2024-01-08 1132 浏览
經過京瑞,特登OpenRice 揾咗間舖頭食,點了一個鐵板牛和一個壽喜燒,價錢昂貴,份量勁少,只有幾塊牛,食材劣質,味道都好普通,吉野家的壽喜燒也比他好!真的不會再幫襯第二次!
2023-09-01 2189 浏览
回到石門工作,其中一個重要的工餘節目,就是在區內發掘美食了。這次,吸引到我的,是一間價錢不貴的日式烤肉店。那天去到門前,發現這《緣味烤肉店》有日式窩飯,有壽喜燒,也有板烤肉。三種類型午餐都好似好吸引,於是,我分了三次來,每次都試一款唔同既午餐。第一次來,我吃最便宜的日式豬軟骨窩蛋飯。一個窩仔,飯菜同肉就不斷地在窩內烤煮著。熱氣乎乎的端到我面前。然後,店員再在我面前為我的窩飯點火。來的時候是二月左右,天氣仍然是不熱,吃上這一個熱乎乎的飯餐是非常開心的。食食下,我才發現忘了把生雞蛋打進去。加了雞蛋之後,多了蛋汁的加持,飯及豬軟骨的香味更加之濃烈,吃入口更香,更惹味。伴餐的,有一個濃香的麵豉湯。吃飽一個熱乎乎的飯之後再來一碗溫暖的麵豉湯來滋潤一下口腔,感覺是很好的。第二次來,我選擇了肥牛壽喜燒。也就是一個小小的一人火鍋。因為,這是一個有湯有菜,有好多材料既火鍋,所以沒有配上麵豉湯。店方用的蠟火,火力是非常猛烈的,不一會就把窩內的菜全煮熟了。牛肉雖不是很上等,但放入本身味道已經帶小甜的湯之後,混合出來的湯味道同牛肉味道都可口的非常。食到咁上下,就開始把碗內的烏冬麵放入去。再把生雞蛋打入另一隻吉

食到咁上下,就開始把碗內的烏冬麵放入去。再把生雞蛋打入另一隻吉碗內。煮好麵或牛肉,沾一沾湯,再沾一沾蛋汁,我感覺到,我的舌頭正在享受啊。

隔了一星期,我第三度拜訪了。這一次,決定烤肉。那天,我選的是板燒牛小排套餐。烤肉,是這家店真真正正的主角。猛烈的石板爐,爐上再故意地加了一片牛肉油。單是油發出的牛香味已經很是吸引。
因為這是烤肉,本身沒有湯,所以,也有一個麵豉湯給我。是日的麵豉湯好似比上次的濃,當然,也比較熱,非常之好。

好啦,烤肉啦,我點的是板燒牛小排,也就是一片片的薄切牛扒。牛肉本身的油脂已經很多,早已經是充滿了味道,再用上了牛肉油去做煎肉的油,令到牛肉味更加之濃烈。煎好一片,不沾汁也美味得非常。用來伴飯,更有一個小確幸的感覺。慢慢地,一片一片地烤煎,很過癮,很開心。
很過癮,很開心的一間小小烤肉店。再加上是平民價錢,中、高級享受,是一個極開了的飲食體驗。早點定檯,是一個 team lunch 既好選擇。若只是一個人來烤肉,我可以說,更爽!
2023-07-08 2107 浏览
位於沙田石門廣場的燒肉店,這家店的環境有著日本風格,讓人感到舒適自在,不會讓人感到壓迫。我和我的十位同事一起來到這家店品嚐午餐,大家都是第一次來到這裡,但是整個用餐體驗非常愉快。這家燒肉店有許多lunch set可供選擇,我們特別喜愛的是「壽喜燒」日式火鍋餐。這個套餐有足夠的牛肉、生菜、南瓜、冬菇和烏冬,讓我們可以品嘗到各種不同的食材和味道。牛肉非常嫩,口感十分柔軟,讓人感到非常滿足。蔬菜的新鮮度也好,讓我們感到健康。整個壽喜燒的味道也非常好,讓我們不禁一直品嚐著。除了壽喜燒之外,我們還見有其他的燒肉和小菜。燒肉的質量高,小菜也很豐富,可以品嚐到各種不同的風味。

