2018-01-24 92 浏览
間中都會幫襯紅橋嘅舊店,覺得佢近近地,食物都幾好食。冇幾耐之前呢就開咗分店,雖然係同一區,但位置上就更加方便我,所以我就轉左嚟你度。新店位置多,環境闊落好多,坐得舒服過舊店。餐牌同嗰邊都差唔多,我多數下午茶時間到,不過都會照叫午餐餐牌,怕下午茶唔夠食。我地多數都揀中湯,冇乜味精感覺,幾好飲日式咖喱汁豬扒焗飯:朋友點嘅豬扒焗飯,我冇問佢覺得味道點,但係睇埋相都覺得唔錯。可惜我屎窟痕,揀咗意粉蜆肉意大利粉忘記咗正確咩名啦,因為都食到冇晒心機。上台見到個買相都唔多想食,蜆肉真係好少,得5粒仔,仲有半隻殼,呢啲蜆都唔值錢,太小家。而且有沙。本來以為意粉正常,見到有啲椒絲、香草,但食落去完全冇味,超淡,我呢款意粉炒得乾身,但冇味,即係乾啃最正係當日係平日,近三點鐘,成間鋪客人多,唔明點解阿姐好心急,不停想收我哋啲碗碟,我打工仔,食個lunch,坐得你幾耐。

我地多數都揀中湯,冇乜味精感覺,幾好飲

日式咖喱汁豬扒焗飯:

蜆肉意大利粉

忘記咗正確咩名啦,因為都食到冇晒心機。

2018-01-24 53 浏览
今日星期五,辛苦咗成個星期,終於可以抖抖喇。嚟到旺角,見紅橋幾旺,餐牌菜式、價錢咁吸引,同朋友幫襯下先。點咗個餐湯,紫薯忌廉,好特別。又嗌咗蜜糖雞翼做小食,蜜糖都唔少,夠晒甜,加埋黑椒,香香辣辣好醒胃。雞翼仲預先開邊處理,入口都方便啲。主菜點咗卡邦尼意粉,意粉份量多,大大個半熟蛋黃置於意粉中間,蛋黃溝意粉食份外juicy。加上白汁夠晒入味,又香又滑。另一款主菜係鰻魚蛋包飯,長長嘅鰻魚好吸睛!大量鰻魚汁好香甜,蓋過鰻魚嘅腥味。蛋包飯包得好靚,功夫都唔少。紅豆冰係餐廳唯一一款甜品,見檯檯客人都嗌,自己都要試試。味道果然唔錯,紅豆好有口感,唔會煲得太腍太爛,椰汁好香,仲有沙冰襯托,好清涼。

見到譚仔對面開左間新餐廳,裝飾唔錯,而且有不同國家既菜式,就決定放棄米線,試下啦。燒牛舌伴薑汁醬油唔似日式既牛舌,依度既牛舌係薄切, 口感較實在,但唔會韌,味道香濃,外層較乾,但入面有汁同油脂,有種咸香。薑汁醬油以咸味爲主,有微微薑味,怕薑既人都可以試一試。海南雞飯賣相非常之吸引,有齊食海南雞飯必備既油飯、湯、同醬汁。海南雞質素唔錯,雞肉夠哂嫩滑,而且係無骨海南雞,每一口都可以啖啖肉, 最估唔到既係雞皮既爽口,非常爽彈。湯係足料老火湯,味道甜,而且好濃,有豬肉同紅蘿蔔。海鹽爐燒安格斯肉眼估唔到係旺角都可以食到咁有水準既牛扒,牛扒兩面都係煎到好漂亮,上面有黑椒同牛油味,仲有好特出既海鹽味,但唔會搶走主角既味道。煎到剛剛好五成熟,肉質好嫩滑,肉汁豐富。配上蜜蜂芥末醬,中和油膩感。

