2020-07-04 186 浏览
之前係網上見就推介, 又見朋友介紹過, 覺得好吸引一路都好想試下。今日終於約到朋友陪我黎。 唔好以為素菜好老套冇味唔好食。 這間素年唔會令你失望。我地約左過左午飯時候黎,但都要等位, 好彩只係等左半個鐘左右。佢既裝修好簡潔, 有點似muji既日系feel.而menu都唔複雜, 仲有人造肉漢堡, 真係好少見。不過因為天氣太熱, 我地都冇咩食慾。 朋友叫左芫荽意大利炒飯, 我就叫左日式定食。但唔好以為好輕食, 原來都幾有份量。朋友既芫荽飯好香(雖然我唔食芫荽), 滿滿的青綠色色, 好fresh, 唔會令人覺得怪, 反而可以增加食慾。而我既日式定食就配烏冬, 同5款配菜, 非常豐富和好味。 清淡得黎剛剛好。我都好鍾意個玄米茶, 好香, 加埋少少茶葉好夾。但唔好介紹個茶要食埋d渣。我會想下次再黎試埋其他野食。
佢既裝修好簡潔, 有點似muji既日系feel.
而menu都唔複雜, 仲有人造肉漢堡, 真係好少見。
但唔好以為好輕食, 原來都幾有份量。
我都好鍾意個玄米茶, 好香, 加埋少少茶葉好夾。
但唔好介紹個茶要食埋d渣。
我會想下次再黎試埋其他野食。
2020-07-02
  • 日式定食
2020-07-03 210 浏览
SSP 深水埗 • YEARS 素年 🌱 🗓📍 深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖➰深水埗隨著重建步伐加快,愈來愈多新式食肆進駐,今次小編要介紹一素食新力軍─素年🌱➰日式咖哩吉列豬扒意大利飯 $98 🍛不可能™️漢堡包 $128 🍔香蕉火龍果燕麥奶 +$36 🍌➰日式咖喱吉列豬扒意大利飯,日式咖喱味突出🥳 飯底並非日本珍珠米,改用risotto rice,有咬勁,好creamy👍🏻 吉列豬扒用Omn!pork新豬肉😍 肉質鬆軟且肉汁豐富,大推🥰•另一招牌就是不可能™️漢堡,採用IMPOSSIBLE素肉,由冬菇和大豆製成,像真度高👅 配上香脆鮮甜的番薯條🍠食肉獸都叫好味😚➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💰 抵食:🌟🌟🌟———————————
SSP 深水埗 • YEARS 素年 🌱 🗓

👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟
💰 抵食:🌟🌟🌟
———————————
2020-07-02 395 浏览
深水埗人氣素食餐廳 未開門已見人龍😳好彩準時12點到入到第一輪唔使等✌🏻菜單都是東南亞西式fusion素食樣樣都超大份價錢親民又好味難怪咁受歡迎 絕對會再去試埋其他菜式值得一讚係沒有限時用餐 可以慢慢食傾下計係香港而家餐廳來說實在係難得泰式青咖喱意大利飯 | $88青咖喱汁勁重椰香 帶微甜而個辣味較有後勁食落慢慢辣出來但又唔會好辣 剛剛好惹味意大利飯亦煮得好出色 飯粒有嚼口唔會過腍裡面仲有茄子、草菇、豆乾等配菜飯份量非常多 夠哂飽肚四川擔擔意粉 | $88用上新豬肉代替豬肉碎食得到爽爽彈彈的肉質 係麵筋個種感覺個汁勁重花生味再帶微辣 非常濃郁惹味如果可以配返一個彈牙的麵會比意粉更好食而個意粉煮得有點過腍 同樣份量非常多真係兩個share一碟都會夠飽
深水埗人氣素食餐廳 未開門已見人龍😳

泰式青咖喱意大利飯 | $88
青咖喱汁勁重椰香 帶微甜而個辣味較有後勁
食落慢慢辣出來但又唔會好辣 剛剛好惹味
意大利飯亦煮得好出色 飯粒有嚼口唔會過腍
裡面仲有茄子、草菇、豆乾等配菜
飯份量非常多 夠哂飽肚

