2018-03-12 26 浏览
喺旺角行行吓開始肚餓,經過呢間餐廳,見入面乾淨企理,行左入去醫肚。原來都好大地方,兩個鋪位打通左,一邊鋪位裝修用石屎牆行簡約,另一邊用中國式灰磚做牆走中國風,整體感覺光猛有空間感,可以舒舒服服咁醫肚。叫左個羊架晚餐。侍應話中湯係粟米湯,西湯喺忌廉湯,我個人對忌廉湯麻麻地,所以飲左中湯,入口清清地又夠熱。沙律細細份都有兩塊鴨胸,加左啲芝麻沙律醬,作為餐前菜,夠醒胃。主菜有兩塊羊架,煎得外面少少脆,但係裡面嘅肉仲係幾嫩,最得意係個調味粉,聞起上嚟好似喺北京食羊肉串嘅味道,係我杯茶,仲有個蛋包飯,食落口夠曬滑,啲飯同蛋汁撈埋一齊,又滑又香。飲品係凍檸樂,對我嚟講,呢兩樣係絶配,好飲。
叫左個羊架晚餐。
飲品係凍檸樂,對我嚟講,呢兩樣係絶配,好飲。
2018-03-11 24 浏览
呢日同魚友一齊黎旺角揀魚,佢話介紹我食一間平靚正餐廳我地叫左個Set D, 同埋一份tea time。套餐包埋餐湯同熱飲,$58餐湯係粟米湯,有粟米粒粒,幾濃意式煙肉蘑菇卡邦尼長通粉有隻生蛋黃係中間,撩開佢令每條長通粉都有蛋黃汁,配埋煙肉、蘑菇,真係幾香口。長通粉煙煙韌韌,係我鐘意的口感飲品我加左$10試吓佢嘅經典紅豆冰賣相特別,成款甜品咁好香椰奶味,中間嘅冰都有味,唔驚融左會令碗野變淡好有心思紅豆都幾足料Tea time 叫左鮮蟹肉南極蝦鮮茄牛角包 配薯角薯角似乎加左少少糖漿係面,令佢外皮香脆d。牛角包好鬆化,餡有蝦同蟹肉,有少少吞拿魚味,味道不錯另外點左兩款小食蜜糖單骨雞翼不過不失,夠脆、熱燒牛舌伴薑汁醬油呢個好味! 牛舌好稔,薑汁味唔會太搶,配搭得幾好呢個係旺區黎講真係算平!而且好好味兩個男人想食得好d, 而且夠飽都係$200
呢日同魚友一齊黎旺角揀魚,佢話介紹我食一間平靚正餐廳

我地叫左個Set D, 同埋一份tea time。
套餐包埋餐湯同熱飲,$58
餐湯係粟米湯,有粟米粒粒,幾濃

意式煙肉蘑菇卡邦尼長通粉

飲品我加左$10試吓佢嘅經典紅豆冰
賣相特別,成款甜品

好香椰奶味,中間嘅冰都有味,唔驚融左會令碗野變淡
好有心思

紅豆都幾足料

Tea time 叫左鮮蟹肉南極蝦鮮茄牛角包 配薯角
薯角似乎加左少少糖漿係面,令佢外皮香脆d。
牛角包好鬆化,餡有蝦同蟹肉,有少少吞拿魚味,味道不錯

另外點左兩款小食
蜜糖單骨雞翼不過不失,夠脆、熱

燒牛舌伴薑汁醬油
呢個好味! 牛舌好稔,薑汁味唔會太搶,配搭得幾好

呢個係旺區黎講真係算平!而且好好味

兩個男人想食得好d, 而且夠飽都係$200

2018-03-07 39 浏览
蜜椒豬扒伴蛋包飯$58 配餐湯及熱飲 早前有天行過西洋菜南街見到有這間新餐廳, 就是以前左麟右里的位置, 午餐價錢不太貴,餐牌款式吸引, 環境又看似不錯,便入去試試看。 我試的蛋包飯賣相好靚, 外表漲卜卜, 入面嘅飯是茄汁飯底, 仲應該有用蛋汁和忌廉撈過, 味道很香, 飯粒濕潤一點也不乾,超好吃。蜜椒豬扒味道也很好, 是厚切的,煎得很香之餘, 豬扒肉質也很鬆軟嫰滑! 整體質素很有水準, 份量也很足, 唯獨服務方面頗混亂, 也許是新開的關係吧, 應該下次去也會有改善的。
蜜椒豬扒伴蛋包飯$58 配餐湯及熱飲

