2008-03-22 102 浏览
兩年前黎過飲茶. 覺得幾好. 點知今日再黎, 水準差左好多! 環境同服務都冇乜變. 坐位依然闊落. 服務依然酒店質素.成十幾人食, 所以食左好多點心, 但唯一可以話好食o既係魚翅蝦餃(66蚊4隻, 但隻隻都好大, 有兩隻中蝦o係裏面). 其他都係普普通通: XO醬腸粉: 唔夠XO醬. 油.煎蘿蔔糕: 係一粒粒的. 但係得個炸字. 冇乜蘿蔔味. 差o既就有:燒豬頸肉: 唔係燒的, 食落好似食肉片甘. 好多汁, 但d汁唔好味煎餃子: 一黎見到成隻啡色已經知有問題. 食到落口仲唔店. 完全冇汁皮蛋肉片粥: 皮蛋又硬又難食, 個粥冇肉味, d配落去既薄脆仲有浸萬年油味.成百蚊一個人, 甘既食物質素唔OK囉! 仲有,選擇係唔多的.

環境同服務都冇乜變. 坐位依然闊落. 服務依然酒店質素.

其他都係普普通通:
XO醬腸粉: 唔夠XO醬. 油.
煎蘿蔔糕: 係一粒粒的. 但係得個炸字. 冇乜蘿蔔味.

差o既就有:

2008-03-11 62 浏览
堂姐早在1月份已經在美國進行了婚禮,今日在香港再辦多一場飲宴,招呼我們這班在香港的親朋戚友。基於咳嗽還未好,酒店提供的雜果賓治﹑伯娘買來的精美蛋糕一一也不能吃。但開席前的結婚蛋糕,最後也吃了一點,但沒想像中好吃:生果頗新鮮,但忌廉不滑,蛋糕很鞋。人數超出預計的,所以我們這圍有13人。分別吃了:鴻運乳豬全體:差不多戎吃乳豬,除了這種場合外就少不免要吃些。外皮就沒有吃,皮下的脂肪更加不吃,脂肪下的肉又林又入味。蘭花玉帶花枝:西蘭花較硬,我還可以吃到,老人家就難對付吧;玉帶和花枝也很爽。瑤柱扒竹笙小棠菜:瑤柱獻汁軟為傑和濃味,反而小棠菜用了上湯燴,既爽脆又清甜。百花釀蟹柑:外表炸得金黃鬆化,可惜內裡的蝦膠就不太彈牙,較為鬆散。紅醋加了些薑蓉,味道比淨紅醋更加惹味及配合呢!紅燒鴛鴦翅:竹笙﹑魚翅﹑肉絲的份量都較少,湯底不稀不傑,剛好。西生菜鮑片:薄薄的鮑片炆得入味,西生菜撈那些較濃味的獻汁,味道剛好中和。清蒸大青斑:分配到的是啖啖魚肉,可惜是出奇的鞋恰恰。黃金脆皮雞:皮脆肉嫩是沒錯,但味道是鹹得要命。炒飯和依麵:還未吃飽,所以每樣也吃了一碗仔。依麵味道一般;炒飯材料有帶子﹑蝦粒和菜粒,也幾名貴

人數超出預計的,所以我們這圍有13人。分別吃了:

清蒸大青斑:分配到的是啖啖魚肉,可惜是出奇的鞋恰恰。
黃金脆皮雞:皮脆肉嫩是沒錯,但味道是鹹得要命。
炒飯和依麵:還未吃飽,所以每樣也吃了一碗仔。依麵味道一般;炒飯材料有帶子﹑蝦粒和菜粒,也幾名貴,但飯炒得很濕,一劈劈的,幸好我喜歡吃“軟飯”。

蓮子百合紅豆沙:甜度剛好而且起沙。
美點雙輝:是紅豆酥和甜酥,但也是肚餓關係,每樣也吃了一件。口感鬆化,但凍冰冰的,味道好一般。
時令生果:13個新奇士橙果盤(連砌也慳返)
十一點才完席,頗夜啊,幸好這裡和我的家離不遠(呵~)。不過吃了這麼多“禁品”,希望今晚不會咳到癲就好了=_=“
2007-04-23 36 浏览
睇到呢到的食評, 仲諗住呢間應該唔錯, 咁啱昨天去屯門, 就係禮拜六中午預先訂位..結果, 我地張枱擺明係"潛建"既....仲要擺係通道之間,係去toilets 既必經之路.....如果d食野真係同佢d 價錢成正比例, 咁都算啦....點知, 原來係5 星級既價錢, 但係d 食野最多去到3粒星......其中一個榣柱蛋白炒飯, 係無味既.....我食野其實都好淡口, 但係都會覺得佢真係淡, 何況其他人.....而呢碟毫無味道的飯就盛惠108 個大洋! 好食既話, 貴貴都值, 唔好食既話, 就覺得係天價....其他點心, 都無驚喜, 只係行貨....真係好後悔專登係灣仔踩入去屯門飲呢餐茶.....坐又坐得唔舒服, 食野又唔好食, 所以真係要自己試過至知好唔好食, 食評只可以當參考!