真係兩個share一碟都會夠飽
2020-06-25
午餐
2020-06-30 280 浏览
-YEARS-素年素年係新派素食,開左一年左右,深水埗區出名既黃店之一!晚市要訂位先有得食!上星期我就撞左一次板😅早兩日打去碰下運氣,竟然未full😀收早既好處就係可以好好咁搵個地方慢慢地食一餐。期待左兩日終於到今日!店員超有禮貌的!而且會好好介紹Menu!我一早諗好要食日式咖哩吉列豬扒意大利飯+伯爵茶走冰$98個飯黎到!賣相已經好靚,食個下簡直係令我驚訝!呢樣叫新豬肉既野食落口真既豬肉一樣!加上配料、意大利飯同咖哩配合得天衣無縫⋯⋯咁講好似好誇張,誇但真!難得黎到,梗係要食埋甜品!問問店員,有三款cake可選,店員見我食咖哩豬扒飯就推介我試檸檬個款,咁就檸檬!Lemon Cheese Tart $48,由於太好味,我忍唔住問入面有d咩🤪大致上有新鮮檸檬皮、檸檬汁、腰果、椰子cream、椰子油、燕麥片等等,而且有得訂成個!正呀!!漏左講杯伯爵茶!杯茶都好飲!認識到「素年」真係不得了!-YEARS-素年深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖
-YEARS-素年
上星期我就撞左一次板😅
早兩日打去碰下運氣,竟然未full😀
收早既好處就係可以好好咁搵個地方慢慢地食一餐。
期待左兩日終於到今日!店員超有禮貌的!
難得黎到,梗係要食埋甜品
漏左講杯伯爵茶!杯茶都好飲!
認識到「素年」真係不得了!

-YEARS-素年
深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖
2020-05-02
2020-06-29 309 浏览
Bookmark左好耐既餐廳🍴終於約到朋友食呢間素食餐廳🤩記住要訂位啊!長期有人排隊😳小店既裝飾非常日系,給人一種舒服既感覺🤓⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🍔不可能漢堡包($128)份量好大😳女仔要share先食得哂👭食唔哂可以要求少蕃薯條咁就唔會浪費喇✨ 包皮好特別,甜甜地咁樣!漢堡扒食落去完全唔覺得唔係牛🤣原來係豆整出黎既漢堡扒啊😝甜蕃薯條🍠依然係我最愛💕脆卜卜🤩.🍝忌廉菠菜闊條麵($88)闊條麵硬度適中,配料有黃椒紅椒同菇。醬汁好cream一y但唔會覺得好肥膩。食飽飲埋杯玄米茶真係好解膩😳✨.🔸評分: 8.3/10💰人均消費: $100-$200
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🍔不可能漢堡包($128)
🍝忌廉菠菜闊條麵($88)
🔸評分: 8.3/10
💰人均消費: $100-$200
2020-06-28 139 浏览
每次嚟到都係排晒長龍,好在講得切喺第一轉嘅時候入去,如果唔係喺呢一個位排隊,真係熱死。叫咗一個不可能漢堡,包番薯條。另外再叫咗咖喱豬扒飯,當然塊豬扒都係用新豬肉嚟整嘅。不可能漢堡入邊塊肉雖然唔係真肉,但係真係一啲都唔俾爭肉嘅漢堡包咋,然後啲番薯條炸得又脆 而且甜甜地。至於個豬扒飯其實之前都有試過,咖喱ok, 豬扒亦都好食。唯一不足嘅就係我朋友叫咗杯咖啡,但係我哋食完大概都有10分鐘杯咖啡都未嚟,然後搵侍應吹左兩三次,到最後我哋差唔多真係要走啦,問佢可唔可以轉外賣,最後佢先話再等多陣有,呢一點可以改善一下就會更加好。

至於個豬扒飯其實之前都有試過,咖喱ok, 豬扒亦都好食。

🔹深水埗素食餐厅不算多,但素年绝对是要去打卡的一家。新店刚刚搬迁,今天开业。🔹非常喜欢店内的设计,更多的是喜欢店里的slogan,很多话语在不同的情景和不同人的背景下会有多种解读,但我知道大家都心存善良。🔹世界上最浪漫的话大概就是,别怕有我在,I will be there for you,换一种文艺的翻译,大抵如此。一进门便可以看见右手边墙上的这句话,瞬间让人心安了很多。🔹小店走清新简约的风格,当然还有一些餐具和调料售卖,服务员的文化衫也是可以买得到的,港币240一件,价格是稍微贵了一丢丢,但样子还是蛮好看的。🔹主打纯素 fusion 菜色,利用近年风靡各地的植物肉,配上素製酱汁,吃起来不会有负担🔸impossible burger:面包松软酥脆,里面是植物肉饼,芝士,搭配香菜的组合稍微有点奇怪,倒也是添加了一些香气。sides配了地瓜条,没有过分油炸不油腻。🔸焦糖香蕉燕麦碗:燕麦底,奇亚籽,石榴酱,烤香蕉和granola,每个一小份,搭配在一起健康又饱腹。石榴酱好评,味浓不甜,搭配燕麦和焦糖香蕉刚刚好。🔸豆腐芝士蛋糕:燕麦底(加了granola),豆腐代替面粉,芝士混在豆腐中,味道
🔸豆腐芝士蛋糕:燕麦底(加了granola),豆腐代替面粉,芝士混在豆腐中,味道不重,理论上用内酯豆腐口感会更好一些,这款豆腐明显有些硬了,但味道还不错,豆腐有去腥。
💰:HKD 150,口味7/10,环境7/10,服务8/10
📍素年深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖素食主義💚✨日式咖哩吉列豬扒意大利飯💰$98好有驚喜 新豬肉食落同平時既吉列豬冇分別!炸得好香口 吾乾身 意大利飯份量好多 軟硬適中 加上蕃茄,蘑菇露筍 配上蘋果 好有層次又健康!
📍素年
深水埗福華街191-199號福隆大廈1號地舖
素食主義💚

