入秋又係進補食臘味好時機🤩知道六國酒店粵軒中菜推出左蛇羹🐍臘味煲仔飯🤩即刻約埋班姊妹順便同契哥慶生日🥳今次進打既太史燴蛇羹用料十足🤩當中蛇湯用左大量蛇骨🐍金華火腿、瘦肉熬製三個鐘以上再加入陳年果皮及果皮水、冬菇木耳蛇肉製成🤩入口啖啖肉絲😋食嘅時候加檸檬絲、菊花同埋薄脆令口感更加豐富😋食完一碗全身暖洋洋😎枝竹羊腩煲用左新鮮羊腩羊髀先煲再焗淋切件😍啖啖肉連皮完全冇骨😋師傅仲將當歸、黑胡椒、陳皮及臘鴨頭一齊煲製😊裡面既枝竹吸收哂羊腩煲湯汁☺️完全食唔到羊羶味👍點埋腐乳真係好食👍三款唔同口味既生煮煲仔飯各具特色😍每煲淋上醬油打開都聞到香噴噴😍有最傳統嘅臘味煲仔飯🤩臘腸潤腸,臘鴨同臘鴨髀鋪滿成煲🤩亦有新派嘅濃郁和牛粒滑雞煲仔飯🤩我特別鍾意鮑魚梅菜排骨煲仔飯🥳四頭鮑魚黑毛豬肉夾埋甜梅菜😍呢個配搭看似平凡實際好矜貴😍最正係煲底飯焦好香又焦脆🤩翡翠海參鵝掌必點呀🤩海參原本冇嘜味😂但呢度既海參不止厚身入口嫩滑😍骨膠原滿滿😋而鵝掌炆到剛好夠淋有咬口😊可以連埋底層生菜食😊 梅子煎大蝦及豉油皇煎大蝦🍤超大隻又彈牙😊豉油皇口味較傳統😊梅子酸酸甜甜食落好開胃呀🤤砵仔焗魚腸真係一道手工心機菜😎處理上真係考咗唔少功夫😉

亦有新派嘅濃郁和牛粒滑雞煲仔飯🤩

梅子煎大蝦及豉油皇煎大蝦🍤超大隻又彈牙😊豉油皇口味較傳統😊
梅子酸酸甜甜食落好開胃呀🤤

砵仔焗魚腸真係一道手工心機菜😎處理上真係考咗唔少功夫😉一砵用左最少十副魚腸加入日本蛋醬焗製😍食落完全唔腥仲帶有蛋香🤩

香煎琵琶豆腐相對有點濃味😍豆腐中間釀入蝦滑炸完再淋上芡汁😊食落又滑又彈牙😂口感層次豐富😉

釀焗蟹蓋🦀用咗新鮮手拆大量蟹肉混合洋蔥粒加入芝士牛油🧈焗製😍每一啖都係蟹肉真材實料🦀蟹迷表示好滿足😍

最後仲有壽桃同契哥慶祝生日🎂大家都食到好滿足又愉快🥰

• 太史燴蛇羹
  • 鮑魚梅菜排骨煲仔飯
2024-11-19 1150 浏览
平時同屋企人好鍾意去六國酒店粵軒食晚飯🤗今晚趁朋友黎香港就帶佢去食粵菜🤗人少少嗌左「黯然燒魂飯套餐」除左有佢特別鍾意食既义燒、仲有小菜甜品添🤗依家推廣價只係每位$388 (兩位起)仲免菜芥及小食添😎主角粵軒黯然燒魂叉燒飯會有特別食法😬聽店員介紹佢用左一隻豬🐷只有兩條既柳脢頭肉經過兩次燒烤而成😋煎至帶燶邊日本蛋及口感煙韌泰國香米及紫洋蔥粒混入少少豬油及帶甜甜本地特色豉油🤤主廚以兩大件叉燒上碗保留一定口感😊肉質軟淋仲帶好香玫瑰露味🤤涼拌花雕醉雞卷🐥以雞胸卷起再花雕酒醃製後蒸熟😊雞胸一啲都唔鞋👍酒香四溢😍宮廷掛綠蝦球 🍤新鮮彈牙既蝦球爆炒後油光十足😬配菜甜豆係我最愛之一🥰松茸百合燉豬腱☺️清晰湯頭搭配珍貴松茸和清爽的百合👍每啖都帶出濃郁豬腱肉香☺️大理石椰汁糕以椰漿及竹炭製成😍嫩滑帶椰香😜外觀大理石紋理既美觀又美味🤤千絲奶皇酥口感外脆內軟既奶皇酥🤤餡料係濃郁的奶皇🥰入口好鬆脆😊微甜且口感豐富☺️

