2019-07-11 389 浏览
第一次來到T.O.P食飯,聽聞廚師係日本人,本來很期待來紅葉茶屋吃飯,結果還是教人失望,可能期望太高了吧。每個set dinner有湯、前菜和飲品。鰻魚滑蛋丼滑蛋味道不錯,但鰻魚口感太腍,質素一般。黑蒜油豚骨拉麵叉燒脂肪比例正常,可是瘦肉部分真的太瘦了,口感很鞋;湯底吃得出不是用長時間熬製,湯底和麵跟超市買的即食拉麵味道差不多;溏沁蛋味道正常,口感偏腍。抹茶tiramisu 與其說是tiramisu,口感更像yogurt,液體狀,抹茶味不重。整體而言,侍應服務態度頗差,食物又不怎麼樣,性價比低。

鰻魚滑蛋丼

滑蛋味道不錯,但鰻魚口感太腍,質素一般。

黑蒜油豚骨拉麵

抹茶tiramisu

整體而言,侍應服務態度頗差,食物又不怎麼樣,性價比低。
2019-06-29 316 浏览
星期六的lunch揀左黎旺角呢間新開商場的日式料理餐廳,燈光開揚,餐具均以木調為主,好有日式風味!生薑燒豚肉定食呢間日式料理店主打定食為主,大部分主食都有附送兩款前菜小碟,還有菜湯!今次就揀選了生薑燒豚肉定食,賣相都幾好,,十分豐富!前菜小碟份量小小,有豆腐粒,香菇和雜菜,豆腐粒有驚喜,甜甜地又入味!菜湯就一般般啦,應該超市即溶湯味道!生薑燒豚肉味道就真係熱辣辣,有洋蔥和薑做配菜,夠曬惹味!日本珍珠米粒粒分明👍🏻最後追加左杯凍抹茶,味道麻麻,不太建議!
生薑燒豚肉定食

最後追加左杯凍抹茶,味道麻麻,不太建議!
2019-06-20 400 浏览
來到這商場行下,見這店裝修不錯,試下第一次見有腐皮烏冬,正,我最愛。湯底夠清。配菜南瓜,味道怪。另一配菜太酸蕃茄煮海鮮,一般綠茶tiramisu 賣相靚。可惜唔好味,流質奶,不推介這甜品
來到這商場行下,見這店裝修不錯,試下

蕃茄煮海鮮,一般

腐皮烏冬
蕃茄煮海鮮
綠茶tiramisu
2019-06-20
腐皮烏冬
2019-06-11 328 浏览
糧尾恩物🌟🧙🏻‍♀️▫️牛肉壽喜燒定食 $89份量唔算話好多啦 如果好似我咁大食就未必夠 但真係勝在平💁🏼‍♀️味道方面就普普通通啦 冇咩特別🙋🏻‍♀️不過牛肉就有小小韌(>人<;)如果想平平地同朋友係旺角食個飯 我諗都係一個選擇🦉📍紅葉茶屋 旺角彌敦道700號T.O.P This Is Our Place 3樓309-310號舖#eatwifcathy_日餐 #eatwifcathy_旺角 #旺角美食 #旺角
糧尾恩物🌟🧙🏻‍♀️

▫️牛肉壽喜燒定食 $89

如果想平平地同朋友係旺角食個飯 我諗都係一個選擇🦉

📍紅葉茶屋
2019-06-08 324 浏览
睇戲前只有大概一小時可以吃晚餐,便在附近來個快速晚餐吧難得才六時多,便到T.O.P裡面嘗嘗這間永遠都感覺很多人的日式餐廳提到日式料理,我最愛的便是牛肉壽喜燒,所以打開餐牌,不用五分鐘便已經鎖定了牛肉壽喜燒定食這個定食還可以吧,首先飯有點太硬我覺得,但朋友覺得不錯,大家的口味也不同吧其次係個菜湯係清到一個點...雖然本身都無對佢有咩期望重點的牛肉鍋是蠻好吃的,汁很入味(不誇張,我最後差唔多用哂黎撈飯飲哂),肉份量也不少而且不會太韌,不會有煮過頭的感覺還附送一隻溫泉蛋,加到鍋裡再搞拌吃剛剛好,只不過如果它的鍋下面有爐火熱住就更好啦前菜兩杯漬物有些許驚喜,有一杯是南瓜泥,甜甜的不錯吃,另一杯是一種不知名的菜,吃下味道很像菜乾,咸咸的很好下飯聞說這間的甜點應該也很不錯,下次再有機會要黎試下先
睇戲前只有大概一小時可以吃晚餐,便在附近來個快速晚餐吧
牛肉壽喜燒
其次係個菜湯係清到一個點...雖然本身都無對佢有咩期望
),肉份量也不少而且不會太韌,不會有煮過頭的感覺

