2016-05-20 216 浏览
係觀塘玩完躺室冇耐佢就出左甜品店 —糖室 真係期待已久😍終於都黎到試😋,早啲黎到仲可以係南山村影下相打下卡😂🍵抹茶心太軟 - $48抹茶味真係好濃郁😋又唔會話勁甜,甜度適中,抹茶又唔會太澀剛好👍🏻😋四十幾蚊就有啲咁高既質素小妹覺得物超所值班戟 - $68一般既班戟都會十分勁厚,幸好這個薄的,加上頗多的新鮮水果其實都足夠餵飽兩個胃同相機😂🍑🍨百里香白桃冰 - $44不得不說!這個小妹認為頗特別的,因為Topping 上放了些香草,味道頗匹配又新鮮又新穎,一試難忘,頗有趣的覆盤子梳乎厘撻 - $56這個頗有奇的,內裡的餡是黑芝麻及酸酸的不知是紅莓還是紅桑子😂味道是頗夾的,酸酸的很開胃不錯喔👍🏻

係觀塘玩完躺室冇耐佢就出左甜品店 —糖室
抹茶心太軟 - $48

🍵抹茶心太軟 - $48

抹茶心太軟 - $48
2016-05-19 170 浏览
之前介紹過觀塘有間專為客人休閒放鬆之用既「躺室」 呢排新開左間分店係甜品店黎架!😍😍😍 雖然呢一間無吊床 空間亦較小 但氣氛仍然存在著溫馨舒服既感覺😌 檸檬夾心餅心太軟 (HKD46) 當日好不幸地 所有乳酪既產品都缺貨 所以所有心太軟都由原來既乳酷雪糕轉為雲尼拿雪糕 但主菜仍然係心太軟!!!! 呢個檸檬夾心餅味 未食之前以為只係一個檸檬味既心太軟但食左一口後就發現 係 「真‧檸檬夾心餅味」 味道幾特別 有著童年既味道! 而且呢個味道絕對係我杯茶 因為唔會太甜太膩 相比起野莓味心太軟 呢個甜度係一般人都可以接受既 唔鐘意好甜既一定要試試呢個 即烤荷蘭班戟 (HKD68) 最愛佢係「超 級 多 水 果」! 就咁食D水果我已經覺得回本啦! 中間仲有D nuts同燕麥 用蜜糖攪拌後 口感味道都好正! 唯一不足係底層既班戟太少 如果加多少少班戟既話 口感會更加豐富!
之前介紹過觀塘有間專為客人休閒放鬆之用既「躺室」
呢排新開左間分店係甜品店黎架!😍😍😍
雖然呢一間無吊床 空間亦較小
但氣氛仍然存在著溫馨舒服既感覺😌
檸檬夾心餅心太軟 (HKD46)
檸檬夾心餅心太軟
當日好不幸地 所有乳酪既產品都缺貨
所以所有心太軟都由原來既乳酷雪糕轉為雲尼拿雪糕
但主菜仍然係心太軟!!!!
呢個檸檬夾心餅味 未食之前以為只係一個檸檬味既心太軟
但食左一口後就發現 係 「真‧檸檬夾心餅味」
味道幾特別 有著童年既味道!
而且呢個味道絕對係我杯茶 因為唔會太甜太膩
相比起野莓味心太軟 呢個甜度係一般人都可以接受既
唔鐘意好甜既一定要試試呢個