✨日式咖哩吉列豬扒意大利飯💰$98

日式咖哩吉列豬扒意大利飯
日式咖哩吉列豬扒意大利飯
2020-06-18 444 浏览
嘗試咗唔食肉一個月之後,有少少掛住肉嘅質感於是就嗌咗呢兩個有素肉嘅餐😋食起上黎係同普通肉完全冇分別🤔個咖喱飯配搭蘑菇同蘆筍,有軟有脆,頗唔錯見到佢哋係用日本嘅咖喱料包,所以唔係辣嗰種咖喱最重要係個新豬肉,配埋啲麵包糠,一咬好香脆😋另一個不可能漢堡包更加不得了👍🏻👍🏻個不可能漢堡食落仲好似有浸牛肉味😂個餐仲包埋蕃薯條,外脆內軟,唔會炸到好油👍🏻所有餐都會送熱玄米茶或者凍伯爵茶,凍伯爵茶冇乜特別,建議大家可以加少少錢試下佢嘅特飲留意返記得前一日要打電話留位,因為平日去好大機會walk in都冇位~
嘗試咗唔食肉一個月之後,有少少掛住肉嘅質感
於是就嗌咗呢兩個有素肉嘅餐😋
食起上黎係同普通肉完全冇分別🤔

日式咖喱吉列豬扒意大利飯

個咖喱飯配搭蘑菇同蘆筍,有軟有脆,頗唔錯
見到佢哋係用日本嘅咖喱料包,所以唔係辣嗰種咖喱
最重要係個新豬肉,配埋啲麵包糠,一咬好香脆😋

另一個不可能漢堡包更加不得了👍🏻👍🏻
個不可能漢堡食落仲好似有浸牛肉味😂
個餐仲包埋蕃薯條,外脆內軟,唔會炸到好油👍🏻

所有餐都會送熱玄米茶或者凍伯爵茶,
凍伯爵茶冇乜特別,建議大家可以加少少錢試下佢嘅特飲

留意返記得前一日要打電話留位,
因為平日去好大機會walk in都冇位~
2020-06-15 198 浏览
好難book位的一間餐廳,早兩星期book先得(其實係因為無位延續左)間餐廳雖然唔大,但食物份量絕對唔細!個意粉上菜嗰刻,真係有啲擔心食唔哂,好少見到成個塔咁多既意粉,一般都只係個碟大。別出心裁既係,朋友個烏冬餐,小食真係一啲都唔馬處,有南瓜餅、有抹茶蕨餅.... 薯條真係用蕃薯粗切咁整,外脆內軟之餘,蕃薯既甜味更加令人難忘!而且非常飽肚!(幸好係三五知己去)又好食又抵,又健康,食過就明佢點解咁難book枱。btw, 無切餅費
2020-05-30
庆祝纪念
生日
  • 日式定食
2020-06-03 783 浏览
香港主打素食嘅餐廳唔多 我亦好少食 因為我之前以為會唔好食 但係YEARS真心推介大家.【日式定食】有1碗腐皮烏冬 5碟配菜 仲有紅豆大福同麵豉湯!! 係超多野食性價比好高 最鍾意係南瓜薯餅好香口 原本以為自己會食得曬 點知食食下個烏冬好似食極都食唔完咁 好鍾意有咁多配菜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).【四川擔擔意粉】朋友叫左呢個 佢係用新豬肉架 我覺得仲好食過真嘅豬 會淋啲咁 個份量又係大到嚇親 仲要呢個用花生醬炒 超香花生味 相信食得多會易膩.好令我驚喜嘅素食餐廳 ♡
好令我驚喜嘅素食餐廳 ♡
日式定食
又係呢間素食餐廳🍴🤣我真係好鐘意黎呢到食野🙈.土耳其沙律🥗 $88除咗上次介紹嗰個沙律碗 仲有呢款💓呢個冇左啲水果 多左福花同粟米片😍鷹嘴豆變咗做鷹嘴豆泥🤤配搭唔錯👍🏻食落呢款會飽肚啲😎不過個味道就冇另一款咁fresh~~呢款偏濃味🙈鷹嘴豆泥同埋啲福花都好香黃薑味🤩我幾鐘意😝但係我嫌佢鹹左少少🤏🏻好彩有粟米片 可以配埋一齊食 個味可以中和番 食落冇左咁濃味👍🏻粟米片脆卜卜 再加埋夠晒綿密嘅鷹嘴豆泥 口感唔錯😚面頭仲有啲南瓜籽 健康又有益🥰
又係呢間素食餐廳🍴🤣我真係好鐘意黎呢到食野🙈
土耳其沙律🥗 $88
土耳其沙律
土耳其沙律
2020-06-02 353 浏览
Weekend想搵間黃店食個tea搵左深水埗既素年一去到都好多人排隊Impossible burger🍔唔知佢係素食餐廳真係以為係真既burger望落塊漢堡扒真係肉咁樣食落去好juicy好多cheese咁連味覺都咁真 怪唔得叫impossible burger一向對素肉冇好感 食完即刻180改變Coffee with ice cream☕️本身以為係大大杯上杯有個雪糕球🍦點知係雪糕係杯入面再倒咖啡雪糕同咖啡味道好match可能係唔用牛奶做既雪糕🥛口感更加特別 比平時雪糕好味😌仲叫左salad同cheesecake但cheesecake就唔係平時食開既cheesecake 口感比較嚡唔知佢唔用cheese點整cheesecake😂由於全部都係素食 食完有種好輕盈既感覺夜晚食多個飯都仲得🥰
Weekend想搵間黃店食個tea

