2024-04-14 878 浏览
年頭去台灣時已經食過築間打邊爐,係當地好受歡迎 。意外地竟然插旗黎香港開酸菜魚先,而唔係火鍋 。可能知道香港人太鐘意食酸菜魚 😂 。今次我係睇中嘉義砂鍋魚所以黎試,香港好少地方有,但睇台灣節目就形容到砂鍋魚好好食 。好彩餐廳嘅魚係分咗大、中、細份量,想試兩隻味就叫兩個細都OK 。🍲 嘉義砂鍋魚原來係以沙茶醬為底,整體味道好重口味,係香濃沙茶香但唔辣嘅 。有別於酸菜魚用魚片,呢一度係用炸過嘅魚塊 。開頭趁熱食嘅時候魚皮仲係帶脆,魚肉厚實嫩滑,不過就會有啲骨,唔係啖啖肉 。配料方面有紅蘿蔔、娃娃菜、炸過嘅鵪鶉蛋、金菇等。始終呢款比較重口味同油,建議幾個人share一個細嘅砂鍋魚都OK,跟住叫吓其他口味嘅魚食 。🍲酸菜魚手機點餐冇得揀辣度,default嘅酸菜魚係台妹style—好溫柔 。佢同平時大陸style酸菜魚唔同,整體口味平衡啲同埋食落舒服,唔會太酸或者太辣,係襟食嘅酸菜魚 。配料方面有寬粉、金菇、腐竹、木耳等 。💡淨係比較魚嘅話,成餐飯食完總結出比較鍾意酸菜魚,無咁膩可以食多啲 。食台灣嘢點可以冇炸物,叫咗個炸甜不辣同埋鹽酥雞 。甜不辣份量相當多,炸到外皮脆,中間係煙靭,好食 。鹽

🍲 嘉義砂鍋魚

🍲酸菜魚

食台灣嘢點可以冇炸物,叫咗個炸甜不辣同埋鹽酥雞 。甜不辣份量相當多,炸到外皮脆,中間係煙靭,好食 。鹽酥雞就係店員力推,結果都冇失望嘅,中間雞肉仲係好嫩滑,仲有炸九層塔,都算係有完整還原台灣味道。

特別值得一提嘅係炸物嘅底部有啲生洋蔥,可以解膩,都幾貼心。

🍥柚香蘿蔔
上菜時店員話我哋好識揀,因為蘿蔔係自己醃嘅 。淡淡柚子香配埋酸爽嘅蘿蔔,好啱食炸嘢同砂鍋魚嘅時候解膩 。

🧋檸檬紅茶
雖然冇得調整甜度,只可以少冰 ,兩位飲開走甜嘅都覺得尚可接受 ,茶味都算香濃,但希望遲啲有得走甜 。

🍨紅豆仙草
仙草質地比較挺身,有仙草嘅甘味,適合食完炸野要下火嘅感覺 。

整體全部嘢都唔錯,咁多野食埋單都係400幾 。難得佢有細份魚嘅選擇,下次行過一個人食都得 。
2024-03-14 1618 浏览
位於銅鑼灣的川菜餐廳。據聞是台灣銷售第一的火鍋品牌,而築間酸菜魚更旗下餐廳,首間的海外分店便選址於香港,對於選址在香港雖感莫名,但仍心存感激,要知道現今的香港有多繽紛呢。 「湯比魚更鮮,一碗記三天」⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ⭒總長酸菜魚 $148⭒海派蝦湯魚 $178⭒鐵漢小酥肉 $35⭒復刻炸排骨 $45⭒紅豆仙草 $28⭒芒果奶凍 $28⭒冬瓜檸檬茶 $18⭒暴走波奶茶 $22 ___⋆ ⋆ ___  ✿ 總長酸菜魚酸脆勁爽的酸菜再搭配招牌湯底,加入鮮嫩幼滑的烏鱧魚片,口感麻酸香辣,很是過癮。另外湯內更有很多配料,萵筍、寬粉、薯仔及金菇等,飽腹感十足。.✿ 海派蝦湯魚不吃辣的朋友可以選這個口味。魚肉份量雖然較少,但有加入青口、蜆及海蝦等海鮮配料,搭配清甜可口的蝦湯湯底,鮮嫩不腥,很是鮮甜。.✿  小食鐵漢小酥肉及炸排骨的份量雖不算多,但炸漿厚薄適中,香脆可口,涮嘴不錯。.✿  甜品兩款甜品還原台灣路邊攤地道的味道,不會太甜,算是不錯的飯後甜品。.✿ 飲品飲品偏甜,如果可以調較甜度會更好~
「湯比魚更鮮,一碗記三天」

