一直認為北角是美食天堂,這裡由平價街邊檔、百年老鋪到高檔餐廳、各國美食盡有。在地鐵站旁有一家印度餐廳,曾榮獲 《米芝蓮-香港澳門 2013》 美食推介,而且有特色裝潢,決定拉男友來試試! 餐廳以紅、白、啡為主,環境不錯、位置寬敞,蠻寧靜的,而且會播著歐美音樂! 餐廳內有一陣濃烈的香料味,讓人在味覺上品嚐印度菜的同時,先以嗅覺體驗印度特色,我彷彿身處印度呢! 坐下看看餐牌,發現每個菜價格都不過三位數,而且很多都是$50有找,這個環境、食物質素配上這個合理的價格,我覺得非常抵吃!☛波菜忌廉湯 餐湯是我至愛的忌廉湯,綿滑的忌廉感,加上波菜蓉!絕對是一滴都不放過!☛洋蔥烤餅 洋蔥烤餅是薄身的,口感非常香脆,我稱它為“印度有料薯片”,有料是指它上層的洋蔥、蔥花、蕃茄粒的材料,而烤餅的質感如薯片一樣,薄脆香口,一吃便不能停!☛黑松露烤餅 黑松露烤餅屬厚身,面頭鋪了矜貴的黑松露,上桌時已香氣濃郁,香濃鬆軟。而且熱度十足,咬下去口感厚實,可沾醬汁一起享用,但因為我是黑松露愛好者,所以覺得原味已很滋味!☛Grill Oyster焗蠔上桌還是燙口的,蠔身鋪滿香辣醬和香草,超級滋味! 蠔身很肥美,咬下去汁液

☛波菜忌廉湯

☛洋蔥烤餅

☛黑松露烤餅

☛Grill Oyster
焗蠔上桌還是燙口的,蠔身鋪滿香辣醬和香草,超級滋味! 蠔身很肥美,咬下去汁液四溢,蠔的質感很軟滑,熟度適中,香辣醬和香草味既不奪蠔之原味,香辣感令人欲罷不能!

☛辣青口
吃完了Grill Oyster,辣癮起來,再表再厲叫了辣青口!辣得過癮、辣得興奮!整碟的青口份量不少,每隻的size適中!面頭滿滿辣汁,濃濃的香辣味,咬下是嫩滑的青口肉,一旁的雜菜絲也不能忽視唷!為濃味的肉質添上爽口感。

