上次黎食左紫米露$11 好抵 不過覺得甜左少少不過唔緊要幾中意幫襯細糖水鋪唔會粗制濫造尤其做最基本中式糖水有D連鎖店真係整得唔係幾好 好水這個紫米幾濃 可以食到D紫米下次試下合桃糊!!
上次黎食左紫米露
唔會粗制濫造
尤其做最基本中式糖水
有D連鎖店真係整得唔係幾好 好水
這個紫米幾濃 可以食到D紫米
下次試下合桃糊!!
吃完容記走回家的路上,看到這間糖水店排了很多人。實在很好奇是否真的如此好吃?吃完了之後發現糖水好不好吃,我實在不知道差別在哪裡吔?就覺得還不錯啊。點了:這裡的薏米還算蠻Q的,可惜沒有白果,我最愛還是腐竹白果。海底椰?雪蛤?兩者都沒吃過跟本不知道誰是誰。喝起來很美顏的感覺。
吃完容記走回家的路上,看到這間糖水店排了很多人。
實在很好奇是否真的如此好吃?
吃完了之後發現糖水好不好吃,我實在不知道差別在哪裡吔?
就覺得還不錯啊。
點了:
這裡的薏米還算蠻Q的,可惜沒有白果,我最愛還是腐竹白果。
腐竹薏米

海底椰蓮子燉雪蛤

2010-12-31
2010-12-21 24 浏览
吃罷酸辣粉, 意尤未盡, 我嚷著要吃糖水, 近近地, 拐彎到 糖水佬甜品, 再下一城!店裏擠滿人客, 大概是跟我一樣, 在附近吃完晚餐後, 再吃甜品, 這樣便大滿足了!我們要求老板讓我們坐在店子外頭的摺檯, 起初老板驚"走鬼", 不願答應, 但朋友說罰款歸他, 老板就勉為其難答應, 真從善如流呀!糖不甩($10)~ 湯圓好煙韌,讓粉糰在花生碎中打滾個夠, 直到沾滿花生碎 , 芝麻, 這個麻糬波波真是煙煙韌韌, 放在口內 , 真像甜密的吻, 確能滿足口腹之慾. 芝麻糊自已深信吃後會令頭髮烏黑亮麗, 大口大口的吃下, 滑滑的, 很好味!合桃糊強腰補腎, 磨得細密, 又一好味!吃罷, 是日心花怒放, 已將先前不愉快事情忘掉, 甜品真能解憂呀!For more about today dinner, please feel free to read my blog, enjoy!http://hk.myblog.yahoo.com/jolovam/article?new=1&mid=4921

糖水甜品, 再下一城!

芝麻糊

合桃糊

強腰補腎, 磨得細密, 又一好味!

2010-12-10
$15 (宵夜)
  • 糖不甩
  • 芝麻糊
  • 合桃糊
2010-08-02 53 浏览
天氣咁熱入去食個涼粉,消下暑,我ORDER了: 雪榚椰汁涼粉 - 雲尼拿雪糕份量多,味道好,但涼粉的味道稍為瞬息了少少鮮蜜瓜涼粉 - 蜜瓜唔夠甜,而且加了椰醬,味道不太配合,涼粉的味道亦都是稍為瞬息了少少我見很多客人都會ORDER傳統的糖水,而且賣相唔錯,可能呢度食傳統的糖水會好味D,下次再試下先!
天氣咁熱入去食個涼粉,消下暑,我ORDER了:

雪榚椰汁涼粉
鮮蜜瓜涼粉
2010-08-02
2010-06-19 33 浏览
呢一日出左深水圳,突然間好想食甜野,朋友介紹話食呢間糖水佬,ok喎,生果又夠新鮮,仲可以選擇自己想要既生果及雪糕添
呢一日出左深水圳,

