2019-10-14 57 浏览
天氣開始轉涼,又係時候去食雞煲十下十下!今次就去左位於長沙灣既米走雞,座位十分闊落,唔洗咁迫。我地就揀左芝士雞煲,芝士既份量有得揀,芝士控既我就當然揀左激量芝士,芝士味超級濃,做到拉芝效果。雞肉都好大件,食落好嫩滑,好入味!食完雞之後就到打邊爐,湯底可以揀清湯或者芝士湯,而我地就揀左芝士湯,繼續芝落去😆即炸響鈴超大件,脆卜卜,浸落湯幾秒就食得,成條響鈴充滿芝士味,好滿足。肥牛既雪花分佈平均,食落唔會鞋口,肉質鮮嫩。仲叫左蟹籽墨魚滑,食落好彈牙,蟹籽既份量都幾多,粒粒都充滿蟹籽。

肥牛既雪花分佈平均,食落唔會鞋口,肉質鮮嫩。

今日在長沙灣收工,同事話去米走雞食雞煲。此店呈長形,都算大,去的時候還沒客人,服務員親切的招呼,給介紹芝士雞煲同麻辣雞煲。最後選了火焰麻辣雞煲,BB 辣,真的不太辣,適合我不太能吃辣的人。上枱時服務員會點火,燒一下,真的很火焰。雞件量大,又大件,又煙韌。脆鯇腩,夠爽脆。手打五寶拼盤,每款2粒,好彈牙,最愛豬肉丸,夠肉香。鮮牛肉餃,有8粒之多,皮薄餡足,夠鮮味。半份娃娃菜,還好只叫半份,份量都不少。酸梅湯,酸甜味各半,適合我這怕酸的人。
今日在長沙灣收工,同事話去米走雞食雞煲

脆鯇腩,夠爽脆。

手打五寶拼盤,每款2粒,好彈牙,最愛豬肉丸,夠肉香。

鮮牛肉餃,有8粒之多,皮薄餡足,夠鮮味。

半份娃娃菜,還好只叫半份,份量都不少。

酸梅湯,酸甜味各半,適合我這怕酸的人。
2019-10-10
2019-10-03 122 浏览
終於有啲秋意,涼涼地打邊爐食雞煲就最岩。無食一排又有啲掛住米走雞嘅芝士雞煲添。今次去左長沙灣總店到食,記得幾年前黎嘅時後座位係好迫,但原來已經裝修左,每枱客都有一定嘅距離,又有卡位座,唔使咁迫,舒服左好多。一黎就點左黃金芝士雞煲先,仲要係激量芝士,啲芝士真係多到有拉芝效果。芝士雞煲一如既往咁好味,雞非常嫩滑,加埋濃濃嘅芝士真係無得彈。食完雞就到打邊爐時間,我地點左肥牛,響鈴,竹笙,丸,豆腐等等。肥牛啲雪花分佈得好平均,一啲都唔un。響鈴即叫即炸,吸晒芝屎味,入面仲要有好多層,口感非常豐富又惹味。另外,不得不讚他們的服務態度,店員笑容可掬,而且會定時主動幫我地撈下個芝士雞煲,唔使怕痴底。讚👍🏻

2019-09-20 148 浏览
昨晚和家人到了長沙灣的 "米走雞" , 平時太子分店已吃過N次,不過定時定候又心癢癢,一嘗下長沙灣的 "米走雞" 如何先😜!店內座位濶落,抽氣都不錯喎,差不多座滿食客,好彩早就訂座。先點來芝士雞煲(大)十足果然份量,雞件、洋蔥、芝士在煲仔內加熱時,香濃味道叫我們肚子打响了鼓🥁。雞件大大塊,配上芝士湯底,完全滲透了雞件內,入囗極滑細緻,惹味十足,啱哂我們口味。💪🏻👍🏻特級雪花肥牛新鮮肥牛,片片雪花紋,脂肪分布均勻,肥瘦適中牛味不錯,肉質香軟!新鮮牛頸脊濃厚牛味,適合我們一家牛魔王,食時滑流感覺,由外到內,充滿鮮牛味、啖啖滿足!😋😋鮮製四拼餃 四款不同餃子新鮮好味彈牙。午餐肉每次不能少的午餐肉,一吃便知道是豬麥五餐肉,特別香,特別好吃,加上美味芝士濃湯,叫我如何停下來!😘有美食當然也唔少得火鍋伴侶啦!冰凍啤酒🍻長沙灣實在米走雞 👍🏻