燒牛舌伴薑汁醬油

海南雞飯

湯係足料老火湯,味道甜,而且好濃,有豬肉同紅蘿蔔。

海鹽爐燒安格斯肉眼

2018-01-21 53 浏览
今日和朋友見面吃晚餐,最後決定在他公司附近吃飯.他說同事介紹一間價錢便宜和味道好味的餐廳.大約九點到達,已經很多人了,等了一會就可以入去.餐牌有晚餐和主餐牌,我們最後吃了2件的羊架,炒蔬菜,一個晚餐就已經十分飽了.羊架大約十五分鐘來到,羊架味道很香,很軟熟配上薄荷醬有驚喜好味道.炒蔬菜,橄欖油味道濃郁,配上不同蔬菜,味道十分清新又健康.晚餐我們選擇了牛仔骨蛋包飯,配有湯和飲品,湯是紫薯粟米湯,味道不錯,有淡淡的紫薯香味和紫薯粒.飲品選擇了紅豆冰,椰汁味香濃,紅豆大顆而味道又好.牛仔骨蛋包飯份量多而且十分漂亮,蛋味道濃郁而且飯十分香口. 牛仔骨味道剛好而且十分軟熟.配上蔬菜,以一人份量來說十分飽肚.而且這裡裝潢十分舒服和待應服務態度十分好,整體晚餐十分滿意.

炒蔬菜,橄欖油味道濃郁,配上不同蔬菜,味道十分清新又健康.

2018-01-18 53 浏览
行開附近見到新開餐廳,梗係趁佢新個時質素未下降黎食。晚餐西餐黎講價錢又唔算貴,因為佢包餐湯,沙律,主菜同飲品,先講佢既沙律,青瓜上鋪左唔少魚子,份量前菜都足夠,是日西湯係cream 粟米紫薯湯,聽個名就真係幾好奇咩味,一飲落去,本人就覺得紫薯味唔重,配粟米又好似唔係咁夾,最重要係飲湯質感似羹多一d,湯方面有待改善。主菜方面就選擇左軟殼蟹意大利'會'飯,飯方面都幼飽肚,軟殼蟹都幾大隻,不過係油左d,但味道都算合格。整體黎講,晚巿一般都貴而且一個餐無咁多食物配食,但呢到就價格親民,而且環境唔錯,食物方面有進步空間!
行開附近見到新開餐廳,梗係趁佢新個時質素未下降黎食。
2017-12-11
2018-01-18 43 浏览
性價比👍全日免加一👍👍👍野食睇得又食得餐有湯又有salad如果包埋甜品會更好店員態度都可以但收碟快左少少最後埋單可惜只能比現金希望下次再去可以用信用卡啦!
性價比👍
全日免加一👍👍👍
野食睇得又食得
餐有湯又有salad
如果包埋甜品會更好
店員態度都可以
但收碟快左少少
最後埋單可惜只能比現金
希望下次再去可以用信用卡啦!
2018-01-17
2018-01-17 52 浏览
• 餐廳環境用上黑灰紅做主調,座位舒適不會迫挾,格局現代化有別於舊式茶餐廳!!!• 餐牌款式蠻多!!!• 除了散叫,還有精選晚餐,有前菜沙律,湯,飲品,價錢想當親民!!!散叫: 蜜味香烤羊架,這裏不會問羊架需幾成熟,切開後目測八成熟,咬落不會韌亦有肉汁!!!羊架烤得很美,兩面都呈微微燶!!!散叫: 煙三文魚巴馬火腿什菜沙律,蔬菜爽脆口感清新,加上三文魚同火腿變得不單調!!!散叫: 香烤蜜糖原條豬肋骨,烤過後的蜜糖特別野味,滿滿的蜜糖比我影到正在拉絲的一刻(此圖),這款蜜糖烤豬肋骨真的好好味!!!• 切開豬肋骨,一條條吮,肉質仍細嫩!!!• 這裏的可樂是用支裝的,眾所周知支裝可樂比其他裝更有氣,飲下去更爽!!!

• 餐牌款式蠻多!!!
羊架烤得很美,兩面都呈微微燶!!!