夜晚食多個飯都仲得🥰

• 不可能漢堡
  • Ice  cream  coffee
2020-06-01 379 浏览
一早見到呢間餐廳好多好評,然後又喺食素既黃店,一個星期前就打電話訂咗枱。book左晚上6點半,到餐廳門口已經見到入面好多人,出邊仲有人等緊位舖頭細細 但係環境幾好見到Menu上邊有芫荽意大利飯 已經覺得好吸引,諗都唔使諗就叫咗呢個。同埋叫左日式咖喱吉列豬扒飯意大利飯。芫荽意大利飯($88)唔好睇啲飯咁淺色 其實啖啖芫荽味!好香,但又唔會太over,鍾意食芫荽嘅朋友一定唔可以錯過日式咖喱吉列豬扒意大利飯 ($98)用左OMN!PORK新豬肉嚟做既吉列豬扒,口感真係同食真嘅吉列豬扒冇乜分別👍🏻整體嘅嘢食都好吸引 但建議先訂枱想食下特別素菜嘅朋友一定唔可以錯過

舖頭細細 但係環境幾好

芫荽意大利飯

芫荽意大利飯($88)

日式咖喱吉列豬扒意大利飯 ($98)

整體嘅嘢食都好吸引 但建議先訂枱
想食下特別素菜嘅朋友一定唔可以錯過
2020-05-04
庆祝纪念
纪念日
芫荽意大利飯
  • 日式咖哩吉列豬扒意大利飯
2020-06-01 427 浏览
見朋友同係好多foodie 都食過,就同男朋友黎試試,餐廳坐位吾太多,但好彩都冇咩人等位,所以好快入左,而我地就嗌左日式定食同兩杯飲品。日式定食黎到已經好吸引,有六小碟既前菜,有日本番薯、枝豆、豆腐、南瓜薯餅、子薑同抹茶蕨餅,然後就係腐皮烏冬同麵豉湯。我地就先食小食,樣樣都好好食,我個人就最鍾意南瓜薯餅,好甜好脆!其實食南瓜薯餅同日本小番薯都已經有少少膩然後再食個烏冬,佢個湯同我想像中有d出入,吾係普通餐廳嗰啲腐皮烏冬湯,係鹹味既,所以我覺得有啲奇怪但都係好食既。食完啲小食再食一半個面已經覺得好飽,男朋友都覺得飽。而且我哋仲有兩杯嘢飲,我飲嘅係火龍果香蕉燕麥奶,而男朋友係藍莓黑提子燕麥奶,我哋覺得兩杯都好好飲,係真材實料,正!其實食完嗰餐已經飲唔落兩杯嘢飲,真係好飽,所以覺得個餐都好值,係值得返轉頭既餐廳。

其實食南瓜薯餅同日本小番薯都已經有少少膩
火龍果香蕉燕麥奶及藍莓黑提子燕麥奶

,係值得返轉頭既餐廳。
2020-04-14
午餐