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

✿ 海派蝦湯魚

✿  小食

✿  甜品

✿ 飲品
飲品偏甜,如果可以調較甜度會更好~
2天前 0 浏览
築間酸菜魚⭐️總長酸菜魚⭐️復刻炸排骨⭐️冬瓜檸檬茶最近聽人講銅鑼灣開咗一間來自台灣嘅酸菜魚專門店,味道唔錯,而且性價比幾高。我喺OpenRice見到餐廳有好多唔同size嘅選擇,一個人都可以食到酸菜魚,心郁郁就去咗試下。一人份酸菜魚嚟講魚肉份量都算好多,食落惹味但係又唔會太辣。復炸炸排骨用左豬肋排同埋豬軟骨,雙重口感,加上少少台灣梅子粉,酸酸甜甜好開胃。餐廳嘅裝修風格都幾得意,有種漫畫風,整體感覺都乾淨。
⭐️總長酸菜魚
⭐️復刻炸排骨
⭐️冬瓜檸檬茶

餐廳嘅裝修風格都幾得意,有種漫畫風,整體感覺都乾淨。
2天前 0 浏览
玩味重 顏色色彩繽紛 全港第一間台式酸菜魚專門店銅鑼灣地鐵站C出口一出就係 黃金地段 方便易去好幾種湯底 比較少見嘅係明太子湯底 蕃茄湯底可以 根據人數份量揀返相應嘅size酸辣 鮮美魚肉 酸菜入味,清脆可口 湯汁濃郁,酸中帶有一絲辣味用鯽魚,肉質細嫩,沒有刺,入口即化佐料的運用也恰到好處 炸蒜 乾蒜 芝麻炒香左再倒入去湯汁入面另外加咗份蝦滑 以及烏鱧魚片食肉獸可以出場 湯底有啲水晶粉絲可以食酸菜 木耳連埋湯汁配飯食浪子鹹酥雞香酥鹹 惹味 又唔會過於油膩呢份鹽酥雞,價錢相對貼地$35
玩味重 顏色色彩繽紛 全港第一間台式酸菜魚專門店
銅鑼灣地鐵站C出口一出就係 黃金地段 方便易去
好幾種湯底 比較少見嘅係明太子湯底 蕃茄湯底
可以 根據人數份量揀返相應嘅size

