy。難怪呢度招牌菜係食蟹,烹調火候剛剛好,鮮味無比。黃金流沙蝦球蝦球好大隻,而且已經剝殼,啱晒我呢啲懶人,蝦球炸得外面酥脆,有淡淡鹹蛋黃香,裏面蝦肉爽滑鮮味。配有沙律,加上清爽嘅沙律中和炸蝦嘅油膩感,又係另外一種食法。黑椒牛仔粒牛仔粒炒得好有鑊氣,黑椒嘅香氣濃郁,好好惹味。牛仔粒肉質鬆軟,唔會有渣起筋,配上粉糯嘅薯仔粒同埋爽口嘅青紅椒,配搭雖簡單,味道卻是絕配。京燒蟹肉粉絲粉絲炒得好香,乾身爽口,配上一啲蟹肉、蛋花、蔥粒。蟹肉唔係超多,但係豉油香氣十足,好有鑊氣,好有大排檔風味,好香。

京燒蟹肉粉絲

想試呢間網紅辣蟹店好耐啦! 最近見有半價指定小菜,仲會每月轉款式。 連招牌炒蟹/龍蝦都有8折,即刻上網訂檯黎試吓! 餐廳環境闊落,店員都好親切。 🦀避風塘炒蟹(8折後:$550.4)用紅木盤裝住肉蟹,好有霸氣!細蟹都好大隻,點小辣,辣度好好👍🏻師傅預先敲裂蟹鉗,蟹身都處理好,好快手就食到蟹肉。底層鋪滿金蒜脆粒,鹹香微辣,真係好惹味。🌟黑椒牛仔粒 (半價後$99)牛柳粒沾滿黑椒醬汁,微微辛香,牛柳肉嫩。🍑水蜜桃咕嚕肉(半價後$64)粒粒豚肉包上脆漿,水蜜桃醬汁果香中和油膩感,搭配桃肉三色椒,色彩十足! 🦐黃金流沙蝦球($48/隻)必點!真係邪惡又驚喜😍流沙蝦球非常大隻,沾滿鹹蛋黃,入口沙沙鹹香蝦牙實淨彈牙。茶每位$10茶芥每檯 $18
想試呢間網紅辣蟹店好耐啦!

最近見有半價指定小菜,仲會每月轉款式。
連招牌炒蟹/龍蝦都有8折,即刻上網訂檯黎試吓!
餐廳環境闊落,店員都好親切。

🦀避風塘炒蟹(8折後:$550.4)
用紅木盤裝住肉蟹,好有霸氣!
細蟹都好大隻,點小辣,辣度好好👍🏻
師傅預先敲裂蟹鉗,蟹身都處理好,好快手就食到蟹肉。
底層鋪滿金蒜脆粒,鹹香微辣,真係好惹味。

🌟黑椒牛仔粒 (半價後$99)
牛柳粒沾滿黑椒醬汁,微微辛香,牛柳肉嫩。

🍑水蜜桃咕嚕肉(半價後$64)

🦐黃金流沙蝦球($48/隻)
必點!真係邪惡又驚喜😍
流沙蝦球非常大隻,沾滿鹹蛋黃,入口沙沙鹹香蝦牙實淨彈牙。

茶每位$10
茶芥每檯 $18
2025-03-17 261 浏览
今晚特登同朋友去左網紅蟹店食蟹,天花板掛住中式燈籠,燈光柔和,古色古香有特色。宜家仲做緊優惠,指定菜式半價,每月會更新優惠菜式,炒蟹都有8折優惠。避風塘炒蟹一定要點嘅菜式,用左新鮮肉蟹,肉質鮮甜彈牙,加上特製炸蒜、香蔥和紅辣椒爆炒,每一口蟹肉都吸收左炒料嘅香氣,沾滿濃郁嘅鹹鮮滋味。黃金流沙蝦球大大隻蝦球沾滿左鹹蛋黃粉炸至金黃色,外皮酥脆,蝦肉柔軟多汁,入口鮮甜,鹹香濃郁。黑椒牛仔粒牛肉粒口感軟嫩帶有微彈,肉味濃郁,帶有黑椒嘅辛辣香氣,薯仔粒入口有黑椒微辣味,口感軟綿綿。京燒蟹肉粉絲透明細緻嘅粉絲吸收左蟹肉鮮味,口感彈牙細滑,仲加左蛋絲一齊炒,份量好足。