2007-08-20 37 浏览
時間: 8月19日晏晝飲茶人數: 2大1B消費: 160元(今次阿仔都食鰦 好多№ ,要除埋佢一部分)簡介: 去美心集團食№ 其實都有保證,驚喜就冇嘜o架喇,不過食物水準就唔會叫人失望,同埋環境會好鱓 ,最差鮋 就係次次都要排好耐隊。 今次叫左以下點心:鳳爪排骨飯2盅、灌湯餃、炸雲吞。 環境好,唔迫,樓底夠商,裝修又靚。 服務好好,舉手搵侍應都容易。 地方好乾淨,連廁所都好乾淨。 星期日飲茶都係咁上纒 價錢,OK啦。
時間: 8月19日晏晝飲茶
人數: 2大1B

[味道] 今次叫左以下點心:鳳爪排骨飯2盅[4分]、灌湯餃[4]、炸雲吞[4]。
[環境] 環境好,唔迫,樓底夠商,裝修又靚。
[服務] 服務好好,舉手搵侍應都容易。
[衛生] 地方好乾淨,連廁所都好乾淨。
[抵食] 星期日飲茶都係咁上纒 價錢,OK啦。
2007-01-31 11 浏览
周中早上未夠9點來到,只坐滿4分3左右。這裏雖然不是舊茶樓,不過仍用推車仔賣點心。沒有特別的點心,水準則ok:叉燒包的包皮幾軟熟,不過餡料偏甜;雞絲粉卷的粉皮嫌不夠滑;燒賣則不錯,上面的蝦肉幾爽口;柴魚花生粥夠味足料,也合格;最欣賞的是馬拉糕,夠香而且軟熟夠彈力。服務亦相當不錯,有禮之餘,沖茶收碟也快手。有位推點心車的阿姐,記得我們之前想要雞絲粉卷但剛賣哂,其後再出番時主動過來給我們。3個人吃了$76,不算便宜,不過也不過分,過開那邊可再來。
周中早上未夠9點來到,只坐滿4分3左右。

這裏雖然不是舊茶樓,不過仍用推車仔賣點心。

3個人吃了$76,不算便宜,不過也不過分,過開那邊可再來。
2006-11-26 4 浏览
還忙著交功課的星期五,突然被通知要與新上任的上上司食飯,地點就是美心皇宮。 一行五人,邊食邊傾,吃了如下幾款點心:鮮蝦腸-腸粉滑溜無比,鮮蝦鮮美爽口鮮竹卷-吃下去味道幾鮮,比坊間的啖啖肉的出品為佳釀茄子-未試釀青椒-青椒很甜,醬汁平衡得好,一洗我對釀青椒的油膩的印象味糯米飯-普通椒鹽魷魚鬚-不是炸的而是燒的,十分香口又不會油膩,大大碟的令人吃了一件又一件海哲頭-用較小的海哲來煮,因此比較入味而具咬口,ok甜品-有的點豆腐花,有的點椰汁糕,我選了呈橙紅色的楊枝甘露。味道滑溜細緻,只是稍甜。 其實大家還有空間,不過剔紙仔的點心選擇不多,推車仔數目卻更少,不想煩所以就算數。 整體而言都算是一頓不錯的午餐,面對變化,尤其應該積極樂觀。食得是福嘛!

一行五人,邊食邊傾,吃了如下幾款點心:
鮮蝦腸-腸粉滑溜無比,鮮蝦鮮美爽口
鮮竹卷-吃下去味道幾鮮,比坊間的啖啖肉的出品為佳
釀茄子-未試
釀青椒-青椒很甜,醬汁平衡得好,一洗我對釀青椒的油膩的印象
味糯米飯-普通
海哲頭-用較小的海哲來煮,因此比較入味而具咬口,ok