突然間好想食甜野,

朋友介紹話食呢間糖水佬,

ok喎,

生果又夠新鮮,

仲可以選擇自己想要既生果及雪糕添

開船啦開船啦
生果好新鮮呀
$25 (其他)
開船啦開船啦
生果好新鮮呀
2010-06-19 13 浏览
今晚夜左收工,諗住搵吓珍珠奶茶飲.行吓行吓又唔見有.但........經過呢間糖水舖.心大心細...就走咗入去叫左個喳咋.D豆都幾足.又夠香.$11都抵AH!店面又夠光猛.好,又一餐好好既宵夜!
今晚夜左收工,諗住搵吓珍珠奶茶飲.
行吓行吓又唔見有.但........
經過呢間糖水舖.
心大心細...就走咗入去
叫左個喳咋.
D豆都幾足.又夠香.
$11都抵AH!
店面又夠光猛.
好,又一餐好好既宵夜!
2010-06-19
  • 馬來喳咋
2009-12-25 58 浏览
十二月上旬很奇怪的糖水舖,來了兩次,兩次都是夜晚,而吃的時候除糖水的甜味外,還有陣陣煲仔飯香,原來老闆是個喜歡吃煲仔飯的人,對面茶記的煲仔飯他說夠乾又香,除了分量較一般煲仔飯細一個碼外,也沒什麼好挑剔的。說回自己碗腐竹糖水,腐竹料足煲至糜爛,喝起來還算有腐竹香亦不太甜,味道還可以,而老弟的芝麻豆花,似乎豆腐較芝麻香滑。
十二月上旬

糖水味道還算過得去,是附近無什麼好選擇下的最好選擇。
  • 腐竹糖水
2009-11-04 20 浏览
深水埗的第二站分一碗甜糖店中冷熱中西的款式都有榴蓮飄香,不是人人愛的榴蓮,我倆都喜歡,像楊枝甘露般的把榴蓮打成汁狀,很香的榴蓮味,中間有幾塊芒果,好像不太關事,但食起還可以。算是不錯的,環境古古的,選擇多,可以再試。
深水埗的第二站
分一碗甜糖
店中冷熱中西的款式都有

算是不錯的,環境古古的,選擇多,可以再試。
榴蓮飄香
2009-11-04
榴蓮飄香
2009-11-01 11 浏览
跟爸爸在荔枝角上1家非常普通的麵店吃過晚餐, 妹妹嚷著要吃糖水, 就1起走到黃金電腦商場這1帶, 糖水佬大大的招牌在向我們招手~~~~~~~我們坐在店子外頭的摺檯, 店員給我們1張雙面印刷的餐牌, 哇~~ 花多眼亂~~~ 爸爸平時喜歡吃這兒的"o者o厘大菜糕", 不過他說今晚想吃別的~~ 然後我們就點了:::花奶涼粉 ($11)~ 爸爸說涼粉比1般的苦, 唯有靠糖水點綴出甜味~椰汁星洲咋喳 ($10)~ 有凍有熱, 妹妹要了凍的~~ 裡頭有很多種豆哇~~ 紅腰豆赤小豆扁豆etc... 有些煮得很腍的西米, 因為豆類多是硬身的, 腍腍的西米正好多添1份層次, 還有1小塊1小塊白白的... 原來是芋頭, 粉粉的但煮得不夠綿。我們太貪心了~~ 還外賣了幾款甜品帶走回家吃~~~~~~糖不甩($10)~ 有7個粉糰波波, 好大粒呢, 要讓他們在花生碎中打滾個夠, 直到沾滿花生碎XD 花生碎幼粒中帶粗粒, 夾雜著芝麻, 而且很甜的, 所以粉糰裡頭沒餡料都夠甜。 但如果粉糰沒那麼黏, size小1點就好, 粉糰與花生碎的比例是粉糰佔多的話會很滯而且覺得1口都是粉 =[椰汁黑糯米 ($10)~

我們太貪心了~~ 還外賣了幾款甜品帶走回家吃~~~~~~

椰汁黑糯米 ($10)~ 有很多黑糯米哇~~~ 多得像接近糊的形態@@ 黑糯米大部分的都煮得爆開了, 還剩下少許是原粒~~ 雖然配椰汁但仍然散發著是黑糯米的香味~~
2009-09-21 57 浏览
舖位唔大又唔細, 有3個員工。我地一入到去,冇人理我地之餘,我地又搵唔到位。要等一陣, 等員工見到我地,就幫我地搵個位坐。坐我地對面的人差唔多食晒碟糖不甩,但D花生香味仲係度,真係好吸引。最後叫左:糖不甩:湯圓好煙韌,花生料又香又不會過甜。 /芝麻糊豆腐花:豆腐花很有香的黃豆味,很滑。芝麻糊沒有吃到一粒粒粉狀的東西,完全係唔似用粉開的芝麻糊。正!/黑糯米豆腐花:三個之中, 我地都最鐘意呢款,因為冇唸過黑糯米同豆腐花可以咁夾。豆腐花本身沒有甜味,只有黃豆香氣,再由黑糯米的甜味帶出豆腐花的香同滑,好正!
要等一陣, 等員工見到我地,就幫我地搵個位坐。