2015-03-13
  • 黑松露烤餅
  • Grill Oyster
  • 辣青口
2015-04-19 806 浏览
兒子平日工作頗忙,未必能晚晚回家吃飯,所以每到週末,我們一家三口都會外出用膳,順道談談這星期的生活瑣事和趣事。這晚由於要去北角選購傢俱,所以大家一致決定在附近吃埋晚飯才回家。醒記七姊妹道有好幾家食肆,食物水準都唔錯,如主打潮州菜和廣東小炒的「梅花邨小館」、以瑞士雞髀馳名的「祥發茶餐小廚」、專攻豬扒酸辣米綫的「阿一」、走優閒意式咖啡館路線的「Café Italiano」等,唔少得的,當然還有這間曾獲選為必比登推介食肆的「羅勒印度餐廳」,反正一家人已經很久沒吃過印度菜,就一於拍板來這裡試試。位於七姊妹道的「Tulsi Indian Restaurant」,主打平民價 fine- dining 印度菜,店子走華麗的宮廷路線,裝潢時尚又帶點貴氣,牆身以白色為主調,加上一室啡紅色的配搭,環境望落去舒適雅致,在此用餐令人心情愉快。安坐後先翻閱餐牌,食物種類話多唔多,因為 menu 有好幾頁一版只有兩、三項;但話少又唔算少,由小食、美味湯類、印度炭燒鐵板、特色雞、羊、牛、海鮮,以至咖喱素食、廚師推介、印式烤餅、飯類、印式甜品和各式飲品都有供應,選擇豐富。先點來兩客小食,分別有 Samosa 咖喱角
先點來兩客小食,分別有 Samosa 咖喱角 ($30/3隻) 和印度式炸洋蔥。Samosa 其實是一種炸餃子,餡料除了內藏滿滿的薯仔、豆碎和椰菜外,還加入了不少芫荽籽、茴香籽、酸子薑和辣椒等香料,再以麵皮包裹成金字塔形狀炸香;入口外脆內軟、香口又不油膩,蘸餐廳特製的綠色薄荷醬吃,微辣惹味。
一直以為自己揀了客炸洋蔥圈,所以初頭這碟 Onion Bhaji 印度式炸洋蔥 ($30) 端上檯時,還差點誤以為是另一檯客人點的,哈哈,擺了個小烏龍。不過,沒想到這客香炸洋蔥,入口酥脆香甜,內裡爽口的洋蔥將美味度迅即提升,水準的確不俗,既可以佐餐,也可以作為小吃零食,如果用來佐酒相信會是萬二分匹配。
主菜點了以鐵板盛載、賣相營造出高級精緻效果的 Fish Tikka 炭燒無骨魚 ($88)。據說魚件去骨後,要先用乳酪和多種香料醃製,再將魚塊續一串起,放進烤爐內以炭火燒香。成品端上檯時外層色澤金黃,吃下雖然魚鮮味不太突出,但魚肉入口充滿印式香料的獨特味道,而筆者就尤其喜愛它啖啖肉的口感,佐以洋蔥和檸檬,滋味滿溢。
至於另一客主菜 Madras Chicken Curry 椰奶咖喱雞 ($72),據說廚子跟足傳統,將去骨雞件加入咖喱和多種香料炮製,雞肉咬下軟腍得來又夠入味,而且由於廚師製作醬汁時,加入了大量椰奶,所以整道菜式吃起來辣度都好溫和,既帶椰奶的滑、但又不失咖喱的香,口味濃淡有致,不論是以烤餅蘸點咖喱汁來吃,或配上印式炒飯,味道都一流。
這客跟咖喱雞一起上的是 Pulao Rice 印度炒飯 ($38),很喜歡它 size 不大,分量剛好,頗適合小家庭點來吃。細心留意,飯粒飽滿纖長,呈潤澤的金黃色,而且炒得夠乾身,賣相對辦。舀了一小碗試試,飯粒吃起來爽身分明,而且未食已聞到香料的氣味,入口咬勁鬆軟,完全沒半點粘糊口感,以少許椰奶咖喱雞的醬汁伴吃,開胃惹味。
吃印度菜又怎能沒烤餅,所以這晚也分別點了 Garlic Naan 蒜蓉烤餅 ($22) 和 Black Truffle Naan 黑松露烤餅 ($28) 兩款試試。兩款以傳統印度烤爐 Tandoor 烤製的烤餅,外形呈長三角狀,size 比起手掌還要大一點,而且端上來時還是熱烘烘的。趁熱拿起入口,前者蒜味濃郁,口感像煙韌的薄 pizza;而後者由於加入了黑松露來炮製,故入口多咗份松露的幽香,加上餅身鬆脆度均勻,賣相和味道俱佳,值得一試。其實餐牌上還有好幾款廚師精選,如瑪沙拉焗蠔、天多羅香燴羊扒等未試,呵呵,正好留個藉口讓自己下次再來。
2015-04-18
2015-04-15 336 浏览
今晚老豬喺公司收工,咁一於走去北角食飯啦去咗羅勒印度餐廳飲返個玫瑰牛奶先,個玫瑰味又香又唔假!!甜甜哋啱晒我羊肉通心燒卷─鐵板上特別吸引,好香口好好味天多羅香燒魷魚─我最愛燒魷魚,呢度個味道唔會太濃!!香草咖喱羊肉、黑松露烤餅─咖喱配烤餅是常識吧其實好想食辣架!!不過老豬暫時都係唔比我食清清哋食香草又有另一番滋味仲要係黑松露烤餅!!色‧香‧味俱全!!
今晚老豬喺公司收工,咁一於走去北角食飯啦
去咗羅勒印度餐廳
飲返個玫瑰牛奶先,個玫瑰味又香又唔假!!甜甜哋啱晒我
羊肉通心燒卷─鐵板上特別吸引,好香口好好味
天多羅香燒魷魚─我最愛燒魷魚,呢度個味道唔會太濃!!
香草咖喱羊肉、黑松露烤餅─咖喱配烤餅是常識吧
其實好想食辣架!!不過老豬暫時都係唔比我食
清清哋食香草又有另一番滋味
仲要係黑松露烤餅!!色‧香‧味俱全!!
2015-04-13 515 浏览
榮獲米芝蓮推介的羅勒印度餐廳在香港是無人不識, 鮮有在北角揾食的我們, 今次卻找上了他~晚上六時, 餐廳內只得一檯印度食客, 誰會想到在半個鐘至九個字之後會陸續被香港人坐滿~侍應送來一碟 masala papad 做前菜, 薄脆餅上鋪滿了蕃茄粒、芫荽碎、洋蔥碎, 聞得出有新鮮蔬果香, 做開胃小食是適合不過~喝悶了 Mango Lassi, 發現這餐廳有 Rose milk 及 Butter milk, 別見我是麻甩一名, 其實我喜歡粉紅色的 Rose milk, 顏色漂亮外亦帶幾分浪漫, 玫瑰花香味也吸引~至於晚餐的選擇, 我們各選一些自己喜歡的來share ...羊肉通心燒卷 Seekh Kabab $84燒烤過的免治羊肉卷, 有惹味而純厚的香料調味, 肉質軟而有肉汁, 燒烤味道香~牛油雞 Butter Chicken $80橙紅色的醬底是由蕃茄醬及牛油煮來的, 雞塊有燒烤過, 軟嫩之餘也有為帶甜的橙紅醬加添烤香~乾果椰子烤餅 Kashmiri naan $24軟熟的麵包內填有椰蓉、乾果、果仁, 甜度輕, 是可以當為甜品的 naan bread~順便一提, 這種烤餅是 喀什米爾 地區
晚上六時,
羊肉通心燒卷 Seekh Kabab $84
牛油雞 Butter Chicken $80
乾果椰子烤餅 Kashmiri naan $24
順便一提, 這種烤餅是 喀什米爾 地區的特色餅食, 在印度的其他地方也不容易吃得到....
我曾在印度工作達四年之久, 也只吃過這 Kashmiri naan 數次而已~
Kulfi $40
印度雪糕此中尋 .... home made style 欲罷不能!