• 切開豬肋骨,一條條吮,肉質仍細嫩!!!

2018-01-15 59 浏览
一來到就超多人,馬上拿票等候,等了一會終於有位置了,裡面裝修感覺很不同,少了一般的西日餐廳隨便的味道,水泥灰色的牆是我十分喜歡的裝修風格。這麼多人就快快下單快快結帳,點了個蛋包加上一個蝦多士,看來蛋包飯都十分美味蛋包飯到了,大大又飽滿的蛋包飯加上茄汁香草,切開雖沒有蛋漿流下,但仍有嫩滑蛋液在蛋中,而且蛋味超香,飯亦是炒得香口乾身。配的是Mozzarella芝士雞扒,芝士是淡味芝士,煎得微焦微脆,雞扒肉仍是嫩滑,不過相比之下蛋包飯更為出色,而且份量十足!這裡的蝦多士是配煉奶,很奇怪為什麼是配煉奶。不過,出乎意料,這個蝦多士配煉奶是十分好吃。首先蝦多士炸得香脆,外圍鋪滿漂亮的黑芝麻白芝麻,裡面那層蝦肉爆多爆滿,啖啖蝦肉,再配上煉奶甜甜的,吃罷不能。我另外加點了個紅豆冰,十足似是糖水,另類的飲料擺款裝飾,味道不錯,認真可愛。後來又帶了朋友去這間紅橋專程地吃蝦多士,結果好吃得點了兩碟蝦多士,好吃瘋了。

2018-01-14 48 浏览
去到旺角買完電器產品, 我同相公就諗住快快脆吃完個晚飯就回家, 見到這間紅橋餐廳, 餐牌的特選晚餐價尚算實惠, 那就入去試下啦 是一位平日晚上, 不過其實都幾多人食 特選晚餐配送沙律, 餐湯及熱飲, 磨菇忌廉湯及沙律味道也不錯. 我就叫了這個特選晚餐 - 香草蜜糖豬仔髀伴蛋包飯(HKD78), 豬仔髀多肉, 香草蜜糖執汁燒的豬仔髀香脆惹味;配上蛋包飯一起吃, 非常滿足 安格斯牛柳粒鵝肝炒飯 (HKD98), 安格斯牛柳粒份量都比想像較多, 牛味十足; 配上香煎鵝肝, 這個炒飯進士吸收牛柳肉汁及鵝肝脂香, 非常邪惡, 但月邪惡的嘢食就代表越好味啦~ 蜜椒單骨雞翼 (HKD41), 就最適合我這些懶人, 可以簡單一口就吃掉雞翼, 帶蜜糖甜香的雞翼加上野味的香草辣味, 令到雞翼更野味十足呢~

是一位平日晚上, 不過其實都幾多人食

2017-12-04
  • 蜜椒單骨雞翼
  • 安格斯牛柳粒鵝肝炒飯
2018-01-14 33 浏览
旺角血拼完畢見呢間新開,價錢平,環境又唔錯所以決定一試Set dinner 一百蚊內仲要免加一前菜凱撒沙律香脆煙肉粒配上粒粒麵包脆Fresh 得黎又香脆餐湯忌廉湯雖然跟餐但一點都唔馬虎足料滿滿的蜆肉及粟米黑松露忌廉汁海蝦帶子燴意粉($68)一上菜就嗅到淡淡黑松露海蝦同帶子爽口日式照燒汁鰻魚伴蛋包飯($88)原條鰻魚上勁大條!第一次食 鰻魚會原條上仲要唔貴鰻魚烤到烚到好處飯先以蛋炒底再用蛋包裹淡淡飯帶有蛋香見人一碗碗以為有糖水叫點知原來係紅豆冰(+10)碗上好搞笑紅豆大大粒,煮到爆開哂😍好正有咬口
旺角血拼完畢
見呢間新開,價錢平,環境又唔錯
所以決定一試