店內座位濶落,抽氣都不錯喎,差不多座滿食客,好彩早就訂座。

先點來芝士雞煲(大)
招牌芝士雞煲

特級雪花肥牛

新鮮牛頸脊

鮮製四拼餃 四款不同餃子新鮮好味彈牙。

午餐肉

有美食當然也唔少得火鍋伴侶啦!
冰凍啤酒🍻

長沙灣實在米走雞 👍🏻
2019-09-17
招牌芝士雞煲
2019-09-19 136 浏览
今天來長沙灣探朋友,順道在附近搵食,記得這間滿載口碑的地道芝士雞煲,跟以前小店相比,這新店地方較寬敞,坐位更闊落,坐得更舒適!當然不容錯過招牌菜"黃金芝士雞煲" (大)$238 ~ 嘩!一睇賣相,已經口水直流!雞煲香氣撲鼻,芝士鹹香沒奶羶味,雞肉嫩滑味美, 啖啖好滋味 ! 吃完芝士雞煲已很飽,不過都要試其他火鍋配料。牛肉控必食的 "特級雪花肥牛"(小) $148 ~ 肥牛不但牛味濃郁,油脂均勻,肉質通透,光澤誘人!炸魚皮 $48 ~ 鬆化香口,佐酒及放湯皆一流,尤其是炸魚皮,香脆無比!芝心丸及豬麥午餐肉(半份)各$24 ~ 爽彈鮮美 , 膠質黏感食物保持一貫水準,尤其是令人一試難忘的芝士雞煲,芝士控必食!

2019-09-13
2019-09-18 66 浏览
芝士控必到!如果是4人的話建議點大份的芝士雞煲,也可點小份的,這就可嘗試更多款的配料。店提供選擇芝士雞煲的濃度,因應客人需要作出調整。雞件大,肥美,肉質嫩。-作為芝士控的我是點了最濃的芝士,另外還額外加了兩塊車打芝士 ($12),用來放在一會兒吃烏冬的上面,十分推介點一款麵再加芝士用來煮,芝士味十分濃和有拉絲效果!如果不怕更邪惡的,可以點即食麵,店鋪也是推這個的!-最後,會發現吃完雞煲已經吃飽了,不用點太多配料。

最後,會發現吃完雞煲已經吃飽了,不用點太多配料。
2019-09-15 54 浏览
好耐冇食雞煲所以就揀咗呢間,因為其他分店食過水準都唔錯,感覺上呢間好似係咁多間咪走雞分店入邊做得最好嘅一間。火焰麻辣雞煲小辣,個人認為小辣已經差唔多,因為食下食下之後湯底會越嚟越辣,雞煲嘅汁都幾夠味而且唔會剩係得辣反而會有少少麻同埋會有洋蔥紅八角嘅香味,所以味道層次會更加好而且雞方面,可以食到啖啖肉唔會好多好細嘅雞塊好似每一舊都係雞髀咁樣都幾好食。呢個價錢咁嘅質素都ok。即炸響鈴,個人就認為雖然響鈴係即炸但係都幾淋油,不過分量方面真係冇得彈都有成3件大大件算係唔錯嘅。韭菜餃方面係絕對叫得過,因為皮唔算好厚,最重要嘅係韭菜同埋豬肉唔係分開晒會撈埋一齊,而且都幾足料唔會太細隻所以完全食到韭菜嘅香味唔錯。最後芝士腸嘅份量都唔少,而且入邊嘅芝士真係會湧岀黎,而豆腐亦都唔錯因為呢排天氣熱如果豆腐運送過程處理得唔好會有真變質嘅味道而呢間就冇。最後上菜嘅速度都幾快,而且食完都唔會成身太大陣雞煲味都唔錯。

2019-09-10
2019-09-14 1399 浏览
今晚約左個好耐無見既朋友去左長沙灣既「米走雞」,貪佢水準高又穩定,肯定大家都會食得開心滿足火鍋配料選擇多,而且好多都有半份揀因為朋友唔太食得辣,所以我地揀左黃金芝士雞煲呢個係我食過最好味既芝士雞煲,真係色香味俱備,開蓋時超香濃既芝士味湧出,入口芝味濃郁,雞肉份量多而且超級嫩滑配上芝士非常滋味但出奇地一d都唔覺得漏,食曬成煲都無膩既感覺響鈴都有半份呢度既響玲真係好高質,絕不能錯過!未加湯前沾上芝士,入口鬆化,極度滋味食完雞再加芝士湯,湯底一樣夠味鯪魚釀豆卜豆卜吸收湯底既芝士精華,非常入味哈哈中蝦中寶六大粒,每粒都十分重量級,用料極足,每粒都用蝦膠混合蝦仁,再包住一隻鮮蝦,口感爽彈非常高質美味,朋友讚不絕口

火鍋配料選擇多,而且好多都有半份揀

因為朋友唔太食得辣,所以我地揀左黃金芝士雞煲

配上芝士非常滋味
但出奇地一d都唔覺得漏,食曬成煲都無膩既感覺

響鈴都有半份
呢度既響玲真係好高質,絕不能錯過!