就是美味, 我們卻不再食耐一些, 因為門外正有班排隊等位的客人在虎視眈眈著!
  • 乾果椰子烤餅 Kashmiri naan
  • 牛油雞 Butter Chicken
  • Rose milk
  • Butter milk
  • Kulfi
2015-04-13 614 浏览
戴著米芝蓮光環的印度餐廳, 不走去吃會否對不起自己的味蕾 (偷笑)!饞嘴便饞嘴, 無需要說出甚麼冠冕堂皇的台詞吧~位於北角後街的羅勒印度餐廳, 街上食肆多, 行人也多。餐廳內部並沒有很傳統的那種印度裝修, 反而崇尚現代的格調, 可以為初嚐印度菜的朋友們打開友誼之手。被安排坐的位子附近, 掛有這個「獎牌」, 是 「2007香港國際美食大獎」。餐牌裏所賣的食品不算多款式, 基本印度菜式會有供應的。Lassi之外還會有甚麼印度特式飲品可選?  那就試試Butter Milk 及 Rose Milk吧~Butter Milk (Chaas) 算是印度的清涼飲品, 當地會在吃飯時喝著它, 可幫助身體降溫及幫助消化。 Butter Milk 的主成份有純乳酪、印度黑鹽及孜然, 帶香料的味道並非人人可接受。Seekh Kabab 羊肉通心烤卷 $84烤味香的香辣菜式, 伴薄荷乳酩醬同吃會有第二種味道走出來。Malai Koftha 白汁芝士薯仔球 $68盛器內有兩大件薯仔球, 薯仔球是與印度芝士搓在一起, 質感滑溜也嚐出少許芝士味, 然而所謂的白汁其實是芥辣黃色的, 因為煮食時用的香料染色所致, 白
饞嘴便饞嘴, 無需要說出甚麼冠冕堂皇的台詞吧~
位於北角後街的羅勒印度餐廳, 街上食肆多, 行人也多。
餐牌裏所賣的食品不算多款式, 基本印度菜式會有供應的。
Seekh Kabab 羊肉通心烤卷 $84
烤味香的香辣菜式, 伴薄荷乳酩醬同吃會有第二種味道走出來。
Malai Koftha 白汁芝士薯仔球 $68
盛器內有兩大件薯仔球, 薯仔球是與印度芝士搓在一起, 質感滑溜也嚐出少許芝士味, 然而所謂的白汁其實是芥辣黃色的, 因為煮食時用的香料染色所致, 白汁是柔滑, 帶稠身, 味道會帶點腰果等果仁香。
Kashmiri Naan 乾果椰子烤餅 $24
照字面解是「喀什米爾烤餅」, 我喜歡它帶麵粉香之餘也有椰茸、乾果、果仁所帶出來的微甜口味。
Ras Malai 香草甜奶球 $40
終於到我喜愛的印度甜品了, 這款是吸滿甜奶的印度芝士球, 不過我肯定這兒是減甜版!
题外话/补充资料: 進餐當晚, 高朋滿座, 要吃最好便訂座吧~
  • Butter Milk (Chaas)
  • Seekh Kabab 羊肉通心烤卷
  • Malai Koftha 白汁芝士薯仔球
  • Kashmiri Naan 乾果椰子烤餅
  • Ras Malai 香草甜奶球
以前食所謂正宗印度咖喱一係就學王家衛走入去重慶森林不過衛生環境真係同森林無兩樣~ >< 另一D上樓既印度餐廳,唔知點解都係裝修麻麻同環境普通梗係感覺唔係好干淨咁~XD呢間位於北角的印度餐廳,可以算係我所識既第一間高級印度餐廳~(但價錢是平民化的)而且,仲係列入左米芝蓮既三星食府~一行入去,整個裝潢佈置真係是同印度菜好難聯想一起~反而似中環既法國餐廳仔~食物選擇方面都唔少,前菜既小食選擇尤其多,好多都唔知係咩黎~ 湯反而估佢唔到,都唔似係印度湯,仲有冬蔭公湯添而且價錢仲好相宜,30, 40蚊已有一客~小食,阿囡看圖叫菜,叫左呢款奶酪脆盒(HKD 52)可惜左面既圖好靚,右面上碟就有好大分別了~ 我地仲以為上錯添~@@而且雖然話係奶酪,仲入面有D辣既汁,搞到阿囡食唔到~表面既脆盒真係幾脆,但要快食,慢左,入面D汁會整淋哂就唔好食佢加左D 平時點薄餅既薄荷醬同薯仔,入面淋出面脆,都幾得意~不過辣度都唔少野,大家唔好俾佢個表面呃到~羊肉通心燒卷(HKD 84)呢個唔知算係主菜定小食,又係俾佢張相呃左 (左圖),以為係麵包捲住D羊肉之類~點知係成條羊肉卷~羊肉係打碎既羊肉,即係免

