2020-06-23 192 浏览
素年新開分店名為THE PARK BY YEARS一直打算再去素年晚餐,尋晚打去訂位!想去返舊店,不過舊店Booking full左,但真係好想食,一於問埋THE PARK🤓幸運地THE PARK仲有位!而且新店空間大好多!TOM YUM SPAGHETTI $88一黎到已經嗅到冬陰公味!第一啖食有少少估佢唔到,真係有d辣!味道賣相用料各樣都ok,但個意粉就偏林左少少(不過軟硬既野係個人口味)IMPOSSIBLE BURGER $138不可能漢堡!媽的!好味到不可能!!個FD食個漢堡時個樣有點懷疑人生🤪似得黎仲要咁好食!仲有仲有!呢個包加左大量芫茜!超級香!蕃薯條都炸得好好!極推介呢個burger!必食!甜品本身睇中FRENCH BROWNIE,但今晚竟然冇.......咁退而求其次!TOFU CHEESECAKE $48好重既豆腐味,餅底一樣係用上燕麥,正!LEMON CHEESECAKE $48個FD覺得酸左D!🤔️我試左,酸度覺得可以接受,但質感食落好似同上次係舊店食既有少少唔同!總結係,兩間店我都再去!
素年新開分店名為THE PARK BY YEARS
一直打算再去素年晚餐,尋晚打去訂位!
想去返舊店,不過舊店Booking full左,
但真係好想食,一於問埋THE PARK🤓
幸運地THE PARK仲有位!
而且新店空間大好多!

TOM YUM SPAGHETTI $88
一黎到已經嗅到冬陰公味!
第一啖食有少少估佢唔到,真係有d辣!

IMPOSSIBLE BURGER $138
不可能漢堡!媽的!好味到不可能!!
個FD食個漢堡時個樣有點懷疑人生🤪
似得黎仲要咁好食!
仲有仲有!呢個包加左大量芫茜!超級香!
蕃薯條都炸得好好!
極推介呢個burger!必食!

甜品本身睇中FRENCH BROWNIE,
但今晚竟然冇.......咁退而求其次!
TOFU CHEESECAKE $48
好重既豆腐味,餅底一樣係用上燕麥,正!
LEMON CHEESECAKE $48
個FD覺得酸左D!🤔️

總結係,兩間店我都再去!
TOM  YUM  SPAGHETTI
IMPOSSIBLE   BURGER
TOFU  CHEESECAKE
2020-06-22
TOM  YUM  SPAGHETTI
IMPOSSIBLE   BURGER
TOFU  CHEESECAKE
  • IMPOSSIBLE  BURGER
這兩天素食界(和打卡界)的盛事,要數深水埗超受歡迎的文青素食餐廳素年YEARS開分店。新店位於汝州街,才第二天營業已經全世界都知道,店內座位雖然變多依然坐無虛設。新店門外有兩檯可以帶寵物用餐,目前主食有八款可以揀,菜單跟本店不同,可以吃到好幾款全新菜式,也提供小食和自家製甜點,飲品也很多選擇啊。素年汝州街新分店叫「The Park」,設計風格廷續本店的清新純白風格,經過的叔叔伯伯都很好奇這是甚麼。營業時間跟本店一樣,而且也是星期一至星期日無定供,唔洗擔心來錯日子摸門釘。另外也要留意只收現金。我喜歡門外這個鏡子招牌。近門處的一整面牆都做了木層架,有賣一些香港製造的調味醬料,也有各種盒裝植物奶。架上也有各種 coffe table book、黑膠唱片和古物收音機等,充滿獨特風格。室內都有三四十個座位,以二人和四人檯為主,盡量利用所有空間。廚房水吧的設計跟本店差不多,但這個是放大版,做背景影相都幾靚。我喜歡靠門處的坐位,外面剛好有客人帶活潑的狗兒來用餐。菜式都做Vegan,有需要走五辛或有任何特別需要請另外跟店員說。點主食都附送熱玄米茶或凍黑豆茶,也可以加錢轉咖啡和各種特飲。飲品選擇有一整版

