2021-02-01 14 浏览
呢到分別有午市火鍋同午市一人定食,而今次嗌嘅係午市火鍋,$148/位💰包咗好多嘢食,仲要夠高質😋湯底就無得揀既,一定係清油養生麻辣鍋配火腿花膠魚肚雞湯鍋~一邊麻而不辣,一邊就夠清甜,無論你鐘唔鐘意食辣都照顧到你嘅需要🥰🔖 西班牙伊比利豚豬肉x 美國安格斯牛肩肉x雞肉💰 / (套餐)所有肉類都無雪味,豚肉一啲唔韌,油脂分佈均勻🐷而牛肩肉肉味香濃,用麻辣鍋燙熟好好食🐮最後雞肉肉質都好嫩滑🐣兩個人分享啱啱好🤓💫推薦指數: 9/10🔖 鮮蔬拼盤💰 / (套餐)拼盤有好多唔同嘅蔬菜,例如係娃娃菜、粟米、金菇菜等等🥬所有蔬菜都好新鮮,而且用花膠雞湯底煮熟,味道仲好鮮甜添☺️💫推薦指數: 8.5/10🔖 炸魚皮💰 / (套餐)炸魚皮就正正常常啦,不過值得一讚嘅係啲炸魚皮塊塊好大塊😆💫推薦指數: 8/10🔖 涼拌車厘茄x 涼拌青瓜💰/ (套餐)兩款涼菜都酸酸甜甜,夠哂開胃☺️💫推薦指數: 8/10🔖 墨魚松露丸x麻辣和牛餃x雲呑💰 / (套餐) 墨魚松露丸食到有一粒粒嘅墨魚,同松露味好夾😋麻辣和牛餃辣度適中,好惹味😇至於雲吞就包住爽口嘅蝦仁,漲卜卜🦐💫推薦指數: 8/10🔖寬粉💰 / (套餐)寬粉口感煙韌

🔖 西班牙伊比利豚豬肉x 美國安格斯牛肩肉x雞肉
💫推薦指數: 9/10

🔖 鮮蔬拼盤
💫推薦指數: 8.5/10

🔖 炸魚皮
💰 / (套餐)
炸魚皮就正正常常啦,不過值得一讚嘅係啲炸魚皮塊塊好大塊😆

🔖 涼拌車厘茄x 涼拌青瓜
💰/ (套餐)
兩款涼菜都酸酸甜甜,夠哂開胃☺️

🔖 墨魚松露丸x麻辣和牛餃x雲呑

🔖寬粉
💰 / (套餐)
寬粉口感煙韌,掛湯能力好好,索哂啲湯汁好正❤️
💫推薦指數: 9/10

🔖紅桑子冰粉
💰 / (套餐)
之前係其他地方食過冰粉感覺好一般...但係呢到嘅紅桑子冰粉真係好好食🥰上面舖滿咗花生碎、提子乾、紅桑子乾同山楂餅,口感豐富😆打完邊爐食好消滯😚
💫推薦指數: 10/10

