抵食下午茶回味喇沙湯😋✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨冬陰公湯雞排米線($35)冬陰公湯有啲似辣辣地蕃茄湯🍅喇沙湯扎肉金邊粉($35) 喇沙湯好好味 值得推介👍🏻👍🏻好香椰汁味 但唔會蓋過蝦味😍不過金邊粉略嫌碎 🙈米線軟硬適中不過扎肉就唔夠爽口喇沙湯底值得再食😋冬陰公湯有啲似辣辣地蕃茄湯🍅 喇沙湯好好味 值得推介👍🏻👍🏻好香椰汁味 但唔會蓋過蝦味😍不過金邊粉略嫌碎 🙈米線軟硬適中不過扎肉就唔夠爽口喇沙湯底值得
抵食下午茶
回味喇沙湯😋
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
冬陰公湯雞排米線($35)
冬陰公湯有啲似辣辣地蕃茄湯🍅
喇沙湯扎肉金邊粉($35)
喇沙湯好好味 值得推介👍🏻👍🏻
喇沙湯金邊粉
冬陰公湯米線
喇沙湯金邊粉
2017-11-21 294 浏览
以前有好幾次放lunch路過,都比佢搞到好想食泰國野,但成日見舖頭冇咩人所以唔敢行入去🙈今日太想食泰國野就走左去試啦😆呢個絲網春卷撈檬真係好大份!平時食lunch都食得晒啲野今日竟然食唔晒😂先講春卷,佢個皮都算係脆,但係啲餡就有啲淡味,不過還是幾好食的!啲檬粉就太碎啦,要用隻羹先食到😕至於撈檬既靈魂,個汁就真心唔錯,甜酸啱啱好,好開胃😍朋友食左呢個喇沙湯底既豬頸肉金邊粉,試左幾啖🙈個湯底喇沙味好香好重,但係就有啲太咸😂豬頸肉就切得太厚,有啲硬同難咬😕
2017-11-21
2017-11-09 229 浏览
今日同friend 去食下午茶,諗住求其食d,唔想食太貴。行行下,見到呢間Pepper Power,佢出面貼住既下午茶,都係30幾蚊,仲送野飲,都幾抵食!入到去,可能因為係下午茶,所以好少人,得3張枱有人。坐低左,就叫野食。我叫左個「海鮮湯金邊粉」,再加$3,配冬蔭功湯底。好快就有得食~! 成碗金邊粉勁足料,蝦都有4、5粒,仲有好多菇,d 金邊粉又好多!! 個湯真係無得彈!!辣辣地,勁開胃~ 食到我勁飽!!! $39咁大碗,又好味,真係唔錯~

食到我勁飽!!!

$39咁大碗,又好味,真係唔錯~
2017-11-07 187 浏览
琴日lunch經過黃埔呢頭 求其入左間鋪頭唸住食個頹lunch啦 點知都有驚喜喔!我同個朋友都叫左個豬頸肉上湯金邊粉($44),跟餐有熱飲一杯。加$3個粉就可以轉叻沙湯底/冬陰功湯底,我就揀左個叻沙湯底,大家唔好省呢$3,因為個湯底配埋金邊粉確實惹味好多!如果鍾意食清d既朋友都可以揀上湯個款,配料有蘿蔔,紅蘿蔔。至於叻沙湯底既配料有豆卜、魚片同埋半隻蛋,雖然冇菜食但夠好食就得啦,夜晚個餐食番多d~豬頸肉足足比左5大塊,仲要係厚切,佢一塊等於其他鋪頭兩塊甘,所以我呢個食肉獸好滿意!個湯底唔算話好香,但食落都好夠味。最怕食完濃湯底會好口渴,食完呢碗麵冇呢個問題,合格!叫左杯熱奶茶,不過不失啦~凍飲要加$3啊

