2020-10-16 1653 浏览
荃灣可以講係我地頭今日帶大家食一間唔起眼嘅餐廳佢係位於荃灣補習商場地下嘅店鋪老實講坐嘅位置一定係好少全部都係室外冇冷氣摺檯摺櫈自己開咁嘅環境大家都預咗價錢一定要平返少少先滿意一睇個價錢真係嚇親真係幾平喎嗌咗生牛肉湯河椰皇海南雞飯炭燒豬頸肉同椰汁特飲生牛肉湯河只係六$70價錢份量真係嚇死人可以講可以平均share比兩個女仔食個湯一飲就知冇味精係清甜嘅牛肉嘅鮮味唔少得椰皇海南雞飯有誠意佢首先將個椰皇切開將啲汁留起用嚟煲飯然後煲好嘅黃姜飯放返入去教大家一個小小秘訣就係食嗰陣刮少少椰肉出嚟連埋啲飯一齊食咁就又香又甜啦嗌多咗個燒豬頸肉但太好食唔記得影相老實講燒豬頸肉價錢太抵平時收工買返去當代替叉燒都抵食佢哋唔跟餐嘅嘢飲另外比呢個椰皇特飲幾得意下面係一啲珍多冰嗰啲椰青啫喱配上椰青水上面係椰漿溝埋一齊飲都幾飽喎兩個人加埋$200唔使就飽到上心口秋冬嚟食真係一流
荃灣可以講係我地頭

嗌多咗個燒豬頸肉但太好食唔記得影相
老實講燒豬頸肉價錢太抵平時收工買返去當代替叉燒都抵食

兩個人加埋$200唔使就飽到上心口秋冬嚟食真係一流
2020-10-01 809 浏览
有時心思思會想食下pho,掛住濃濃的湯🤤 呢間主打越南料理既小店既店面不大,主要做外賣,價錢親民,而且店外都主要得一張吧枱可以坐下~所以叫左外賣自取上阿哥屋企食😋..🔸綠色越南珍寶湯河 ($69)Jumbo Assorted Vietnam Pho配料有生牛肉、豬頸肉、雞絲同扎肉,湯底好濃郁好惹味🍲樣樣料都好足料而且好好食!啖啖肉🤤多到一個人係唔會食得哂!呢度既外賣幾好,全部都係湯同河粉分開,確保你既粉麵唔會吸得太耐湯汁而發脹之餘又唔會無哂湯咁~由於珍寶係特別勁份量,所以d餸會另外用個紙盒裝👍🏻..🔸原個椰皇海南雞飯 ($59)Boneless Hainanese Chicken with fresh Kopyor rice見唔見到張相有兩個椰皇呢!原來成個飯係哂椰皇裡面!勁得意🤩 一打開,好香既椰子味!海南雞用左紙盒裝住,有埋醬汁同1-2片生菜及調味料,海南雞肉質好嫩滑,真係唔錯😋..🔸越式雜錦拼盤 ($88)Assorted Vietnam Snacks Platter裡面有素菜春卷、炭燒豬肉串、蝦肉蟹蓋同斑蘭香葉包雞🍱 全部都整得好香口同脆卜卜無野彈,一班朋友一齊分享剛剛好🤟🏻.
🔸綠色越南珍寶湯河 ($69)
Jumbo Assorted Vietnam Pho
🔸原個椰皇海南雞飯 ($59)
🔸越式雜錦拼盤 ($88)
另外就點左單餸湯河,就係越式烤豬頸肉湯河($45)同生牛肉湯河($49),不過材料都係珍寶湯河已有,所以唔特別分開寫啦~食pho最緊要有個靚湯底,呢間真係唔錯🥳 最重要係!價錢好親民!
2020-09-05
15 分钟 (外卖自取)
  • 椰皇海南雞飯
  • 綠色越南珍寶湯河
2020-09-15 560 浏览
呢間小店都係做外賣多,得兩個位。不過地道啲,我地都係揀左坐低食。惹蚊既朋友就建議外賣啦,外賣自備飯盒仲有得減$2!.我地嗌左炭燒豬頸肉,佢燒到脆卜卜,肉汁夠多又厚身,沾埋醬真係食到停唔到口。仲好香炭燒味添~主食就嗌左海南雞飯同生牛河,份量都好多,大食既人一定覺得好滿足。海南雞飯好特別,用左個椰子黎裝住,睇得又食得,啲飯都好香椰味!生牛湯河個湯底都唔錯,有牛骨香味,牛同河既份量都多,河粉都好彈牙,牛又唔會太老,都好有牛味。