以前食所謂正宗印度咖喱

一係就學王家衛走入去重慶森林

不過衛生環境真係同森林無兩樣~ ><

另一D上樓既印度餐廳,唔知點解都係裝修麻麻同環境普通

梗係感覺唔係好干淨咁~XD

而且,仲係列入左米芝蓮既三星食府~
湯反而估佢唔到,都唔似係印度湯,仲有冬蔭公湯添
而且價錢仲好相宜,30, 40蚊已有一客~
小食,阿囡看圖叫菜,叫左呢款奶酪脆盒(HKD 52)
而且雖然話係奶酪,仲入面有D辣既汁,搞到阿囡食唔到~
不過辣度都唔少野,大家唔好俾佢個表面呃到~

羊肉通心燒卷
(HKD 84)

羊肉係打碎既羊肉,即係免治羊肉咁,再將佢卷成肉條狀
味道都幾辛辣 (每款菜都可以叫大辣,小辣,小小辣)
加入既香料蓋過了羊既膻味,味道調得幾好
不過因為免治羊肉,入口覺得好O鞋~

主菜有豬有羊有雞有魚,雖然每款只款肉類都只係得2,3款,但其實仲可以自已配搭,例如椰汁可以配牛,蝦, 雞咁~,可以TAILOR MAKE 你鐘意既味同肉添~ 留意番,價錢都只係幾十蚊咋~
因為有小朋友,待應哥哥幫我地點左個咖啡喱牛腩,佢話唔辣的~
(HKD 78)
不過對於阿囡黎講又係好辣食唔到
我自已就幾鐘意呢D流質既咖哩,混飯同薄餅一齊食至正~
牛肉都整得好淋,但又唔會係爛PAT PAT 個隻。
如果唔使就阿囡,加大辣度,應該仲正~

當然,仲有SNACKS 同印度烤餅,仲要印度式甜品同飲品~
烤餅都都有唔少種類,仲有黑松露烤餅添呀~
待應哥哥推介2款芝士同洋蔥烤餅,個芝士烤餅尤其正~
佢既芝士唔係面頭幾粒,而係烤餅入面暗藏大量芝士
芝士烤餅,沾上咖喱汁,絕配呀~
呢度雖然裝修上唔太有印度特別,但器皿上反而仲可見到印度色彩
呢隻裝烤餅既兜係人手將鍟鐵打造成的,手工野黎。係印度手工藝的一種,印度首飾都成日見到架~。
黎得印度餐廳,當然要試一試印度飲品~

