2018-10-27 253 浏览
一週前已經計劃了這個星期六去逛深水埗 看了很多介紹不同深水埗人氣熱店 鎖定了維記咖啡粉麵這裏最出名的是它的豬膶麵 但我對豬膶不太感興趣 所以吃了它另一個招牌菜咖央西多士 ($19)🥪西多賣相不錯 是煎的西多 店員預先把西多對角切開四份 方面用叉子享用🥪蛋漿沾得均勻 煎蛋味很香🥪暖暖的西多裏塗了厚厚的咖央醬 咖央的椰子味香 甜味十足 所以我沒有另加糖漿 這更能吃得原汁原味🥪因為是煎的西多 雖然不會跟油炸的那麼香脆 但我反而喜歡它鬆軟和不太油膩的感覺 (當天我喉嚨疼 但吃這個煎西多都不會對喉嚨有負擔)總結:這個西多性價比高 最重要的是它是煎西多 減少了一般炸西多有的邪惡 深水埗必食之選

咖央西多士 ($19)

🥪蛋漿沾得均勻 煎蛋味很香

2018-10-20
咖央西多士
難得出外工作路經深水埗,麻甩佬一個當然要去食返個潤牛麵,三間老店並排,平日等都唔駛等就有位唔似得周末人山人海。正所謂百年老店,由細細個老豆帶黎食到而家自己識走黎食,水準確實係保持得好好。唔係話碗面係咩山珍海味,但就係簡單一碗面配個湯底就足夠令黎到既人食得好滿足咁走,繼續工作繼續生活。試過帶初識既女朋友黎食,感覺總係有啲格格不入。黎深水埗行黃金,食潤牛面,由老豆到我,由我到第時既仔女,感覺上係一種傳承,一種男人既味道。值得係度停一停,細味下人生,嘆埋杯凍啡,叉足電,又繼續工作了。

豬潤牛肉麵

試過帶初識既女朋友黎食,感覺總係有啲格格不入。
2018-10-16
豬潤牛肉麵
2018-10-26 76 浏览
每次經過維記枱枱都一定有客人, 搭枱在所難免, 舊式裝修街坊味十足維記主打豬潤麵 , 坦白講平時我唔會食內臟, 連打邊爐都近乎唔會掂, 我亦曾經食過某間的豬潤麵比陣腥味嚇怕左 ... 唯獨每次黎維記我先會破戒食豬潤碗麵雖其貌不揚但走實力路線 💪🏻 豬潤份量不少, 絕對夠送麵 ! 麵爽身唔會稔唔會發脹, 湯唔會太濃.. 見唔少客人點咖央多, 應該都係維記名物, 只可惜一個人胃口有限無辦法試埋 熱奶茶帶澀唔夠奶香, 算不上水準之作, 不過都會繼續幫櫬

熱奶茶帶澀唔夠奶香, 算不上水準之作, 不過都會繼續幫櫬

• 豬潤麵
2018-10-22 2604 浏览
嚟到深水埗呢個平民地方搵食,阿肥話要帶我去一間好好味嘅<維記>品嚐,見佢裝修簡陋,但人流極旺,好似啲地踎大排檔咁款,好彩我今日都係casual wear,唔怕污糟,將貨就價喇~望一望佢哋有咩嘢食賣,原來主打都係好似早晨套餐咁嘅牛肉麵呀豬潤麵呀...餐肉/火腿+雙蛋等等,亦有米粉或通粉選擇,眼見大部份食客都係叫咗豬潤米咁,但係我由細到大都唔食內臟嘢,而嗰啲早餐款式我今日又冇乜feel食(平時番工仲食唔夠咩?!)所以我就俾一個叫做咖央西多士嘅物體吸引住喇。咖央多士就聽得多,咖央西多士又真係第一次試,同阿姐落完單見呢度啲阿姐完全唔需要用紙筆寫低,自己心諗「好,就睇吓你哋會唔會漏單!」幾分鐘之後上菜速度超快,阿肥叫咗個牛肉腸仔通($35蚊),我就當然叫咗個咖央西多士($19蚊),再加多杯凍飲,全部正確冇漏單,阿姐的確好嘢!~牛肉腸仔通($35蚊),阿肥話呢度啲牛肉好似滑牛咁,又滑又腍好好食,同埋佢個湯底應該都係入味嘅嘢嚟,所以吸引咁多人慕名而來。咖央西多士($19蚊),我呢份西多士嚟到之後個賣相雖然唔多討好,不過見佢用蛋汁蓋住成份多士嚟煎香感覺都幾特別,由佢呈現嘅微黃色外表睇嚟