2023-07-07
2023-05-05 2333 浏览
【沙田區】【緣味烤肉店】呢個用餐體驗其實都已經係幾耐之前,係上填詞工作坊之前嘅事嚟,而家都已經上晒,我都仲未幫呢個體驗留低記錄,真係一拖再拖。咁當時同朋友一齊行經石門,唔係太肚餓又想搵啲嘢咬吓,當時完全諗唔到食咩好。咁我哋見到呢間喺外面掛住綠色底白色字招牌嘅餐廳,覺得有啲好笑,因為真係好似素食店,有啲清心寡欲嘅感覺。因此就推斷出佢點都要加烤肉店三個字喺個名後面去話畀人聽佢哋係一間烤肉店,講到好好笑,就去食吓啦。由於唔太肚餓,所以只係叫咗個 $168 嘅「板燒牛小排」,餐廳講佢係牛嘅前胸肋骨位,肉質結實而且會多啲油筋同埋油脂。燒烤嗰時油汁會因高溫走出嚟,牛味夠,佢建議食七成以上,其實咁薄,一放上熱石都熟咗大半啦。係呀,我都唔止一次講就係切薄片做石燒好難控制,唔係好似網燒咁拖一拖就得嘛。不過呢啲都係我個人意見,好多間都咁做証明佢有存在價值。我朋友餓啲,個餐佢食多啲都係好,我求其中間抽吓水就算,純粹試吓個味。追加咗 $68 嘅「爽梅肉黑毛豬」,餐廳介紹爽梅肉係喺豬腰嘅骨架同前肋骨位,嫩滑多汁咁,食落都唔差,正正常常。不過連埋個飯同沙律,咁樣 $236 一人份就唔算好抵。畀錢時侍應提醒我哋低消

追加咗 $68 嘅「爽梅肉黑毛豬」,餐廳介紹爽梅肉係喺豬腰嘅骨架同前肋骨位,嫩滑多汁咁,食落都唔差,正正常常。不過連埋個飯同沙律,咁樣 $236 一人份就唔算好抵。畀錢時侍應提醒我哋低消係每人叫一個餐,我心諗:哦。。。

(地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓230號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #石門 #緣味烤肉店 #京瑞廣場 #板燒牛小排 #爽梅肉黑毛豬 #石燒牛肉 #牛小排 #爽梅肉 #1am0784 #1ambackup
2023-03-10 1996 浏览
店鋪位買比較隱閉, 如果睇唔見個廣告易拉架, 真係唔知係邊.............店鋪好細間, 全埸只有四至五張枱, 每枱4-6 人, 要完全齊人先可以入席, 限時1.5鐘, 一人石燒肉都唔錯的, 價錢合理, $68起, 一碗飯, 一個沙津, 一碟約十片的牛肉, 一個熱石窩自己將牛燒熟, 由Order 到食完, 真係差唔多1.5鐘, 時間真係岩岩好, 但如果想一大班人邊食飯邊傾計就唔太岩。 牛肉雪花, 脂肪同肉比例好好,  經過石燒, 牛肉味更香, 牛肉好軟, 好好味。
🤩🤩🤩$68 一人壽喜燒肥牛鍋有菜🥬有菇🍄有南瓜🎃有烏冬🍜有蛋🎃加埋一碟肥牛🥓睇相都見到好大份,次次食完都好飽,幾抵食😋😋😋位置係商場角落lift附近,環境清幽,座位唔會太迫坐得好舒服,一人或同朋友黎食都好啱
🤩🤩🤩$68 一人壽喜燒肥牛鍋
有菜🥬有菇🍄有南瓜🎃有烏冬🍜有蛋🎃
加埋一碟肥牛🥓
睇相都見到好大份,次次食完都好飽,幾抵食😋😋😋

烤肉水準好好,喜歡食肉可以追加真心推介,環境好,坐位寬敞價錢合理,個人認為板燒牛三角肉味最好、最油香的一款如果唔食牛可以食板燒爽梅肉(黑毛豬),個人唔識分析是否極品,但係都係好食嘅店舖推介板燒牛小排⋯⋯係好食嘅,不過無比較無傷害🤭🤭 真係鍾意牛三角多啲,對比之下牛小排油香少一點,肉質是很好的追加咗牛板腱 同埋 翼板肉,翼板肉肉味濃,牛板腱雙對香滑,總之就好味啦一家三口連埋飲品埋單$617 勝價比高於同區食肆
烤肉水準好好
,喜歡食肉可以追加