未加湯前沾上芝士,入口鬆化,極度滋味

食完雞再加芝士湯,湯底一樣夠味

鯪魚釀豆卜
豆卜吸收湯底既芝士精華,非常入味

哈哈中蝦中寶

非常高質美味,朋友讚不絕口

2019-09-12
2019-09-09 79 浏览
我一直都係米走雞捧場客,份量夠多味道又好,一班人吃就雞煲就最開心了,今次就同爸爸去吃芝士雞煲~點了一個小的芝士雞煲,難忘那種香氣撲鼻的芝士香~芝士汁濃郁,沾滿每件雞件,雞件又大又嫩滑,玩不完還要打包呢~油麥菜新鮮爽脆,洗得乾淨,半份$24都很便宜~金菇也是沾上芝士湯汁,我們都吃得很滋味~蝦中寶一碟有6件,超大件,放下芝士湯煮,吃下去又爽又彈牙,很有嚼頭,中間還有原隻蝦~有芹菜令口感更豐富~肥牛牛肉味濃,脂肪分佈平均性價比仍然很高,下次會再來吃雞煲~棒呀~
我一直都係米走雞捧場客,
份量夠多味道又好,
一班人吃就雞煲就最開心了,
今次就同爸爸去吃芝士雞煲

點了一個小的芝士雞煲
難忘那種香氣撲鼻的芝士香~
芝士汁濃郁,沾滿每件雞件,
雞件又大又嫩滑,玩不完還要打包呢~

油麥菜新鮮爽脆,洗得乾淨,
半份$24都很便宜~
金菇也是沾上芝士湯汁,
我們都吃得很滋味~

蝦中寶一碟有6件,超大件,
放下芝士湯煮,吃下去又爽又彈牙,
很有嚼頭,中間還有原隻蝦~
有芹菜令口感更豐富~
肥牛牛肉味濃,脂肪分佈平均

性價比仍然很高,
下次會再來吃雞煲~棒呀~
2019-08-26
  • 黃金芝士雞煲
  • 蝦中寶
2019-09-04 128 浏览
炎熱既夏天開始離去,慢慢踏入秋天的步伐。這個時候來個雞煲養養身,簡直是不二之選!店內裝修闊落,枱面佈置整齊乾淨。雞煲有芝士/麻辣之分,我們點了麻辣後,店員加入紹酒點火,店內隨即充滿香味。特級雪花肥牛(細)$148肉質鮮嫩,完全沒有說味,入口即溶脂肪與肉的比例剛剛好。新鮮牛頸脊(細)$208肉感鮮嫩,口感極佳,朋友們食過不停。鮮炸響鈴(半份)$28鮮榨響鈴即叫即製,有半份和一份選擇,脆口而沒有油膩感,必食之選!牛栢葉$43選用上乘特級栢葉,新鮮爽口,上菜時洗乾洗淨,食得安心!

特級雪花肥牛(細)$148

肉質鮮嫩,完全沒有說味,入口即溶脂肪與肉的比例剛剛好。

新鮮牛頸脊(細)$208

肉感鮮嫩,口感極佳,朋友們食過不停。

鮮炸響鈴(半份)$28

牛栢葉$43

選用上乘特級栢葉,新鮮爽口,上菜時洗乾洗淨,食得安心!

2019-09-04 89 浏览
今日即興同朋友約出黎食飯,聽佢講米走雞呢間雞煲都幾好味,所以就一於試下。一入到黎就聞到一陣雞味,同埋啲位都坐得幾舒服,重點係服務態度唔錯!我哋叫咗細黃金芝士雞煲,啲雞冇咩骨,啖啖肉,濃濃芝士味,都真係幾好味!值得一試。食完雞就加湯轉火鍋,我哋嗌左芝心丸、牛柏葉、薯仔、蜂巢冰豆腐、豆卜同竹笙,仲額外加一份出前一丁面同埋一大支清熱銀菊露。推薦牛柏葉同蜂巢冰豆腐,牛柏葉好爽口,冰豆腐加豉油同辣椒好入味,銀菊露唔會太甜,又大支,正!

• 黃金芝士雞煲
2019-08-29 125 浏览
今晚朋友約食飯,去長沙灣食雞煲.原來係去米走雞食,聽過其他朋友講呢間雞煲好正,一直都想試吓,今日終於試到.因為早去,唔駛等就入去坐低咗,落咗雞煲先.呢度有分火焰雞煲同芝士雞煲,我同朋友都鐘意辣,就緊係食辣雞煲啦. 配料都有好多選擇,最後點左脆鯇腩,竹笙,桶蠔同埋四拼餃. 雞煲好快到,煲左一陣之,店員會嚟幫個煲點火,蒸發出黎嘅酒氣會點著,名符其實火焰雞煲.食緊雞煲嗰陣其他配料都到齊.雞煲喺用雞脾肉嚟整煮,啖啖肉,肉質亦都好鮮味.其他配料方面亦都好新鮮,份量都好足,大件夾抵食呀!!