餐湯
忌廉湯
雖然跟餐但一點都唔馬虎
足料滿滿的蜆肉及粟米

黑松露忌廉汁海蝦帶子燴意粉($68)
一上菜就嗅到淡淡黑松露
海蝦同帶子爽口

日式照燒汁鰻魚伴蛋包飯($88)
原條鰻魚上
勁大條!
第一次食 鰻魚會原條上仲要唔貴
鰻魚烤到烚到好處
飯先以蛋炒底再用蛋包裹
淡淡飯帶有蛋香

見人一碗碗
以為有糖水

點知原來係紅豆冰(+10)
碗上好搞笑
紅豆大大粒,煮到爆開哂😍
好正有咬口

• 紅豆冰
2018-01-13 31 浏览
夜晚嚟到旺角行街,所以就嚟左呢頭食晚餐!呢間紅橋係新開嘅,裝修幾闊落,都幾好坐😛 Dinner set included salad, soup , main and drink. 我地揀左個鰻魚蛋包飯($88)😮 好快就上枱,鰻魚好大條😂😂照燒汁幾香甜,燒得有焦香👍🏻 不過有小小骨💁🏻💁🏻 蛋包飯都幾有咬口,蛋皮煎得剛好🐣 另一個揀左ribs with potato ($108)🌸🌸 好大份!呢個價錢好抵食😀 上面淋左d蜜糖,食落有肉汁又帶蜜糖香👅 餐湯係番茄湯,幾creamy ❤️ salad 就多左d醬😮😮野飲加左10蚊轉紅豆冰,好似糖水咁上🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️ 紅豆大大粒又夠甜

我地揀左個鰻魚蛋包飯($88)😮

餐湯係番茄湯,幾creamy ❤️

salad 就多左d醬😮😮

旺角餐廳何其多,但係想集齊西日菜式就唔多啦!呢間餐廳完全唔似一間茶餐廳,但價錢絕對是夠平民化餐廳嘅環境裝潢都好乾淨,牆上掛左一幅幅畫,增添左藝術感。點了芝麻蝦多士。平時食蝦多士都係方形,蝦肉包在內的。但呢款就三角形,可以清楚見到有幾多蝦肉,絕無欺場。燒牛舌伴薑汁醬油。呢款小食絕對有驚喜,睇落平平無奇,但食落真係唔一樣,牛舌唔會太乾,而且每片嘅厚薄都一樣,配搭薑汁醬油,令到唔會太油膩。主食點了蛋包飯配胡麻火灸煙三文魚,確實是被名字吸引了,感覺非常新穎。不過煙三文魚配搭蛋包飯又真係唔多食的。煙三文魚經火灸後都有香口,油脂亦分泌晒出嚟!不得不提是蛋包飯,每粒飯都有蛋汁的,所以非常入味而且滑口。餐飲點了紅豆冰,竟然唔係杯裝,而是用碗裝。都幾特色

餐廳嘅環境裝潢都好乾淨,牆上掛左一幅幅畫,增添左藝術感。

不得不提是蛋包飯,每粒飯都有蛋汁的,所以非常入味而且滑口。

餐飲點了紅豆冰,竟然唔係杯裝,而是用碗裝。都幾特色
2018-01-08 64 浏览
喺旺角行完街搵嘢食,見到紅橋好似新開的,裝飾都唔錯,價錢又平,所以即刻入去試下~ 晚餐好抵食,因為包前菜、餐湯同飲品~ 前菜沙律好好味,沙律醬平均地佈滿沙律菜上,有脆脆麵包粒,仲有香脆煙肉粒,非常香口~西湯今晚係粟米忌廉湯,味道唔錯~ 黑松露忌廉汁海蝦帶子燴意粉 $68意粉一上台已經聞到好香黑松露味,忌廉汁好creamy,海蝦帶子都幾多,而且彈牙好味,個人覺得好抵食又好味😋,推介👍🏻香煎羊架伴腰果羅勒醬燴意大利飯 $98羊架好大塊,有兩件,仲要好細心有錫紙包住,可以拎住黎食都唔會整污糟手,啱晒我,唔使斯文用刀叉🤣 肉質唔錯,唔靭好腍,好味唔羶,配薄荷醬甜甜地更加好味~意大利飯煮得軟硬適中,好入味唔錯,仲有秋葵同粟米更加健康~法式芝麻蝦多士 $45嘩!賣相好好,有四件,兩件白芝麻,兩件黑芝麻,一咬落去上面一層脆嘅芝麻,底下亦係脆的多士,而中間係軟嘅蝦肉,真正外脆內軟,炸得金黃酥香,正👍🏻 點煉奶食,少少甜,又另一番好味道😋 黑芝麻同白芝麻都一樣好味,最後我哋竟然encore多一份🤣 因為實在好好味👍🏻 經典紅豆冰 跟餐加$10就可以有,雖然係飲品,但係好似甜品咁,上面嘅係碎冰,下面嘅係淡