🔖豆漿&烏梅汁
💰 / (套餐)
烏梅汁同樣都夠哂消滯~至於豆漿係無糖既,非常健康🤩

🔖紅堂Shake Shake薯條
💰58
平時係火鍋店好少見到有薯條,而且仲要係shake shake薯條😆一共有兩款調味粉,分別係麻同辣🌶今次我哋試咗麻嘅調味粉,果然無令人失望🤣如果你都好鐘意麻果種嘅刺激感就一定要試啦😙
💫推薦指數: 8/10
疫情之下🈲️6點後堂食,放假食午餐更加要食得舒服開心🥳!尋日試咗開業2個星期嘅「紅堂」,我訂坐要求坐窗口位,安排咗我哋坐廂位,十分舒服又有私人空間,完全係同隔離位保持距離😜!食物同服務態度好🈵️意,唔食辣嘅朋友可以淨係叫花膠湯,好好味,忍唔住飲完又飲😋!麻辣🥣有我哋喜歡嘅鴨🩸,揀咗豆漿,大大杯仲要係冇糖㗎,真係豆有豆味,😆啱我!店內有圍裙提供,唔怕整污糟件衫,食完仍然keep住靚靚仔仔靚靚女女咁去街街!👍重點係唔限時間,正呀喂!😎為食嘅我都只係第二次寫食評,因為真心要推介比響OpenRice搵食嘅大家,我已經私底下推介比身邊嘅人,下個禮拜日又有人約我去食啦!😂疫情之下,飲食業更加受影響,大家真係要多啲支持下啦!😘另,多啲坐巴士🚌,運輸行業都係好受影響㗎!(註:我只係喜歡坐巴士嘅食客,唔係打👋)
火鍋
2021-01-30
火鍋
2021-01-31 377 浏览
/紅堂🇭🇰/#sa銅鑼灣篇➖➖➖<川菜都可以有好多款式🌶🌶>➖➖➖早排天氣凍就係特別想食辣野暖下胃係銅鑼灣永光中心呢邊開左間fusion 川菜店除咗有火鍋之外 亦有定食同埋小食 價錢公道 食完一定夠晒飽 辣度可接受 餐廳嘗試迎合香港人口味~無我想像中辣遲啲應該會推出更多菜式😆 ➖➖➖1️⃣酸菜魚麵 $98 (𝟟.𝟜/𝟙𝟘) 平時食川菜都係食下酸菜魚🐟呢碗麵大大碗 其實夠兩人share 酸菜魚肉夠嫩滑 唔會有好多骨🦴初初見佢好多辣椒同八角 以為好辣但都接受到呢種辣度 麻麻地幾過癮🌶➖➖➖🔹小食🔹2️⃣麻辣和牛餃 (套餐) (𝟟.𝟚𝟝/𝟙𝟘) 要左上面嘅一人定食 仲可以揀前菜有三款揀 另外有口水雞同埋黑松露蛋餃可能食完幾樣辣野 所以條脷麻痺左😂餃皮較厚~牛嘅口感同味道無咁突出不過個汁係幾惹味🥰➖➖➖3️⃣麻辣帶子多士 $68 (𝟟/𝟙𝟘) 唔算好辣🙈 多士放左一陣 口感唔算好酥脆中間仲有帶子粒同沙律醬 仲有啲芝麻粒➖➖➖4️⃣紅堂shake shake 薯條🍟$58 (𝟟.𝟜𝟝/𝟙𝟘) Shake shake 粉微辣 薯條外脆內軟再點埋茄汁就係酸辣咁 份量頗多 最後食唔晒 唔食m記可以揀
/紅堂🇭🇰/
食完一定夠晒飽 辣度可接受
餐廳嘗試迎合香港人口味~無我想像中辣
遲啲應該會推出更多菜式😆

➖➖➖
1️⃣酸菜魚麵 $98 (𝟟.𝟜/𝟙𝟘)
平時食川菜都係食下酸菜魚🐟
呢碗麵大大碗 其實夠兩人share
酸菜魚肉夠嫩滑 唔會有好多骨🦴
初初見佢好多辣椒同八角 以為好辣
但都接受到呢種辣度 麻麻地幾過癮🌶
酸菜魚麵

🔹小食🔹
2️⃣麻辣和牛餃 (套餐) (𝟟.𝟚𝟝/𝟙𝟘)
要左上面嘅一人定食 仲可以揀前菜
有三款揀 另外有口水雞同埋黑松露蛋餃
可能食完幾樣辣野 所以條脷麻痺左😂
餃皮較厚~牛嘅口感同味道無咁突出
不過個汁係幾惹味🥰
➖➖➖
3️⃣麻辣帶子多士 $68 (𝟟/𝟙𝟘)
唔算好辣🙈 多士放左一陣 口感唔算好酥脆
中間仲有帶子粒同沙律醬 仲有啲芝麻粒

Shake shake 粉微辣 薯條外脆內軟
再點埋茄汁就係酸辣咁 份量頗多
最後食唔晒 唔食m記可以揀佢😂
紅堂Shake  shake  薯條

5️⃣午市火鍋 每位 $148 起 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘) 🌟
火鍋有涼菜兩款、豬牛雞肉、麻辣和牛餃/雲呑/墨丸、蔬菜拼盆同埋炸魚皮 仲可以揀要飯/出前一丁/寬粉 都夠飽架啦🙈仲有飲品同甜品
🔹湯底🔹
清油養生麻辣鍋配火腿花膠魚肚雞湯鍋
湯底都好足料 麻辣火鍋有鴨血、豆腐同辣椒 會越食越辣 但偏咸~ 差唔多最後會好似汁咁
另外嗰款都有好多魚肚同雞肉 較清
湯底

🔹肉類🔹
最鍾意係美國安格斯牛肩肉 肉味濃~ 夠新鮮
另外豬肉都幾出色 用左西班牙伊比利豚肉
雞肉就較為細件 不過不失啦!