• 黯然銷魂飯
2024-11-15 1305 浏览
秋冬大家會諗起食乜野暖笠笠呢?就喺蛇羹同煲仔飯🤤灣仔六國酒店中菜廳[粤軒]就有齊哂倆款喇😍我地就訂枱一大班人同朋友慶生🎊大家好開心渡過一個暖笠笠晚上🥂除了蛇羹同煲仔飯,當然還有其它精緻小菜啦!當晚在現場還見到酒店大廚張師傅🧑‍🍳我地晚餐菜式都是他主理的✌️我仲可以和他合照📸太史燴蛇羹蛇羹最好預訂,例窩$628/每位$218裡面有花膠絲,薑絲,陳皮絲,撞甘庶馬蹄加蛇骨熬湯 ,還有瘦肉,火腿,蛇肉,師傅熬足三小時,還有加咗陳年果皮絲蒸1小時多些,加咗陳皮水,所以吃落味道特別香,吃既時候一定要落埋芫荽、檸檬絲、菊花同薄脆,成個蛇羹真喺好足料👍食完即時有反應🤭暖哂!推薦💯枝竹羊腩煲 平時出面食開羊腩多數有骨,但六國既羊腩煲煮法很出色,羊腩起骨,大廚可以令到完全唔羶味,連我不大喜愛羊肉都吃不停,還有枝竹吸收哂肉汁精華,太入味了🤤我吃了很多🤭鮑魚梅菜排骨煲仔飯 大大隻鮑魚,排骨很入味,梅菜唔會 *添* ,所以個飯粒吸哂所有材料醬汁,味道更加香🤤和牛粒滑雞煲仔飯選材新鮮雞肉很嫩滑,和牛味道濃郁軟腍,不用加煲仔醬汁都已經夠味😋臘味煲仔飯臘味最傳統煲仔飯,臘腸、*膶腸,臘鴨*、一啲都唔油膩,吃落很有風味釀

除了蛇羹同煲仔飯,當然還有其它精緻小菜啦!

太史燴蛇羹
蛇羹最好預訂,例窩$628/每位$218

枝竹羊腩煲

鮑魚梅菜排骨煲仔飯

和牛粒滑雞煲仔飯

臘味煲仔飯

釀焗蟹蓋
每位$168隻🦀用了超級多又新鮮蟹肉🦀配上牛油芝士焗至金黃色,面層有少少焦香,吃落啖啖蟹肉令人回味無窮🤤

梅子煎大蝦
豉油皇煎大蝦
平時經常都容易食到豉油皇煎大蝦,梅子煎大蝦我真喺未食過🤭大廚將梅子煮水加冰梅醬,再加少少糖醋,所以吃落比想像甜甜地,唔係酸梅味道,味道好特别,加上新鮮蝦又爽又彈👍💯推薦必食

翡翠海參鵝掌
海參炆到滑嘟嘟很入味,入口溶化,鵝掌非常之腍。

砵仔焗魚腸
哩款菜色已經不是每度都有得食,魚腸處理非常乾淨,吃落完全唔腥👍有質素

香煎琵琶豆腐
外層煎到金黃內裡滑溜,吃落又滑又香🤤

賀壽蟠桃
內裡除了蓮蓉還有蛋黃,好喜歡細細隻 *壽桃仔* 感覺不會太膩。

2024-11-15
  • 梅子煎大蝦
  • 蛇羹
  • 釀焗鮮蟹蓋
2024-11-11 1253 浏览
再次嚟到六國酒店粵軒,今次就選擇左黯然銷魂飯套餐,感受一下「食神」套餐嘅滋味!😋花雕醉雞卷🐔未食已經聞到淡淡嘅酒香,雞肉去骨製作成卷,入口嫩滑散發醇厚酒香味!🤩宮廷掛綠蝦球🍤醬汁配合蝦球,更能帶出鮮味,而且配上甜豆,平衡蝦球帶出嘅鮮甜同埋醬汁嘅濃郁!🤤松茸百合燉豬腱燉湯飲落清甜滋潤,而且松茸嘅味道突出,真材實料,原汁原味!👍🏼黯然銷魂飯到今日嘅主角出場啦,梅頭肉叉燒肥瘦均勻,雞蛋煎外脆內軟,配合豬油嘅香氣,perfect match !🥹甜品方面就有大理石椰汁糕同千絲奶皇酥,椰汁糕賣相吸引,椰香味濃!而奶皇酥就非常鬆化,奶皇餡香濃但係唔會太甜!🫰🏼🌟黯然銷魂飯套餐🌟回饋價 $388(兩位起)花雕醉雞卷宮廷掛綠蝦球松茸百合燉豬腱黯然銷魂飯大理石椰汁糕千絲奶皇酥粵軒 (灣仔)灣仔告士打道72號六國酒店1樓 #粵軒 #黯然銷魂飯 #招牌蜜汁叉燒 #六國酒店 #灣仔中菜 #hkfoodie

