🐂🥩【 緣味烤肉店 】🥩🐂⋄—————⧫♟⧫—————⋄石門都有流行嘅石燒烤肉店🔥小店裝潢簡約,富人情味,仲有落地大玻璃可以睇風景添。可選擇不同牛部位,性價比高,好抵食❤️‍🔥😍 ⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄晚市板燒:🔥板燒牛小排🥩($168)配🍚飯(多汁)、🥗沙律牛小排係取自牛隻前胸嘅肋骨部位,肉質結實,油脂豐富,最適合燒烤,風味絕佳。烤至7分至全熟最佳。飲品:🍐雀巢雪梨茶($8)✨不設加一服務費⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓230號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #ilovesharingfood #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami石門 #ccrreami緣味烤肉店 #緣味烤肉店 #烤
🐂🥩【 緣味烤肉店 】🥩🐂

—————⧫♟⧫—————

石門都有流行嘅石燒烤肉店🔥

小店裝潢簡約,富人情味,仲有落地大玻璃可以睇風景添。

可選擇不同牛部位,性價比高,好抵食❤️‍🔥😍

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

晚市板燒:
🔥板燒牛小排🥩($168)
配🍚飯(多汁)、🥗沙律

烤至7分至全熟最佳。

飲品:
🍐雀巢雪梨茶($8)

✨不設加一服務費

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓230號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #ilovesharingfood #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami石門 #ccrreami緣味烤肉店 #緣味烤肉店 #烤肉 #石燒烤肉
2022-08-31
2022-09-23 1789 浏览
石門站C出口一出就有2大個商場,呢間鋪頭係一期的2樓,位置較其他店鋪隱蔽,我就比佢大大張海報吸引咗入去😆其實空間不算太多,大約有3張卡位,數張普通枱和吧枱位,環境闊落。坐低後,男侍應就提醒我用QR code落單,途中我有問題,佢都有細心有禮解答,個🔥熄咗都會好快手refill。Menu第一頁有張圖,好清楚咁說明各部位,一圖看懂👍原來除咗板燒外,仲有小食揀,不過睇圖見個set都幾多,就叫咗set同飲品就算了。飲品有罐裝、樽裝、波子汽水及特色飲品,都幾多選擇,任君選擇。板燒牛小排牛的胸肋骨附近,平時打邊爐都會買黎食,肉質結實得黎又因為有較多油筋油脂所以容易入口,「緣」汁原味💦板燒翼板肉其實即係牛肩胛,鍾意佢肉身薄得黎又少脂肪,都有成10塊以上,個份量幾足,送飯一流😋成個套餐有肉、飯(可按喜好選多飯少飯) 同椰菜絲沙律,均衡飲食無難度😂肉圖參上

Menu第一頁有張圖,好清楚咁說明各部位,一圖看懂👍

肉圖參上

牛肩胛

2022-09-22
牛肩胛
2022-09-09 150 浏览
平時好日都唔會去石門 今次經fd介紹有一間平得黎高汁既烤肉店 入到去環境唔錯 有驚喜既係烤肉都可以一個人 上菜速度快 係舊石到烤 幾過癮 上面比舊豬油你防止痴底 估唔到豬油可以帶出塊肉既油香 野飲方面有幾款唔同口味幾汽水 櫻花可樂味 白桃同蜜瓜梳打 款款都新奇
2022-09-08
2022-09-08 142 浏览
石門美食多籮籮😍今晚三人一行到石門搵食!最尾選擇一人石燒烤肉🔥位置方面安排左卡位方便食嘢吹水🤓試左招牌牛小排👍🏻份量一定足夠成年人飽肚食肉獸可以追加肉🤤🤤特色飲品❣️櫻花可樂係必試今日吾想食肉既朋友仔表示鰻魚都好好食 仲要原條上🐱
石門美食多籮籮😍
今晚三人一行到石門搵食!
最尾選擇一人石燒烤肉🔥