真心推介,環境好,坐位寬敞

價錢合理,個人認為板燒牛三角肉味最好、最油香的一款

一家三口連埋飲品埋單$617 勝價比高於同區食肆
2023-02-18
  • 板燒牛三角
  • 板燒翼板肉
  • 板燒牛板腱
  • 板燒爽梅肉
2022-12-27 683 浏览
今日下午行過角落頭有間牛板燒牛,咁就試試啦 ,間野一個人都冇,叫左個壽喜燒同一個石燒牛,先講壽喜燒,叫得壽喜燒 但個湯底係冇味,牛肉一睇知唔掂,係既68蚊唔好有要求,但大家樂同吉野家都高質過佢好多。石燒牛又係 108蚊 d牛質素差, 其實睇番大約同等價位 係荃灣既(秘)同(初見)都好食過佢好多。真係中曬伏,係openrice比讚果d真係唔知佢讚乜
2022-11-17 561 浏览
呢間食店位置比較隱蔽😶‍🌫️,唔係經過見到個易拉架都會miss咗,假日嚟到可能過咗午巿,所以冇乜人,店員安排卡位比我哋,食店地方唔大,景觀開揚,咦! 我做乜地產sales上身👥️,望下有咩嘢食先,有假日午巿套餐噃,價錢幾十蚊有起交易,仲要唔收加一,附近好多食店冇假日set lunch,加埋一要成嚿幾水落樓,依家巿道不景,真係慳得一蚊得一蚊💰,我哋點咗兩個set,板燒牛板腱,咁樣烤肉都係第一次,肉質不錯,套餐包咗沙律、味噌湯、白飯(可配多汁或少汁),份量對男士嚟講可能未必夠,另外一個係燒汁肥牛便當,$58咁平本來冇乜期望,估唔到D肥🐮唔係cheap嘢,唔嚡之餘仲幾軟腍,分量又多,要彈嘅係個汁偏咸咗D,如減鹽同加入木魚汁個味道會更突出些
,套餐包咗沙律、味噌湯、白飯
,唔嚡之餘仲幾軟腍

2022-11-13
午餐
2022-11-14 390 浏览
坊間好多主打呢款燒牛肉嘅日式燒牛肉餐廳,銅鑼灣都已經有好幾間,一個餐百幾蚊就有和牛、飯、湯、嘢飲。呢間喺石門嘅燒牛肉餐廳比我想像中冇咁抵食。(1)理論上地段嚟講,價錢應該再相宜啲,但佢每個餐都大致$138-$168蚊;(2)成個餐嘅份量比想像中少,個餐包牛肉、沙律及一個飯,唔包嘢飲。如果同出面類似嘅燒牛肉店比,比較我食過相類似價錢嘅餐廳,人哋個餐係包糖心蛋、一個蘿蔔湯,一個紫菜飯,而份牛肉嘅份量亦多啲。講到食物質素,沙律係椰菜絲加日式芝麻醬,非常普通,但都好食嘅。牛肉我哋叫咗兩款,個樣差唔多,肉質唔算肥,都有香口嘅肉味。因為份量唔夠,我哋就追加兩份,每碟收$58,但份量都真係少。感覺真係唔抵食。佢哋個火爐唔夠火,加兩次燃料都係好快就熄。飯嘅份量唔及其他出面嘅燒牛肉店,但都有味道,不過個飯唔夠熱亦唔太覺似日本米。追加牛肉嘅份量,側邊空位佢哋放咗醬汁,拎開咗個醬汁就會見到碟牛肉嘅份量,大概有6-7片。

2022-11-13
2022-10-28 277 浏览
沙田石門緣味烤肉店小店裝修幾日式,樓底高,座位尚算濶落兩人平拆坐有少少面壁feel板燒牛板腱 $118(牛肩胛)好喜歡石燒,自己控制半喉,不過就比較忙要小心睇火,今次爐既火較大,好快環反轉牛肉份量唔少,over10塊,甘既價錢,認真抵食牛肩胛油脂分佈平均,肉味濃,yummy日式牛小排蛋飯 $68: 牛肉份量唔少,好滑,配埋雞蛋,雙重享受。套餐已包湯、前菜及飯,十分非富飲品另加罐裝或樽裝飲品,大路茶式汽水等
沙田石門緣味烤肉店
小店裝修幾日式,樓底高,座位尚算濶落
兩人平拆坐有少少面壁feel

板燒牛板腱 $118(牛肩胛)