2018-03-02
2018-02-15 94 浏览
本來一心來吃佢隔離既皇后餐廳的. 來到見到紅橋都係食差唔多既野, 所以入內一試.我叫了午餐黑松帶子配蝦意粉 (HK$58) 包湯及飲品無加一.估佢唔到食西式快餐有中湯, 所以點了青紅羅白湯. 最快先上台既梗係個湯及咖啡啦.湯好甜, 好似無味精的. 咖啡夠熱同埋唔酸, 飲完幾提神再等多一陣個主菜上台了買相好令, 意粉熱辣辣唔會太淋有小小咬口味道真係一流, 料亦十足有蒜片, 雞脾姑, 帶子仔及幾隻蝦.以甘既價錢真係物超所值。要讚一讚服務非常好
本來一心來吃佢隔離既皇后餐廳的.
來到見到紅橋都係食差唔多既野, 所以入內一試.
估佢唔到食西式快餐有中湯, 所以點了青紅羅白湯.

最快先上台既梗係個湯及咖啡啦.
湯好甜, 好似無味精的.
咖啡夠熱同埋唔酸, 飲完幾提神
再等多一陣個主菜上台了
買相好令, 意粉熱辣辣唔會太淋有小小咬口

以甘既價錢真係物超所值。
要讚一讚服務非常好
2018-02-13 88 浏览
今日同女朋友出旺角買嘢 行到攰會地就喺附近搵嘢食 喺譚仔米線對面見到有啲幾有特色嘅西餐廳就去睇睇 竟然俾我哋發現新食堂 係門口睇到個餐牌咁平 本身期望就唔係好高 點知喜出望外 大蝦帶子意粉 好味嘅意粉其實係好難得㗎 正正常常都要$100到 但呢度50幾蚊就食到 我唔會話佢係超水準 但絕對係好過好多間餐廳 蝦又大粒又爽口 意粉軟硬適中 醬汁味道濃厚羊架極力推薦 我對上一次食羊架係喺五星級酒店入邊 嗰時經驗令我對羊架非常期待 點知呢間餐廳都做到! 羊肉未到夠濃郁仲要帶少少蘇媚 肉質又鬆軟 重點係佢哋有提供薄荷醬!其他野食都好新鮮好好味 飲品尚有進步空間 我會期待係有多少少特色野飲 成間餐廳得紅豆冰係特色飲品 略嫌無聊。。。

大蝦帶子意粉

羊架

其他野食都好新鮮好好味

2018-02-10 81 浏览
紅橋又開新分店喇!今次係太子、旺角之間,離地鐵站好近。今日帶左個朋友黎試,朋友都話好平好抵食!餐湯係紫薯忌廉,淡淡紫薯味,唔錯。小食方面叫咗牛舌,爽口,燒得略嫌乾身,不過食落點啲燒汁又ok喎!黑椒蜜糖雞翼唔錯,蜜糖多到有拉絲嘅效果,食得又睇得。雞翼預先開邊上桌,入口都容易啲,唔怕食雞翼會失儀。卡邦尼意粉係今晚嘅亮點,將平平無奇嘅意粉烹調得好味又吸引。首先,煙肉粒多,忌廉汁creamy,重點係中間個蛋黃,一切開,成為流心卡邦尼意粉!紅橋出名紅豆冰,仲要係冰鎮,紅豆煮得唔太腍,幾有咬口,椰汁甜度剛好,連埋啲冰一齊食就好似粒粒沙冰咁,涼浸浸。