🔹蔬菜拼盆🔹
其實菇嘅份量係佔得較多😂 份量十足!
另外有粟米、娃娃菜同生菜🥬
蔬果拼盆

不過飲完再食番辣野會更辣😂
酸梅湯酸酸甜甜 稍為減甜會更好

🔹紅桑子冰粉🔹
食完火鍋之後要食翻啲冰涼野
有紅桑子、花生、提子乾 酸酸甜甜
口感豐富😆

📍紅堂
2021-01-21
酸菜魚麵
紅堂Shake  shake  薯條
2021-01-30 20 浏览
最近有一間新開的火鍋店位於銅鑼灣登龍街永光中心一樓,地點非常便利,而且是比較新派的設計,多間獨立房間私隱和安全性高。身體中午市場都有火鍋之外也有一人定食,銅鑼灣翻工又多一個選擇!鴛鴦鍋$168清油養生麻辣鍋東北酸菜白肉鍋由於鴛鴦或普通單拼湯底價錢一樣,當然鴛鴦湯會比較抵吃,原來裏面亦有乾坤,包括麻辣鍋底裏面有為數不少的鴨血材料供享用,味道香辣;酸菜白肉裏面除了很多酸菜之外,也有很多白肉(豬肉),分量豐富,索了湯底的酸香。醋香里木耳可以作餐前小吃,酸酸地,非常開胃又健康。麻辣嫩牛肉表面的香料又有麻辣香味,加上放湯後質感依然嫩滑,非常吸引。蒜泥白肉水晶包非常特別,表面質感煙韌,而且裏面是一粒粒切到好細粒的蒜泥白肉,甚有咸香。配搭口味非常獨特!芝士牛肉棋子賣相已經滿分,大大件牛肉裏面包裹着濃郁的芝士,喜歡吃芝士的朋友不要錯過!寬粉放在兩款不同的湯底也非常好吃但視乎想吃酸一點比較開胃的,還是辣一點比較醒胃的。紅桑子冰粉表面有各式各樣的配料,色彩繽紛而且提升口感香氣,裏面的冰粉口感滑溜,有中國風味。

鴛鴦鍋$168
清油養生麻辣鍋
東北酸菜白肉鍋

醋香里木耳可以作餐前小吃,酸酸地,非常開胃又健康。

2021-01-30 13 浏览
香港人(即係我自己)條火鍋癮真係一年四季都存在⋯而家仲要限聚令、加晚市禁堂食,真係想打個邊爐頂下癮都難,因為打邊爐成日都要多人先可以叫多啲款嘅配料!約左個friend 食lunch加行街,講起想止下火鍋癮⋯佢話佢個 friend 最近試左新野⋯呢度午市有火鍋揀呀!套餐 $148 兩位起見佢仲有定食、個酸菜魚麵都好想試最後校係食火鍋啦麻辣嗰邊揀咗 4嘅辣度、對我黎講唔算辣(利申:三哥食到大辣)唔辣嗰邊係花膠魚肚湯套餐有涼拌青瓜同蕃茄仔木耳係另外叫的拿拿拿!呢兩支gimmick 野真係正綠色係麻、紅色係辣加咗之後錦上添花套餐有齊豬牛雞、炸魚皮、雲吞、牛肉餃、墨魚丸、寬粉、同蔬菜籃炸魚皮有啲過咸泡椒嫩牛肉係額外加嘅真係冇可能唔叫,牛肉非常之嫩滑!不得了眼闊肚窄,叫咗呢個shake shake 酥肉,好好食,啲肉好淋!可以 encore
香港人(即係我自己)條火鍋癮真係一年四季都存在⋯

呢度午市有火鍋揀呀!套餐 $148 兩位起
見佢仲有定食、個酸菜魚麵都好想試

最後校係食火鍋

綠色係麻、紅色係辣
加咗之後錦上添花

炸魚皮有啲過咸

泡椒嫩牛肉係額外加嘅
真係冇可能唔叫,牛肉非常之嫩滑!不得了
泡椒嫩牛肉

可以 encore
2021-01-28
  • 泡椒嫩牛肉
2021-01-30 11 浏览
限聚令既原因 夜晚想打邊爐都打唔到 lunch 火鍋又好似太over 今次比我搵到呢間!! 打邊爐有set 而家好經濟 百零蚊就可以有一個餐 套餐包括有前菜車厘茄同埋青瓜-好開胃 好清新 作為湯底係麻辣鍋拼火腿花膠魚肚-好惹味 少少辣唔好搶咗其他食物嘅鮮味 仲有花膠係大大塊 認真不惜工本西班牙伊比利亞豚肉-擺得好靚 好欣賞佢既賣相 脂肪分佈比例平均 食落口感好正美國安格斯牛肩肉-每一塊嘅厚度一樣 唔會太厚亦都唔會太薄 肉質淋稔 入口即溶 配埋個湯底豉油都唔使點雞肉-雞件入哂味 又淋 正麻辣和牛餃and 雲吞 墨魚松露丸--皮薄餡靚 超級好食蔬菜拼盤-新鮮青綠 種類繁多 份量都唔小 平衡一下食左咁多濃味食物炸魚皮-夠哂脆口 配埋好香既湯底真係無得輸出前一丁-食麻辣火鍋點可以唔出前一丁 絕配帶子多士-口感好似食緊蝦多士 估唔到帶子一樣好夾 推介呀鴨血-吸左湯底汁 超級惹味墨魚滑-我賣相係好可愛既兔仔 食落爽口彈牙 配小小豉油已經好好食烏梅汁-酸酸甜甜咁 非常之解渴