用鯽魚,肉質細嫩,沒有刺,入口即化
另外加咗份蝦滑 以及烏鱧魚片
食肉獸可以出場 湯底有啲水晶粉絲可以食
酸菜 木耳連埋湯汁配飯食

浪子鹹酥雞
香酥鹹 惹味 又唔會過於油膩
呢份鹽酥雞,價錢相對貼地$35

以前每次都係食中式川味酸菜魚!第一次去試吓呢間台灣過江龍酸菜魚😋入到去裝修係好新潮好新淨!🥰 感覺好特別 係漫畫風嘅design同朋友兩個人叫咗兩個唔同口味嘅魚share 食首先叫咗個小份最傳統推薦嘅招牌極度酸菜魚🐟😋本身入面已經有啲配料,有酸菜、炸蒜、同少少金菇 因為我哋好鍾意金菇,所以另外又加$12加咗金菇🥰啲份量都好足料~ 魚肉都算大塊而且好滑身 一啲骨都冇!另外入邊仲有好味嘅薯粉 所以飽肚咁係超足!個湯係勁入味 超級啱餸飯食🍚另外叫咗個小份純愛蕃茄魚🥰 真係第一次食蕃茄魚🤣 意外地個味又真係幾夾都唔輸酸菜魚嘅口味~ 另外魚上邊仲放咗幾塊青檸口味幾特別🥰另外又再叫咗兩份小食分別係椒鹽雞軟骨雞軟骨味道超級香 而且每一粒都炸得超脆 勁啱做開胃小菜😋 終於有嚼口嘅就唔好錯過另外又叫咗個復刻炸排骨排骨超大塊 每一份都有炸粉包住炸得勁香脆! 一定要趁熱食👍🏻最後其實已經食到好飽不過都好想試吓呢度嘅糖水~始終都係台灣過江龍想食返啲台灣嘅味道🤭同朋友都一齊叫咗個紅豆仙草紅豆仙草上面有啲沙冰 小小爆珠再加埋啲汁淋上紅豆仙草上面 滿足MAX🥰 食完鹹食再食返份甜食真係超滿足💖有興趣試吓台式酸菜魚真
以前每次都係食中式川味酸菜魚!
第一次去試吓呢間台灣過江龍酸菜魚😋

同朋友兩個人叫咗兩個唔同口味嘅魚share 食
首先叫咗個小份最傳統推薦嘅招牌極度酸菜魚🐟😋
啲份量都好足料~ 魚肉都算大塊而且好滑身 一啲骨都冇!
另外入邊仲有好味嘅薯粉 所以飽肚咁係超足!
個湯係勁入味 超級啱餸飯食🍚

有興趣試吓台式酸菜魚真係要試吓呢一間😋
6天前
純愛蕃茄魚
5天前 19 浏览
今日早咗收工,早咗一個鐘到,諗住早啲去搵下間餐廳,去到見到仲有兩張四人枱,一張六人枱無人膽粗粗問下「我早咗到,唔知會唔會有機會有枱呢?」樓面男經理黑面回應「你自己早到,我無枱比你」我都明白係自己早到,咪行一陣再返去,一個鐘後再返去,樓面男經理求其叫咗我地入面坐,無任何介紹無比menu就走咗,我地scan曬成張枱有嘅qr code同睇曬成張枱有嘅紙都無menu直至一位講普通話嘅女員工拎menu同落單qr code嚟,就好詳細咁介紹,唔食辣有咩揀,有咩優惠等等……成功落單就等食啦見到啲餐具有食物殘骸,見到餐廳有超熱熱水比人自助斟嚟洗餐具,都幾貼心,咁就一邊洗餐具一邊等上菜雖然有出錯,但味道都幾好😌叫左極道明太子奶香魚魚好夠滑,無骨海鮮仲有青口、魷魚、蜆、帆立貝小食叫咗甜不辣、鹽酥雞、貢丸都算幾脆口,幾滿意。食到一半,原來樓面男經理對住成枱都係女士嘅話,可以好好態度,慢慢介紹有咩食,仲會講是非添!大大聲同人地分享有人早咗成個鐘嚟要求佢比枱,老實說我係見佢個場唔full先問下「有無機會」,但佢從來沒有講無人坐嘅枱係有booking/ walk in枱,我亦無強迫你解釋點解有枱唔比人入/無強迫要
今日早咗收工,早咗一個鐘到,
諗住早啲去搵下間餐廳,
去到見到仲有兩張四人枱,一張六人枱無人
膽粗粗問下「我早咗到,唔知會唔會有機會有枱呢?」
樓面男經理黑面回應「你自己早到,我無枱比你」
我都明白係自己早到,咪行一陣再返去,
一個鐘後再返去,
直至一位講普通話嘅女員工拎menu同落單qr code嚟,
就好詳細咁介紹,
唔食辣有咩揀,有咩優惠等等……
成功落單就等食啦
見到啲餐具有食物殘骸,
見到餐廳有超熱熱水比人自助斟嚟洗餐具,
都幾貼心,咁就一邊洗餐具一邊等
上菜雖然有出錯,但味道都幾好😌
叫左極道明太子奶香魚
魚好夠滑,無骨
海鮮仲有青口、魷魚、蜆、帆立貝
小食叫咗甜不辣、鹽酥雞、貢丸
都算幾脆口,幾滿意。
大大聲同人地分享有人早咗成個鐘嚟要求佢比枱,
老實說我係見佢個場唔full先問下「有無機會」,
我亦無強迫你解釋點解有枱唔比人入/無強迫要求你即刻比張枱我,我了解完無枱已經行開咗。
我唔理解佢點解要咁樣嚟公審客人,更何況客人仍然坐係隔離枱未走,
佢都可以肆無忌憚嚟公審客人,
真令人不解😠
普通話女店員下班後,
就無店員行過嚟睇下客人有無需要,
諗住試埋佢個甜品
就幫佢like左社交媒體網站,
不過舉手舉左好耐先有人幫我地落單,
而奶凍等咗15分鐘都未到,
眼見快到90分鐘時限,
不想再比樓面男經理問候,
心急如焚,急速食完即埋單走人🏃🏻‍♂️‍➡️
想要客人回頭,服務態度都好重要
呢間餐廳雖然好食,但我唔會再嚟試了
Just run into this restaurant after work, because the location was quite nice. i just saw it after coming out of office and friend suggest to try out this new restaurant.At first i was very sceptical because i was very picky on fish. If the fish not fresh or frozen for too long, it will had a very bad taste and i dislike it very much.However, back to the restaurant, look at the view, that was a rainy day but the view was very good. We quite enjoy the view, that is a bonus.We start our dinner wit