餐湯係紫薯忌廉,淡淡紫薯味,唔錯。

黑椒蜜糖雞翼唔錯,蜜糖多到有拉絲嘅效果,食得又睇得。
雞翼預先開邊上桌,入口都容易啲,唔怕食雞翼會失儀。

2018-02-08 58 浏览
旺角雖然好多野食 但對於住旺角既人來講 其實又好似無咩好食 經過見到新餐廳 去試一試 有驚喜紅豆冰 紅豆大大粒 唔會太甜 椰汁底都唔錯 可惜佢係碎冰而唔係沙冰 不是我最愛 同埋佢無雪糕大蝦春卷 我諗廚師都係用返同一款蝦 所以一樣咁好味 入面有塊葉 我唔知叫咩名 有啲香料味 清清油膩感 不個個醬汁唔襯 用返家泰式雞醬會開心啲 羊架 超 好 味! 個店員推薦 我懷著一試無壞的心 點知咁有驚喜😆肉汁鮮嫩 羊味濃而不「蘇」推薦👍👍 整體來講好高質 但你又唔好想像到佢係好優雅嘅西餐廳 簡簡單單同朋友食返餐都叫唔錯

係旺角行完街想搵餐廳食下午茶,黎到紅橋🙂食物選擇非常多,西式意粉沙律扒餐唔少得,但竟然仲有海南雞飯!兩個人嗌左三個tea set法式芝麻蝦多士配薯角第一次食蝦多士😍😍非常喜歡香口又不油膩,4大件好夠食黑白芝麻味道差不多但黑芝麻就食到棚牙污糟哂😂😂好好味 非常推薦👍🏻👍🏻白酒蜆肉意粉意粉軟硬適中,但略嫌多油蜆肉爽口煙三文魚牛油果忌廉汁燴意大利飯飯口感偏硬,我覺得還好忌廉汁難得不算heavy!
係旺角行完街想搵餐廳食下午茶,黎到紅橋🙂
兩個人嗌左三個tea set

法式芝麻蝦多士配薯角
第一次食蝦多士😍😍非常喜歡
香口又不油膩,4大件好夠食
黑白芝麻味道差不多
但黑芝麻就食到棚牙污糟哂😂😂
好好味 非常推薦👍🏻👍🏻

白酒蜆肉意粉
意粉軟硬適中,但略嫌多油
蜆肉爽口

煙三文魚牛油果忌廉汁燴意大利飯
飯口感偏硬,我覺得還好
忌廉汁難得不算heavy!

2018-02-04
2018-02-05 76 浏览
話敢快就離農曆新年,今日唔洗返工出去太子旺角辦年貨,行左成大半日又攰又肚餓,六點正就去左旺角「紅橋」食個early dinner,尼間餐廳裝修簡約modern,坐得舒服,食物選擇豐富。坐底剛剛過左tea time,但佢地好Nice比我叫埋tea time 嘅蟹肉南極蝦牛角包,牛角包外脆肉軟,餡料滿滿,薯角又夠脆,好正;跟住我地order左個晚餐,蜜糖一字骨蛋包飯,包埋沙律前菜餐湯仲有餐茶,超級抵食。行左成日好鬼肚餓,我地仲叫咗去骨海南雞配油飯,雞肉又滑又香,唔會太肥,最好味係兩款醬汁,一款酸辣,另一款酸甜,好好味。我哋仲叫咗芝麻蝦多士,黑白各兩件,好香脆,配煉奶食好特別,非常推介。餐廳食物價錢平,但食物有質素,性價比好高,又多一個晚飯好選擇。

2018-02-02 57 浏览
今日去太子髮型屋剪頭髮,到晚飯時間,髮型師介紹我去隔離街紅橋餐廳吃飯 話說好味又抵食,我就约朋友去試試!小食 - 蜜味香烤羊架2件:羊架嫩滑入味,味帶蜜香甜味,很好味!完全吾會覺得SO啊!!!!用春卷皮包住紫蘇葉和蝦的紫蘇葉蝦春卷,炸至金黄色,香脆可口,蝦肉彈牙,好味!蜜椒單骨雞翼:外脆內嫩,將雞翼一分為二,食時好方便,味道甜甜又好香脆!有湯同油既無骨海南雞飯:雞已經去骨而雞肉好嫩滑,點少少特製醬汁可以提升味道,油飯夠味,中湯清甜。不錯!十分推介比大家食!!!經典紅豆冰:吾秋是用杯,而是用碗;個人覺得好特別!載住又林又甜既紅豆,放上碎冰再加上花奶,超正!總括:好推介比大家去試下,因為價格好平 地方仲要系旺角;又方便!至於食物質素方面,個人覺得好美味 平價錢,高水準!