即烤荷蘭班戟 (HKD68)
即烤荷蘭班戟
中間仲有D nuts同燕麥 用蜜糖攪拌後 口感味道都好正!
唯一不足係底層既班戟太少
如果加多少少班戟既話 口感會更加豐富!
2016-05-15
檸檬夾心餅心太軟
即烤荷蘭班戟
2016-05-18 578 浏览
去南山邨通常都會諗起碳爐雞蛋仔同品香樓, 原來呢度開左間幾特別既甜品店, 平日7點幾去到都見到有唔少人黎食~呢度既甜品選擇唔係特別多, 但有好多幾特別, 其他地方咁既甜品, Vi同朋友們點左覆盆子梳乎厘撻, 抹茶心太軟同蘋果玉桂吐司甜品每樣都係即整, 所以等既時間都幾長, 等左十多分鐘, 先黎既係蘋果玉桂吐司, 呢個吐司賣相唔錯, 配左牛奶雪糕, 吐司分好4條, 方便同朋友share, 質地好鬆脆, 食到幾香既玉桂味, 但上面有太多砂糖, Vi同朋友要刮走d砂糖先食, 旁邊有蘋果蓉可以點黎食, 酸酸地中和番吐司既甜, 整體幾好食只係糖多左d~之後係抹茶心太軟, 睇得出賣相同樣花過心思, 不過心太軟唔太流心, 只有小量抹茶醬流出黎, 但好彩蛋糕係幾軟熟而且抹茶味係有既, 旁邊配左海鹽牛奶雪糕, 但就唔係好食到海鹽味~最後既覆盆子梳乎厘撻整作需要25分鐘, 梳乎厘撻好大個, 表面焗得好令, 亦聞到好香, 快快手影完相就即刻食la, 因為梳乎厘會倒塌ga XD 梳乎厘質感鬆軟, 富有蛋香, 表面有小小燶幾香口, 入面原來夾左raspberry, 底下用左oreo做底, oreo底厚左d, 但
蘋果玉桂吐司
抹茶心太軟
覆盆子梳乎厘撻
最後既覆盆子梳乎厘撻整作需要25分鐘, 梳乎厘撻好大個, 表面焗得好令, 亦聞到好香, 快快手影完相就即刻食la, 因為梳乎厘會倒塌ga XD 梳乎厘質感鬆軟, 富有蛋香, 表面有小小燶幾香口, 入面原來夾左raspberry, 底下用左oreo做底, oreo底厚左d, 但Vi幾中意中間既raspberry, 酸味味無咁滯, 平時Vi唔係咁中意食梳乎厘但都覺得呢個幾特別, 唔錯~
整體呢間小店既甜品幾有特色, 價錢亦唔太貴, 唔怪得有咁多街坊幫襯~
2016-05-16
蘋果玉桂吐司
2016-05-15 172 浏览
野莓心太軟配蜜糖乳酪雪糕🍓($46)店裡面三款心太軟,有兩款都比較少見,揀左野莓味,中間有玫瑰🌹做伴碟,賣相一流啦。心太軟一切,又係爆曬出黎,真係我最期待的畫面出現了❤️。心太軟雖然係野莓味,但唔太酸,反而比預期中甜,但雪糕個味就偏酸,配埋一齊好小清新!玫瑰杞子雪耳露 ($32)好鐘意雪耳露好膠質好稠嘅質感😛,而且材料非常豐富,啖啖都係雪耳、百合同杞子,仲好細心將材料切成細份再煮,方便入口之餘仲增添口感,味道清甜有啖啖嘅玫瑰花香🌹,仲有一粒好清甜嘅紅棗❤,食完感覺好養生呀!
野莓心太軟配蜜糖乳酪雪糕🍓($46)

玫瑰杞子雪耳露 ($32)
2016-05-14 188 浏览
[甜品當late lunch😋]誠意推介南山邨下之Chillazy!-覆盤子梳乎厘撻酸酸甜甜嘅梳乎里配埋個脆脆餅底好香,中間夾雜有一粒粒覆盆子同香草,層次感十足!-香橙朱古力baileys沙冰-夏天食一流!橙同朱古力不嬲都有化學作用,甘甘甜甜,加埋baileys有甜酒香,好特別!菠蘿金寶-平時食蘋果金寶就多,原來菠蘿一樣match!! 反而菠蘿比蘋果多一陣酸甜香,小小咸咸地,外皮鬆脆!好食!檸檬心太軟酸酸甜甜好開胃,一切開流心爆出,混埋蛋糕食剛剛好!好有驚喜!全部都好好味!我會再黎架!☺️☺️
[甜品當late lunch😋]

誠意推介南山邨下之Chillazy!