We start our dinner with the taiwan style snack. The must order was the soft chicken bone. That is absolute banger. They deep fried it and coat it like those chicken nugget you can get in taiwan. I like it very much. I had to give it 10/10.

The fish was fine. Not have the bad taste is a win for me. The flavour was ok, i can accept;. Not too spicy nor sour.

The drink was alright, but the dessert was abit sweet. If you look a nice comfort food, the desert will serve you well.

I recommend to friend that look for a good snacks and chill place.
2024-04-17
2024-05-23 0 浏览
之前餐廳開咗冇耐我已經bookmark咗,因為見到佢係全香港第一間台式酸菜魚聽落好特別,仲要係一個人都可以食嘅酸菜魚好難得。雖然可以一個人食,但想可以試多幾款唔同嘅野所以就約咗朋友一齊黎try try佢~ 餐廳正中央有自助區,有洛神花同埋陳皮可以沖茶飲~總長酸菜魚招牌梗係唔會錯過,我哋叫咗for 1-2人嘅size,份量比我想像中多,除咗酸菜之外,仲有酸蘿蔔,提升咗成個湯底酸味嘅層次,酸酸辣辣係經典嘅酸菜魚味道~ 烏鱧魚片好大塊,而且夠嫩滑同埋唔會有腥味。海派蝦湯魚蝦湯魚真係第一次見,湯底一啖就飲得出濃濃嘅蝦頭同蝦膏味,除咗蝦之外,仲加埋各種唔同嘅海鮮,有青口、蜆、魷魚、帆立貝同不可缺少嘅魚,令到成個湯底更加濃郁。唔食得辣嘅朋友可以試下呢款口味~高雄甜不辣話明係台灣過江龍,佢仲有唔同嘅台灣小食,甜不辣$28嘅價錢但呢個份量好抵食!浪子鹹酥雞唔會好厚粉,而且雞肉嫩滑,做到外脆內滑。蜂蜜檸檬水 & 冬瓜檸檬茶食酸菜魚梗係要叫杯飲品,酸酸甜甜又夠大杯!紅豆仙草有幾款甜品可款,我哋揀咗地道台灣味嘅紅豆仙草,不會太甜而且清涼解暑。

總長酸菜魚

海派蝦湯魚

高雄甜不辣

浪子鹹酥雞
唔會好厚粉,而且雞肉嫩滑,做到外脆內滑。

蜂蜜檸檬水 & 冬瓜檸檬茶
食酸菜魚梗係要叫杯飲品,酸酸甜甜又夠大杯!