花雕醉雞卷🐔

宮廷掛綠蝦球🍤

🌟黯然銷魂飯套餐🌟
回饋價 $388(兩位起)
大理石椰汁糕
千絲奶皇酥

粵軒 (灣仔)
灣仔告士打道72號六國酒店1樓

• 招牌蜜汁叉燒
2024-11-04 1439 浏览
係kkday 訂左【佛跳牆風味菜】二人套餐,老實講,性價比唔高,我自己唔會食第二次。首先,成千蚊既套餐,唔太接受到個茶杯「奔」左一角🥺前菜唔合格,只得酸醋味,沒有青瓜/豆本身的味道。1. 風味三寶 (銷魂叉燒、金錢雞、黑醋木耳) 叉燒係好食既,好軟好多汁,不過食第2件會覺得咸。金錢雞都ok, 唔會太「溜」,味道係夾既。而黑醋木耳就正常發揮。2. 粵軒佛跳牆 - 反而最失望係呢樣,因為食完無咩印象,好普通,湯底和食材都普通,連湯底的味道和前一晚去中式婚宴的魚翅湯底一樣味😅3. 釀焗蟹蓋- 反而又有驚喜,好好味,可惜份量太少。4. 紙包骨- 呢樣我工人姐姐煮得仲好食過佢😂 5. 魚湯浸時蔬 - 正常,0技術含量6. 荔蓉香酥鴨 - 好好食😂真係好鬆脆👍🏻7. 迷你桶仔飯- 無特別到連相都無影😂8. 精選甜品 - 普通紅豆沙總體來說,千幾蚊食呢set 套餐真係唔抵,性價比太低。又無風景,又唔係靚裝修,只係座位坐得闊落D,又唔係好服務,又唔係好好食😂如果平到$299我都唔會想食多次。

首先,成千蚊既套餐,唔太接受到個茶杯「奔」左一角🥺

前菜唔合格,只得酸醋味,沒有青瓜/豆本身的味道。

3. 釀焗蟹蓋- 反而又有驚喜,好好味,可惜份量太少。
4. 紙包骨- 呢樣我工人姐姐煮得仲好食過佢😂
5. 魚湯浸時蔬 - 正常,0技術含量
6. 荔蓉香酥鴨 - 好好食😂真係好鬆脆👍🏻
7. 迷你桶仔飯- 無特別到連相都無影😂
8. 精選甜品 - 普通紅豆沙

2024-11-04 1040 浏览
🍚黯然銷魂飯:救命!呢個「黯然銷魂飯」Nice,從來沒有一個厚切叉燒係好食,但呢間真係唔錯!🐔花雕醉雞卷:雞肉嫩滑,配上花雕酒嘅香氣,咬一啖就忍唔住想再來一啖,正!出面fine dining淨食呢個都好貴㗎!🦐宮廷掛綠蝦球:蝦球飽滿,裡面包住嘅肉質鮮嫩,一咬就爆汁🥣松茸百合燉豬腱:味道極佳! 豬肉滑嫩,湯底濃郁又香~🍮🥧大理石椰汁糕和千絲奶黃酥:兩個甜品都不會過甜,味道啱啱好,椰汁糕口感細緻,奶黃酥香氣四溢,絕對係完美嘅收尾!黯然銷魂飯套餐🍱$388 記得提前一日預約啦!🕋環境:講到環境,呢間餐廳真係好舒適,gathering一流🎈設計雅致,光線柔和,商業聚會或者家庭聚餐都合適㗎,好令人放鬆~
🍚黯然銷魂飯:

🐔花雕醉雞卷:
雞肉嫩滑,配上花雕酒嘅香氣,咬一啖就忍唔住想再來一啖,正!
出面fine dining淨食呢個都好貴㗎!

🦐宮廷掛綠蝦球:
蝦球飽滿,裡面包住嘅肉質鮮嫩,一咬就爆汁

🥣松茸百合燉豬腱:
味道極佳! 豬肉滑嫩,湯底濃郁又香~

🍮🥧大理石椰汁糕和千絲奶黃酥:

黯然銷魂飯套餐🍱$388 記得提前一日預約啦!

🕋環境:
  • 黯然銷魂飯
有個朋友好鐘意食叉燒,見到粵軒出咗星爺電影《食神》中的《黯然銷魂飯》 ,所以相約朋友去來黯然 一下🤣!花雕醉雞卷「花雕醉雞卷」🐔新鮮雞脾肉🍗去骨製作成卷,蒸制後用上川芎、枸杞、八角、花椒、桂皮等中藥材去醃製入味,再入花雕酒、黃酒、玫瑰露浸泡,浸泡後帶來香醇的酒香,輕輕一咬,香氣四溢。 宮廷掛綠蝦球 「宮廷掛綠蝦球」新鮮的蝦球🦐彈牙爽口,搭配秘製醬汁,醬汁的獨特風味能夠充分襯托蝦的鮮美,加入翠綠甜豆🫛,散發出清新蔬菜香氣,讓人垂涎欲滴。 松茸百合燉豬腱「松茸百合燉豬腱」是極具滋補的燉湯,採用燉煮方法完美保留食材的鮮味與營養。松茸富含多種氨基酸和維生素,能夠有效提高身體抵抗力💪🏻,獨特的菌香在燉煮過程中充分釋放,搭配清甜的百合,帶來清潤的口感,豬燉煮過豬腱肉質軟嫩,入口即化,燉湯味道濃郁而醇香,滋補暖胃。 黯然銷魂飯叉燒所用的是約8至9吋長新鮮脢頭,雞蛋來自日本,雞蛋煎至內軟脆邊,蛋黃流汁🍳,純泰國青靈芝香米加入燒豬油撈勻,豬油香氣四溢,濃而不羶,配搭黯然銷魂的澳洲紫洋蔥🧅和配上香港頤和園御品精裝醬油,「黯然銷魂飯」就此誕生❗️ 大理石椰汁糕 / 千絲奶皇酥「大理石椰汁糕」蘊含著濃厚的椰香🥥