鰻魚都好好食
仲要原條上🐱

2022-09-08
2022-09-01 108 浏览
今日有事要去石門做,喺網上搵到呢間主打一人烤肉套餐既餐廳,就過嚟試下。每個午市套餐包括一碟肉、一份椰菜絲沙律同一碗飯,而且配有燒肉汁。牛三角(上)、翼板肉(下)板燒牛三角 $128今次選擇左兩款都係牛既肩部位置,呢個部位運動較少,口感會較為嫩滑。牛三角既肉較實,脂肪分佈均勻,入口充滿油脂既香味。板燒翼板肉 $138翼板肉既肉質比牛三角更為嫩口同更容易熟,牛味亦更為突出,但相較於牛三角會少油脂一點。一人一個石板烤肉,又可以享受自己烤肉既快樂。掃QR code落單,可以自選多飯少飯,唔同要求都可以滿足,非常人性化。店員服務態度良好,靠窗位置亦可飽覽石門街景,十分舒適~餐廳位於石門京瑞廣場一期,石門站C出口一出就會見到,但餐廳喺商場較隱蔽嘅位置,較近電梯口,要留意下先見到🤣

牛三角(上)、翼板肉(下)

板燒牛三角 $128

板燒翼板肉 $138

2022-08-27 1294 浏览
喜歡一人一鍋或者一人石燒、板燒,自選喜歡嘅食物但又可以同步DIY享受自煮樂趣。今日放工途經石門,見時間差不多順道晚餐,發現這間「緣味烤肉店」,主打一人板燒烤肉套餐,價錢唔貴兼有多款選擇,有牛、豬、羊和鰻魚等等。而唔同牛肉嘅部位當然係主打,圖文並茂介紹你燒緊嘅牛肉係來自邊個部位。掃描二維碼點餐,方便清晰。每款板燒烤肉套餐包括白飯和椰菜絲沙律。板燒牛小排$168石板傳熱超快,塗上肥豬肉立刻滋滋聲響,熱石板超高溫趁熱放上烤肉,不消一會已熟。牛小排油脂豐富,入口甘香,肉質鬆化肉味濃郁,好吃到不得了。亦可蘸秘製醬汁或海鹽提升味道。😋👍🏻白飯超大碗,軟熟有飯香配烤肉一流!留意可以根據個人口味選擇多汁小汁。我這一碗選擇少汁味道啱啱好加上紫菜飯素,吃畢一碗冇難度😆😍味噌湯熱辣辣材料甚多。👍🏻椰菜絲沙律🥗 爽脆清新,平衡返肉類嘅油份。板燒牛三角 $148(牛肩胛)這個部位都比較稀有,肉質俾牛小排薄一點,所以燒烤時間更短。放上高溫石板數秒便可。牛肉味道濃郁,入口之後,肉質和脂肪都帶點甘甜!地方唔算好大,不過服務唔錯,卡位一排可望窗外遠景,百幾蚊一個餐可以吃到高質嘅牛肉,性價比不俗!👍🏻

板燒牛小排
掃描二維碼點餐,方便清晰。
每款板燒烤肉套餐包括白飯和椰菜絲沙律。
板燒牛小排$168

白飯超大碗,軟熟有飯香配烤肉一流!
味噌湯
熱辣辣材料甚多。👍🏻
椰菜絲沙律🥗 爽脆清新,平衡返肉類嘅油份。
板燒牛三角 $148
(牛肩胛)
牛肉味道濃郁,入口之後,肉質和脂肪都帶點甘甜!
2022-08-17 130 浏览
石門不嬲都好多美食今次突然想食熱石烤肉🔥所以揀咗緣味烤肉店呢度位置寬躺 望到街境 坐得舒服😌Lunch Set 有好多選擇已包沙律、燒肉及大大碗紫菜醬油飯米飯🍚用上珍珠米 送燒肉一流肉類有唔同部位牛肉豬肉選擇Menu仲有圖文介紹每一個位置及其口感每個熱石鐵板上都有牛脂肪油一油個鐵板牛肉厚薄適中 燒起上黎非常易控制肉質色澤均勻 油脂分布平均板燒牛三角 (牛肩胛) $128三角肥牛係由第一根到第五根肋骨剔岀嘅三角部位一隻牛🐮都係得2塊 好罕有入口仲充滿甘口油脂味😋食落非常嫩滑板燒牛小排 $148牛隻前胸肋骨部位肉質結實且油筋及油脂甚多 一路燒 脂肪油汁溢岀 牛味更濃口感更甚特別想一讚 店員好好會自動幫我加火酒膏令我個鐵板keep住熱辣辣🔥非常值得一試🙌🏻
石門不嬲都好多美食
今次突然想食熱石烤肉🔥
所以揀咗緣味烤肉店
呢度位置寬躺 望到街境 坐得舒服😌