2007-03-13 36 浏览
上文說過三月特別多人生日及結婚,本文就討論後者:三月份,紅色炸彈正好收到三封,全都是不想逃、不想錯過的婚宴,上週日是第一個。 婚宴暨婚禮在黃金海岸酒店舉行,翅軒其實地方不夠,酒店於是加開了以水晶燈及白紗布佈置的翠蓬廳迎賓。現場環境給人感覺柔美,夠留下一個美好的回憶了。當晚菜式包括: 鴻運乳豬全體-很多時乳豬都是最美味的一道菜,無他,等到肚餓嘛!當晚的乳豬也好吃,我喜歡它特別皮脆肉滑,只嫌肥肉較多! 愉耳花枝翠玉帶-吃過較膩的乳豬,再來這道菜吃下去味道較淡,不過以鮮味取勝;嘗試加上少許辣醬,即成惹味小菜,水準不錯! 瑤柱扒雙蔬-隔了兩晚已沒有印象了,可想而知味道不算突出~ 杏香海鮮球-看名字與賣相都很吸引,不過杏片炸後其實很硬,不如麵包糠鬆脆可口。 紅燒鴛鴦翅-實質翅含量不太高,不過加入了花膠及雞絲,令吃下去口感更豐富,滋味還不錯~ 翡翠鮮鮑片-濃汁的食物可以很滋味,亦可以很惡頂,這味幸而屬前者。吃過鮮美的鮑片,沾汁的生菜也全數清光,沒有放過! 清蒸大青斑-中式的蒸魚從來都是我心頭愛,加上廚房火候拿捏得準,魚肉保持鮮嫩滑溜,好味! 黃金脆皮雞-做到脆皮效果,都算交到貨了,但未做到外皮金脆

瑤柱扒雙蔬-隔了兩晚已沒有印象了,可想而知味道不算突出~

黃金脆皮雞-做到脆皮效果,都算交到貨了,但未做到外皮金脆而肉仍鮮美多汁的震撼效果。

福祿炒飯-其實炒飯才是見真章的地方,因為很多時去到這味都有七成飽,不好吃是不會再想吃的。是晚炒飯是預期之外的美味,忍不住清了!

上湯雲吞麵-雲吞溫溫吞吞的毫無特色,麵看來也不吸引沒試,這味明顯比炒飯失色好多。

蓮子百合紅豆沙-很飽,不過仍記得紅豆沙夠甜又起沙,都不差的。

美點雙輝-超喜愛迷你蓮蓉酥,極甜很美味,杏仁酥也好吃,只恨我實在太飽,吞不下更多的了。

為食嘛,我頗專心的享受美食,是晚吃得十分滿足開心。當然,這麼高興也是因為看到新娘子幸福的樣子;請妳以後永遠都要掛著這甜美笑容啊!
2006-10-24 56 浏览
都係第一次嚟依到飲茶, 平時都係食buffet多,好鍾意依到係好有渡假feel,好舒服.前個星期日同老公.婆婆.工人一行四人去依到飲茶,雖然坐咗响房,但都好開揚好舒服,我地食咗好多野呀...1/ 燒賣--每粒上面都有一隻爽口大蝦2/ 叉燒飽--個皮好鬆軟,裡面d叉燒又唔肥3/ 鳳爪--好肥美,大隻過其他酒樓,d汁又好味4/ 鮑汁炆鵝掌--汁ok,但可以再炆"林"小小5/ 雜錦腸粉--係一條叉燒腸+一條牛腸+一條蝦腸,好得意,味到口感ok6/ 荷葉飯($120)--好大碟,勁多瑤柱,完全足料,好好味,婆婆讚不絕口點心大既三十幾四十蚊碟, 但係响酒店食,仲要水準咁高添真係值回票價.而且有中銀卡仲有8折,今餐折完後$437, 大家都食得好滿意,而且waitress姐姐既服務好好,又有禮貌, 以後又有飲茶好地方lu.
1/ 燒賣--每粒上面都有一隻爽口大蝦
2/ 叉燒飽--個皮好鬆軟,裡面d叉燒又唔肥
3/ 鳳爪--好肥美,大隻過其他酒樓,d汁又好味
4/ 鮑汁炆鵝掌--汁ok,但可以再炆"林"小小
(非会员)
中秋節同家人到翅軒做節, 點菜時俾左個冇乜選擇既餐牌俾我地, 問有冇其他佢就咁話冇=.= ; 套餐上既食品又唔可以散叫, 咁真係冇乜好食架咋喎冇唔緊要, 等我地食完埋單, 中秋節流流生果都冇碟, 好cheap下, 又唔係好值錢, 但係有會好好多, 咁都唔識做就真係冇得救. 最大問題係另外一個待應俾左另外一個好多主菜及其他野食既menu俾我地睇甜品! 酒店$$$, 三四五十蚊一位糖水咁la, 我唔覺值因為己經覺得服務唔好既前題下, 五蚊都俾多佢, 想食都唔叫;p個場都好靚, 又好爆, 不過我拎起左個冇蓋茶壺成幾分鐘想佢地斟熱水, 舉到我起個時都仲有水飲食品都只係行貨, 唔難食個種.