套餐包括有前菜
帶子多士-口感好似食緊蝦多士 估唔到帶子一樣好夾 推介呀
鴨血-吸左湯底汁 超級惹味
烏梅汁-酸酸甜甜咁 非常之解渴
2021-01-29 20 浏览
今次到了這間在登龍街新開張既紅堂食火鍋,裝修得幾時尚,非常有格調!坐位多數是卡位為主,坐得舒服,空間感幾大!午市火鍋2人餐幾豐富!湯底為養生麻辣鍋配火腿花膠魚肚雞湯鍋(鴛鴦鍋)麻辣湯頭帶麻香,帶點辣勁!而且用上大量香料花椒八角,湯頭更有層次!如果覺得唔夠辣,還可以自調麻辣度,紅色是辣,綠色是麻,個人喜好各取所需,正呀!!而另一邊湯頭魚肚綿密好厚身,花膠滋補夠潤!味道好濃香。前菜有青瓜味and車尼茄都經過醃製!味道感覺酸甜開胃,味道不錯!肉類已有雞,豬,牛!色澤紅潤帶光澤!未食完知新鮮,安格斯牛幾重牛味,夠哂嫩!配上麻辣湯更有層次變化!而雞肉都夠綿滑,這個更適合配花膠魚肚湯,味道更為突出!還有雲吞,餡料夠哂飽滿,爽口彈牙,墨魚松露丸夠香,松露味夠出好夠味。最特別為麻辣和牛餃,皮唔會過厚,麻辣和牛夠惹味,非常出色。蔬菜拼盤好足,冬菇,金菇,粟米,南瓜,生菜!非常豐盛而又夠新鮮!炸魚皮亦夠哂香脆,唔會有油膩油益感覺,相當正。另外再叫多份口水雞,味道帶花生醬亦夠麻辣香,完全無骨,啖啖肉好好味!最後個甜品好得為紅桑子冰粉,topping有花生碎, 紅桑子,山楂餅碎,提子乾!層次非常豐富!甜甜酸酸

肉類已有雞,豬,牛!色澤紅潤帶光澤!未食完知新鮮,

炸魚皮亦夠哂香脆,唔會有油膩油益感覺,相當正。

最後個甜品好得為紅桑子冰粉,topping有花生碎, 紅桑子,山楂餅碎,提子乾!層次非常豐富!甜甜酸酸又夠解辣又清新!冰粉食緊 jelly咁,qq彈彈!正
員工服務都幾好,會加湯留意客人所需!不錯。
2021-01-28 95 浏览
疫情之下,自己好多飲食活動都會提早進行。例如平時晚市先會食既 Omakase 同埋打邊爐。而最近天氣凍,中午打邊爐既次數更加係急升。今次就去到登龍街一家新開火鍋店。未必人人都習慣午市打邊爐,所以佢地都有定食,價錢唔貴,又多個選擇。自己當然係為左打邊爐而來。打開餐牌你一定會被紅堂shake shake薯條呢個名吸引到,火鍋店食薯條應該也好少見。自己都係薯條粉絲,完全無諗過火鍋店都有shake shake薯條食,仲要整得有板有眼,係四川味shake shake,滿有驚喜。午市火鍋 $148/位一個價錢可以吃到多款食物,岩晒每樣都想試又怕食物點太多食唔晒既朋友。先來個鴛鴦鍋(清油養生麻辣鍋配火腿花膠魚肚雞湯鍋),同時照顧到喜歡刺激,又喜歡滋補的你。火腿花膠魚肚雞湯鍋用料豐富,夠晒滋補,入口清甜。另一個麻辣鍋散發陣陣花椒香,十分刺激。涼菜兩款蕃茄青瓜酸酸地清新又開胃。肉類都包括豬牛雞,個人最喜歡美國安格斯牛肩肉,靚雪花紋,口感佳。西班牙伊比利豚梅肉也不比牛肩肉遜色,香嫩口感一樣令人鐘意。丸類餃類都有特色的麻辣和牛餃同墨魚松露丸,亦有雲吞。炸魚皮炸魚皮兩邊湯底都可以試試,兩種不同的享受,香脆可口