Lunch Set 有好多選擇
已包沙律、燒肉及大大碗紫菜醬油飯
米飯🍚用上珍珠米 送燒肉一流

會自動幫我加火酒膏
令我個鐵板keep住熱辣辣🔥
非常值得一試🙌🏻
2022-08-17 634 浏览
🌃 餐廳位於石門區, 餐廳環境開揚, 玻璃可以望到商場對外公園景色, 餐廳裏面以簡約日式和風設計, 以木質為主調 , 讓人有一個relax既感覺 。.🍲 板燒牛小排💲 168👉 石燒爐有非常日系和風嘅感覺, 表面有一塊石燒板, 内有火種加熱, 食嘅時候要將牛肉嘅油脂加熱, 再將牛肉放上去烤。👉 牛小排屬於牛隻嘅前胸肋骨位, 肉質相當結實, 且油筋同油脂分佈較多, 所以燒烤非常之正, 食落特別香口, 肉汁豐富, 根本上唔使調味都可以, 另外可以加少少鹽提升牛肉嘅鮮味。🍲 板燒翼板肉(牛肩胛)💲 158👉 翼板肉屬於牛頸與牛下肩嘅部位, 係牛肩中最較軟嘅部分, 食落幾軟嫩同埋牛肉味香濃, 如果想增添鮮味 嘅感覺可加燒肉汁, 味道會有提升。.👉 另外套餐包括 胡麻醬椰菜沙律 有椰菜絲沙律, 椰菜絲新鮮爽口, 此外仲有紫菜珍珠香飯 , 除咗表面有澎湃嘅紫菜絲之外, 表面仲灑上有味飯素, 令到平平無奇嘅白飯, 增添一點層次感, 另外加三蚊可以配麵豉湯,再加錢可以加配飲品。.📍緣味烤肉店沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓230號舖.此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。-

🍲 板燒牛小排
💲 168

🍲 板燒翼板肉(牛肩胛)
💲 158

📍緣味烤肉店
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓230號舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-08-11 87 浏览
一家人食飯 唔想去太遠又唔想有排等位 又想食燒肉 揀左石門呢間燒肉店 我地早黎所以完全唔駛等位,加張bb 椅窗口位坐到5人屋企人叫左燒肉,我就叫左鰻魚飯 個飯係俾燒肉遲少少上,咁都正常既,燒肉全部生既自己燒,呢個要煮個飯黎到,個個都嘩 好大條鰻魚呀 ,大條到個碗都裝唔晒個飯都唔細架,阿仔食左一大碗之後我都夠飽 另外要讚下既係,waitress 上菜都小心睇完小朋友 食食吓燒肉無晒火都會再換過既燒肉無特別影相不過幾款都好味屋企人食完都讚好,下次可以再黎過!
一家人食飯 唔想去太遠
又唔想有排等位
又想食燒肉
揀左石門呢間燒肉店

我地早黎所以完全唔駛等位,加張bb 椅窗口位坐到5人

屋企人叫左燒肉,我就叫左鰻魚飯
鰻魚飯

個飯黎到,個個都嘩
好大條鰻魚呀 ,大條到個碗都裝唔晒
個飯都唔細架,阿仔食左一大碗之後我都夠飽

另外要讚下既係,waitress 上菜都小心睇完小朋友
食食吓燒肉無晒火都會再換過既
燒肉無特別影相不過幾款都好味
屋企人食完都讚好,下次可以再黎過!
鰻魚飯
2022-08-04 117 浏览
隱身街坊小店, 雖然廣場人流好多,但餐廳位置喺轉角位 ,一不留神好易會走漏眼👀,簡約的既日系設計,喺兩層高的空間自然舒適,二樓窗戶可以看到街景,邊嘆燒肉邊看風景!一坐低見到menu入面, 有張🐄牛肉部位大解密圖, 有唔同部位🥩肉嘅分佈, 而且每個set都有介紹 嗰個部位嘅🥩肉味油脂分佈, 自己燒肉,自己揀 👍🏻我就揀咗板燒牛小排, 建議七成熟,燒到邊位微脆正朋友仔揀咗翼版肉,果然肉質軟腍不韌, 肉汁豐富ps: 店員好細心我哋燒到一半燒肉嘅時候,幫我哋再加火酒膏, 等個火keep住咁火熊熊♨️👍🏻👍🏻