聞說這間的甜點應該也很不錯,下次再有機會要黎試下先
2019-05-30
牛肉壽喜燒
  • 牛肉壽喜燒定食
2019-05-31 372 浏览
睇餐牌以晚餐來講價錢都好似好抵食,隨便搵間餐廳坐低試食。牛肉壽喜燒定食-真係有啲失望,食物上枱已經完全唔熱溫溫吞吞,因為飯和牛肉鍋來都已經唔熱,仲要加隻凍嘅溫泉蛋。呢個配搭真係唔得,味道仲要係一般現成湯底食材。而且份量真係好少只有三片牛肉,兩舊豆腐。芒果焦糖窩夫-又係同一個問題,上枱食物已經唔熱。窩夫感覺上好似係現成貨之前整定。至於味道窩夫唔合格,但係雪糕和焦糖醬還可以。總括嚟講-約$160一個人價錢還可以接受。但係食物質素真係有待改善,感覺店舖用咗好多現成貨,比較有快餐店嘅感覺。個人來講唔太推介!
睇餐牌以晚餐來講價錢都好似好抵食,隨便搵間餐廳坐低試食。

芒果焦糖窩夫

2019-05-16 316 浏览
鰻魚茶漬飯Eel Rice Bowl - Ochazuke (HK$99)明太子忌廉烏冬Mentaiko Cream Udon(HK$74)Rating: 3/5 ⭐#effoodie_umbrellafree呢間係正宗日本餐廳,個餐點係帶有懷石料理feel。個明太子忌廉烏冬好creamy 啲烏冬口感都好QQ,鰻魚亦肥味多汁。配菜其中一個係南瓜沙律,另外一個係酸菜,味道都唔錯。不過懷石料理個精髓(對我嚟講)係享受佢個寧靜/calming /zen嘅feel 同埋佢嘅精緻,間餐廳比較光,裝修唔算好特別,坐位之間亦唔算鬆動,喺旺角鬧市中真係難以享受到果種懷石料理feel。不過餐廳好似抹茶甜品係比較出名,下次可以去試下可能有另一番感受。This is an authentic Japanese "Kaiseiki" style restaurant, and actually this restaurant does ordinate in Japan. The Mentaiko Udon tastes creamy and the Udon are al dente. The eel is
This is an authentic Japanese "Kaiseiki" style restaurant, and actually this restaurant does ordinate in Japan. The Mentaiko Udon tastes creamy and the Udon are al dente. The eel is meaty and juicy. The sides taste okay too, one of those is pumpkin salad, and another one is mixed pickles. However this kind of "Kaiseiki" cuisine is supposed to be enjoyed with really calming surroundings and relaxing decor, yet the lighting or seating at this place is just a typical Hong Kong restaurant. Well, but in fact this place is more famous for their desserts, so maybe could give their desserts a try next time.
鰻魚茶漬飯Eel Rice Bowl - Ochazuke
明太子忌廉烏冬Mentaiko Cream Udon
明太子忌廉烏冬Mentaiko Cream Udon
2019-05-10 417 浏览
最近天氣都涼涼的,所以特別想吃一點暖和的東西。吃火鍋又太飽了,不如就吃壽喜燒吧!想了想口袋裏並沒有壽喜燒愛店,於是就在Google找到了這間店,剛好就在旺角附近,地點十分便利。 牛肉壽喜燒定食 $89向來選擇困難症的我這次目標明確,不用想直接選了牛肉壽喜燒定食。定食包含了鍋物、米飯、湯、兩小碗前菜和甜品,相當豐富。想說說鍋物,牛肉的分量不少,還有雜菇類、蔬菜、豆腐,湯汁甜甜的,帶點牛肉香,上桌的時候還是暖和的,忍不住喝了幾口。 生薑燒豚肉定食 $79另外也點了一款定食套餐, 豚肉不過不失,也是配了相同的湯和前菜,甜品也實在猜不到是什麼,只是有點甜味。 黑蜜抹茶蕨餅 $39蕨餅也是我熱切期待的!因為上次在日本料理店吃過之後一直念念不忘,所以就點了這款蕨餅。但需要吐槽的地方是,這個甜品等待時間實在太久了!吃過正餐之後就請侍應可以上甜品,但是等了足足超過半小時……其實定食已經等了很久,甜品也等很久,當晚我在等待時候觀察,超過7成顧客都在等食物的,難怪餐廳一晚不能招呼那麽多回食客了!說回這個蕨餅,抹茶味濃,但是略顯不夠冰凍,和之前吃過入口即涼涼的味道不一樣。總的來說,下次來旺角還是會再來的,