紅豆仙草

2024-05-21 0 浏览
呢度除咗普通嘅酸菜魚可以食之外,仲有嘉義砂鍋魚同明太子奶香魚,不過嗰日明太子奶香魚就賣晒!⭐️總長酸菜魚 $148呢度嘅酸菜魚酸味會比較明顯,麻辣味就比較少,魚肉都嫩滑,仲有好多配料,例如寬粉、萵筍、菇、芽菜等等!分咗小中大份量,一個人都可以食,不過呢個一個人食都會好飽🤣⭐️嘉義砂鍋魚 $128呢款嘅魚肉係炸過嘅魚塊,所以炸粉吸晒沙茶醬汁,配菜有枝竹芋頭寬粉等等!⭐️椒鹽雞軟骨$28唔係平時見到一粒粒嘅雞軟骨,而係比較長嘅軟骨,連帶少少雞肉,椒鹽炸得好香好脆⭐️鐵漢小酥肉$35其實就係酥炸五花肉,加上特製麻辣粉,又辣又香,好上癮⭐️紅豆仙草⭐️冬瓜黑糖奶凍⭐️暴走波奶茶講起台灣菜梗係唔少得甜品同埋手搖,都可以喺呢度食到

⭐️總長酸菜魚 $148
分咗小中大份量,一個人都可以食,不過呢個一個人食都會好飽🤣

⭐️嘉義砂鍋魚 $128

⭐️椒鹽雞軟骨$28

⭐️鐵漢小酥肉$35
其實就係酥炸五花肉,加上特製麻辣粉,又辣又香,好上癮

⭐️紅豆仙草
⭐️冬瓜黑糖奶凍

⭐️暴走波奶茶
講起台灣菜梗係唔少得甜品同埋手搖,都可以喺呢度食到
2024-05-20 58 浏览
築間酸菜魚 今日和朋友去銅鑼灣行街食飯。 早前有人推介有間台式酸菜魚,叫築間酸菜魚,喺銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期2樓202-203號舖,港鐵銅鑼灣站 C 出口樓上。 鋪頭裝修很新和整潔。 室內張貼大量卡通海報來介紹食物,還配上特色字句,十分有趣。 坐近窗口的卡位,仲可以看到銅鑼灣繁忙的街景! 食肆主打酸菜魚口味,但也有其他不少選擇:6款特色湯底、私房菜、炸物和飲品。 總長酸菜魚 (1-2人份)配料:寬粉、金菇、腐竹、薯仔、木耳等。 烏鱧魚肉切得細薄,很鮮嫩香滑,搭配秘製湯底和爽脆的酸菜,口感麻、酸、辣,但不會太濃裂和油膩,相對清新的。 寬粉盡吸湯底,非常惹味!正宗嘉義沙茶砂鍋魚 (1-2人份)配料:紅蘿蔔、娃娃菜、炸鵪鶉蛋、支竹和金菇等。以沙茶醬為汁底,味道好香濃。 魚塊係炸過再用高湯煮,魚皮脆,魚肉厚身味濃有口感。 配菜索了沙茶醬的湯汁,超正! 鐵漢小酥肉、香茹小貢丸份量不少,即叫即炸,香脆可口唔油膩。 貢丸一開二炸香,鹹香味十足,是不錯的小食。 紅豆仙草仙草軟滑,配紅豆好夾,很清爽的甜點! 冬瓜檸檬紅茶、暴走波奶茶冬瓜檸檬紅茶很解渴解辣。 暴走波奶茶的珍珠大粒勁有咬口,
築間酸菜魚

總長酸菜魚 (1-2人份)
正宗嘉義沙茶砂鍋魚 (1-2人份)
鐵漢小酥肉、香茹小貢丸

紅豆仙草
仙草軟滑,配紅豆好夾,很清爽的甜點!

冬瓜檸檬紅茶、暴走波奶茶
冬瓜檸檬紅茶很解渴解辣。 暴走波奶茶的珍珠大粒勁有咬口,吃炸物飲就最正!

