2019-01-10
今晚係油麻地睇戲,早咗到,於是係附近行下搵食,樓上cafe係我target﹐比我搵到呢間個性小店。呢間cafe逢星期六晚有live music﹐主要係本地音樂人。餐廳嘅牆上都掛咗幾款樂器,唔通…店主都係音樂人?上網search下,搵到佢地fb﹐都幾多獨立音樂人去演出,連手風琴都有,想知邊日係咩人演出,可以睇fb﹐會update d。講返食,我叫咗個主食跟餐,另外叫咗個甜品。牛肝菌忌廉湯 - 有新鮮的菌粒,菇味香濃之餘又有口感,有少少香草點綴,色香味俱全!香草燒法式羊仔架(燒汁、薄荷醬、配菜) - 香! 其實由煮嗰下我已經噴到,因為餐廳係open kitchen﹐所以份羊架由生到熟,我都一齊經歷,真係肚餓d都大鑊。廚師煮到剛好熟,絕無韌肉,犀利! 樽裝橙汁 - 跟餐點的,產地係葡萄牙,唔會太甜,都幾好飲。比利時特濃朱古力焦糖布甸伴雪糕 - 由於食完個餐又未夠鐘返學,咁即係個天要我食多個甜品先至走啦,ok﹐咁我就順應天意。呢個甜品賣相不錯而且甜度適中,雪糕口感好似半溶芝士咁,黏得嚟又未去到韌,幾得意。布甸睇落好深啡色,dark chocolate咁嘅款﹐食落有朱古力味,唔苦,配埋雪糕同cr
講返食,我叫咗個主食跟餐,另外叫咗個甜品。
樽裝橙汁 - 跟餐點的,產地係葡萄牙,唔會太甜,都幾好飲。
比利時特濃朱古力焦糖布甸伴雪糕 - 由於食完個餐又未夠鐘返學,咁即係個天要我食多個甜品先至走啦,ok﹐咁我就順應天意。呢個甜品賣相不錯而且甜度適中,雪糕口感好似半溶芝士咁,黏得嚟又未去到韌,幾得意。布甸睇落好深啡色,dark chocolate咁嘅款﹐食落有朱古力味,唔苦,配埋雪糕同cream食﹐幾重口感,幾特別。
價錢方面,套餐120蚊跟法式烤包、湯/沙律、冷熱飲品/果汁,抵啦! 甜品$45﹐價錢算正常。