2006-10-05 1 浏览
二哥結婚一家人聚頭,9個人去,叫了兩個套餐\(足十人吃)。菜式好油,但抵過潮館, at least 係大碟d,好味d。以名氣來說,食物的質素還可以之下,價錢已算化算。飯後的冰皮月餅,我們要求轉紅豆沙,哈,好好味。但上菜太太太快。根本吃不來,好趕客feel
二哥結婚一家人聚頭,9個人去,叫了兩個套餐\(足十人吃)。

但上菜太太太快。根本吃不來,好趕客feel
2006-09-02 0 浏览
同家人去食,全素餐...大部分係蛋同菜,我唸唔會差得去邊,出到黎,唔錯,10分有7.5分,唯一差架,就係貴,五個送細細碟收我$400=.=
2006-08-09 12 浏览
逢星期日晚多數都是family day,唔想去咁遠,今次由媽媽就主動提議。以前是"美心大酒樓"時都好少食晚飯,至從變了"皇宮"後更加未o黎過。裝修後果然不錯,不過與之間就較迫。點了個5-6人套餐,有雞、有魚,再自選三款小菜,另加錢有個冬瓜盅。冬瓜盅-睇落細細,但份量足,我o地5個人,每人可分到兩碗。已定的小菜有:蔥花豉油雞-雞肉唔差,算嫩滑。所謂豉油雞,無豉油味,竟然有煙燻味。蒸石斑-細細條斑仔,都唔錯,起碼d肉唔會霉。自選小菜有:帶子蒸豆腐-帶子唔爽、豆腐唔滑。醬烤骨-賣相有點似五花腩,肉質好諗,亦夠入味。咕嚕肉-食第一件感覺好多粉,第二件感覺唔熟透,立即要求換過。再食第二碟時,口感完全不同,又熱又脆,水準唔錯,可惜好細碟,唔多夠喉。(幅相是第二碟的)至於服務方面,大集團當然有保證。
裝修後果然不錯,不過與之間就較迫。
冬瓜盅-睇落細細,但份量足,我o地5個人,每人可分到兩碗。
已定的小菜有:
蒸石斑-細細條斑仔,都唔錯,起碼d肉唔會霉。
自選小菜有:
帶子蒸豆腐-帶子唔爽、豆腐唔滑。
醬烤骨-賣相有點似五花腩,肉質好諗,亦夠入味。
至於服務方面,大集團當然有保證。
(非会员)
2006-08-06 0 浏览
同家姐,姐夫and 表姐一齊利飲荼...幾快囉到位~我想order 荢蓉包...但係無咗啦 家姐食過佢話好好食gar..柚子包就有..~叫咗流沙奶皇包,义燒腸,粉果,春卷,雙皮奶,薑汁豆腐花,菜心,炆牛什..等等~有碟係腸粉包住春卷gei好好食..但是唔記得係muc名~雙皮奶就似燉奶多D..薑汁豆腐花無薑汁味..似普通豆腐花加糖水~其他點心都不錯~
同家姐,姐夫and 表姐一齊利飲荼...幾快囉到位
~

我想order 荢蓉包...但係無咗啦
2006-07-27 5 浏览
 從寵物善後中心送別陪伴十多年的愛犬,整朝故裝強悍,身心都覺疲累,看著太座紅腫的雙眼,實在不忍立刻回家再次目睹愛犬遺物.一路上盤算附近有什麼裝飾華麗的食店,好待沉重了半天的心情得以舒緩..選擇此店,除了是因為她裝飾華麗外,更因此刻實在容不下無禮店員的嘴臉,而一向對美芯的服務亦甚有信心,是日被安排坐於高台上舒適的坐椅,寬大的玻璃窗透射進微微日光.心情亦舒緩了不少.偶爾被華麗的裝潢吸引了好一會,換上平時,我們一定會對其新穎的裝飾喋喋不休一番                                實在多謝該店的廚師,能想出多麼與別不同的點心名稱,什麼丹桂小玉兔,水晶金魚餃…...好使我們能暫時忘記憂傷,集中火力去談論她的材料,味道.不過,幾特色的菜肴亦有論盡之時,話題不其然又回到愛犬生前種種.此刻實在討厭日光,把強忍著的淚水反映了出來.                                                 真後悔點了濃苦的普李茶,渴下去不單只感受不到濃濃茶香,只加深心內唧苦澀.唯有拼命的加水,幸好訓練有素的待應小姐亦很醒目,多次來回為水壺添水亦掛著微笑.