2018-02-02 56 浏览
今日要出旺角做野, 跟手做到差唔多6點幾7點, 甘岩得甘Q, 我女友又係附近做野, 橫掂都係, 就約埋食飯我女友聽同事講旺角有間野整得幾好食甘我就話, 甘就一於去試下啦去到都要等位, 因為都幾多人, 不過餐廳都算先進, 有排位系統, 方便!!大約十幾分鐘先入到去`入到餐廳風格簡約~有人推介蝦多士, 我地就更係唔會放過啦,.法國芝麻蝦多士  $45大約十分鐘左右就上枱, 真係好熱辣辣食落超香口, 芝麻味重, 蝦膠味亦好濃有分白芝麻同黑芝麻~估唔到配埋煉奶, 口感好得意~海鹽爐燒安格斯肉眼牛扒  $188牛扒要左5成熟, 可能放耐左少少, 大約7成熟左右牛扒係安格斯, 牛味都幾重, 肉嫩, 加上芥末調味,可以帶出牛味~ 薯條炸到亦岩岩好~最後叫埋杯凍奶茶奶香奶滑,~正
我女友聽同事講旺角有間野整得幾好食

甘我就話, 甘就一於去試下啦

大約十幾分鐘先入到去`

入到餐廳風格簡約~

有人推介蝦多士, 我地就更係唔會放過啦,.

法國芝麻蝦多士  $45

大約十分鐘左右就上枱, 真係好熱辣辣
食落超香口, 芝麻味重, 蝦膠味亦好濃
有分白芝麻同黑芝麻~
估唔到配埋煉奶, 口感好得意~

海鹽爐燒安格斯肉眼牛扒  $188

牛扒要左5成熟, 可能放耐左少少, 大約7成熟左右
牛扒係安格斯, 牛味都幾重, 肉嫩, 加上芥末調味,
可以帶出牛味~ 薯條炸到亦岩岩好~

最後叫埋杯凍奶茶
奶香奶滑,~正
2017-11-23
2018-02-02 74 浏览
今次朋友帶左我黎呢間設計簡約很舒服既餐廳,有多國菜式選擇,今次就試西式和馬來西亞式單叫左香烤蜜糖原條豬肋骨,真係超級大份,成個菜式顏色鮮艷,未食已經流口水肉份量多,我食完真係好飽肉入邊保留到肉汁,外面係搽咗蜜糖燒烤,甜甜地好惹味伴碟有粟米有仲有秋葵好健康,好少可有鋸扒嘅伴碟會用秋葵,真係幾特別薯格份量多,炸到金黃色,食落卜卜趣和熱辣辣,薯味濃烈加錢升級做套餐,會多左餐湯、沙律同埋飲品,更加完美另外叫左去骨海南雞配香雞油飯及例湯。唔駛吞骨非常方便,而且啖啖都是鮮嫩雞肉配埋兩款醬汁,令雞味更特出飯好香,唔會覺得太肥膩。整體來說,餐廳食物味道不錯,而且份量十足,坐得算唔錯,未食過既話都幾值得一試既

香烤蜜糖原條豬肋骨
肉份量多,我食完真係好飽
肉入邊保留到肉汁,外面係搽咗蜜糖燒烤,甜甜地好惹味
薯格份量多,炸到金黃色,食落卜卜趣和熱辣辣,薯味濃烈
加錢升級做套餐,會多左餐湯、沙律同埋飲品,更加完美
去骨海南雞配香雞油飯

