2020-09-24 708 浏览
秋天是吃螃蟹的最佳时节,今次来到翠林辣蟹舫,想品嚐滋味的“蟹逅”。餐厅环境宽敞,坐在卡位慢慢享受。胡椒蟹放在红色木架上,十分巨型吸睛。蟹长得超肥美,本属寒凉,搭配袪寒的黑白胡椒,选用浓烈芳香的黑胡椒,及香而不呛的白胡一起炒,口感丰富、多层次。香气扑鼻的胡椒蟹,蟹钳已被敲碎,看到柔嫩雪白的蟹肉,惹人垂涎! 胡椒味完全渗入蟹肉中,香辣入味,洋葱丝吸收了蟹肉的精华,特别香甜,十分鲜香,别有一番滋味,令人吮指回味。黑蒜京葱牛肉$98京葱牛肉,镬气十足,牛肉份量很多,炒得刚刚好,肉质保持嫩滑。京葱及黑蒜爆香後,更衬托出牛肉的鲜味,令人一口接一口,停不下来。

黑蒜京葱牛肉$98
2020-08-19 1479 浏览
我本人呢就钟情日本菜,但系呢就有个中菜胃,之前系外国时,隔日就想食中菜,而家返黎香港,虽然冇咁夸张,但时不时就想食中菜,咁啱今日女友话都想食,咁自然就一拍即合啦,我地去左间位於尖沙咀叫翠林辣蟹舫既中菜馆,朋友介绍话啲蟹唔错,所以就决定去试试。去到时晚市唔算多人,当时仲系疫情时期,好彩仲可以出去食饭,但客人真心唔多。我地叫左个避风塘香辣蟹、桂花陈皮鳝、蜜桃咕噜肉、避风塘海鲜炒饭。首先黎左个避风塘辣蟹先,最钟意就系个炸蒜,连埋蟹肉一齐食,超正,蟹肉份量唔少,两个人食啱啱好,成只蟹炸过之後,外壳超脆,虽然唔会食埋,但连啲炸蒜一齐‘选’黎食,好正。跟住黎到桂花陈皮鳝,个鳝肉又系炸过,连桂花酱一齐炒,酸酸甜甜,好开胃,鳝肉虽然炸过但仲有鲜味,咬落弹牙又脆脆地,唔错。跟住蜜桃咕噜肉都上埋枱,咕噜肉炸到金黄色,咬落去啖啖肥猪肉,有种入口即溶既感觉,虽然好邪恶但我钟意🤤,配埋酸酸甜甜既蜜桃,好夹👍🏼最後先上避风塘海鲜炒饭,卖相劲吸睛,将啲饭砌成条鱼,第一次见,立即相机食先;但当时其实已经大半饱,以为唔会点食得落,点知又出奇地好食,最後成碟清😋 啲饭粒粒分明,火喉控制得好好,炒饭有味得黎又唔咸,又劲多虾

最後先上避风塘海鲜炒饭,卖相劲吸睛,将啲饭砌成条鱼,第一次见,立即相机食先;但当时其实已经大半饱,以为唔会点食得落,点知又出奇地好食,最後成碟清😋 啲饭粒粒分明,火喉控制得好好,炒饭有味得黎又唔咸,又劲多虾肉,真心有惊喜,推介。

2020-07-13
  • 避风塘香辣蟹
  • 食神炒饭
2020-07-15 1465 浏览
最近疫情已经慢慢稳定,有啲餐厅就推出优惠嚟吸引翻啲人嚟食,但估唔到呢间竟然可以做到半价,一只蟹由$588去到$294🤑,就梗系嚟食吓啦🥴,都好耐冇食过🦀不过都好full吓,都bk到2030先约到👍🏻👍🏻蟹有多种整法,我锺意有啲镬气,重口味就梗系拣避风塘炒蟹,再加几样小菜,每样小菜都有半价,围翻上嚟都系$50~$70,非常抵食😛😛呢只都有番一定斤量,total分到6嚿,再加两只大蟹钳🤩啲蟹拉过吓油,啲蒜焦香味出晒嚟,内里就一梳梳纯白既蟹肉,两者相辅相成,简直食唔停口🤩🤩黄金豆腐简直多到俾几个人都绰绰有余,不过佢真系完全表现到咩系外脆内软🥴啲豆又好香,豆腐又滑,真系完全系手工菜,每样都好小心处理先做到呢个效果😆😆香辣炒土豆丝呢样野真系比较少食,不过佢啲薯仔炒得几爽口,带啲辣味又几过瘾😛莲藕榄菜炒鸡柳呢个送饭一流,莲藕又炒得爽脆,鸡柳同榄菜炒埋一齐,增加层次感,唔会食得咁闷🥳食咁多香口野就梗系要杯嘢gur一gur,呢杯水蜜桃梳打真系饮到透心凉,啲果肉系真系鲜果肉,唔系罐头货,啲材料落足心机😚👍🏻