牛肉壽喜燒定食 $89

生薑燒豚肉定食 $79

黑蜜抹茶蕨餅 $39

總的來說,下次來旺角還是會再來的,就是要記得提早叫上甜品了!
  • 牛肉壽喜燒定食
2019-04-30 655 浏览
今次黎新商場T.O.P行街 見到呢間日本野幾吸引 就入去試試佢 入面menu 有更多款式選擇《鰻魚滑蛋丼》有兩小杯前菜 酸酸的 好開胃 仲有菜湯 見到主角4大塊鰻魚 樣子極度肥美 旁邊仲滿佈蛋汁😍雖然個滑蛋有啲較濕 有啲較乾 但整體都可以拌飯食 食食下 食晒成個飯 濕度剛好《溫泉蛋卡邦尼烏冬》同樣有前菜 但無餐湯 呢個賣相見到都流晒口水 滿滿的溫泉蛋蛋白蛋黃 煙肉 芝士粉 必須承認本人係醬汁控 咁多醬汁拌烏冬食一流 仲有啲膩添😂可惜唔係套餐 飲料要散嗌!《凍蕎麥茶》茶味好香 平時飲開凍茶 都會覺得淡味左 但呢杯唔會 咁多冰都茶味十足《凍雜果紅茶》材料以雜莓為主 再加塊檸檬 唔知係咪因為無橙 感覺酸味較重 亦較醒胃 解膩見呢間餐廳既《抹茶提拉米蘇》好似必食咁 當然要試試佢啦 中間既紅葉係啫哩 表面抹茶粉 但中間係Cream質感 只有最底有層小蛋糕底 同以往食既Tiramisu 有所分別 但整體感覺都ok 如果你中意cream 就啱晒啦$286/2位 當佢dinner set for 2黎睇 都抵既😆

溫泉蛋卡邦尼烏冬

可惜唔係套餐 飲料要散嗌!
凍蕎麥茶

凍雜果紅茶

抹茶提拉米蘇

2019-04-19
溫泉蛋卡邦尼烏冬
凍蕎麥茶
抹茶提拉米蘇
2019-04-29 345 浏览
六點時分,來到這個在旺角區算比較新的商場裡,想找點東西吃,毫無頭緒,看見了清新的紅葉茶屋決定一試。亂試之中卻帶給我驚喜,看似門面其貌不揚,裝修以簡單為主,但食物堆砌/ 器皿 ,總之食物的顏值算幾高。首先,這個飯的食物顏色配搭得十分好看,像是春夏秋冬的顏色,不是虛有其表,刺生也很新鮮,另外配菜也十分精緻;一口的份量令你很想再吃這個丼的賣相也十分精美,伴蔥的小碟也是招牌紅葉🍁,很有心思;講講主菜,滑蛋不是浪得虛名,真是很滑,不會太熟,很creamy , 洋蔥鮮甜 ,而蝦也算大,粉不算太厚剛剛好,食到蝦肉;整體份量不算太大。這是一家色香味俱全的紅葉屋 🍁

海鮮四色茶漬飯

吉列蝦滑蛋丼

這是一家色香味俱全的紅葉屋 🍁
海鮮四色茶漬飯
吉列蝦滑蛋丼
2019-04-22 364 浏览
一直是和食的忠實粉絲,每次在TOP逛街經過紅葉茶屋時都很想進去吃,這次終於拉著男朋友進去一試究竟🤩 我們去吃晚飯的時候已經將近九點所以人客不多,於是便問問服務員能不能坐四人卡位,怎料他們一口說好😍 這裏的四人卡位是梳化來的,和男友挨著坐超溫馨😚😚主菜我們選了牛肉壽喜燒定食和明太子忌廉烏冬😽牛肉壽喜燒的份量很足,味道也不會過甜過鹹,牛肉沾上溫泉蛋的蛋汁吃下去是滿滿的和食幸福感❤️不過很遺憾的是定食配的珍珠米是一點也不好吃💔過於稀爛而且沒有日本米獨有的米香😭對於我來說吃日本定食米飯和主菜都是缺一不可的🥺這裏的米飯真的很大打折扣🤧不過男友選的明太子忌廉烏冬便大有驚喜❤️ 一開始以為是忌廉汁烏冬走濃郁路線,沒想到盛上來的的是湯烏冬!烏冬夠彈牙,忌廉湯相當滑順易下口,拌勻明太子一起吃下去添了明太子香辣的味道真的是超搭的,而且不會越吃越膩,大推👍🏻兩款主菜都會配上前菜的,牛肉壽喜燒會配多一碗雜菜湯,前菜和湯不過不失沒什麼特別😛最後甜品我們選了白玉餡蜜,除了白玉還有抹茶蕨餅和一些蒟蒻果凍,白玉略嫌有點硬不夠軟糯😔不過整體這間和食餐廳還是不錯的👍🏻下次應該會再來試試其他定食😍