我喜歡門外這個鏡子招牌。

我喜歡靠門處的坐位,外面剛好有客人帶活潑的狗兒來用餐。

飲品選擇有一整版,有選擇困難會很煩惱。除了一系列意式咖啡,也有抹茶焙茶朱古力、花果茶、水果和梳打特飲,咩都想試下。

飲品都預設用燕麥奶,用上圖這個靚牌子。如果唔想飲燕麥奶,都有豆奶可以揀(唔洗加錢)。

韓式茄子漢堡包 HK$98

餐牌上有兩款漢堡,另一款用 Impossible 今日暫時未有貨,剛好試試這個新推出的茄子漢堡。入面有兩大件好厚肉的茄子,另外配以兩種顏色椰菜絲、韓式泡菜和自家製辣醬,吃起來都有一點辣度,都幾醒神架。我覺得個配搭都幾有趣,炸番薯條異常好食,唯獨個漢堡包比較讓人提不起勁。

豆腐芝士蛋糕 HK$48 / 焙茶拿鐵 HK$38

豆腐芝士蛋糕好似都幾受歡迎,當然都要試下。吃起來是完全不甜的程度,味道非常豆腐,口感也有點像吃布包豆腐。餅底幾香不過一切下去就散開,有點像crumble。

焙茶拿鐵我換了豆奶,喝起來都幾香,而且飲好耐飲到底都仲熱熱地,好神奇。

素年本店雖然都在深水埗,但從我家行過去都要十幾分鐘,夏天又曬又熱就唔想行咁遠。宜家多一間在汝州街就方便得多,餐牌上還有幾款主菜我都想試下呢。
2020-06-15
2020-06-17 556 浏览
素年的新分店”The Park” 係一間以素食同植物為主題嘅cafe🌿 超喜歡門口的座位 呢間素食咖啡店以簡約木系設計為主 非常喜歡店內的小細節 不少地方都放了一些很有意義的quotes / 點了兩杯熱latte, vegan tofu cheesecake & vegan brownie 下次來一定要試試佢其他素食 相信也會成為深水埗又一熱門cafe☕️ 如果大家黎食可以先訂位🍃
2020-06-16 396 浏览
係ig見到6月14日新開張,所以諗住去試試,6:45pm去到,門口職員同我講會唔會入嚟試下,咁我話好la,之後問我有冇book位,我話冇,佢就叫我等等,5mins後另一位職員就出嚟同我講,可以入去,但要7:30pm交枱,因為已full booking @ 7:30pm.....咁即係點,得40mins!? 快餐店黎? 如果唔接walkin客就係門口寫明,更加不要叫職員係門口sell客la!

2020-06-16 389 浏览
恭喜素年開新店👏🏻🎉新店The Park by Years位於汝州街,設計同樣以白色同木色為主,地方比舊店闊落光猛,近門口仲有少少雜貨賣~食物一樣走Fusion風,加入咗比較新穎嘅菜式,好似生酮泰式沙律、芫荽版impossible burger,沙茶燒粟米等等😍小編今次試咗🍔韓式茄子漢堡包 $98漢堡包裏面有燒茄子、泡菜、芽菜同椰菜絲,個包一上枱已經聞到好香嘅韓式辣醬味,成件事好夾😋當然唔少得佢哋嘅signature蕃薯條😉🍝不可能肉醬意粉 $88意粉好夠份量,醬汁微酸,幾清新同開胃👍🏻🌽沙茶醬燒粟米 $58呢個好特別,味道好有層次🤩沙茶醬有少少沙薑味,加埋青檸汁同少少ranch sauce之類嘅汁,好惹味😋而且好貼切到細細舊,易食啲~唔知點解小編食落有啲以食緊雞翼😂🙈🍰豆腐芝士蛋糕 $48蛋糕椰子味比較濃,餅底有烤過嘅燕麥片~個人麻麻椰子🙈😅,不過鍾意椰子嘅人應該會鍾意🥤香蕉木瓜燕麥奶初初怕會漏,但嚟到之後發覺原來唔係好杰,似果汁多啲💗整體上,食物質素拍得住舊店,而且坐得幾舒服,希望可以快啲再嚟試埋其他嘢食😋

小編今次試咗
🍔韓式茄子漢堡包 $98

🍝不可能肉醬意粉 $88
意粉好夠份量,醬汁微酸,幾清新同開胃👍🏻

🌽沙茶醬燒粟米 $58

🍰豆腐芝士蛋糕 $48

🥤香蕉木瓜燕麥奶
初初怕會漏,但嚟到之後發覺原來唔係好杰,似果汁多啲💗

• 沙茶醬燒粟米
  • 韓式茄子漢堡