我就揀咗板燒牛小排, 建議七成熟,燒到邊位微脆正

朋友仔揀咗翼版肉,果然肉質軟腍不韌, 肉汁豐富

2022-08-04
午餐
  • 板燒翼板肉
2022-08-04 94 浏览
石門呢邊其實都有好多好野食,就好似我最近食嘅呢間——🌟緣味烤肉店🌟,主要食燒肉,就算係燒肉,午市套餐都有好多選擇,套餐有唔同牛嘅部位俾你揀🐂連好少有嘅牛三角都有得選擇🤩因為係自己鐵板上燒,連牛肉嘅熟度都有得自己決定👍🏻一路燒一路熱辣辣咁食,味道更好食💕每個鐵板上面仲會俾牛嘅脂肪你作為油,令肉質更香身👍🏻牛肉嘅肉質高質,色澤脂肪比均勻,燒完之後肉質超香又嫩滑😋燒牛肉配飯已經好正,不得不讚個飯係用咗珍珠米,仲有啲醬油同大量嘅紫菜喺上面,好食到成碗飯都食晒😋而且店員亦好細心,連我都味察覺到我個火燒曬熄咗,佢就主動幫我著返火👍🏻除咗店員細心,呢度嘅環境都好唔錯,大大個玻璃窗望住出面嘅景色咁食,好嘆💕._./ 午市套餐 /|板燒牛小排||板燒翼板肉|•/ 飲品 /|津路鳥龍茶||荔枝玉露|._.📍緣味烤肉店📍沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓230號舖
._.

📍緣味烤肉店
📍沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓230號舖
午餐
2022-08-04 983 浏览
👯完全未行過呢區之下, 決定入嚟逛下, 結果有驚喜發現🥰🤩環境開揚, 裝修舒適雅緻, 座位又寬敞,仲要完全沒有油煙味嘅烤肉店, 我哋決定一定要試下💫多款晚市套餐選擇$118-168不設加一服務費💫罐裝及樽裝飲品 $8-12💫波子汽水及特色飲品 $18-28天氣熱熱地, 一坐低叫咗冰凍汽水飲下先🥰📝Menu內頁有張 簡,易,明 嘅牛肉不同部位及口感特色介紹,方便客人揀到各自喜愛嘅唔同嚼口感及味道🥰🐷板燒爽梅肉(黑毛豬)$148Menu內介紹:🐖爽梅肉是位於豬腰部的整個骨架和前肋骨肉質軟淋嫩滑多汁, 沾上少許燒肉醬汁, 入口充滿甘口油脂味😋😋板燒雞翼板肉(牛肩胛)$158✨翼板肉是牛頸與牛下肩的交界處, 牛肩肉最軟的部位, 肉質嫩滑, 脂肪含量較低🥩🌟肉質鮮紅,非常新鮮燒香後,牛味濃郁, 只加少許鹽吃起來油潤有口感😋套餐包含:🥗胡麻醬椰菜沙律菜絲新鮮爽口🍚紫菜珍珠香米白飯可選擇多飯或少飯多汁或少汁及需唔需要走芝麻👍夠晒貼心💕
👯完全未行過呢區之下, 決定入嚟逛下, 結果有驚喜發現🥰