2020-06-17 1185 浏览
A hidden gem for Vietnamese food in Tsuen Wan. Warn ya - the seating could be uncomfortable for some, but the neighborhood feel and taste are both superb. Operated by young couple and full of entrepreneur fighting spirit. Highly recommended.
招牌河粉,牛骨熬的湯底
招牌河粉,牛骨熬的湯底
2020-04-27 1396 浏览
很久沒有到荃灣華昌附近搵食。行行下搵到呢間越南野,見佢店很迷你但都有人幫襯就膽粗粗試吓,佢基本上係要坐後巷。坐低後都驚有米奇架。但見佢廚房很整潔,都放心下來。我叫左生牛肉拼煎扎肉河。($49+$10)價格上以呢個環境唔算平,但碗粉一上,就發覺其喺都好抵,因為份量很大,亦很多餸。首先佢有洋蔥絲,又有香草同成四粒青檸一齊上就知佢有誠意。河粉都滑,但我略嫌湯頭太淡又有1一點油膩。但知煎扎肉很有驚喜,係豬耳扎肉!並不是一般行貨扎肉。下次我會試雞飯!連環保都加一分力,要比個👍🏼
坐低後都驚有米奇架。
但見佢廚房很整潔,都放心下來。
我叫左生牛肉拼煎扎肉河。
($49+$10)
價格上以呢個環境唔算平,
但碗粉一上,就發覺其喺都好抵,因為份量很大,亦很多餸。
首先佢有洋蔥絲,又有香草同成四粒青檸一齊上就知佢有誠意。
河粉都滑,但我略嫌湯頭太淡又有1一點油膩。
但知煎扎肉很有驚喜,係豬耳扎肉!並不是一般行貨扎肉。
下次我會試雞飯!

連環保都加一分力,要比個👍🏼
2020-04-25
2020-04-15 769 浏览
第一次試坐正佢廚房門口位, 睇到老闆娘將跌左落地既膠兜仔重用比外賣客人, 真係令我O咀, 而家咁既時勢竟然一D衛生意識都冇, 另外見佢用收完錢既手再去切生菜絲, 真係形容唔到當時情況, 希望小店認真反省
2020-04-07
//#黃店地圖系列間野叫:綠色越南邊度黎:荃灣西樓角道202-216號荃昌中心昌寧商場地下28號舖環境點:店舖不大 佈置有種置身異地的感覺 椅子與地面產生如歷過山車的搖晃感 .🌝:美領遊行日 有食客黑衫黑褲幫襯小店 叫左個生牛肉湯河 坐低先發現老闆好肉緊睇緊live 碗野到食食下先發現除左牛肉仲有兩大舊牛腩到俾錢老闆先問我夠唔夠飽 叫我小心啲 (資料源自:香港人的飲食購物天地)▪椰皇海南雞飯 $597.5分首先賣相成個椰皇上檯絕對完勝 椰子肉都挖乾淨吃光光 好清甜爽滑 可以當飯後甜品 變相正餐加甜品(?) 講返個飯先 海南雞份量唔少 醬汁從來都係精髓所在 呢兜係屬於偏甜的 本人同口水佬都鍾愛偏酸的 如果酸啲就更加過癮啦 至於飯就色水好靚 行薑黃粉而非雞油味路線 整體而言 合格以上 打卡必備之物 但個人更推薦水門泰式海南雞飯專門店嘅海南雞飯 油香比較重▪生牛肉湯河 $498分小店標榜湯底不添加味精 用大量牛骨雞骨煲成 果然飲落好清甜 而且牛肉份量爆多 唔止有生牛 仲有好幾舊牛腩 嫩口無筋 蘿蔔好淋好入味 河粉亦唔會夾兩夾就斷 49蚊一碗十分抵食
#黃店地圖系列

8分
  • 椰皇海南雞飯
  • 生牛肉湯河
2020-02-28 721 浏览
無意中經過小店,看到牆上的照片會物非常吸引,於是嘗了一下他們的烤豬頸肉湯河,直接覺得「驚喜」,湯底非常濃厚的牛骨味,而且用料新鮮,河粉好滑,印象深刻。今日又去試了生牛肉湯河,都非常好味!聊天之後才知道老板娘是越南人,怪不得可以做出這麼高水準越南菜!下次會試吓其他小食!
下次會試吓其他小食!
2019-10-07 1041 浏览
誰說錦麗河粉最好吃,試完荃灣這間何粉就知。味道比在越南試得還正宗,因為的餐廳老闆同樣真法國人。餐廳不算闊落,但勝在味道美味,來到必食越南河。河粉的配料可以自己任加,不像錦麗一樣,只提供少少,吃得一點也不盡興。河粉的湯很熱很入味,牛肉很多,正宗生牛肉,湯很濃,吃完一個字,無我輸!