叫左杯熱奶茶,不過不失啦~凍飲要加$3啊

2017-11-06
2017-10-07 400 浏览
Asked for a side of noodles to have with a curry. Told it was impossible to order plain noodles, and if I wanted them I would need to order another entire dinner set. Ridiculously awful service, which is a shame as their food is quite nice. Will look for alternative Thai restaurant in Hung Hom in future.
外卖自取
2017-07-26 927 浏览
在過去的星期日,我與男朋友在紅磡體育館欣賞完女子排球賽後,便到附近的PepperPower泰國餐館晚膳。我們點了一個二人套餐,內裏有冬蔭海鮮湯、海南雞、絲網春卷、咸魚炒芥蘭及泰式甜品。雖然,份量的確少了一點,尤其是對於胃口較大的男孩。但味道不錯,符合一般泰國菜的標準,性價比合格。冬蔭海鮮湯味足夠不淡,雞肉肉質甜美,但份量比較少的。最後,值的一提是服務超出本人預期。我男朋友離開餐廳時,留掉了他價值不菲的智能電話。幸好,在誠實服務員的幫忙下,他的電話安好無缺,最後完壁歸趙。
Power泰國餐館晚膳。

2017-07-23
  • 冬蔭海鮮湯
2017-07-22 600 浏览
椰青焗海鮮飯非常有驚喜!數一數我都嘗試過廿多間泰國餐廳,這是第一次看到有椰青焗飯。頂部的是椰子絲,烤焗後很香口。白色醬汁是由椰汁及忌廉組成,椰香味濃郁,但略為偏咸。椰子中的是油飯,用海鮮及椰子肉一同炒過後放入椰子。飯的份量很多,可夠三人食用。$118的價錢還附送一杯椰青水,是焗飯的椰青倒出的,更會刮出椰子肉。生蝦不過不失,$70這個價錢又不算太貴。而且醬汁味道也不錯。但餐廳侍應的態度不太好,要多改善。
椰青焗海鮮飯
頂部的是椰子絲,烤焗後很香口。
白色醬汁是由椰汁及忌廉組成,椰香味濃郁,但略為偏咸。
椰子中的是油飯,用海鮮及椰子肉一同炒過後放入椰子。
飯的份量很多,可夠三人食用。

生蝦不過不失,$70這個價錢又不算太貴。
而且醬汁味道也不錯。

但餐廳侍應的態度不太好,要多改善。
2017-07-03 534 浏览
燒泰國大頭蝦有相為證, 手掌咁大, 絕對5係街市貨色, 上枱熱辣辣, 識食大頭蝦應該知咩部份最正, 濃郁蝦膏另你回味無窮.泰式鳳爪大大碟, 配料十足, 酸辣度剛剛好, 抵食.咖哩炒蜆5係一般細細蜆, 大大隻肉厚夠鮮味, 加上用咖哩去炒, 再用椰奶減低辣度, 又香又惹味.馬拉盞通菜雖然是炒菜一碟, 但夏天通菜當造, 再加上食得肉多, 呢個菜變得惹味又健康.原個菠蘿炒飯原隻菠蘿, 用料又夠多, 加上腰果脆卜卜, 食完真係變大肚”dum”

泰式鳳爪
大大碟, 配料十足, 酸辣度剛剛好, 抵食.

原個菠蘿炒飯
菠蘿炒飯
2017-06-28
菠蘿炒飯
  • 燒泰國大蝦
2017-06-16 571 浏览
如果唔係做嘢經過附近的話,基本都好小黎呢一頭食野,記得上次食過一個好食既喇沙,特登再黎食多次。今次甘啱係下午茶時間,泰國菜黎講呢個價錢簡直就係抵!🤤菠蘿炒飯 $34好食腰果新鮮卜卜脆,$34同出面$134除左多左半邊菠蘿做裝飾,感覺係無分別。肥牛喇沙檬粉 $37上次食呢度冬陰公都唔錯,但我更愛食喇沙,除左油左少少,都幾好食,下次都係叫返米線算,最鐘意唔係食米線,但我發覺喇沙配米線先係最夾最好食,河粉濛粉米粉我都鐘意食,但通通比唔上夾米線。泰式生蝦 $70新鮮,好味,醬唔會太辣剛剛好,但生蝦上既辣椒對一個唔食得辣既人黎講,真係辣死了,但又好好食,所以滿足吃光光。
今次甘啱係下午茶時間,泰國菜黎講呢個價錢簡直就係抵!🤤
菠蘿炒飯 $34
好食