前菜

西湯
今晚係粟米忌廉湯,味道唔錯~

黑松露忌廉汁海蝦帶子燴意粉 $68

香煎羊架伴腰果羅勒醬燴意大利飯 $98

法式芝麻蝦多士 $45

經典紅豆冰
跟餐加$10就可以有,雖然係飲品,但係好似甜品咁,上面嘅係碎冰,下面嘅係淡奶同紅豆,好特別,甜度剛剛好,淡奶好香滑,紅豆好腍,又夠甜,必點推介👍🏻

餐廳位置方便,食物質素好,味道佳,選擇多,價錢抵,一定會再去食過😋
2018-01-08 97 浏览
lunch去公司附近食野, 成日都經過紅橋, 原來係食西餐今日唔係好肚餓, 叫左個沙拉+牛角包,每個set都有中湯or西湯,熱飲,今日西湯係磨姑湯, 好有姑味, 好多姑,沙拉有半份碟咁多, 好多醬汁, 有煙肉, 有多士碎, 食完飽飽地喇,牛角包好脆, 好大個, 好香牛油味, 有大蕃茄, 吞拿魚, 生菜, 材料好新鮮,朋友食牛仔骨意大利飯, 都係有餐湯,意大利飯好creamy, 好大份.牛仔骨好入味,好長好大塊, 一D都唔硬,好味道呀。
lunch去公司附近食野, 成日都經過紅橋, 原來係食西餐
今日唔係好肚餓, 叫左個沙拉+牛角包,
每個set都有中湯or西湯,熱飲,
今日西湯係磨姑湯, 好有姑味, 好多姑,
朋友食牛仔骨意大利飯, 都係有餐湯,
意大利飯好creamy, 好大份.
牛仔骨好入味,好長好大塊, 一D都唔硬,好味道呀。
2018-01-08
午餐
•大蝦青蘋果什菜沙律,很清新的一個配搭,裏面除了有大蝦跟青蘋果還有青瓜,蕃茄仔,芝士,沙律菜,作前菜一流,十分開胃!!!•小食:炒雜菜,一陣陣蒜香炒得很香很野味,當中還有露荀,茹菌,十分豐富!• 芝麻蝦多士,做法新穎,將芝麻包著多士,令外層口感脆卜卜,多士裏面包著脹卜卜的蝦膠,蝦味特出,這款小食做得相當出色!!!• 香烤蜜汁燒原條豬肋骨,真的份量十足,蜜汁充分掛著肋骨上,雖然是肋骨位,但都很肥美很多肉可食,不會只得骨!!!• 特別想稱讚此店對制作食物的一份認真態度,皆因原本一整條的肋骨太難自行切成一條條,要求廚師代切,誰不知再上枱時已變成圖中的賣相,擺放得十分精緻,令我十分深刻,十分欣賞!!!• 紅豆冰,球形碎冰設計蠻特別的,到將近完餐時,碎冰球還未溶化,還是喝下透心涼!!!• 每枱均有樽開水可供飲用,挺貼心的!!!

• 每枱均有樽開水可供飲用,挺貼心的!!!