2018-11-22
我朋友一向都好鍾意去社企嘅餐廳食飯,近排俾佢知道原來山林道有一間新開嘅社企餐廳。呢間餐廳嘅部分員工係一啲聾啞人士,去到餐廳見到門口有一張poster,原來係一啲手語嘅圖。見到餐廳其他食客有好多原來都食手語嘅。覺得呢度個老闆好有愛。餐廳嘅環境都唔錯,啲枱唔會太迫,樓底都好高環境好舒服,仲有落地玻璃對住街。坐低之後,望吓個Menu,都有好多選擇,有套餐亦有可以散叫。Menu入邊主要有pasta、Pizza、扒類。都有好多選擇。最後我哋叫咗一個餐同一個main course。仲諗住唔係好飽使唔使叫個小食先,最後都係決定等啲嘢食嚟咗之後先叫。點不知所有嘢食上台之後原來我份量係勁大嘅!我哋叫咗一個澳洲肉眼,,同埋叫咗一個晚餐係香蒜海鮮意粉,頭盤我哋揀咗燒雞肉田園沙律,甜品揀咗藍莓芝士餅。餐飲朋友叫咗榛子咖啡。 先上咗個沙律先,個擺盆完全係點呀,睇到都想即刻食,啲沙律菜超新鮮伴有雞肉粒喺面,面頭加咗無花果醋汁同個沙律完全好㚒!餐湯上枱好似冇乜特別,但超級好飲,唔會好似出邊飲嗰啲忌廉湯咁膩, 其實仲有兩塊麵包但我唔記得咗影麵包都好好味呀!個肉眼扒上枱係超大塊,我哋叫五成熟,個屬性度真係剛剛好,好肯定
個肉眼扒上枱係超大塊,我哋叫五成熟,個屬性度真係剛剛好,好肯定完全唔係梳打牛,點係側邊嘅紅酒汁好好味,但好有牛肉味仲好林。伴碟我鍾意佢哋唔係薯條而係瓜同埋薯仔,感覺健康啲咁。
香辣香蒜海鮮意粉
呢碟野真係好鬼大蝶,睇落去以為唔啦,原來裏面隱藏着好多辣椒超好味🤣
呢個意粉入面都有好多海鮮,有青口、蝦、帶子、蘑菇、青椒紅椒。佢面頭有一串Rose Mary我食嘅時候將佢搣咗落啲意粉度,同意粉好夾。
朋友叫咗杯凍嘅榛子咖啡,我試咗一啖,好好飲好友榛子味咖啡剛剛好同埋都有好多奶好適合我,因為我鍾意飲多奶嘅咖啡。
最後先上埋甜品俾我哋呢個藍莓芝士餅好好味好有芝士味同埋好結實係我最鍾意食嘅感覺。真係好想問佢可唔可以比多2件我🤣🤣🤣🤣
總括來講餐廳所有野,好好味,服務好好,好欣賞佢地嘅服務態度,有好多笑容!
我最鍾意嘅佢哋有一個open kitchen ,睇到廚師入邊幫你準備緊你嘅食物。