香辣炒土豆丝
莲藕榄菜炒鸡柳
  • 避风塘炒蟹
  • 黄金豆腐
近几年来辣蟹、鸡煲都在香港盛行,今次同朋友出走,试一试好多人都说不错的【翠林辣蟹舫】最出名的菜式包括避风糖香辣蟹🦀、食神炒饭,以及各式小炒、肉类、海鲜。在辣蟹众多餐厅料理中,这里特色属於出众的。就算是口味偏西式化的客人,也绝对能够欣赏辣蟹、鸡煲呢。 尖沙咀亚士厘道24-38号天星大厦1楼A号舖 Shop A, 1/F, Astoria Building, 24-38 Ashley Road, Tsim Sha Tsui 去到天星大厦1楼上去,点知系後门嚟,要落返去过隔黎先份得,大家小心找错门口喔!认住呢个入口,咁就岩架啦!上到去中式餐馆环境,辣蟹、鸡煲为打,所以都系偏中式的装修,设计元素比较贴近亲民,整个格调很舒适,服务员非常友善,没有西餐厅可能会感受到的拘束和讲究,价钱也合宜,选择很多,设加一 。餐牌简洁,另有半价即刻抵很多呢!▪️黄金豆腐炸豆腐加埋咸蛋嘅咸香,令到平平无奇嘅豆腐增加左一份层次感,细细粒,一口一口,清得最快喔!将豆腐炸至香脆,真正外脆内软,再沾满浓香的咸蛋黄,令人回味再回味,好受欢迎呢。▪️姜葱生蚝煲喜欢吃姜辣味,所以对呢个姜葱生蚝煲都有唔错既印象,上枱时还是「咋咋声」。

尖沙咀亚士厘道24-38号天星大厦1楼A号舖

认住呢个入口,咁就岩架啦!

餐牌简洁,另有半价即刻抵很多呢!

▪️黄金豆腐

▪️姜葱生蚝煲
姜葱生蚝煲

正常煮生蚝会略为收缩,但呢度收缩完都非常大只,整体够晒镬气,有姜有葱去煮好惹味,蚝肚够肥有光泽。

▪️食神炒饭 半价後$99
好有心思既摆盘呀!鱼状的炒饭第一次见,相当吸睛!!!命名为「食神炒饭」够字,够晒霸气但佢系一条鱼既关系又好似唔系好衬喔。
食神炒饭

炒饭上铺上鱼子,即刻矜贵又好看。鱼身既纹理,都好似有小小像样,入面有虾粒、菜粒同蟹籽,几层口感好丰富。重点就系炒饭要炒得非常乾身先好食,呢度炒既功力我比100分,非常分明,富丰富嚼口,好弹牙,不错!!!
食神炒饭

▪️秘制麻辣鸡煲(半只)
鸡煲好像怎麽都吃不厌,酱汁浓郁,香辣惹味,里面满满的洋葱和豆卜,味道很香,煮久後洋葱软化 ...豆卜仲要好入味。

眼看鸡件都有好多,吸收哂麻辣汁,每件鸡都好大件,啖啖肉,嫩滑程度都足够!
秘制麻辣鸡煲(半只)

▪️避风糖香辣蟹🦀
是日主角!!!其实除了避风塘炒蟹,都仲有好多选择。包括黄金流沙、黑白胡椒蟹、姜葱蟹等等。
避风糖香辣蟹🦀

呢款以红木架上台,好有中式味道,卖相吸引!上桌已闻到镬气的香味,一只蟹足够三至四个人分享,避风塘炸蒜粒炒得香而唔油腻,好爽好脆。
避风糖香辣蟹🦀

香辣蟹,调味很出色没有太浓的咸鲜味,配饭就一流,蟹肉香口结实仲好鲜甜,每一口啖啖肉,好味道。蟹壳都容易打开,不太辛苦拆壳算为方便。另有湿纸巾供应,贴心喔。
避风糖香辣蟹🦀