大理石椰汁糕 / 千絲奶皇酥
「大理石椰汁糕」蘊含著濃厚的椰香🥥及用竹炭製作出大理石紋理的視覺效果,口感柔滑。鬆脆「千絲奶皇酥」🥧以創作手法精心製作,每一口都充滿濃郁的奶香,外層酥皮經過多層工藝,層次分明,咬上一口,豐富的奶皇餡料瞬間在嘴裡散開。
2024-10-28
2024-10-27 923 浏览
今晚同朋友仔一嚐😋「黯然銷魂飯」,超厚切叉燒配上燶邊蛋、紫洋蔥、豬油撈飯,套餐配以湯、精美小菜同甜品。黯然銷魂飯叉燒超厚切,據說黯然銷魂飯的叉燒是需要燒兩次,才有燶邊又焦香的效果,真係好花心機時間🤩叉燒肉質入口軟腍又鬆化。建議吃法,先移開叉燒及菜、篤穿蛋黃與熱飯拌勻,令每粒飯皆裹滿了燒豬油及蛋汁,即可品嚐。每粒飯充滿醬油香,每一啖都有豬油香氣油潤口感,又有爽脆蔥油嘅感覺,極之邪惡!一個湯碗這麼大的飯,我居然能吃得哂😂雖然好邪惡,偶爾吃一次也不過份😋花雕醉雞卷這個涼拌也好花功夫,師傅用新鮮雞脾肉去骨,再卷成一個雞胸卷,用花雕酒藥材浸製一段時間蒸熟,入口酒香味濃郁,肉質口感鮮嫩。宮廷掛綠蝦球新鮮爽口嘅蝦球,入口彈牙,配以翠綠爽脆的青豆。松茸百合燉豬腱燉湯好清甜,清澈唔油大理石椰汁糕x千絲奶皇酥以輕巧甜品作完結,椰汁糕賣相精緻,入口香滑;千絲奶皇酥入口好酥脆,外脆內軟。

宮廷掛綠蝦球
新鮮爽口嘅蝦球,入口彈牙,配以翠綠爽脆的青豆。

松茸百合燉豬腱
燉湯好清甜,清澈唔油

大理石椰汁糕x千絲奶皇酥

2024-10-24
2024-10-27 798 浏览
粵軒全新推出黯然銷魂飯套餐我有一個中國胃 超鍾意食粵菜有碗飯落肚先至有飯氣呢一碗黯然銷魂飯果然係天花板用咗頂級梅頭肉 大大件超有口感嘅叉燒燒得香甜肉質軟腍 濃郁日本蛋 煎到燶邊而個飯更加係重點 採用頂級泰國米我諗係我人生中食到第二好食嘅米再加入咗好香嘅燒豬油 再配埋本地高級老字號醬油成件事真係唔係食一碗叉燒飯咁簡單絕對係頂級享受❤️花雕醉雞卷宮廷掛綠蝦球松茸百合燉豬腱黯然銷魂飯大理石椰汁糕千絲奶黃酥粵軒 📍灣仔告士打道72號六國酒店1樓#真係好好味呀 #黯然銷魂飯 #叉燒飯
粵軒全新推出黯然銷魂飯套餐

千絲奶黃酥

粵軒
📍灣仔告士打道72號六國酒店1樓

#真係好好味呀 #黯然銷魂飯 #叉燒飯
酒店中菜廳「粵軒」的裝潢保留了50年代的優雅風韻,卻又融入現代元素。現在更重現了上世紀二十年代的順德傳統名菜~大良野雞卷。這道菜十分有趣,起源於一位廚師巧妙利用剩餘的碎雞肉創造了這道美食。其後雞肉被瘦肉取代,雖然是「野雞卷」卻沒有雞,展現了粵菜廚師的智慧和創意,蘊含了「借意生名」的中國文化特色。- 台山焗蟹砵- 干煎蝦碌- 瑤柱蟹肉冬茸羹- 花膠雞絲- 荔蓉香酥鴨- 釀焗響螺- 蛋白杏仁露- 桂圓紅棗茶- 杞子桂花糕

- 台山焗蟹砵
- 蛋白杏仁露
- 桂圓紅棗茶
- 杞子桂花糕
2024-09-10 1369 浏览
位於灣仔的六國酒店屹立於港島九十年,亦是香港第一間設有中菜廳的酒店☺️,「粵軒」屢獲殊榮的中菜廳之一,融合傳統與現代,烹調出經典粵菜👍🏻餐廳環境舒適典雅,充滿東方色彩,很適合商務約會或親友聚會😆- 招牌蜜汁叉燒🐷 $228叉燒外層焦香,肉質軟嫩,半肥瘦比例,充滿油脂香味,表面掛滿蜜汁甘香,入口鬆軟- 大良野雞卷🐔 $198@8件懷舊菜式之一,表層以麵粉包著肥豬肉、瘦豬肉及火腿片,再炸至外層金黃酥脆,輕輕一咬,散發清新淡淡玫瑰露酒香味,入口即化- 釀焗鮮蟹蓋 🦀 $168芝士釀蟹蓋烤至金黃酥脆,釀滿大量鮮甜蟹肉絲、菌類、洋蔥碎及忌廉汁,表面加以芝士粉增加香味,濃郁細膩,口感豐富- 釀焗響螺🐚 $168將螺肉、冬菇及馬蹄切碎而成,口感爽彈- 干煎蝦碌🦐 $408大蝦新鮮爽彈,掛滿酸甜開胃茄汁醬汁,相當滋味- 懷舊鷓鴣粥 🥣 $398很少見的無米粥,把蔘薯、鷓鴣及雞肉剁成肉糜後煮成湯羹,質感綿密順滑,有化痰止咳功效- 沙律煙鯧魚 🐟 $1,280相當名貴菜式,需提早預訂,煙鯧魚曬後切片,份量十足,約有手掌般大,表面以蔬菜汁醃製,有有淡淡煙燻香味,肉質鮮嫩,配搭鮮果沙律,清爽開胃- 龍穿鳳翼 🐣