飲品方面揀左呢款印度咸乳酪~
味道又咸又酸
初初飲第一啖,阿囡個樣呆左~
不過飲多兩啖,好似又幾得意~
而且,仲係解辣的~
每餐飯後,當然要以甜品作結
諗住試下呢個
印度雪糕 Kulfi ($40)
點知原來係印度雪條,真係第一次見~
雪條入面混合左好多杏仁粒,質地介乎雪條同雪糕之間。
紅色既汁係蕃紅花汁黎~ 似平時既紅色糖漿,但味道無咁甜。
說實話,呢個雪糕算係新奇,不過試一次便夠~
我都係鐘意食番雲呢拿雪糕多D~XD

呢間餐廳位於北角書局街地鐵站出口,地點超方便。而且環境亦很舒適,坐得很舒服
加上價錢又相宜,食物質素又OK 仲唔會限住我坐幾耐。
絶對符合我FINE DINING既要求
以後約朋友食飯又多一個選擇啦~

题外话/补充资料: 每款菜式都有唔同辣度,請根據自己的能力落菜。 場內只有一個中國人懂粵語,其他都係印度人,不過英文對答都無問題。
2015-03-22
  • 芝士烤餅,
  • 奶酪脆盒
2015-03-25 1101 浏览
以前想食印度菜,只係識得去重慶大廈,不過去了幾次,卻覺得無晒新鮮感。不過,只要上下網 search 下,就不難發掘到其他好去處。今次我和朋友來到北角的羅勒印度餐廳,試試呢度的泰國菜了。這裡的侍應,只有一個是香港人,其餘的都是印度人,所以落單不是手指指,就要講英文了。這裡的 menu 相當多,初時有點不知如何選擇。熱情的侍應,首先問我需不需要叫飲品。因為我不喝奶,所以他介紹沙冰給我。於是我叫了這杯芒果沙冰,係侍應極力推介俾我架,沙冰上面插住一塊麥片,咬感都幾脆卜卜。沙冰的質感很綿很幼細很滑,入口即溶。而且仲有小甜,普通甜俾我揀,我揀左小甜,少許芒果甜都幾好味架!然後來一碟香噴噴,又熱騰騰的羊肉通心燒卷,少許香辣味直摸我的嗅覺。燒卷的口感好像免治肉一樣,軟淋得來又有彈性,難得的是羊肉混入了香料後,是完全吃不出任何酥味,而是感到有少許香辣的刺激。不過,餐廳也細心地配上微酸微甜的秘製薄荷醬,只要點了薄荷醬,便可中和羊肉卷的辣味,令不嗜辣的朋友更容易入口。黑松露烤餅,烤餅質感都幾煙靭,很有嚼勁,亦沒有太油,黑松露香醇的味道,跟烤餅的清香很夾,很好吃。呢碗茄汁咖喱雜菜,我真沒有揀錯。有濃濃的咖喱香
這裡的 menu 相當多,初時有點不知如何選擇。
芒果沙冰
黑松露烤餅
呢碗茄汁咖喱雜菜,我真沒有揀錯。有濃濃的咖喱香,又帶點點蕃茄的甜,蕃茄咖喱汁很creamy,但一點也不覺得辣,很容易入口,用來沾烤餅,格外滋味!雜菜的用料尚算豐富,有多多粟米粒和青豆,仲有少少薯仔和白西蘭花,都幾好味!
茄汁咖喱雜菜
最後送上好迷你既凍蘋果餡餅做甜品,好特別既係用左半圓印度麥片裝住,中間有一球雲呢嗱軟雪糕,及去左核的青提子,食到底有清甜既蘋果粒,細細粒,一啖就食晒啦!
凍蘋果餡餅
今餐是散叫的,二個人的消費約 $230,價錢真的不貴,而且今餐令我打破了印度菜只有咖喱和辣的定律,感覺相當不錯!
2015-03-13
芒果沙冰
黑松露烤餅
茄汁咖喱雜菜
凍蘋果餡餅
在還沒有搬Office之前,已經知道北角有一所印度餐廳,但一直未有機會試。難得星期六有時間,便死拉著男友陪我來到這家餐廳吃個痛快~~(小聲:真的是..「為了吃,你可以去到幾盡」...我呢..就是煩到男友忍不住要跟我來這裡XD)蒲走入餐廳內,就會看到這個很吸引眼球的水吧啦,嗯....很想走入去試一下自己調酒啦~haha整間餐廳的裝潢其實蠻美的,帶有點點民族的色彩,也帶有點點浪漫的丫~這是胡椒餅(忘了價錢.....名字該沒錯吧=3= )啦,薄薄一片,本身是帶補點點辣的,加上點點洋蔥跟蕃茄以後,味道變得有點清新的~綠色的是薄荷乳酪,吃薄餅點一些這個醬汁,帶有點點清涼的,而且口感變得豐富,而且把薄餅那點點辣的感覺大大降低~羊肉通心燒卷 Seekh Kabab ($84)羊肉卷本來羊味並不算重,羊肉本身已經烤到很淋身,還有種入口即溶的感覺;拌著這個羊肉卷而來的,又是薄荷乳酪,這個薄荷乳酪很厲害的,只要把它淋在羊肉卷上,羊肉的味道就會被逼出來,帶點點羶味的,正是Wing最愛的那個味道,不錯喔!!!咖哩魚 Fish Curry ($78)平日食正宗的印度咖哩,總會有種很「重口味」的感覺。這個在相比之