-覆盤子梳乎厘撻

好有驚喜!全部都好好味!我會再黎架!☺️☺️
2016-05-14 222 浏览
野莓心太軟.配蜜糖乳酪雪糕😌 心太軟蛋糕薄 所以流心程度很足 微微切開 已經血流成河😂 有玫瑰花瓣作點綴 我試了幾塊 玫瑰花味很濃🌹蜜糖乳酪雪糕質感其實較像雪葩 份量略少 心太軟的大小也是比看照片的小 幾口就吃完🙈 整體是比較清新的心太軟 不會吃到甜膩 但味道上沒什麼特別 賣相比味道出眾吧 要注意是即點即做 所以要預十多分鐘的等待時間😉

野莓心太軟.
2016-05-10 298 浏览
聽朋友講話南山村開左間甜品店, 上網見D相都幾吸引就諗住去試下啦去到見係大排檔同一堆舊式建築之間有好西式, cafe之類既佈置已經覺得好特別我地去到就坐係出面既木枱櫈, 感覺好悠閒  我地就叫左呢個野莓心太軟, 自己本身中意食心太軟 不過都好少見野莓味一黎到已經即刻要拎手機出黎影啦, 個擺碟真係好有心, d玫瑰同個暗紅色既心太軟襯埋好靚 個心太軟有好濃既莓味, 夾埋d玫瑰花一齊食超正  至於個雪糕就略嫌唔夠蜜糖味, 但同個心太軟都好夾我見佢仲有檸檬夾心餅心太軟同宇治抹茶心太軟 等我下次黎再試埋其他先  我地另外就叫左呢個菠蘿吐司條啦D吐司條真係好脆, 最中意係佢上面有超多糖  另外佢個菠蘿既醬都好香 唔會話好甜又夠菠蘿味至於個雪糕就係青檸雪葩, 其實我就有D怕酸, 但呢個有青檸味又唔算太酸, 夾埋吐司條一齊食就岩岩好, 因為多左個青檸雪葩就有種refresh既感覺  下次要再試Chillazy既其他甜品先, 真係好令人期待啊!

我地去到就坐係出面既木枱櫈, 感覺好悠閒
野莓心太軟 配 蜜糖乳酪雪糕

個心太軟有好濃既莓味, 夾埋d玫瑰花一齊食超正

至於個雪糕就略嫌唔夠蜜糖味, 但同個心太軟都好夾

菠蘿吐司條
我地另外就叫左呢個菠蘿吐司條啦

D吐司條真係好脆, 最中意係佢上面有超多糖
 另外佢個菠蘿既醬都好香 唔會話好甜又夠菠蘿味

野莓心太軟 配 蜜糖乳酪雪糕
菠蘿吐司條
2016-05-03 375 浏览
同好耐冇見既朋友去左石峽尾南山邨新開既甜品舖食甜品~ 店舖係南山邨平台既冬菇亭,同區既甜品舖不多,驚喜既係無論環境同味道都唔錯!舖面不大不過環境非常舒適,有室內同室外既座位,室內除左普通坐椅仲有吧台,門口有室外木桌椅同埋一張吊椅。甜品種類亦很多~ 有唔少特色甜品如鐵觀音奶凍/檸檬夾心餅心太軟...甘有太多野想試,有選擇困難症既我地諗左好耐最後決定要烏龍茶奶凍同藍莓吐司條好快d野食就送上黎,野食一上我地已經比吐司條既香味吸引住,一食真係不得了! 吐司條非常香脆,好食到我同朋友停唔到口,配合附上既藍莓醬同乳酪雪糕好夾,極速被我同朋友掃光 另一款烏龍茶亦唔錯,奶涷好滑亦有微微既茶香味,正好平衡返食完吐司條既飽滯感,仲好岩我依D仲意茶香既人~烏龍茶奶凍 配焦糖脆脆 ($32)蜂蜜藍莓吐司條 配乳酪雪糕 ($44)佢其他甜品都好吸引,見到隔離台order既野莓心太軟都好靚好特別,不過我地只得兩個人試唔到太多,唯有下次再食~可惜今次唔夠時間慢慢坐,如果下次黎坐係門口既吊椅座位慢慢品嚐佢既甜品應該非常寫意~ 好難得依區有甘間有特色又好食既甜品店,下次會試佢既宇治抹茶梳乎厘同蝴蝶脆餅花生醬奶昔