餐廳環境舒適典雅,充滿東方色彩,很適合商務約會或親友聚會😆

- 招牌蜜汁叉燒🐷 $228

- 大良野雞卷🐔 $198@8件

- 釀焗鮮蟹蓋 🦀 $168

- 釀焗響螺🐚 $168
將螺肉、冬菇及馬蹄切碎而成,口感爽彈

- 干煎蝦碌🦐 $408
大蝦新鮮爽彈,掛滿酸甜開胃茄汁醬汁,相當滋味

- 懷舊鷓鴣粥 🥣 $398

- 沙律煙鯧魚 🐟 $1,280

- 龍穿鳳翼 🐣 $268
把雞翼去骨,再釀入甘荀、西芹及冬菇絲,嫩滑多汁

- 台山焗蟹砵 🦀 $428
原隻橙紅色肉蟹放入砵內,加入雞蛋、粉絲、鹹蛋黃及肉碎,先蒸焗後油炸,鎖緊蟹肉鮮甜味道,濃郁甘香

- 竹笙鼎湖上素 🥬 $238
加入竹笙、冬菇、秀珍菇及草菇,吸收上湯精華,味道清新

- 穿蓮八寶鴨 🦆 $698
需要提早預訂,鴨肉外酥香嫩,把原隻鴨起骨後,中間釀入紅豆、薏米、糯米、蓮子、鹹蛋黃、冬菇、百合等多款配料,層次豐富,每一啖也品嚐到軟綿口感

- 蓮蓉西米焗布甸 🥧 $60
需要提早預訂,表層焦香,西米煙韌晶瑩剔透,配上清甜蓮蓉及奶黃布甸,質地軟糯香甜

廚師精心烹調美食,展現廚師巧思,注重保留食材本身鮮味,每一道菜式亦充滿驚喜,相當滿意整個用餐體驗,很期待下次再訪‼️
2024-09-07 5000 浏览
六國酒店,一間係灣仔屹立咗9️⃣0️⃣載,仲係第一間設有中菜廳嘅酒店🫢。粤軒 今期推出工序較為繁複,坊間已經好難食得到嘅懷舊菜式😍。所以今期嘅Duck哥🦆飯局,兄妹聚餐,就決定喺呢度舉行🥰。當日仲有幸見到行政總廚張師傅👨‍🍳,張師傅仲即場講解每道菜嘅歷史、做法,真係獲益良多😍。招牌蜜汁叉燒 $228 (例牌)嚟得粤軒,冇理由唔試佢地嘅招牌叉燒🐖,叉燒燒得好靚,肉質軟腍濕潤,油脂邊位焦香軟滑,叉燒醬汁味道香濃,甜度適中,越食越香🤤。穿蓮八寶鴨 (壹隻) $698 (需預訂)八寶鴨是傳統手工菜,烹調過程繁複。原隻肥美大鴨🦆先去骨再醃,在腹腔釀入炒香糯米、栗子、蓮子、紅豆、薏米、鹹蛋黃、冬菇、百合等食材🫢,之後炸至酥脆😍,再放入鍋內加入高湯蒸煮,令所有食材互相交融吸收。鴨肉長時間烹煮過後,肉質鬆化軟綿,味道鮮味無比🤤。台山焗蟹砵 $428原隻新鮮橙紅色大蟹🦀,加入雞蛋、粉絲、原粒豆豉、鹹蛋及肉碎,放入砵內,經過蒸、焗及油炸等繁複工序,令食材保持原汁原味,鮮香味道倍增😋。大良野雞卷 $198 (八件)不含雞肉的野雞卷,出自順德大良,選用新鮮肥、瘦脢頭豬肉🐖和火腿🥓,以超凡刀功切成薄片,再捲成圓

招牌蜜汁叉燒 $228 (例牌)

穿蓮八寶鴨 (壹隻) $698 (需預訂)

台山焗蟹砵 $428

大良野雞卷 $198 (八件)
不含雞肉的野雞卷,出自順德大良,選用新鮮肥、瘦脢頭豬肉🐖和火腿🥓,以超凡刀功切成薄片,再捲成圓柱體及上粉,炸至表面酥香,內餡肉鮮味濃,滲出陣陣油脂香味🤤。

