2009-10-27 30 浏览
番石榴冰黑糖汁杏仁片$28雙重朱古力$40煙鴨舌$6煙鴨翼$12合共$86.00本來想去對面食粢飯,夜晚冇得食,於是嚟呢度食住冰先見有咸嘢,嗌啲嚟試吓,真係唔係嗰科就唔好亂嚟,乾爭爭,啲胡椒粉多到好似落雨咁,企圖掩飾臭羶味,好差番石榴幾清新,算濃,再濃啲仲好,配黑糖有好天然味道,杏仁片香脆雙重朱古力,唔夠濃,配料有香蕉、咖啡啫喱粒同VALHORA朱古力粒,啲朱古力粒脆卜卜
番石榴冰黑糖汁杏仁片$28
雙重朱古力$40
煙鴨舌$6
煙鴨翼$12
合共$86.00

本來想去對面食粢飯,夜晚冇得食,於是嚟呢度食住冰先
見有咸嘢,嗌啲嚟試吓,真係唔係嗰科就唔好亂嚟,乾爭爭
,啲胡椒粉多到好似落雨咁,企圖掩飾臭羶味,好差

番石榴幾清新
,算濃,再濃啲仲好,配黑糖有好天然味道
,杏仁片香脆

番石榴黑糖杏仁片$28
雙重朱古力$40
煙鴨舌$6,煙鴨翼$12
2009-09-20
番石榴黑糖杏仁片$28
2009-10-16 3 浏览
晚飯過後當然要來一客甜品.縱然台式雪花冰熱潮早就吹進香港, 但是我今晚是第一次吃冰! (非常不合流 )朋友拍板點了: 自選雪花冰with哈密瓜冰底, 芒果汁, 玉米片and奇異果 $30宇治金時 含綠茶冰底, 仙草凍, 綠茶jelly, 蜜紅豆 $36老實說不算難吃, 但又不是令人驚嘆, 就是很普通的冰品.哈密瓜冰比綠茶冰來的要甜, 所以最好先吃完綠茶再試哈密瓜我最不能接受的是蜜紅豆, 硬的像石頭, 完全沒有軟化, 應該是將貨就貨 仙草凍淡而無味, 我在百佳買的罐頭涼粉更好吃 老闆娘說不收10 cents, 20 cents 拒收香港法定貨幣不是觸犯法例嗎? 你又沒有貼告示說不收... unreasonable...
晚飯過後當然要來一客甜品.
朋友拍板點了:

老實說不算難吃, 但又不是令人驚嘆, 就是很普通的冰品.
哈密瓜冰比綠茶冰來的要甜, 所以最好先吃完綠茶再試哈密瓜

仙草凍淡而無味, 我在百佳買的罐頭涼粉更好吃

老闆娘說不收10 cents, 20 cents

哈密瓜雪花冰
宇治金時
2009-10-16
2009-10-15 5 浏览
同友人聚舊食飯, 食完去食甜品一行六人點南瓜冰, 什果涼粉, 楊支甘露, 綠豆沙+豆腐花 及 合桃糊+芝麻糊, 合共HK$136.00朋友點了自選南瓜冰 + 朱古力醬 + 七海神針 + 蜜瓜,冰底有南瓜味,賣相亦討好,不讚歎這裡的刨冰冰底軟滑得像吃冰淇淋, 果醬甜度適中, 生果鮮甜, 朋友吃完亦有讚。什果涼粉 – 味道OK啦楊支甘露 - 賣相不討好, 太 ”結” 很似BB糊仔. 我沒有試, 但朋友說OK, 不太差.綠豆沙+豆腐花 綠豆煲到麋爛,而且放了臭草更香,豆腐花好滑,都是不錯的選擇. 合桃糊 (HK$22/碗) + 芝麻糊(HK$18/碗) = HK$23.00首先我點了合桃糊, 等了很久直至以上甜品到齊, 還沒有來才追單. 後來老板娘說合桃糊巳沽清, 只有半碗, 叫我再點其他. 最終我點了合桃糊 + 芝麻糊 (MENU 是沒有此甜品), 後來老板娘在賬單加HK$1.00. 心想有沒有道理, 不減反加. 合桃糊 + 芝麻糊很香及滑, 朋友試了點覺得味道很好但甜了點, 我覺得好好味. 因我喜食甜品, 可以接受它的甜.
同友人聚舊食飯, 食完去食甜品

什果涼粉 – 味道OK啦
楊支甘露 - 賣相不討好, 太 ”結”
很似BB糊仔. 我沒有試, 但朋友說OK, 不太差.
綠豆沙+豆腐花

首先我點了合桃糊, 等了很久
心想有沒有道理, 不減反加.