羊肉通心燒卷 Seekh Kabab ($84)

咖哩魚 Fish Curry ($78)

平日食正宗的印度咖哩,總會有種很「重口味」的感覺。這個在相比之下是確是輕盈一點的,味道沒那麼重,但香味依然,也帶點咸香的~
魚的數量其實不多,但是相當美味,吃的時候只感覺到鮮嫩的魚味,叫人禁不住一口一口放進嘴裡去。
特式烤餅 Naan ($18)

底的一塊就是特式烤餅了,沒有多餘的味道,最最最傳統最簡單的烤餅,其實就是烤過的麵包皮啦,不說不知,其實Wing特別喜歡沒有味道的麵包,這個就最適合我了,幾乎配其他醬料一拚食用也可以的,Wing當然用它來伴著咖哩一起放進口裡去,烤餅很快就把咖哩汁都吸收掉,吃著吸收了咖哩汁的烤餅,是味蕾最能感受咖哩跟烤餅味道的時候~

乾果椰子烤餅 Kashmiri Naan ($24)

這個嘛,Wing之前吃過傳統的乾果椰子烤餅,那些均是甜得要命的。今次這個嘛,則沒有這個問題啦,椰絲是有的,但味道並沒有傳統的那麼甜,反而帶有點點的鹹香,要是用來佐酒,一定是不錯的配搭啦。今次Wing用上咖哩來伴著這個烤餅,沒想過咖哩的味道跟椰絲的味道原來如此的夾啦,咸香中帶有淡淡的甜味,這個味覺享受很不錯的~

順帶一提,兩個烤餅都是新鮮焗好的,熱哄哄的,而且很香脆的~這個是很讚的啦~
印度雪糕 Kulfi ($40)

奶味並沒有傳統的印度雪糕濃,這個看似雪條的雪糕依舊香滑,加入了杏仁作為主角,令雪糕香滑之餘也有不錯的咬口,配以番紅花作為汁料,為白白的雪糕添上色彩~這個嘛,是Wing吃過最好吃的印度雪糕~!!!
香草甜奶球 Ras Malai ($40)

這個甜奶球超可愛的,是印度東部很有名的甜點,要泡在奶入面的~
這個原來是芝士球來的,吃的時候一點也感覺不到芝士的味道,反而帶有點點荔枝的味道~
要吃這個Cheese Ball,感覺就好像是在吃海棉似的,口感介乎鬆軟跟煙韌之間,一點也不奇怪的,反而叫我印象深刻,自此之後,每次跟他提起芝士,都會想到這個Cheese Ball的~
香料奶茶 Masala Tea (Hot) ($28)