烏龍茶奶凍 配焦糖脆脆 ($32)
烏龍茶奶凍 配焦糖脆脆
蜂蜜藍莓吐司條 配乳酪雪糕 ($44)
蜂蜜藍莓吐司條配乳酪雪糕
2016-05-28
烏龍茶奶凍 配焦糖脆脆
蜂蜜藍莓吐司條配乳酪雪糕
2016-05-02 349 浏览
以前就已經好鐘意去南山邨覓食但食完晚飯要搭車去到九龍城或者旺角先有糖水食總係覺得唔夠盡慶...好似有人聽到我地既心聲咁南山邨終於有甜品店喇!!如果你以為係舊邨開甜品店質素應該唔會高得去邊咁你就大錯特錯喇!!雖然佢開係大排檔入面但所有裝修同格調都非常舒服坐室內嘆冷氣又得坐室外感受下屋邨情懷又得甚至試下佢地既招牌吊椅都仲得得左!短短一星期已經成功吸引到我食2次你就知道佢既甜品質素有幾高尤其以下幾款真係一試難忘!!如果你鐘意中式甜品佢地都有幾款架唔怕揀唔到自己鐘意既甜品!可以係南山邨搵到一間咁舒服、咁高質素既甜品店真係充滿驚喜值得一試再試!!
以前就已經好鐘意去南山邨覓食
但食完晚飯要搭車去到九龍城或者旺角先有糖水
總係覺得唔夠盡慶...
好似有人聽到我地既心聲咁
南山邨終於有甜品店喇!!

如果你以為係舊邨開甜品
質素應該唔會高得去邊
咁你就大錯特錯喇!!

雖然佢開係大排檔入面
但所有裝修同格調都非常舒服
坐室內嘆冷氣又得
坐室外感受下屋邨情懷又得
甚至試下佢地既招牌吊椅都仲得
得左!
短短一星期已經成功吸引到我食2次
你就知道佢既甜品質素有幾高
尤其以下幾款真係一試難忘!!
荷蘭pancake
鐵觀音奶凍
綠茶梳乎里
綠茶心太軟
如果你鐘意中式甜品
佢地都有幾款架
唔怕揀唔到自己鐘意既甜品!

可以係南山邨搵到一間咁舒服、
咁高質素既甜品
真係充滿驚喜
值得一試再試!!

荷蘭pancake
鐵觀音奶凍
綠茶梳乎里
綠茶心太軟
2016-05-02 365 浏览
係陳舊既大排檔同屋邨小商鋪之間,突然開左間潮味十足,令經過既人回頭率十足既甜品鋪原來呢間係chillazy既姐妹店!唔怪得知一行入去就有種令人relax既感覺啦!我本身唔太好甜品,加上又食飽左先黎,所以就叫老闆介紹d無咁heavy既俾我呢度好好坐!要趁未有好多人黎排隊食之前黎多幾次,試哂佢menu既野

菠蘿金寶
菠蘿金寶
2016-05-01 453 浏览
同朋友食完品香樓,發現喺冬菇亭竟然有間新開甜品店「糖堂」,即試, 可以同frd繼續吹水。叫左3樣野4人食。「即焗荷蘭班戟 配 雜莓楓糖燕麥」,個樣好靚,楓糖燕麥好有咬口,好多雜莓,仲要新鮮tim!「野莓心太軟 配 乳酪雪糕」心太軟味道不俗,雪糕好正,夠酸,中和甜味。我就最鍾意「香橙朱古力Baileys沙冰」,男人都係prefer d 凍野,Baileys味都幾出,仲幾大杯tim.好奇怪,四圍都係大排檔,竟然有間潮舖, 播英文歌,仲要裝修得好靚,可以再黎。