肥牛喇沙檬粉 $37

泰式生蝦 $70

今日過咗去紅磡探朋友,晚上一齊食飯!大家都話想食泰國菜,所以誤打誤撞入咗嚟呢一間泰國餐廳!因為紅磡嘅餐廳,面積大多比較細,所以冇諗過呢一間紅椒力量原來入面都幾大,坐得幾舒服!😎因為價錢唔太貴,所以五個人點左10樣嘢,味道不錯,差不多每款都好好味,最主要新鮮!😍必食推介一定係:椰青海鮮焗飯、拼盤、羊架,仲有就係大過手掌嘅大頭蝦!又香又新鮮⋯ 真的冇講大話!🤓仲有椰青海鮮焗飯⋯ 會送埋杯有椰肉嘅椰汁俾你,正呀!💖唔知係咪椰青係啱時候,平時食嘅椰青啲肉好難筆出來,但呢度嘅椰青⋯ 椰肉好林,超容易整出來!可能加上天氣熱嘅關係,我叫左兩大個椰青飲,哈哈哈哈!😂下次會再來幫襯你的!💕💕但唯一要改善嘅就係廁所問題⋯ 有啲塞塞地!🙆
仲有椰青海鮮焗飯⋯ 會送埋杯有椰肉嘅椰汁俾你,正呀!💖
下次會再來幫襯你的!💕💕
但唯一要改善嘅就係廁所問題⋯ 有啲塞塞地!🙆
2017-06-03
2017-05-31 158 浏览
今日同班波友去左紅磡篤波,篤完波班friend提議去食泰國菜,於是一行6人就去左必嘉街既紅椒力量。環境方面,裝修一般,唔好好迫,算ok.服務方面,可能當晚爆滿,人手好似唔係太夠,要叫2,2次先有人招呼。食物方面:泰式冬陰功,炒通菜,海鹽焗魚,香葉炒牛粒,刺身海蝦,椰香飯。冬陰功,不太辣,用新鮮大頭蝦,夠大隻,蝦入晒味,值得讚。海鹽焗魚,即叫即焗,要等15分鐘,魚肉鮮嫩,唔乾,時間控制得幾好,ok.刺身蝦,用上新鮮海蝦做,大大隻,配上自製酸辣汁,入口鮮味澎湃,不錯。其他都尚算ok.埋單每人都係150蚊左右,底食。
  • 大頭蝦
  • 棷香飯
2017-05-31 127 浏览
標榜泰國厨師主理,但完全感覺不到泰國菜風味。雖然價錢唔貴,但食物水準一般,處理肉類很馬虎,串燒的肉類好似完全未經醃製,完全無味,咖哩雞還有雪味。就連椒鹽豆腐都做得不好,豆腐鬆散,入面淡而無味。比泰國街邊檔還要差!店內主要使用方枱,如果人多會組合成長枱,但缺點是傾偈唔方便,擺放食物亦困難,人多聚會未必是合適地方,同區有很多泰國菜選擇,有些還是泰國人開的,真正有泰國風味,如沒有明顯改善,很難有回頭客。
2017-05-29 118 浏览
本人一直很想嘗試食泰國菜,因胃部不太好... 所以東南亞美食,並非經常接觸。但近來真的超想品嚐一吓泰式食物,向友人打聽之後,他們推薦了一間,在黃埔與紅磡中間位置的<紅椒力量>,大說正宗上盛。就決定去試一試,想不到... 起首眼見,該店的裝修風格平實,紅色木色未感特別醒神搶眼,不過又是槄草蓋珍珠呢!? 本人其實非常重視服務質素方面,一進店至坐下,即強烈感覺到,那種非辦工機械式,是久違了之真正由心出發的誠懇、親切和純美的笑容,每一位員工皆如此,我內心多認定,他們的老闆,必定為一位意善之人,感染與教導個個員工,最有人情味的待客相處態度,這部份<紅椒力量>店子,真是遠勝過不少食府~我心大喜大讚! 在同友人細閱餐牌後,便點了四款泰國食品試試... 上菜的時候不算很快,原來有其原因?首先最早到枱的是「海鮮炒檬粉」。睇落普通,嘩~但第一口吃入,即覺與眾不同,海鮮料多又大件,新鮮質地超乎想像,而檬粉是非常難炒得出色的,但<紅椒力量>的粉炒得太棒了! 爽滑彈牙亦完全半點不油膩,正係不乾不肥不粘,計準上菜到枱熱度質感啱啱好。 享受中又來了「泰