而最近天氣凍,中午打邊爐既次數更加係急升。
今次就去到登龍街一家新開火鍋店。

自己當然係為左打邊爐而來。

午市火鍋 $148/位

火腿花膠魚肚雞湯鍋用料豐富,夠晒滋補,入口清甜。

另一個麻辣鍋散發陣陣花椒香,十分刺激。

涼菜兩款
蕃茄青瓜酸酸地清新又開胃。
丸類餃類都有特色的麻辣和牛餃同墨魚松露丸,亦有雲吞。
炸魚皮
炸魚皮兩邊湯底都可以試試,兩種不同的享受,香脆可口。
寬粉
寬粉軟滑,口感煙煙韌韌,吸湯能力一流。
鮮蔬拼盤
本來覺得係配角,但蔬類菇類都好鮮甜。
紅桑子冰粉
嚐過麻辣鍋後吃一口紅桑子冰粉,給你透心涼的感覺。
一個薯條與火鍋都一樣好食的地方,估你唔到。
2021-01-25
午餐
2021-01-28 52 浏览
環境 :👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:98%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖銅鑼灣新開特色火鍋店「紅堂」室內裝修以紅黑色為主燈光昏暗,既有神秘感之餘,私隱性亦相當高.午市有Lunch火鍋套餐,一人定食都係抵食項目之一💕當然,單叫更可以食到多D款式添🥳.🔸鍋底 $168火鍋底共有五款,雙拼係唔使額外加錢架💕我哋揀咗清油養生麻辣拼東北酸菜白肉一辣一酸,完美配合😍麻辣鍋:湯面唔會有好多紅油比起其他紅油麻辣湯底,相對上冇咁肥膩隨著滾佛,麻辣嘅香氣陣陣撲鼻而來而且越煮越麻辣,辣得好過癮呀🥰白肉鍋:湯料有蕃茄,白菜同白肉湯底夠酸,連白菜都好入味,夠晒醒胃🥳.🔸泡椒嫩牛肉牛肉用上四川泡椒去醃製,酸爽香辣好過癮肉質香嫩又厚實係鍋中涮一陣,配上醬料,真係不得了😘.🔸黑松露蝦蛋餃將蛋漿炒成粒粒金黃色既蛋粒加入黑松露同蝦仁🍤後所製成嘅餃子餃皮薄滑,蛋香十足😎.🔸蒜泥白肉水晶包蒜泥白肉同潮州粉果嘅crossover😋外層如粉果般既口感,煙韌又滑溜包餡嘅蒜泥白肉蒜香突出加上白肉嘅肉汁,好Juicy絕對推薦呀!.🔸紅堂shake shake薯條 $58即叫即

環境 :👍👍👍👍
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:😍😍😍😍😍
影相:📸📸📸📸📸
Encore:98%
📝進入前要度體溫
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
銅鑼灣新開特色火鍋店「紅堂」
室內裝修以紅黑色為主
燈光昏暗,既有神秘感之餘,私隱性亦相當高
午市有Lunch火鍋套餐,一人定食
都係抵食項目之一💕
當然,單叫更可以食到多D款式添🥳

🔸鍋底 $168
火鍋底共有五款,雙拼係唔使額外加錢架💕
我哋揀咗清油養生麻辣拼東北酸菜白肉
一辣一酸,完美配合😍
麻辣鍋:湯面唔會有好多紅油
比起其他紅油麻辣湯底,相對上冇咁肥膩
隨著滾佛,麻辣嘅香氣陣陣撲鼻而來
而且越煮越麻辣,辣得好過癮呀🥰
白肉鍋:湯料有蕃茄,白菜同白肉
湯底夠酸,連白菜都好入味,夠晒醒胃🥳

🔸泡椒嫩牛肉
牛肉用上四川泡椒去醃製,酸爽香辣好過癮
肉質香嫩又厚實
係鍋中涮一陣,配上醬料,真係不得了😘

🔸黑松露蝦蛋餃
將蛋漿炒成粒粒金黃色既蛋粒
加入黑松露同蝦仁🍤後所製成嘅餃子
餃皮薄滑,蛋香十足😎

🔸蒜泥白肉水晶包
蒜泥白肉同潮州粉果嘅crossover😋
外層如粉果般既口感,煙韌又滑溜
包餡嘅蒜泥白肉
蒜香突出加上白肉嘅肉汁,好Juicy
絕對推薦呀!

🔸紅堂shake shake薯條 $58
即叫即製嘅厚身曲薯條🍟
可以灑上辣粉同椒鹽粉再堂shake shake
又或者沾上自家製嘅茄醬,同樣都係咁好食

🔸拔絲糍粑炸彈 $88
想影相打卡呃
呢款就啱晒你啦~
中間糍係粑,外層用拔絲圍繞成一個波波球
外鬆脆,內煙韌
2021-01-26
午餐
Spicy Hot Pot🥢 Fusion × Traditional Red Hall❤️..你愛吃火鍋嗎❓ 那要留意這家店喔🤗。銅鑼灣又開左一間滿有特色既火鍋店🥢,裝飾主調帶點中式古典色彩 ×現代設計感,設有獨立房間,來吃飯私穩度很高呢。成間餐廳以紅色為主調,感覺帶點神秘又有有格調,你要來試一下嗎❓.l火鍋 (鴛鴦鍋) Lunch Hot Pot🥢]l $148✨清油養生麻辣鍋 配火腿花膠魚肚雞湯鍋一個湯鍋🍲 有齊2款鍋底:有辣 有唔辣,可以隨意選擇。麻辣🌶 帶香亦唔會好新,仲有鴨血之類;花膠魚肚雞🐥 則屬滋補之選呢。.套餐包左涼菜 2款:醃青瓜 & 漬番茄,酸酸甜甜好開胃。而且一個套餐已經有齊雞牛豬、丸餃、蔬菜、小食、主食,真係好豐富啊。.配料有:西班牙伊比利豚梅肉、美國安格斯牛肩肉、雞肉;麻辣和牛餃`雲吞`墨魚松露餃;鮮蔬拼盤;炸魚皮;寬粉`出前一丁`白飯。肉類質素唔錯喔❤️,而餃類亦具有特色,出面少見,整體質素不錯呢。.ll $38吃過麻辣鍋,川味甜品點少得冰粉,一碗冰涼口感很好下火🤗,面層有:草莓乾`提子乾`山楂乾`花生碎,有咬口又豐富又酸甜,記得吃喔。.ll $88而特色糍粑