這間來自台灣過江龍的首家台式酸菜魚,食物質數高,口味獨特不像坊間一般酸菜魚,很有自家的本色。 真的值得捧場!
2024-05-19 36 浏览
台灣過江龍「築間酸菜魚」一向為人氣排隊店,主打可同時飲埋湯嘅酸菜魚.最近於銅鑼灣開設首間海外分店.整個餐廳環境以漫畫風格裝飾,紫紫紅紅,非常奪目創新.食物更有多種台灣小吃,完美地還原台灣風味~🔸總長酸菜魚($148 /1-2人份)▫️魚皮餃($18)▫️鮮沙白($25)魚肉細薄香滑,配料豐富好足料,滿滿酸菜及薯粉.上面香蒜與蔥花,更為整碟味道加上分數,更香更惹味.另加配料魚皮餃,非常驚喜地$18竟然可以有六粒,而且沙白亦新鮮飽滿🔸浪子鹹酥雞($38)🔸百花鑲油條($18)鹽酥雞份量多,外皮鬆脆,肉質亦嫩口.後者以蝦膠釀入脆卜卜油炸鬼,單吃已不錯.建議放入酸菜魚湯底內吸收精華,更為滋味🔸檸檬紅茶($18)🔸暴走波奶茶($22)暴走波奶茶當中奶茶並不是一般台式奶精味,入口滲出濃郁淡奶味.再加上晶瑩爽口寒天,大大杯.檸檬紅茶正常不偏甜🔹紅豆仙草($28)🔹冬瓜黑糖奶涷($28)冬瓜黑糖奶凍為自家製,入口好綿滑,奶味十足,後滲出黑糖味道,挺特別.紅豆仙草清爽微甜

🔸總長酸菜魚($148 /1-2人份)
▫️魚皮餃($18)▫️鮮沙白($25)

🔸浪子鹹酥雞($38)🔸百花鑲油條($18)

🔸檸檬紅茶($18)🔸暴走波奶茶($22)

🔹紅豆仙草($28)🔹冬瓜黑糖奶涷($28)

《總長酸菜魚》(小)($148)酸菜魚除了魚片和酸菜,還有薯粉、金菇、木耳,腐皮等等配料。雖然湯底不可以選擇辣度,不會太辣不會太酸,非常順口。魚肉鮮嫩而且沒有魚骨,酸菜十分爽脆。《海派蝦湯魚》(小)($178)湯頭像龍蝦湯,濃濃的海鮮甜味,里面有很多海鮮,魚片、蝦、青口、魷魚及帶子等等,如果不喜歡吃酸辣的,可以點這款。《椒鹽雞軟骨》($28)台灣炸物果然出色,椒鹽雞軟骨又香又酥又脆,配上椒鹽粉,非常惹味!《柚香蘿蔔》($15)有吃於傳統的酸蘿蔔,蘿蔔帶有甜甜的柚子味,開胃又解膩。《冬瓜檸檬茶》($18) 自助水吧 (免費)冬瓜檸檬茶酸甜適中,陳皮茶味道像鹹柑桔茶,兩者都正好解渴又解膩。

總長酸菜魚(小)

《總長酸菜魚》(小)($148)

海派蝦湯(小)

《海派蝦湯魚》(小)($178)

椒鹽雞軟骨

《椒鹽雞軟骨》($28)

柚香蘿蔔

《柚香蘿蔔》($15)
有吃於傳統的酸蘿蔔,蘿蔔帶有甜甜的柚子味,開胃又解膩。

冬瓜檸檬茶

自助水吧
《冬瓜檸檬茶》($18)
自助水吧 (免費)