在同友人細閱餐牌後,便點了四款泰國食品試試...
享受中又來了「泰式豬頸肉」,噢~噢~噢~我叫起聲... 切得好厚呀! 睇落去已覺得好滿足,快快夾一件即嚐,太完美了,醬汁調得很到位,溫和而特別人人啱食,那肉質嫩彈有緻,就算女仔食都不會感肥膩,超強我加飯喔!
接著上桌的是「泰式燒烏頭魚」,快眼望去有點呆乾,但一反開平魚皮,立即改觀了...首先烏頭係我最鍾意吃的魚之一,卻從未食過如此精準的燒魚皮,不油而很脆。而更加之正當然係魚肉~皮脆肉卻極嫩幼細滑,其新鮮度差不多就似,在客人面前即劏即調味即燒一樣,簡直是極品,難怪上菜久一點,等是值得 。差些忘記魚配上的特製醬汁,沾點後烏頭肉變成了更特別之味道,保證你完全想像不到的好食!
最後壓軸的是本人至愛心水選~「糯米燒春雞」,一睇已覺賣相一流,香濃撲鼻又溫和,切開後同烏頭魚一樣,不油膩但非常鮮脆之皮層,不是一般食店的高水準。
而燒雞常常很乾巴的情況,在<紅椒力量>這隻燒春雞中,完全沒有乾沽肉感,而帶來的是滑嫩爽彈之肉,本人真的第一次食到,如此恰到好處,整個料理全方位皆配合得天衣無縫。還有雞肉釀入的糯米飯,我是糯米飯專家呢~一食便知道龍與鳳…哈!此糯米飯吃下的即覺得是分開專調處理的,炒後再放入雞燒烤,出來後半點不感油肥,正到爆燈的炒飯上品,又爽又彈口。加配特製醬汁,其全體美味達到頂峰 。我吃完此餐飯後~決定與女友二人世界,再去其他<紅椒力量>分店食多次!
糯米燒春雞
泰式燒烏頭魚
2017-05-07
糯米燒春雞
泰式燒烏頭魚
2017-05-28 153 浏览
今日同阿仔去左黃埔探阿叔,順便食埋晚飯,阿叔就提議不如去食泰國菜,諗下都好耐無食過,於是同埋阿叔一家去食泰菜。阿叔帶左我地去必嘉街既紅椒力量食,佢話呢間夠正宗,入到去感覺唔似泰國菜,裝修有點像pizza店,阿叔話由佢拍板,佢就點左泰式冬陰功,燒豬頸肉,泰式蝦球,春卷,鹽燒側魚,椰子焗飯,椰青。令我最驚喜既係佢地條鹽燒側魚,成條魚用海鹽包住焗,block碎鹽之後,一陣魚香味湧出黎,再用快子夾d魚,估唔到一點都唔乾,仲好juicy,真係好好味,另外個蝦球炸得好脆,蝦肉好新鮮,幾好食。值得推介。正
鹽燒側魚
春卷
炸蝦球
豬頸肉
鹽燒側魚
春卷
炸蝦球
2017-05-25 135 浏览
上星期睇雜誌介紹左紅磡泰國菜餐廳紅椒力量,書中介紹最出名嘅冬陰功同香葉牛粒,今日帶埋個女朋友黎試下,餐廳環境都ok,乾淨,坐得闊落,不過就唔係太似泰國餐廳佈置!睇下餐牌價錢都ok,唔算太貴,於是就點左個冬陰功,牛柳粒同燒大蝦食。先講冬陰功,唔係太辣,足料,有好大隻大頭蝦。香葉牛柳係呢間餐廳招牌菜,果然值得一讚,d牛粒炒得好嫩,咬落無根,多汁,味道夠惹味。最後上埋個燒大蝦,隻蝦好大隻,應該有4至5吋,蝦肉新鮮,燒時間剛剛好,不過香料就淡左d,可以落多點燒烤粉,整體黎講份量大,底食。
先講冬陰功,唔係太辣,足料,有好大隻大頭蝦。
冬陰功湯
燒大蝦