l[午市火鍋 (鴛鴦鍋) Lunch Hot Pot🥢]l $148
✨清油養生麻辣鍋 配火腿花膠魚肚雞湯鍋

l[紅桑子冰粉]l $38

l[拔絲糍粑炸彈]l $88
而特色糍粑,餐廳製成波波球🍡,外層有糖花 & 爆炸糖,吃在嘴裡滿刺激又好玩,味蕾另類享受喔。

愛試新野既你。。記得唔好錯過了,型格又有特色又有水準既fusion 新派麻辣火鍋店喔。
×××[紅堂 -Red Hall]×××
©銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓
2021-01-27 17 浏览
/ /疫情關係好耐都冇打邊爐啦🍲見到最近銅鑼灣開咗間四川麻辣火鍋🌶又好想試,唯有買住外賣番去止住癮先啦😝今次揀咗個鴛鴦鍋🌶清油養生麻辣鍋食落麻辣好濃,仲有啲花椒,好有四川風味仲有兩三嚿嘅蜂巢豆腐同鴨血添🐥火腿花膠魚肚雞湯鍋呢個湯底鹹鹹地,用嚟碌嘢好入味入面仲真係有幾嚿花膠同魚肚叫咗個午市火鍋套餐💗每個set都包咗涼拌兩款涼拌窩荀絲—窩荀份量多,食落爽脆醋香青瓜—好入味,食落酸酸地🐷西班牙伊比利亞豚梅頭夠薄,所以食落好嫩,一啲都唔鞋口🐮美國安格斯牛肩肉肉味好濃,油脂分怖好平均🐥雞肉 — 切得好薄,好嫩滑💗麻辣嫩牛肉(另加$88)中意食辣必叫,牛肉吸哂麻辣汁,好嫩滑仲有啲丸類同餃子小食都好特別🌟麻辣和牛餃🌟墨魚松露丸🌟麻辣帶子多士 — 好香脆打邊爐最唔少得緊係寬粉😍吸哂湯底嘅精華,食落煙煙韌韌📍 紅堂 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓#銅鑼灣美食 #香港美食 #香港美食地圖
/ /
疫情關係好耐都冇打邊爐啦🍲
見到最近銅鑼灣開咗間四川麻辣火鍋🌶
又好想試,唯有買住外賣番去止住癮先啦😝

今次揀咗個鴛鴦鍋
🌶清油養生麻辣鍋
食落麻辣好濃,仲有啲花椒,好有四川風味
仲有兩三嚿嘅蜂巢豆腐同鴨血添
🐥火腿花膠魚肚雞湯鍋
呢個湯底鹹鹹地,用嚟碌嘢好入味
入面仲真係有幾嚿花膠同魚肚