辣蟹、鸡煲早已并非绰头,这种鸡煲通街都有,但要做得好,胜利就在细节上。这是最近在九龙区吃过不错的鸡煲鸡煲迷可以去试试。而辣蟹都是特别的,又惹味又香甜。
食神炒饭
秘制麻辣鸡煲(半只)
避风糖香辣蟹🦀
朋友系尖沙咀番工,见到最近做紧抗疫优惠❤️ 所有菜式 #半价👏🏻😛,而且有超过4️⃣0️⃣款菜式任你嗌👅,所以今日就约埋朋友一齐黎试。店内人头涌涌,店内坐满了人,等了一会才能入座,看见每枱都一定要叫店内的⭐️镇店之宝⭐️ 🦀🦀🦀有啲一枱仲叫左3只唔同口味,认真夸张。🦀黑白胡椒蟹($588;半价後$294) 除了胡椒蟹,还可以选择其他口味,例如黄金流沙蟹、避风塘香辣买张局香辣蟹、蟹酱焗香辣蟹、姜葱乾煏蟹 黑白胡椒味道相当出,肉质肥美,新鲜嫩滑。 虽然提供了蟹钳给客人,但厨师还细心地将蟹壳剥碎,让客人方便食用。 ☘️话梅凉瓜($68;半价後$34) 经过腌制的凉瓜入口酸酸甜甜,苦瓜带点微甘,味道有点似荞头。🦪姜葱生蚝煲($128;半价後$64) 姜葱生蚝煲够晒镬气,上枱时还是「咋咋声」,香味四溢。 生蚝分量相当足,一煲有九只,每只都肉质肥厚,入口嫩滑,相当好吃。配上的葱炒得非常香口,最後成煲清晒。🍲黄酒煮鲜鸡🐥($168/半只;半价後$84) 黄酒煮鲜鸡配以红枣、杞子、黄酒、姜等材料制成,汤底有米粒,相信是用黄酒腌制的,汤底浓郁美味,非常滋补。 鸡件预先炒过,所以食落非常香口,肉质保

🦀黑白胡椒蟹($588;半价後$294)
☘️话梅凉瓜($68;半价後$34)
经过腌制的凉瓜入口酸酸甜甜,苦瓜带点微甘,味道有点似荞头。

🦪姜葱生蚝煲($128;半价後$64)
姜葱生蚝煲够晒镬气,上枱时还是「咋咋声」,香味四溢。

🍲黄酒煮鲜鸡🐥($168/半只;半价後$84)
鸡件预先炒过,所以食落非常香口,肉质保持嫩滑口感,还有一只煎蛋放在中间,卖相吸引。
🐷剁椒蒸猪手($138;半价後$69)
剁椒蒸猪手肉质不会太硬,不会太辣,啱晒食少辣嘅朋友。
🐟食神炒饭($198;半价後$99)
摆碟成鱼状的炒饭摆相相当吸睛,还命名为「食神炒饭」,够晒霸气。
炒饭相铺上鱼子造成鱼身的纹理,矜贵又好看。
炒饭炒得非常乾身,富丰富嚼口,还细心地用上两种米增加层次口感,配合虾仁、菜粒和鸡蛋成了一道非常美味的炒饭。

2020-06-02
4天前 5 浏览
今日同朋友们享用了以下食物:『黄金流沙虾球』好大只,又装饰得靓靓哋,唔系好舍得食,终於食咗,哗,虾肉好新鲜又弹牙。『黄金豆腐』内里超级滑嫩,个外皮也香脆香脆的,趁热食最是好味。『XO酱炒龙趸』,龙趸即日劏,好新鲜味美,XO酱没有抢去佢味道,而系更加带出龙趸的鲜味,还有只绿甜豆伴碟,好食吖。『豉油王生煎五花腩』比较少食的一道餸,肉质结实弹牙,口感滋味满足。『避风塘香辣蟹』无疑系间店的招牌餸,好多香蒜伴住好大只的蟹,一梳梳肉好吸引,尤真系2只大脚,围围台必点。『乳鸽皇』味道鲜美,肉质细嫩,系其他两位朋友的至爱。

今日同朋友们享用了以下食物:

4天前 0 浏览
星期六中午难得放假,当然要食餐好㗎啦。秋天好多人都食大闸蟹,但我就选择咗呢间出名食炒肉蟹既餐厅,因为比起大闸蟹我更爱肉蟹😍话梅凉瓜头盘先黎个话梅凉瓜,凉瓜腌制得好入味,酸酸甜甜带有淡淡话梅味,好开胃,凉瓜好爽口,完全冇苦味,但却带有回甘。姜葱炒肉蟹主角当然要来个姜葱炒肉蟹啦,只蟹超好肉地,可以见到蟹钳真系啖啖肉。我最锺意简单嘅煮法,越简单先至越食得出海鲜嘅鲜味。蟹肉鲜甜,明显有走油所以蟹身能锁住肉汁,姜葱味充足,得惹味。凉瓜炒牛肉凉瓜爽口,完全没有草青或苦涩味,带有回甘。牛肉入味,入口腍滑唔多筋,用嚟送饭一流。子姜炒鸡柳炒鸡柳就度度都有得食,但用子姜炒就好少见,而咁啱我都系一个爱姜人士,所以十分欣赏呢碟餸菜。鸡柳有走过油,所以保留到肉汁及嫩滑,子姜切薄片炒,酸酸甜甜嘅口感同嫩滑嘅鸡肉好夹。

话梅凉瓜

姜葱炒肉蟹

凉瓜炒牛肉

子姜炒鸡柳
2020-10-10
  • 姜葱炒蟹
4天前 0 浏览
平时自己煮既话 又要洗又要刷乾净只蟹 仲要整晕佢再煮 真系好花功夫 呢个时候出去搵餐厅煮埋比你食就非常好🤤呢排餐厅做紧优惠 menu入面既小菜半价 唔同食法既蟹都可以半价 除返开三百蚊左右 仲可以用半价食原价$88既烧乳鸽 如果人多仲可以叫餐今餐既主角 姜葱炒蟹 一开始未食只蟹就食左d葱先 非常有镬气 同埋佢既蟹身系会轻轻炸一炸 所以佢d蟹脚都会好香口 呢一只蟹真系好硬殻 虽则厨房会帮你敲一敲不同既位 但唔用架餐真系爆唔开只蟹 一爆开之後就见到好多肉 好重既姜葱味乳鸽 必叫 拎上手撕开d肉 只手差唔多比佢整熟咁剂 好热辣辣 一边食仲一边漏哂d肉汁出黎 佢会比一碟椒盐比你 但我觉得原味咁食都好正好够味 另外嗌左个豉油王五花腩既小菜 五花腩切左薄片 再煎香 食落仲又唔会觉得好腻 隔离仲配左芽菜 用黎卷住食 唔错btw 佢摆盘好岩比人打卡 中意相机食先既人可以去

btw 佢摆盘好岩比人打卡 中意相机食先既人可以去
5天前 0 浏览
今日经过尖沙咀,看到这间主推炒蟹的餐厅竟然有半价优惠,当然要试一试除左炒蟹,小菜也有半价优惠,真的很化算话梅凉瓜 - 卖相非常精致,这个配搭第一次吃到,凉瓜回甘的味道配上话梅的酸甜,十分醒胃黑白胡椒炒蟹 - 主角出场,卖相十分霸气蟹虽然只有一只,但看似都有两斤,蟹酣十分大只蟹肉十分鲜甜,用黑白胡椒去炒十分惹味山楂骨 - 排骨炸得十分香脆可口,非常多肉汁,配上山楂酱料,出奇地夹炸乳鸽 - 卖相不用说了,打卡一流店员会为我们分件,服务一流乳鸽即炸热腾腾,啖啖肉,手撕来吃份外滋味这间餐厅每碟菜卖相都很有心机,味道一流,加上有半价优惠,绝对值得一试