老闆在旁看到我們還在看Drink Menu的時候,就忍不住推介這個飲品給我們,說是印度很有名的飲料,當然我們就順他的意點了這個奶茶啦~這個奶茶並不是香港那種啦,奶味並不重,入口嚐到的是香料的味道,那是印度獨有的味道,一點也不討厭,反而叫人一試愛上。
喝畢後還看到杯底有很多一粒粒的香料的啦~!!!果然是「落足料」的真心推介喔~!!!大愛呢~!!
题外话/补充资料: Wing跟餐廳的老闆聊了一會兒的,發現他對於香港的口味真的下了一番心機的,他Fine Tune過自己餐廳的菜式,為的就是可以迎合更多香港人的口味而又不失印度原有的風味,這點是Wing最最最欣賞的啦。另外,他會因應客人的口味而推介不同的食物,而不會硬銷的,眼見客人們跟他聊得蠻開心的。所以Wing一直都說用心製作跟用心為食客服務的餐廳是最得人歡心的,這家餐廳就是其中一個例子了~
  • 香料奶茶
  • 香草甜奶球
  • 印度雪糕
  • 乾果椰子烤餅
  • 特式烤餅
  • 羊肉通心燒卷
2015-02-25 655 浏览
早前買左團購等到過左一個月先約到朋友食, 好在佢延長左個DEADLINE啫其實我都唔係好記得個團購MENU係有D咩食喇, 總之坐低左之後出示COUPON, 職員就自動上菜喇餐湯係蕃茄湯: 好濃郁, 不過濃到有D鹹...咖哩串燒: 有3款, 不過都係比較乾...焗蠔:味道不錯, 不過就唔係幾食到個蠔味, 份量少少地剛好迷你咖哩拼盤: 3款咖哩, 雞, 牛肉, 薯仔蔬菜的確係好迷你既, 入面有2-3件雞/羊; 不過d我其實唔係好食得出佢地之間咖哩味既分別印度烤餅: 上左幾款烤餅, 不過最好味係佢個款黑松露烤餅, 有OLIVE OIL同黑松露係面, 好香既黑松露味我地都添加左幾次印度馬沙拉茶: 有好特別既HERBS味, 細細杯, 都幾得意, 試下人地既特色野都OK既
餐湯係蕃茄湯: 好濃郁, 不過濃到有D鹹...
咖哩串燒: 有3款, 不過都係比較乾...
焗蠔:味道不錯, 不過就唔係幾食到個蠔味, 份量少少地剛好
迷你咖哩拼盤: 3款咖哩, 雞, 牛肉, 薯仔蔬菜
我地都添加左幾次
题外话/补充资料: 呢到有位印度人, 應該係老闆黎既 佢好主動走去每一張枱到問有無D咩食物想再添加, 其他職員都好有禮貌, 服務好好!
2014-12-18 1106 浏览
Tulsi is one of the best places for curry, but this time I went for the pizza because their lunch sets are quite funky.They had interesting things like butter chicken fusilli.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Chicken Tikka Pizza:The pizza base was naan bread which had a soft and chewy texture, on top it was topped with delicious melted cheese, green peppers and chicken tikka.☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎The bill: $70Service: goodYummy factor: goodEnglish Menu: Yes◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ Tulsi Indian Restaurant's
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Yummy factor: good
English Menu: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
Tulsi Indian Restaurant's
G/F, Fairview Court,
7 Tsat Tsz Mui Road
North Point.
外卖自取
2014-11-04 1870 浏览
lovely beer!!!!Fish Tika魚肉好滑夾起唔散I LOVED IT!Onion bhajithis one isn't very traditional, don't think I will order this againLamb kebabwell, not something I expected, but still very nice!D肉醃得好好唔會羶有D硬D curry唔辣連vindaloo 都係ok辣Tikka Masala 都唔夠番茄羊肉炒飯都okabit too greasythe meat was abit toughservice ok
lovely beer!!!!
Fish Tika
魚肉好滑
夾起唔散
I LOVED IT!

Onion bhaji
abit too greasy
the meat was abit tough
service ok
2014-08-15 2724 浏览
每年打開米芝蓮看看, 不論倫敦, 澳門或是香港版, 印度菜總是其中一個大項目. 自從09年開始, 每年的香港版米芝蓮都會有印度菜上榜, 如bombay dreams, Jashan, Jo Jo Indian Cuisine, 金家美食, 甚至乎港式的恆河咖喱屋. 當然少不了的是有兩家分店的羅勒印度餐廳, 鰂魚涌分店已經連續三年得到必比登推介, 而北角分店就打入了14年版的必比登推介, 以小店來講, 成績相當不俗.年前曾經跟家人吃過羅勒印度餐廳的鰂魚涌分店, 整體是很有水準的, 這天就試試北角分店吧. 相比之下, 這裡的環境是更加舒適, 帶點印度式的華麗感覺, 很討好. 平日的午市來到, 那就來一客四道菜午餐吧, 包括有印度烤餅, 是日餐湯或沙律, 主菜以及飲品, 價位是由$68至到$108不等, 很合理的價錢.印度烤餅: 8.5分, 吃印度菜, 當然要來點naan, 這裡的naan, 熱辣辣, 質感是很鬆軟的, 剩吃當然無問題, 如果點上masala同吃, 自是更加惹味.是日餐湯: 7.5分, 是日的餐湯是薯仔湯, 質感會是偏杰身, 薯仔香突出, 喝口熱湯, 也不錯.串燒雞配印度飯
是日餐湯
串燒雞配印度飯 $78: 8.5分, 主菜方面, 我的選擇是chicken tikka, 剛剛燒起的, 熱度對辦, 帶點焦香, 實是很香口的. 配上的masala, 帶乳酪及洋蔥的味道, 很醒胃, 辣度輕宜, 撈飯吃一流, 教我忍不住一口接一口的吃下去.
串燒雞配印度飯
Iced Tea: 8.5分, 最後也以一杯Iced Tea作結, 雖然是凍飲, 但茶味是幾香濃的, 喝開港式的檸茶, 這杯印度式的出品, 也值得一試.
Iced Tea
羅勒印度餐廳這家必比登推介店子, 環境舒適, 食物質素令人滿意, 特別推介這裡的naan以及masala, 風味十足, 是相當地道的出品, 加上價位相宜, 是值得推介的小店呢.
Iced Tea
2014-06-04 2380 浏览
今日過北角同朋友食晏Age同Tulsi之間佢地揀左Tulsi,之前食過但未試過晏奏,就食一食佢叫左個Lunch Set洋蔥湯洋蔥湯好少飲,洋蔥本來好甜但佢甜咸適中印度燒餅普通燒餅,好似有D行不過都還OK咖哩雞扒意大利飯咖哩意大利飯唔知大家會覺得點,食完之後原來都幾夾,印度香料好味道不在話下,D飯又煮得岩岩好,唔怕太過軟,雞扒個汁都好香,印度野都係食返D香料野最正之前食晚飯散叫好味D,可能都係lunch set,有部份食物行左D都好正路
今日過北角同朋友食晏
叫左個Lunch Set