2009-10-07
$23 (宵夜)
  • 南瓜冰
  • 綠豆沙+豆腐花 及 合桃糊 + 芝麻糊
2009-10-15 4 浏览
看雜誌介紹巨蜂提子綿綿冰,試過後覺得很普通。吃不出巨蜂提子味,加上去的糖漿甜得過份。$45 的價錢,一點也不便宜,真的失望。
2009-10-14
$45 (宵夜)
2009-10-14 8 浏览
吃飽正餐,談完天說完地後,總要找個地點來個行程結尾啦~難得和朋友來到尖沙咀,也算愛吃冰冰的我當然要捉著朋友前往久聞其名的糖仁街一試啦~伯爵奶茶朱古力搭香蕉的組合經常嘗試,今次就一試奶茶味雪花冰,雖然比較甜了少許但奶茶味本身還可以,配料足夠亦和奶茶味很夾,而雪花冰本身亦算可以不會太快便溶掉,吃完也不會遺下一灘「冰水」。自選南瓜冰試了少許朋友點的自選南瓜冰,冰底有夠南瓜味,賣相亦討好,朋友吃完亦有讚。這裡的雪花冰選擇不算多但亦叫有一定水準,今次雖只嘗試到其一,下次有機會會嘗試一下它的其他雪花冰,如果也不錯就名符其實可作「推介」了~

自選南瓜冰

容易上腦的名字是先天優勢~
南瓜冰
2009-10-13
$35 (其他)
南瓜冰
2009-10-13 3 浏览
睇完演唱會都已經晚上12點,想食熱的甜品,就行了去糖仁街,吖!不吃冰食中式甜品都好好食啊!腐竹白果 $18腐竹是煲到奶白色,白果份量好多,而且又去了白果蕊,不太甜好好食(其實本來想食芝麻糊,但沽清)綠豆沙+豆腐花 $22綠豆煲到麋爛,而且放了臭草更香,豆腐花都好滑,都是好不錯的選擇

睇完演唱會都已經晚上12點,想食熱的甜品,就行了去糖仁街,
吖!不吃冰食中式甜品都好好食啊!

腐竹白果 $18

(其實本來想食芝麻糊,但沽清)
綠豆沙+豆腐花 $22

2009-10-11
2009-10-12 13 浏览
15/7/2009 (星期三)晚上路過這間食店,見未食過綿花冰,於是就入去試下,店內有一些是特定款式的綿花冰,人客亦可選擇自己組合的綿花冰,我就自己組合咗一個綿花冰,以牛奶綿花冰做主打,再加焦糖汁,topping 揀咗粟米片,加d生果會健康d,由於牛奶綿花冰的顏色很白,所以選擇加芒果令整體的顏色比較鮮豔,落咗柯打後,等咗一陣間就見到我的制成品。牛奶綿花冰:賣相唔錯,食落口覺得幾特別,綿花冰有淡淡的牛奶味,焦糖汁同牛奶味好夾,粟米片增加了口感,芒果令整體的顏色比較鮮豔。下次去再試下其他唔同的綿花冰款式。
15/7/2009 (星期三)

下次去再試下其他唔同的綿花冰款式。
$33 (宵夜)
  • 牛奶綿花冰
睇餐牌都知主打雪花冰,一口氣點了三個冰share...西瓜雪花冰 $30 - 一上檯,大家不約而同問:"究竟呢個係乜冰??"; 似粉紅又似橙色的雪花冰好難想像原來係西瓜味. 舉手問,侍應話係因為溝色素而成,但既然溝色素,點解會溝到個唔湯唔水的顏色?? 味道有好假的西瓜味,而且除了幾粒哈密瓜和色彩繽紛的粒粒之外就乜都無,唔似得其他地方有小丸子或椰果等等可以有其他配料咬下.日本南瓜雪花冰 $33 - 雖然貴三蚊,但我依然揀這個全因menu上有個'讚'字. 食落一點南瓜味都無,得個甜字.香芋雪花冰 $30 - 食落又係得甜甜甜味, 零芋頭味,但仲衰過南瓜冰,因為上面灑了一層咖啡味糖漿,所以反而食到好強烈的咖啡味.最令人費解係三碟冰的配料都係一模一樣; 其他如糖百府或金滿堂唔同味道會有唔同配搭,糖仁街明顯地一d心思都無.不過算啦,個雪花冰本身都唔好食,有幾多幾好配料都無用.
睇餐牌都知主打雪花冰,一口氣點了三個冰share...
不過算啦,個雪花冰本身都唔好食,有幾多幾好配料都無用.
$31 (宵夜)
2009-09-22 3 浏览
夏威夷風味($45):冇芒果冰下, CHOOSE左呢個椰子MIX 芒果冰底,加哈密瓜 西瓜OKAY啦, 食完好口渴 ,多人又迫,食完趕人走, 又貴都係因為友人想試下 綿花冰先食 食過糖百府 , 都係大同小異以後想食糖水 我零願去番深水PO ,幾蚊碗可以慢慢坐

夏威夷風味($45):