食品都只係行貨, 唔難食個種.

2006-08-29 25 浏览
其實不是第一次到翅軒食飯,因為結婚係度擺酒,特別有紀念價值!最估唔到係姓葛個位經理半年後係電話度都仲記我地.所以我同老公得閒都會去!個晚我地2個人叫左鮑魚,聖子,生蠔,瀨尿蝦,蟹籽上湯浸時蔬,茄子燒鵝煲,仲有甜品.生蠔- 好新鮮同肥美!價錢好抵!!可能經理同師傅講左叫佢揀隻靚d既!聖子- 好大隻!! 分開蒜茸粉絲蒸同蒜茸豆豉蒸. 蒜茸粉絲比較入味.d粉絲好好味! 清蒸鮑魚- 味道好鮮! 不過本身隻鮑魚就唔係好大隻,但係幾厚肉!都ok.椒鹽瀨尿蝦- 好大隻同好多膏.我本身就唔鍾意食膏,所以對我黎講就ok啦. 不過老公就話好好味!蟹籽上湯浸時蔬- 個湯好甜,成個煲d湯比我飲晒!! 茄子燒鵝煲- 可能食到最後已經好飽, 無咩點食呢個餸.而且味道偏濃.所以無咩印象!整體感覺舒服! 但係除左個位經理服務態度好好之外,其他服務員既服務都係一般!好似行屍走肉咁,連小小笑容都無!以一間五星級酒店黎講就唔合格! 所以如果想繼續保持高級餐廳水平,係時候檢討一下服務員既態度啦!
蟹籽上湯浸時蔬- 個湯好甜,成個煲d湯比我飲晒!!
2004-04-23 12 浏览
一行4人岩岩去到實習.d人事關係好惡劣,不知所謂,女長工成日講人是非,4眼男長工常常擦鞋,有個傻到比人踩到上心口都唔知,散工又衰, 一鬧交就唔做野,希望個training 快d完la
2004-04-14 8 浏览
4/4去呢到飲茶,受到不禮貌的對待,有個著老西的人好似叫''FAI''我叫他fill 茶,他故作聽不到更大聲地在門口傾談,我相信他是senior position 既人,為何有這樣的工作attitude,it is not like the 5 star hotel
2004-03-06 5 浏览
本人於二月二十七日光顧此餐廳,但本人受到不禮貌的對侍。事源,本人想叫一個肥肥地、紮馬尾的女待應過來幫我地沖茶,但那女侍應扮看不見,直行直過。我本人認為這並不是五星級酒店的所作所謂。
2003-12-25 7 浏览
all of the waiters are poor service,it's not polite.when i asked them for a chinese tea.nobody give me a response.all of them only foucs on talking with the others included the captain.shit~i wont come back on that restaurant again and again~
2003-12-08 8 浏览
黎左個新經理,煩到死,成日走埋d guests到講野,disturb 我們食飯,好嘈,我們去0個到都係貪地方夠寧靜,希望貴餐廳有improve
2003-12-01 17 浏览
23/11本人跟全家人去飲茶,我們坐VIP Rm,一去到有個女waitress serve我們,佢仲一個人睇哂全間Rm,跟住不斷有客入黎坐,成間Rm爆哂,得一個女waitress當然唔夠啦,周圍開茶仲要落點心,收碟,後尾有個矮而wear黑框眼鏡既哥仔入黎仲以為佢幫手.點知佢同個女仔講你攪得掂既,個女仔叫佢幫手fill water(因為好多人要落單)條仔竟然話我入黎唔係比你點,係黎蛇架咋,唔好以為你係女仔大哂,仲有,我同個captain好fd你唔好諗住篤我呀,個女仔好慘囉,佢一個人根本做唔到咁多野,仲有我走既時候出到去連多謝都冇,個知客不停同個老女人傾談,d service唔多得到
2002-03-20 23 浏览
雖然不是很大的地方, 但地方坐得舒適, 唔會嘈嘈閉, 而且食物點心都很欣賞, 特別喜歡叉燒包...腸粉....價錢就合理, 話晒都酒店級....我覺得服務都很好, 很落力, 而且個VIEW 都不錯....<br><br>食家PP Qoo 介紹既乳豬我就未試過, 但下次再去...會一定試下....
<br>
2002-03-19 19 浏览
一去到就有靚靚高級waitress-Michelle為你服務,未食己先飽眼福,環境舒適,食物推介乳豬,皮脆肉滑,點心味道不錯,是一個傾計的好地方.貼士是周日時酒店會有些小攤檔草地,售賣一些特別的小飾物,不坊看看!