2020-04-26 627 浏览
香港有買豬潤麵地方不多,來來去去得果兩三間,深水埗維記咖啡粉麵係其中一間! 地點方便又易去,坐地鐵行五分鐘就到! 平時星期六日,緊要排20分鐘先有位,可能而家既疫情影響,五分鐘就排到! 黎到維記,指定動作當然要叫豬潤喇!  如果唔鐘意豬潤既朋友,牛肉麵都係一個不錯既選擇,不過湯底都係豬潤底,食既朋友要留意! 另一出色既食品就係咖映多士和咖映西多,這兩款都深受食客歡迎。我當然叫左碗豬潤米、加映西多加杯凍檸茶。豬潤米黎到大大碗,豬潤大件厚切,但不覺鞋口,連同湯一齊食係最佳配搭,識食既加少許胡椒粉調出鮮味! 加映西多,甜到適中,好香椰子味,檸茶茶底夠濃! 雖然唔係第一次食,但每次食都唔會失望,仲保留到惜日既水準。唯獨係加左少少價,但都可接受!
唯獨係加左少少價,但都可接受!
豬潤米
2020-04-26
豬潤米
2020-04-16 320 浏览
我對喝豬潤水有一定的情意結。小時候曾生了一場大病,醫生說我要多吃有營養的食物,於是媽媽常常煮豬潤水給我吃。但現時的人總覺得豬養膽固醇高,不敢多吃。在家裏也很少煮,於是想吃的時候就會來深水埗的這家有名茶餐廳吃。他們的食物並不多,豬潤麵和牛肉麵是我的至愛。這次幸好不用等,我叫了豬潤粉。來到的時候已經聞到很香的薑絲豬潤水味,急不及待用勺子喝了一羹湯,湯汁鮮甜,帶有薑味,有我媽媽小時候煮的味道。吃一塊豬膶,很嫩,一點都不柴,加上米粉絕配。
  • 豬潤米粉
2020-04-14 465 浏览
為了新電話的皮套,特意去逛一逛深水埗。 根深蒂故,想起吃,總要去這間餐廳朝聖一下,沒吃過馳名 "豬潤麵 ",又怎算是到過深水埗呢😜豬潤確是夠爽,也夠新鮮👍😆吃一口湯,補充了鐵質,對我這行常捐血者,絕對是恩物!😍再加上牛肉,簡直是無敵拍檔,呵呵😆 可惜麵煮得過了點火喉,太霖軟了!還有出名的 "咖央西多" 🍞雖然已吃了大大碗麵,很飽肚,但難得到來,當然咪錯過啦 ~ 足料咖央,配上香炸西多,無敵😋😛🥰

加映西多
豬潤牛肉麵
加映西多
豬潤牛肉麵
2020-04-08 237 浏览
其實我每次去深水埗都會去食,但就發覺湯低越嚟越淡,好偶然先食返舊水準,好似撞彩咁,已經少去咗。杯茶走就保持到水準。希望可以改善水準唔穩定呢個問題,唔係遲早會淘汰。
2020-03-03 500 浏览
去完郵局寄件,行多一個街口,平時排曬隊,難得十二半都仲有位,即刻入座啦。落單都好快手,一碗豬潤米熱辣辣放在枱上,湯無之前睇圖片甘多泡泡,反而很清澈的茶色,湯底主要都係豬潤,我無叫飲品,飲豬潤水對身體好,補血,而且很乾淨,不覺得有好大陣腥味。豬潤份量算多,每件切片有大有細,切得薄片,豬潤顏色透出粉色,食落很滑身,沒有筋膜,因為他們用薑粒醃過,所以沒有太大的內臟味道,食落都唔錯,米粉無甘易碎易斷,條條分明,沾上湯汁都唔錯。