干煎蝦碌 $408
蝦碌大隻肉厚,干煎後封鎖肉汁,令蝦殼非常香口😍,肉質爽口彈牙,混上酸酸甜甜的醬汁,醒胃又鮮味😋。

釀焗蟹蓋(壹隻) $168
蟹蓋鋪上滿滿的蟹肉餡🦀,餡料有蟹肉、菇類、洋蔥、忌廉汁及芝士,味道鮮香味甜又多汁,令人回味無窮,果然係招牌菜式之一😍。

釀焗響螺(壹隻) $168
響螺相當大隻,質感軟腍嫩滑,肉味鮮香,配上秘製咖哩醬汁一齊焗,增添香口惹味🤤。

龍穿鳳翼 $268
雞沙律煙䱽魚翼🐓去骨,釀入西芹、甘筍、冬菇絲及金華火腿,味道鹹香鮮味,嫩滑多汁😋,又一複雜菜式🫢。

沙律煙䱽魚 $1280 (需預訂)
原條䱽魚切片後再煎至焦香,每一片約有手掌🖐般大,口感嫩滑濕潤,肉味鮮甜魚味香濃,帶陣陣煙燻香味,配搭鮮果沙律,醒胃又好味,因製作需時,需要預訂。

竹笙鼎湖上素 $238 (例牌)
食材竹笙、冬菇、草菇、秀珍菇及甘筍等,用上湯浸煮至入味😍,味道清香鮮味,加入爽脆清甜的菜心伴碟,口感更加豐富😋。

鷓鴣粥 $398 (例牌)
用鷓鴣肉🐦及雞肝🐓製成肉糜,再參入薯蓉慢煮成湯羹,味道鮮甜香濃,口感十分綿滑,是一碗需要手藝但沒有米的粥😋。

西米蓮蓉焗布甸 (壹位) $60 (需預訂)
蓮蓉布甸熱辣辣又香滑😋,配搭香甜軟糯的西米,香脆的焦糖及幼滑的蓮蓉,口感豐富,味道香甜,食完大滿足😍。

2024-08-22
2024-09-05 1189 浏览
屹立於灣仔90載的六國酒店,是當年第一間設中菜廳的酒店,熟悉懷舊粵菜的都會認識酒店內的「粵軒」·當晚有幸得到粵軒行政總廚,擁有超過30年經驗的張師傅為我們準備一系列的懷舊菜式,和不少懷舊菜的小故事·🔥招牌蜜汁叉燒 $228 (例牌)每枱食客必點的叉燒,蜜味濃郁,叉燒肥瘦適中,燶邊夠香口,每一件都是邪惡的味道🤤·🐷大良野雞卷$198 (八件)其實不含雞肉,是以麵粉包裹肥豬肉、瘦豬肉及火腿片,炸得金黃,口感酥脆,一口一件剛好·🦀釀焗蟹蓋(壹隻)$168粵軒招牌菜之一‼️芝士味好香,內餡的蟹肉也被坊間的多,每一啖都食到一絲絲的蟹肉,非常美味🤤·🦪釀焗響螺(壹隻) $168第一次食焗響螺,咖哩香,和響螺肉配合得恰到好處·🐥鷓鴣粥 $398 (例牌)被稱為「無米粥」的鷓鴣粥,是一道可降火氣又有化痰止咳的療效的菜式,把鷓鴣及雞肉剁成肉糜後煮成湯羹,鮮甜美味·🦐干煎蝦碌 $408味道酸酸甜甜,有點似咕嚕肉的味道,大蝦每件都很大隻,夠晒入味,口感亦非常爽口彈牙·🥬龍穿鳳翼 $268去骨雞翼釀入甘荀、冬菇等食材,伴以雕成翅膀的小棠菜,像極了一幅美麗的畫·🐟沙律煙䱽魚 $1280這道菜式盡顯香港中西文化特色

🔥招牌蜜汁叉燒 $228 (例牌)

🐷大良野雞卷$198 (八件)

🦀釀焗蟹蓋(壹隻)$168

🦪釀焗響螺(壹隻) $168
第一次食焗響螺,咖哩香,和響螺肉配合得恰到好處

🐥鷓鴣粥 $398 (例牌)

🦐干煎蝦碌 $408

🥬龍穿鳳翼 $268

🐟沙律煙䱽魚 $1280
這道菜式盡顯香港中西文化特色,
以酸甜開胃的新鮮蔬果沙律的襯托煙鯧魚的鮮味,魚肉鮮嫩,散發出淡淡煙燻味,一魚難求,記得預訂😝😝

🦀台山焗蟹砵$428
蒸蛋內暗藏玄機,包含粉絲、鹹蛋黃等配料,面層的大蟹都好多肉,拆開蟹鉗食鮮味十足😚

🦆穿蓮八寶鴨 (壹隻) $698
製作講究和複雜的八寶鴨,據說源於紹幫名菜「八寶姑嫂鴨」;外皮金黃酥脆,內餡包含紅豆、蕙米、糯米、乾百合等食材,鴨肉香口軟嫩,想吃的記得預訂