💫多款晚市套餐選擇
$118-168
不設加一服務費

💫罐裝及樽裝飲品 $8-12
💫波子汽水及特色飲品 $18-28
天氣熱熱地, 一坐低叫咗冰凍汽水飲下先🥰

📝Menu內頁有張 簡,易,明 嘅
牛肉不同部位及口感特色介紹,
方便客人揀到各自喜愛嘅唔同嚼口感及味道🥰

🐷板燒爽梅肉(黑毛豬)$148
Menu內介紹:
🐖爽梅肉是位於豬腰部的整個骨架和前肋骨

😋板燒雞翼板肉(牛肩胛)$158
🌟肉質鮮紅,非常新鮮
燒香後,牛味濃郁, 只加少許鹽吃起來油潤有口感😋

套餐包含:
及需唔需要走芝麻
👍夠晒貼心💕

2022-08-03
2022-07-29 151 浏览
呢日去咗石門整野,又係lunch hour ,咁食埋lunch 先啦。石門都好多餐廳選擇,但係見到呢個食板燒牛肉都幾特別佢哋嘅餐牌好貼心,會介紹每一種牛肉同埋響牛嘅邊個位置,比客人知道清楚揀自己鍾意嘅肉。我哋嗌左兩個套餐:板燒翼板肉同板燒牛三角。每個套餐都包括板燒肉、一碗飯同沙律,麵豉湯(加$3)。佢嘅飯上面鋪滿紫菜碎同芝麻加埋一啲醬汁,好好味😋另外,石板上放咗d牛脂,燒嘅時候唔會黐底同埋仲更加有牛嘅香味。板燒翼板肉:翼板肉係運動量較少嘅部位,所以佢嘅脂肪唔會好多,但係食落口好嫩,一d都唔會乾,仲好濃嘅牛味😋😍而亦可以點附上既燒肉汁食板燒牛三角:睇到介紹原來牛三角好罕有,一頭牛只有2塊!所以一於試吓😋佢嘅油脂分佈好平均,食落口好嫩,好juicy,口腔充滿住濃郁嘅牛味同油香。個人覺得比起翼板肉嘅牛味仲濃d添😍店員仲好貼心,一見到你嘅火熄咗就立即幫你換個新嘅火石。而整體黎講,我覺得呢度嘅牛肉質素好靚,肉質好有光澤。呢個價錢真係好抵👍🏻

板燒翼板牛

板燒翼板牛
2022-07-29 603 浏览
今日嚟沙田石門嘅呢個商場搵吓有冇好嘢食🫢 商場唔算好大 行吓行吓就嚟到呢間燒肉店嘅門面 望咗望餐牌覺得都幾啱食 而且環境都幾舒適 所以就入咗去啦🥰 每個套餐包括咗有份胡麻椰菜沙律🥗 一碗白飯 面頭仲有紫菜同埋芝麻 入面仲有啲燒肉嘅醬汁🍚 我哋仲加咗$12要飲品Menu都幾特別 有張簡單嘅圖片介紹唔同部位嘅牛肉 而且入面嘅頁數仲有詳細介紹唔同牛肉嘅特色🐄 板燒牛小排一定要講吓呢個牛小排🐮 呢個係店舖推介嘅項目👍🏻 食完之後的確覺得係要推介呢個嘅😆 因為真係油香十足 燒香咗之後完全唔會覺得太油膩 反而熱辣辣食真係覺得肉質好嫩滑 個人覺得配埋餐桌上面嘅食用鹽已經好好食😋 一粒小小嘅鹽已經可以吊出牛肉嘅鮮味板燒牛三角呢個部位其實我都係睇Menu嘅說明所以嗌嘅🫢 呢個部位嘅牛肉比較罕有 但係價錢又唔貴喎 所以嗌嚟試吓佢😗 相對之下呢個牛三角嘅肉質比較實淨 但係牛味都好重 同牛小排比較 食落口會比較瘦身 啱晒啲想健康小小嘅朋友😉 板燒肉側邊仲有個醬汁 唔鍾意落鹽嘅朋友可以點呢個甜甜地嘅燒肉汁 好有日式風味😍題外話 唔知係咪我影相影得太耐 搞到其中一個個火 食到後期就熄咗 仲有幾片肉未燒完😂 咁我哋

板燒牛三角

題外話 唔知係咪我影相影得太耐 搞到其中一個個火 食到後期就熄咗 仲有幾片肉未燒完😂 咁我哋冇特別搵店員幫手 諗住用另一個餐個石板燒埋就算 點知店員留意到呢個情況 想幫我哋換火種🔥 店員都幾細心同有禮貌 整個用餐體驗都幾愉快😗
2022-07-26 108 浏览
有時鐘意呢種靜靜地同朋友傾吓偈,慢慢烤下肉,比較自在。緣味嘅牛肉都有質素,佢哋切得薄薄地,所以(唔使烤咁耐架)食落好滋味。板燒翼板肉 $138(牛肩胛)翼板肉 (Flat Iron Steak)翼板肉是牛頭與牛下肩的交界處,運動量偏少,是牛肩中最軟的部位,肉質嫩滑。脂肪含量較低,牛味濃郁板燒牛小排 $148K 牛小排 (Short Rib)取自牛隻的前胸肋骨部位,此部位的肉質結實且油筋及油脂甚多。適合以燒烤的方式來料理,燒烤過程中油汁會隨著高溫溢出,牛肉風味絕佳,建議食用熟度7分~全熟。(兩個套餐都有飯、沙律菜、飲品)
有時鐘意呢種靜靜地同朋友傾吓偈,慢慢烤下肉,比較自在。
板燒翼板肉 $138
(牛肩胛)
翼板肉 (Flat Iron Steak)
板燒牛小排 $148
K 牛小排 (Short Rib)
(兩個套餐都有飯、沙律菜、飲品)