野莓心太軟 配 乳酪雪糕
香橙朱古力Baileys沙冰
即焗荷蘭班戟 配 雜莓楓糖燕麥
2016-04-30
$42 (宵夜)
野莓心太軟 配 乳酪雪糕
  • 即焗荷蘭班戟 配 雜莓楓糖燕麥
  • 香橙朱古力Bailey沙冰
2016-05-01 328 浏览
下班同朋友食完品香樓,見到旁邊有個易拉架話開左間新既甜品舖明明食到好飽都要去食下😂是但啦行多兩步 有好多車仔店 先知原來間野開係大排檔個位..本來抱住食松記滿記既心態去食糖水,去到見到個門面又幾靚wor一d都唔似開係大排檔既感覺!好特別!仲有張吊椅係門口 不過一直有人坐緊唯有入入面嘆冷氣😤野食選擇唔算多 不過都幾吸引!又香草又茶味 開正我個飯😍!點左個覆盤子梳乎里tart朋友點左抹茶梳乎里同埋老闆推薦既柚子蜜冰即焗黎講算係幾快手 覆盆子梳乎里tart平時食梳乎里都好似無食野咁呢個tart有埋餅底 同埋覆盆子唔係醬咁簡單係真係有一粒粒覆盆子係到 😍酸酸地甜甜地 同埋咬到有香草!我最鐘意!成個口都香哂😂份量夠其實夠幾個人食 不過我一個人可以ko哂佢😂抹茶梳乎里抹茶味唔算濃不過了開見到梳乎里入面有綠茶粉😂就咁睇好似紫菜味咁唔太甜 算ok啦老闆推薦既柚子冰呢幾年食得太多綿綿冰 其實已經好濫不過呢個冰簡簡單單 柚子食到最尾 除左甜 仲有少少甘甘地 又幾好食仲有芒果糯米慈!都幾夾!多幾粒就好啦😂食緊既其間聞到隔離枱個心太軟 一督落去就好甜!仲要係流粉紅色既野!好香不過已經落左單😭唯有下次先食

下班同朋友食完品香樓,見到旁邊有個易拉架話開左間新既甜品
明明食到好飽都要去食下😂是但啦
行多兩步 有好多車仔店
先知原來間野開係大排檔個位..
好特別!仲有張吊椅係門口 不過一直有人坐緊
唯有入入面嘆冷氣😤
野食選擇唔算多 不過都幾吸引!
又香草又茶味 開正我個飯😍!

點左個覆盤子梳乎里tart
朋友點左抹茶梳乎里同埋老闆推薦既柚子蜜冰
即焗黎講算係幾快手

覆盆子梳乎里tart
平時食梳乎里都好似無食野咁
呢個tart有埋餅底 同埋覆盆子唔係醬咁簡單
係真係有一粒粒覆盆子係到 😍
酸酸地甜甜地 同埋咬到有香草!
我最鐘意!成個口都香哂😂
份量夠其實夠幾個人食 不過我一個人可以ko哂佢😂