2019-09-10 711 浏览
上網見到佢既野食幾吸引 今日係附近決定試一試 搵左一陣 終於搵到 佢鋪面唔大 主要係坐室外 叫左一碗生牛肉湯河同一個海南雞飯湯底好濃郁 食得出係用心之作 感覺好地道! 海南雞飯係薑黃飯 用椰青裝住 飯非常夠熱 雞有少少乾蔥等配搭 味覺好有層次整體感覺非常好 唔似一般既湯河同雞飯

叫左一碗生牛肉湯河同一個海南雞飯
整體感覺非常好 唔似一般既湯河同雞飯

2019-07-22 588 浏览
Only went here because I saw a picture of Hainan Chicken served in a coconut.For HKD58, it was quite expensive.When it came, it was slightly different but still looked good.The only complaint was the chicken was a bit raw and the rice was hard.Everything was bland so the sauce did it justice.
2019-07-16 470 浏览
叫左佢招牌椰王海南雞。原來係將個飯放入原個椰皇度, 又幾特別。個飯好香黃薑味, 但椰皇味5算濃, 有少少香LAW, 個椰皇都食得, 但夾埋D飯食怪怪的。海南雞5算多, 得幾件, 夠滑, 個醬都好食。呢度只有1張台仔,無冷氣, 去前要三思, 仲勁多蚊....上菜好慢, 等到2046先有野食

海南雞5算多, 得幾件, 夠滑, 個醬都好食。

呢度只有1張台仔,無冷氣, 去前要三思, 仲勁多蚊....

上菜好慢, 等到2046先有野食
2019-06-03 575 浏览
特意到此一嘗原個椰皇海南雞飯,結果反而海南雞充滿驚喜。大廚把全碟海南雞去骨再配甜酸汁,非常開胃好味。雞件十分嫩滑,雞皮都不帶半點脂肪。黃油飯放在原個椰皇上碟,但椰味不足,要努力刮椰肉配飯才有少許椰皇味。點選主食一份,所有飲品半價,整體來說食物質素好,感受到大廚煮食的心思。大廚有超過二十年煮食經驗,而他的越南女朋友處理飲品時亦十分用心,會先篤好青檸,方便食客。不過用餐環境在户外,相信餐廳主力做外賣,所以只配備摺疊式餐椅及餐枱。

2019-03-30 770 浏览
➖➖ ➖原個椰皇海南雞➖➖ ➖支持無+1小店.荃灣呢間真係小店座位大約得四個仲有幾個立食位。第一次食越南🇻🇳版海南雞飯味道幾清新.▪️原個椰皇海南雞飯$59➖黃薑飯🍚:黃薑味超濃郁忍唔住問老闆用咗新鮮黃薑加埋椰皇水一齊焗製飯係有淡淡的椰皇水味最鍾意食椰皇椰青然後刮晒所有肉黎食🙈.➖海南雞🐤:大概有五至六件雞夠嫩都算滑同泰國海南雞唔同嘅地方,加咗檸檬葉有一種特別嘅香味味道比較特別啲。小總結:一間綠色環保嘅小店值得支持唔會派發飲筒仲鼓勵自備餐具.適合: ✔️鍾意食海南雞飯✔️唔鍾意味道太濃✔️鍾意食椰皇.
➖➖ ➖原個椰皇海南雞➖➖ ➖

然後刮晒所有肉黎食🙈
➖海南雞🐤:
大概有五至六件
雞夠嫩都算滑
同泰國海南雞唔同嘅地方,加咗檸檬葉
有一種特別嘅香味

仲鼓勵自備餐具
適合: ✔️鍾意食海南雞飯✔️唔鍾意味道太濃✔️鍾意食椰皇
[色]
2019-03-07 800 浏览
昨晚二訪綠色越南,它的椰皇海南雞飯水準依然,至今我仍回味無窮。因為朋友很喜歡吃海南雞飯,所以我超想帶她來嚐嚐綠色越南的椰皇海南雞飯,吃畢她也覺得不錯。昨晚去到綠色越南的時候八時多,看見椅子都收起了,以為店舖要關門,我們問店員是否要關門,店員說不,馬上勤快地為我們開了幾張椅子。不用多說,我們一定是來吃椰皇海南雞飯,哈哈。打開椰皇,黃澄澄的油飯椰香撲鼻,飯粒顆顆甘甜清香,毫不油膩。海南雞則採用肥厚的三黃雞,雞肉鮮嫩細緻,雞皮滑溜無比,配上蔥油及乾蔥,沾點甜酸的海南雞醬汁,滋味滿載。另外飲品方面我們都喝薄荷青檸梳打,椰皇海南雞飯太豐富了,梳打的小氣泡微微刺激為我解去不少飽足感,薄荷清涼冰爽,青檸酸香,入口透心涼。