洋蔥湯
洋蔥湯
洋蔥湯好少飲,洋蔥本來好甜但佢甜咸適中

印度燒餅
印度燒餅
普通燒餅,好似有D行不過都還OK

咖哩雞扒意大利飯
咖哩雞扒意大利飯

题外话/补充资料: 味道只係俾個飯而已
2014-05-30
2014-05-20 2199 浏览
起初見到有團購400蚊左右4人餐印度菜,心大心細買唔買因為驚寶貝女食唔慣,好彩食到我寶貝讚不绝口,講真味道真係唔錯。豆容湯味道濃郁又香滑黑菘露薄餅,有少少松露味,鬆軟唔油膩,囡囡食左好多炸魚柳,外香脆内裡魚肉滑到唔咬就可以吞落肚印度焗蠔,咖哩汁蓋了蠔的味道,所以這個只係食醬汁嘅味烤牛肉串,印度菜當然香料比較重,不過係可以接受嘅,牛肉烤得好好保留到肉汁燒雞嘅醬汁同牛肉串係一樣嘅,雞燒得剛好連胸肉到唔會(鞋)烤羊架,羊肉係冇羊羶味嘅!薄餅,見到邊位好厚以為會似食硬豬嘅感覺,點知咬落去原來脆到……居然好食過某大薄餅連鎖店 仲有肉桂朱古力同拉茶,咖啡不過位置有限放唔到比大家睇,等我寫多D食評可以加多兩張相位先
豆容湯味道濃郁又香滑

黑菘露薄餅,有少少松露味,鬆軟唔油膩,囡囡食左好多

炸魚柳,外香脆内裡魚肉滑到唔咬就可以吞落肚

印度焗蠔,咖哩汁蓋了蠔的味道,所以這個只係食醬汁嘅味

燒雞嘅醬汁同牛肉串係一樣嘅,雞燒得剛好連胸肉到唔會(鞋)

烤羊架,羊肉係冇羊羶味嘅!

2014-04-19
  • 薄餅
  • 炸魚柳
2014-05-03 2280 浏览
用團購買的餐卷,特別是印度菜,質素都比其他菜式還要好。所以就膽粗粗去試這間印度小店。一進去店裡,就覺得環境還不錯,座位還算寬闊。 Menu一擺下來,想不到都有好幾款Course可以選擇。先上紅湯,無羅宋湯的菜在裡面,飲落去的感覺比賣相好很多,還要酸得黎帶些甜。然後上了前菜, 不知道如何翻譯前菜啦。 。 。簡單來說,有炸魚(魚都算新鮮,無雪味), 芒果炸物和似溫泉蛋的物體,這倆個特別的小食非常好吃,真的要試一下,想不到印度都有這麼多不辣的東西。還有海鮮可以吃, 有四隻Oyster 跟印度秘製醬汁,不太吃海鮮的我都覺得挺好。到了Main Course,我們叫了一個三文魚意大利亞飯和Pizza. 意大力亞飯用印式香料,配以飯比較“林”的效果,都頗好吃,三文魚煎就有待進步, 煎的時間耐坐少少。 Pizza是以酥皮製成,配上少許印度香料,味道不錯。最後是個甜品,雪糕配Puff, 分量剛剛好,不會太膩. 所以說,吃印度菜可以選擇吃Fusion food, 會有意想不到的效果!
2014-05-02