冇芒果冰下, CHOOSE左呢個
椰子MIX 芒果冰底,加哈密瓜 西瓜

OKAY啦, 食完好口渴 ,多人又迫,食完趕人走, 又貴
都係因為友人想試下 綿花冰先食

食過糖百府 , 都係大同小異
以後想食糖水 我零願去番深水PO ,幾蚊碗可以慢慢坐
夏威夷風味
$40 (其他)
2009-09-18 5 浏览
我點了個朱古力綿花冰,朱古力味跟冰分開,未能合而為一,師父做出綿花效果,但有雪櫃味,這是我最不能接受!
,這是我最不能接受!
2009-09-18
2009-09-17 10 浏览
難得到尖沙咀食飯, 朋友介紹有間專食冰的甜品店, 二話不說一定要去試下先.我同朋友二個點左朱古力誘惑同宇治金時, 老實講本人一向鍾情朱古力, 但都認為宇治金時比較出色, 值得一試. 宇治金時:好有綠茶味, 個冰好滑, 夠幼細, 配有紅豆一吃味道好出朱古力誘惑: 朱古力配香蕉一慣配搭, 朱古力味可以濃些少總括, 都令我有想再食衝動.

朱古力誘惑: 朱古力配香蕉一慣配搭, 朱古力味可以濃些少
總括, 都令我有想再食衝動.
$80 (宵夜)
  • 宇治金時
2009-09-14 2 浏览
已經係上個月0既事喇~不過近來太忙,冇時間寫食評,趁八號波掛起之際,補得幾多得幾多啦一直都想試下咩叫雪花冰,今次終於試到喇~仲係我一直最想食0既伯爵奶茶味不過,個人覺得食入口0既甜度已經蓋過一切味道,奶茶味不足,口感亦不覺得特別,好彩同朋友share,冇一人叫一個,否則一定食唔哂D伴碟0既涼粉、珍珠同椰果都ok,我諗都係d熱甜品0岩我一d相係手機影,顏色有d失真,應該係深少少架我見其他人都食得好開心,或者我唔適合食呢d太甜0既甜品啦有一點好想講0既係,呢度d位好逼,隔離0既客人要離開都要我同朋友起身先走到,如果shopping完而又好多戰利品0既話,會更滋擾囉

相係手機影,顏色有d失真,應該係深少少架
我見其他人都食得好開心,或者我唔適合食呢d太甜0既甜品

2009-09-13 9 浏览
晚飯後, 我們一行三人為了雪花冰特別到此店。因為睇左唔少食評都話好好食, 有人仲話好食過雪糕。We ordered:1)黑色誘惑2) 季節限定 (巨風提子+ 水蜜桃)3) 番石榴雪花冰#1, 係朱古力味+ 香蕉味。香蕉味很好。有蕉味不太甜。朱古力味第一口OK, 仲算係有朱古力味。但係食到中間只係得甜味。最恐怖係咖啡味的JELLY, 超可怕。酸縮味, 冇咖啡味, 第二口可以似垃圾味。真係好難食。#2 巨風提子有提子味, 不過似提子味咳水。水蜜桃那邊好似食緊水蜜桃味的結冰糖漿。#3 番石榴雪花冰 開頭OK。清清地, 真係有 番石榴味。可惜, 食到中間完全冇味, 只係好似食冰加糖。

We ordered:
1)黑色誘惑
2) 季節限定 (巨風提子+ 水蜜桃)
3) 番石榴雪花冰
#1, 係朱古力味+ 香蕉味。
香蕉味很好。有蕉味不太甜。
2009-09-12
$45 (其他)
(非会员)
2009-09-09 14 浏览
岩岩食完飯走左入去食甜品, 一行六人叫左六款冰, 我試左四款., 包括: 南瓜冰, 番石榴冰, 綠茶冰同埋薑汁奶冰.南瓜冰,,, 個汁似係芒果汁, 表面果層加左d汁好一般, 但內裡冇左d汁就好香南瓜味, 好味, 但配料好少.番石榴冰,,, 好香, 好清新, 有別於一般甜品既味道, 值得一試綠茶冰... 綠茶味濃, 味道普通, 呢個好一般.薑汁奶冰... 薑味不是太濃, 容易接受, 但冰既薑汁奶總係怪怪地.正體都值得推介, 揀岩心水就一定食得開心.

綠茶冰... 綠茶味濃, 味道普通, 呢個好一般.

正體都值得推介, 揀岩心水就一定食得開心.
2009-09-09
今次係第一次食~ HAHA都係貪得意~我同FRIEND各點左朱古力冰同百香果冰等大約5MINS個冰冰就黎luu~整得好靚~個冰都唔太易熔 但朱古力冰味道真係淡左D ...so要撈埋D朱古力醬食先好魔珠lee樣野食好得意~ 蟹子既口感, 又幾好味ga wo~^^百香果冰好食D~ 有yoghurt味 p.s. 七海神針 =七彩朱古力針hahaha!! 我會想再試下其他味道既冰~
今次係第一次食~
HAHA都係貪得意~
我同FRIEND各點左朱古力冰同百香果冰
等大約5MINS個冰冰就黎luu~
整得好靚~
個冰都唔太易熔
但朱古力冰味道真係淡左D ...so要撈埋D朱古力醬食先好
百香果冰好食D~ 有yoghurt味

p.s. 七海神針 =七彩朱古力針
hahaha!!
我會想再試下其他味道既冰~

朱古力冰
百香果冰