築間酸菜魚

2024-01-20 147 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯早前經過銅鑼灣廣場一期,比玻璃外牆粉紅嘅漫畫角色所吸引,原來佢係嚟自台灣嘅「築間酸菜魚」嘅原創角色「阿魚總長」。粉紅色嘅總長係台灣帶嚟最叛逆嘅酸菜魚,於香港開設第一間旗艦店。主打標榜連湯都可以飲埋嘅酸菜魚,一口氣推出6款湯底魚配料和1款特色湯料!店內環境真係好有特色,而且粉紅色嘅設計亦都好有辨識度!總長酸菜魚 $168/ $258/ $388有三個唔同嘅size,所以人少少食都冇問題。有別於坊間嘅酸菜魚,佢哋嘅湯底酸而不嗆。全因佢哋嘅酸菜和酸蘿蔔都係自家製造,選用新鮮芥菜配搭古法醃製,所以酸菜特別爽脆。魚湯底是獨門湯底以及泡椒和花椒製成,辣香滲哂入烏鱧魚片入面,酸酸辣辣好開胃。味道比較容易接受,唔會太酸或者辣或者太麻,但係食落係非常惹味,而且本身配料已經非常之多有黑木耳,金菇,腐竹,可以見到有別於坊間嘅酸菜魚,滿滿嘅一碟都係魚同埋配料非常豐富!極道明太子奶香魚 $198/ $288/ $418如果中式嘅酸菜魚食到悶,不妨可以試吓結合西餐嘅fusion海鮮鍋。白色嘅湯汁融合芝士、牛奶和明太子。每一啖都可以聞到芝士嘅香氣和牛奶嘅順滑口感。另
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

總長酸菜魚 $168/ $258/ $388

極道明太子奶香魚 $198/ $288/ $418
如果中式嘅酸菜魚食到悶,不妨可以試吓結合西餐嘅fusion海鮮鍋。白色嘅湯汁融合芝士、牛奶和明太子。每一啖都可以聞到芝士嘅香氣和牛奶嘅順滑口感。另外鍋中有多款唔同嘅海鮮和配料:青口,手工丸、腐皮,海蝦、元貝等等,超級豐富呀。

除咗鍋底之外,總長仲帶嚟佢哋招牌嘢配料。

招牌蛋餃 $18
每年熱燒過萬隻,金黃色嘅外皮包含爆汁豬肉餡。感到驚喜嘅係份量的確好多,而且配搭酸菜魚真係好好食!

炸裂酥魚皮 $35
酥脆到炸裂嘅魚皮,吸收晒湯汁一齊食就絕配。

鬼魔酒蒸蛤蠣 $58
大火快乾嘅烹調手法,配搭清酒和米酒,令到蜆肉更加鮮味。烹調時間控制得好好令到啲蛤仲係非常之飽滿多汁肥美。

♡⋯⋯⋯♡⋯
2024-01-20 106 浏览
第一次吃到台灣來的酸菜魚,真的好吃😋非常有台灣味,地點就在銅鑼灣廣場一期二樓味道適中、不會太酸和太辣而且還有台灣的小吃鹽酥雞真的有台灣味非常適合一個人或和朋友一起來吃
第一次吃到台灣來的酸菜魚,真的好吃😋
非常有台灣味,地點就在銅鑼灣廣場一期二樓
味道適中、不會太酸和太辣
而且還有台灣的小吃鹽酥雞真的有台灣味
非常適合一個人或和朋友一起來吃
2024-01-18
2024-01-19 105 浏览
蝦湯魚超香!奶香魚超級濃郁!麻辣血旺我吃到停不下來!招牌的酸菜魚不會太辣,連湯都好喝!!酒蒸蛤蜊還有酒嗆蝦都很有台灣味!炸物完全神演出!!尤其是鹹酥雞更是絕了!超厲害!!飲料選擇也不少!甜點滿足收尾!台灣人的服務就是讚!很親切,cp值很高!位置也相當方便,在銅鑼灣地鐵站B出口,上2F就到!開幕第一天來吃五折很划算!第二天開始還88折,我又來報到了,打卡地標還送甜點,真的很貼心!!完全收進我的愛店名單裏面!!
蝦湯魚超香!
奶香魚超級濃郁!
麻辣血旺我吃到停不下來!
招牌的酸菜魚不會太辣,連湯都好喝!!
酒蒸蛤蜊還有酒嗆蝦都很有台灣味!
炸物完全神演出!!尤其是鹹酥雞更是絕了!超厲害!!
飲料選擇也不少!
甜點滿足收尾!
台灣人的服務就是讚!
很親切,cp值很高!
位置也相當方便,在銅鑼灣地鐵站B出口,上2F就到!
開幕第一天來吃五折很划算!
完全收進我的愛店名單裏面!!