抹茶梳乎里
唔太甜 算ok啦

老闆推薦既柚子冰
呢幾年食得太多綿綿冰 其實已經好濫
仲有芒果糯米慈!都幾夾!多幾粒就好啦😂

不過已經落左單😭唯有下次先食
$50 (其他)
  • 覆盆子梳乎里撻
若果月曆上突然多出廿四小時,時間可以不著跡的過,我會選擇吃和睡。「只懂吃和睡,做豬咩?」對,像豬,但其實不易,要懂得放開,比伸手擁抱更難。不做任何事的平靜諧和,奢侈得很。本就是人的原慾和基本需要,但偏偏馬不停蹄的都市人,睡不好,靜不下來。先是讓人睡一會、蹓躂一會的「躺室」,後是滿足甜品肚的「糖室」,兩個勇於嘗試的九十後,從人的基本需要著手,最近詢眾要求下開了一家甜品輕食店。什麼九十後創業呀開店呀之類的勵志故事耳熟能詳,也不必多費筆墨;令我有深刻印象的,卻是小店的位置和定位。南山邨對我來說不算陌生,但來來說說造訪的都是品香樓和需要巧遇才能吃的雞蛋仔檔。除了聽城大同學說過的廿種味道的雪糕外,方圓500米應該都沒有糖水店。開在石硤尾南山邨還未算最特別,有趣的是它開在平台的熟食排檔下。相比中環吃粉麵的排檔,這裡的結構沒鐵皮般簡陋,至少有玉珮綠的瓦頂,叫「有瓦遮頭」。總是令人想起豪氣干雲的喝啤酒、吃碟頭飯的模樣,誰想到在這簷篷下,可以細味著創意而價格相宜的甜品,是其中一名店主的媽媽誤打誤撞之下促成的。就是老街坊的情意結,促成了「舊邨。新甜」。起初看到開飯網的地址時,沒為意是「平台熟食亭xx號」,
起初看到開飯網的地址時,沒為意是「平台熟食亭xx號」,還以為是品香樓旁的舖位。開在排檔側,新陳交融,狀甚有趣。前身為一家「快餐店」,換上了英文字樣的帳篷,一襲簡約木色的裝修,鄉郊風的太陽傘和木桌椅。若果拍不到後方的公屋窗戶,真的猜不到是九龍區的甜品店,室外茶座算是稀有。
早前到過觀塘的「躺室」,繼而看到開飯網的「糖室」,諧音令我靈機一觸的把兩者連繫起來。「躺室」不是食肆,是一家讓人躺一下的地方,其瑪雅吊床甚為標誌性。簷篷下有一張藍白海洋風的吊椅,是甚為吸睛的鎮店之寶,亦是象徵著路是怎樣走出來的。
在香港賣吃的很多,賣「休息」的倒是沒有;不過香港人被縱得饞嘴,店主說有客人提議他們弄點吃的,與其把「躺室」引進食物,倒不如另僻飲食為主的地方。若不知「躺室」是什麼,詳看餐牌的最後一頁吧,這兒還是談食的。
舖面不大,但座位都有幾個類別。不坐室外,不坐吊椅,入室內也行;有普通木椅木桌,也有酒吧式的單邊高椅。深邃的色系,貫徹「躺室」的色調,實而不華。樓底不矮,有一定的空間感。週日下午,人流頗多,室內的廿餘個位置都幾乎坐滿了。
牆上沒有華麗的裝飾,只是小擺設和一些語句的掛畫。
想享受自然光或許要選室外位置,憑這個小窗是沒法把自然光帶到室內。坐在兩者之間的窗邊位置,應該是中庸之道,不過桌面位置少不免有點狹窄。
甫坐下,店主給我落單紙和圖文並茂的餐牌。廿多款輕食和飲品,大部分都是甜食;未至於完全是甜品店,因為有甚為飽肚的配楓糖燕麥的荷蘭pancake ($68)和配雪糕的吐司條 ($44),亦有杯裝的奶昔($36)、沙冰($42)等。
一般西式甜品店的基本項目都有,例如是心太軟、奶凍、梳乎厘,不過口味和食材配搭上,創意十足。把陳皮加入焦糖燉蛋($34)、在菠蘿中混入羅勒的吐司條配雪糕($44)、把中藥食材紫蘇葉加進櫻桃醬弄刨冰($44),中西合璧而不突兀。始終坐落於傳統不過的舊式屋邨,餐牌上亦不乏傳統、沒太大變奏的中式糖水,如配芋圓的紅、綠豆沙($26)。除了較飽肚、可供分食的pancake 較貴外,其餘的都是$3x-4x,價格相宜。作不了同區而有價值的比較,因為附近好像沒有一家甜品店。
小伙子落單爽快,正值試業初期,是手忙腳亂了點,但未有甩漏。下單後十分鐘左右,食物一一奉桌了。