叫咗個午市火鍋套餐💗

每個set都包咗涼拌兩款
涼拌窩荀絲—窩荀份量多,食落爽脆
醋香青瓜—好入味,食落酸酸地

🐷西班牙伊比利亞豚梅頭
夠薄,所以食落好嫩,一啲都唔鞋口
🐮美國安格斯牛肩肉
肉味好濃,油脂分怖好平均

🐥雞肉 — 切得好薄,好嫩滑
💗麻辣嫩牛肉(另加$88)
中意食辣必叫,牛肉吸哂麻辣汁,好嫩滑

仲有啲丸類同餃子小食都好特別
🌟麻辣和牛餃
🌟墨魚松露丸
🌟麻辣帶子多士 — 好香脆

打邊爐最唔少得緊係寬粉😍
吸哂湯底嘅精華,食落煙煙韌韌

📍 紅堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓

#銅鑼灣美食 #香港美食 #香港美食地圖
外卖自取
2021-01-26 35 浏览
很久沒有在街外打邊爐了,今次lunch同同事來到這間新開的火鍋店打個快邊爐!餐廳的裝修以紅色為主,而且每枱都型成小包廂,感覺較有私穩度!餐廳有提供午市火鍋同埋午市套餐!午市火鍋套餐,套餐包括有鴛鴦湯底、涼菜兩份、雞牛豬各一份、和牛餃、雲吞、墨魚松露丸、魚皮、蔬菜籃和一份粉麵,另外還有甜品和飲品!鴛鴦湯底,湯底分別是清油養生麻辣鍋和火腿花膠魚肚雞鍋!麻辣鍋辣度剛剛好,內裡有蜂巢豆腐和鴨血!而火腿花膠魚肚雞鍋入面有花膠和魚肚,湯底鮮甜又養顏!涼菜,分別是青瓜和車厘茄,青瓜可以見到師傅的刀功,每片都好薄而且擺得很美!兩者都是酸酸味味的前菜,特別開胃,而且解辣!西班牙伊比利豚梅肉,豬肉片不會很肥,而且口感鬆軟,油脂分布平均!美國安格斯牛肩肉,牛肉味濃,肉質鬆軟,牛肉不會很肥,放進麻辣湯吃特別美味!雞肉,雞肉肉質嫩滑,放入花膠湯更能帶出雞的鮮味!麻辣和牛餃,和牛餃有香濃的牛味,而且帶有麻辣的麻香,非常刺激味蕾!墨魚松露丸,有淡淡的黑松露味,口感爽口彈牙!炸魚皮,非常脆卜卜,而且鹽份都足夠,浸湯食特別美味!寬粉,寬粉加入麻辣湯底或者雞湯都很好吃,口感爽彈而且吸味!蔬菜籃,有多款蔬菜,包括生菜、娃娃
餐廳有提供午市火鍋同埋午市套餐!
雞肉,雞肉肉質嫩滑,放入花膠湯更能帶出雞的鮮味!
墨魚松露丸,有淡淡的黑松露味,口感爽口彈牙!
炸魚皮,非常脆卜卜,而且鹽份都足夠,浸湯食特別美味!
寬粉,寬粉加入麻辣湯底或者雞湯都很好吃,口感爽彈而且吸味!
蔬菜籃,有多款蔬菜,包括生菜、娃娃菜、金菇、金菇等,蔬菜吸收了湯的鮮味,很美味!

烏梅汁解辣又解渴,而且酸酸味味令人特別開胃!
功夫口水雞 ,他們的口水雞用上竹簽串著,外型就就像雞脾般,吃的時候也十分方便!味道帶有花生醬和麻辣味,雞肉嫩滑,口感豐富!
酸菜魚麵 ,午市套餐有主食、涼菜、小食同埋飲品!酸菜魚麵的湯好有酸菜的味道,帶有少少辣!魚肉嫩滑沒有魚骨,而麵掛上酸菜湯,特別惹味開胃!
紅桑子冰粉,最後還有非常解辣的冰粉作甜品,冰粉上有紅桑子粒、花生碎、提子乾等,酸酸甜甜,吃下去透心涼!
2021-01-22
2021-01-26 28 浏览
今日同朋友係銅鑼灣行街,lunch time 發現左間新開冇耐超好食既高質火鍋店😍😍😍Lunch time 有麵食同打邊爐,兩款都好吸引😌不過是日想試火鍋多d兩個人打邊爐都係$138x2 起,可以揀雙拼火鍋-麻辣同花膠雞湯,但我同朋友都唔太食得辣,所以只係要左火腿花膠魚肚雞湯最先上既前菜係兩款涼菜-番茄仔同青瓜都勁好食,酸酸甜甜好開胃,咬落又爽口Lunch set 火鍋真係超抵食!仲包三款肉-西班牙伊比利豚梅肉、美國安格斯牛肩肉同雞肉,平時我最唔中意食豬肉,但今次既西班牙豚梅肉真係好正,食落超爽口鮮嫩又甜美;其他肉一樣食得出好高質👍🏻Lunch set仲包埋一個豐富既蔬菜籃,三款唔同既手打餃子,全部都滿分!!野飲仲有無糖豆漿/酸梅汁,夠哂健康我地仲想order 海鮮,可惜是日得番帶子片有貨,不過帶子好新鮮,薄薄一片但滾完之後放落口又幾有口感,唔錯另加既蝦墨魚滑都得到朋友高度讚賞🤣