配埋兩款醬汁,令雞味更特出
飯好香,唔會覺得太肥膩。
香烤蜜糖原條豬肋骨
去骨海南雞配香雞油飯
2018-02-02 43 浏览
今日喺旺角行街, 行完就順便喺呢邊食埋飯先返屋企,於是我就揀咗呢個呀都好近地鐵站嘅紅橋!是一個餐湯係忌廉湯, 望落去賣相幾好喎! 有少少嘅香蔥葉喺面, 急不及待的我就飲啦! 味道都唔錯!白酒蜆肉意粉 ,蜆肉肉質彈牙頗有鮮味 ,面嘅口感柔軟 ,意粉有少少辣辣地, 好滋味,好過癮 ,兩樣嘢撈埋一齊,非常唔錯!海蝦青蘋果什菜沙律, 並唔係包餐嘅, 係我自己定要嘅 ,佢嗰一盤嘅沙律菜配埋呢個沙律醬 ,首先將汁倒落去我嘅沙律菜,然之後就開始食嘞! 佢有三隻超大嘅海蝦!呢隻海蝦真係好好味 ,肉質勁彈牙好有咬感, 其他嘅配菜有好多唔同嘅收菜啦,青蘋果同埋蕃茄 仲有青瓜 ,撈埋獨有嘅醬汁十分滋味!蜜椒單骨雞翼! 呢個雞翼真心唔錯一定要叫! 由於佢係單骨所以咬嘅時候呢就好方便, 佢個皮呢係超脆, 比濃濃嘅蜜汁包圍住, 而且肉質好滑, 下次嚟食都再會再叫呢個!

2018-01-30 37 浏览
今天放工和同事去花園街行下,週末人多,行左一陣我們便找地方食晚餐,經過西洋菜南街,見多人在一店門口等位,是一間名叫紅橋的新派茶餐廳,朋友想試一下,我們就輪候入座。晚餐的套餐都好底食,又吾洗加一。是日餐湯:有中湯和西湯選擇,我選了中湯,真材實材,味帶甜!,前菜沙律:用新鮮蔬菜和脆口的麵包粒、加上沙律酱,惹味又有口感。腰果羅勒醬海鮮燴意大利飯:海鮮有青口、大蝦、大蜆,味道鮮甜又爽口。意大利飯用腰果羅勒醬煮過,味道不錯,再加入帶子粒和菇類增加口。美味可口感!日式照燒汁鰻魚 伴蛋包飯:大大條鰻魚加上照燒汁,甚惹味,蛋包飯:用蛋煎成蛋皮包住用蛋炒過的飯,蛋皮好香滑,炒飯香口,十分美味!]]經典紅豆冰:大大粒又甜又林的紅豆,加埋碎冰和花奶,甜度適中!]蜜椒單骨雞翼:將雞翼一開二,放便進食,炸至金黃色再加上蜜糖和少許黑椒,甜蜜蜜的雞翼香口又入味,不錯的小食!

晚餐的套餐都好底食,又吾洗加一。

是日餐湯:有中湯和西湯選擇,我選了中湯,真材實材,味帶甜!

2018-01-13
2018-01-27 62 浏览
香港連鎖茶餐有好多,如何可以突圍而出呢?離不開平靚正乾淨好食。有圖有真相,樓面乾淨整潔,每枱一瓶水,方便!<無骨海南雞飯>雞肉嫩滑無雪味,肥瘦適中,加上鋪面既香脆蒜片,增加口感!油飯就不必多講啦,海南雞既好夥伴綠色個汁超惹味又醒胃,混合左青檸汁,有啲似生蝦個汁,好中意!中湯係豬骨湯,仲有得送餐茶飲添每餐點都想有啲啲菜落肚既時候,就揀番樣沙律食下先On diet 既朋友都照著周到,主因係佢啲沙律唔係放好多沙律醬既,我揀左依樣青蘋果海蝦雜菜沙律配芝麻醬,十級fresh餐廳其實有晚市套餐menu ,不過我無叫到,其實價錢都幾大眾化,下次試試佢先

有圖有真相,樓面乾淨整潔,每枱一瓶水,方便!

<無骨海南雞飯>
雞肉嫩滑無雪味,肥瘦適中,加上鋪面既香脆蒜片,增加口感!
油飯就不必多講啦,海南雞既好夥伴
每餐點都想有啲啲菜落肚既時候,就揀番樣沙律食下先