宇治抹茶心太軟配海鹽牛奶雪糕 $48
宇治抹茶心太軟配海鹽牛奶雪糕
一抹芝麻糊像揮毫的筆跡,分隔開一冷一熱的心太軟和雪糕;在溫度上看似有著兩極的不同,在味道上可以相輔相成。拍了好一會照才把心太軟切開,抹茶和白朱古力混成的漿緩緩的流出。英文名叫lava cake(直譯是熔岩蛋糕),這客是名副其實的像爆發中的小火山,不過是心平氣和的那種火山!
烤焗的溫度和時間都拿捏得好,流漿和蛋糕的質感都恰到好處,不過對於我這喜歡甘味的抹茶控,味道上還欠一點清幽的回甘。混入白朱古力的抹茶醬,甜度適中,朱古力說到底是搶味的,很易蓋過抹茶味;和蛋糕伴著入口,抹茶味較重的蛋糕可以幫一把,味道上還是不錯的。
要中間有流心效果,但蛋糕又不可以過熟而硬身,那個出爐的黃金時間可能只是那短短數秒。蛋糕外層脆身,中間沒有下陷,軟硬度恰到好處。暖哄哄的抹茶蛋糕,對我來說比流心還要來得驚喜,濃醇的抹茶芳香撲鼻而來。時興的抹茶甜點,大多是雪糕類,熱食如窩夫和這心太軟,卻是更為茶香馥郁的境界。
市面上的抹茶心太軟,大多配以雲呢拿雪糕;這兒的都是配以不搶抹茶味、味道層次較平淡的雪糕 - (海鹽)牛奶雪糕。放海鹽在括號,因為店員告訴我們海鹽剛巧用完了,變成了牛奶雪糕。質感細滑不過甜,牛奶雪糕和心太軟仍然很配。如果有海鹽的提味,鹹甜間的火花應該頗特別。整體來說,這客心太軟在口感上實在不俗,相比起川善茶居的,略嫌茶味未夠突出,不過見及$48和$78之別,這裡的性價比高一點,划算多了。
櫻桃紫蘇冰 $46
櫻桃紫蘇冰
未是天時暑熱,不過對紫蘇冰很好奇,點來試試。賣相不是太吸引,不算精緻,是紅色的一攤冰,碗邊有不少士多啤梨圍著。且不可貌相,味道上的驚喜,足以補回賣相上的失分了。

紅色的是櫻桃汁,出奇地沒有藥水味,甜味不造作,來得清新自然。通常點上櫻桃味的食物都沒什麼好下場,味蕾記憶停留在罐頭生果中那一千零一顆的藥水味櫻桃,幸好這客刨冰沒有這伏味,甚至可稱得上是吃過以來最易入口和最真的櫻桃味甜點。醬汁充裕,滲透刨冰中的每個角落,不用拌勻都不愁吃到底會很淡味。吃刨冰要多加拌勻的話,怕更快溶掉嘛。

甜味不單調,紅色的配料還有冧酒櫻桃,酒味甚濃,芳醇中帶甘味。有著不同特質的紅色水果粒,還有偏酸的士多啤梨、蜜餞紅莓,酸甜交融,可口非常。
紫蘇葉甜品上不常見,還是留於很傳統的弄法,如紫蘇葉煲水,是消暑良物,有著清新的甜味。在刨冰中雖是細碎,但足以帶出獨有的芳香,清新的果香上,添上香草般的香氣。
有好的醬汁,都要有好的刨冰做口感上的基石。韓風日風吹得起勁,雪花冰呀綿綿冰呀到處都有,這客不是走日韓路線的,只是普通的刨冰底;卻是出奇地鬆化細膩,入口輕如無物,不像奶冰般本身帶有甜味,單是靠酸甜的果肉和醬汁,已成了夏日的恩物,消暑降温一流。$46一碗足以二、三人分食的刨冰,用料創新,抵食得很。