另加既蝦墨魚滑都得到朋友高度讚賞🤣
2021-01-25 12 浏览
今日同朋友去銅鑼灣行街,見到呢間新開嘅打邊爐店😍 於是決定去試吓!餐廳以紅色為主調,仲有塊大大嘅霓虹燈牌打卡📸️裝修好特別!餐廳有一人定食同午市火鍋套餐提供🤤 我地諗咗陣決定打邊爐😋湯底係清油養生麻辣鍋配火腿花膠魚肚雞湯🤤 花膠湯飲落好清甜,真係有花膠🤩 小編建議未開始前飲返碗暖肚先🥳麻辣湯夠曬麻🥳辣嘅程度都可以接受🌶 仲有鴨血、豆腐等配料🤤套餐包左西班牙伊比利豚梅肉、美國安格斯牛肩肉同埋雞肉,每人有兩至三塊🤤都幾高質,牛味濃郁,豚梅肉一啲都唔會韌,雞件幾嫰滑,唔錯唔錯🥳仲有麻辣牛肉餃、雲吞同墨魚松露丸🥳特別要讚墨魚松露丸🤩爽口彈牙,墨魚味都好重🤤黑松露香慢慢散發出黎🥰鮮蔬拼盤都幾豐富🥳 有金菇、南瓜、粟米、生菜、冬菇等,好鮮甜,份量仲好多添😋炸魚皮係打邊爐必備😚索曬啲湯底!超級正🤩仲有寬粉同出前一丁,食到捧住個肚走😆我地仲叫左個紅堂炸伊比利酥肉,炸得好香脆🤤係會令人忍唔住一啖接一啖咁食🥳食埋個冰粉,飽曬!

炸魚皮係打邊爐必備😚索曬啲湯底!超級正🤩

仲有寬粉同出前一丁,食到捧住個肚走😆

食埋個冰粉,飽曬!
2021-01-24 26 浏览
🥳今次同男朋友去左銅鑼灣既紅堂食午市火鍋,呢間紅堂係新開張既,主打食麻辣火鍋~而且裝修都好有格調,仲有間隔左既多個小房間,可以同朋友傾計之餘,都有d私隱空間✨😆💁🏻‍♀️食物質素都好唔錯,非常之推介🥳..▫️ 【清油養生麻辣鍋 X 火腿花膠魚肚雞湯鍋】⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️呢款鴛鴦火鍋真係好岩我同男朋友呀,因為事關男朋友唔係好食得辣,而我又好鬼鍾意食麻辣,叫鴛鴦火鍋簡直係perfect match !令我最驚喜係佢既火腿花膠魚肚雞湯鍋,每飲一啖都充滿火腿香味,唔會好似一般清湯咁啖某某!而佢叫清油養生麻辣鍋都好岩我口味,陣味唔會太搶太攻鼻,但又夠香夠濃郁~老細仲話佢地研製左兩支既麻又既辣既香油,呢兩支油都會提供比客人自己再加料,岩晒唔同人需要~諗法真係好貼心!..▫️ 【涼菜】⭐️⭐️強烈推薦⭐️雖然話係前菜,但係同樣都好出色!前菜分別係蕃茄仔同埋青瓜,同樣都係醃製成酸酸甜甜,青瓜爽口,而蕃茄仔仲好貼心去晒皮都好落去好Juice😍👏..▫️ 【火鍋肉類拼盤】⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️ 美國安格斯牛肩肉 / 西班牙伊比利豚梅肉 /雞肉🥰✨個人來講覺得豚梅肉同雞肉好食,呢個午餐火鍋嘅價錢,配上呢個質素,絕對係值回票價,豚

▫️ 【清油養生麻辣鍋 X 火腿花膠魚肚雞湯鍋】

▫️ 【涼菜】

▫️ 【火鍋肉類拼盤】
⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️ 美國安格斯牛肩肉 / 西班牙伊比利豚梅肉 /雞肉🥰✨個人來講覺得豚梅肉同雞肉好食,呢個午餐火鍋嘅價錢,配上呢個質素,絕對係值回票價,豚梅肉煮耐左都唔會過老,而家雞肉更加好嫩滑,非常之推介

▫️ 【麻辣和牛餃 /雲吞 / 墨魚松露丸】
三樣之中我特別鍾意食麻辣和牛餃子,但係一定要放喺清湯烚先可以突出到麻辣嘅香味😎😎

▫️ 【蔬菜拼盤】
蔬菜拼盤都有好多選擇,有冬菇、娃娃菜、金菇等等,都係我最鍾意食嘅蔬菜,份量都足夠✨

▫️ 【炸魚皮/ 寬粉 / 出前一丁】
最驚喜就係炸魚皮,食落脆卜卜,唔會係入晒風既貨仔,放落火鍋到仲聽到吱吱聲,正🥰

▫️ 【花膠 / 鴨血 / 梅菜豬肉丸】‼️額外散叫‼️
⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️花膠真係女性恩物,佢價錢唔算貴,份量都多♥️配麻辣湯汁好夾好好味😋

▫️ 【烏梅汁/紅桑子冰粉】
個人來講都幾鍾意佢嘅烏梅汁,雖然平時對甜嘅嘢麻麻哋,但係佢烏梅汁個味好濃郁,而且比較鍾意食酸may may嘅嘢,即刻加晒分✨😂以佢既紅桑子冰粉好特別,有唔同嘅果仁、提子乾、草莓乾粒做配搭,食完麻辣嘢食返啲冰冰涼涼既冰粉,成個口腔即刻fresh晒✨🤣
2021-01-20
用餐优惠