腸仔牛肉通
咖央西多士
咖央西多士($19蚊),我呢份西多士嚟到之後個賣相雖然唔多討好,不過見佢用蛋汁蓋住成份多士嚟煎香感覺都幾特別,由佢呈現嘅微黃色外表睇嚟炸嘅時間估計應該唔會好耐,所以入口都係一般鬆脆,但咖央內餡夠甜又夠多,食落去都令人滿足,確實唔錯
2018-10-17
腸仔牛肉通
咖央西多士
其實湯底是統一的,只是放料放麵而已。湯底比較淡無咩味,牛肉軟身有味,豬膶多而大塊的。好多人叫咖央西多士,但我點選左蛋牛冶,味道一般無特別(同區有間茶餐廳既蛋牛冶真係超正),凍檸茶茶底較澀。總結: 試過就算,無驚喜,無特別,湯很淡味。
總結: 試過就算,無驚喜,無特別,湯很淡味。
牛肉米
豬膶麵
蛋牛冶
2018-10-05 293 浏览
一個人食晚飯,去左間好出名食豬潤麵既鋪,先叫個咖央多士,咖央醬好香,麵包都好鬆脆,有返一定既厚度。豬潤唔鞋口,而且好爽口,麵吸晒豬潤味,好好食,不過食完2樣都唔係好夠飽。

2018-10-04 355 浏览
今日出開黃金,記起好耐無食過維記,決定再去食一食先!等左兩三個字有枱,我每次都係食豬潤牛麵,而黎過呢度都一定有聽過啲姐姐點樣嗌:豬~潤~嘔~麵~ 同埋佢地落單永遠唔洗寫低,你講幾多佢記得幾多,真係好勁。幾年無黎食過,佢個湯底仍然都係好清好好味,雖然比較起以前好似鹹左少少,不過豬潤無變,一樣好嫩好大塊;牛肉都好淋身,唔會煮得太熟。食辣既記得加辣,佢地個辣油好惹味!仲有要提醒係佢地杯野飲係好迷你⋯我都係叫左先記得,𠽌左幾啖就KO左一食完就拿拿臨起身走,因為門口條人龍係亞視黎,永遠都存在⋯
一食完就拿拿臨起身走,因為門口條人龍係亞視黎,永遠都存在⋯
豬潤牛麵
豬潤牛麵
2018-10-04 178 浏览
一早就走左去食無敵豬潤牛肉麵!人流都一樣多,不過都有位嘅!一坐低當然就係叫個無敵豬潤牛肉麵啦今次都唔例外!好快就得食!超開心!因為好耐無食呢個早餐了🥣!食左咁多年,完全無變,牛肉嫩滑,豬潤沒有血腥味,非常好仲可以連湯都飲埋,正👍🏻,因為湯有肉有豬潤加點薑,超好飲!當然價錢就年年變喇!😔今日係食早餐就無叫咖央多士,下次食午餐一定叫!😝
2018-09-27 235 浏览
其實五洗我介紹好多人都應該聽過呢間粉面!😋😋呢間維記真係好多人識都好多人介紹!眼睇佢呢就冇乜裝修,都係好殘舊嗰啲餐廳!😏😏但係往往就係越舊越好食今次我就試下佢啦!🧐今次我試咗佢個午餐肉牛肉米粉,我朋友就食咗個豬膶牛肉麵!當然我都有是我朋友個面同埋豬瞤啦!無疑地豬膶係好食!同埋佢個面係好食過米粉好多㗎!所以比我介紹我會哪大家食面好啦!😂😂😂雖然下個環境係舊咗啲不過長期都坐滿人㗎!係比較迫!
其實五洗我介紹好多人都應該聽過呢間粉面!😋😋
呢間維記真係好多人識都好多人介紹!

眼睇佢呢就冇乜裝修,都係好殘舊嗰啲餐廳!😏😏
但係往往就係越舊越好食今次我就試下佢啦!🧐

今次我試咗佢個午餐肉牛肉米粉,我朋友就食咗個豬膶牛肉麵!
當然我都有是我朋友個面同埋豬瞤啦!

無疑地豬膶係好食!同埋佢個面係好食過米粉好多㗎!

所以比我介紹我會哪大家食面好啦!
😂😂😂

雖然下個環境係舊咗啲不過長期都坐滿人㗎!

係比較迫!
2018-09-27 170 浏览
行經見到個招牌好熟面口,再上openrice 睇係熱門餐廳,咁就一試牛潤麵。福字公仔麵再加豬潤加牛肉。豬潤無特別,牛肉就um 難喙,咁就35蚊無野飲。雖未算難食,但完全無特別,不明白為什麼是熱門餐廳。期望越大失望越大,名過於實.
2018-09-18 280 浏览
十分失望,可能係我期望太高。希望大家食之前有個心理準備,因為係水準之下。原本好大期望,始終錦多正評。但一食就知道,但湯的味道太淡,冇味錦。面同d配料亦非高質,hea 做feel。咖央多士係幾好食嘅,但粉面就真係唔係好掂。啲阿姨唔記得我哋order咗咖央多士。所以冇單寫低啲我地嗌左d咩,其實係唔方便。普通到無得再普通,但價錢又唔平。埋單兩個面一個多士都要$77。今非昔比。一句:屋企阿媽都煮得好味過佢。
咖央多士係幾好食嘅,但粉面就真係唔係好掂。