玫瑰杞子雪耳露 (熱) $32
玫瑰杞子雪耳露 (熱)
友人本想點個熱飲,不過餐牌上欠奉,只有奶昔和沙冰。店員推薦了這客熱食的雪耳露 - 也好,試一客較傳統的糖水
還以為是放在玫瑰一起煲煮的雪耳露,玫瑰花瓣碎卻是分開的放在小砵裡,店員解釋說是有些客人嫌玫瑰味太濃,這樣可以自己加減份量的話,可以適隨尊便的去放,是細心之舉吧。老實說,身邊大多數女生都受得到濃烈的花香,唯獨是男生比較抗拒,我聽說過有人認為喝花茶像吃hand cream,女生們都聽得哭笑不得。
雪耳糖水基本得很,但雪耳露不算常常吃到。要把雪耳煲得夠爛而起膠質,需要火喉和時間。媽說雪耳是平民燕窩,所言非虛,舀到的都是帶膠質的,含糊地看到波浪型的雪耳碎,稱得上是「露」。入口綿滑,熱食都不覺甜膩,相信凍食就更消暑清潤了。
配料很「養生」,有大大顆完整的紅棗、煲得透的百合、滿有陳香的龍眼肉和清甜的杞子,少不得是剛加進去的玫瑰碎。花瓣碎中好像有一點薰衣草,清甜上添了一抹淡雅的香氣。好一客較傳統的中式糖水,加了花瓣,坊間可能冠以養生之名,定價高一點都能贏得女士點芳心,但這碗的價格還是平實的$32。
繼南山邨的標誌性嬉戲攀架,來南山邨閒遊的人們從此便多了個蹓躂的好地方,沒想過香港其中一個碩果僅存的舊式屋邨,在舊式排檔的隔璧,可開出如此新穎的甜品輕食店。用餐之時,看見不少老街坊在店外徘徊,滿帶好奇的看著這老邨中的新力軍。小店還在試業當中,來造訪的多是誇區的年青人,為南山邨增添了久違的生命力。未至於會打亂老人家生活的節奏吧,令多些人乘機來欣賞舊區的美,不好嗎?
雖沒有前五星級酒店甜品師之類的名涵作招徠,食物水準出奇地不俗,配合不扭捏的中西合璧元素,對得住這價格有餘。能否打進老街坊的心坎,還看兩個小伙子的造化,但至少九龍塘區的大學生,在涉足九龍城找合成糖水外,多了一個新選擇。看到品香樓都有送上花牌祝賀,先撇除創意甜品這關口,小子們的幹勁,應該贏得不少老街坊的賞識。
認識我的人或會知道,這個寫上BUSI 做到、搏盡無悔的花牌有什麼特別之處 - 正是我大學學會裡、無論是上幾多莊下幾多莊都能掛在口邊的一句標語。創業難,守業更難,趁青春和魄力還在,搏盡便無悔。
宇治抹茶心太軟配海鹽牛奶雪糕
櫻桃紫蘇冰
2016-04-30 323 浏览
在品香樓附近開間甜品店真不錯~~有幾款甜品嘅新鮮配搭有驚喜~陳皮焦糖燉蛋聽落唔特別吸引,但食落又幾夾! 好似橙味~係底部啲陳皮茸多咗啲,甘味太出掩蓋咗燉蛋嘅味奶凍除咗茉莉,仲有烏龍同鐵觀音揀,真係想試哂幾款!!最後只試咗鐵觀音茶味都出,但個人鍾意再濃啲!如果有茶凍配吓應該不錯 * u *仲有試咗平時較少見嘅雜莓心太軟配蜜糖乳酪雪糕~平時怕食杏仁露有藥水味嘅我都唔覺似藥水味~係流心餡甜咗啲,但配番乾玫瑰瓣同夠酸嘅乳酪雪糕又ok~不過雪糕唔係好食到蜜糖味,同朋友一樣覺得如直接淋幾線蜜糖味道會較出吧枱位好好坐~~邊食邊傾吓計好正~PS 店員主動畀兩隻碟仔我地share,好貼心隻碟又好靚 XD
在品香樓附近開間甜品店真不錯~~
有幾款甜品嘅新鮮配搭有驚喜~

奶凍除咗茉莉,仲有烏龍同鐵觀音揀,真係想試哂幾款!!
最後只試咗鐵觀音
茶味都出,但個人鍾意再濃啲!
如果有茶凍配吓應該不錯 * u *

仲有試咗平時較少見嘅雜莓心太軟配蜜糖乳酪雪糕~
平時怕食杏仁露有藥水味嘅我都唔覺似藥水味~
係流心餡甜咗啲,但配番乾玫瑰瓣同夠酸嘅乳酪雪糕又ok~

吧枱位好好坐~~邊食邊傾吓計好正~

PS 店員主動畀兩隻碟仔我地share,好貼心
隻碟又好靚 XD