牛肉份量唔少,over10塊,甘既價錢,認真抵食

牛肩胛油脂分佈平均,肉味濃,yummy

套餐已包湯、前菜及飯,十分非富

飲品另加罐裝或樽裝飲品,大路茶式汽水等
星期六同人第一次去幫襯這間石門燒肉店,入去環境不大,人客亦不多,我們各點了板燒肩胛肉眼餐$118,當食物上枱後,眼見原來牛肉得十少塊😓,湯,白飯是沒有任加服務的,如要的話要另加錢。所以算了。當食到一半,味道一般,兼且大家也像不太飽,於是單點多一碟肩胛肉6小塊,大約誠惠$4x-$5x,朋友見了也傻眼,牛肉非常薄又細塊,味道好一般,感覺像不是正統日本燒肉店,難怪客人不多了,真心不太抵食!賣點只是個日式燒爐仔吧,都係貪新奇,沒有甚麼特別!其實去沙田市中心某大型日式燒肉飯店也好過佢十倍,所以去一次就夠,無下次了😓😥😥!大家去前三思吧!😖
2022-10-15
2022-10-06 229 浏览
#chuchuinshekmun—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🌿🐮牛小排翼板肉—石門出名多野食🤤🌟🌟今次黎到呢間一人石燒烤肉店😋🐮.門面裝修係屋型 簡約和式裝修🤍落地大玻璃窗 感覺開揚整潔✨🌿.板燒牛小排🔥🐮🐮前胸肋骨部位 肉質較結實油香味濃🤤邊燒邊油汁會溢出 牛味十足😋.第2款果斷揀左牛肩 因為比起其他款式油脂比較均勻〰️板燒翼板肉🤍🐮牛頸與牛下肩的交界處 牛肩中最軟的部位✨肉質嫩滑 脂肪含量較低 牛味濃郁🌸紋路超靚 每邊燒一陣已經油香撲鼻😍入口即化♡枱邊有鹽同七味粉🫙🌶亦有跟甜甜地既芝麻豉油💓不過我覺得就咁落少少鹽就可以更突顯牛味🐮♡以呢個價錢 無收加一 都幾抵食🤭🌸每一份肉大概有10-12塊🥩行開石門都可以黎試試🌟🌟—💰hkd $306 w/ no service charge (2ppls💞)📍 緣味烤肉店 Shop 230, 2/F, Kings Wing Plaza 1, 3 On Kwan Street, Shek Mun, Sha Tin..
#chuchuinshekmun

📍 緣味烤肉店

2022-10-06
  • 板燒牛小排
2022-10-01 245 浏览
☘️約朋友去石門買嘢,到咗食晏時間就順便喺京瑞廣場搵嘢食,之前有幾間都試過,想搵啲新嘢試試,咁啱見倒呢間石燒烤肉,佢哋有lunch set 都幾吸引,就入去試吓😜 ☘️我哋各自揀咗牛肩胛(不同部份)套餐,連沙律和紫菜白飯,一個人食份量十足(飯可以選擇多飯或少飯,多汁或少汁) 而且都係QR code 點單,非常方便😜☘️肉嘅質素都唔錯,都幾有肉味😋。相比其他烤肉放題,份量當然冇得比,但對於肉嘅質素有要求嘅就可能選擇呢度比較好啲!

午市套餐
跟饗紫菜白飯跟餐白飯
前菜沙律
  • 跟餐白飯
2022-09-30 208 浏览
第一次食熱石日式燒牛肉!星期六夜晚大概七點我哋兩個人係晚市第一枱客人,之後慢慢就坐滿,仲要排隊等位。我哋早嚟所以坐到卡位,非常闊落。燒肉有得揀唔同嘅牛肉部位,餐牌都好貼心解釋每個部位嘅特色。店員哥哥服務好好,經常幫我哋加火。板燒封門柳$128- 封門柳肉質結實,脂肪較少,肉味尚可。個人認為落少少鹽就能提味,唔需要點燒肉汁。我幾鍾意餐廳用牛嘅脂肪來做油嚟燒肉,牛肉香味更加濃郁。我哋燒到一半牛油都冇晒,問店員哥哥攞多啲肥膏嚟燒,非常重油香味!牛肉同飯嘅份量啱啱好,推介!板燒牛板腱(牛肩胛)$138- 牛肩胛肉質就軟滑啲,個人鍾意呢一款多啲。熱石燒烤感覺冇咁熱氣,不過就燒唔出邊皮焦脆嘅口感。套餐有紫菜飯、沙律,同埋一碟牛肉,一個人嘅套餐份量都幾足!
板燒封門柳$128

板燒牛板腱(牛肩胛)$138