特製白玉餡蜜

2019-04-21
2019-03-24 357 浏览
星期日下午四點係top商場行街,想搵d野食下,就入左依間餐廳,入到去竟然一個客都冇,星期日依d時間竟然冇人,心諗會唔會係伏野...入到去坐低叫左兩個甜品,一個係佢推介嘅tiramisu ,另一個係雜莓芭菲,個tiramisu 黎先,一黎到見到已經唔對路,係流質嘅?!個店員話依個tiramisu 其實係好似你飲奶蓋奶茶個奶蓋,你記住挖深d連埋餅底一齊食。真係o咀,咁就唔係tiramisu啦,一食仲嬲,個餅底薄到我挖極都係得少少,根本只係食緊個所謂奶蓋,仲要收我$49,我買杯奶蓋奶茶都唔洗$49啦,同埋一d都唔好食,好明顯係奶精,我食左幾啖就唔想再食,而另外叫嘅雜苺芭菲都好普通,稱不上好食,依間野真係冇下次!

2019-03-24 333 浏览
新年過後相約朋友到旺角中心見面,原來隔離開左個新商場,走入去逛逛都幾多野睇,又有餐廳cafe。朋友點了三文魚丼茶漬飯,賣相不俗,味道也不錯。我就點了一份牛肉壽喜燒,鍋不算熱,可能因為沒有提供爐一邊燒一邊食,而是燒好再奉上的,但味道都不錯,送飯一流👍🏻還有個溫泉蛋🥚店員都很好,在我們吃完飯後,友善的問我們要不要加點甜品,我們見狀都點了兩份🍵玉子雪糕抺茶,都唔錯,味道剛剛好,不太苦也不太甜,加埋雪糕又夠creamy🍦忘了這叫甚麼名字了,朋友說吃到最底有點甜🍦🍭🍬

朋友點了三文魚丼茶漬飯,賣相不俗,味道也不錯。

忘了這叫甚麼名字了,朋友說吃到最底有點甜🍦🍭🍬
2019-03-03
午餐
2019-03-22 225 浏览
今日本身唔係想食E間,不過想食果間大排長龍,職員話要等大約一個鐘,所以我同朋友就走左冇等,去左食紅葉茶屋。E間雖然都要等,但相對唔洗等咁耐我就叫左牛肉醬汁烏冬,仲有配菜送 烏冬好煙韌,湯雖然唔多,但好夠味,仲有少少牛味牛肉超薄片,又多,大約都有8大塊,一堆咁係個烏冬面配菜有豆腐3粒,冬菇2粒,菜,有D少......有碟綠色以為入面係中華沙律,原來係蔥......係加落烏冬到整體都唔錯,價錢都唔算特別貴,都可接受

我就叫左牛肉醬汁烏冬,仲有配菜送
烏冬好煙韌,湯雖然唔多,但好夠味,仲有少少牛味
牛肉超薄片,又多,大約都有8大塊,一堆咁係個烏冬面
配菜有豆腐3粒,冬菇2粒,菜,有D少......

整體都唔錯,價錢都唔算特別貴,都可接受
2019-03-17 194 浏览
同朋友係旺角食完晚飯再周圍行左陣之後黎左T.O.P呢間紅葉茶屋食甜品~ 身為抹茶控當然要試下佢啲抹茶甜品啦!menu選擇都唔少嘅,最後要左個自選特製芭菲,可以有得自己揀鍾意嘅配料🤗我就揀左抹茶雪糕球、抹茶軟雪糕、加上3款配料:蕨餅、白玉、抹茶軟朱古力!個軟雪糕ok,抹茶軟朱古力都幾好食,其他野就中規中矩啦。不過食晒成個係有啲膩,可能因為d cream😂😂不過勝在咁岩坐到個梳化位,都總算可以同朋友好好傾偈既地方~😉