落單都好快手,一碗豬潤米熱辣辣放在枱上,

2020-02-26 716 浏览
維記豬潤麵喺深水埗區出晒名,多人幫襯多到就算有幾間分店都要排隊等位,認真利害!每一次嚟到,我都必定會叫豬潤麵同咖咉多士,風雨不改,總之喺呢間餐廳豬潤係必食嘅!豬潤公仔麵入面有勁多塊豬潤,豬潤切得薄薄地,煮得過熟左少少,冇咁滑同埋爽口,有啲鞋口。公仔麵都煮淋左,冇咁好食。不過湯底飲落去有好濃郁嘅豬潤味道,仲加咗唔少薑絲去煲嚟癖走腥味。我推介食咖咉多士!咖咉醬充滿椰香,甜而不膩,多士烘得剛好熱辣辣就塗上咖咉醬,正!如果想食啲啱啱熟嘅爽滑豬潤嘅朋友,嚟呢度可能會失望,不過懷緬一下,食返以前嘅港式味道都唔錯呀。
咖咉多士
咖咉多士
  • 咖央多士
2020-02-21 286 浏览
感覺佢哋坐得比較迫同埋成日都好多人⋯⋯有次經過覺得人終於少咗就等左陣食到!材料唔會話好大驚喜但都不過不失聽講就快關門所以都想再去多次感受一下小舖嘅溫馨🙈感覺人手唔太足夠都比較忙碌,但係上送都算好快下次想試西多士!
感覺佢哋坐得比較迫

同埋成日都好多人⋯⋯有次經過覺得人終於少咗就等左陣食到!
材料唔會話好大驚喜

但都不過不失聽講就快關門
所以都想再去多次感受一下小舖嘅溫馨🙈
2020-02-04 341 浏览
🍜豬膶鮮牛麵大家係咪都會第一時間諗起維記?我諗佢認第二,無人敢認第一!因為佢d豬膶同出面真係冇得比基本上大家對依間店都唔陌生。吾知你地又幾耐無黎食呢🤔🤪我就好幾年啦🙈
🍜豬膶鮮牛麵

2020-02-03 746 浏览
維記咖啡粉麵 Wai Kee Noodle Cafe📍深水埗 Sham Shui Po.🍜 豬潤麵 $32: 豬潤非常足料 又唔老唔硬 用咗薑辟走啲腥味 湯底亦冇味精🥰.🥪 咖央西多士 $19: 咖央味唔會太甜 半煎炸過嘅西多沾上蛋液 煎得好香 仲可以加上少少糖漿😍
維記咖啡粉麵 Wai Kee Noodle Cafe
📍深水埗 Sham Shui Po

🍜 豬潤麵 $32

🥪 咖央西多士 $19
  • 咖央西多士
2020-01-06 377 浏览
今天到深水埗逛逛,再來幫襯我的最愛維記豬潤麵,下午大約1:00,門口已經有8至10人排隊,店舖門口泊了很多私家車,相信很多食客也是從其他區駕車來幫襯的,我們等了20分鐘便有位,因為這間店開業很久,這裏裝修比較簡陋,衛生情況亦一般,我們例牌叫了這𥚃最出名的餐肉豬膶湯米,及加央多士,米粉湯底是由豬潤炮製而成的,非常好飲我每次吃完粉後也會學喝完整碗湯,這裏的加央多士或西多也很出名。我們幾乎每個月也會來幫襯一次
豬膶餐肉湯米
加央多士
2020-01-04
豬膶餐肉湯米
加央多士
2019-12-28 290 浏览
去深水埗食野,好多人都會唸起豬潤麵,油渣麵,蝦子麵等等。咁今日就咁啱要去深水埗買d電子產品,順便就醫下個肚啦。去到維記,三間分店都排晒隊,好彩d客人都好識做,食完就走,所以都唔洗排好耐隊,等左十分鐘左右就有位啦。坐低左之後基本上都唔洗睇餐牌就落左單啦。咁我地就叫左以下食品。咖央西多,蛋漿上得好均勻,煎得好香,而咖央醬味道又唔係太甜,落少少糖漿就非常給引,好味。潤牛麵,麵係見到師傅遂個煮呀,所以麵係非常入味,而豬潤就大大塊,好似唔洗錢咁,豬潤好爽口,但係牛肉有比較下就差少少,無咩牛味。畢竟餐廳招牌都係豬潤。之後就豬潤米再加餐肉,都係果句,豬潤唔洗錢,份量又多又大塊,米粉煮嘅時間剛剛好,唔會斷。湯今日個味就剛好,會再黎幫襯。

2019-12-17 284 浏览
深水埗可以話係美食嘅臥虎藏龍各式各樣ge美食兜有!今日我黎到出名食豬潤麵嘅維記!豬潤其實對女仔好好嫁因為可以保血!(當然內臟5可以食太多啦~)黎到好彩附近學校未放lunch所以有位坐佢有2間分店~冇位就坐另一間啦豬潤鮮牛麵豬潤麵豬潤非常足料而且佢用薑辟走d腥味!好好味!冬天食暖笠笠!仲叫左熱奶茶!好滑😍伽央多士d伽央甜甜地雖然烘得5太脆但都香口食完已經好飽!仲要可以係出面附近食d小食~深水埗真係食肥人啊~
深水埗可以話係美食嘅臥虎藏龍
各式各樣ge美食兜有!
今日我黎到出名食豬潤麵嘅維記!
豬潤其實對女仔好好嫁
因為可以保血!
(當然內臟5可以食太多啦~)
黎到好彩附近學校未放lunch
所以有位坐