🥬竹笙鼎湖上素 $238 (例牌)
來一道蔬菜類清一清味蕾,竹笙軟腍入味,底下還有好多菇類和蔬菜

🥄西米蓮蓉焗布甸 $60 (需預訂)
在焦脆的西米奶黃布甸下,內含軟滑流心的蓮蓉,蓮蓉香氣突出,熱辣辣好好食,不會太甜,因製作需時,不想錯過的一定要預訂‼️
2024-09-05 1299 浏览
約左一大班朋友聚會見見面,知道「六國酒店」的中菜廳評價不錯,所以今次就選擇了六國酒店的「粵軒」飯聚🥰 位於灣仔六國酒店內的「粵軒」裝潢古典優雅,環境舒適寛闊👍🏻這間中菜廳特別之處是供應多款懷舊粵菜菜式,其中招牌菜包括沙律煙鯧魚、八寶鴨、台山焗蟹砵、鷓鴣粥等。有啲特別懷舊菜式想試下,所以提早向中菜廳預訂了。入座後,服務員細心介紹餐牌,服務貼心周到,食物水準都很高❣️ 招牌蜜汁叉燒 (例牌) $228蜜汁叉燒份量好足,叉燒燒得焦脆燶邊,叉燒肥瘦適中,肉質軟腍多汁,蜜汁味道濃郁,好yummy‼️ 大良野雞卷 (八件) $198 野雞卷屬於手工精細的菜式‼️雖然叫大良野雞卷,但其實沒有雞肉,而是用豬梅肉製作而成😆而其中的「野」字即是「非正式」的意思。大良野雞卷食落口感外脆內軟,焦香味美,肥而不膩,好特別👍🏻 釀焗蟹蓋 (一隻) $168焗至金黃香脆的芝士釀焗蟹蓋🦀,由廚師每日新鮮人手拆蟹肉,蟹蓋真材實料,蟹肉相當足料,蟹蓋富有啖啖鮮甜蟹肉,味道鮮甜。 釀焗響螺 (一隻) $168釀焗響螺屬於手工精細的菜式‼️將新鮮響螺肉切粒後🐚,同洋蔥、菇菌與肉鬆一齊炒香、再加入薯蓉、麵包糠、芝士及少許黃薑粉調味,以

位於灣仔六國酒店內的「粵軒」裝潢古典優雅,環境舒適寛闊👍🏻
招牌蜜汁叉燒 (例牌) $228
招牌蜜汁叉燒 (例牌)
大良野雞卷 (八件) $198
大良野雞卷食落口感外脆內軟,焦香味美,肥而不膩,好特別👍🏻
大良野雞卷 (八件)
釀焗蟹蓋 (一隻) $168
釀焗蟹蓋 (一隻)
釀焗響螺 (一隻) $168
釀焗響螺屬於手工精細的菜式‼️將新鮮響螺肉切粒後🐚,同洋蔥、菇菌與肉鬆一齊炒香、再加入薯蓉、麵包糠、芝士及少許黃薑粉調味,以法式手法烹調後再釀入原有的響螺殼內,表面焗至金黃香脆,味道濃郁又惹味。
釀焗響螺 (一隻)
乾煎蝦碌 $408
傳統炮製這味乾煎蝦碌時不會落油🦐,所以名副其實「乾煎」,煎蝦的過程能鎖住蝦的肉汁,令其皮脆肉嫩。乾煎蝦碌外脆內鮮嫩,醬汁味道酸甜,醬汁不會蓋過蝦的鮮味,好正🤩
乾煎蝦碌
鷓鴣粥 (例牌) $398
鷓鴣粥屬於工序繁複的手工菜‼️鷓鴣粥雖稱為粥卻沒有一粒白米,實質是湯羹,所以是一款無米粥。
首先將鷓鴣拆肉剁成肉麋,然後拌入參薯蓉,用慢火推出如「粥」的綿延感,最後加入鷓鴣骨殼上湯成為湯羹,味道醇和及馨香清甜。鷓鴣肉有化痰止咳功效,能補虛健胃。
鷓鴣粥 (例牌)
沙律煙鯧魚 $1,280
✨️呢款懷舊菜需提前預訂。
店家探用兩斤的白鯧魚🐟將西方的烹調方法融合,用蔬菜醬汁醃製鯧魚,甘香鮮嫩的魚肉滲入煙薰香,加上酸甜開胃的西式沙律伴碟,色香味俱全🥰
沙律煙鯧魚
龍穿鳳翼 $268
龍穿鳳翼屬於手工精細的菜式‼️「鳳翼」就是雞翼🐔做法先將雞翼去骨,再釀入甘筍、西芹和金華火腿條,食起上來啖啖肉很好吃又方便🥰
龍穿鳳翼
台山焗蟹砵 $428
台山焗蟹缽屬懷舊手工菜🦀,先將蛋漿混合新鮮蟹、豬肉碎等食材,倒進缽內蒸煮,蒸熟後再加入鹹蛋黃在焗爐焗熟,蛋仍然保持嫰滑,濃郁蛋香加上鮮甜蟹肉,味道濃郁鮮味。
台山焗蟹砵
穿蓮八寶鴨 (一隻) $698
✨️呢款懷舊菜需提前預訂。
八寶鴨屬於工序繁複的手工菜‼️先將整隻鴨去骨🦆,再將餡料釀入鴨肚,釀料為鹹蛋黃、金華火腿、紅豆、薏仁、百合、蓮子、冬菇、花生等,
製成的鴨形豐腴飽滿,色澤紅潤,食落鴨肉酥爛,汁濃味鮮,而家真係好少機會食到❣️
竹笙鼎湖上素 $238
食材中採用了竹笙、雲耳、冬菇、草菇,紅蘿蔔,菜心等材料,以素上湯分別煮熟,味道清爽又可以解膩。
竹笙鼎湖上素
西米蓮蓉焗布甸 (一位) $60
✨️呢款懷舊菜需提前預訂。
微焦脆的表面下是軟滑的西式奶黃西米布甸,配以清香的中式蓮蓉,結合了中西元素,味道清香,又唔會太甜🥰
西米蓮蓉焗布甸 (一位)
✨️另收加一服務費用