2024-05-13
總長酸菜魚(小)
海派蝦湯(小)
椒鹽雞軟骨
柚香蘿蔔
自助水吧
2024-05-15 38 浏览
一直以來都好中意臺灣菜,呢次特登來到銅鑼灣呢間餐廳打卡。兩個人嗌咗一個臺灣地道嘉義砂鍋魚set搭配白飯,私房菜揀咗臺味滷肉西蘭花,涼菜系蒜拌雲耳,飲料系臺式冬瓜檸檬。首先砂鍋魚分量十足,細份已經完全夠兩個人食了,鍋底系濃香嘅沙茶醬,鱸魚系先炸完再繼續同醬汁一起燜嘅,整個煲食材豐富,有腐竹,金菇,粉條……我中意粉條,裹上醬汁,QQ嘚好好味!涼菜都幾好水準,十分推介呢個嘉義砂鍋魚!下次再來試下其他煲!
2024-05-11 47 浏览
川式酸菜魚經常食,台式酸菜魚真係第一次試。 呢間餐廳既裝修風格、佈置、同埋餐具都玩味十足,充滿創意同漫畫元素。比較驚喜嘅係餐廳嘅自助水吧,提供咗洛神花以及陳皮蜜,可以俾客人無限添飲暢飲。總長酸菜魚 - 小(1-2人份)$148 平時嘅酸菜魚多數都係好大一盆,要好多人一齊share,但呢度嘅酸菜魚份量適中,可以一個人食都冇問題。 有別於川式酸菜魚,台式酸菜魚味道較溫和,酸味辣味具備,但清爽不油膩。魚肉份量都幾多,完全冇骨幾滑嫩,麵條索晒啲汁好入味。 極道明太子奶香魚 - 小(1-2人份) $178 呢個好有驚喜,明太子湯底非常濃郁濃稠,湯汁超級Creamy,最驚喜係佢裏面有好多海鮮,有四五隻大大隻嘅青口,仲有蜆肉、蝦等等,份量十足,魚肉幼嫩但不易夾爛,奶油香味十足。麵條滲透晒明太子湯汁,簡直好似食緊明太子pasta咁,非常掛汁。椒鹽雞軟骨($28)$28大大碟雞軟骨,好抵食。佢雖然話係椒鹽雞軟骨,但我覺得佢比較似台式嘅鹽酥雞軟骨,鹽酥味突出,雞軟骨爽脆。炸裂酥魚皮($35)即叫即炸,魚皮非常大塊,外皮炸得非常香口香脆,可以就咁食,亦可以浸落湯底食,各有特色。暴走波奶茶($22)好正宗

總長酸菜魚 - 小(1-2人份)$148

椒鹽雞軟骨($28)

炸裂酥魚皮($35)

暴走波奶茶($22)
好正宗嘅台式味道,奶滑茶香,配上波霸彈牙又咬口,味道絕對唔輸蝕出面嘅台式飲料店。
冬瓜檸檬茶($18)
呢度嘅嘢飲都好大杯好抵飲,冬瓜清甜,配上檸檬,解暑解膩又開胃。

芒果奶凍($28)
奶凍質地細滑,配有爆珠,一咬開會有果汁爆出嚟,口感幾得意,美中不足係我唔太鍾意配有碎冰。

• 飲品
  • 極道明太子奶香魚
  • 總長酸菜魚
2024-05-08 56 浏览
我真係好鍾意食酸菜魚,近排見到一間來自台灣既首家台式酸菜魚,開喺銅鑼灣就諗住去試吓!我覺得呢度好正嘅就係佢竟然有一人份嘅酸菜魚!啱晒我呢啲有時一個人想去食嘅人,如果唔係約朋友仔去食酸菜魚都有排約😂而且呢度嘅魚類選擇超級多,唔單止可以食酸菜魚,仲可以食到台式嘅其他魚料理。我今次就有食到佢嘅酸菜魚,估唔到味道都幾好喎。佢酸辣平衡得啱啱好,而且感覺上冇中國大陸食嗰啲咁油膩~ 配料裏面有好多薯粉芽菜都已經有齊晒,一個人食都一定好夠飽!另外我貪得意叫咗佢一個地道台灣料理叫做嘉義砂鍋魚,非常之特別佢係炸咗條魚,然後用沙茶醬同埋其他唔同嘅香料去炒,味道都幾特別。如果嚟到舖頭想試吓酸菜魚以外嘅嘢都可以試吓。仲有因為呢間係台式餐廳,所以點少得台式小食同埋飲品!我就叫咗佢嘅甜不辣同埋雞軟骨,都相當之惹味可口,尤其是甜不辣非常之煙靭!拍得住台灣嘅夜市~ 嘢飲方面就揀咗冬瓜檸檬茶同蜂蜜檸檬茶,唔單止可以解除油膩感,而且有落好舒適,啱晒同呢一啲酸菜魚一齊飲呀!