佢有2間分店~
冇位就坐另一間啦

豬潤鮮牛麵

豬潤非常足料
而且佢用薑辟走d腥味!
好好味!

d伽央甜甜地
雖然烘得5太脆
但都香口

食完已經好飽!
仲要可以係出面附近食d小食~
深水埗真係食肥人啊~
2019-12-16 303 浏览
例牌叫一碗豬膶牛麵一碗豬膶餐肉麵,味道萬年一樣。豬膶不是厚切那一種,如果要食彈牙厚切附近也有一兩間出名的豬膶麵。但總之這裡豬膶洗得極乾淨,肯定沒有怪味。個人認為這裡麵的靈魂是那碗薑味濃之餘甜甜又咸咸,看得見豬膶的豬膶湯底。特有味道簡單又暖胃,有點家的味道,在我心中這是簡單的香港味。所以於我心中,食維記不是為大件夾抵食,而是食一種安心感。那個食落「粉粉地」少少粗的公仔麵底,在這情況下比起時下流行更高級更滑溜彈牙的丁麵,更與這個樸實豬膶湯頭更相襯,食落更簡單實在。基本上每次去深水埗購物,都必然會食這一間豬膶麵。有時食的時候,會聽到旁邊客人說這一間店名不符實。我覺得是因為維記本身太出名了,大家對它的期望變得很高。自小去到大的食店,出品多少隨年月確實與最初有點變化。每次我都點豬膶牛麵,早幾年突然有次發現牛肉好像少了那麼一兩片,可能是因為牛肉越來越貴了。這次我覺得豬膶好像那麼薄了一點,是不是因為最近豬貴,還是我的心理作用。但這都只不過是時移世易的變化,說實在現今香港三十幾蚊一碗麵真是很普遍,某某連鎖一碗全即食材料麵也差不多這個價錢。然後分享個人秘技,就是左中右三間舖位,無論一開始哪條隊最長,排中
然後分享個人秘技,就是左中右三間舖位,無論一開始哪條隊最長,排中間那間也是最快。
豬膶牛麵
豬膶餐肉麵
熱奶茶
豬膶牛麵
  • 豬潤牛肉麵
  • 豬潤餐肉麵
2019-12-15 159 浏览
今日過嚟深水埗呢一邊想買個手機殼俾老竇,於是就過咗嚟呢邊先買咗個手機殼,二女朋友就大叫係好肚餓呀!於是我就二話不說搞掂咗個交易就去搵間鋪頭啦!本來都係諗住食下啲西餐,不過原來女友都幾麻甩下!佢話不如食豬膶麵啦,我好耐都冇過嚟食啦於是我就過左去一間叫做維記粉面店品嚐一下啦!我點左個西多士而女友有當然係要食豬膶麵啦西多士是配上解印醬, 其實我覺得一般般,事關我鍾意食花生醬多少少!另外呢一個豬膶麵真係幾多吋呀,不過豬潤說濕濕,而我就其實唔係特別好豬潤嘅,可能細細個嫲嫲比我食豬潤食到都有D驚啊!另外個面我又覺得有啲氣,因為只係用光記麵,而唔係用出前一丁甚至乎河粉,對於呢一啲咁嘅面我覺得真係媽媽地呀

於是我就過左去一間叫做維記粉面店品嚐一下啦!

我點左個西多士而女友有當然係要食豬膶麵啦

2019-12-14 123 浏览
聽講呢間嘅豬潤麵非常之出名,仲要租左兩個舖位,咁多人幫襯,所以就慕名去試。唔知係咪自己坐唔慣,但係感覺上,間餐廳唔係特別乾淨。碗豬潤麵嚟到,梗係即刻試吓啦。其實佢哋落料都算多,好多塊豬膶。但係你話豬潤係咪特別好食,我就不敢苟同啦,其實就係普普通通一碗係出邊都食到嘅豬潤麵,簡簡單單拍左啲薑落去,冇腥味。但係你話係咪特別好食呢?咁我又真係覺得唔係。最後我哋連嘢飲都冇嗌就走左。覺得呢間試咗一次之後,都未必會再返嚟食。