琥珀核桃 (一磅) $228/盒
另外,係開飯前食左個小吃琥珀核桃,呢度的琥珀核桃採用了原粒雲南合桃,用人手逐粒去衣後以麥芽糖煮製,之後以慢火將合桃炸至琥珀色後再沾上芝麻,食落香甜脆口,甜度適中🤩我實在太喜歡吃了,買了一盒外賣帶回家慢慢吃😝
琥珀核桃
招牌蜜汁叉燒 (例牌)
大良野雞卷 (八件)
釀焗蟹蓋 (一隻)
釀焗響螺 (一隻)
乾煎蝦碌
鷓鴣粥 (例牌)
沙律煙鯧魚
龍穿鳳翼
台山焗蟹砵
竹笙鼎湖上素
西米蓮蓉焗布甸 (一位)
2024-09-03 1084 浏览
同一大班朋友去咗灣仔六國嘅粵軒食飯❤️粵軒銷魂叉燒半肥瘦叉燒,仲帶少少濃邊,食落去好軟熟😍大良野雞卷呢個係順德懷舊菜嚟,聽個名以為係用雞肉嚟做,但其實裏邊係冇雞肉㗎,佢係用咗肥豬肉、瘦肉、火腿煙燻再上粉炸,食落最有少少玫瑰露嘅酒香❤️釀焗鮮蟹蓋芝士釀蟹蓋,面頭嘅芝士焗到金黃色,入邊係蟹肉、姑類同埋芝士,係用咗新鮮嘅蟹肉,份量比平時喺出麵食到嘅多好多,食落Creamy鮮甜👍🏻格蘭釀焗響螺呢個係手工菜,將肉類、馬蹄、冬菇等等讓落響螺度,食落有少少咖喱口味😍懷舊鷓鴣粥呢個粥其實係冇米粥嚟,裏邊有啲鷓鴣肉、肝、蔘薯,肝用上湯蒸,食落好濃郁,推介推介❤️沙律煙鯧魚🐟呢個鯧魚係一定要訂製嘅,因為佢係要醃製兩日嫁,條白鯧魚超大條,用叉燒醬180度焗10分鐘,肉質結實鮮味🥰 配埋旁邊嘅沙律更加相得益彰👍🏻龍穿鳳翼🐥同樣係傳統手工菜黎,將雞翼去骨再釀入西芹、紅蘿蔔等等嘅材料,食落啖啖肉,口感豐富😍乾煎蝦碌 🦐啲蝦超大隻,食落酸酸辣辣,入口彈牙,超開胃🥰穿蓮八寶鴨🦆呢個都係預訂菜式,鴨裏釀咗八種材料,包括百合、薏米、紅豆、鹹蛋黃、冬菇、蓮子肉粒等等,真係好考功夫因為將成個鴨骨起咗去,釀入材料,炸咗上色,用高湯蒸
同一大班朋友去咗灣仔六國嘅粵軒食飯❤️

粵軒銷魂叉燒
半肥瘦叉燒,仲帶少少濃邊,食落去好軟熟😍

大良野雞卷

釀焗鮮蟹蓋

格蘭釀焗響螺

懷舊鷓鴣粥

沙律煙鯧魚🐟

龍穿鳳翼🐥

乾煎蝦碌 🦐
啲蝦超大隻,食落酸酸辣辣,入口彈牙,超開胃🥰

穿蓮八寶鴨🦆
呢個都係預訂菜式,鴨裏釀咗八種材料,包括百合、薏米、紅豆、鹹蛋黃、冬菇、蓮子肉粒等等,真係好考功夫因為將成個鴨骨起咗去,釀入材料,炸咗上色,用高湯蒸個半鐘,真係心機之作😍

台山焗蟹砵🦀
依個係台山菜,淨係賣相已經超級精,原隻蟹肉蒸雞蛋,類似焗魚腸咁,先蒸熟個蟹,再加蛋,蛋係炸過嘅,入邊仲有少少肉餅,呢個係推介❤️

竹笙鼎湖上素🥬
滿滿嘅竹笙、菇類同埋菜心,夠曬健康清新🌿

蓮蓉西米焗布甸
又係一個傳統嘅菜式,表層煙煙韌韌,入邊蓮蓉加上奶黃同西米,食落香滑有口感🥰
  • 台山焗蟹砵
  • 招牌蜜汁叉燒