水渴多了自然要釋放,在那個獨處的小空間內,抑制了整朝的情緒突然一下子爆發了出來.
2006-06-23 0 浏览
點心又小;味道又難食(魚雲不新鮮);伙記態度又差;價錢又貴冷氣又大唔去食是你的福氣
點心又小;
味道又難食(魚雲不新鮮);
伙記態度又差;
價錢又貴
冷氣又大
唔去食是你的福氣
2006-01-19 0 浏览
之前去過其他美心食晚飯,味道麻麻,本來都唔想來這間美心擺公司團年飯,不過這區附近又無其他"事正d" 的酒樓,所以都係有點"逼住" 在這裡擺…這間美心是近期重新裝修,似一間西餐廳,樓底夠高又有大水晶吊燈,感覺似酒店ballroom,有氣派又靚。侍應服務就是美心一貫的賣點之一,這間的服務亦是水準之上,阿姐不斷歁茶遞水,又好有禮貌。不過重點還是食品,是晚食物味道唔錯,不太濃不太油,剛剛好,就算係乳豬同隻燒雞都唔會油淋淋,比起之前食晚飯的經驗好很多;不過今次給我最大的印象/ 驚喜還要數最後的紅豆沙加黑芝麻湯圓,紅豆沙不會太甜,兩樣都非常可口,我第一次在酒席中見到有人會食完一碗紅豆沙再自己主動去添多碗!

2005-09-02 4 浏览
今晚同一班老友記去食飯樣樣都幾好味其中福建炒飯至正可惜普遍都係太油而且豉油雞味道差左少少鹹味無乜幸好色水夠而且肉質尚算滑不過雞味就無乜好在裝修幾靚而且服務一流有求必應
今晚同一班老友記去食飯
幸好色水夠而且肉質尚算滑
不過雞味就無乜

好在裝修幾靚而且服務一流
有求必應

重新裝修後,與同事去的美心皇宮酒樓飲茶~ 而家的環境驟看不似茶樓,反而更似法國菜餐廳(尤其是新加的水晶燈,感覺很有氣派!) 一般點心不多說了,美心點心一貫水準中上~ 要讚一讚的是一個海鮮鼓油是炒面,不但料足,炒面又特幼,有同事評似食天使麵,一試,還真的蠻像呢~ 好吃嘛,我也吃了2碗~ 糖水也是一貫高水準,還附送美心冰皮月餅coupon,整餐吃得很愉快~ ^^

2005-03-13 11 浏览
上星期六中午, 約了朋友在此茶. 我到達時已接近二時, 未知是否稍遲之故, 點心車數目頗少. 叫了幾款點心, 發覺蝦膠做得不太理想, 吃得一口肥豬肉味, 蝦味欠奉, 質地亦太腍. 唯一的驚喜是啡色的白糖糕, 無酸味, 亦頗鬆軟,除了點心選擇少之外, 這家美心算是我去過之中環境最差的一間. 裝修殘舊(聽說最近暫停營業作內部裝修), 洗手間的清潔密度亦明顯不足, 紙巾掉滿了一地. 以美心的消費和一貫形象來衡量, 我覺得物並所值, 希望店方能夠改善一下.

2005-01-20 16 浏览
公司annual dinner黎,靚係幾靚,野食就一般.乳豬太膿了!!食完食個碗變左灰色!>.<d餐具好污糟,我隻破璃杯有好幾條橙肉衣黐左o係度,碗都有達好明顯食物殘渣.......v_v"
(非会员)
2004-10-16 1 浏览
點心款式少, 炒嘢又多油, 服務又差, 去對面聚豪閣仲好.
點心款式少, 炒嘢又多油, 服務又差, 去對面聚豪閣仲好.