2019-08-20 990 浏览
上星期才吃完雞煲,今天心癢癢想再食,朋友介紹到長沙灣一起吃,這裏是先吃雞煲後打邊爐,鄰近住宅區才18:30店內已經有不少人客,未進店已經聞到一陣陣麻辣香味,即時引起食慾。麻辣雞煲麻辣醬汁非常濃郁惹味香口,平均分佈於每一件雞件上,平常吃到的雞煲原隻雞斬件,但這裏非常特別選用全是雞脾肉,每一件雞都少骨非常大件,每一口啖啖肉容易食,肉質非常幼滑美國桶蠔新鮮巨型有半隻手掌大,聞一聞一陣海水的味道,煮久了都不會變細縮水,尺寸依然巨型,一啖咬下鮮甜蠔味盡在不言中,只能迅速清空四式餃拼盤韭菜餃:新鮮不會起渣切得幼細牛肉餃:牛肉味甚濃,愛牛必試水餃:爽脆鮮味可口雲吞:鮮蝦比例比較多,非常彈牙每一件餃比平常的大,皮薄餡靚非常充實竹笙份量不少,每一條都清潔乾淨不會見到任何的黑色點點,平排切得齊整,原條沒有碎或斷,完全吸收了麻辣湯底的味道份外滋味脆鯇骨腩驟眼看似油甘魚,厚切但色澤晶瑩,淡淡的粉紅色已經知道非常新鮮,魚骨比平常的幼,超值之選,如非脆肉的口感,我會以為自己正在吃魚扒飲品自家製銀菊露:材料全部在瓶內,大愛微甜,清熱解毒,火鍋之友必備總括來說:麻辣湯底不會太鹹非常惹味引起食慾,辣妹非常喜歡可以選擇加

麻辣雞煲

美國桶蠔

四式餃拼盤
韭菜餃:新鮮不會起渣切得幼細
牛肉餃:牛肉味甚濃,愛牛必試
水餃:爽脆鮮味可口
雲吞:鮮蝦比例比較多,非常彈牙
每一件餃比平常的大,皮薄餡靚非常充實

竹笙

脆鯇骨腩

飲品

總括來說:麻辣湯底不會太鹹非常惹味引起食慾,辣妹非常喜歡可以選擇加清湯或麻辣湯,邊食邊可以調節辣度,配料看似每一碟的份量不多,但每一件尺寸大口感極佳,非常滿足。
2019-08-19
  • 麻辣雞煲
  • 美國桶蠔
  • 竹笙
2019-08-10 256 浏览
星期一晚同朋有去長沙灣個頭,順便就去食埋晚餐,我地就去米走雞到打邊爐啦,入左去,環境好別緻,有點古色古香既感覺,幾有意境,我地坐下後,就order 野食啦,先黎枝啤酒先,飲反兩杯,之後我地就叫左皮蛋莞西湯底,好清,同有好多莞西,皮蛋,係我地至愛呀,之後,我地就叫埋野食,紫薑流心皮蛋,新鮮牛頸脊,娃娃菜,蘿白,紫菜,豆腐,手打五寶拼盤,竹笙,其中五寶拼盤既五款丸真係出色,好彈牙,好爽,每款兩粒,夠哂我地食,後尾,我地都飲左兩碗湯,真係好鮮味同清,yummy!
2019-07-11 453 浏览
自從呢排多左黎荔枝角mcl 睇戲 就多左係附近搵好野食^_^米走雞唔同分店都食過個人好滿意長沙灣呢間分店店面相對較細但水準依然 麻辣雞煲 (小/$168)勁大煲 而且啖啖嫩肉唔多骨三個人點個細既都絕對夠食手打五寶拼盤($88)五種唔同的口味味道都好鮮明尤其最愛手打豬肉丸!另一樣最中意既係呢到既竹庶茅根($68)又怕熱氣又想打邊爐飲啲健康飲品感覺會心理平衡啲呢到既竹庶茅根係”看”得出既健康非常足料鮮甜感覺當然會比支裝更良好^_^
自從呢排多左黎荔枝角mcl 睇戲
就多左係附近搵好野食^_^
米走雞唔同分店都食過
個人好滿意
長沙灣呢間分店店面相對較細
但水準依然

麻辣雞煲 (小/$168)
勁大煲 而且啖啖嫩肉唔多骨
三個人點個細既都絕對夠食

手打五寶拼盤($88)
五種唔同的口味
味道都好鮮明
尤其最愛手打豬肉丸!

另一樣最中意既係呢到既竹庶茅根($68)
又怕熱氣又想打邊爐
飲啲健康飲品感覺會心理平衡啲