一句:屋企阿媽都煮得好味過佢。
  • 咖央多士
2018-09-18 255 浏览
無食一排掛住維記豬潤麵,但晏晝去食例牌有人龍,想食又唔想同人迫所以選擇一朝早九點半就走過去食早餐。今次叫了潤牛麵 $35保持一貫水準,賣相一如以往不算討好,但重點是味道!湯底有鮮味,豬潤口感不錯,夠爽無腥味,美中不足係公仔麵煮得太耐有點淋。食到成身汗要叫杯凍飲降溫。最愛飲佢個凍奶茶,茶味夠亦夠滑。凍奶茶 $15

今次叫了潤牛麵 $35
食到成身汗要叫杯凍飲降溫。最愛飲佢個凍奶茶,茶味夠亦夠滑。
凍奶茶 $15
2018-09-02
$50 (早餐)
  • 潤牛麵
2018-09-17 384 浏览
說起comfort food,無論身在世界哪一個角落,吃着多美味的佳餚,還是不夠香港的茶餐廳的食物親切。.家在深水埗,維記是我小時候的回憶,到近年太多人排隊,我也提不起勁去光顧。但適逢朋友來我家作客,叫我帶她去試試深水埗名物,第一間想起的就是維記,夠「麻甩」、夠風味。.它在深水埗B2出口直走兩個街口,到福榮街即到達。可能是比較少人喜歡晚上去茶餐廳,七點去到也不用排隊。維記只有圓型摺枱,搭枱是必然的事。屁股未坐暖大姐就過來下單,粗聲粗氣的,不知怎的,我還覺得很親切,很有香港風味。反正餐單也沒有多少選擇,就是豬潤、牛肉、蛋、火腿、餐肉和腸仔的組合,再配上麵底而已。我不吃內臟,所以叫了蛋牛通,友人叫了潤牛通,另加份咖央西多。潤牛通碗中蓋滿泡,是煮過豬潤的湯獨有的,豬潤甚薄,約只有1-2毫米,刀功不錯,介乎灰色和嫩粉的色澤,剛熟透。友人說很不錯,爽口無渣,不會腥。我的蛋牛通的牛肉也不遜色,一碗有差不多十塊!鬆肉粉不多,肉味香濃,肉質較韌有筋,有點難咬,但也不太老。湯頭較清甜,但可能加了水,有點淡,肉味不濃郁,比回憶中差少了些,可能中午吃會較新鮮。通粉絕對煮得過火,已不彈牙,入口粉爛,屬厚身通粉

,爽口無渣,不會腥。
潤牛通
,可能中午吃會較新鮮。通粉絕對煮得過火,已不彈牙,入口粉爛,屬厚身通粉,滑身有飽足感。在快手快腳的茶餐廳,粉麵預先煮好也不足為奇,耐放的米粉口感可能好些。
蛋牛通
最後的甜品咖央西多卻沒令我們失望
。上枱時呈金黃色,中間微焦,倒上楓糖色的糖漿。四件火熱的黃金三角,令人垂涎三尺
。入口先是蛋香十足,斑蘭味慢慢滲出,裹上香甜的糖漿,鹹甜平衡,不會過甜。外層微脆,又不會太油,沒油膱味,麵包綿軟鬆化,咖央順口滑溜,不同口感相配得宜,就算吃完有罪疚感也停不了
咖央西多
最後吃得飽飽的,每人也只是45元。平凡的食材,卻煮出了踏實的味道,令人懷念不已。久不久吃一次,五臟廟滿了,心靈也滿足,來深水埗必不可以錯過呢
!
2018-09-12
潤牛通
蛋牛通
咖央西多
  • 咖央西多士
2018-09-16 171 浏览
黎到深水埗梗係要食維記😍仲要加杯凍奶茶咁就夠完美,人流都係依然多,我一個人黎食,排咗5分鐘就有位了😬好彩豬膶牛肉麵加蛋,見到都好大碗,個湯有非常香濃嘅牛肉味,亦帶有薑味!感覺好滋補柔順喉,我本身唔太鍾意食內臟豬潤嘅都覺得好正,豬潤煮得啱啱好,都好爽口👍🏻有好多又濃郁嘅味道,加咗豬膶個湯底都特別靚啲😬呢間小店已經開咗好多年,加價幅度都不算多,依然停留喺30幾蚊左右,所以都叫有良心嘅小店😬公仔麵既梗度就比較林一點,我個人喜歡梗啲會好食啲😆食完個面記得飲埋佢啲湯,咁就超級滿足了😍今日太飽,冇叫到咖央西多士,下次再嚟食過😁
2018-09-15 116 浏览
因為有個超級颱風嚟緊,搞到小秘書呢兩日嘅行程都混亂哂,因為咁... 今朝好早就要出門口。朋友仔話想去「維記」試吓豬潤麵,順便去附近買月餅。因為時間尚早,小秘書唔習慣第一餐就食得咁重味,所以轉吓口味,叫咗份咖央多士。我仲諗住份咖央多士會好重椰子味,但食落去原來蛋味更濃👀 小秘書最初以為係自己錯覺,叫朋友仔幫我試吓,估唔到佢都有同感。究竟師傅係點整份多士嘅?麵包有啲脆口麵包又軟熟😚好得wow👍🏻👍🏻

2018-09-15
$13 (其他)