最後叫左:

糖不甩:湯圓好煙韌,花生料又香又不會過甜。

黑糯米豆腐花
糖不甩
黑芝麻豆腐花
小強兄
2009-09-19
$16 (其他)
黑糯米豆腐花
糖不甩
2009-08-02 17 浏览
好耐都冇去過呢區食野.本來朋友諗住帶我去最出名既松記,但實在太多人等位,所以帶我去呢間.什果西米露:賣相普通,味道都幾好.但好似有點過甜.什果芒果汁黑珍珠:生果比較多,但芒果汁比較酸.豆腐布甸:就如普通既豆腐一樣...淡而冇味.
好耐都冇去過呢區食野.
本來朋友諗住帶我去最出名既松記,
但實在太多人等位,所以帶我去呢間.
什果西米露:賣相普通,味道都幾好.但好似有點過甜.
什果芒果汁黑珍珠:生果比較多,但芒果汁比較酸.
豆腐布甸:就如普通既豆腐一樣...淡而冇味.
$20 (其他)
2009-07-31 7 浏览
其實都唔係今日先食的 第一次食係冬天~超多蕃薯金黃色的糖水睇到都想食D糖水好強烈的薑味食完成身都暖晒~但今日大熱天時右走左入去食熱就熱D但飽晒ha ha 其他糖水都食過兩個字(平庸)
~但今日大熱天時右走左入去食
熱就熱D但飽晒ha ha
其他糖水都食過兩個字(平庸)
2009-07-30
2009-07-22 44 浏览
星期日當日中午吃完酸辣粉後, Thxdtsdd 及太太在文具批發店逛了一陣子, 之後去糖水佬甜品吃糖水, 一來剛才吃得不是太飽, 太太也吃得不多, 二來最主要想中和一下剛才仍然殘留在口中的辣味! 當時約 1:40pm, 只有一對客人. 店內很光猛, 乾淨, 冷氣也很勁. Thxdtsdd 吃熱紅豆沙加湯丸, 紅豆沙幾足料, 又有蓮子, 最重要是甜度剛好, 湯丸是芝麻餡的, 大小適中, 很好吃. 太太吃了芝麻糊加豆腐花, 豆腐花很滑, 芝麻糊很香, 兩者都幾夾味! 不過這兒的芝麻糊, 看不到細細粒的黑色物體, 跟其他糖水店的芝麻糊有點不同, 究竟是什麼原因呢? 兩碗糖水共 $27, 價錢合理, 味道又好, 服務也不錯, 因為店員聽到我們說冷氣太冷, 他就馬上把冷氣溫度調高. 我們在為糖水拍照時, 他還笑說豆腐花被弄成這樣子會不好看喎! 照片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/article?mid=2607
星期日當日中午吃完酸辣粉後, Thxdtsdd 及太太在文具批發店逛了一陣子, 之後去糖水甜品糖水, 一來剛才吃得不是太飽, 太太也吃得不多, 二來最主要想中和一下剛才仍然殘留在口中的辣味!

照片可參考:

2009-07-19
$13.5 (下午茶)
2009-06-18 27 浏览
食完辣野行個圈又走黎食甜品.....自己要左個鮮什果黑珍珠....超多料.....菠蘿用上新鮮貨....抵讚.....芒果底好甜.....$19...抵朋友要左個榴槤飄香....一送上檯已聞到好香榴槤味......入邊加左水晶珍珠..好有"O趙" 頭.....另外要左個雪糕芒果西米露....可以揀兩款雪糕......見到就開心....呢餐有人請....多謝哂....
食完辣野行個圈又走黎食甜品.....
呢餐有人請....多謝哂....
2009-05-11 16 浏览
原本諗住食綠林點知未開..就試下糖水佬睇左好耐menu最後要芝麻糊+黑糯米($11)+湯圓x3($6)唔係太甜,幾好!d芝麻糊好稀好似超市x記牌包裝即沖戈種以為湯圓係溝埋落d芝麻糊度原來係薑湯另上湯圓都一般啦
原本諗住食綠林點知未開..
就試下糖水
睇左好耐menu
最後要芝麻糊+黑糯米($11)+湯圓x3($6)
唔係太甜,幾好!
d芝麻糊好稀好似超市x記牌包裝即沖戈種
以為湯圓係溝埋落d芝麻糊度