除左炒蟹,小菜也有半价优惠,真的很化算
话梅苦瓜

黑白胡椒炒蟹

黑白胡椒炒蟹 - 主角出场,卖相十分霸气
黑白胡椒炒蟹

蟹虽然只有一只,但看似都有两斤,蟹酣十分大只
黑白胡椒炒蟹

蟹肉十分鲜甜,用黑白胡椒去炒十分惹味
山楂骨

炸乳鸽

炸乳鸽 - 卖相不用说了,打卡一流
炸乳鸽

店员会为我们分件,服务一流
炸乳鸽

乳鸽即炸热腾腾,啖啖肉,手撕来吃份外滋味

话梅苦瓜
山楂骨
5天前 5 浏览
今晚阿哥请食饭,哈哈,永远都系我安排,他结帐。一早我已经系OPENRICE搵咗呢间做紧半价优惠食蟹及小菜的「翠林辣蟹舫」。一进门,店员很热情,招呼周到,环境同座位都唔错。我哋点咗:乳鸽(半价後$ 44)店员推介的,卖相很可爱,乳鸽彷如坐车出巡般。店员把整只乳鸽送到客人面前後才剪开,外皮烧得香脆可口,热辣辣,啖啖肉,好味😋。蟹有多种做法,我心多多,每种做法都想食,谂咗一阵,最後点咗黑白胡椒蟹🦀(半价後$ 294)师傅做菜很认真,讲求色香味,单是卖相已经很有气势,放喺个彷如木盘中,成只蟹🦀形砌番出嚟,好大只,份量很足。胡椒、香料及蒜蓉那份扑鼻香气,令我本来同阿哥交换紧近况都即刻停下来。肉蟹肉厚味鲜,有很多爆得很香的黑白胡椒蒜蓉,食落好香好惹味,食得「很过瘾」😆,但又没有盖过蟹鲜,要赞!黄金豆腐(半价後$34)炸得外脆内嫩嘅豆腐,很邪恶,细细粒,伴以甜酸酱,香脆好味。酱油香煎黑毛猪腩肉把五花肉煎至微焦,肉质软嫩,咸甜味刚刚好,伴以新鲜清甜嘅甜椒粒,又好看又好味。这里服务很好,就算全店满座,店员亦不忘为客人换碟、加水。临走前还说:下次再来啊~感觉亲切☺️。

我哋点咗:
乳鸽(半价後$ 44)

黄金豆腐(半价後$34)
炸得外脆内嫩嘅豆腐,很邪恶,细细粒,伴以甜酸酱,香脆好味。

酱油香煎黑毛猪腩肉

2020-10-11
  • 黑白胡椒蟹
  • 黄金豆腐
周末约咗朋友喺尖沙咀食饭,朋友系尖沙咀地胆,所以一切由佢揸主意,佢就带咗我嚟呢间餐厅。我哋坐咗喺靠窗嘅卡位,坐得好舒服。叫咗原价$588嘅镇店之宝「黑白胡椒蟹」,依家有半价优惠😍。胡椒蟹都几巨型,放咗喺一个类似日本「鸟居」嘅盘上,卖相吸引。蟹肉新鲜结实,配胡椒酱汁,非常香口;酱汁里除咗有黑白胡椒外,估计仲有其它香料如蒜蓉、香葱等,令味道更香更浓郁,真系超级好食😋仲有$44嘅「大爷乳鸽」:乳鸽皮少少脆,肉嫩多汁,非常有乳鸽味,连骨头竟然都好有味道,真系超正😋;而$44一只简直系超级抵食😍「豉油王生煎五花腩」系店员强烈推介,话包保好食😆,系用黑毛猪嚟做;五花腩外皮脆脆哋,配豉油王生煎,除咗肉香仲有酱油香味,感觉肥而不腻😋$68嘅「黄金豆腐」皮脆非常香口,内里豆腐就极软滑,好正😋另外,我哋接触过嘅店员每个都好好礼貌,服务好好。朋友不愧为尖沙咀地胆,无论拣餐厅同点菜都有英明选择😆

我哋坐咗喺靠窗嘅卡位,坐得好舒服。

$68嘅「黄金豆腐」皮脆非常香口,内里豆腐就极软滑,好正😋

另外,我哋接触过嘅店员每个都好好礼貌,服务好好。

朋友不愧为尖沙咀地胆,无论拣餐厅同点菜都有英明选择😆
2020-10-11
应承左朋友同佢食蟹好耐了,之前因为疫情关系取消了饭局,今日终於可以跟她敍敍!这间餐厅朋友一直都想试,位於尖沙咀闹市上楼的餐厅,估唔到中午时段有这麽多人,原来除了食蟹,中午时段会有平价碟头饭吃,吸引不少人来吃,而我们便吃了这里的招牌菜。避风塘香辣蟹,足足有一只大大只既蟹,蟹壳炸到脆口,不会很难弄出!辣蟹味道非常惹味,少少辣,炸蒜脆卜卜,好香口!蟹肉都有着炸蒜的味道,而且很多肉,令人回味!潮式酸菜鱼,因为我其实不太食蟹,所以搵了这个也是招牌菜的酸菜鱼试试。鱼片肉质嫩滑,没有骨,份量都几多,有大量酸菜,而且汤底够酸,好开胃,如果配饭食一定吃惹味!蜜桃咕噜肉,第一次食不是菠萝的咕噜肉,原来都几夹!咕噜肉不会好多骨,以肉为主,酱汁酸酸甜甜,味道刚刚好!而蜜桃甜甜地可以中和咕噜肉的酸味,又是一个下饭的菜式!这里的食物味道不错,下次要带屋企人来试试!
潮式酸菜鱼

这里的食物味道不错,下次要带屋企人来试试!
2020-09-19
潮式酸菜鱼